Florence aan de Elbe: Dresden.

Deze voormalige Oost-Duitse stad is de hoofdstad van Sachsen en wordt ook wel ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. Dresden is een extreem bijzondere stad, die niet alleen beroemd is om zijn prachtige oevers aan de Elbe, het herbergt ook het beroemde schilderij De Sixtijnse madonna van Rafaël Sanzio en nog veel meer! Het oude centrum staat vol bezienswaardigheden die de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (zowel ervoor als erna) laten zien, waarvan de meeste gebouwen eigenlijk allemaal replica’s zijn.

 

De 5 mooiste bezienswaardigheden in Dresden.

  1. Frauenkirche van Dresden.
   De Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) ligt aan de Neumarkt in Dresden. Deze kerk is een symbool voor Dresden, en is na de Tweede Wereldoorlog geheel opnieuw opgebouwd. De kerk heeft een iconische functie in Altstadt, de historische stadskern van Dresden en staat symbool voor de Duitse eenheid. Vanaf 2005 werd de kerk weer opnieuw in gebruik genomen, na een herbouw van 11 jaar en giften van meer dan 600.000 donateurs.
   Tip: Beklim de Frauenkirche voor het perfecte panorama over de stad Dresden!
  2. Zwinger paleizencomplex.
   De Zwinger, een paleizencomplex, was ooit onderdeel van het Dresden Fort. Tegenwoordig is het paleizencomplex in gebruik genomen als een museumcomplex, waar je de porseleinen verzameling van een invloedrijke Dresden familie vindt. Verder vind je er ook het Museum für Tierkunde en de Gemäldegalerie Alte Meister, dat bekend is geworden door de Sixtijnse Madonna van Rafaël. Ook zijn de paleisterterrassen vrij toegankelijk, vanaf deze trappen heb je een mooi uitzicht over de gebouwen van de Altstadt!
  3. Mozaïek van Fürstenzug.
   Aan de Augustusstrasse liggen diverse voormalige koninklijke gebouwen, waar nu een grootse muurdecoratie te zien is. Een mozaïek van 10 meter hoog en bijna 102 meter lang, bestaande uit ongeveer 23.000 Meissener porseleintegels. De tegels tonen de regerende prinsen, koningen, keurvorsten en hertogen van Dresden. Waar het begint met Koenraad de Grote en eindigt met de voorlaatste koning van de Saksen; George. In totaal staan er 94 personen, 45 paarden en 2 windhonden op afgebeeld.
  4. Katholische Hofkirche.
   De Katholische Hofkirche werd gebouwd door August de Sterke, die in 1739 deze kerk liet bouwen. Omdat hij naast keurvorst van Saksen ook koning van Polen wilde worden, maar hiervoor moest hij katholiek zijn. Waar Dresden op dat moment strikt Protestant was… August bekeerde tot het Katholicisme en liet deze nieuwe rooms-katholieke kerk in barokke stijl bouwen. Ook werden er verschillende prachtige beelden gemaakt die hoop, geloof, liefde en gerechtigheid symboliseren.
  5. Semperoper.
   Het vorstelijke opera gebouw van Dresden staat ook wel bekend als het ‘Sächische Staatsoper’. Het gebouw dateert ui 1838 en is gebouwd door de architect Gottfried Semper, naar wie de opera vernoemd is. Je vindt dit indrukwekkende gebouw aan het Theaterplein in Altstadt. In het operahuis vonden grote premières plaats zoals Tannhauser en de Vliegende Hollander van Wagner.

Frauenkirche van Dresden
Frauenkirche van Dresden
Zwinger paleizencomplex
Zwinger paleizencomplex
Mozaïek van Fürstenzug
Mozaïek van Fürstenzug

Katholische Hofkirche
Katholische Hofkirche
Semperoper
Semperoper

TIP: maak een wandeling over de Brühlsche Terrasse, de meest romantische plek van Dresden.
Maak een prachtige wandeling over de Brühlsche Terrasse, gelegen aan de oever van de Elbe. Het hooggelegen wandelpad staat ook wel bekend als het Balkon van Europa en strekt zich over 500 meter uit tussen de Augustusbrücke en de Carolabrücke. Vroeger was de Brülsche Terrasse onderdeel van de verdedigingswerken van Dresden, maar in 1814 werd het opengesteld voor publiek als stadspark.

Brülsche Terrasse
500 meter lange Brülsche Terrasse

Wilt u samen met ons deze mooie reis beleven?