De grootste havenstad van Italië: Genua!

Genua is de belangrijkste havenstad van Italië. Genua is een bijzonder gevarieerde stad die tegen de heuvels aangebouwd is, wat op meerdere plekken een prachtig uitzicht biedt. De smalle steegjes en hoge gebouwen zijn overal in het centrum te vinden. Sommige steegjes zijn zo smal dat het er ook overdag een beetje donker is.

Bezienswaardigheden in Genua.

  1. Het historische centrum – ‘Centro Storico’.
   Het oude stadscentrum van deze havenstad is grotendeels een voetgangerszone. Waardoor het oude centrum goed al wandelend te verkennen is, en aangezien je in Genua veel naar boven kijkt (de gebouwen zijn veelal erg hoog) hoef je niet bang te zijn dat je wordt overreden door auto’s. Het oude centrum wordt gekenmerkt door stadsmuren, poorten en heel veel smalle en donkere straatjes met kleine winkeltjes.
  2. De vuurtoren – ‘La Lanterna’.
   Een iconisch gebouw van Genua is toch wel de lantaarn, een vuurtoren die hoog boven alles uittorent. De vuurtoren is 77 meter hoog en bestaat uit twee blokvormige delen met daarop een lichtkoepel van 7 meter! Het licht bovenin de lichtkoepel is op een afstand van 33 zeemijl (ongeveer 60 kilometer) te zien. Het is de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld, en één van de vijf hoogste vuurtorens ter wereld!
  3. Het aquarium – ‘Acquario di Genova’.
   Midden in de haven ligt een bijzonder gebouw, gedeeltelijk drijvend op het water. Het aquarium van Genua werd ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano en werd gebouwd in 1992 naar aanleiding van de Expo die de 500e verjaardag van de ontdekking van Amerika vierde. Het aquarium is, volgens de stad Genua, het grootste aquarium van Europa met maar liefst 12.000 dieren.
  4. San Lorenzo kathedraal – ‘Cattedrale di San Lorenzo’.
   Deze kathedraal bevind zich middenin het oude stadscentrum van Genua en stamt uit de 9e eeuw, maar elementen van deze kathedraal zijn door de eeuwen heen uitgebreid en gerenoveerd. Het hoogtepunt van de kathedraal is de San Giovanni Battista Kapel, waar volgens verhalen tijdens een kruistocht in 1098 het stoffelijk overschot van Johannes de Doper heen werd gebracht en hier nog steeds ligt gegraven.
  5. De oude haven – ‘Porto Antico’.
   Dé bezienswaardigheid waar Genua echt bekend om staat is de oude haven, de grootste haven van Italië. Vroeger was dit hét centrum voor de handel in Genua, maar tegenwoordig is het vooral een toeristische bezienswaardigheid met het Aquarium, de Biosphere, museum Galata en Bigo by Renzo Piano. Door de strategische ligging van de haven is het een ideaal vertrekpunt om de Ligurische kustlijn te verkennen per boot!

 

Wij bezoeken deze havenstad tijdens twee verschillende reizen door Italië:

Bloemenrivièra met Monaco

Hoogtepunten van de Bloemenrivièra