Mediterraans genieten in deze havenstad: Split

De tweede stad van Kroatië, gelegen in het midden van Kroatië: Split! De hoofdstad van de Kroatische regio Dalmatië en gelegen op een schiereiland in de Adriatische zee. Split heeft een sfeervol, compact en ommuurd centrum vol met kleine gezellige straatjes en pleintjes. Deze stad heeft een fraaie boulevard met grote palmen en veel leuke restaurants. Hier dompel je je onder in het mediterrane gevoel!

 

De 5 mooiste bezienswaardigheden in Split.

  1. Paleis van Diocletianus.
   Het paleis van Diocletianus werd in het begin van de 4e eeuw gebouwd door de Romeinen en werd al snel het stadshart van Split. Er zijn in de hele stad nog veel ruïnes te vinden van dit paleis, aangezien het paleis vroeger enorm groot was. Zelfs de kathedraal is onderdeel van het vroegere paleis. Hoewel het een paleis wordt genoemd, is het meer een groot fort, omgeven door muren en torens.
  2. De kathedraal van Split.
   De kathedraal van Split bevindt zich in de binnenstad en is gewijd aan Sint-Domnius, de beschermheilige van Split. In de kathedraal is veel pracht en kunst te vinden uit de middeleeuwen, zoals vele muurschilderingen, een altaar uit 1427 én een schatkamer met middeleeuwse religieuze voorwerpen. De klokkentoren van deze kathedraal is hét stadsaanzicht van Split, aangezien de toren overal bovenuit rijkt.
  3. De Riva Boulevard.
   De fraaie boulevard van Split word ook wel Riva Boulevard genoemd. Een brede, bruisende boulevard omringd door veel palmbomen, talloze levendige bars en restaurants met uitzicht op zee. De boulevard is in 2015 nog helemaal gerenoveerd en heeft een gestroomlijnd ontwerp gekregen. De boulevard is autovrij en er zijn genoeg zitplekken te vinden om van het mooie uitzicht te genieten.
  4. Marjan Hill.
   Marjan is de heuvel aan het einde van de stad en dus ook het uiteinde van het schiereiland. De heuvel is volledig bedekt met bomen en omringd aan 3 kanten door de zee. Marjan Hill is een grote heuvel vol met kerkjes, een dierentuin, een park en een begraafplaats. Helemaal bovenop de heuvel is een mooi uitzicht punt met een wijds uitzicht over de binnenstad van Split. Marjan Hill wordt gezien als een symbool van de stad.
  5. Ivan Mestrovic Gallery.
   Een kunstmuseum gewijd aan het werk van de 20e-eeuwse beeldhouwer Ivan Mestrovic. Ivan Mestrovic heeft het museum zelf laten bouwen en uiteindelijk geschonken aan de Republiek Kroatië. De collectie bevat bijna 200 beeldhouwwerken, honderden tekeningen en meubels. Het indrukwekkende museum is direct aan zee gelegen, en dit geeft dus een uniek uitzicht over het water.
  6. Klis Fortress.
   Het zijn inderdaad de 5 mooiste bezienswaardigheden van Split, maar wij vinden dat Klis Fortress absoluut niet mag ontbreken op dit lijstje. Een fort dat ongeveer 12 kilometer van Split af ligt, op het topje van een berg. Het fort vormde een cruciaal onderdeel in de bescherming van Split, dankzij de strategische ligging. Het fort is gelegen hoog (350 meter!) boven het gelijknamige dorp Klis. In de afgelopen 2000 jaar hebben hier zowel de Romeinen, Ottomanen en Venetianen gezeten.

Paleis van Diocletianus
De kathedraal van Split
De Riva Boulevard

Marjan Hill
Ivan Mestrovic Gallery
Klis Fortress

TIP: bezoek de kelders van Diocletian’s palace (entree: 40 Kuna = ± € 5,-), bekend van de serie ‘Games of Thrones’.
De kelders van het paleis van Diocletianus zijn de meest bekende filmspot van de serie Games of Thrones. In de serie houdt Daenerys Targaryen (Khaleesie) haar draken in deze kelders vast. Je komt in deze kelders door bij de Brass Gate de trap af te dalen en direct naar links te lopen. Hier zie je de entree van het museumgedeelte, waar je dus tickets voor zult moeten kopen. Direct na de kassa ligt aan de rechterkant de kelder die gebruikt werd voor de scénes met de draken.

Kelders van Diocletian's palace
Kelders van Diocletian's palace

Wilt u samen met ons deze mooie reis beleven?