Een unieke wijnstreek aan de voet van de Vogezen, de Elzas!

De Elzas hoort bij Frankrijk, maar buurland Duitsland heeft ook veel invloed op de streek gehad. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de vele Duits aandoende vakwerkhuizen en je proeft het ook in de lokale keuken. Het is dan ook een uniek stukje Frankrijk, met een eigen cultuur.

Hoogtepunten van de Elzas.

  1. Straatsburg.
   De hoofdstad van de Elzas en tevens de Europese hoofdstad. Straatsburg is de grootste stad van de Elzas met een goed bewaard historisch centrum. De Kathedraal Notre-Dame steekt met een hoogte van 142 meter overal bovenuit, en het hart van de stad ligt rondom deze kathedraal. Met bekende bezienswaardigheden zoals de maison Kammerzell, het place du Chateau met het Paleis Rohan of het Gutenbergplein.
  2. De Vogezen.
   De Elzas ligt aan de voet van de Vogezen, een prachtige streek met uitgestrekte bossen, ontelbare meertjes, beken en rivieren. De Vogezen is rijk aan natuur en ligt in het stroomgebied van de Maas, de Moezel en de Rhône. Een prachtig natuurpark dat gekenmerkt wordt door de naaldbossen en de ongerepte natuur.
  3. Colmar.
   Omringd door de wijngaarden van de Elzas ligt de prachtige stad Colmar, midden in het hart van de Elzas. Colmar is de ideale stad om heerlijke wijnen te proeven en te genieten van de cultuur. Met prachtige vakwerkhuizen, stadskanalen en leuke musea. In de wijk ‘Petite Venise’ – Kleine Venetië zijn veel grachten, vakwerkhuizen en bruggetjes te vinden die prachtig versierd zijn met kleurrijke bloemen.
  4. Wijnstreek Elzas.
   De Elzas staat welom bekend als wijnstreek. De bekendste wijnen uit deze streek zijn de Riesling, de Pinot Blanc en de Gewürztraminer. 90% van de wijn die geproduceerd word in de Elzas is de witte wijn. En de Elzas heeft met 16.000 hectaren aan wijngaarden veel verschillende druivenrassen, echter maar één daarvan is niet wit. De wijngaarden profiteren van een zonnig, warm en droog klimaat.
  5. Riquewihr.
   Een bijzonder wijndorp dat langs de ‘route de vin d’Alsace’ ligt, en wellicht één van de mooiste dorpjes. Met kleine prachtige straatjes en pleintjes vol met vakwerkhuizen en deels omringd door verdedigingsmuren. In Riquewihr zijn de best bewaarde vakwerkhuizen van de Elzas te vinden, en alleen in Colmar en Straatsburg zijn er nog meer te zien, maar dat zijn dan ook echt grote steden.

 

House tanners, Petite France district. Strasbourg, France
Colmar
Man is spraying grapes in Elzas
Riquewihr
Franse Vogezen Grand Ballon Mauntains

Wij bezoeken deze wijnstreek tijdens de volgende reis:

Elzas met Straatsburg en Colmar