Typisch Oostenrijkse gerechten!

Oostenrijk staat vooral bekend om de bergen en het eten van heerlijke lokale en regionale specialiteiten. Ze zijn in Oostenrijk gek op lekker eten en drinken en ze maken dan ook een hele happening van de maaltijd. Het eten in Oostenrijk kan heel verschillend zijn en wij hebben dan ook een top 5 typische Oostenrijkse gerechten opgesteld.

Typisch Oostenrijkse gerechten.

  1. Wienerschnitzel.
   Een Wienerschnitzel is misschien wel het bekendste gerecht uit Oostenrijk, tegenwoordig krijg je het overal ter wereld. Een schnitzel bestaat ui een dun gesneden stuk gebraden kalfsvlees, kippenvlees, varkensvlees of plantaardige gerechten. De Wienerschnitzel is de bekendste variant en wordt traditioneel van mager kalfsvlees gemaakt en vervolgens met meel, ei en broodkruim gepaneerd en daarna gebakken. Een Wienerschnitzel wordt traditioneel geserveerd met een schijfje citroen en een eenvoudige salade.
  2. Kaiserschmarrn.
   De Kaiserschmarrn mag absoluut niet vergeleken worden met een gewone pannenkoek. De Kaiserschmarrn zijn niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse keuken. Een ideaal gerecht als lunch, maar zeker ook perfect als hoofdgerecht of toetje. Een luchtige, gekarameliseerde pannenkoek die in grove stukken wordt gesneden in de pan. En wordt traditioneel geserveerd met een verse appelcompote, pruimenconfituur en poedersuiker.
  3. Tiroler Gröstl.
   Hét nationale gerecht van Tirol is natuurlijk de Tiroler Gröstl, een stevige maaltijd die als ontbijt of lunch kan worden geserveerd. Tiroler Gröstl is van oorsprong een restjesmaaltijd, maar in de loop der jaren uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd gerecht. In Oostenrijk krijg je deze maaltijd vaak geserveerd in een gietijzeren pan. Het gerecht bestaat uit gebakken aardappels, ui, vlees en een spiegelei.
  4. Käsespätzle.
   Een gerecht dat, zoals de naam al zegt, boordevol met kaas zit. De machtige kaasmassa wordt vaak geserveerd met gebakken uitjes en een frisse salade. Een gerecht dat meestal als lunch wordt gegeten in de berghutten. De basis van de Käsespatzle is de Spätzle, dit lijkt erg veel op pasta. Als je gek bent op kaas en dit nog nooit gegeten hebt, dan moet je het echt een keer proberen!
  5. Gulaschsuppe.
   Gulaschsuppe is een bekend gerecht in Oostenrijk en ver daarbuiten. Een kom warme Goulashsoep is de ideale lunch in een knusse berghut. Goulashsoep bestaat traditioneel uit een rijke rundvleessoep met paprika die gekruid is met tijm, karwij, marjolein, ui en knoflook. Een heerlijk gerecht om mee op te warmen na een lange dag wandelen in de Oostenrijkse bergen.

Loopt het water u al in de mond? Bekijk dan snel onze Oostenrijk reizen!