Typisch Duitse gerechten

Er zijn veel typisch Duitse gerechten en snacks die de weg naar de Nederlandse keuken hebben gevonden. Bij typisch Duits eten denk je al snel aan schnitzels met een lekker biertje, maar wist je dat de Duitse keuken meer te bieden heeft dan dat? Op culinair vlak hebben alle Duitse deelstaten hun eigen tradities, eetgewoontes én specialiteiten. Wij hebben een top 5 typisch Duitse gerechten opgesteld.

Typisch Duitse gerechten.

  1. Flammkuchen.
   De Flammkuchen bestaat uit een flinterdunne, krokante broodbodem met daarop beleg. De traditionele Flammkuchen is vooral bekend met crème fraiche, ui en spekjes. Maar tegenwoordig is alles mogelijk als beleg op de Flammkuchen. Het wordt veelal vergeleken met de Italiaanse pizza, echter is een Flammkuchen echt wel degelijk een ander (heerlijk) gerecht!
  2. Brezel of Pretzel.
   Een alom bekende lekkernij, die je overal tegenkomt: een Pretzel, een zoute krakeling. Het deeg met grove zoutkorrels erop wordt gewoonlijk in de vorm van een knoop gebakken. In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
  3. Bratwurst mit Sauerkraut.
   Een echter Duitse bratwurst is ondenkbaar als we het hebben over de Duitse keuken. Je kan bijna overal wel een broodje ‘Bratwurst’ met sauerkraut krijgen, zowel in cafés, restaurant maar ook in de ‘worstelstalletjes’ die ook wel bekend staan als de Wurstbude. Een bekend recept is de ‘Bratwurst mit Sauerkraut’ ofwel met zuurkool natuurlijk in combinatie met een heerlijk Duits biertje!
  4. Apfelstrüdel.
   Een zeer geliefd nagerecht in de Duitse keuken is de Apfelstrudel, en dit wordt tegenwoordig door vele andere landen overgenomen. De Apfelstrudel bestaat uit boterachtig deeg gevuld met appels die op smaak zijn gebracht met suiker, kaneel en rozijnen. Het is gebruikelijk om het dessert in plakjes te eten met een snufje poedersuiker!
  5. Berliner Bol.
   Tijdens een stedentrip naar Berlijn mag er uiteraard één lekkernij niet ontbreken: de Berliner bol. Een berliner bol lijk op een grote ronde donut of beignet en is altijd met suiker bestrooid. Het belangrijkste onderdeel is de zoete vulling, die meestal bestaat uit rode marmelade of vanille crème! Een Boules de Berlin vindt je in bijna iedere bakkerij in Duitsland!
Foto: Flammkuchen.
Foto: Flammkuchen.
Foto: Pretzels.
Foto: Pretzels.
Foto: Bratwurst mit Sauerkraut.
Foto: Bratwurst mit Sauerkraut.
Foto: Apfelstrüdel.
Foto: Apfelstrüdel.
Foto: een Berliner bol.
Foto: een Berliner bol.

Loopt het water u al in de mond? Bekijk dan snel onze Duitsland reizen!