Herleef de handelsgeest van de beroemde Hanzesteden! Het befaamde handelsverbond schonk veel steden macht en rijkdom en dat heeft zijn sporen nagelaten. Denk hierbij aan monumentale koopmanshuizen, handelskantoren, kerken en havens. We maken een reis terug naar de glorietijd van onder andere Hamburg en Bremen.

Dag 1 | Heenreis – Münster
We gaan de Duitse grens over en bezoeken de stad Münster. De Prinzipalmarkt met haar talloze restaurantjes en winkeltjes is het kloppende hart van het oude centrum. U vindt hier ook het historische stadhuis waar in 1648 de Vrede van Münster werd ondertekend. Vlakbij bevinden zich de St. Paulusdom en de St. Lambertuskerk, twee van de mooiste gebouwen van de stad. In de oudste handelsstraat van Münster, de Salzstraße, kunt u naar hartenlust winkelen. Aansluitend rijden we verder naar Sottrum.

Dag 2 | Hamburg
Wie ‘Hamburg’ zegt, denkt wellicht aan de grote haven, de zee en de vissers. De bruisende binnenstad van Hamburg heeft echter veel meer te bieden; historische koopmanskantoren, de St. Michaeliskerk met de grootste torenklok van Duitsland en de oude pakhuizen in de wijk ‘Speicherstadt’ waar meerdere van de 50 musea van de stad gevestigd zijn. Ook het kleurrijke stadsdeel Sankt Pauli met de Reeperbahn die de ‘meest zondige mijl ter wereld’ wordt genoemd mag natuurlijk ook niet ontbreken. Na de rondleiding met een lokale gids, heeft u nog vrije tijd in Hamburg. Maak bijvoorbeeld een rondvaart door de binnenhaven. Of gaat u liever lekker winkelen?

Dag 3 | Lüneburger Heide
Door de winning van het ‘witte goud’ groeide zoutstad Lüneburg al snel uit tot één van de rijkste steden van de Hanze. Dit is nog steeds goed te zien in het bijzonder goed behouden middeleeuwse centrum. We ontdekken deze gezellige universiteitsstad onder begeleiding van een gids. Hierna gaan we naar de Lüneburger Heide, een uitgestrekt gebied bedekt met heidevelden en bossen waar kuddes schapen vredig grazen. Een heerlijk ontspannen manier om deze omgeving te verkennen, is een tochtje met een huifkar (kosten huifkartocht ca. € 20,-).

Dag 4 | Bremen – Bremerhaven
Het symbool voor Bremen zijn de personages uit het beroemde sprookje ‘de Bremer Stadsmuzikanten’ van de gebroeders Grimm. U komt ze hier overal tegen in de vorm van leuke beelden en souvenirs. Onder begeleiding van een lokale gids wandelen we langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Rathaus en het Rolandstandbeeld op het levendige marktplein (beide Werelderfgoed). In de middag bezoeken we Bremerhaven, dat geheel gericht is op de scheepsvaart en de zee. Zo kunt u hier een onderzeeboot bezoeken of de historische schepen bekijken in het ‘Deutsche Schifffahrtsmuseum’ (entree ca. € 6,-). Ook is er het Auswanderhaus, waar een beeld wordt geschetst van de emigratie van miljoenen Duitsers en Oost-Europeanen die vanaf Bremerhaven naar Amerika vertrokken.

Dag 5 | Celle – Terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus en beginnen we aan de terugreis. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan het mooie Celle, dat in de 17e eeuw een grote bloeiperiode kende. De historische binnenstad lijkt sindsdien niet veel veranderd; vanaf het prachtige slot kijkt u nog steeds uit over de honderden vakwerkhuizen in het centrum. U zult zich in een sprookje wanen! Een sprookje waarin zelfs de lantaarnpalen praatjes hebben… gaat u maar eens luisteren bij het mooie Hoppener Haus midden in de stad! Vol van alle indrukken die u tijdens deze prachtige reis heeft opgedaan, rijden we terug naar Nederland.

Hotel informatie:

Gasthof Röhrs *** in Sottrum
Hotelscore 8.4

Ligging: dit zeer goede familie Gasthof heeft een rustige ligging aan de rand van Sottrum, precies tussen Hamburg en Bremen in.
Faciliteiten: receptie, restaurant, kegelbaan, lift en wifi.
Kamers: voorzien van douche en toilet, televisie en telefoon. In 2022 zijn de badkamers gerenoveerd.
Verzorging: ’s ochtends ontbijtbuffet en ’s avonds een zeer goed 3-gangendiner.
Excursies: alle excursies zijn inbegrepen behalve de entreegelden.

Hanzesteden in Duitsland

Hamburg, Bremen en de Lüneburger Heide

Nét dat beetje meer

Inbegrepen:

 • verblijf in goed familie Gasthof
 • elke ochtend ontbijtbuffet
 • zeer goede 3-gangendiners
 • gids Hamburg
 • gids Bremen en Bremerhaven
 • gids voor dagtocht Lüneburger Heide
 • excursies volgens programma
 • begeleiding door deskundige chauffeur/reisleider
 • reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airco

Niet inbegrepen:

 • administratiekosten à € 20,- (per boeking)
 • bijdrage calamiteitenfonds à 2,50 (per boeking, maximaal 9 personen)
 • bijdrage SGR à € 5,- (per persoon)
 • entreegelden
 • toeslag 1-persoonskamer à € 45,-

Gegarandeerd vertrek vanaf slechts 18 personen

 • 24 juni 2024
  5 dagen
  Laden
 • 12 augustus 2024
  5 dagen
  Laden
 • 7 oktober 2024
  5 dagen
  Laden

Voor prijzen en/of kamertypes, klik op de button ‘GA VERDER’

Opstapplaatsen

Selecteer uw reisdatum voor een actueel overzicht van de opstapplaatsen: (definitieve opstapplaats boeken doet u tijdens het boekingsproces)

Reisiconen

Zweef met uw muis over het icoon voor meer info

Mix natuur en cultuur

Een afwisselende reis waarbij u bijvoorbeeld de ene dag een wandelexcursie heeft, terwijl we de dag erna een stad bezoeken.

Oranje - Gemiddeld

Een reis die vanwege bepaalde excursies, lange loopafstanden en/of flinke hoogteverschillen een goede mobiliteit vereist.

Touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd met een Comfort Class touringcar, voorzien van minibar, toilet en airco.