Dresden en Leipzig

Een bezoek aan de betoverende steden Dresden en Leipzig! Tijdens deze reis nemen wij u mee op een onvergetelijke ontdekkingsreis door twee van de meest prachtige en sfeervolle bestemmingen van Duitsland tijdens de meest magische tijd van het jaar, de kerstperiode.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen naar Dresden, waar we in de vroege avond aankomen. Het hotel ligt in het centrum, dus u heeft vanavond direct de kans om de stad te bezoeken. Ook de Striezelmarkt is vandaag tot 21.00 uur geopend.

Dag 2 | Dresden
De kerstmarkten in Dresden behoren tot de meest bekende ter wereld. Ze trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan. Een van de bekendste kerstmarkten is de Striezelmarkt, die wordt beschouwd als een van de oudste van Duitsland. Deze markt vindt plaats op de Altmarkt, in het hart van de oude binnenstad. U vindt er traditionele ambachten, culinaire hoogstandjes en een feestelijke sfeer. Naast de Striezelmarkt zijn er nog andere kerstmarkten in Dresden, zoals de middeleeuwse markt op de Stallhof, de romantische adventsmarkt bij het kasteel en de kerstmarkt op de Neumarkt. Proef hier zeker de traditionele Dresdner Christstollen. Ook de stad zelf is een bezoek meer dan waard. Denk aan de Zwinger, een prachtig paleiscomplex met een grote binnentuin met fonteinen en sculpturen. Ook de Brühlsche Terrasse is een aanrader. Deze promenade langs de Elbe biedt een prachtig uitzicht op de rivier en de historische gebouwen.

Dag 3 | Leipzig
De kerstmarkt in Leipzig is net als de markten in Dresden heel geliefd en populair. Hij staat bekend als de “Leipziger Weihnachtsmarkt” en trekt elk jaar vele bezoekers van zowel binnen als buiten de regio. De kerstmarkt van Leipzig strekt zich uit over verschillende pleinen en straten in het historische stadscentrum. Een van de meest iconische locaties is de markt voor het Altes Rathaus, waar een grote kerstboom staat en kraampjes gevuld zijn met ambachtelijke producten, kerstversieringen en lekkernijen waaronder lokale specialiteiten zoals Thüringer worstjes, gebakken champignons en Glühwein. Bezoek ook de Grimmaische Straße en Barfußgässchen, dit zijn charmante straatjes ideaal om te winkelen en te wandelen. U vindt er een mix van boetieks, cafés en restaurants, evenals historische gebouwen en vakwerkhuizen.

Dag 4 | Eisenach – Terugreis
Na het ontbijt rijden we richting Eisenach. De kerstmarkt ligt midden in het historische centrum. U vindt hier een breed scala aan kraampjes die traditionele ambachten, kerstcadeaus, decoraties en lokale specialiteiten verkopen. Aansluitend rijden we verder richting Nederland.

 

Bremen en Hamburg

Bezoek met ons een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland; Bremen. Het symbool van deze stad zijn de personages uit het beroemde sprookje ‘de Bremer Stadsmuzikanten’ van de gebroeders Grimm. Aan het einde van het jaar verandert deze schitterende Hanzestad in een grote zee van lichtjes, geuren en geluiden die de kersttijd inluiden.

Dag 1 | Heenreis – Münster – Bremen
We gaan de Duitse grens over en bezoeken de stad Münster. Hier zijn maar liefst 300 kraampjes verdeeld over zes verschillende kerstmarkten (op korte loopafstand van elkaar). Rondom het raadhuis is de grootste en oudste kerstmarkt. Op de Aegidiimarkt staat een grote kerststal en een fraaie houten piramide. Vervolgens rijden we verder naar Bremen. Het hotel ligt centraal in Bremen, u heeft dus direct de mogelijkheid om op ontdekking te gaan. Dineer in het hotel of in een van de vele restaurants in de omgeving. Ook de kerstmarkt is nog tot 20.30 uur geopend.

Dag 2 | Bremen
Een hele dag in Bremen. Op het historische marktplein voor het oude stadhuis staan meer dan 100 kraampjes. U kunt hier terecht voor lekkere hapjes zoals zoete wafels en de Duitse Bratwurst. Wanneer u op zoek bent naar een origineel cadeau zult u hier zeker slagen, u vindt hier onder andere handbeschilderde kerstballen en handgesneden kerststallen. Ook de Schlachte-Zauber aan de Weserpromenade moet u bezocht hebben, een maritieme kerstmarkt omgeven door een magisch decor. Vandaag zijn ook de winkels in Bremen geopend.

Dag 3 | Bremen – Hamburg
Vandaag heeft u de keuze om nog een dag in Bremen door te brengen of bij voldoende belangstelling mee te gaan naar Hamburg. Hier vindt u meer dan 15 verschillende kerstmarkten verspreid over de stad. De grootste en mooiste staat op het plein bij het stadhuis. Deze is in tweeën verdeeld, een gedeelte met eetkraampjes en een ander gedeelte met de leukste handgemaakte producten en souvenirs. Een sfeervolle en knusse markt vindt u op de Gänsemarkt. Ook in Hamburg zijn vandaag de winkels geopend.

Dag 4 | Osnabrück – Terugreis
Na rustig ontbeten te hebben laden we de bagage in de bus en rijden we richting Osnabrück, waar de kerstmarkt om 12.00 uur opent. Deze markt is niet heel groot, maar wel super gezellig! Laat u betoveren door de klanken van de grootste muziekdoos ter wereld, maar liefst 6 meter hoog. Of bewonder de 100 jaar oude carrousel voor het stadhuis. De historische stadskern en traditionele vakwerkhuizen zijn prachtig verlicht.

Duitse gezelligheid met een dagje Elzas

Stap in een sprookjesachtige wereld vol fonkelende lichtjes, betoverende kraampjes en een warme sfeer tijdens deze onvergetelijke kerstmarktreis naar Baden-Baden, Straatsburg en Koblenz. Van het weelderige kuuroord Baden-Baden tot de romantische straten van Straatsburg en de schilderachtige oevers van de Rijn in Koblenz, deze reis belooft een onvergetelijke ervaring te worden.

Dag 1 | Heenreis – Baden-Baden
De bossen en bergen van het Zwarte Woud vormen de indrukwekkende achtergrond voor de bijzondere kerstmarkt van het prachtige kuuroord Baden-Baden. Maak een ontdekkingstocht langs meer dan 100 sfeervolle houten kerstkraampjes, waar u wordt verwelkomd door een overvloed aan handwerk, kaarsen, kerstartikelen en unieke, handgemaakte cadeauartikelen. Langs deze kraampjes prijken ook exclusieve winkels en boetiekjes, die u uitnodigen met hun prachtige decoraties en heerlijke lokale lekkernijen. Een bezoek aan Confiserie Rumpelmayer mag u zeker niet overslaan als u wilt genieten van verfijnd gebak en traditionele zoetigheden. Het is een ware traktatie voor de zintuigen tijdens de feestelijke periode in Baden-Baden. Vervolgens rijden we naar Kehl-Kork, gelegen in Duitsland op 10 kilometer afstand van Straatsburg.

Dag 2 | Straatsburg
De kerstmarkt van Straatsburg, ook wel bekend als “Christkindelsmärik”, is een van de oudste en meest geliefde kerstmarkten ter wereld. Gelegen in de sfeervolle Elzasser stad Straatsburg, staat deze markt bekend om zijn betoverende sfeer en uitgebreide aanbod aan kerstproducten. Wandelend door de geplaveide straatjes van de oude binnenstad ontdekt u meer dan 300 kraampjes, prachtig versierd met lichtjes en kerstversieringen. U kunt genieten van traditionele Elzasser specialiteiten zoals bredele (koekjes), flammekueche (een soort dunne pizza) en Glühwein terwijl u langs de kraampjes slentert. Een hoogtepunt is de imposante kerstboom op het Place Kléber, die schittert met duizenden lichtjes. De kerstmarkt van Straatsburg is niet alleen een feest voor de zintuigen, maar ook een viering van de rijke Elzasser tradities en het vakmanschap dat de regio te bieden heeft. Het is werkelijk een magische ervaring die bezoekers van over de hele wereld trekt.

Dag 3 | Koblenz
Na het ontbijt vertrekken we naar de kerstmarkt van Koblenz, een charmante en gezellige markt die plaatsvindt in het historische hart van de stad, vlakbij de schilderachtige oevers van de Rijn en de Moezel.
Verspreid over verschillende pleinen en straten van de oude binnenstad, biedt de kerstmarkt een scala aan kraampjes die traditionele handwerkproducten, decoraties, culinaire lekkernijen en Glühwein aanbieden. Bezoekers kunnen genieten van lokale specialiteiten zoals Reibekuchen, Bratwurst en heerlijke zoetigheden zoals gebraden amandelen en Lebkuchen.

Dortmund en Münster

Ga mee kerstshoppen in Dortmund en Münster! Dortmund met zijn levendige centrum, mooie pleinen, historische gebouwen en sfeervolle cafeetjes. Voor de liefhebber zijn er ook mooie kerken te zien. Maar ook Münster is een geweldige stad met historische gebouwen, prachtige kathedralen, boeiende musea en gezellige restaurants en bars. Zeker gehuld in kerstsfeer zijn deze steden meer dan de moeite waard.

Dag 1 | Dortmund
Vandaag brengen we een bezoek aan de 125e ‘Dortmunder Weihnachtsmarkt’. Met zijn 300 kraampjes is het één van de grootste kerstmarkten ter wereld. Er zijn heel veel ambachten te bewonderen. Daarnaast is er ook een breed aanbod aan eten en drinken. Op de kerstmarkt vind je alles wat je hart sneller doet kloppen in het Advent seizoen. Wat zeker opvalt in Dortmund is de kerstboom in het centrum. Sterker nog: daar kun je bijna niet omheen. De boom is maar liefst 45 meter hoog en bevat bijna 50.000 lichtjes. Het is hét stralende middelpunt van de markt. Een bezoek aan deze kerstmarkt kan niet zonder de typische Dortmunder Glühwein en de vele andere speciale drankjes. Er is een speciale beker verkrijgbaar op de markt voor de warme wijn (verzamelobject met ieder jaar andere thema). Vervolgens rijden we naar het hotel in Münster, de kerstmarkt is hier vandaag nog tot 21.00 uur geopend.

Dag 2 | Münster
Kerstshoppen in Münster is een geweldige ervaring! De kerstmarkten in Münster staan bekend om hun traditionele sfeer en gevarieerde aanbod. De kerstmarkt op de Prinzipalmarkt en rond de Lambertikirchplatz zijn een van de meest geliefde en pittoreske in de regio. De kraampjes zijn feestelijk versierd en bieden een breed scala aan ambachtelijke kunst, kerstversieringen, lekkernijen en Glühwein. Een hoogtepunt is de prachtige verlichting van het historische stadhuis, dat een betoverend decor vormt voor de markt. Ook de Überwasserkirchplatz en de Aegidiimarkt veranderen in gezellige kerstdorpen met een kleurrijke mix van kraampjes en attracties. De historische binnenstad heeft veel schilderachtige straatjes en pleinen. U bent terecht gekomen in een sprookjeswereld vol lichtjes waar u ogen tekort komt voor al dit moois. Als u even wilt uitrusten, kunt u genieten van de lokale keuken in een van de vele restaurants en cafés in de stad. Probeer ook zeker de traditionele Duitse kerstlekkernijen zoals Glühwein, Bratwurst, Lebkuchen en Stollen.

Siegburg en Bonn

De middeleeuwse kerstmarkt in Siegburg met zijn aparte sfeer en oude ambachten is een bezoek meer dan waard. Daarnaast bezoeken we ook nog de kerstmarkt in Bonn die over verschillende pleinen verdeeld is en verbonden door gezellige winkelstraten. De gevels zijn prachtig versierd en het stadhuis wordt in deze periode omgetoverd tot adventskalender.

Dag 1 | Siegburg
In deze periode verandert het marktplein van Siegburg in een middeleeuws winterwonderland. Slenter door de sfeervolle steegjes en langs de tenten van ambachtslieden, handelaars en kooplieden. De traditionele tenten en middeleeuwse kledij zijn authentiek nagemaakt en voeren u terug naar een andere tijd. Op het podium vinden dagelijks voorstellingen plaats van jongleurs en entertainers die u spannende verhalen over de stad kunnen vertellen. Geniet van de zelfgemaakte kerstlekkernijen en ambachtelijke producten die hier worden aangeboden. Denk hierbij aan speenvarken en Mede, een eeuwenoude honingwijn die zowel warm als koud gedronken kan worden. U kunt in Siegburg eten voordat we naar Bonn rijden maar ook bijvoorbeeld in het hotel of één van de restaurants in de omgeving. Wanneer u wilt kunt u ook nog een bezoek brengen aan de kerstmarkt van Bonn, deze is tot 21.00 uur geopend.

Dag 2 | Bonn
Na het ontbijt kunt u de kerstmarkt en het centrum van Bonn bezoeken. De kerstmarkt vindt plaats op de Müsterplatz, Bottlerplatz en de Friedenplatz en is een van de grootste en mooiste in Noordrijn-Westfalen. In de meer dan 160 kraampjes worden onder andere glaskunst, poppen, knuffels en likeuren aangeboden. Warm u op met een Glühwein en een van de heerlijke lokale specialiteiten. De winkels zijn deze dag ook geopend in het gezellige centrum. In de middag rijden we terug naar Nederland, waar we in de vroege avond aankomen.

Trier en Luxemburg

Een leuke reis naar twee kerstmarkten in twee verschillende landen. Als eerste brengen we een bezoek aan de kerstmarkt van Trier in Duitsland, een prachtige oude Romeinse plaats. De binnenstad is schitterend versierd en de nostalgische kerstmarkt is zeker het bezoeken waard! Ook gaan we naar Luxemburg-Stad in Luxemburg, dat in deze periode is omgetoverd tot een waar kerstsprookje. Geniet van de gemoedelijke sfeer en al het lekkers op deze mooie kerstmarkten.

Dag 1 | Trier
Nergens kunt u beter in de kerststemming komen dan hier, één van de mooiste kerstmarkten van Duitsland. Op de schilderachtige kerstmarkt van Trier wordt u omgeven door een romantische en nostalgische sfeer. In de verschillende houten kramen heeft u een ruime keuze aan kerstartikelen zoals handgeblazen en gegraveerd glas, aardewerk en nog veel meer. Maar ook voor de innerlijke mens wordt gezorgd. Zo is er een breed aanbod aan braadworsten, rijfkoeken, Glühwein en zoetigheden. De winkels zijn vandaag geopend en de kerstmarkt kunt u tot 20.00 uur bezoeken.

Dag 2 | Luxemburg
Een maand lang kun je in Luxemburg genieten van de geur van speculaas en andere soorten gebak. De pleinen Place d’Armes, Place de la Constitution en Place de Paris worden omgetoverd tot een echt kerstdorp. De kleine mooi verlichte houten kraampjes zorgen voor een gezellige en gemoedelijke sfeer. U vindt hier een ruim aanbod aan handgemaakte kaarsen, kerstboomdecoraties en lekkernijen. De gezellige kerstsfeer wordt nog eens versterkt door talrijke kerstliedjes die op de kerstmarkten te horen zijn. Ook de mooi gedecoreerde winkels zijn een bezoek waard. Aansluitend vertrekken we terug naar Nederland.

 

Frankfurt am Main en Mainz

Frankfurt is een stad met vele gezichten! Na de oorlog is er een moderne stad opgebouwd met hoge gebouwen en veel groen. Maar aan de andere kant is het centrum in haar oude glorie hersteld. U ziet er middeleeuwse huisjes met prachtige gevels. De kerstmarkt van Mainz staat bekend om haar traditionele uitstraling. Met de mooie renaissance gevels en de St. Martin kathedraal op de achtergrond komt u al snel in kerststemming.

Dag 1 | Frankfurt am Main
Vanaf eind november wordt de hele stad omgetoverd tot een waar kerstsprookje. De kerstmarkt in Frankfurt mag zich tot een van de oudste ter wereld rekenen en is tevens een van de grootste in Duitsland. Op het oude stadsplein staat ook de hoogste kerstboom van Duitsland met ontelbaar veel fonkelende lichtjes. De kerstmarkt, met meer dan 200 kraampjes, ligt in het centrum en slingert langs de Dom dwars door de winkelstraten. Naast de kerstmarkt kunt u ook de schitterend gedecoreerde warenhuizen aan de Zeil bezoeken. Ook zijn er veel gezellige barretjes, mooie winkeltjes en prachtige historische monumenten. Perfect voor al uw laatste kerstinkopen en gezelligheid! U kunt in Frankfurt eten voordat we naar Mainz rijden of in een van de restaurants in de omgeving van het hotel. Voor de volhouder: de kerstmarkt in Mainz is tot 21.00 uur open en te voet te bereiken.

Dag 2 | Mainz
Na het ontbijtbuffet kunt u, volgens velen, de meest romantische kerstmarkt van Duitsland bezoeken. Mainz heeft een traditionele kerstmarkt met op de achtergrond de kathedraal en schilderachtige renaissance gevels. U vindt er diverse ambachten, zo kunt u zien hoe naaiwerkjes en bloemstukken worden gemaakt. Voor originele handgemaakte presentjes zult u hier beslist slagen! De absolute blikvanger van de kerstmarkt is de indrukwekkende piramide met kleurrijk houtsnijwerk. Midden op het plein staat een kerstdorpje met een gezellig kampvuur. Neem een glaasje Glühwein en een rijfkoek, u zult al snel in kerststemming komen! Ook de oude binnenstad met zijn liefdevol ingerichte winkels en boetieks is een bezoek waard. In de middag rijden we terug naar Nederland, waar we in de vroege avond aankomen.

Heidelberg en Rüdesheim

Het mooie Heidelberg ligt aan de rivier de Neckar, tussen twee bergen. De imposante ruïnes die hoog boven de stad uit torenen en de charmante barokke binnenstad geven het een romantische uitstraling. Rüdesheim heeft een mooi oud centrum en is bekend om haar vele gezellige wijnlokalen die vaak in historische vakwerkhuizen gevestigd zijn. Beide plaatsen staan garant voor een gezellig weekendje weg!

Dag 1 | Heidelberg
We brengen een bezoek aan de beroemde kerstmarkt van Heidelberg. In de prachtige Altstadt heeft u voldoende tijd om de kraampjes op verschillende locaties op uw gemak te bekijken. De kerstmarkten in Heidelberg bevinden zich op meerdere plaatsen in het centrum van de stad: Anatomiegarten, Bismarckplatz, Karlsplatz, Kornmarkt en natuurlijk de Universitätsplatz. In totaal zijn er ruim 140 kramen waar typisch Duitse kerstproducten worden aangeboden. Vervolgens rijden we naar het hotel in Ludwigshafen, gelegen in het centrum van de stad. U kunt op eigen gelegenheid nog een bezoek brengen aan de sfeervolle kerstmarkt van Ludwigshafen, vol fonkelende lichtjes, schitterende kraampjes en heerlijk eten. Hier vindt u gegarandeerd een fijne plek voor een heerlijk avondmaal.

Dag 2 | Rüdesheim
Na het ontbijt rijden we naar Rüdesheim, een romantisch wijnstadje aan de Rijn. De kerstmarkt van Rüdesheim is een gezellige en knusse markt. In maar liefst circa 118 kraampjes worden de mooiste producten uitgestald van verschillende ambachtslieden en kunstenaars. De sfeervolle smalle straatjes van het oude centrum zijn prachtig versierd en overal stralen lichtjes zodat u in de ultieme kerststemming komt. Geniet van een lekker glaasje wijn in een van de vele wijnlokalen. Na dit bezoek rijden we terug naar Nederland, waar we in de vroege avond aankomen.

Berlijn, culturele wereldstad

Ontdek de vele gezichten van bruisend Berlijn! Zowel levensgenieters als cultuurliefhebbers komen hier ogen te kort. Duik in het verleden met interessante bezienswaardigheden zoals de Berlijnse muur, het Joods Monument of Checkpoint Charlie. Wilt u liever het verleden even loslaten? Bezoek dan bijvoorbeeld de Fernsehturm waar u vanaf het panoramaplatform een fantastisch uitzicht over de stad heeft. In Berlijn vindt u ook vele kleine winkeltjes, kunstgalerieën en leuke restaurants. Een veelzijdige stedentrip met verblijf in een centraal gelegen 4-sterrenhotel!

Dag 1 | Heenreis – Berlijn
Onderweg naar Berlijn maken we onder andere een stop bij de oude grensovergang “Checkpoint Alpha”, waar u de oude controlehokjes en commandotorens kunt zien. Vervolgens rijden we naar het luxe 4-sterrenhotel Park Inn Alexanderplatz in hartje Berlijn. Rondom het plein kunt u alle kanten op zoals naar het museumeiland, de shoppingmall of de oude wijk Nikolaiviertel. Wie graag wandelt bereikt ook makkelijk de Hackescher Markt en de Joodse wijk te voet.

Dag 2 | Berlijn
Met een Nederlandssprekende gids beginnen we aan het eerste deel van onze uitgebreide stadsrondrit door Oost- en West-Berlijn. We passeren o.a. een stuk Berlijnse Muur, de Reichstag en de Kurfürstendamm. Terug bij de Alexanderplatz bent u de rest van de middag vrij. Vanaf hier kunt u de stad makkelijk op eigen gelegenheid verkennen. Vanavond heeft u de mogelijkheid om met uw chauffeur en gids mee te gaan voor een avondprogramma per bus*. Ook kunt u via hem een boottocht over de Spree** boeken.

Dag 3 | Berlijn
’s Ochtends gaan we weer op verkenning met een Nederlandssprekende gids, waarbij we de rest van Berlijn ontdekken. Aan het einde van de tour kunt u ervoor kiezen om met de bus mee te gaan en kunt u uitstappen bij de Kurfürstendamm of bij het hotel. De rest van de dag heeft u vrije tijd.

Dag 4 | Potsdam – terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus. Vervolgens brengen we een bezoek aan het prachtige oude stadje Potsdam. We maken een korte stop bij Schloss Sanssouci, het bekendste van alle paleizen in Potsdam. Aansluitend heeft u nog vrije tijd in Potsdam om even gezellig te winkelen of te lunchen. Wat u zeker niet mag missen is het Holländische Viertel, een wijk bestaande uit 134 huizen gemaakt van rode baksteen met mooie puntgevels. In de vroege middag vertrekken wij vanaf Potsdam richting Nederland waar wij in de avond aankomen.

*Deze excursie is facultatief en ter plaatse te voldoen. De dag kan wisselen. Meer informatie verneemt u van uw chauffeur.
**Deze boottocht vindt niet plaats in de winter.

 

Rhein in Flammen Bonn

Rond het middaguur rijden wij vanaf onze opstapplaatsen naar Bonn, de voormalige Bondshoofdstad van Duitsland. U kunt op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan een van de vele mooie pleinen, welke met elkaar verbonden zijn door de gezellige winkelstraten.

Zodra de avond valt vertrekt onze touringcar naar de oevers van de Rijn. U heeft hier de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een restaurant of eetkraam uit te zoeken voor uw diner. Geniet van de gemoedelijke sfeer en aanschouw het langsvarende scheepskonvooi. Hoogtepunt en bekroning van de avond is het met muziek gesynchroniseerde vuurwerk in combinatie met voor het eerst een droneshow!

Er zijn diverse festiviteiten aan de oevers. Houdt onze website in de gaten want hier publiceren wij meer informatie als het programma bekend is gemaakt. Direct na afloop van dit spektakel rijden we via de snelste route weer terug naar onze opstapplaatsen.

Reisprogramma:
14.30 uur: aankomst in Bonn
17.00 uur: vertrek naar Rhein in Flammen
ca. 21.40 uur: aanvang vuurwerkshow
23:15 uur: laatste vuurwerk

Tuinreis Ostfriesland met VIP Media

Tijdens deze 5-daagse tuinreis met VIP Media reist u naar Ostfriesland, dat bekend staat om haar prachtige natuur en grote aanwezigheid van rododendrons in de steden, parken en tuinen. Er staan bezoeken aan een aantal bijzondere privétuinen van onze Oosterburen op het programma, waar de eigenaren duidelijk hun hart en ziel in hebben gestoken. Tijdens deze reis verblijven we in de historische plaats Oldenburg met haar pittoreske binnenstad. Tevens krijgt u de gelegenheid om één van de grootste kwekerijen van Europa te bewonderen.

Dag 1  vrijdag 13 september | Maximilianpark
Vanuit de opstapplaatsen in Breda, Asten en Venlo rijden we op het gemak naar het Maximilianpark in Hamm. Het park staat bekend om zijn prachtige landschap, met diverse tuinen, vijvers, fonteinen, beelden, een rozentuin, de “glazen olifant” en het prachtige tropische vlinderhuis. Wisselende beplanting nodigt uit tot lange wandelingen op elk moment van het jaar en laat het park keer op keer bloeien. Geniet van de verschillende thematuinen (verftuin, geurtuin, apothekerstuin, kruiden- en moestuin, fuchsiatuin, rozentuin) of de grote plantenbedden van Piet Oudolf. Dwaal door ongerepte bosgebieden of verken een unieke compositie van grassen, strelizia, spathiphullum, priesterpalmen, cycaden en olifantenpoot hoog in de glazen olifant. Na afloop van dit tuinbezoek, rijdt de bus door naar Hotel Wieting in Oldenburg.
Extra verzorging: bezoek vlinderhuis

Dag 2 zaterdag 14 september | Tuinfleur Bezoektuin – Borg Ewsum – Tuingoed Foltz
Tuinfleur is een verrassend diepe tuin van 6000 m2 met 12 tuinkamers aan de oever van het Oldambtmeer op 5 km van Winschoten. U kunt hier naar hartelust ontdekken, want er is onder andere een beeldentuin, rariteitentuin vol zeldzame schaduwplanten, een meandertuin met bijzondere struiken en bomen, een varen- en hostatuin met meer dan 600 verschillende hosta’s en een grote natuurlijke vijver.  Tevens is er een verhoogd terras met uitzicht op het Oldambtmeer. Vervolgens bezoeken we Borg Ewsum. Dit indrukwekkende borgterrein heeft een rijke historie die teruggaat tot de 15e eeuw. Ridder Onna van Ewsum bouwde er de nog steeds aanwezige geschutstoren. De borg groeide in de loop der tijd uit tot één van de fraaiste in de Ommelanden. Veel daarvan ging verloren, maar de boerderij met schuur herinnert aan vervlogen tijden, evenals het koetshuis. Als u het borgterrein betreedt, leest u 300 jaar geschiedenis af aan het bijzondere tuinlandschap: de eeuwenlang gesnoeide majestueuze lindebomen, hebben de vorm van immense kandelaars aangenomen. Ook vindt u hier een historische groenentuin, een kruidentuin die vooral gebruikt wordt door de theeschenkerij op de borg, een boomgaard, een bloementuin en een op de zon gelegen fruitmuur. Alle ingericht volgens de principes van tuinieren anno 1800. hier bent u in de gelegenheid om op eigen gelegenheid te lunchen. Als laatste bezoek van vandaag gaan we naar Tuingoed Foltz. Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen. Dwaal van de unieke jungletuin naar een intieme bostuin, vergaap je aan de cortenstalen kunstwerken van onder meer Alinda Ottens, geniet van de natuurlijke schoonheid van grassen en zonnehoeden in de prairietuinen en rust uit op het sfeervolle terras achter de boerderij. Of ontdek het graslabyrint, de paddenpoel, de Salviatuin of de privétuin.
Extra verzorging: koffie/thee en appelgebak bij Tuinfleur en koffie/thee bij Tuingoed Foltz

Dag 3 zondag 15 september | Moorjuwel Wiesmoor – Botanische Gärten Universität – Schloßgarten Oldenburg
We beginnen vandaag bij Moorjuwel Wiesmoor. Deze bijzondere privétuin is eigendom van Hedwig en Wilhelm Weerts. Zij begonnen ongeveer 20 jaar geleden met de aanleg en hebben met hard werken, fouten maken, nieuwe ideeën uitproberen en vooral veel liefde voor tuinieren een romantische tuin met veelzijdige beplanting gecreëerd. Deze tuin is een romantische tuin met veelzijdige beplanting: vaste planten en ongeveer 70 verschillende rozensoorten en clematissen zijn bepalend. Bijzondere bomen en heesters en grassoorten vormen een eenheid. Vijver, waterpartijen, kruiden, decoraties en zeven zitjes en het “Tuunhuus”, het tuincafé geven een bijzonder ‘cachet’ aan onze tuin. Hier is weer de mogelijkheid om te lunchen op eigen gelegenheid. Daarna bezoeken we de Hortus Botanicus van de universiteit van Oldenburg die vlak bij het centrum van Oldenburg ligt. Op 3,5 ha groeien hier ruim 4.000 soorten planten uit de hele wereld. In twee grote kassen staan allerlei exotische planten uit de tropen en subtropen. De hortus heeft als centraal thama een zo groot mogelijke diversiteit van de plantenwereld te laten zien en de daarbij behorende informatie te verstrekken. De hortus is onderverdeeld in een groot aantal deelgebieden. Zo is er onder andere een tuin met geneeskrachtige kruiden, met voedingsgewassen en ook een tuin met mediterrane planten. Bovendien zijn er in meer dan 50 soorten dieren, waaronder de fameuze, haast tamme ooievaars. Tot slot bezoeken we vandaag de Schloßgarten in Oldenburg, een stad met een lange geschiedenis, te zien aan de historische architectuur. Van oudsher heeft Oldenburg een belangrijke rol gespeeld in de regio waardoor er veel musea, restaurants en winkels zijn. De kasteeltuin is een historisch park in de stijl van een Engelse landschapstuin. Het werd gemaakt in opdracht van de hertog Peter Friedrich Ludwig van Oldenburg door de voormalige hof tuinier Friedrich Wilhelm Julius Boss. Nadat we de kasteeltuin bekeken hebben, zullen we naar het hotel terugkeren dat hier niet ver vandaan ligt.

Dag 4 maandag 16 september | Kwekerij zu Jeddeloh – Park der Gärten – Park der Raritäten
Het eerste bezoek van vandaag voert naar Kwekerij zu Jeddeloh. Met meer dan 80 jaar ervaring heeft deze kwekerij zijn deskundigheid bewezen in de productie en verkoop van onder andere bomen, coniferen, rododendrons, rozen en meerjarige planten. De showtuinen bestaan uit vijf thematuinen, mede ontworpen door Adrian Bloom. We vervolgen onze weg naar Park der Gärten. Deze tuin ligt in het groene hart van Ammerland. Hier wacht u een overweldigende verscheidenheid aan tuinattracties en horticultuur. De meer dan 40 professioneel ingerichte thematuinen zijn de moeite waard. Hier is plaats gereserveerd om op eigen gelegenheid te lunchen. Aansluitend bezoeken we het Park der Raritäten. Dit park is ontstaan op de plek van de voormalige boomkwekerij Wilken. Met veel technische inspanning zijn in 2018 alle gebieden gerenatureerd en de bovengrond gedempt. Naar de plannen van mevrouw Bening en mevrouw Kuper zijn alle bomen en struiken die u ziet in de eigen boomkwekerij opgekweekt. Er worden 212 verschillende bomen en struiken getoond samen met meer dan 2.000 vaste planten. De aanleg van paden is bewust vermeden, zodat alle bomen en struiken optimaal tot hun recht komen.

 Dag 5 dinsdag 17 september | Wasserschloß Anholt
Na het ontbijt vertrekken we richting Wasserschloß Anholt. Onderweg maken we een lunchstop. Kasteel Anholt of Waterburcht Anholt is een waterburcht die tevens naamgever was aan de voormalige stad Anholt. De eerste tuinen daterend uit de 18e eeuw, gemodelleerd naar de Barokke Franse tuinen, werden in symmetrische vormen aangelegd. In de 19e eeuw, werden sommige delen van het park door de tuinarchitecten Maximilian Friedrich Weyhe en E. Milner herontworpen in de stijl van een Engelse tuin. Deze tuinen werden in 1945 tijdens de oorlog vernietigd, maar vanaf 1962 tot 1995 gerestaureerd. Geïnspireerd door de indrukken van zijn huwelijksreis liet Leopold van Salm-Salm vanaf 1892 tot 1900 voor zijn vrouw in het zuidwestelijke deel een park aanleggen gemodelleerd naar het Vierwoudstrekenmeer in Zwitserland. Het is uitgerust met een miniatuurmeer, omgeven door een kunstmatig rots landschap, en een origineel Zwitsers huis. Na de verwoesting van het park tijdens de Tweede Wereldoorlog herbouwde Nickolaus Prins Leopold van Salm-Salm het park in 1966, en kreeg de naam Anholter Zwitserland. Na dit laatste tuinbezoek van deze reis zal de terugreis ingezet worden.
Extra verzorging: rondleiding door het kasteel

Tuinreis bloemrijk Ostfriesland

Tijdens deze 5-daagse tuinreis reist u naar Ostfriesland, dat bekend staat om haar prachtige natuur en grote aanwezigheid van rododendrons in de steden, parken en tuinen. Er staan bezoeken aan een aantal bijzondere privétuinen van onze Oosterburen op het programma, waar de eigenaren duidelijk hun hart en ziel in hebben gestoken. Daarnaast bezoekt u diverse steden in Ammerland en krijgt u de gelegenheid om de showtuin van één van de grootste kwekerijen van Europa te bewonderen.

Dag 1 | De Luie Tuinman – Tuingoed Foltz
Vanuit de opstapplaatsen rijden we naar De Luie Tuinman. Hier zijn meer dan 20 thematuinen te vinden met aparte ontwerpen en bijzondere beplanting. Verschillende delen zoals de zonnetuin, de bloemenweide met lila-blauwe beplanting, een proeftuin en de oerwoudtuin zorgen dat u hier genoeg kunt zien. Vervolgens naar Tuingoed Foltz. Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries
en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen.
Extra verzorging: koffie/thee met lekkers bij Tuingoed Foltz.

Dag 2 | Park der Gärten – Stadsbezoek Bad Zwischenahn
Na het ontbijt vertrekken we naar Park der Gärten. In het groene hart van Ammerland wacht u een overweldigende verscheidenheid aan tuinattracties en horticultuur. De meer dan 40 professioneel ingerichte thematuinen zijn de moeite waard. Vervolgens een stadsbezoek. Bad Zwischenahn is gelegen aan het Zwischenahner meer en is een fijne stad voor natuurliefhebbers, die in de vele parken die deze stad telt genoeg gelegenheid hebben om alle rododendrons te bewonderen.

Dag 3 | Bauerngarten Nordwest – Kwekerij Zu Jeddeloh – Stadsbezoek Oldenburg
We beginnen de dag bij de Bauerngarten Nordwest. Deze tuinen liggen achter een prachtige oude boerderij, waarbij het beeld grotendeels bepaald wordt door de oude bomen en hoge rododendrons. Ook de borders met verschillende vaste planten zijn het bewonderen waard, net als de wilde tuin met rozen. Daarna naar Zu Jeddeloh. Met meer dan 80 jaar ervaring heeft deze kwekerij zijn deskundigheid bewezen in de productie en verkoop van onder andere bomen, coniferen, rododendrons, rozen en meerjarige planten. De showtuinen bestaan uit vijf thematuinen, mede ontworpen door Adrian Bloom. We sluiten de
dag af met een stadsbezoek aan Oldenburg. Het is een stad met een lange geschiedenis, te zien aan de historische architectuur. Van oudsher heeft Oldenburg een belangrijke rol gespeeld in de regio, waardoor er veel musea, restaurants en winkels zijn.
Extra verzorging: rondleiding, koffie/thee met lekkers bij Bauerngarten Nordwest, rondleiding bij Zu Jeddeloh.

Dag 4 | Moorjuwel Wiesmoor – Spetzer Tuun – Westerstede – Landhof Tausendschön
We beginnen vandaag bij Moorjuwel Wiesmoor. Deze bijzondere privétuin is eigendom van Hedwig en Wilhelm Weerts. Zij begonnen ongeveer 20 jaar geleden met de aanleg en hebben met hard werken, fouten maken, nieuwe ideeën uitproberen en vooral veel liefde voor tuinieren een romantische tuin met veelzijdige beplanting gecreëerd. De Spetzer Tuun ligt in het hart van Ostfriesland. In deze privétuin van Amanda en Arno Peters is altijd iets interessants te ontdekken. De tuin is opgebouwd uit verschillende tuinkamers. Naast talloze vaste planten wordt de tuin gevuld met rozen, vele grassen, varens en maar liefst 120 soorten hosta’s. Inmiddels is het tijd voor een lunch; daarvoor stoppen we bij Westerstede. Westerstede is de hoofdstad van Ammerland, het gebied waar ongeveer 85% van alle rododendrons in Duitsland vandaan komen. Er zijn veel kleurrijke tuinen en groene parken waar tuiniers en natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen. Daarna door naar Landhof Tausendschön. De betoverende paadjes, afwisselende decoraties en idyllische tuinhoekjes nodigen uit om deze tuin te ontdekken. De akkers rondom de boerderij zijn omgetoverd tot tuinkamers die samen een mooi geheel vormen. De tuin biedt een verscheidenheid
aan vaste planten, bloemen, bomen en speelse vijvers.
Extra verzorging: rondleiding, koffie/thee met lekkers bij Spetzer Tuun en Landhof Tausendschön.

Dag 5 | Tuinfleur Bezoektuin – De Houtstek
Tuinfleur is een verrassend diepe tuin van 6000 m2 met 12 tuinkamers. U kunt hier naar hartelust ontdekken, want er is onder andere een beeldentuin, rariteitentuin, meandertuin en een grote natuurlijke vijver. We sluiten de reis af bij De Houtstek. Het is een gevarieerde privétuin die met zorg aangelegd is en onderhouden wordt door de eigenaren. Beukenhagen vormen de borders, waarin een grote variëteit aan vaste planten, rozen en heesters te vinden is. Verder is er een bostuin, cottagetuin, wilde tuin en een rozentuin.
Extra verzorging: uitgebreid lunchbuffet bij Tuinfleur en koffie/thee bij De Houtstek.

Wandelen met Olaf Op den Kamp

Olaf Op den Kamp is een groot Eifelkenner. Hij weet niet alleen waar de mooiste natuurgebieden liggen, maar is ook een kenner van de daar voorkomende flora en fauna. Zijn voorliefde gaat uit naar de planten, maar hij is ook goed thuis in de vlinders en vogels. Daarnaast boeit hem hoe de mens de natuurgebieden vroeger heeft gebruikt. Dit jaar hebben we weer twee tochten met Olaf Op den Kamp op het programma staan.

De wandelingen zijn goed te doen voor iedereen die een normale conditie heeft. Een paar stevige schoenen (liefst natuurlijk wandelschoenen) zijn aan te bevelen. Uiteraard kunt u een verrekijker, een fototoestel of Nordic Walking stokken meenemen.

Nationalpark Eifel en het Rurdal
24 mei 2024 – (totaal 12 kilometer wandelen)

Op vrijdag 24 mei bezoeken we het Nationalpark Eifel. Hier wandelen we over de Dreiborner Hochfläche met zijn vele bloeiende bremstruwelen, die hier als Eifelgold worden aangeduid. Onderweg genieten we van de vergezichten over de beboste hellingen van de Kermeter. Ook zien we Burg Vogelsang en het spookdorp Wollseifen. Vervolgens dalen we af naar de stuwdam van de Urft, vanwaar we met de rondvaartboot over de Rursee naar Rurberg varen. ’s Middags wandelen we door de bossen in het Rurdal tussen Einruhr en Hammer waarbij we genieten van de prachtige vergezichten over het Rurdal. Beide wandelingen hebben een lengte van circa 6 km, goede wandelschoenen en wandelstokken zijn handig om mee te nemen.

Programma:
10.30 uur: Vanaf Burg Vogelsang maken we een wandeling naar het spookdorp Vogelsang en verder naar de Urftalsperre, vandaar met rondvaartboot naar Rurberg (exclusief, kosten ca. € 6,20 p.p.).
ca. 13.00 uur: Tijd voor een kopje koffie in Rurberg (niet inbegrepen).
14.00 uur: Panoramawandeling door het Rurdal tussen Einruhr en Hammer.
circa 16.00 uur: We sluiten af met een drankje in Hammer (inbegrepen), daarna wordt u teruggebracht naar de opstapplaatsen.

 

De Hoge Venen, veengebied op het dak van België
6 september 2024 – (totaal 12 kilometer wandelen)

Op vrijdag 6 september wandelen we in de Hoge Venen. Hier beginnen we bij de beroemde Baraque Michel waar vroeger in de Fischbachkapel het klokje luidde om verdwaalde veengangers de weg te wijzen. Daarna bezoeken we het natuurreservaat Fagne de Polleur waar we de uitgestrekte pijpenstrootjevelden zien met daartussen de bijzondere veenplanten zoals het veenmos of de Kleine veenbes. Via het fraaie veengebied van Neur Lowé wandelen we naar de Botrange, vlakbij het hoogste punt van België. Na de welverdiende middagpauze maken we een wandeling langs het Fagne Wallonne waar we de bronnen van de Roer zien. Ook wandelen we door de uitgestrekte sparrenbossen waar we op zoek gaan naar de eerste paddenstoelen. Beide wandelingen hebben een lengte van 6 km. Goede, redelijk waterdichte wandelschoenen en stokken zijn handig om mee te nemen.

Programma:
10.00 uur: Wandeling vanaf Baraque Michel door het Polleurveen.
ca. 13.00 uur: Lunch op eigen gelegenheid bij Centre Nature de Botrange.
14.00 uur: Wandeling naar de bronnen van de Roer in het Fagne Wallonne.
16.00 uur: Afsluitend drankje bij Mont Rigi (inbegrepen).

Rhein in Flammen

Rond het middaguur rijden wij vanaf onze opstapplaatsen richting Koblenz. Deze historische stad is onder andere bekend van de Deutsche Eck, de plek waar de Moezel en de Rijn samenvloeien. U kunt op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan het stadscentrum van Koblenz.

Om 17.00 uur vertrekt de touringcar, via een mooie route langs de Rijn, naar het plaatsje St. Goar. U heeft hier de mogelijkheid om op eigen gelegenheid een restaurant uit te zoeken voor uw diner. Geniet hier van de gemoedelijke sfeer langs het water en breng een bezoek aan de feesten in St. Goar. Rond 21.00 uur aanschouwt u het traditionele vuurwerk van Rhein in Flammen. De gehele Rijn is dan prachtig verlicht.

Direct na afloop van dit vuurwerkspektakel rijden we via de snelste route weer terug naar onze opstapplaatsen.

Reisprogramma:
14.30 uur: aankomst in Koblenz
17.00 uur: vertrek naar St. Goar
21.00 uur: aanvang vuurwerkshow

Herfsttintentocht

Bomen krijgen in deze tijd hun prachtige goudgele en bruine herfstkleuren. We laten u vandaag genieten van ontelbare schitterende panorama’s. Aan de voet van het natuurpark Noord-Eifel, omgeven door prachtige bossen maken we een stop voor een kop koffie/thee met gebak. Vervolgens rijdt onze chauffeur door het Huertgenwald verder door de Eifel. Uitgebreide glooiende heuvelketens, diepe dalen en uitgestrekte bossen karakteriseren het Eifellandschap. Vervolgens rijden we naar Einruhr, waar wij een boottocht van ca. 1 uur over de Obersee gaan maken. Het langgerekte kronkelige meer ligt ingebed tussen steile hoogten, die grotendeels uit bossen bestaan. Aansluitend kunnen we in het restaurant Eifelhaus, direct gelegen aan de Obersee, genieten van een Eifelhausplatte.
Via een landschap vol kleurrijke en afwisselende panorama’s rijden we naar Monschau, waar u de gelegenheid krijgt om dit knusse stadje zelf te ontdekken. Om 18.00 uur zullen wij Monschau verlaten, en sluiten wij deze prachtige dagtocht af met een heerlijk diner. Omstreeks 20.30 uur starten we de terugreis naar uw opstapplaats.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffiestop
11.00 uur: boottocht met daarna lunch
16.00 uur: aankomst in Monschau
19.00 uur: diner

Eifeltocht

We laten u vandaag genieten van ontelbare schitterende panorama’s. Aan de voet van het natuurpark Noord-Eifel, omgeven door prachtige bossen, maken we rond 09.30 uur een stop voor een kop koffie of thee met gebak. Vervolgens rijdt onze chauffeur door het Huertgenwald verder door de Eifel. Uitgebreide glooiende heuvelketens, diepe dalen en uitgestrekte bossen karakteriseren het Eifellandschap. Vervolgens rijden we naar Einruhr, waar wij een boottocht van ca. 1 uur over de Obersee gaan maken. Het langgerekte kronkelige meer ligt ingebed tussen steile hoogten, die grotendeels uit bossen bestaan. Aansluitend kunnen we in het restaurant Eifelhaus, direct gelegen aan de Obersee, genieten van een Eifelhausplatte.

Via een landschap vol kleurrijke en afwisselende panorama’s rijden we naar Monschau, waar u de gelegenheid krijgt om dit knusse stadje zelf te ontdekken. Om 18.00 uur zullen wij Monschau verlaten, en sluiten wij deze prachtige dagtocht af met een heerlijk diner. Omstreeks 20.30 uur starten we de terugreis naar uw opstapplaats.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffiestop
11.00 uur: boottocht met daarna lunch
16.00 uur: aankomst in Monschau
19.00 uur: diner

Romantische Vulkaaneifel

We beginnen de dag met een lekker kopje koffie of thee met gebak. Vervolgens zetten we de reis voort richting het gezellige plaatsje Bad Breisig. Op de Rijnpromenade van dit kuuroord vindt u uitstekende horecafaciliteiten voor een lunch op eigen gelegenheid.

Aansluitend laten wij u het schitterende landschap van de Vulkaaneifel zien. Op het stationnetje in Brohl-Lützing nemen wij plaats in de Vulkan-Express, waarmee we een rit zullen maken door het Brohltal, één van de mooiste dalen nabij de Rijn. Het treintje zal met ongeveer 20 kilometer per uur door het landschap rijden en gaat met u een hoogteverschil van zo’n 400 meter overbruggen.

U rijdt langzaam vanaf de oevers van de Rijn, met interessante uitkijkpunten en vergezichten, naar het hogerop gelegen Engeln. Aansluitend verruilen wij het treintje voor onze eigen touringcar om naar het mooie Arhdal te rijden. U kunt hier op eigen gelegenheid het gezellige stadje Ahrweiler bezoeken. De dag wordt afgesloten met een heerlijk 3-gangendiner.

Reisprogramma:
10.15 uur: koffiestop
12.00 uur: aankomst in Bad Breisig
14.10 uur: rit met Vulkan-Express
16.15 uur: aankomst in Ahrweiler
19.00 uur: diner
20.30 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Cochem

We beginnen de dag met een lekker kopje koffie of thee met gebak. Aansluitend rijden we via Bad Neuenahr naar Cochem.

Cochem staat bekend om haar steile wijnbergen, prachtig begroeide heuvels en middeleeuwse burchten. Via een prachtig natuurgebied rijden wij naar dit stadje. Cochem, met het romantisch gerestaureerde kasteel dat op de wijnhellingen ligt, is één van de populairste plaatsen langs de rivier de Moezel. U heeft de gehele middag de tijd om deze karakteristieke Moezelstad te ontdekken.

Neem bijvoorbeeld plaats op één van de vele terrasjes, of wandel door de schilderachtige binnenstad met karakteristieke vakwerkhuizen. Cochem beschikt over een groot aanbod vrijetijdsbestedingen. U kunt bijvoorbeeld een boottocht maken door het prachtige Moezellandschap, of u maakt een rit per kabelbaan, waarna u op een hoogte van 255 meter een schitterend panorama over de stad en het landschap heeft. Rond 17.00 uur vertrekken we uit Cochem en rijden we terug naar Nederland, waar wij zullen genieten van een 3-gangendiner.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
12.00 uur: aankomst in Cochem
17.00 uur: vertrek uit Cochem
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Mini Rijn cruise Koblenz

Koblenz is met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar één van de mooiste en oudste steden van Duitsland. Op de heenreis maken wij een stop voor een kop koffie of thee met gebak.

Hierna beginnen wij met een prachtige boottocht over de Rijn. Vanaf de aanlegsteiger in Koblenz gaan we aan boord en varen stroomopwaarts langs diverse dorpjes. Tijdens de rondvaart met lunch krijgt u uiteraard ook informatie over diverse bezienswaardigheden. U ziet onder andere de vesting Ehrenbreitstein, 118 meter boven de Rijn gelegen. Aan boord kunt u genieten van het prachtige uitzicht, waarna we terugkeren naar het ‘Deutsches Eck’, waar de rivieren de Moezel en de Rijn samenvloeien.

Na de boottocht heeft u de mogelijkheid om Koblenz op eigen gelegenheid te bezoeken. De romantische steegjes, historische pleinen, schilderachtige straten en oude fonteinen nodigen u uit tot verkenning van het oude stadshart. We verlaten deze oude Romeinse stad en rijden via Duitsland richting Nederland, waar u nog een diner krijgt aangeboden.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
12.30 uur: boottocht met lunch
17.00 uur: vertrek uit Koblenz
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Mini Rijn cruise

Al jaren een topper in ons programma. Een tocht over de Rijn moet u zeker een keer meegemaakt hebben! In de voormalige Bondshoofdstad Bonn verruilen we onze touringcar voor een passagiersboot.

Stroomopwaarts varen we via één van de mooiste plekken over de Rijn naar Remagen. We passeren het beroemde Zevengebergte en Duitslands oudste natuurreservaat met de ruïne Drachenfels. Onder het genot van een lunch aan boord trekt een gedeelte van de Duitse wijnregio aan uw oog voorbij. U ziet hier de terrasvormige wijnbouw, maar ook burchten, kerken en dorpen.

In Remagen verlaten wij het schip. Door het Ahrdal rijden we naar Ahrweiler, waarvan het stadscentrum wordt omringd door een middeleeuwse muur met stadspoorten die nog gedeeltelijk behouden zijn gebleven. Het oude gedeelte van deze stad bestaat uit kleurrijke vakwerkhuizen. U kunt deze stad op eigen gelegenheid bezoeken. Onderweg naar huis maken wij nog een stop voor een heerlijk diner.

Reisprogramma:
09.15 uur: koffiestop
12.30 uur: boottocht met lunch
17.00 uur: vertrek uit Ahrweiler
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Das Grosse Schlagerfest XXL

Op vrijdag 24 mei 2024 barst de muziek weer los in de Rudolf-Weber ARENA in Oberhausen. Gepresenteerd door Florian Silbereisen is het weer tijd voor Das Grosse Schlagerfest.

Verwacht een spetterende show met veel gastoptredens zoals Thomas Anders, DJ Ötzi, Michelle en Voxxclub. Natuurlijk met fantastische dansers en een heel grote hoeveelheid confetti en ‘Partystimmung’. Dat wordt zeker meezingen! U wordt ‘s middags per touringcar opgehaald en naar Oberhausen gebracht. Na aankomst heeft u de gelegenheid om in het naast gelegen CentrO iets te drinken en/of te eten! Het concert start om 19:30 uur en duurt tot ca. 22:00 uur. Na afloop wordt u weer keurig naar uw opstapplaats teruggebracht.

Reisprogramma:
17.00 uur: verwachte aankomst
18.00 uur: deuren open zaal
19.30 uur: aanvang concert
22.00 uur: einde concert

Schlagernacht des Jahres!

Eén van de grootste toppers in de Volkstümliche muziek is zeker ‘Die Schlagernacht des Jahres!’.
Vroeger was deze show bekend onder de naam ‘Die grosse WDR4 Schlagerstarparade’. U krijgt circa 6 uur lang top entertainment van de beste volks- en schlagerartiesten. De verwachte aankomst in
Oberhausen is ca. 16.00 uur. Een ideaal dagje uit met voor ieder wat wils! Samen met het publiek zetten alle sterren van de schlager- en volksmuziek de arena op z’n kop! Na afloop van het concert
vertrekken we weer huiswaarts.

Voorlopig is al bekend gemaakt dat volgende artiesten deelnemen aan de tour (onder voorbehoud): Anna-Maria Zimmermann, Ben Zucker, Michelle, Kerstin Ott, Matthias Reim, DJ Ötzi, Marianne Rosenberg en Voxxclub. Het concert start om 18.00 uur in de Rudolf-Weber-ARENA in Oberhausen en duurt tot ca. 23.45 uur. Na afloop wordt u weer keurig naar uw opstapplaats teruggebracht. Houd de officiële website in de gaten voor de actuele artiesten, klik daarvoor hier.

Reisprogramma:
16.00 uur: verwachte aankomst
16.30 uur: deuren open zaal
18.00 uur: aanvang concert
23.45 uur: einde concert

Heidelberg en de Pfälzer Weinstraße

Op ontdekking in het schilderachtige zuidwesten van Duitsland! Deze reis begint in Mannheim, de Quadratestadt, waar u getuige zult zijn van een unieke stadsindeling en de iconische Wasserturm zult zien. Terwijl u door de historische straten dwaalt, ontdekt u de bruisende cultuur en economische vitaliteit die Mannheim kenmerkt. Vervolgens naar het romantische Heidelberg, waar eeuwenoude geschiedenis en pittoreske charme samenkomen. Het imposante kasteel hoog boven de stad, de oude brug over de Neckar en de sfeervolle Altstadt zullen u betoveren. Heidelberg biedt een onvergetelijke ervaring doordrenkt met academische tradities, culturele schatten en adembenemende landschappen. Na Heidelberg ziet u de Pfälzer Weinstraße, de beroemde wijnroute van de Pfalz. Temidden van glooiende wijngaarden zult u genieten van een wijnproeverij met aansluitend een huifkartocht door de mooie omgeving.

Dag 1 | Heenreis – Mannheim
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Mannheim. Het stadscentrum een intrigerende mix van historische pracht en moderne dynamiek. Omringd door de schilderachtige oevers van de Rijn, kenmerkt het zich door de unieke Quadratestadt-opzet. Dit schaakbordpatroon met genummerde blokken, de zogenaamde Quadrate, bepaalt de stadsindeling. Iconisch in het centrum is de imposante Wasserturm, een baken van architectonische grandeur. De sfeer wordt bepaald door levendige pleinen, boetieks, en eetgelegenheden, terwijl historische gebouwen en monumenten getuigen van het rijke verleden. Met een bruisende economie, culturele diversiteit en historische charme biedt het centrum van Mannheim een boeiende en veelzijdige diversiteit. Na aankomst hebben we een rondleiding met gids en daarna vrije tijd.

Dag 2 | Heidelberg
Een hele dag naar het schilderachtige Heidelberg, gelegen aan de oevers van de rivier de Neckar. Deze stad in de deelstaat Baden-Württemberg staat bekend om zijn historische charme, pittoreske landschappen en culturele erfgoed. Het heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met smalle geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en charmante pleinen, waar u kunt genieten van diverse winkels, restaurants en cafés. Interessant om te zien is de Alte Brücke, een pittoreske oude brug die de oevers van de rivier de Neckar verbindt. Maak een wandeling over de Filosofenweg, een schilderachtig pad langs de heuvels aan de noordelijke oever van de Neckar, dat prachtige uitzichten op de stad biedt. Met de kabelbaan kunt u vanaf de Kornmarkt naar kasteel Heidelberg gaan (en terug) en de historische ruïnes bezichtigen. Vanaf hier heeft u ook een prachtig uitzicht over de lager gelegen stad. Na aankomst een rondleiding met gids en daarna vrije tijd.

Dag 3 | Pfälzer Weinstraße – Terugreis
Na rustig ontbeten te hebben laden we de bagage in de bus en rijden we over de Pfälzer Weinstraße naar Bad Dürkheim, bekend om zijn ‘Riesenfass’. Dit reusachtige wijnvat is wereldwijd bekend als het grootste wijnvat ter wereld. U kunt het gigantische vat vinden in de buurt van de ingang van het kuurpark van Bad Dürkheim. Het heeft een hoogte van van ongeveer 7 meter en een diameter van ongeveer 8,5 meter. Verder heeft het een enorme capaciteit van ongeveer 1,7 miljoen liter wijn. We bezoeken hier een wijnboer, waar u een wijnproeverij krijgt aangeboden. Aansluitend maakt u nog een huifkartocht door de wijnbergen. Na afloop vertrekken we richting Nederland.

 

Romantische Moezel

Even heerlijk ertussenuit naar het prachtige Moezeldal! Rustig kabbelend baant de Moezel zich een weg door het schitterende landschap omringd door wijngaarden. Overal vindt u gezellige oude stadjes met leuke terrasjes en langs het water kunt u heerlijk wandelen. Met recht kunnen we zeggen dat het Moezeldal een van de meest romantische landschappen van Duitsland is. We overnachten in hotel Traube gelegen in het wijnstadje Löf, direct aan de Moezel.

Dag 1 | Heenreis – Bad Neuenahr
We rijden naar Bad Neuenahr, gelegen in het Ahrdal omgeven door hellingen met wijngaarden. Het is een mondaine stad met diverse kuuroorden, jugendstil huizen, casino’s en prachtig aangelegde parken. U kunt heerlijk wandelen langs de oevers van de Ahr en aansluitend bijkomen op een van de gezellige terrasjes. Vervolgens naar Löf waar we inchecken in het hotel. Hierna heeft u tijd om zelf op ontdekking te gaan in dit mooie wijnstadje.

Dag 2 | Moezeltocht
Vandaag staat een mooie tocht langs de Moezel op het programma! Onze eerste stopplaats is Cochem wat bekend staat om haar steile wijnbergen, prachtig begroeide heuvels en middeleeuwse burcht. Slenter door de schilderachtige binnenstad met prachtige vakwerkhuizen en leuke winkeltjes. Op de terrassen kunt u genieten van plaatselijke specialiteiten en lokale wijnen. Een wandeling naar de Reichsburg is een aanrader, vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht. Verder naar Traben-Trarbach, wat een officieel erkent ‘luchtkuuroord’ is. Interessant om te zien is de Brückenstranke, een in 1899 voltooid poortgebouw bij de brug over de Moezel. U kunt hier een mooie wandeling langs het water maken of het centrum ontdekken met zijn kronkelende straatjes. Als laatste brengen we een bezoek aan Bernkastel-Kues, volgens velen de mooiste plaats aan de Moezel. Wat u niet mag missen is de pittoreske binnenstad met het middeleeuwse marktplein. Hier ziet u prachtige vakwerkhuizen en het 17e-eeuwse stadshuis. Geniet in één van de wijnbars van de bekroonde wijnen uit de regio.

Dag 3 | Trier
Vandaag bezoeken we de oudste stad van Duitsland: Trier. Prachtig gelegen tussen de wijnvelden aan de rivier de Moezel. Zodra u een stap in deze oude plaats zet gaat u terug in de tijd van de Romeinen. De schitterende bouwwerken uit deze periode zijn nog steeds te bewonderen zoals de oude stadspoort Porta Nigra of het Amfitheater waar de Gladiatoren gevechten plaatsvonden. Behalve Romeinse overblijfselen ziet u hier ook mooie gebouwen uit de middeleeuwen en Renaissance, kerken, diverse musea, leuke winkels en gezellige pleintjes met oude steegjes. Met een gids maken wij een stadsrondrit, aansluitend heeft u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan. Bezoek ook één van de knusse wijnlokalen en geniet van een heerlijke Moezelwijn.

Dag 4 | Koblenz – Terugreis
Na een rustig ontbijt laden we de bagage in de bus en vertrekken we richting Koblenz, één van de mooiste en oudste steden van Duitsland. Slenter door de eeuwenoude straatjes en geniet van de mooie omgeving. De historische binnenstad met pleintjes, fonteinen en prachtige huizen geven deze stad haar charme. Langs de oevers van de Moezel en de Rijn kunt u heerlijk wandelen. Bezoek bijvoorbeeld Deutsches Eck, dit is de plek waar beide rivieren samenkomen. Deze landtong is het symbool van Koblenz. Aansluitend beginnen we aan de terugreis.

Romantische dorpjes in de Spessart

De Spessart is een gebergte midden in Duitsland met beboste heuvels en romantische kastelen en wordt omringd door rivieren zoals de Main. In de middeleeuwen was de streek berucht door de struikrovers die de wegen en bossen onveilig maakten. De verhalen hierover, en de mooie omgeving met haar dichte bossen en leuke dorpjes, is ongetwijfeld een inspiratiebron geweest voor de beroemde volksvertellingen van de gebroeders Grimm, die in dit gebied hun jeugd doorbrachten. Een sprookjesachtig gebied, ideaal voor leuke uitstapjes!

Dag 1 | Selingenstadt – Aschaffenburg
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Selingenstadt, één van de oudste steden van Duitsland. De stad ligt aan een van de negen routes van de ‘Deutsche Fachwerkstraße’ dankzij haar vele vakwerkhuizen uit de 17e en 18e eeuw. Het belangrijkste historische gebouw van de stad is de enorme Einhard basiliek. Ook het voormalige Benedictijner klooster bij de basiliek is mooi gerestaureerd. Daarna gaan we naar Aschaffenburg. Hoewel de meeste winkels vandaag gesloten zijn, is er genoeg te ontdekken in deze leuke plaats.

Dag 2 | Würzburg
Om kennis te maken met Würzburg maken wij eerst een wandeling met gids door het historisch stadscentrum. Würzburg is een schilderachtige stad gelegen aan de oevers van de rivier de Main in het noorden van Beieren, Duitsland. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Würzburg is de Würzburger Residenz, een barok paleis dat op de Werelderfgoedlijst staat (entree ca. € 9,-). Het werd gebouwd in de 18e eeuw en diende als de residentie van de prins-bisschoppen van Würzburg. Het paleis is prachtig versierd met weelderige interieurs, indrukwekkende fresco’s en uitgebreide tuinen, waardoor het een van de meest opmerkelijke barokke paleizen in Europa is. Highlights zijn verder de Dom St. Kilian, één van de grootste romaanse kerken van Duitsland en de vesting Marienberg, gelegen op een heuvel met uitzicht op de Main. Deze vesting dateert uit de middeleeuwen en biedt niet alleen een fascinerend historisch inzicht, maar ook een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. Würzburg staat ook bekend om zijn wijncultuur, er worden enkele van de beste wijnen van Duitsland geproduceerd. De sfeervolle wijnkelders en tavernes in de stad bieden bezoekers de mogelijkheid om te genieten van lokale wijnen, waaronder de beroemde Frankenwein. Naast zijn historische en culturele schatten heeft Würzburg ook een levendige sfeer, met gezellige markten, boetiekjes en levendige straatcafés. De Alte Mainbrücke, een oude brug over de Main, is een populaire ontmoetingsplaats en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving.

Dag 3| Miltenberg – Wertheim
Na het ontbijt vertrekken we naar het lieflijke Miltenberg, waar nog ongeveer 150 vakwerkhuizen in het centrum staan, zoals het mooie hotel zum Riesen. Dit hotel bestaat al sinds de 12e eeuw en het is wellicht het oudste hotel van Duitsland. Daarna door naar het pittoreske stadje Wertheim, gelegen aan de monding van de Tauber en Main. Een opvallend kenmerk is het imposante kasteel, de “Burg Wertheim,” dat hoog boven de stad uittorent. Dit kasteel dateert uit de 12e eeuw en biedt niet alleen een fascinerende blik op de middeleeuwse architectuur, maar ook adembenemende panoramische uitzichten op de omgeving (entree ruïne ca. €2,-). De Altstadt van Wertheim is een doolhof van geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en sfeervolle pleinen. Het is een genot om door de smalle steegjes te dwalen en de historische charme van de stad te ervaren. De Stiftskirche, een gotische kerk met een opvallende toren, is een andere opmerkelijke bezienswaardigheid die het stadsbeeld domineert. Een bijzondere attractie in Wertheim is het glasmuseum (entree ca. € 6,-), waar bezoekers inzicht kunnen krijgen in de rijke geschiedenis van glasproductie in de regio. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie glaswerken, variërend van antieke stukken tot hedendaagse creaties.

Dag 4 | Wiesbaden en terugreis
Via het statige kuuroord Wiesbaden reizen we op ons gemak terug naar Nederland.

Bamberg, Nürnberg en Rothenburg

Een reis naar het Steigerwald, waar geschiedenis en charme samenkomen. We verkennen enkele van de meest fascinerende steden van Duitsland. Het middeleeuwse Bamberg, met zijn betoverende oude stad en beroemde biertradities. Vervolgens duiken we in de rijke geschiedenis van Nürnberg, met zijn imposante kasteel en levendige marktpleinen. Tot slot betreden we het sprookjesachtige Rothenburg, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan in de smalle straatjes en charmante vakwerkhuizen. Proef de lokale lekkernijen en ontdek de verborgen schatten van deze unieke steden.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we richting het Steigerwald. Afhankelijk van het weer en de tijd die we hebben, proberen we nog een stop te maken in Würzburg. Aan het eind van de middag arriveren we bij Hotel – Gasthof zum Storch in Schlüsselfeld.

Dag 2 | Bamberg
Deze op zeven heuvels gebouwde stad heeft één van de grootste historische stadscentra van Duitsland en staat op de Werelderfgoedlijst. De wirwar van kronkelende, smalle straatjes en pleinen en de vele prachtige middeleeuwse en barokke gevels geven de stad een romantische uitstraling. Met maar liefst negen brouwerijen is Bamberg ook met recht een ‘bierstad’ te noemen, dus voor
liefhebbers van het ‘gouden nat’ is het hier extra genieten! We maken eerst een stadswandeling onder begeleiding van een gids. Vervolgens heeft u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan.

Dag 3 | Nürnberg
Nürnberg werd in de jaren ’40 gepromoot als ‘ideologische hoofdstad’ en is nu misschien wel het meest bekend vanwege de ‘Nürnberg processen’, waarover u alles te weten komt in het ‘Dokumentationszentrum’ (entree ca. € 6,-, tot 2025 zijn hier renovatie werkzaamheden). De op een heuvel gelegen Kaiserburg (entree ca. € 5,50) met een grote collectie antieke wapens en harnassen is ook een bezoek waard. In de ommuurde oude binnenstad met smalle steegjes, straatjes en vakwerkhuizen is het heerlijk vertoeven. Vergeet niet de lokale specialiteit te proeven, de Nürnberger Rostbratwurst. Na aankomst in Nürnberg maken we eerst een stadsrondrit met gids, vervolgens heeft u vrije tijd.

Dag 4 | Rothenburg ob der Tauber
Het prachtige Rothenburg ligt langs de Romantische Straβe en is een van de meest bezochte plaatsen van Duitsland. En terecht! Het gezellige centrum is bijzonder pittoresk. U kunt over de middeleeuwse stadsmuren wandelen voor een andere kijk op de stad. En voor degenen die geen genoeg kunnen krijgen van Kerstmis, is een bezoek aan de kerstwinkel van Käthe Wohlfahrt een must. De winkel is het hele jaar door geopend en men zegt dat dit de grootste kerstwinkel van Europa is. Een lokale lekkernij is de Schneeball, die hier al drie eeuwen lang gebakken wordt, een rond gebakje dat lijkt op een sneeuwbal.

Dag 5 | Terugreis
Na rustig ontbeten te hebben, vertrekken we uit Schlüsselfeld en beginnen we aan de reis naar huis. Aan het eind van de middag komen we aan in Nederland.

Hamburg, Bremen en de Lüneburger Heide

Herleef de handelsgeest van de beroemde Hanzesteden! Het befaamde handelsverbond schonk veel steden macht en rijkdom en dat heeft zijn sporen nagelaten. Denk hierbij aan monumentale koopmanshuizen, handelskantoren, kerken en havens. We maken een reis terug naar de glorietijd van onder andere Hamburg en Bremen.

Dag 1 | Heenreis – Münster
We gaan de Duitse grens over en bezoeken de stad Münster. De Prinzipalmarkt met haar talloze restaurantjes en winkeltjes is het kloppende hart van het oude centrum. U vindt hier ook het historische stadhuis waar in 1648 de Vrede van Münster werd ondertekend. Vlakbij bevinden zich de St. Paulusdom en de St. Lambertuskerk, twee van de mooiste gebouwen van de stad. In de oudste handelsstraat van Münster, de Salzstraße, kunt u naar hartenlust winkelen. Aansluitend rijden we verder naar Sottrum.

Dag 2 | Hamburg
Wie ‘Hamburg’ zegt, denkt wellicht aan de grote haven, de zee en de vissers. De bruisende binnenstad van Hamburg heeft echter veel meer te bieden; historische koopmanskantoren, de St. Michaeliskerk met de grootste torenklok van Duitsland en de oude pakhuizen in de wijk ‘Speicherstadt’ waar meerdere van de 50 musea van de stad gevestigd zijn. Ook het kleurrijke stadsdeel Sankt Pauli met de Reeperbahn die de ‘meest zondige mijl ter wereld’ wordt genoemd mag natuurlijk ook niet ontbreken. Na de rondleiding met een lokale gids, heeft u nog vrije tijd in Hamburg. Maak bijvoorbeeld een rondvaart door de binnenhaven. Of gaat u liever lekker winkelen?

Dag 3 | Lüneburger Heide
Door de winning van het ‘witte goud’ groeide zoutstad Lüneburg al snel uit tot één van de rijkste steden van de Hanze. Dit is nog steeds goed te zien in het bijzonder goed behouden middeleeuwse centrum. We ontdekken deze gezellige universiteitsstad onder begeleiding van een gids. Hierna gaan we naar de Lüneburger Heide, een uitgestrekt gebied bedekt met heidevelden en bossen waar kuddes schapen vredig grazen. Een heerlijk ontspannen manier om deze omgeving te verkennen, is een tochtje met een huifkar (kosten huifkartocht ca. € 20,-).

Dag 4 | Bremen – Bremerhaven
Het symbool voor Bremen zijn de personages uit het beroemde sprookje ‘de Bremer Stadsmuzikanten’ van de gebroeders Grimm. U komt ze hier overal tegen in de vorm van leuke beelden en souvenirs. Onder begeleiding van een lokale gids wandelen we langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Rathaus en het Rolandstandbeeld op het levendige marktplein (beide Werelderfgoed). In de middag bezoeken we Bremerhaven, dat geheel gericht is op de scheepsvaart en de zee. Zo kunt u hier een onderzeeboot bezoeken of de historische schepen bekijken in het ‘Deutsche Schifffahrtsmuseum’ (entree ca. € 6,-). Ook is er het Auswanderhaus, waar een beeld wordt geschetst van de emigratie van miljoenen Duitsers en Oost-Europeanen die vanaf Bremerhaven naar Amerika vertrokken.

Dag 5 | Celle – Terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus en beginnen we aan de terugreis. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan het mooie Celle, dat in de 17e eeuw een grote bloeiperiode kende. De historische binnenstad lijkt sindsdien niet veel veranderd; vanaf het prachtige slot kijkt u nog steeds uit over de honderden vakwerkhuizen in het centrum. U zult zich in een sprookje wanen! Een sprookje waarin zelfs de lantaarnpalen praatjes hebben… gaat u maar eens luisteren bij het mooie Hoppener Haus midden in de stad! Vol van alle indrukken die u tijdens deze prachtige reis heeft opgedaan, rijden we terug naar Nederland.

Beierse Woud met Passau

In het zuiden van Duitsland vinden we het indrukwekkende Beierse Woud, een van de mooiste natuurparken van het land. Het landschap is adembenemend en de uitzichten spectaculair. Onze verblijfplaats is ‘Erholungsort’ Rattenberg. Omgeven door bergen vindt u hier zo’n 100 kilometer aan gemarkeerde wandelwegen. Op veel plaatsen staan bankjes waar u even kunt uitrusten en genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we met diverse pauzes naar hotel Dilger Engelsdorf in Rattenberg. Aankomst in de vroege avond. Na de kamerindeling kunnen we aanschuiven voor het diner.

Dag 2 | Waldwipfelweg Maibrunn – Arnbruck
Maak een wandeling boven de boomtoppen, tot wel 30 meter hoog, over het Waldwipfelweg (entree ca. € 12,00). Het pad is 2,50 meter breed en voor iedereen toegankelijk. Het biedt u een indrukwekkend uitzicht over de bergketens van het Beierse Woud, het Donaudal en de vlaktes van Gäuboden. Vanaf de 52 meter hoge boomtoren is het uitzicht nog spectaculairder. Verder naar Arnbruck voor een bezoek aan het glasdorp Weinfurtner, waar u alles te weten komt over de kunst van het glasblazen. Behalve glaswerk treft u hier ook winkels aan met klederdracht en porselein. Er zijn diverse eetgelegenheden waar u kunt genieten van regionale producten.

Dag 3 | Passau
Direct aan de grens met Oostenrijk ligt Passau. Een mooie stad met een mix van historische en moderne gebouwen, prachtige pleinen en romantische straatjes vol met de leukste winkels. In de oude binnenstad komen drie rivieren bijeen: de Donau, de Inn en de Ilz, hierdoor wordt Passau
ook wel ‘Dreiflüssenstadt’ genoemd. De plaats is rijk aan verborgen parels. Slenter door de straatjes en ontdek op iedere hoek iets nieuws. De bekendste bezienswaardigheid is de St. Stephansdom met het grootste kerkorgel van Europa. Ook moet u de ‘Hölgasse’ gezien hebben, een straatje met middeleeuwse huizen waarin kunstateliers, juweliers, galerieën en werkplaatsen gevestigd zijn. ’s Middags kunt u in één van de gezellige restaurants genieten van een ‘traditionele’ Beierse maaltijd.

Dag 4 | Grosser Arbersee – Bodenmais
Aan de voet van de Grosser Arber, de hoogste berg van het Beierse Woud, ligt de Grosser Arbersee. U kunt rondom het meer wandelen en genieten van de schoonheid van het landschap. U ziet onder meer kleine watervallen en moerassen gelegen in het prachtige Beierse Woud. Terug rijden we via het kuuroord Bodenmais. Maak een wandeling door het centrum en geniet van een heerlijk drankje op een van de gezellige terrasjes.

Dag 5 | Walhalla – Regensburg
In 1830 is het Walhalla gebouwd in opdracht van de Beierse koning Ludwig I. Deze Griekse tempel ligt op een helling boven de Donau en is via een lange en steile trap (358 treden) te bereiken. De vloeren en muren zijn van marmer. Binnen zijn bustes te bewonderen van beroemde personen uit de geschiedenis (entree € 4,50). We rijden verder naar Regensburg. Het oude centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst. In de knusse straatjes zijn moderne winkels gevestigd in historische gebouwen en gezellige cafeetjes in middeleeuwse gewelvenruimtes. U vindt hier ook het oudste braadworstrestaurant ter wereld ‘Wurstkuchl’. Niet alleen de braadworsten komen uit eigen slagerij, ook de mosterd en zuurkool worden zelf bereid, echt een aanrader!

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt begint de terugreis naar Nederland.

Dresden, Leipzig en de Bastei

Prachtig gelegen in het Erzgebirge (Werelderfgoed) ligt het kleine, pittoreske stadje Frauenstein. Een schitterend uitgangspunt om de omgeving te verkennen. We bezoeken prachtige steden als Dresden en Leipzig. Ook maken we een tocht door de beeldschone natuur van de Sächsische Schweiz. Een schitterend middelgebergte met tafelbergen, diepe ravijnen en adembenemende uitzichten.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Hotel Frauensteiner Hof in Frauenstein.

Dag 2 | Sächsische Schweiz
De Sächsische Schweiz staat bekend om zijn indrukwekkende zandstenen rotsformaties, dichte bossen en schilderachtige valleien. Deze unieke combinatie van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed trekt jaarlijks talloze bezoekers, waaronder wandelaars, klimmers en natuurliefhebbers. We bezoeken onder begeleiding van een gids onder andere de Bastei. Eén van de meest iconische bezienswaardigheden, een rotsformatie die hoog boven de Elbe uitsteekt. Vanaf de Bastei heeft u een panoramisch uitzicht over de rivier en de omliggende rotsformaties. De brug die de rotsen met elkaar verbindt, biedt een spectaculaire ervaring voor bezoekers die over de afgrond durven te lopen. Daarnaast gaan we naar vesting Königstein, één van de grootste en mooiste bergvestingen van Europa (entree ca. € 15,-). Vanaf de vesting heeft u een panoramisch uitzicht over de Elbe.

Dag 3 | Leipzig
Leipzig, na Berlijn de grootste stad van de voormalige DDR, heeft een boeiende geschiedenis. Verschillende grote componisten, zoals Johann Sebastian Bach, Mendelssohn en Robert Schumann hebben hier gewoond. Dit is ook de stad waar de ‘stille revolutie’ begon, de steeds groter wordende protesten tegen de regering die uiteindelijk zouden leiden tot de val van de Berlijnse muur. Na de rondrit met een lokale gids heeft u vrije tijd. Gaat u naar de karakteristieke wandelgalerijen en oude beursgebouwen, waar tal van winkeltjes en restaurants gevestigd zijn? Of gaat u koffiedrinken in één van de historische koffiehuizen van de stad?

Dag 4 | Dresden
Deze voormalige Oost-Duitse stad is de hoofdstad van Sachsen en wordt ook wel ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. De barokke en rococo gebouwen in het centrum werden met veel zorg gerestaureerd. Tijdens een stadsrondrit met een lokale gids zien we de belangrijkste bezienswaardigheden. Hierna krijgt u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de Brühlsche Terrasse, de meest romantische plek van Dresden. Het terras is ongeveer vijfhonderd meter lang en vanaf een bankje kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de Elbe. Het terras staat ook bekend als het balkon van Europa.

Dag 5 | Bautzen
Deze 1000 jaar oude stad heeft een goed bewaard historisch centrum met prachtige herenhuizen. Bautzen staat ook wel bekend als de stad met de vele torens, we tellen er maar liefst 23! Het heeft zelfs haar eigen ‘scheve toren’ de Reichenturm. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Tevens is het de hoofdstad van de Sorben, een West-Slavische minderheidsgroep. U zult de Sorbische taal geregeld in de stad aantreffen; op straatnaambordjes, in de winkels en restaurants. Bautzen is ook bekend om de politieke Stasi gevangenis. We maken een stadswandeling met een lokale gids.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

 

Zwarte Woud met bezoek aan Mainau

Genieten in het mooie Zwarte Woud! Deze reis gaat naar Luftkurort Oberwolfach, een rustig dorp gelegen in het dal van de rivier de Wolfach. Deze reis omvat boeiende excursies naar onder andere Insel Mainau, bekend om zijn weelderige tuinen en bloemenpracht, het betoverende Triberg met zijn sprookjesachtige watervallen en het historische Schiltach, waar de charme van het verleden tot leven komt. Natuurlijk mag een mooie tocht door het Schwarzwald ook niet ontbreken tijdens deze reis. In Hotel zum Walkenstein wordt u verwend met een stuk overheerlijke Schwarzwälder Kirschtorte, een beroemde lekkernij uit het Zwarte Woud.

Dag 1 | Heenreis
We rijden vandaag via Duitsland of Frankrijk naar Oberwolfach, waar we welkom worden geheten in het gemoedelijke Hotel zum Walkenstein. Afhankelijk van het weer en de tijd maken we nog een stop onderweg.

Dag 2 | Insel Mainau – Bodensee
We bezoeken het beroemde bloemeneiland ‘Insel Mainau’ (entree ca. € 29,-), gelegen in de Bodensee, ook wel bekend als het Zwitserse Meer. Het eiland staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, weelderige tuinen en kleurrijke bloemendisplays. Het wordt vaak omschreven als een “bloemeneiland” vanwege de uitgestrekte tuinen die het hele jaar door bezoekers aantrekken. Mainau heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In de 19e eeuw werd het eiland gekocht door groothertog Friedrich I van Baden, die begon met het omvormen van Mainau tot een landschapstuin. Hij liet hier onder andere citroenbomen, palmen en magnolia’s planten. Door deze subtropische begroeiing zult u zich aan de Middellandse Zee wanen! De bloementuinen zijn een kleurenspektakel gedurende het hele jaar, met seizoensgebonden bloemen die de verschillende gebieden sieren. Naast de bloementuinen biedt Mainau ook een vlinderhuis, waar bezoekers een verscheidenheid aan kleurrijke vlinders kunnen bewonderen die vrij rondvliegen in een speciaal ontworpen omgeving. Het eilandje is vanaf Konstanz te bereiken via een lange loopbrug.

Dag 3 | Mummelsee – Gengenbach
In het Lierbachdal zien we de ruïne van het voormalige klooster Allerheiligen uit 1192. Vervolgens rijden we over de Schwarzwald Hochstrasse naar de drukbezochte Mummelsee. Verder via de Badische Weinstrasse naar Gengenbach, waar u het mooie oude centrum met de vakwerkhuizen kunt bekijken. Tot slot bezoeken wij hier ook Armbrusters Hoflädele.

Dag 4 | Baden-Baden
Vandaag gaat de hotelier met ons op pad. Hij laat ons de mooiste plekjes van Baden-Baden zien. Hierna heeft u vrije tijd om te genieten van de vele bezienswaardigheden, winkels en terrasjes van deze gezellige stad. Via een mooie route rijden we terug naar het hotel.

Dag 5 | Triberg – Schiltach
Triberg is één van de bekendste plaatsen in het Schwarzwald. Dit komt vooral door de indrukwekkende watervallen. Het water stort hier via zeven etages in het dal (entree ca. € 8,-). Naast de watervallen staat Triberg ook bekend om zijn traditionele Duitse architectuur, met vakwerkhuizen die de smalle straatjes sieren. Het stadje heeft een gezellige sfeer en biedt tal van winkels waar lokale ambachten, souvenirs en de beroemde koekoeksklokken van het Zwarte Woud te koop zijn. Ook interessant is het Schwarzwaldmuseum, waar de grootste koekoeksklok ter wereld te zien is (entree ca. € 5,-). ’s Middags rijden we naar het charmante stadje Schiltach. Het heeft een goed bewaard gebleven historische binnenstad met smalle geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en gezellige pleinen. Wandel door de oude stad en geniet van de middeleeuwse sfeer. Verder staat het stadje bekend om zijn traditionele ambachten, waaronder houtsnijwerk en glaskunst. Bezoek lokale ambachtswinkels om unieke souvenirs te vinden.

Dag 6 | Terugreis
Helaas zit ons verblijf in Oberwolfach er alweer op. Via Duitsland of Frankrijk rijden we terug naar Nederland.

Tussen de Wadden- en de Oostzee

Ontdek het uiterste Noorden van Duitsland, gelegen tussen de zeeën! De regio heeft zijn unieke charme met enerzijds de Waddenzee en dijken die op de Werelderfgoedlijst staan en anderzijds de Oostzeekust met fascinerende kliffen en witte zandstranden. De steden van Sleeswijk-Holstein onderscheiden zich door hun maritieme karakter, historische gebouwen, winkelmogelijkheden en culturele hoogtepunten. Rondom Sleeswijk zien we de sporen van de Vikingen. Ze waren veel meer dan wat de media ons vandaag willen doen geloven!

Dag 1 | Heenreis
We rijden vandaag naar het uiterste Noorden van Duitsland. Het hotel bevindt zich in Gross-Wittensee.

Dag 2 | Helgoland
Vanuit Büsum varen we met het moderne passagiersschip “Lady von Büsum” over de wijde zee naar het hooggelegen eiland Helgoland. Op het Noordzee-eiland kunt u ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven. Het kenmerkende “Lange Anna”, de nostalgische kreeftenhutten en de zeehonden die zich op de zandduinen hebben genesteld, zijn de belangrijkste attracties van Helgoland. Verken Helgoland tijdens een wandeling langs een van de themapaden of gebruik de tijd om te winkelen en rond te dwalen in het belastingvrije winkelparadijs. Na ongeveer vier uur verblijf op het eiland beginnen we aan de terugreis en geniet u op de weg naar Büsum nogmaals van de zeelucht.

Dag 3 | Oostzee-fjord Schlei
Na een uitgebreid ontbijt rijden we eerst naar Eckernförde, het toeristische centrum van de regio. Alles is hier dichtbij. De schilderachtige haven met zeiljachten en vissersboten wordt omzoomd door een uitnodigende boulevard. Op slechts een steenworp afstand nodigen de winkelstraten uit voor een ontspannen wandeling. Ook het fijne zandstrand met kleurrijke strandstoelen ligt op slechts een paar minuten lopen. Vervolgens rijden we over het schiereiland Schwansen richting Petersfeld en Lindaunis aan de Schlei. We steken de tweevleugelige dubbele ophaalbrug over, waardoor de landschappen Angeln en Schwansen met elkaar verbonden zijn en rijden we langs de Schlei naar Arnis, de kleinste stad van Duitsland. Hier is de mogelijkheid om met een veerboot over de Schlei te varen (kosten ca. € 2,- per persoon, ter plaatse te betalen). Na ons verblijf rijden we naar Kappeln. De idyllische havenstad aan de Schlei en de Oostzee is een door de staat erkend kuuroord, onder andere bekend van de Duitse serie “Der Landarzt” als filmlocatie “Deekelsen”. Aan te bevelen is de museumhaven. Oude en opnieuw gebouwde schepen hebben hun ligplaats aan de rustieke steiger. De oudste schepen zijn meer dan honderd jaar oud. Het betreden van de steiger is uitdrukkelijk gewenst en de schippers van de museumhavenvloot beantwoorden graag vragen.

Dag 4 | Sylt
Na een vroeg ontbijt bereiken we na 1,5 uur rijden het station van Niebüll. Van hieruit gaat het met de autotrein over de 11,3 km lange Hindenburgdamm naar het grootste Noord-Friese eiland Sylt. Na aankomst in Westerland maken we een interessante eilandtour en leren we zo de bijzonderheden en schoonheden van dit unieke eiland kennen. Bezoek Keitum met de zeevaartkerk St. Severin, de woonplaats van beroemdheden van Kampen, wandel over de winkelstraat van Westerland of geniet voor het vertrek in het beroemde visrestaurant “Gosch”. Na een hopelijk zonnige dag beginnen we de terugreis met de veerboot naar het Deense eiland Rømø. Een spectaculair kijkje over de Noordzee staat u te wachten! Na een rit van 2,5 uur rijden door Denemarken en het noordelijke deel van Sleeswijk-Holstein bereiken we weer het hotel.

Dag 5 | Huifkar – In de sporen van de Vikingen
We rijden naar Kropp waar de huifkar op ons wacht. Hiermee gaan we over de legendarische Ochsenweg naar het Wisent Park, een voormalig munitiedepot dat is omgevormd tot natuurgebied. Na een rondleiding in het reservaat wacht ons een kleine snack met specialiteiten van het Galloway-rund. U kunt de boerderijwinkel bezoeken en vervolgens gaan we met de huifkar terug naar Kropp. Daarna volgt u de sporen van de Vikingen. De Vikingen waren gevreesde krijgers en uitstekende zeelieden. Gedreven door heimwee veroverden ze vreemde steden en brachten ze overvloedige buit mee naar huis. Maar ze waren ook slimme handelaars en vaardige ambachtslieden. Hoe de “Noormannen” leefden wordt getoond in het Vikingmuseum Haithabu. Hier ontvangen we een begeleide rondleiding. Na deze blik in het verleden ervaart u in Schleswig tijdens een rondleiding de historische vissersnederzetting Holm, waar tot op de dag van vandaag de traditionele vissersfamilies leven en werken. Terug in het hotel wacht ons aan het einde van deze boeiende reis een traditioneel Holsteins buffet.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we, met pauzestops, aan de terugreis in Nederland.

Rügen, parel van de Oostzee

Rügen, in de Oostzee, is het grootste en meest afwisselende schiereiland van Duitsland. Het heeft steile krijtrotsen, lange zand- en kiezelstranden en een heuvelachtig binnenland met loofwouden en veenland. Het is een populaire vakantiebestemming, ook de Duitsers zelf komen er graag. U zult hier genieten van mooie landschappen, klassieke badplaatsen en kleine vissersdorpjes met hun oude vuurtorens.

Dag 1 | Heenreis
We rijden via Duitsland en over de Stralsundbrücke naar Rügen. Onderweg maken we een stop om te dineren (inbegrepen). We verblijven op Rügen in de noordelijk gelegen plaats Breege.

Dag 2 | Kap Arkona – Königsstuhl
Deze morgen heeft u alle tijd om Breege op eigen gelegenheid te verkennen. In de late ochtend gaan we vanaf Putgarten met de ‘Arkona Bahn’, het toeristentreintje, naar Kap Arkona, het noordelijkste puntje van het eiland (kosten retour ca. € 5,-). Op deze ‘Noordkaap van Duitsland’ hebben we een prachtig uitzicht op de steile krijtrotsen langs de kust. U kunt hier ook de oude vuurtorens bezoeken. We rijden door het Nationaal Park Jasmund naar de Königsstuhl, met een hoogte van 118 meter de hoogste krijtrots op Rügen (entree ca. € 12,-).

Dag 3 | Sassnitz – Binz
We gaan naar Sassnitz met zijn drukke en gezellige haven. U kunt hier heerlijk wandelen over de 1.450 meter lange zeewering. Een absolute aanrader is een circa 1,5 uur durende boottocht langs de kust en de krijtrotsen (kosten ca. € 20,-). Vervolgens gaan we naar Binz. Dit is de grootste en één van de populairste badplaatsen van Rügen, met prachtige historische architectuur, gezellige terrasjes en een afwisselend cultuuraanbod.

Dag 4 | Ralswiek – Stralsund
Van Breege naar Ralswiek, waar het grootste openluchttheater van Noord-Duitsland ligt. Hier wordt jaarlijks het enorme evenement de ‘Störtebeker Festspiele’ gehouden. Vervolgens naar Stralsund, gelegen tegenover Rügen. De binnenstad van deze Hanzestad, met haar historische raadhuis en prachtige koopmanshuizen, staat op de Werelderfgoedlijst. Interessant is een bezoek aan het Ozeaneum (entree ca. € 17,-), een aquarium met dieren die leven in de Noord- en Oostzee.

Dag 5 | Vrije dag
U kunt per boot vanuit Breege naar het autoloze eiland Hiddensee (retour ca. € 27,- inclusief toeristenbelasting Hiddensee) gaan. Het fraaie landschap is zeer gevarieerd met brede zandstranden, steile rotsen, duinen, weilanden, kwelders en heidegebied. De witte en brede zandstranden van de Hiddensee behoren tot één van de mooiste in Europa. U kunt hier heerlijk wandelen, een fiets huren, de eilandbus nemen (ca. € 6,)- of een tocht per huifkar maken (kosten ca. € 20,-).

Dag 6 | Putbus – Sellin
Putbus wordt vanwege de witte huizen ook wel de ‘witte stad’ genoemd. U ziet hier veel klassieke gebouwen aan het plein en het historische slotpark. In Sellin zijn fraaie voorbeelden van de ‘Bädearchitektur’ te zien, de typische bouwstijl van de badplaatsen aan de Oostzee in de 19e eeuw. Een voorbeeld hiervan is het fraaie restaurant op de Sellin pier, een prachtig plaatje! We rijden naar Göhren, waar u een leuke rit kunt maken met de ‘Rasender Roland’ (stoomtrein) naar Binz (kosten ca. € 9,- enkel).

Dag 7 | Terugreis
We laten Rügen achter ons en rijden terug naar Nederland.

Allgäu, van bergen tot Bodensee

De Allgäu, gelegen in het zuiden van Duitsland, is een regio die bekend staat om zijn schilderachtige landschappen en traditionele dorpen. Onze verblijfplaats is het sfeervolle en het pittoreske Kißlegg. Gedurende deze reis wachten er ontelbare ontdekkingen, van de weelderige tuinen van Insel Mainau tot de indrukwekkende barokke pracht van de Oberschwäbische Barockstraße. Friedrichshafen voegt een vleugje geschiedenis toe met het fascinerende Zeppelin Museum.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats dwars door Duitsland naar Kißlegg.

Dag 2 | Insel Mainau – Bodensee
We bezoeken het beroemde bloemeneiland ‘Insel Mainau’ (entree ca. € 29,-) in de Bodensee. De aartshertog van Baden liet hier onder andere citroenbomen, palmen en magnolia’s planten. Door deze subtropische begroeiing zult u zich aan de Middellandse Zee wanen! Het eilandje is vanaf Konstanz te bereiken via een lange loopbrug.

Dag 3 | Wangen – Landesgartenschau
Vandaag heeft u de keuze, u kunt naar de stad Wangen gaan of de Landesgartenschau in Wangen bezoeken (entree ca. € 19,-). Talrijke fonteinen sieren de historische stad Wangen im Allgäu. Een prachtig stadje met poorten, torens, historische gebouwen en de mooiste ambachtshuizen. Neem plaats op één van de gezellige terrasjes of slenter door de eeuwenoude straatjes. De Bundesgartenschau is een groot tuinfeest. Een weelderige en kleurrijke zee aan bloemen strekt zich over het tuinshowterrein uit. De nieuwste trends op het gebied van tuinbouw en bloemisterij zijn er te bewonderen evenals duurzame show- en thematuinen.

Dag 4 | Oberschwäbische Barockstrasse
We rijden een gedeelte van de Oberschwäbische Barockstrasse, een toeristische route bekend om de overvloedige barokke architectuur uit de 17e en 18e eeuw. We zien tijdens deze tocht talrijke barokke kerken, kloosters, paleizen en andere historische gebouwen. We komen o.a. voorbij Ravensburg, Weingarten, Bad Schussenried en Bad Waldsee.

Dag 5 | Vrije dag
Een vrije dag in Kißlegg. Maak een wandeling door de mooie omgeving en bezoek het schilderachtig historische centrum. Geniet in het hotel van een zelf gebrouwen Kißlegger Kellerweizen. Ook kunt u voor € 10,- p.p. gebruik maken van de wellness van het hotel.

Dag 6 | Friedrichshafen – Lindau
Naar Friedrichshafen, bekend door het bedrijf Zeppelin. In het Zeppelin museum (entree ca. € 12,-) komt u alles te weten over de geschiedenis van dit luchtvaartschip, hoogtepunt is een 33 meter lang nagebouwd deel van de Hindenburg. U kunt er ook heerlijk wandelen over een van de langste en mooiste promenades van de Bodensee. Vervolgens naar Lindau, schitterend gelegen op een eiland in de Bodensee. Aan de kerken met hun uivormige koepels en de fraaie muurschilderingen op de huizen is nog goed te zien dat de handel met Italië hier een zekere welvaart bracht. Tip: maak een boottocht over de Bodensee of een ontspannende wandeling langs de promenade en geniet van het schilderachtige uitzicht op het meer, de bergen en de historische gebouwen.

Dag 7 | Füssen – Kasteel Neuschwanstein
Aan de oevers van de rivier de Lech ligt de oude stad Füssen. Romantische straatjes met middeleeuwse herenhuizen en barokke kerken geven deze plaats haar charme. Hier ligt ook het sprookjesachtige kasteel Neuschwanstein. Dit wereldberoemde kasteel ligt hoog op een heuvel en kijkt uit over de prachtige groene omgeving. Het is een stevige wandeling omhoog naar het kasteel en ook daar aangekomen zult u nog een aantal trappen moeten lopen. Onder begeleiding van een gids kunt u het kasteel van binnen bezichtigen (entree ca. € 15,- p.p., onder voorbehoud van beschikbaarheid). Ook kunt u hier een mooie wandeling maken in de omgeving. Vanaf verschillende uitzichtplatformen heeft u een schitterend uitzicht op dit prachtige kasteel.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Berchtesgaden aan de Königssee

Eeuwenoude tradities en ambachten worden in het prachtige Berchtesgadener Land nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. De handgemaakte en fraai beschilderde spanen doosjes of het uit hout gesneden kinderspeelgoed in vrolijke kleuren zijn hier een voorbeeld van. Ook de prachtige natuur met haar indrukwekkende bergen en helder blauwe meren maakt van deze regio een schitterende vakantiebestemming. Tijdens deze reis bezoeken we de mooiste stadjes van de omgeving en maken we een natuurtocht waarbij u onderweg heerlijk kunt genieten van het adembenemende landschap.

Dag 1 | Heenreis
We rijden naar Berchtesgaden, schitterend gelegen tussen de bergen en vlakbij de Königssee.

Dag 2 | Lokwelt Freilassing – Haus der Berge
’s Ochtends bezoeken we de fascinerende wereld van de treinen. We rijden naar Freilassing waar u Lokwelt Freilassing kunt bezoeken (entree ca. € 6,-). In een prachtig historisch gebouw (oud locomotief depot) vinden we dit interessante museum vol (stoom)locomotieven, wagons, uniformen, motoren en nog veel meer. ’s Middags rijden we terug naar Berchtesgaden, waar u de gelegenheid krijgt om Haus der Berge te bezoeken. Dit moderne museum geeft u een kijkje in de prachtige wereld van de natuur van het Berchtesgadener Land. Leer alles over de flora en fauna van deze schitterende omgeving door middel van mooie tentoonstellingen (entree ca. € 4,-).

Dag 3 | Chiemsee
Niet alleen de Königssee, die vlakbij ons hotel gelegen is, maar ook de Chiemsee mag zeker niet ontbreken op deze reis! We rijden naar dit schitterende meer en brengen onder andere een bezoek aan het Schloss Herrenchiemsee. Wanneer u uw blik laat glijden over het zilveren water van de Chiemsee, kunt u zich wellicht voorstellen waarom dit enorme meer ook wel de ‘Beierse Zee’ wordt genoemd. Op het eiland Herreninsel ligt Schloss Herrenchiemsee, een nauwgezette replica van Versaille (entree ca. € 10,-). Dit overdadige kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van de Beierse koning Lodewijk II, die een groot bewonderaar was van de Franse Lodewijk 14e. De spiegelzaal is zelfs nog grootser dan het beroemde origineel.

Dag 4 | Salzburg
De stad van Mozart, van The Sound of Music, van weelderige barok. Allemaal terechte benamingen voor het mooie Salzburg. Het indrukwekkende kasteel Hohensalzburg en de Stiftskirche Sankt Peter zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bezienswaardigheden. Het centrum van Salzburg is niet toegankelijk voor touringcars, onze chauffeur zet u zo dichtbij mogelijk af. Bewonder de prachtige gebouwen van de stad, ga winkelen in een van de sfeervolle winkelstraten of geniet van een heerlijk drankje in een van de vele gezellige cafés. Vergeet ook niet de Mozartkugel te proeven, waar Salzburg beroemd om is!

Dag 5 | Bad Reichenhall – Natuurtocht Deutsche Alpenstraβe – Ramsau
Prachtig gelegen tussen de heuvels en aan de oevers van de rivier de Saalach ligt Bad Reichenhall. Het is een levendige plaats vol villa’s en kuuroorden. De schone lucht, het kuurpark met geneeskrachtige tuin en de natuurlijke bronnen maken dit een zeer geliefde stad. Verder over de Deutsche Alpenstraße, adembenemende uitzichten over het uitgestrekte landschap en pittoreske bergdorpjes; we gaan het allemaal zien vandaag tijdens een rit door het Berchtesgadener Land. Laat u betoveren door deze beeldschone omgeving. Onderweg maken we een aantal stops zodat u volop kunt genieten van al het moois dat de natuur hier te bieden heeft. Terug gaan we via Ramsau, waar we een stop bij de St. Sebastiankirche maken. De kerk is beroemd om zijn schilderachtige ligging aan de rivier Ramsauer Ache.

Dag 6 | Vrije dag
Geniet deze dag van de schitterende omgeving van Berchtesgaden. U kunt deze dag helemaal zelf indelen. Maak een wandeling door de prachtige natuur. Vele mooie wandelroutes zijn uitgezet in de omgeving van het hotel. Neem bijvoorbeeld de Jenner-kabelbaan naar boven, hier heeft u een fantastisch uitzicht over de omgeving en kunt u ook heerlijk wandelen (retour ca. € 42,-). Of breng een bezoek aan de zoutmijn ‘Salzbergwerk Berchtesgaden’. U maakt hier een rit over het mijnspoor tot in de berg, een ondergrondse boottocht en u gaat met een glijbaan de diepte in! Zeker een bezoek waard (entree ca. € 22,50).

Dag 7 | Teisendorf – Königssee
Met haar historische marktstraat en vele knusse cafeetjes, weet Teisendorf iedere bezoeker te charmeren. Het mooie centrum is een gezellige winkelplek met kleine boetiekjes die de leukste souvenirs verkopen. ’s Middags naar de Königssee, maak een boottocht over de beeldschone Königssee en geniet vanaf het water van het betoverend mooie landschap (kosten ca. € 22,-) of maak een heerlijke wandeling langs het meer.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Moezelcruise

Een van de mooiste rivieren van Duitsland is toch de Moezel. Rustig kabbelend baant de rivier zich een weg door het schitterende landschap. Kenmerkend zijn de vele wijngaarden op de heuvels, charmante, eeuwenoude dorpjes bruisen tegenwoordig door de aanwezigheid van veel toeristen. U maakt het allemaal mee genietend op het zonnedek. De burchten en kastelen ziet u overal liggen en bovendien: het zal u aan niets ontbreken aan boord van dit luxe schip.

Dag 1 | Inscheping
We rijden per touringcar naar Bonn en schepen in de middag in op de Otello. Vandaag zullen we een ontvangst met welkomstcocktail krijgen en ’s avonds het eerste diner. Na het diner kunt u genieten van de klanken van onze (regionale) muzikant. Ondertussen varen we naar Andernach waar we de nacht verblijven.

Dag 2 | Cochem
Al vroeg vertrekken we uit Andernach. Na niet al te lange tijd zien we Koblenz liggen. Hier gaan we van de Rijn naar de Moezel. We genieten onderweg en komen halverwege de middag aan in Cochem, misschien wel de drukste toeristenplaats aan de Moezel. Ontdek het plaatsje op het gemak, we blijven hier ook voor de nacht liggen.

Dag 3 | Bernkastel-Kues
Bij het ontbijt vertrek uit Cochem. Het is ongeveer 7 uur varen over het allermooiste stuk van de Moezel naar Bernkastel-Kues. We arriveren na de lunch. Het blijft superlatieven roepend, maar volgens velen is dit echt de allerleukste plaats aan de Moezel. De stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Bernkastel aan de rechteroever en Kues aan de linkeroever van de rivier. Samen vormen ze een harmonieus geheel en trekken ze jaarlijks talloze bezoekers aan. Een opvallend kenmerk van Bernkastel-Kues is de goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur. Smalle geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en historische pleinen creëren een betoverende sfeer die doet denken aan lang vervlogen tijden. Een andere reden waarom Bernkastel-Kues populair is, is vanwege de uitstekende wijnen die hier worden geproduceerd. De regio staat bekend om zijn Moezelwijnen, vooral de verfijnde Rieslings. Misschien neemt u de ‘Bimmelbahn’ die u niet alleen de stad laat zien, maar ook de omringende wijnbergen.

Dag 4 | Bernkastel – Traben Trarbach
De ochtend bent u nog vrij in Bernkastel. Rond de lunch varen we af, nu stroomafwaarts. Een uurtje later zien we Traben-Trarbach al liggen. Deze charmante stad is eigenlijk ontstaan door de samenvoeging van twee historische steden, Traben en Trarbach, in 1904. Gelegen in de regio Rijnland-Palts, staat Traben-Trarbach bekend om zijn prachtige wijngaarden, vakwerkhuizen en de unieke sfeer die wordt gecreëerd door de Moezel. Hier bent u de rest van de dag vrij. Geniet van de bouwkunst: Jugendstil en ‘Belle epoque’ maken hier de dienst uit. U ziet dat de stad ooit het middelpunt van de internationale wijnhandel was. Veel wijnkelders geven nog rondleidingen.

Dag 5 | Koblenz
Als u wakker wordt, heeft de Otello al een aantal uurtjes gevaren. Vandaag wordt het genieten op de Moezel totdat we halverwege de middag in Koblenz aanleggen. De stad fungeert als een ontmoetingspunt van twee van de belangrijkste rivieren in Duitsland, wat heeft bijgedragen aan zijn strategische en culturele betekenis door de eeuwen heen. Uiteraard bezoekt u de oude binnenstad met pleintjes en fonteinen. Breng ook even een bezoek aan de beroemde ‘Deutsche Eck’ het punt waar de Moezel en Rijn elkaar ontmoeten.

Dag 6 | Bonn
Tijdens het ontbijt varen we richting Bonn over de Rijn. Tegen lunchtijd komen we aan en heeft u de rest van de middag om de voormalige hoofdstad van Duitsland te ontdekken. Deze pittoreske en charmante stad heeft heel wat te bieden. Mooie winkelstraten, maar ook historische middeleeuwse gebouwen. Een van de beroemdste inwoners van Bonn is Ludwig van Beethoven, de beroemde componist. Zijn geboortehuis, het Beethoven-Haus, is nu een museum gewijd aan zijn leven en werk.

Dag 7 | Uitschepen
Na een laatste ontbijtbuffet staat de touringcar in Bonn weer klaar. We nemen afscheid van het schip en de bemanning en rijden terug naar de opstapplaatsen.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor, maar ook door weersomstandigheden, voorkomen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Afhankelijk van het aantal geboekte personen kan deze reis uitgevoerd worden met een dubbeldeks Comfort Class touringcar.

Tuinreis Berlijn

Deze tuinreis loopt kriskras door de geschiedenis van Duits tuinontwerp heen. U bezoekt grotere tuinen zoals de baroktuinen van Herrenhäuser Gärten en Liebermann Villa, maar ook diverse privétuinen in Berlijn. Ook de voormalige tuin van de invloedrijke vooroorlogse tuinman en kweker Karl Foerster mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. De bezoeken aan cultureel Berlijn en historisch Potsdam maken de reis compleet.

Dag 1 | Herrenhäuser Gärten
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de Herrenhäuser Gärten. Deze bestaat uit vier naast elkaar gelegen tuinen en is een van de belangrijkste baroktuinen in Europa. De tuinen bij het kasteel bestaan uit parterres met beelden, vijvers met fonteinen, gesnoeide bomen en kleurige borders met eenjarige planten. Bijzonder is het tuintheater, waar een hoge haagbeukenhaag dient als achtergrond en kleedkamer.

Dag 2 | Familie Raderkopp – Lüdkes Garten – Liebermann Villa
Na het ontbijt vertrekken we naar de privétuin van familie Raderkopp. De tuin van 4000 m2 is opgedeeld in twee tuinen. De voorste tuin is wild ingericht met romantische vaste planten. U vindt er vele bladplanten en bloeiende planten zoals rozen. In de achterste tuin bevindt zich een natuurlijk aangelegde landschapstuin met natuursteen en meerdere beekjes en vijvers. Vervolgens naar Lüdkes Garten. Deze met liefde opgebouwde tuin is al 30 jaar een groen paradijs. Als ervaringsdeskundigen weten eigenaren Marianne en Detlef Lüdke wat de grond aankan, welke planten het naar hun zin hebben en welke het opgeven. Waar in het voorjaar de kleuren blauw, roze en rood de boventoon voeren, is dat in de zomer vooral geel. Als laatste bezoeken we Liebermann Villa. De villa is de voormalige zomerresidentie van de
Duitse schilder Max Liebermann en is gelegen aan de oevers van de Wannsee in Berlijn. De voortuin is symmetrisch opgebouwd met aan beide kanten kleurige borders. De bloementuin en de moestuin
hebben de sfeer van een Noord-Duitse boerentuin. Het museum toont een collectie impressionistische schilderijen en schetsen die Liebermann van zijn tuin maakte.
Extra verzorging: Iets lekkers in de tuin van familieRaderkopp, bezoek van het huis bij Liebermann Villa, koffie/thee en lekkers in Lüdkes Garten.

Dag 3 | Botanische Garten Berlin – Königliche Gartenakademie – Stadsbezoek Berlijn
De botanische tuin van Berlijn behoort met circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen ter wereld. Indrukwekkend zijn met name de oude kassen met exotische planten afkomstig van over de hele wereld. In het park zijn verder meerdere aantrekkelijke tuindelen, zoals de ‘Duft- und Tastgarten’, waar u wordt uitgenodigd de planten aan te raken en hun bladeren en bloemen te
voelen en ruiken. Daarna naar de Königliche Gartenakademie. Het uitgangspunt voor deze tuin was het opzetten van een centrum voor de promotie van tuincultuur en tuinkunst in Duitsland. Er is een uitgebreide tuin met veel vaste planten, kruiden, groenten, bloembedden en twee showtuinen. In de middag heeft u tijd voor een stadsbezoek aan Berlijn. Berlijn is een stad die rijk is aan historie en cultuur, ideaal om te winkelen en lekker te eten. De stad heeft veel gebouwen die verbonden zijn met haar tumultueuze geschiedenis. Het Reichstag gebouw, de Brandenburger Tor en de beroemde Gedächtniskirche zijn een bezoek meer dan waard, net als het stuk van de Berlijnse muur en het Holocaust monument.

Dag 4 | Karl Foerster Garten – Potsdam
Na het ontbijt bezoeken we de tuin van Karl Foerster. De ervaren tuinman zei: ‘Wenn der Gärtner schläft, pflanzt der Teufel Unkraut’ (als de tuinman slaapt, plant de duivel onkruid). Dat weerhield hem er niet van rond zijn huis een bijzondere tuin aan te leggen. Vanaf 1912 kreeg de tuin vorm met een indeling in tuinkamers die zeven jaargetijden en bloeiperiodes weerspiegelen. De onderverdeling loopt van het vroege voorjaar, het voorjaar naar de voorzomer. Daarna volgen de zomer, herfst, late herfst en winter. In de middag is er tijd voor een bezoek aan Potsdam, een prachtig oud stadje vol historie dat is ontstaan rond 993. Het staat bekend om haar vele paleizen en tuinen, waar de aristocratische inwoners van Berlijn vroeger ’s zomers hun toevlucht uit de drukke stad zochten. U kunt hier verschillende bijzondere plekken bezoeken, zoals het Schloss Sanssouci of het Holländisches Viertel, een oude Hollandse wijk met leuke cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes.

Dag 5 | Garten Pristin
Als afsluiting van de reis bezoeken we de privétuin van Aleksandra en Hans-Dieter Pristin. De tuin is door de eigenaren zelf ontworpen, met veel vloeiende en golvende lijnen en een royale beplanting. Veel van de bedden zijn iets verhoogd met behulp van zandsteen die al in de tuin aanwezig was. Qua beplanting hebben de eigenaren gezorgd voor een rijke diversiteit, waarbij niet alleen is gelet op kleur, maar ook op bladstructuur. Dit zorgt voor een harmonieus gevoel.

Tuinreis Münster

Voor mooie en bijzondere tuinen hoeft u niet ver te gaan: onze Duitse buren hebben ruim voldoende tuinen die een bezoek meer dan waard zijn. Rondom Münster bezoekt u een scala aan privétuinen, elk met enthousiaste eigenaren. Elke tuin is opgezet met een ander idee en heeft een eigen specialiteit. In verschillende tuinen en uiteraard bij de kwekerij heeft u de gelegenheid om een mooie plant aan te schaffen, een ideaal souvenir voor eigen tuin!

Dag 1 | Tuinen van Mien Ruys – Olgarden
Vanuit de opstapplaatsen rijden wij door naar de tuinen van Mien Ruys. Deze tuinen zijn een inspiratiebron voor iedere tuinliefhebber, van professional tot amateur. Mien Ruys werkte graag met een eenvoudige en functionele indeling, met een losse en natuurlijke beplanting. In het begin ontwierp ze privétuinen steevast met vaste plantenborders, waarna na de Tweede Wereldoorlog schuine lijnen haar tuinen typeerden. Na verloop van tijd werden de lijnen weer recht, met strakke blokken van geschoren groen in contrast met een uitbundig gebruik van vaste planten. De tuinen van Mien Ruys bestaan nu uit een serie van 30 inspirerende stijltuinen. Vervolgens gaan we naar de liefhebberstuin en hobbykwekerij Olgarden. U vindt er een scala aan eenjarigen en een unieke collectie dahlia’s. De tuin is in 2019 opgebouwd, maar wel met planten uit de vorige tuin van de eigenaresse. Dat heeft ervoor gezorgd dat het gedeelte aan de linkerkant van het huis al een volwassen uitstraling heeft. Hier zijn verschillende borders met dezelfde kleurtoon
(ton sur ton) maar ook de zogenaamde Oilily border als een fleurige verassing. De keuze om in dezelfde kleurtoon te tuinieren heeft te maken met harmonie en rust. Het is wel een uitdaging om het geheel niet saai te laten worden en dat lukt wonderwel goed.
Extra verzorging: koffie/thee bij Mien Ruys en koffie/thee met iets lekkers bij Olgarden.

Dag 2 | Dagmar en Ludger Rauert (in juni) – Landhausgarten Christian Borggreve en Marc Sommer (in augustus) – Botanische tuin Münster – stadsbezoek Münster
Na het ontbijt beginnen we bij de reis van juni bij de privétuin van Dagmar en Ludger Rauert. Het is een landelijk-romantische natuurlijke tuin van 2.000 m². Er zijn bekende en onbekende vaste planten, grassen, rozen, hagen, oude fruitbomen, boereneiken, beekoevers en vooral veel geheime plekjes om te ontdekken. Aangepast gebruik van planten, respectvolle teelt van de bodem en constante verandering zijn de uitgangspunten van onze tuinactiviteiten. In de reis van augustus bezoeken we Landhausgarten van Christian en Marc. Deze tuin is begonnen als een verwaarloosde akker en is omgetoverd tot een mooie tuin met vele bomen en hekjes om van de ene soort tuin naar de andere te gaan. Vervolgens bezoeken we de botanische tuin van Münster. Het is een wetenschappelijke instelling van de Wilhelms-universiteit in Westfalen. De tuin is ingebed in het kasteelpark. Van heide- en moeraslandschappen tot en met boerentuinen en een alpenweide: de botanische veelzijdigheid die de verschillende delen van de 4,6 ha grote tuin
met zijn 8.000 plantensoorten te bieden hebben, is enorm. Ook zijn zes van de tien showkassen opengesteld voor publiek. Op de locatie van een voormalige kas werd in 1840 een orangerie gebouwd van materiaal dat afkomstig was van de gesloopte muur rond het kasteelterras. Aan het eind van de dag brengen we een bezoek aan Münster. Münster is een bruisende stad vol studenten, leuke winkels en interessante musea. In de prachtige binnenstad kunt u heerlijk slenteren langs verleidelijke etalages van chique winkels in statige oude panden.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in de privétuin van Dagmar en Ludger (juni) en Landhausgarten Christian Borggreve en Marc Sommer (augustus).

Dag 3 | Familie Rensing – Garten Picker – Kweker Fahner
Na het ontbijt gaan we naar de tuin van Annette Rensing. Veel ideeën over de inrichting zijn opgedaan in de tuinen die het echtpaar tijdens hun reizen in en buiten Europa heeft bezocht. Deze impressies hebben gezorgd voor een romantische en exotische tuin met decoratieve elementen, zoals de twee azuurblauwe potten in de border en een waterbassin. In de middag bezoeken we Garten Picker. Deze model- en showtuin is een paradijs met meer dan 2.300 soorten vaste planten. De tuin wordt met een beekje van het omliggende landschap gescheiden. Dankzij de beschutting van hagen en bomen floreren de planten hier goed, in combinatie met hortensia’s, hosta’s en rozen. De speelse en sfeervolle tuin heeft enkele romantische elementen zoals de witte duiven in de duiventil en bijzondere beelden. De talrijke zitplaatsen nodigen uit om te dromen en te ontspannen. Als afsluiting bezoeken we Kwekerij Fahner. De show- en modeltuin biedt tal van planten, struiken en bomen. Zo weet u direct hoe de plant eruit gaat zien in uw eigen tuin en met welke planten deze te combineren is. Elke plant is voorzien van een naambordje en u kunt kiezen uit meer dan 1.400 plantensoorten.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers in de tuin van Rensing, kleine lunch in Garten Picker.

Tuinreis Zuid-Duitsland

Het zuiden van Duitsland is één van de mooiste en grootste regio’s van het land. Tussen Stuttgart en de Bodensee bezoekt u diverse (privé) tuinen die allemaal vanuit een persoonlijk idee over tuinen en tuinieren zijn aangelegd en als gevolg daarvan elk totaal verschillend zijn. Het programma wordt aangevuld met twee botanische tuinen en natuurlijk mag in de zomer ook zeker het kleurenspektakel van
bloemeneiland Mainau niet ontbreken.

Dag 1 | Palmen Garten Frankfurt
Vanuit de opstapplaatsen rijden we naar de Palmen Garten in Frankfurt. Deze botanische tuin met klassieke indeling en grote kassen werd geopend in 1871. De tuin biedt ruim 20.000 planten en bijzondere elementen zoals een waterval. Om de meterslange palmen te kunnen huisvesten, werden aan het einde van de 19e eeuw hoge kassen gebouwd.

Dag 2 | Wilhelma Zoologische-Botanischer Garten – Garten Funke – Garten Marianne Gekeler
Na het ontbijt gaan we naar de Wilhelma Zoologische Garten. Oorspronkelijk was dit de privétuin van Wilhelm I van Württemberg. In de meer dan 150 jaar sinds de bouw is het complex uitgegroeid tot een botanische tuin met meer dan 5.000 plantensoorten van over de hele wereld en een dierentuin met bijna 1.000 diersoorten, gehuisvest in prachtige historische gebouwen in Moorse stijl. De bijzonder uitgebreide collecties orchideeën, camelia’s, fuchsia’s en cactussen zijn het benoemen waard. In de middag bezoeken we de privétuin GartenFunke. Ruim 300 gras- en vaste plantensoorten keren terug in de borders rondom het huis, waarbij de bloem- en bladkleuren vaak op originele wijze gecombineerd worden. Bewijs dat de eigenaren hart hebben voor hun tuin! De dag sluiten we af in Garten Marianne Gekeler. De tuin van Marianne Gekeler is een waar vaste plantenparadijs. De vele perken, met passie aangelegd en onderhouden, laten elk seizoen een ander plaatje zien. Er is één gemeenschappelijke deler: er is altijd een overvloed aan bloemen. Van bloembollen in het voorjaar tot de rozen die het in juni overnemen en later in de zomer de hortensia’s. In de schaduw zorgen de vele magnifieke hosta’s voor een prachtig beeld. Mooie bomen, charmante zithoekjes en hier en daar leuke tuindecoratie maken het plaatje compleet.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in Garten Marianne Gekeler.

Dag 3 | Botanische Garten Universität Tübingen – Garten Iris Braun – Tübingen
We beginnen de dag in de botanische tuin van de universiteit van Tübingen uit 1935. Vandaag de dag vindt u hier een arboretum, diverse kassen met tropische klimaten, systeemtuin, alpinetuin, collecties vaste planten afkomstig uit verschillende delen van de wereld en thematuinen. Na een rondleiding van ca. 1 uur heeft u nog even vrije tijd in de botanische tuin. Hierna bezoeken we de privétuin van Iris Braun. Het is een landelijke tuin, ontstaan uit een voormalige weideboomgaard met meerjarige perken, rozen en een cottagetuin. Aan het eind van de dag bezoeken we Tübingen waar u vrije tijd heeft in deze mooie universiteitsstad. Dwaal door het bruisende middeleeuwse stadscentrum tussen de statige vakwerkhuisjes en voor u het weet, staat u op één van de vele pleinen met gezellige terrasjes, traditionele wijncafés en
winkels.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in de privétuin van Iris Braun.

Dag 4 | Garten Kist – Bloemeneiland Mainau
Na het ontbijt bezoeken we Garten Kist. U ervaart meteen hoeveel plezier de familie Kist aan hun tuin beleeft. De familie heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en een prachtig tuinparadijs gecreëerd.
Naast de vijver met oeverplanten zijn de diverse tuinkamers allemaal even goed gevuld met een kleurrijke mix van planten. Het is een romantische tuin met bloeiende vaste planten en twee prachtige serres. Vervolgens gaan we naar Mainau, gelegen midden in de Bodensee. In de zomer zijn de borders, Italiaanse rozentuin, hortensiastraat en een speciale tuin vol dahlia’s het hoogtepunt. Naast de vele mozaïeken en figuren van planten en bloemen kunt u het slot, de kerk en de vlindertuin bezoeken.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in Garten Kist.

Dag 5 | Hermannshof
We bezoeken in de ochtend de Hermannshof. De tuin bevindt zich op een goede klimatologische locatie, wat de aanplant van een grote verscheidenheid aan planten mogelijk maakt. U kunt in de tuin meer dan 2.500 vaste planten en variëteiten leren kennen. Naast rijk bloeiende borders met gedurfde combinaties is er een stuk ingericht met tropische planten, een steppegebied, prairie en moeraszone. Er is ook tijd voor een lunch op eigen gelegenheid in Weinheim.

Moezel en Main cruise

Maakt u deze 8-daagse cruise over de Moezel en de Main mee, dan zult u, samen met ons, zeker beamen dat dit de mooiste rivieren van Duitsland zijn. Daarnaast bezoekt u pittoreske plaatsjes als Bernkastel, Miltenberg en Wertheim. Werkelijk een schitterende cruise die dwars door het wijnbouwgebied Frankenland en Moezel voert. Geniet van een drankje op het zonnedek van het natuurschoon dat aan u voorbij trekt.

Dag 1 | Inscheping
Vanaf de opstapplaatsen brengt onze touringcar u naar Riol, een plaatsje aan de Moezel, vlakbij Trier. Tijdens de middag schepen we in op de Otello****. Vandaag zullen we een ontvangst met welkomstcocktail krijgen en ’s avonds het eerste diner. Na het diner kunt u genieten van de klanken van onze (regionale) muzikant.

Dag 2 | Bernkastel-Kues
Al vroeg vertrekt de Otello van Riol naar Bernkastel-Kues. De ochtend biedt u fantastische uitzichten over de Moezel. Rond lunchtijd arriveren we in Bernkastel, waar we de middag en nacht verblijven. Volgens velen is Bernkastel de mooiste plaats aan de Moezel. De stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Bernkastel aan de rechteroever en Kues aan de linkeroever van de rivier. Samen vormen ze een harmonieus geheel en trekken ze jaarlijks talloze bezoekers aan. Een opvallend kenmerk van Bernkastel-Kues is de goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur. Smalle geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en historische pleinen creëren een betoverende sfeer die doet denken aan lang vervlogen tijden. Een andere reden waarom Bernkastel-Kues populair is, is vanwege de uitstekende wijnen die hier worden geproduceerd. De regio staat bekend om zijn Moezelwijnen, vooral de verfijnde Rieslings.

Dag 3 | Cochem
Ook deze ochtend varen we stroomafwaarts over de mooie Moezel. Na de lunch komen we aan in Cochem en kunt u genieten van de gezellige drukte van deze toeristenplaats. Het oude stadscentrum van Cochem is een doolhof van geplaveide straatjes, kleurrijke vakwerkhuizen en gezellige pleinen. De Marktplatz is het bruisende hart van de stad, omringd door historische gebouwen en levendige cafés. Misschien wilt u de burcht bezoeken, maar een leuk terrasje opzoeken is zeker zo gezellig. Tijdens het diner verlaten we Cochem. We maken een nachtstop langs de Moezel.

Dag 4 | Koblenz – Rüdesheim
Tijdens het ontbijt komen we in Koblenz aan. Deze oude plaats heeft een prachtige binnenstad met mooie huizen en pleintjes met fonteinen. Natuurlijk is Koblenz zeer bekend omdat hier de Moezel in de Rijn vloeit. De ochtend bent u vrij in Koblenz, de middag geniet u van de Romantische Rijn. Het mooiste stukje Rijn tussen Koblenz en Rüdesheim, waar we rond het diner arriveren. Misschien nog even de benen strekken in dit toeristenplaatsje. In de late avond verlaten we Rüdesheim.

Dag 5 | Miltenberg
Over de Main varen we langs Frankfurt en Aschaffenburg naar Miltenberg. We proberen er in de namiddag aan te komen. In het oude centrum van Miltenberg staan maar liefst 150 vakwerkhuizen. Highlight is het mooie Gasthaus zum Riesen, dat al sinds de 12e eeuw bestaat en de oudste herberg van Duitsland is.

Dag 6 | Wertheim
Al vroeg in de ochtend verlaten we Miltenberg zodat we al vroeg in Wertheim arriveren. Deze leuke plaats ligt aan de Romantische Strasse. Wertheim is een charmant stadje gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren de Tauber en de Main in Duitsland. Het staat bekend om zijn pittoreske ligging, goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur en het imposante kasteel dat hoog boven de stad uittorent. In het oude centrum ziet u vooral middeleeuwse steegjes met prachtige vakwerkhuizen en pleinen. U heeft de hele ochtend om alles te bekijken. Tijdens de lunch varen we verder langs de prachtige oevers van de Main naar Würzburg.

Dag 7 | Würzburg
Een hele dag in deze oude universiteitsstad. U kunt de stad op eigen gelegenheid bekijken, maar een stadstour met de ‘Bimmelbahn’ is zeker ook een aanrader. Würzburg is omgeven door heuvels die bedekt zijn met wijngaarden. Het prins-bisschoppelijk ‘Residenz von Würzburg’ is een barok stadspaleis met prachtige tuinen. Toegang tot kapel en tuinen is gratis.

Dag 8 | Uitschepen
Na een laatste ontbijtbuffet staat de touringcar in Würzburg weer klaar. We nemen afscheid van het schip en de bemanning en rijden terug naar de opstapplaatsen.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor, maar ook door weersomstandigheden, voorkomen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Afhankelijk van het aantal geboekte personen kan deze reis uitgevoerd worden met een dubbeldeks Comfort Class touringcar.

Kerstmarkt Duisburg

Naast de traditionele kraampjes met sierkunst, cadeauartikelen en kerstdecoratie zijn er ook kraampjes met reifkoeken, speculaas, kaneel en Glühwein. U vindt hier een schaatsbaan en kunt een ritje maken in het reuzenrad, waarbij u een prachtig uitzicht over de kerstmarkt hebt. Na aankomst om ca. 11.00 uur heeft u vrije tijd in het centrum en op de kerstmarkt. Om ca. 19.00 uur vertrekt de bus terug naar de opstapplaatsen.

Tijdens deze dagtocht maken wij soms gebruik van een wisselpunt.

Tuinreis Drielandenreis

In deze nieuw samengestelde reis maakt u een tuinreis door België, Duitsland en Nederland. Een mix van privétuinen, een botanische tuin en zelfs een wijndomein. Deze reis laat u kennis maken met de wijnbouw in Nederland, de kruidentuin en zijn interessante kruiden in Duitsland en de privétuin van Marc Leclercq of Hoeve Schopsheim van Maria Kapteijns in België. Het zijn de iets kleinere en minder commerciële tuinen die deze reis een ware ontdekking maken.

Dag 1 | Jardin de Pauline – Botanische Tuin Kerkrade – Domein Holset – Drielandenpunt
In het Zuid-Limburgse Heerlen ligt Jardin de Pauline. Gelegen in een voormalige bruinkoolgroeve van 8 hectare is deze afgraving in een eeuw veranderd in een klein paradijs met een vijver vol met lelie’s omzoomd door oude bomen en afgesloten van de bewoonde wereld. Laat u verrassen door zijn sfeervolle ambiance, prachtige bloemen en weelderig groene omgeving. Vervolgens bezoekt u de botanische tuin in Kerkrade, thuishaven van ons hoofdkantoor. Hij is ontworpen door de bekende Antwerpse tuinarchitect John Bergmans (1892-1980). Vanwege het prachtige ontwerp is detuin een rijksmonument. U vindt er zeldzame en exotische planten van over de hele wereld. De botanische tuin herbergt ook de bedreigde flora van Limburg, met name de kalkgraslandflora. Om de veelzijdigheid van de reis te bevestigen bestaat
het volgende bezoek uit een wijnproeverij in Domein Holset. Verwonder u over het geweldige Limburgse Heuvelland en waan u even in het buitenland op weg naar dit wijngoed. Hier geniet u van de wijnranken, de wijn en het geweldige uitzicht. Om dit rondje Limburg af te sluiten en geheel in het thema van de reis te blijven, bezoekt u het drielandenpunt in Vaals. Daarna rijden we naar Duitsland waar het diner voor ons klaar staat.
Extra verzorging: rondleiding en wijnproeverij in Domein Holset.

Dag 2 | Pfingstrosen Paradies – Kasteel Dyck – Hortus Peter Janke
Na het ontbijt bezoekt u het Pfingstrosen Paradies. Het is een betoverende tuin gelegen op het schilderachtige Duitse platteland en gespecialiseerd in pioenrozen. Hier kunt u genieten van een overvloed aan kleuren en geuren terwijl u wandelt tussen de weelderige pioenrozenstruiken. Kasteel Dyck is een historisch landgoed met kasteel gelegen in het duitse Jüchen. Kasteel Dyck is een van de cultureel belangrijkste waterkastelen in het Rijnland. Zijn buitenste vestingmuren en boerenerf strekken zich uit over vier eilanden en worden omgeven door een pittoreske landschapstuin. In het voorste deel van het park vindt u de Keltische boomhoroscoop, zo kunt u ontdekken welke boom bij uw horoscoop past. In de AziatischJapanse tuin van 3.500 m2 bevinden zich twee waterpartijen, een Zen-tuin en talrijke solitaire bomen waaronder 8-10 meter hoge pijnbomen in de vorm van een grote Japanse bonsai, eenzame waaierbomen en esdoorns, kornoelje, azalea’s en camelia’s. Vervolgens bezoekt u nog de hortus van Peter Janke, een botanische tuin in het hart van Duitsland. Peter Janke weet zijn tuinen zo samen te stellen dat deze het hele jaar door iets te bieden hebben. Snuffel hier rond in de kwekerij en ontdek planten die u nergens anders krijgt, geniet van de uitleg van Peter of een van zijn collega’s.
Extra verzorging: Rondleiding in alle genoemde tuinen.

Dag 3 | Viriditas Heilpfl anzenwissen – Herba Sana – Stadsbezoek Malmedy – Jardin Muller
Nadat Nederland en Duitsland aan de beurt zijn geweest, gaat het vandaag richting België. Hier bezoekt u de Viriditas tuinen van Michaela Schumacher-Fank in Eupen. Zij interesseerde zich als kind al voor geneeskrachtige kruiden. Na diverse scholingen en opleidingen heeft dit geresulteerd in deze plantentuin van circa 3.000 m2. Bezoek deze kleine oase met een verscheidenheid van geurige kruiden, kleurrijke bloemen. Gelegen op het zuiden, omringd door beschermende heggen, gedijen hier een verscheidenheid aan inheemse en niet-inheemse geneeskrachtige en geurige planten. Als expert op dit gebied deelt Michaela graag haar kennis met u. We gaan verder maar blijven in het thema. De medicinale plantentuin van Herba Sana. Sinds 1958 observeert en bestudeert Laboratoires Ortis de plantenwereld om gezondheidsoplossingen te ontwikkelen van 100% natuurlijke oorsprong, die doeltreffend en veilig in gebruik zijn. Het gebied is opgedeeldin acht tuinen waaronder De Geneeskrachtige Tuin en De Verboden Tuin waar u diverse giftige planten terug vindt. Hoewel sommige hiervan prachtig zijn dient u deze niet aan te raken. Sluit het bezoek zeker af in De Zen Tuin om even helemaal tot rust te komen. In Malmedy kunt u vervolgens even genieten van de terrasjes, een kopje koffie of gewoon even lekker rondstruinen. Als laatste vandaag gaat het naar Jardin Muller. Een natuurlijk ogende tuin van 27 gebieden, met mollis en Japanse azalea’s, talrijke bomen, struiken en vaste planten. Gekleurd met kreupelhout met langs een rivier, drie vijvers omgeven door vochtige planten, sleutelbloemen, hosta’s en kannonnera’s.
Extra verzorging: Duitstalige rondleiding in de Viriditas tuin.

Dag 4 | Tuin van Leclerq – Hoeve Schopsheim
Op de laatste dag is de tuin van Marc Leclerq aan de beurt. Dit is een sier- en verzameltuin van 12 hectare met meer dan 120 soorten bomen, bladheesters en dwergconiferen. Rozenbedden en zeldzame vaste
planten completeren de bloembedden. Voor de lunch kunt u op eigen gelegenheid in ‘t Bakhuis terecht. Het is prachtig gelegen en alle gerechten komen vers van de boerderij. Daarna naar Hoeve Schopsheim in het Belgische Voeren. Wederom een prachtige privétuin bij een gerestaureerde dubbele carré boerderij. Gedurende 20 jaar zijn hier mooie en zeer verschillende borders aangelegd. Deze volle, bloeiende borders zijn deels opgesloten in lage gestapelde muurtjes en liggen speels langs het gazon. Het uitzicht vanuit de tuin is fenomenaal.
Extra verzorging: koffie/thee met lekkers bij Hoeve Schopsheim.

Kerstmarkt Oberhausen

CentrO Oberhausen is het grootste winkelcentrum van Europa. Tevens heeft Oberhausen één van de grootste kerstmarkten van het hele Ruhrgebied. Behalve lekkernijen vindt u hier veel ambachten. Na aankomst om ca. 11.00 uur heeft u vrije tijd in het CentrO en kunt u de kerstmarkt bezoeken. U heeft tijd genoeg om een hapje te eten. Om ca. 19.00 uur vertrekt de bus terug naar de opstapplaatsen.

Tijdens deze dagtocht maken wij soms gebruik van een wisselpunt.

Kerstmarkt Düsseldorf

In Düsseldorf zijn maar liefst zeven kerstmarkten met ieder een ander thema. U vindt hier allerlei kraampjes met leuke kerstspulletjes, heerlijke glühwein en lekkere hapjes. Na aankomst om ca. 11.00 uur heeft u vrije tijd in het centrum en op de kerstmarkt. Om ca. 19.00 uur vertrekt de bus terug naar de opstapplaatsen.

Tijdens deze dagtocht maken wij soms gebruik van een wisselpunt.

Kerstmarkt Keulen

De kerstmarkt aan de Dom is hét handelsmerk van Keulen. U vindt hier een ongewoon groot aanbod aan handgemaakte, traditionele kerstcadeaus. Daarnaast is Keulen een stad vol leuke winkels en restaurantjes. Na aankomst om ca. 11.00 uur heeft u vrije tijd in het centrum en op de kerstmarkt. Om ca. 18.00 uur vertrekt de bus terug naar de opstapplaatsen.

Tijdens deze dagtocht maken wij soms gebruik van een wisselpunt.

Kerstmarkt Essen

De geur van geroosterde amandelen, reifkoeken en glühwein hangt in de lucht. De kerstmarkt van Essen wordt door velen gezien als de mooiste van Duitsland. In de 250 kraampjes worden de leukste spulletjes aangeboden. Bezoek ook de middeleeuwse markt. Na aankomst om ca. 11.00 uur heeft u vrije tijd in het centrum en op de kerstmarkt. Om ca. 19.00 uur vertrekt de bus terug naar de opstapplaatsen.

Tijdens deze dagtocht maken wij soms gebruik van een wisselpunt.

Betoverende Rijncruise met Kerst

Welkom aan boord van onze betoverende Rijncruise tijdens de meest magische tijd van het jaar – Kerstmis! Terwijl de winter zijn ijzige greep krijgt op het landschap, nodigen we u uit om mee te gaan op een onvergetelijk avontuur langs de prachtige Rijn. Tijdens deze sfeervolle riviercruise zult u niet alleen worden verwend met adembenemende uitzichten over heuvels en charmante stadjes, maar ook ondergedompeld worden in de kerstsfeer aan boord van de Otello.

Terwijl we de Rijn afvaren, zult u de kans krijgen om enkele van Duitsland’s meest pittoreske bestemmingen te ontdekken. Van de middeleeuwse charme van Keulen tot de betoverende straten van Rüdesheim, elke stop heeft zijn eigen unieke uitstraling. Of u nu wilt genieten van de warme geur van glühwein op een lokale kerstmarkt, betoverd wilt worden door de fonkelende lichtjes die de stadjes verlichten of wilt dwalen door geplaveide straatjes, deze cruise biedt voor ieder wat wils.

Aan boord van het moderne cruiseschip zult u verwend worden met uitstekende service en heerlijke maaltijden. Terwijl u ontspant en geniet van het panoramische uitzicht op de oevers van de Rijn, zult u ook de gelegenheid hebben om deel te nemen aan feestelijke activiteiten aan boord. Of het nu gaat om het bijwonen van een traditioneel kerstdiner of het bewonderen van live-entertainment, elk moment aan boord zal bijdragen aan de feestelijke sfeer van de reis.

Dag 1 | Keulen – Inschepen
Vanaf de opstapplaatsen brengt onze touringcar u naar Keulen. Verschillende kerstmarkten van de stad liggen direct op loopafstand van het schip en ze zijn geopend tot en met 23 december. Komt dat even goed uit! We blijven vannacht in Keulen.

Dag 2 | Bonn
’s Ochtends varen we richting de voormalige West-Duitse hoofdstad Bonn. U heeft de hele dag om de kerstsferen te proeven, het oude stadhuis te bezoeken of gezellig door de straten te slenteren. Voor het diner vertrekken we richting Mainz.

Dag 3 | Mainz
In de vroege ochtend leggen we aan in Mainz, zodat u veel tijd heeft in deze stad. U heeft de keuze om mee op ochtendexcursie te gaan naar Rüdesheim of de gehele dag in Mainz door te brengen. De smalle steegjes van Rüdesheim geven een heerlijk kerstgevoel, u kunt er een lekker kopje Rüdesheimer Kaffee drinken. ’s Middags bent u vrij in Mainz, een super gezellige stad. ’s Avonds vieren we kerstavond aan boord. We blijven in Mainz.

Dag 4 | Koblenz – Eerste Kerstdag
Op de eerste kerstdag verlaten we in de ochtend Mainz en koersen richting Koblenz, een prachtig stuk over de Rijn tussen berghellingen, wijngaarden en stadjes. We passeren de bekende Loreley. Aanmeren in Koblenz zal rond de namiddag zijn. In Koblenz zal alles gesloten zijn op Eerste Kerstdag, maar u kunt uiteraard een ontspannende wandeling door het centrum maken. Terug op het schip maken we ons klaar voor het kerstdiner. We blijven in Koblenz.

Dag 5 | Duisburg – Tweede Kerstdag
Vandaag varen we noordwaarts over de Rijn. We komen langs Königswinter, Keulen en Düsseldorf. In de middag komen in we Duisburg aan, waar we aanleggen. De kerstmarkt van Duisburg is vandaag tot 21.00 uur geopend. De talrijke, met veel liefde versierde houten huisjes en de 750 kerstbomen toveren de Boulevard Königstraße om tot een gezellige kerstmarkt. Naast de traditionele kraampjes met sierkunst, cadeauartikelen en kerstdecoratie zijn er ook kraampjes met reifkoeken, speculaas, kaneel en Glühwein. U vindt hier een schaatsbaan en kunt een ritje maken in het reuzenrad, waarbij u een prachtig uitzicht over de kerstmarkt hebt.

Dag 6 | Uitschepen – Terugreis
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het schip en haar bemanning. Rond 10.00 uur laden we de bagage in de bus en rijden we terug naar uw opstapplaats.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voorkomen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Afhankelijk van het aantal geboekte personen kan deze reis uitgevoerd worden met een dubbeldeks Comfort Class touringcar.

Siegburg en Bonn

De middeleeuwse kerstmarkt in Siegburg is een bezoek meer dan waard. Kom onder de indruk van de aparte sfeer en oude ambachten. In Bonn vindt de kerstmarkt op verschillende pleinen plaats die door gezellige winkelstraten verbonden zijn. De gevels zijn prachtig versierd en het stadhuis wordt in deze periode omgetoverd tot adventskalender.

Dag 1 | Siegburg
In deze periode verandert het marktplein van Siegburg in een middeleeuws winterwonderland. Slenter door de sfeervolle steegjes en langs de tenten van ambachtslieden, handelaars en kooplieden. De traditionele tenten en middeleeuwse kledij zijn authentiek nagemaakt en voeren u terug naar een andere tijd. Op het podium vinden dagelijks voorstellingen plaats van jongleurs en entertainers die u spannende verhalen over de stad kunnen vertellen. Geniet van de zelfgemaakte kerstlekkernijen en ambachtelijke producten die hier worden aangeboden. Denk hierbij aan speenvarken en Mede, een eeuwenoude honingwijn die zowel warm als koud gedronken kan worden. U kunt in Siegburg eten voordat we naar Bonn rijden of in het hotel of één van de restaurants in de omgeving van het hotel. Wanneer u wilt kunt u ook nog een bezoek brengen aan de kerstmarkt van Bonn, deze is tot 21.00 uur geopend.

Dag 2 | Bonn
Na het ontbijt kunt u de kerstmarkt en het centrum van Bonn bezoeken. De kerstmarkt vindt plaats op de Müsterplatz, Bottlerplatz en de Friedenplatz en is een van de grootste en mooiste in Noordrijn-Westfalen. In de meer dan 160 kraampjes wordt onder andere glaskunst, poppen, knuffels en likeuren aangeboden. Warm u op met een Glühwein en een van de heerlijke lokale specialiteiten. De winkels zijn deze dag ook geopend in het gezellige centrum. In de middag rijden we terug naar Nederland, waar we in de vroege avond aankomen.

Berlijn, culturele wereldstad

Ontdek de vele gezichten van bruisend Berlijn! Zowel levensgenieters als cultuurliefhebbers komen hier ogen te kort. Duik in het verleden met interessante bezienswaardigheden zoals de Berlijnse muur, het Joods Monument of Checkpoint Charlie. Wilt u liever het verleden even loslaten? Bezoek dan bijvoorbeeld de Fernsehturm waar u vanaf het panoramaplatform een fantastisch uitzicht over de stad heeft. In Berlijn vindt u ook vele kleine winkeltjes, kunstgalerieën en leuke restaurants. Een veelzijdige stedentrip met verblijf in een centraal gelegen 4-sterrenhotel!

Dag 1 | Heenreis – Berlijn
Onderweg naar Berlijn maken we onder andere een stop bij de oude grensovergang “Checkpoint Alpha”, waar u de oude controlehokjes en commandotorens kunt zien. Vervolgens rijden we naar het luxe 4-sterrenhotel Park Inn Alexanderplatz in hartje Berlijn. Rondom het plein kunt u alle kanten op zoals naar het museumeiland, de shoppingmall of de oude wijk Nikolaiviertel. Wie graag wandelt bereikt ook makkelijk de Hackescher Markt en de Joodse wijk te voet.

Dag 2 | Berlijn
Na het ontbijt staat de bus al klaar. Met een Nederlandssprekende gids beginnen we aan het eerste deel van onze uitgebreide stadsrondrit door Oost- en West-Berlijn. We passeren o.a. een stuk Berlijnse Muur, de Reichstag en de Kurfürstendamm. Terug bij de Alexanderplatz bent u de rest van de middag vrij. Vanaf hier kunt u de stad makkelijk op eigen gelegenheid verkennen. Vanavond heeft u de mogelijkheid om met uw chauffeur en gids mee te gaan voor een avondprogramma per bus*. Ook kunt u via hem een boottocht over de Spree** boeken.

Dag 3 | Berlijn
Na het ontbijt een tweede stadsrondrit met Nederlandssprekende gids, waarbij we de rest van Berlijn ontdekken. Aan het einde van de tour kunt u ervoor kiezen om met de bus mee te gaan en kunt u uitstappen bij de Kurfürstendamm of bij het hotel. De rest van de dag heeft u vrije tijd.

Dag 4 | Potsdam – terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus. Vervolgens brengen we een bezoek aan het prachtige oude stadje Potsdam. Als eerste maken we een stop bij Schloss Sanssouci, het bekendste van alle paleizen in Potsdam. Aansluitend heeft u nog vrije tijd in Potsdam om even gezellig te winkelen of te lunchen. Wat u zeker niet mag missen is het Holländische Viertel, een wijk bestaande uit 134 huizen gemaakt van rode baksteen met mooie puntgevels. In de vroege middag vertrekken wij vanaf Potsdam richting Nederland waar wij in de avond aankomen.

*Deze excursie is facultatief en ter plaatse te voldoen. De dag kan wisselen. Meer informatie verneemt u van uw chauffeur.
**Deze boottocht vindt niet plaats in de winter.

NB. In december liggen verspreid door de stad verschillende kerstmarkten, zoals de nostalgische kerstmarkt op de Bebelplatz an der Staatsoper, met prachtige handgemaakte producten en heerlijke delicatessen. Of de moderne kerstmarkt bij het Rotes Rathaus met verschillende attracties zoals een schaatsbaan en reuzenrad.

Tuinreis Ostfriesland met Groei & Bloei 2

In 2023 gaat de buitenlandse reis naar Ostfriesland. Tussen 8 september en 12 september van dit jaar zullen we de mooiste tuinen in Ostfriesland bezoeken. Hieronder vindt u het schema dat nog niet helemaal vast staat maar wel al een idee geeft.

Programma:

Dag 1: Romantischer Park familie Grubendorfer en Maximilienpark in Hamm.
Dag 2: Moorjuwel, Privatgarten Wettermann en Schloss Oldenburg.
Dag 3: Tuin Folz, Borg Ewsum en de Wilp.
Dag 4: Bauernsgarten Anke Jeddeloh, Privatgarten Vahlenkamp en Park der Gärten.
Dag 5: Privatgarten Seggiswis en Wasserschloss Anholt.

5-daagse tuinreis Ammerland met de Nederlandse Rhododendron Vereniging

In 2023 gaat de buitenlandse reis naar Ammerland, Duitsland. Tussen 15 en 19 mei van dat jaar zullen we bekende steden als Westerstede, Bremen en Zwischenahn bezoeken. Hieronder vindt u het schema dat nog niet helemaal vast staat maar wel al een idee geeft.

Programma:

Dag 1: Rhododendronpark Hobbie, RHODO 23 Westerstede
Dag 2: Rhodopark Bremen en bezoek Altstadt Bremen
Dag 3: Park der Gärten, Privétuin Dr. Slegt, Böhlje plantenhandel, gezamenlijke avond met de DRG
Dag 4: Lütetsburg kasteeltuin, Rhododendronpark Gristede/Bruns
Dag 5: Jeddeloh, afscheidslunch

Rhododendronpark Hobbie
Het grootste Rhododendronpark van Duitsland! De schilderachtige bloemenzee midden in het 300 jaar oude bos zorgt voor een idyllische sfeer. Het park van de familie Hobbie heeft een totaal oppervlakte van maar liefst 70 hectare. Een pad van 2,5 km lang (er zijn genoeg bankjes om te rusten en ontspannen) leidt u langs een showtuin waar u diverse rododendronsoorten ziet groeien en bloeien. In 2015 is er een wilde soortentuin aangelegd en in 2016 de Yakushimanum Garden, waarin de beste variëteiten van de zontolerante, wilde soorten worden tentoongesteld. Anderzijds is er een azaleatuin gecreëerd waarin een verzameling van originele soorten, kweeksuccessen en zeldzaamheden worden gepresenteerd. Duizenden rododendrons in alle kleuren, vormen en variaties, tot 10 m hoog, staan ​​onder hoge dennen, maar ook onder de bescherming van enkele exotische naald- en loofbomen. Sinds 2006 wordt het park door de deelstaat Nedersaksen als cultureel waardevol erkend vanwege zijn uitzonderlijke plantenpopulatie. Meer informatie >

RHODO 2023 Westerstede
De bekende rododendronshow van 13 t/m 21 mei 2023 viert deze editie ook het 900-jarig bestaan van Westerstede! Geniet van de felle kleuren van talloze rododendrons, azalea’s en andere natuurlijke schoonheden niet alleen in de historische binnenstad maar ook – drempelvrij – te bewonderen in de straten en steegjes van het rijksresort. Op een podium in het hart van de stad zullen de regionale acts u vermaken: muziek, theater en cabaret. Kleine optredens op straat en op pleinen verrassen de bezoekers tijdens een ontspannen wandeling door de jubileumstad. Meer informatie >

Rhodopark Bremen
Op 46 hectare midden in Bremen wordt hier de grootste rododendroncollectie ter wereld onderhouden. Aanschouw maar liefst 650 soorten en zo’n 3.500 rassen, waaronder de azalea’s, die op vier continenten voorkomen! In het midden van het park ligt de botanische tuin van de Hanzestad, bezaaid met zo’n 5.000 verschillende planten. In tegenstelling tot veel andere rododendroncollecties en tuinen in de wereld zijn alle grote groepen vertegenwoordigd in de Bremen collectie: de grootbloemige Evergreen Rhododendrons, de kleurrijke zomergroene azalea’s, de Japanse azalea’s met het hele jaar bladeren, de kleinbladige dwerg rododendrons, die uit Zuidoost-Azië stammende Vireyas, de niet winterharde kuip azalea’s en natuurlijk de zeer gevarieerde rododendronsoorten die het genetische uitgangsmateriaal vormen voor de bovengenoemde kweekgroepen. Meer informatie >

Stadsbezoek Bremen
Na het bezoek aan het Rhodopark is er in de middag tijd om de Altstadt van Bremen te bezoeken. Het symbool voor Bremen zijn de personages uit het beroemde sprookje ‘de Bremer Stadsmuzikanten’ van de gebroeders Grimm. U komt ze hier overal tegen in de vorm van leuke beelden en souvenirs. Bekijk belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Rathaus en het Roland beeld (beide Werelderfgoed) op de levendige ‘Marktplatz’. Meer informatie >

Park der Gärten
Park der Gärten is het grootste modeltuincomplex van Duitsland. Op 140.000 vierkante meter kunt u hier volop inspiratie en ideeën opdoen. Ervaar een combinatie van natuur, architectuur en kunst in de tuin. Meer informatie > 

Privétuin Dr. Slegt

Böhlje plantenhandel
Eén van de oudste boom- en heesterkwekers van Duitsland, u vindt hier diverse zeldzame rododendronsoorten in de verkoop. Meer informatie >

Lütetsburg kasteeltuinen
Verken de kronkelende paden en geniet van meer dan 150 soorten bomen en heesters. In het park vindt u prachtig bloeiende rododendrons en azalea’s. De aangelegde tuin is één van de weinige bewaard gebleven voorbeelden van de vroeg-romantische stijl in Europa. Het gebied beslaat 30 hectare en is daarmee de grootst aangelegde tuin van Duitsland. Meer informatie >

Rhododendronpark Gristede
Onder de hoge dennen kunt u genieten van meer dan 1.000 soorten en variëteiten van rododendrons en buitenazalea’s. Het park is 25 hectare groot en wordt gezien als een bedevaartsoord van rododendronliefhebbers over de hele wereld. De broers Erich en Wilhelm Bruns hebben de collectie in de jaren 50 gecreëerd om de eigenschappen van de diverse rassen beter te kunnen bestuderen en daaruit de Gristeder Innovations® te ontwikkelen. Naast een breed scala aan rododendronsoorten en variëteiten zijn er veel interessante solitaire bomen zoals Chinese sequoia, Japanse esdoorn, cornus, toverhazelaar en magnoliasoorten te vinden. De rododendrons en de meeste bomen zijn gemarkeerd met naamplaatjes. Het park dient ook als showtuin voor meer dan 200 eigen variëteiten en als arboretum. Ook kunt u genieten van de vele fauna in het park: kikkers, padden en libellen vinden ongestoorde ontwikkelingsmogelijkheden in en rond de vijvers. Een paar raven nestelt al vele jaren onder de beschutting van de hoge dennen. Spechten en veel zangvogels gebruiken het park als broedplaats. Meer informatie >

Tuin van Jeddeloh
De tuin van Anke zu Jeddeloh is 5000 vierkante meter en gelegen aan de achterzijde van een binnenhof in de Golf. Oude bomen en hoge rododendrons kenmerken de parkachtige tuin. Natuurlijk ogende beplantingen in het gebied bieden een prachtig uitzicht op de royale kruidachtige borders. Alle elementen van de tuin zijn met elkaar verbonden door contemplatieve gazons. Het behoud en de overdracht van culturele rijkdommen op het platteland en het platteland is een belangrijke zorg van de tuinbezitter. Dit omvat ook de binnenplaats en tuin. Naast de informatie over de tuin laat Anke zu Jeddeloh u kennis maken met de regionale kenmerken van de boerderij en de omgeving. Meer informatie >

Ordenburg Vogelsang

Na een stukje vlaai en koffie/thee bij de Wilhelminatoren vertrekken we rond 10.30 uur met een gids naar de Eifel. Daar maken we eerst een mooie rondrit. Onze gids leidt u via Brand, Korneliemunster, en Hurtgenwald richting de oevers van de Ruhr. Hier staat een ‘Eifelplatte’ voor ons klaar. Na de lunch wordt de koers voortgezet richting Schleiden, het hart van de Eifel.

Hier bevindt zich het voormalig Nationaal Socialistisch militaire kamp uit de Tweede Wereldoorlog, Kamp Vogelsang. Eenmaal aangekomen, krijgt u een rondleiding met een Nederlandstalige gids (ca. 1,5 uur). Bekijk monumentale, indrukwekkende gebouwen. Proef de geschiedenis en de beklemmende sfeer van het “duistere” verleden van het opleidingsinstituut. Deze indrukwekkende locatie is tegenwoordig een internationale plaats voor tolerantie en een vreedzaam samenleven in Europa. Na de rondleiding heeft u nog enige vrije tijd waarbij u de schitterende omgeving van de Eifel kunt verkennen. Rond 16.00 uur vertrekken we weer naar Vaals waar we de dag afsluiten met een heerlijk 3-gangendiner. Vertrek naar de opstapplaatsen is rond 19.00 uur.

Reisprogramma:
09.45 uur: koffie met vlaai
12.30 uur: lunch
14.30 uur: Ordensburg Vogelsang
17.30 uur: diner
19.00 uur: aanvang terugreis

Helene Fischer Live

Reserveer nu veilig en vertrouwd uw busreis incl. entreeticket naar Helene Fischer RAUSCH LIVE TOUR 2023 in de Rudolf-Weber-Arena (Voorheen König Pilsener Arena) Oberhausen op vrijdag 26 mei 2023.

Haar grootste hits, de beste nummers van haar achtste #1 album ‘Rausch’ en een nieuwe fantastische show vol magische momenten – Helene Fischer presenteert dit alles en nog veel meer op haar Arena Tour 2023. Haar tour in 2017/2018 met meer dan 1,3 miljoen fans was een sensationeel succes. Dit keer brengt ze in samenwerking met Cirque du Soleil een fenomenale show!

Reisprogramma:

  • Verwachte aankomst Oberhausen: 17:00 uur
  • Deur open: 18:30 uur
  • Aanvang Concert: 20:00 uur
  • Einde concert: ca. 22:30 uur

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Kerstmarkt Aken

Rond ca. 11.00 uur komen wij aan in Aken. De sfeervol versierde markt bevindt zich rondom het stadshuis en de beroemde Dom. De kerstmarkt is een mix van Duitse, Nederlandse maar ook Belgische invloeden. Hierdoor heet de kerstmarkt van Aken een unieke en familiair karakter. Met andere woorden een absolute aanrader om al in de kerstsfeer te komen. Rond 19.00 uur vertrekken wij naar Nederland.

Tijdens deze dagtocht maken wij soms gebruik van een wisselpunt.

Tuinreis Berlijn

5 dagen privétuinen en parken in en rondom wereldberoemd Berlijn

Deze tuinreis loopt kriskras door de geschiedenis van Duits tuinontwerp heen. U bezoekt grotere tuinen zoals de baroktuinen van Herrenhäuser Gärten en Liebermann Villa, maar ook diverse privétuinen in Berlijn. Ook de voormalige tuin van de invloedrijke vooroorlogse tuinman en kweker Karl Foerster mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. De bezoeken aan cultureel Berlijn en historisch Potsdam maken de reis compleet.

Dag 1 | Herrenhäuser Gärten

Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de Herrenhäuser Gärten. Deze bestaat uit vier naast elkaar gelegen tuinen en is een van de belangrijkste baroktuinen in Europa. De tuinen bij het kasteel bestaan uit parterres met beelden, vijvers met fonteinen, gesnoeide bomen en kleurige borders met eenjarige planten. Bijzonder is het tuintheater, waar een hoge haagbeukenhaag dient als achtergrond en kleedkamer.

Dag 2 | Familie Raderkopp – Lüdkes Garten – Liebermann Villa

Na het ontbijt vertrekken we naar de privétuin van familie Raderkopp. De tuin van 4000 m2 is opgedeeld in twee tuinen. De voorste tuin is wild ingericht met romantische vaste planten. U vindt er vele bladplanten en bloeiende planten zoals rozen. In de achterste tuin bevindt zich een natuurlijk aangelegde landschapstuin met natuursteen en meerdere beekjes en vijvers. Vervolgens naar Lüdkes Garten. Deze met liefde opgebouwde tuin is al 30 jaar een groen paradijs. Als ervaringsdeskundigen weten eigenaren Marianne en Detlef Lüdke wat de grond aankan, welke planten het naar hun zin hebben en welke het opgeven. Waar in het voorjaar de kleuren blauw, roze en rood de boventoon voeren, is dat in de zomer vooral geel. Als laatste bezoeken we Liebermann Villa. De villa is de voormalige zomerresidentie van de Duitse schilder Max Liebermann en is gelegen aan de oevers van de Wannsee in Berlijn. De voortuin is symmetrisch opgebouwd met aan beide kanten kleurige borders. De bloementuin en de moestuin hebben de sfeer van een Noord-Duitse boerentuin. Het museum toont een collectie impressionistische schilderijen en schetsen die Liebermann van zijn tuin maakte.

Extra verzorging: Iets lekkers in de tuin van familie Raderkopp, bezoek van het huis bij Liebermann Villa, koffie/thee en lekkers in Lüdkes Garten.

Dag 3 | Botanische Garten Berlin – Königliche Gartenakademie | Berlijn

De botanische tuin van Berlijn behoort met circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen ter wereld. Indrukwekkend zijn met name de oude kassen met exotische planten afkomstig van over de hele wereld. In het park zijn verder meerdere aantrekkelijke tuindelen, zoals de ‘Duft- und Tastgarten’, waar u wordt uitgenodigd de planten aan te raken en hun bladeren en bloemen te voelen en ruiken. Daarna naar de Königliche Gartenakademie. Het uitgangspunt voor deze tuin was het opzetten van een centrum voor de promotie van tuincultuur en tuinkunst in Duitsland. Er is een uitgebreide tuin met veel vaste planten, kruiden, groenten, bloembedden en twee showtuinen. In de middag heeft u tijd voor een stadsbezoek aan Berlijn. Berlijn is een stad die rijk is aan historie en cultuur, ideaal om te winkelen en lekker te eten. De stad heeft veel gebouwen die verbonden zijn met haar tumultueuze geschiedenis. Het Reichstag gebouw, de Brandenburger Tor en de beroemde Gedächtniskirche zijn een bezoek meer dan waard, net als het stuk van de Berlijnse muur en het Holocaust monument.

Dag 4 | Karl Foerster Garten – Potsdam

Na het ontbijt bezoeken we de tuin van Karl Foerster. De ervaren tuinman zei: ‘Wenn der Gärtner schläft, pflanzt der Teufel Unkraut’ (als de tuinman slaapt, plant de duivel onkruid). Dat weerhield hem er niet van rond zijn huis een bijzondere tuin aan te leggen. Vanaf 1912 kreeg de tuin vorm met een indeling in tuinkamers die zeven jaargetijden en bloeiperiodes weerspiegelen. De onderverdeling loopt van het vroege voorjaar, het voorjaar naar de voorzomer. Daarna volgen de zomer, herfst, late herfst en winter. In de middag is er tijd voor een bezoek aan Potsdam, een prachtig oud stadje vol historie dat is ontstaan rond 993. Het staat bekend om haar vele paleizen en tuinen, waar de aristocratische inwoners van Berlijn vroeger ’s zomers hun toevlucht uit de drukke stad zochten. U kunt hier verschillende bijzondere plekken bezoeken, zoals het Schloss Sanssouci of het Holländisches Viertel, een oude Hollandse wijk met leuke cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes.

Dag 5 | Garten Pristin – Terugreis

Als afsluiting van de reis bezoeken we de privétuin van Aleksandra en Hans-Dieter Pristin. De tuin is door de eigenaren zelf ontworpen, met veel vloeiende en golvende lijnen en een royale beplanting. Veel van de bedden zijn iets verhoogd met behulp van zandsteen die al in de tuin aanwezig was. Qua beplanting hebben de eigenaren gezorgd voor een rijke diversiteit, waarbij niet alleen is gelet op kleur, maar ook op bladstructuur. Dit zorgt voor een harmonieus gevoel.

Tuinreis bloemrijk Ostfriesland

5 dagen parken en privétuinen in het noordwesten van Duitsland.

Tijdens deze 5-daagse tuinreis reist u naar Ostfriesland, dat bekend staat om haar prachtige natuur en grote aanwezigheid van rododendrons in de steden, parken en tuinen. Er staan bezoeken aan een aantal bijzondere privétuinen van onze Oosterburen op het programma, waar de eigenaren duidelijk hun hart en ziel in hebben gestoken. Daarnaast bezoekt u diverse steden in Ammerland en krijgt u de gelegenheid om de showtuin van één van de grootste kwekerijen van Europa te bewonderen.

Dag 1 | De Luie Tuinman – Tuingoed Foltz

Vanuit de opstapplaatsen rijden we naar De Luie Tuinman. Hier zijn meer dan 20 thematuinen te vinden met aparte ontwerpen en bijzondere beplanting. Verschillende delen zoals de zonnetuin, de bloemenweide met lila-blauwe beplanting, een proeftuin en de oerwoudtuin zorgen dat u hier genoeg kunt zien. Vervolgens naar Tuingoed Foltz. Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen.

Extra verzorging: koffie/thee met lekkers bij Tuingoed Foltz.

Dag 2 | Park der Gärten – stadsbezoek Bad Zwischenahn

Na het ontbijt vertrekken we naar Park der Gärten. In het groene hart van Ammerland wacht u een overweldigende verscheidenheid aan tuinattracties en horticultuur. De meer dan 40 professioneel ingerichte thematuinen zijn de moeite waard. Vervolgens een stadsbezoek. Bad Zwischenahn is gelegen aan het Zwischenahner meer en is een fijne stad voor natuurliefhebbers, die in de vele parken die deze stad telt genoeg gelegenheid hebben om alle rododendrons te bewonderen.

Dag 3 | Bauerngarten Nordwest – Kwekerij Zu Jeddeloh – stadsbezoek Oldenburg

We beginnen de dag bij de Bauerngarten Nordwest. Deze tuinen liggen achter een prachtige oude boerderij, waarbij het beeld grotendeels bepaald wordt door de oude bomen en hoge rododendrons. Ook de borders met verschillende vaste planten zijn het bewonderen waard, net als de wilde tuin met rozen. Daarna naar Zu Jeddeloh.
Met meer dan 80 jaar ervaring heeft deze kwekerij zijn deskundigheid bewezen in de productie en verkoop van onder andere bomen, coniferen, rododendrons, rozen en meerjarige planten. De showtuinen bestaan uit vijf thematuinen, mede ontworpen door Adrian Bloom. We sluiten de dag af met een stadsbezoek aan Oldenburg. Het is een stad met een lange geschiedenis, te zien aan de historische architectuur. Van oudsher heeft Oldenburg een belangrijke rol gespeeld in de regio, waardoor er veel musea, restaurants en winkels zijn.

Extra verzorging: rondleiding, koffie/thee met lekkers bij Bauerngarten Nordwest. Rondleiding bij Zu Jeddeloh.

Dag 4 | Moorjuwel Wiesmoor – Spetzer Tuun – Landhof Tausendschön

We beginnen vandaag bij Moorjuwel Wiesmoor. Deze bijzondere privétuin is eigendom van Hedwig en Wilhelm Weerts. Zij begonnen ongeveer 20 jaar geleden met de aanleg en hebben met hard werken, fouten maken, nieuwe ideeën uitproberen en vooral veel liefde voor tuinieren een romantische tuin met veelzijdige beplanting gecreëerd.
De Spetzer Tuun ligt in het hart van Ostfriesland. In deze privétuin van Amanda en Arno Peters is altijd iets interessants te ontdekken. De tuin is opgebouwd uit verschillende tuinkamers. Naast talloze vaste planten wordt de tuin gevuld met rozen, vele grassen, varens en maar liefst 120 soorten hosta’s. Inmiddels is het tijd voor een lunch, daarvoor stoppen we bij Westerstede. Westerstede is de hoofdstad van Ammerland, het gebied waar ongeveer 85% van alle rododendrons in Duitsland vandaan komen. Er zijn veel kleurrijke tuinen en groene parken waar tuiniers en natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen. Daarna door naar Landhof Tausendschön. De betoverende paadjes, afwisselende decoraties en idyllische tuinhoekjes nodigen uit om deze tuin te ontdekken. De akkers rondom de boerderij zijn omgetoverd tot tuinkamers die samen een mooi geheel vormen. De tuin biedt een verscheidenheid aan vaste planten, bloemen, bomen en speelse vijvers.

Extra verzorging: rondleiding, koffie/thee met lekkers bij Spetzer Tuun.

Dag 5 | Tuinfleur Bezoektuin – De Houtstek

Tuinfleur is een verrassend diepe tuin van 6000 m2 met 12 tuinkamers. U kunt hier naar hartelust ontdekken want er is onder andere een beeldentuin, rariteitentuin, meandertuin en een grote natuurlijke vijver. We sluiten de reis af bij De Houtstek. Het is een gevarieerde privétuin die met zorg aangelegd is en onderhouden wordt door de eigenaren. Beukenhagen vormen de borders, waarin een grote variëteit aan vaste planten, rozen en heesters te vinden is. Verder is er een bostuin, cottagetuin, wilde tuin en een rozentuin.

Extra verzorging: uitgebreid lunchbuffet bij Tuinfleur en koffie/thee bij De Houtstek.

Tuinreis Münster

3 dagen inspirerende tuinen vlak over de grens.

Voor mooie en bijzondere tuinen hoeft u niet ver te gaan: onze Duitse buren hebben ruim voldoende tuinen die een bezoek meer dan waard zijn. Rondom Münster bezoekt u een scala aan privétuinen, elk met enthousiaste eigenaren. Elke tuin is opgezet met een ander idee en heeft een eigen specialiteit. In verschillende tuinen en uiteraard bij de kwekerij heeft u gelegenheid om een mooie plant aan te schaffen, een ideale souvenir voor eigen tuin!

Dag 1 | Tuinen van Mien Ruys – Olgarden

Vanuit de opstapplaatsen rijden wij door naar de tuinen van Mien Ruys. Deze tuinen zijn een inspiratiebron voor iedere tuinliefhebber, van professional tot amateur. Mien Ruys werkte graag met een eenvoudige en functionele indeling met een losse en natuurlijke beplanting. In het begin ontwierp ze privétuinen steevast met vaste plantenborders, waarna na de Tweede Wereldoorlog schuine lijnen haar tuinen typeerden. Na verloop van tijd werden de lijnen weer recht, met strakke blokken van geschoren groen in contrast met een uitbundig gebruik van vaste planten. De tuinen van Mien Ruys bestaan nu uit een serie van 30 inspirerende stijltuinen. Vervolgens gaan we naar de liefhebbers tuin en hobbykwekerij Olgarden. U vindt er een scala aan eenjarigen en een unieke collectie dahlia’s. De tuin is in 2019 opgebouwd maar wel met planten uit de vorige tuin van de eigenaresse. Dat heeft ervoor gezorgd dat het gedeelte aan de linkerkant van het huis al een volwassen uitstraling heeft. Hier zijn verschillende borders met dezelfde kleurtoon (ton sur ton) maar ook de zogenaamde Oilily border als een fleurige verassing. De keuze om in dezelfde kleurtoon te tuinieren heeft te maken met harmonie en rust. Het is wel een uitdaging om het het geheel niet saai te laten worden en dat lukt wonderwel goed.

Extra verzorging: koffie/thee met lekkers bij Olgarden.

Dag 2 | Dagmar en Ludger Rauert – Botanische tuin Münster – stadsbezoek Münster

Na het ontbijt beginnen we bij de privétuin van Dagmar en Ludger Rauert. Het is een landelijk-romantische natuurlijke tuin van 2.000 m². Er zijn bekende en onbekende vaste planten, grassen, rozen, hagen, oude fruitbomen & boereneiken, beekoevers en vooral veel geheime plekjes om te ontdekken. Aangepast gebruik van planten, respectvolle teelt van de bodem en constante verandering zijn de uitgangspunten van onze tuinactiviteiten. Vervolgens bezoeken we de botanische tuin van Münster. Het is een wetenschappelijke instelling van de Wilhelms-universiteit in Westfalen. De tuin is ingebed in het kasteelpark. Van heide- en moeraslandschappen tot en met boerentuinen en een alpenweide: de botanische veelzijdigheid die de verschillende delen van de 4,6 ha grote tuin met zijn 8.000 plantensoorten te bieden hebben is enorm. Ook zijn zes van de tien showkassen opengesteld voor publiek. Op de locatie van een voormalige kas werd in 1840 een orangerie gebouwd van materiaal dat afkomstig was de gesloopte muur rond het kasteelterras. Aan het eind van de dag brengen we een bezoek aan Münster. Münster is een bruisende stad vol studenten, leuke winkels en interessante musea. In de prachtige binnenstad kunt u heerlijk slenteren langs verleidelijke etalages van chique winkels in statige oude panden.

Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in de privétuin van Dagmar en Ludger.

Dag 3 | Familie Rensing – Garten Picker – Kweker Fahner

Na het ontbijt gaan we naar de tuin van Annette Rensing. Veel ideeën over de inrichting zijn opgedaan in de tuinen die het echtpaar tijdens hun reizen in en buiten Europa heeft bezocht. Deze impressies hebben gezorgd voor een romantische en exotische tuin met decoratieve elementen, zoals de twee azuurblauwe potten in de border en een waterbassin. In de middag bezoeken we Garten Picker. Deze model- en showtuin is een paradijs van meer dan 2.300 soorten vaste planten. De tuin wordt met een beekje van het omliggende landschap gescheiden. Dankzij de beschutting van hagen en bomen floreren de planten hier goed, in combinatie met hortensia’s, hosta’s en rozen. De speelse en sfeervolle tuin heeft enkele romantische elementen zoals de witte duiven in de duiventil en bijzondere beelden. De talrijke zitplaatsen nodigen u uit om te dromen en te ontspannen. Als afsluiting bezoeken we Kwekerij Fahner. De show- en modeltuin biedt tal van planten, struiken en bomen. Zo weet u direct hoe de plant eruit gaat zien in uw eigen tuin en met welke planten deze te combineren is. Elke plant is voorzien van een naambordje en u kunt kiezen uit meer dan 1.400 plantensoorten.

Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers in de tuin van Reising, kleine lunch in Garten Picker

Ars-Krippana en Monschau

Tijdens een bezoek aan Ars-Krippana kunt u genieten van een heel bijzondere kerststallententoonstelling. De verzameling van Ars-Krippana is één van de grootste en meest indrukwekkende van Europa. Van oude nostalgische tot moderne kerststallen uit meer dan 60 landen. U ziet o.a. landschapskerststallen, een grote windmolen kerststal en een kinderkerststal met dieranimaties.

We rijden verder naar Monschau dat volledig in kerstsfeer is gehuld. U kunt optioneel de glasblazerij “Monschauer Glashütte” bezoeken en het bijbehorende museum over 2000 jaar glasgeschiedenis
(entree € 2,50).

Vervolgens heeft u de hele middag de tijd voor een bezoek aan het stadje vol vakwerkhuisjes met mooi houtsnijwerk en leuke romantische steegjes. Wandel over de sfeervolle kerstmarkt in dit historische stadje en geniet van de lokale specialiteiten. Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan.

Beierse kerstmarkten met o.a. Nürnberg

Bezoek met ons enkele van de mooiste kerstmarkten van Duitsland! De kerstmarkt van Würzburg wordt al sinds 1800 gehouden tegen het schilderachtige decor van de markt. De wereldberoemde kerstmarkt in Nürnberg trekt ieder jaar meer dan twee miljoen bezoekers. Bamberg heeft één van de grootste historische stadscentra en staat op de Werelderfgoedlijst. De kerstmarkt ligt sprookjesachtig midden in de oude stad. Geniet tijdens deze reis van de gezellige kerstsfeer in deze prachtige oude steden!

Dag 1 | Heenreis – Würzburg
Vanaf uw opstapplaats rijden we naar Würzburg. De Altstadt is een prachtige setting voor de kerstmarkt. Van oudsher zijn hier typische Frankische producten te koop. U vindt hier zo’n 135 kraampjes met allerlei lekkernijen en prachtige spulletjes. Na het bezoek aan Würzburg rijden we nog een klein uurtje tot Wachenroth, waar we op tijd voor het diner aankomen.

Dag 2 | Nürnberg
Nürnberg werd in de jaren ’40 gepromoot als ‘ideologische hoofdstad’ en is nu misschien wel het meest bekend vanwege de ‘Nürnberg processen’, waarover u alles te weten komt in het ‘Dokumentationszentrum’ (entree ca. € 6,-). De op een heuvel gelegen Kaiserburg (entree ca. € 5,50) met een grote collectie antieke wapens en harnassen is ook een bezoek waard. In de ommuurde oude binnenstad met smalle steegjes, straatjes en vakwerkhuizen is het heerlijk vertoeven. De beroemde Christkindlesmarkt is een authentieke kerstmarkt met eeuwenoude tradities. Er zijn in totaal ca. 180 kraampjes te bezichtigen. Vergeet niet de lokale specialiteit te proeven, de Nürnberger Rostbratwurst.

Dag 3 | Coburg
Vandaag bezoeken we de levendige stad Coburg met vele Frankische vakwerkhuizen en gebouwen in Jugendstil. Op de marktplaats vindt u de gezellige kerstmarkt waar lokale producten door ambachtslieden verkocht worden. Bezienswaardig is ook Slot Ehrenburg (entree ca. € 5,-), één van de mooiste kastelen van Beieren. Of wat dacht u van Veste Coburg (entree ca. € 9,-) waar u kunt genieten van diverse kunstverzamelingen en exposities. Het is ook mogelijk ter plaatse voor € 15,- een pas aan te schaffen waar u zowel Veste Coburg, Slot Ehrenburg, het glasmuseum, Slot Rosenau en het Natural History Museum kunt bezoeken.

Dag 4 | Bamberg – terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus en rijden we naar Bamberg. U heeft hier circa 1,5 uur
de tijd om de kerstmarkt te bezoeken. Behalve de klassieke kerstartikelen, vindt u hier veel lokale specialiteiten zoals Rauchbier, gebraden worsten en notenbrood. Vervolgens rijden we terug naar Nederland waar we in de vroege avond aankomen.

Hamm, Münster en Soest

Ga gezellig mee naar drie kerstmarkten. We beginnen in Hamm, waar we na ons bezoek aan de kerstmarkt ook zullen overnachten. Daarna volgt de kerstmarkt van Münster, dit is één van de meest geliefde kerstmarkten van Duitsland! Tijdens een stadsbezichtiging met gids geniet u van de gezellige kerstsfeer maar ook van de cultuur van deze historische stad. De laatste kerstmarkt ligt in het verrassend mooie Soest. Deze knusse Duitse stad met vakwerkhuisjes zorgt voor het gezellige decor van de kerstmarkt.

Dag 1 | Heenreis – Hamm
’s Ochtends vertrek vanaf uw opstapplaats naar onze eindbestemming: Hamm. De feestelijk versierde stad zorgt ervoor dat u direct in kerststemming komt. Voordat we naar het hotel gaan, heeft u al de gelegenheid om de kerstmarkt te bezoeken. Het marktplein is omgetoverd tot een magisch kerstdorp met talrijke fonkelende lichtjes. In de lucht hangt de geur van gebrande amandelen, dennen en Glühwein. Rondom de Pauluskerk kunt u genieten van een vijftigtal versierde kraampjes, waar u cadeautjes voor onder de kerstboom vindt. Ook is er een ijsbaan waar men curling kan spelen of kan schaatsen. Vervolgens naar het hotel waar we ontvangen worden met een kop koffie en kerststol. Na het inchecken kunt u nog een bezoek brengen aan het centrum van Hamm.

Dag 2 | Münster
Er zijn maar liefst 300 kraampjes verdeeld over zes verschillende kerstmarkten in Münster. Rondom het raadhuis is de grootste en oudste kerstmarkt. Hier vindt men veel sieraden en kunstnijverheid. Op de Aegidiimarkt staat een grote kerststal en een hoge en rijk versierde houten piramide. Aan de voet van de St. Lambertikerk bevindt zich een kerstmarkt die omgeven wordt door historische gebouwen. Alle kerstmarkten liggen op korte loopafstand van elkaar. We beginnen met een stadswandeling onder begeleiding van een gids. Na afloop heeft u tijd om zelf op ontdekking te gaan.

Dag 3 | Soest (DE) – terugreis
De wereldwijd bekende gebouwen van groene zandsteen en de fraaie vakwerkhuizen in de Altstadt zijn het decor voor de sfeervolle kerstmarkt in Soest. De 100 fraai verlichte kraampjes, met de Dom en de St. Petrikerk op de achtergrond, nodigen uit om heerlijk langs te slenteren onder het genot van een glaasje Glühwein.

Dresden, vol kunst en cultuur

Dresden is een mooie historische stad waar u misschien niet meteen aan denkt voor een stedentrip. Na 1945 is deze stad op prachtige wijze herbouwd. De historische gebouwen zijn gerenoveerd of opnieuw opgebouwd. Naast de indrukwekkende gebouwen vinden we in Dresden veel groen, vijvers en fonteinen. De ligging is werkelijk prachtig: aan de rivier de Elbe en ingesloten tussen een schitterend natuurgebied en een mooie wijnregio. Dit alles maakt Dresden een bijzondere stad om te ontdekken.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen naar Dresden, waar we in de vroege avond aankomen. Het hotel ligt in het centrum, dus u heeft vanavond direct de kans om de stad te bezoeken en een leuk restaurant te zoeken voor uw diner.

Dag 2 | Dresden
’s Ochtends maken we onder begeleiding van een gids een stadsrondrit. De gids zal u alles vertellen over de interessante geschiedenis van de stad en laat u de mooiste bezienswaardigheden zien. ’s Middags heeft u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan. Bezoek bijvoorbeeld de Zwinger in de Altstadt, een prachtig paleiscomplex met een grote binnentuin met fonteinen, sculpturen en veel groen. Daarnaast zijn er verschillende musea gevestigd. Een andere aanrader is de Brülsche Terrasse, een promenade uit de 18e eeuw. Loop hier de trap op en geniet van het prachtige uitzicht over de rivier. Neem plaats op een van de vele bankjes om even uit te rusten en te genieten van de voorbij varende boten.

Dag 3 | Dresden
Vandaag heeft u nog de hele dag om de stad te bekijken. Dresden heeft meer dan 40 musea, het een nog indrukwekkender dan het ander. Sla zeker de Pfunds Molkerei in de Neustadt niet over, dit is de ‘mooiste melkwinkel ter wereld’. De zaak ziet uit alsof het zo uit een prentenboek komt. Naast melkproducten zoals zelfgemaakte kazen en melkzeep kunt u hier van allerlei bijzondere producten kopen. Denk hierbij aan diverse likeuren en snoepjes. Breng ook een bezoek aan de Kunsthofpassage, een klein doolhof aan kunstzinnige binnenplaatsen en straatjes waarvan de panden aan de buitenkant van kunst zijn voorzien. Er zijn diverse eetgelegenheden te vinden en leuke winkeltjes met voornamelijk handgemaakte producten en kunst.

Dag 4 | Terugreis
Na het ontbijt heeft u nog even de tijd voor een laatste rondje door de stad. Vervolgens beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

 

Stadsbezoek aan Keulen

Vandaag brengen wij een bezoek aan Keulen, waar u de hele dag de tijd heeft om de stad op eigen gelegenheid te ontdekken. Wij geven u een aantal tips die u zeker niet mag missen! Het icoon van de stad is de gotische dom. Deze staat sinds 1996 op de lijst van Werelderfgoed en is een must see waar u eigenlijk niet omheen kunt. Rondom de dom bevinden zich grote winkelstraten waar u naar hartelust kunt winkelen. Wilt u graag een mooi uitzicht over de stad en omgeving? Breng dan een bezoek aan het 103 meter hoge kantoorgebouw ‘Köln Triangle’. Vanaf het observatieplatform heeft u een prachtig uitzicht over Keulen en bij helder weer kunt u zelfs de stad Bonn zien liggen! Als u liever wilt genieten op één van de vele terrassen dan is de Alter Markt een aanrader, probeer bijvoorbeeld eens het plaatselijke biertje ‘Kölsch’ wat enkel in Keulen wordt gebrouwen.

Wilt u graag de ‘drukte’ ontvluchten, ga dan naar het noorden van de stad. Hier vindt u onder andere de Zoo en de Botanischer Garten. De oude stadsmuren vormen hier een perfecte omlijsting voor al het mooie groen. In Keulen zult u zich zeker niet vervelen. Rond 19.00 uur vertrekken we weer naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
11.00 uur: aankomst in Keulen
19.00 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Vakwerkstadje Bad Münstereifel

We beginnen de dag bij de Wilhelminatoren in Vaals met koffie en vlaai. Vervolgens vertrekken we onder leiding van een gids richting Bad Münstereifel. Een middeleeuws plaatsje in het noorden van de Duitse Eifel. De 1,6 kilometer lange stadsmuur is nog volledig intact, inclusief stadspoorten en torens. In het centrum zijn de mooiste vakwerkhuizen te bewonderen, daterend uit de 17e eeuw. Dit prachtige, historische centrum valt onder de monumentenzorg. Midden door het centrum stroomt het riviertje de Erft, dat het geheel nog schilderachtiger maakt. In Bad Münstereifel vindt u drie musea, waaronder het interessante Apotheken Museum. Een bezoek aan Duitsland is niet compleet zonder een lekker stuk Duitse taart! Bestel deze bijvoorbeeld in het Heino Café. Aan de wand vindt u de gouden platen en foto’s van de bekende Schlagerzanger. Bad Münstereifel is een officieel Kneipp kuuroord. Dat betekent dat u hier kunt wandelen door een waterbassin. De Kneippmethode, vernoemd naar de priester Sebastian Kneipp, is gebaseerd op de heilzame werking van de natuur, zoals het warme en koude water. Door te ‘Kneippen’ wordt de doorbloeding bevorderd. In de middag een lunch die bestaat uit een originele Eifel-platte met koffie en thee. U komt ogen te kort tijdens deze mooie dag, welke we afsluiten met een diner in Vaals.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffie/thee en vlaai
10.30/11.00 uur: vertrek richting Bad Münstereifel
12.30/13.30 uur: lunch
16.00/16.30 uur: vertrek richting Vaals
17.30 uur: diner
19.00 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Königswinter en de Drachenfels

Het Zevengebergte is Duitslands oudste natuurreservaat. Op de heenreis stoppen wij voor koffie of thee en gebak. Daarna rijden we door naar Königswinter, gelegen aan de voet van het Zevengebergte. Het meest markante punt van Königswinter is de berg Drachenfels met haar ruïne Burg Drachenfels en kasteel Drachenburg. De Drachenfels is een 321 meter hoge, dode vulkaan aan de oever van de Rijn en één van de toppen van het Zevengebergte. U kunt met een treintje (de Drachenfelsbahn) eenvoudig de Drachenfels op. De rit met deze elektrische trein duurt tien minuten. Het uitzicht onderweg is adembenemend. Boven aan de top, bij de ruïnes van de Drachenfels kunt u genieten van een prachtig panorama over het uitgestrekte romantische dal van de Rijn.

U bepaalt zelf wanneer u weer naar beneden komt. Königswinter biedt mooie bezienswaardigheden, zoals pittoreske vakwerkhuisjes, prachtige stadsvilla’s en een Sea Life Aquarium. Na ons bezoek aan Königswinter rijden we richting Nederland, waar we dineren.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
11.30 uur: aankomst in Königswinter
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

All-inclusive in de Harz

De Harz is een bergachtig gebied dat bekend staat om zijn adembenemende natuur, schilderachtige historische stadjes en duizenden kilometers aan wandelwegen. Midden in deze sprookjesachtige omgeving vinden we Enjoyhotel Harz. Centraal gelegen tussen de keizerstad Goslar, Hahnenklee en talloze meren, biedt deze ligging een unieke uitvalsbasis voor diverse uitstapjes.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de Harz in Duitsland. Bij aankomst in het hotel worden we welkom geheten met koffie en gebak. Hierna volgt de kamerindeling en heeft u tot aan het diner vrije tijd. Wandel bijvoorbeeld naar de Gustav-Adolf Kirche, dit is een houten kerk gebouwd in de stijl van de Noorse staafkerken.

Dag 2 | Goslar – Bad Harzburg
’s Ochtends brengen we een bezoek aan Goslar. Het historisch centrum staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst. Het stadscentrum wordt omgeven door een oude stadsmuur en u ziet hier smalle steegjes met prachtige vakwerkhuizen. Onder begeleiding van een gids maken we een wandeling door de stad. Vervolgens rijden we terug naar het hotel voor de lunch. ’s Middags vertrekken we naar Bad Harzburg, dat dankzij haar thermen en schone lucht een populair kuuroord is. Maak een wandeling door het kuurpark en pauzeer op een bankje of een van de ligstoelen om te genieten van de mooie omgeving. De ‘Bummelallee’ mag u niet missen, hier vindt u kleine winkeltjes en leuke boetiekjes. Onder eeuwenoude kastanjebomen treft u diverse cafés aan waar u kunt genieten van regionale specialiteiten. Ook kunt u met de kabelbaan de Burgberg op (kosten retour ca. € 4,50), boven aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Dag 3 | Wandeling – Wennigerode
Na het ontbijt heeft u de mogelijkheid om een wandeling te maken. Vanaf het hotel starten diverse wandelroutes. Een absolute aanrader is de ‘Liebesbankweg Hahnenklee’ (ca. 7 kilometer). U wandelt door het bos, over heuvels en langs meren. Onderweg ziet u maar liefst 25 romantische banken, met de hand gemaakt en allemaal verschillend. Ze staan op de mooiste plekjes midden in de natuur, veelal met een mooi uitzicht. Deze wandeling duurt ca. 2 uur. Na de lunch vertrekt de bus naar het station van Drei Annen Hohne. Hier kunt u op de stoomtrein naar Wernigerode stappen (kosten ca. € 10,-). De Harz beschikt over het grootste smalspoor netwerk van Europa. De stoomtrein voert u door het schilderachtige landschap van de Harz met zijn heuvels, bergen, bossen en weilanden. Wernigerode is een middeleeuws vakwerkstadje met een doolhof aan steegjes en talrijke historische gebouwen. U moet zeker het stadhuis aan de Martplatz en het kleinste huis in de Kochstrasse gezien hebben.

Dag 4 | Quedlinburg – Goslar
Als eerste gaan we naar Quedlinburg, een van de mooiste vakwerkstadjes van Duitsland. Het historische centrum met zijn 2069 vakwerkhuizen staat op de Werelderfgoedlijst. Slenter door het gezellige centrum met zijn prachtige panden, leuke winkels en gezellige terrasjes. Midden in de stad ligt op een heuvel de St. Servaaskerk, waar u de Quedlinburger Domschatz kunt bewonderen. Op de heuvel heeft u een prachtig uitzicht over de daken van de stad en wanneer u hier bent, moet u zeker even op het terras gaan zitten bij de Schlosskrug. Voor de lunch rijden we terug naar het hotel. Vervolgens gaan we naar Goslar, waar u de rest van de dag de tijd heeft om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. Interessant is de Keizerpalts, dit was vanaf de 11e eeuw de verblijfplaats van de Duitse keizers. Tegenwoordig is het een museum waar je van alles over de middeleeuwse keizers van Duitsland te weten komt. In de kapel is de sarcofaag van keizer Hendrik de Derde te zien. Men zegt dat het hart van de keizer hier nog steeds in ligt. Wanneer u op een terras gaat zitten, neem dan eens een ‘Gose Hell’, dit bier komt van een lokale brouwerij.

Dag 5 | Kassel – Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Onderweg brengen we nog een bezoek aan Bergpark Wilhelmshöhe in Kassel (entree ca. € 6,-). Het park heeft spectaculaire watervallen, wilde stroomversnellingen, een geiserachtige grote fontein, een meer en afgelegen vijvers in een romantische tuin. Boven op de berg van het park staat het gigantische Hercules monument, vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht over de stad. U kunt wandelen door het park, gezellig op een terras gaan zitten of het museum bezoeken. Vervolgens rijden we naar Nederland.

Das Grosse Schlagerfest

Gepresenteerd door Florian Silbereisen. Met de grootste schlager hits allertijden.

Artiesten o.a. KLUBBB3 Jan Smit, Florian Silbereisen, Michelle, Matthis Reim etc. Programma volgt!

Als geen ander weet Florian Silbereisen de nieuwe Duitse Schlager te presenteren: jong hip en sexy. In 2022 zal hij het publiek weer meeslepen en menig fanhart doen smelten.

Het event van het jaar voor alle Schlagerfans en Party-People.

Reisprogramma:
U wordt ‘s middags per touringcar opgehaald en naar Oberhausen gebracht. De deuren gaan om 18.00 uur open.
Het concert start om 19:30 uur en duurt tot ca. 22:30 uur. Na afoop wordt u weer keurig naar uw opstapplaats teruggebracht.

5-daagse tuinreis Berlijn 2022

Bezoek privétuinen en parken in en rondom wereldberoemd Berlijn

Deze tuinreis loopt kriskras door de geschiedenis van Duits tuinontwerp heen: u bezoekt de baroktuinen van Herrenhäuser Gärten, maar ook Karin Cramer’s moderne wellnesstuin en u ziet zowel tuinen met een strakke vormgeving als natuurlijk aangelegde tuinen. Ook de voormalige privétuin van de invloedrijke vooroorlogse tuinman en kweker Karl Foerster mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. De bezoeken aan cultureel Berlijn en historisch Potsdam maken de reis compleet.

Programma
Dag 1: Herrenhäuser Gärten
Dag 2: Karin Cramer, Lüdkes Garten en Liebermann Villa
Dag 3: Botanische Garten Berlin, Könichliche Gartenakademie en stadsbezoek Berlijn
Dag 4: Karl Foerster Garten en stadsbezoek Potsdam
Dag 5: Garten Goette

Herrenhäuser Gärten
De Herrenhäuser Gärten bestaat uit 4 naast elkaar gelegen tuinen en is een van de belangrijkste baroktuinen in Europa. De tuinen bij het kasteel bestaan uit parterres met beelden, vijvers met fonteinen, gesnoeide bomen en kleurige borders met eenjarige planten. Bijzonder is het tuintheater, waar een hoge haagbeukenhaag dient als achtergrond en kleedkamer.

Karin Cramer
Karin Cramer is tuinontwerpster en creëert tuinen die in harmonie zijn met de leefomgeving, waarbij haar privétuin haar werkwijze uitstekend laat zien. De tuin is rustgevend en modern, met bijzondere en aantrekkelijke planten op de juiste plaats. De combinatie met diverse waterelementen maakt het geheel een ware wellnesservaring.

Lüdkes Garten
Deze met liefde opgebouwde tuin is al 30 jaar een groen paradijs. Als ervaringsdeskundigen weten eigenaren Marianne en Detlef Lüdke wat de grond aankan, welke planten het naar hun zin hebben en welke het opgeven. Waar in het voorjaar de kleuren blauw, roze en rood de boventoon voeren, is dat in de zomer vooral geel.

Liebermann Villa
De villa is de voormalige zomerresidentie van de Duitse schilder Max Liebermann en is gelegen aan de oevers van de Wannsee in Berlijn. De voortuin is symmetrisch opgebouwd met aan beide kanten kleurige borders. De bloementuin en de moestuin hebben de sfeer van een Noord-Duitse boerentuin. Het museum toont ruim 200 impressionistische schilderijen en schetsen die Liebermann van zijn tuin maakte.

Botanische Garten Berlin
De botanische tuin van Berlijn behoort met circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen ter wereld. Indrukwekkend zijn met name de oude kassen met exotische planten afkomstig van over de hele wereld. In het park zijn verder meerdere aantrekkelijke tuindelen, zoals de ‘Duft- und Tastgarten’, waar u wordt uitgenodigd de planten aan te raken en hun bladeren en bloemen te voelen en ruiken.

Königliche Gartenakademie
De Königliche Gartenakademie is een bloeiende schatkamer. Het uitgangspunt voor deze tuin was het opzetten van een centrum voor de promotie van tuincultuur en tuinkunst in Duitsland. Er worden cursussen gegeven over tuinieren aan beginnelingen, professionals en tuinliefhebbers, en er is een uitgebreide tuin met veel vaste planten, kruiden, groenten, bloembedden en 2 showtuinen.

Stadsbezoek Berlijn
Berlijn is een stad die rijk is aan historie en cultuur, ideaal om te winkelen en lekker te eten. De stad heeft veel gebouwen die verbonden zijn met haar tumultueuze geschiedenis. Het Reichstag gebouw, de Brandenburger Tor en de beroemde Gedächtniskirche zijn een bezoek meer dan waard, net als het stuk van de Berlijnse muur en het Holocaust monument.

Karl Foerster Garten
De ervaren tuinman Karl Foerster zei: ‘Wenn der Gärtner schläft, pflanzt der Teufel Unkraut’ (als de tuinman slaapt, plant de duivel onkruid). Dat weerhield hem er niet van rond zijn huis een bijzondere tuin aan te leggen. Vanaf 1912 kreeg de tuin vorm met een indeling in tuinkamers die 7 jaargetijden en bloeiperiodes weerspiegelen. De onderverdeling loopt van het vroege voorjaar, het voorjaar naar de voorzomer. Daarna volgen de zomer, herfst, late herfst en winter.

Stadsbezoek Potsdam
Potsdam is een prachtig oud stadje vol historie dat is ontstaan rond 993. Het staat bekend om haar vele paleizen en tuinen, waar de aristocratische inwoners van Berlijn vroeger ’s zomers hun toevlucht uit de drukke stad zochten. U kunt hier verschillende bijzondere plekken bezoeken, zoals het Schloss Sanssouci of het Holländisches Viertel, een oude Hollandse wijk met leuke cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes.

Garten Goette
Deze privétuin is een natuurreservaat waar rododendron- en azalealiefhebbers volop kunnen genieten. Deze voorliefde heeft geleid tot een verzameling van maar liefst 300 soorten rododendrons en azalea’s in bijna 200 variëteiten. De tuin biedt uiteraard meer dan alleen deze uitgebreide collectie, waaronder heidevelden, een boomgaard, rozenpaviljoen, boompioenen, bloemborders en een vijver.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis Münster 2022

Onverwachte en inspirerende tuinen vlak over de grens

Voor mooie en bijzondere tuinen hoeft u niet ver te gaan: onze Duitse buren hebben ruim voldoende tuinen die een bezoek meer dan waard zijn. Rondom Münster bezoekt u een scala aan privétuinen, elk met enthousiaste eigenaren. U wordt vaak ontvangen met een kopje koffie en wat lekkers, om vervolgens op ontdekking te gaan. Elke tuin is opgezet met een ander idee en heeft een eigen specialiteit. In verschillende tuinen en uiteraard bij de kwekerij heeft u gelegenheid om een mooie plant aan te schaffen, een ideale souvenir voor eigen tuin!

Programma:
Dag 1: Tuinen van Mien Ruys en kwekerij Fahner
Dag 2: Garten Leuvenink (was Garten Schwieters), Elisabeth Schwietering, Garten Rave en stadsbezoek Münster
Dag 3: Familie Rensing, Garten Picker en Yvonne & Herman Scharenberg

Tuinen van Mien Ruys
Deze tuinen zijn een inspiratiebron voor iedere tuinliefhebber, van professional tot amateur. Mien Ruys werkte graag met een eenvoudige en functionele indeling met een losse en natuurlijke beplanting. In het begin ontwierp ze privétuinen steevast met vaste plantenborders, waarna na de Tweede Wereldoorlog schuine lijnen haar tuinen typeerden. Na verloop van tijd werden de lijnen weer recht, met strakke blokken van geschoren groen in contrast met een uitbundig gebruik van vaste planten. De tuinen van Mien Ruys bestaan nu uit een serie van 30 inspirerende stijltuinen.

Kwekerij Fahner
De show- en modeltuin van kwekerij Fahner biedt tal van planten, struiken en bomen. Zo weet u direct hoe de plant eruit gaat zien in uw eigen tuin en met welke planten deze te combineren is. Elke plant is voorzien van een naambordje en u kunt kiezen uit meer dan 1.400 plantensoorten.

Helaas hebben Eva en Paul Schwieters besloten om ook in 2022 nog geen groepsbezoeken te accepteren. In plaats daarvan bezoeken we de fijne tuin van het Nederlandse echtpaar Leuvenink, dat in 2021 zeer in de smaak is gevallen bij onze reizigers.

Garten Leuvenink
Garten Leuvenink is de privétuin van het echtpaar Gertie en Ada Leuvenink, zelf fervent tuin(reis)liefhebbers. Verdeeld over ruim 750 vierkante meter is hier een waar bloemenparadijs aangelegd. Vanuit de vijver vloeit de beplanting op natuurlijke wijze over in een mooi aangelegde tuin met vooral veel vaste planten. In het ontwerp zijn eveneens een kruiden- en moestuin opgenomen

Elisabeth Schwietering
Deze prachtige vaste plantentuin met ongebruikelijke combinaties heeft een Belgische indeling en plantkeuze, die voortkomt uit de ervaring die eigenaresse Elisabeth in België opdeed. Elk jaar werkte zij twee weken in een tuin bij Brugge, waarbij ze uit werd betaald in vaste planten. In haar eerste jaar verdiende ze al 600 planten, waarmee ze de aanleg van haar tuin startte.

Garten Rave
In deze tuin stapt u in een oase van bloemen en planten. Over een smal pad, langs verschillende mooie struiken, komt u van de voortuin in de achtertuin. Hier kronkelt een stroompje langs een machtige treurwilg en komt het water terecht in een vijver. Deze sfeervolle privétuin heeft een prachtige collectie planten aangevuld met beelden en decoratieve accessoires.

Stadsbezoek Münster
Münster leende haar naam aan het in 1648 ondertekende verdrag van de vrede van Münster, waarmee een einde kwam aan de 80-jarige oorlog. Tegenwoordig is Münster een bruisende stad vol studenten, leuke winkels en interessante musea. Vanwege de vele studenten vindt u hier veel gezellige cafés en terrassen. In de prachtige binnenstad kunt u heerlijk slenteren langs verleidelijke etalages van chique winkels in statige oude panden.

Familie Rensing
Annette Rensing heeft een sfeervolle tuin gecreëerd zoals zij en haar partner deze zelf graag zien. Veel ideeën over de inrichting zijn opgedaan in de tuinen die het echtpaar tijdens hun reizen in en buiten Europa heeft bezocht. Deze impressies hebben gezorgd voor een romantische en exotische tuin met decoratieve elementen, zoals de twee azuurblauwe potten in de border en een waterbassin.

Garten Picker
Deze model- en showtuin is een paradijs van meer dan 2.300 soorten vaste planten. De tuin wordt met een beekje van het omliggende landschap gescheiden. Dankzij de beschutting van hagen en bomen floreren de planten hier goed, in combinatie met hortensia’s, hosta’s en rozen. De speelse en sfeervolle tuin heeft enkele romantische elementen zoals de witte duiven in de duiventil en bijzondere beelden. De talrijke zitplaatsen nodigen u uit om te dromen en te ontspannen.

Yvonne & Herman Scharenberg
In 2001 bestond de tuin rond het huis slechts uit gras, dennenbomen en nooit gesnoeide coniferen. Door telkens een nieuw stukje tuin te ontwikkelen, vindt u hier nu onder andere volle borders op kleur en fijne hoekjes om te zitten en van de tuin te genieten.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

5-daagse tuinreis Ostfriesland 2022

Bloemrijke parken en privétuinen in het noordwesten van Duitsland

Tijdens deze 5-daagse tuinreis reist u naar Ostfriesland, dat bekend staat om haar prachtige natuur en grote aanwezigheid van rododendrons in de steden, parken en tuinen. Er staan bezoeken aan een aantal bijzondere privétuinen van onze Oosterburen op het programma, waar de eigenaren duidelijk hun hart en ziel in hebben gestoken. Daarnaast bezoekt u diverse steden in Ammerland en krijgt u de gelegenheid om de showtuin van één van de grootste kwekerijen van Europa te bewonderen.

Programma:
Dag 1:
De Luie Tuinman en Tuingoed Foltz
Dag 2: Park der Gärten en stadsbezoek Bad Zwischenahn
Dag 3: Bauerngarten Nordwest, kwekerij Zu Jeddeloh en stadsbezoek Oldenburg
Dag 4: Moorjuwel Wiesmoor, Spetzer Tuun, lunchstop Westerstede en Landhof Tausendschön
Dag 5: Wubsbos en de Houtstek

Tuingoed Foltz
Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen.

De Luie Tuinman
Hier zijn meer dan 20 thematuinen te vinden met aparte ontwerpen en bijzondere beplanting. Verschillende delen zoals de zonnetuin, de bloemenweide met lila-blauwe beplanting, een proeftuin en de oerwoudtuin zorgen dat u hier genoeg kunt zien.

Park der Gärten
In het groene hart van Ammerland wacht u een overweldigende verscheidenheid aan tuinattracties en horticultuur. De meer dan 40 professioneel ingerichte thematuinen zijn de moeite waard.

Stadsbezoek Bad Zwischenahn
Bad Zwischenahn is gelegen aan het Zwischenahner meer en is een fijne stad voor natuurliefhebbers, die in de vele parken die deze stad telt genoeg gelegenheid hebben om alle rododendrons te bewonderen.

Bauerngarten Nordwest
Deze tuinen liggen achter een prachtige oude boerderij, waarbij het beeld grotendeels bepaald wordt door de oude bomen en hoge rododendrons. Ook de borders met verschillende vaste planten zijn het bewonderen waard, net als de wilde tuin met rozen.

Kwekerij Zu Jeddeloh
Met meer dan 80 jaar ervaring heeft deze kwekerij zijn deskundigheid bewezen in de productie en verkoop van onder andere bomen, coniferen, rododendrons, rozen en meerjarige planten. De showtuinen bestaan uit vijf thematuinen, mede ontworpen door Adrian Bloom.

Stadsbezoek Oldenburg
U eindigt de dag in de bruisende en charmante stad Oldenburg. Het is een stad met een lange geschiedenis, te zien aan de historische architectuur. Van oudsher heeft Oldenburg een belangrijke rol gespeeld in de regio, waardoor er veel musea, restaurants en winkels zijn.

Moorjuwel Wiesmoor
Deze bijzondere privétuin is eigendom van Hedwig en Wilhelm Weerts. Zij begonnen ongeveer 20 jaar geleden met de aanleg en hebben met hard werken, fouten maken, nieuwe ideeën uitproberen en vooral veel liefde voor tuinieren een romantische tuin met veelzijdige beplanting gecreëerd.

Spetzer Tuun
De Spetzer Tuun ligt in het hart van Ostfriesland. In deze privétuin van Amanda en Arno Peters is altijd iets interessants te ontdekken. De tuin is opgebouwd uit verschillende tuinkamers. Naast talloze vaste planten wordt de tuin gevuld met rozen, vele grassen, varens en maar liefst 120 soorten hosta’s.

Lunchstop Westerstede
Westerstede is de hoofdstad van Ammerland, het gebied waar ongeveer 85% van alle rododendrons in Duitsland vandaan komen. Er zijn veel kleurrijke tuinen en groene parken waar tuiniers en natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen.

Landhof Tausendschön
De betoverende paadjes, afwisselende decoraties en idyllische tuinhoekjes nodigen uit om deze tuin te ontdekken. De akkers rondom de boerderij zijn omgetoverd tot tuinkamers die samen een mooi geheel vormen. De tuin biedt een verscheidenheid aan vaste planten, bloemen, bomen en speelse vijvers.

Wubsbos
Door zandwinning in de jaren ‘20 is er een hoogteverschil van bijna vijf meter in de tuin van Wubsbos ontstaan, wat de tuin een bijzondere charme meegeeft. U vindt hier onder andere veel bomen, pergola’s, borders en een kleine vijver.

De Houtstek
De Houtstek is een gevarieerde privétuin die met zorg aangelegd is en onderhouden wordt door de eigenaren. Beukenhagen vormen de borders, waarin een grote variëteit aan vaste planten, rozen en heesters te vinden is. Verder is er een bostuin, cottagetuin, wilde tuin en een rozentuin.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud

Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

5-daagse tuinreis Zuid-Duitsland 2022

Met bezoek aan bloemeneiland Mainau

Het zuiden van Duitsland is één van de mooiste en grootste regio’s van het land. Tussen Stuttgart en de Bodensee bezoekt u diverse privétuinen die allemaal vanuit een persoonlijk idee over tuinen en tuinieren zijn aangelegd en als gevolg daarvan elk totaal verschillend zijn. Het programma wordt aangevuld met twee botanische tuinen en natuurlijk mag in de zomer ook zeker het kleurenspektakel van bloemeneiland Mainau niet ontbreken.

Programma:
Dag 1: Palmen Garten Frankfurt
Dag 2: Wilhelma Zoologische-Botanischer Garten, Garten Funke en Garten Marianne Gekeler
Dag 3: Botanische Garten Universität Tübingen, stadsbezoek Tübingen en Garten Notz
Dag 4: Garten Kist en bloemeneiland Mainau
Dag 5: Hermannshof

Palmen Garten Frankfurt
Deze botanische tuin met klassieke indeling en grote kassen werd geopend in 1871. De tuin biedt ruim 20.000 planten en bijzondere elementen zoals een waterval, maar met name de kassen zijn spectaculair. Om de meterslange palmen te kunnen huisvesten werden aan het einde van de 19e eeuw hoge kassen gebouwd.

Wilhelma Zoologische-Botanischer Garten
Oorspronkelijk was dit de privétuin van Wilhelm I van Württemberg. In de meer dan 150 jaar sinds de bouw is het complex uitgegroeid tot een botanische tuin met meer dan 5.000 plantensoorten van over de hele wereld en een dierentuin met bijna 1.000 diersoorten, gehuisd in prachtige historische gebouwen in Moorse stijl. De bijzonder uitgebreide collecties orchideeën, camelia’s, fuchsia’s en cactussen zijn het benoemen waard.

Garten Funke
In deze privétuin van het echtpaar Funke spelen grassen en vaste planten een belangrijke rol. Ruim 300 gras- en vaste plantensoorten keren terug in de borders rondom het huis, waarbij de bloem- en bladkleuren vaak op originele wijze gecombineerd worden. Bewijs dat de eigenaren hart hebben voor hun tuin! Een zitje en charmante smalle houten loopbrug passen mooi in het harmonieuze totaalbeeld.

Garten Marianne Gekeler
De tuin van Marianne Gekeler is een waar vaste plantenparadijs. De vele perken, met passie aangelegd en onderhouden, laten elk seizoen een ander plaatje zien. Er is één gemeenschappelijke deler: er is altijd een overvloed aan bloemen. Van bloembollen in het voorjaar tot de rozen die het in juni overnemen en later in de zomer de hortensia’s. In de schaduw zorgen de vele magnifieke hosta’s voor een prachtig beeld. Mooie bomen, charmante zithoekjes en hier en daar leuke tuindecoratie maken het plaatje compleet.

Botanische Garten Universität Tübingen
De oorsprong van de botanische tuin van de universiteit van Tübingen ligt in 1935, toen hier de eerste medicinale planten geplant werden. Vandaag de dag vindt u hier een arboretum, diverse kassen met tropische klimaten, systeemtuin, alpinetuin, collecties vaste planten afkomstig uit verschillende delen van de wereld en thematuinen.

Stadsbezoek Tübingen
Dwaal in deze mooie universiteitsstad door het bruisende middeleeuwse stadscentrum tussen de statige vakwerkhuisjes door kronkelige straatjes en voor u het weet staat u op één van de vele pleinen met gezellige terrasjes, traditionele wijncafés en winkels.

Garten Notz
Garten Notz is sinds 1888 in handen van dezelfde familie. Het huidige uiterlijk van de tuin is circa 30 jaar geleden tot stand gekomen. Toen werd er voorzichtig een begin gemaakt met het uitvoeren van het nieuwe tuinontwerp, met aanleg van nieuwe paden en het planten van heggen, bomen en struiken. Het is een fijne privétuin met kenmerken van een formele tuin, royale bloemborders, hagen en fruitbomen.

Garten Kist
U ervaart meteen hoeveel plezier de familie Kist aan hun tuin beleeft. De familie heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en een prachtig tuinparadijs gecreëerd. Naast de vijver met oeverplanten zijn de diverse tuinkamers allemaal even goed gevuld met een kleurrijke mix van planten. Het is een romantische tuin met bloeiende vaste planten en twee prachtige serres.

Bloemeneiland Mainau
In het zuidwesten van Duitsland ligt de Bodensee met in het midden het bloemeneiland Mainau. In de zomer zijn de borders, Italiaanse rozentuin, hortensiastraat en een speciale tuin vol dahlia’s het hoogtepunt. Naast de vele mozaïeken en figuren van planten en bloemen kunt u het slot, de kerk en de vlindertuin bezoeken.

Hermannshof
De tuin bevindt zich op een goede klimatologische locatie, wat de aanplant van een grote verscheidenheid aan planten mogelijk maakt. U kunt in de tuin meer dan 2.500 vaste planten en variëteiten leren kennen. Naast rijk bloeiende borders met gedurfde combinaties is er een stuk ingericht met tropische planten, een steppegebied, prairie en moeraszone.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Königswinter en de Drachenfels

Het Zevengebergte is Duitslands oudste natuurreservaat. Op de heenreis stoppen wij voor koffie of thee en gebak. Daarna rijden we door naar Königswinter, gelegen aan de voet van het Zevengebergte. Het meest markante punt van Königswinter is de berg Drachenfels met haar ruïne Burg Drachenfels en kasteel Drachenburg. De Drachenfels is een 321 meter hoge, dode vulkaan aan de oever van de Rijn en één van de toppen van het Zevengebergte. U kunt met een treintje (de Drachenfelsbahn) eenvoudig de Drachenfels op. De rit met deze elektrische trein duurt tien minuten. Het uitzicht onderweg is adembenemend. Boven aan de top, bij de ruïnes van de Drachenfels kunt u genieten van een prachtig panorama over het uitgestrekte romantische dal van de Rijn.

U bepaalt zelf wanneer u weer naar beneden komt. Königswinter biedt namelijk mooie bezienswaardigheden, zoals pittoreske vakwerkhuisjes, prachtige stadsvilla’s en een Sea Life Aquarium. Na ons bezoek aan Königswinter rijden we richting Nederland, waar we dineren.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
11.30 uur: aankomst Königswinter
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Stadsbezoek aan Keulen

Vandaag brengen wij een bezoek aan Keulen, waar u de hele dag de tijd heeft om de stad op eigen gelegenheid te ontdekken. Wij geven u een aantal tips die u zeker niet mag missen! Het icoon van de stad is de gotische dom. Deze staat sinds 1996 op de lijst van Werelderfgoed en is een must see waar u eigenlijk niet omheen kunt. Rondom de dom bevinden zich grote winkelstraten waar u naar hartelust kunt winkelen. Wilt een graag een mooi uitzicht over de stad en omgeving? Breng dan een bezoek aan het 103 meter hoge kantoorgebouw ‘Köln Triangle’. Vanaf het observatieplatform heeft u een prachtig uitzicht over de stad en bij helder weer kunt u zelfs de stad Bonn zien liggen!
Als u liever wilt genieten op één van de vele terrassen dan is de Alter Markt een aanrader, probeer bijvoorbeeld eens het plaatselijke biertje ‘Kölsch’ wat enkel in Keulen wordt gebrouwen.

Wilt u graag de ‘drukte’ ontvluchten, ga dan naar het noorden van de stad. Hier vindt men onder andere de Zoo, de Flora en de Botanischer Garten. De oude stadsmuren vormen hier een perfecte omlijsting voor al het mooie groen. In Keulen zult u zich zeker niet vervelen. Rond 19.00 uur vertrekken we weer naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
11.00 uur: aankomst in Keulen
19.00 uur: vertrek uit Keulen

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Vakwerkstadje Bad Münstereifel

We beginnen de dag bij de Wilhelminatoren in Vaals met koffie en vlaai. Vervolgens vertrekken we onder leiding van een gids richting Bad Münstereifel. Een middeleeuws plaatsje in het noorden van de Duitse Eifel. De 1,6 kilometer lange stadsmuur is nog volledig intact, inclusief stadspoorten en torens. In het centrum zijn de mooiste vakwerkhuizen te bewonderen, daterend uit de 17e eeuw. Dit prachtige, historische centrum valt onder de monumentenzorg. Midden door het centrum stroomt het riviertje de Erft, dat het geheel nog schilderachtiger maakt. In Bad Münstereifel vindt u drie musea, waaronder het interessante Apotheek Museum.
Een bezoek aan Duitsland is niet compleet zonder een lekker stuk Duitse taart! Bestel deze bijvoorbeeld in het Heino Café. Aan de wand vindt u de gouden platen en foto’s van de bekende Schlagerzanger. Bad Münstereifel is een officieel Kneipp kuuroord. Dat betekent dat u hier kunt wandelen door een waterbassin. De Kneippmethode, vernoemd naar de priester Sebastian Kneipp, is gebaseerd op de heilzame werking van de natuur, zoals het warme en koude water. Door te ‘Kneippen’ wordt de doorbloeding bevorderd. In de middag een lunch die bestaat uit een originele Eifel-platte met koffie en thee. U komt ogen te kort tijdens deze mooie dag, welke we afsluiten met een diner in Vaals.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffie/ thee en vlaai
10.30/11.00 uur: Bad Münstereifel
12.30/13.30 uur: lunch
17.30 uur: diner
19.00 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Fietsen van de Zuid-Eifel tot de Moezel

Deze mooie fietsreis in het gebied van de Zuid-Eifel tot de Moezel is geschikt voor de iets meer ervaren fietser waarbij een goede conditie vereist is. De route voert wel hoofdzakelijk over verharde ondergrond. Daarom comfortabel genoeg om te kunnen genieten van al het moois wat deze regio te bieden heeft; Het riviertje de Kyll, sfeervolle plaatsen, prachtige kerken en kastelen en niet te vergeten de heerlijke Duitse taart, welverdiend tijdens deze sportieve dagen.

Dag 1 | Mettendorf
We rijden naar het hotel in Mettendorf. Na aankomst checken we in bij Hotel Kickert. We hebben nog voldoende tijd om een fietstocht door de mooie omgeving te maken. ’s Avonds kunt u in het hotel aanschuiven voor het diner.

Dag 2 | Van Bitburg naar Alstadt Trier (49 km)
Na het ontbijt laden wij de fietsen in de bus en worden we naar het centrum van Bitburg gebracht. Vanuit Bitburg fietsen we naar Trier, de oudste stad van Duitsland. Deze fietsroute is 49 kilometer. De fietsroute loopt langs het riviertje de Kyll. Dit is een zijrivier van de Moezel en is met zijn 142 kilometer de langste stroom in het Eifelgebied. Tijdens deze fietstour kunt u genieten van het prachtige landschap om u heen. We fietsen onder andere door de plaatsjes Daufenbach en Kordel. Bij aankomst in Trier staat de bus reeds te wachten en kunt u de fietsen inladen. Hierna heeft u nog enkele uurtjes vrije tijd in het centrum van Trier.

Dag 3 | Van Densborn naar Mettendorf (46 km)
Vanuit Mettendorf rijden we met de touringcar in ongeveer 45 minuten naar het dorpje Densborn. Hier laden we de fietsen uit en starten we de fietsroute. We fietsen uiteindelijk weer terug naar het hotel in Mettendorf. Deze fietsroute van 46 kilometer voert ons onder andere door Sankt Thomas, Kyllburg bekend als de kleinste stad van Rijnland-Palts en Bitburg. Geniet van de prachtige natuur en neem onderweg een pauze met een kop koffie en een stuk Duitse taart of breng een bezoek aan het oude stadje Bitburg met zijn gezellige winkels. ’s Avonds staat het diner voor ons klaar.

Dag 4 | Van Prüm naar Mettendorf (45 km)
De chauffeur brengt ons in circa 45 minuten met de touringcar naar Prüm. Het is een levendig stadje en u heeft eerst de tijd om hier even rond te kijken. Wat u zeker niet mag missen is de prachtige roze Benedictijnenabdij uit de 18e eeuw. De fietsroute loopt gedeeltelijk over oude spoorbaantrajecten en biedt prachtige uitzichten op het mooie Eifellandschap. Een mooie route waar het volop genieten is van de Eifel en haar natuur. Totale afstand om te fietsen is 45 kilometer en het eindpunt is het hotel in Mettendorf.

Dag 5 | Vianden (13 km) – terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus en nemen we afscheid van het hotel. Per fiets rijden we naar Vianden (circa 13 kilometer). Bij aankomst in Vianden laden we de fietsen in en heeft u nog vrije tijd. Dwaal door de smalle charmante straatjes en breng een bezoek aan een musea of een van de gotische kerken. Een bezienswaardigheid is het kasteel van Vianden dat hoog op een heuvel ligt en van grote afstand al te zien is. Aansluitend volgt de terugreis, uiteraard per touringcar, naar de opstapplaatsen.

Volgorde van dagen kan altijd wijzigen naar beoordeling van de reisbegeleider.

Opstapplaatsen en breng- en haalservice
Voor onze fietsreizen hebben wij drie opstapplaatsen: Eindhoven, Weert en Beek-Elsloo. Wij kunnen u twee mogelijkheden aanbieden.
Optie 1: u komt op de dag van vertrek zelf met de fiets naar de opstapplaats.
Optie 2: u maakt gebruik van de breng- en haalservice.
Bij dit laatste worden uw fietsen de dag voor vertrek bij u thuis opgehaald en de dag na terugkomst weer bij u thuis afgeleverd.

5-daagse tuinreis Berlijn

Bezoek privétuin en parken in en rondom wereldberoemd Berlijn

Deze tuinreis loopt kriskras door de geschiedenis van Duits tuinontwerp heen: u bezoekt de baroktuinen van Herrenhäuser Gärten, maar ook Karin Cramer’s moderne wellnesstuin en u ziet zowel tuinen met een strakke vormgeving als natuurlijk aangelegde tuinen. Ook de voormalige privétuin van de invloedrijke vooroorlogse tuinman en kweker Karl Foerster mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. De bezoeken aan cultureel Berlijn en historisch Potsdam maken de reis compleet.

Herrenhäuser Gärten
De Herrenhäuser Gärten bestaat uit 4 naast elkaar gelegen tuinen en is een van de belangrijkste baroktuinen in Europa. De tuinen bij het kasteel bestaan uit parterres met beelden, vijvers met fonteinen, gesnoeide bomen en kleurige borders met eenjarige planten. Bijzonder is het tuintheater, waar een hoge haagbeukenhaag dient als achtergrond en kleedkamer.

Karin Cramer 
Karin Cramer is tuinontwerpster en creëert tuinen die in harmonie zijn met de leefomgeving, waarbij haar privétuin haar werkwijze uitstekend laat zien. De tuin is rustgevend en modern, met bijzondere en aantrekkelijke planten op de juiste plaats. De combinatie met diverse waterelementen maakt het geheel een ware wellnesservaring.

Lüdkes Garten
Deze met liefde opgebouwde tuin is al 30 jaar een groen paradijs. Als ervaringsdeskundigen weten eigenaren Marianne en Detlef Lüdke wat de grond aankan, welke planten het naar hun zin hebben en welke het opgeven. Waar in het voorjaar de kleuren blauw, roze en rood de boventoon voeren, is dat in de zomer vooral geel.

Liebermann Villa
De villa is de voormalige zomerresidentie van de Duitse schilder Max Liebermann en is gelegen aan de oevers van de Wannsee in Berlijn. De voortuin is symmetrisch opgebouwd met aan beide kanten kleurige borders. De bloementuin en de moestuin hebben de sfeer van een Noord-Duitse boerentuin. Het museum toont ruim 200 impressionistische schilderijen en schetsen die Liebermann van zijn tuin maakte.

Botanische Garten Berlin
De botanische tuin van Berlijn behoort met circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen ter wereld. Indrukwekkend zijn met name de oude kassen met exotische planten afkomstig van over de hele wereld. In het park zijn verder meerdere aantrekkelijke tuindelen, zoals de ‘Duft- und Tastgarten’, waar u wordt uitgenodigd de planten aan te raken en hun bladeren en bloemen te voelen en ruiken.

Königliche Gartenakademie
De Königliche Gartenakademie is een bloeiende schatkamer. Het uitgangspunt voor deze tuin was het opzetten van een centrum voor de promotie van tuincultuur en tuinkunst in Duitsland. Er worden cursussen gegeven over tuinieren aan beginnelingen, professionals en tuinliefhebbers, en er is een uitgebreide tuin met veel vaste planten, kruiden, groenten, bloembedden en 2 showtuinen.

Stadsbezoek Berlijn
Berlijn is een stad die rijk is aan historie en cultuur, ideaal om te winkelen en lekker te eten. De stad heeft veel gebouwen die verbonden zijn met haar tumultueuze geschiedenis. Het Reichstag gebouw, de Brandenburger Tor en de beroemde Gedächtniskirche zijn een bezoek meer dan waard, net als het stuk van de Berlijnse muur en het Holocaust monument.

Karl Foerster Garten
De ervaren tuinman Karl Foerster zei: ‘Wenn der Gärtner schläft, pflanzt der Teufel Unkraut’ (als de tuinman slaapt, plant de duivel onkruid). Dat weerhield hem er niet van rond zijn huis een bijzondere tuin aan te leggen. Vanaf 1912 kreeg de tuin vorm met een indeling in tuinkamers die 7 jaargetijden en bloeiperiodes weerspiegelen. De onderverdeling loopt van het vroege voorjaar, het voorjaar naar de voorzomer. Daarna volgen de zomer, herfst, late herfst en winter.

Stadsbezoek Potsdam
Potsdam is een prachtig oud stadje vol historie dat is ontstaan rond 993. Het staat bekend om haar vele paleizen en tuinen, waar de aristocratische inwoners van Berlijn vroeger ’s zomers hun toevlucht uit de drukke stad zochten. U kunt hier verschillende bijzondere plekken bezoeken, zoals het Schloss Sanssouci of het Holländisches Viertel, een mooie oude Hollandse wijk met leuke cafeetjes, restaurantjes en winkeltjes.

Garten Goette
Deze privétuin is een natuurreservaat waar rhododendron- en azalealiefhebbers volop kunnen genieten. Deze voorliefde voor rhododendrons heeft geleid tot een verzameling van maar liefst 300 soorten rododendrons en azalea’s in bijna 200 variëteiten. De tuin biedt uiteraard meer dan alleen deze uitgebreide collectie, waaronder heidevelden, een boomgaard, rozenpaviljoen, boompioenen, bloemborders en een vijver.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

5-daagse tuinreis Zuid-Duitsland

Met bezoek aan bloemeneiland Mainau

Het zuiden van Duitsland is één van de mooiste en grootste regio’s van het land. Tussen Stuttgart en de Bodensee bezoekt u diverse privétuinen die allemaal vanuit een persoonlijk idee over tuinen en tuinieren zijn aangelegd en als gevolg daarvan elk totaal verschillend zijn. Het programma wordt aangevuld met 2 botanische tuinen en natuurlijk mag in juli ook zeker het kleurenspektakel van bloemeneiland Mainau niet ontbreken.

Palmen Garten Frankfurt
Deze botanische tuin met klassieke indeling en grote kassen werd geopend in 1871. De tuin biedt ruim 20.000 planten en bijzondere elementen zoals een waterval, maar met name de kassen zijn spectaculair. Om de meterslange palmen te kunnen huisvesten werden aan het einde van de 19e eeuw hoge kassen gebouwd.

Lehr- und Versuchsgarten Braike
Deze onderwijs- en proeftuin werd in 1985 aangelegd. De focus ligt hier op het gebruik en effect van planten als designelement, wat passend is gezien de tuinen onderdeel zijn van de lokale universiteit die gespecialiseerd is in landschapsarchitectuur. Ieder gebied heeft een eigen soort beplanting en ontwerp, met themagebieden die focussen op bijvoorbeeld rozen of vaste planten.

Jurisch Rosengarten
Verscholen tussen appel-, peren- en kersenbomen ligt de magische rozentuin van Wolfgang en Gabriele Jurisch. De tuin werd in 1986 met slechts een paar rozen gestart en is sindsdien geleidelijk gegroeid. Geur en kleur spelen hier de hoofdrol, dankzij de meer dan 1.200 rozenstruiken, waarvan 600 theehybriden, 400 struikrozen en 200 klimrozen.

Garten Funke
In deze privétuin van het echtpaar Funke spelen grassen en vaste planten een belangrijke rol. Ruim 300 gras- en vaste plantensoorten keren terug in de borders rondom het huis, waarbij de bloem- en bladkleuren vaak op originele wijze gecombineerd worden. Bewijs dat de eigenaren hart hebben voor hun tuin! Een zitje en charmante smalle houten loopbrug passen mooi in het harmonieuze totaalbeeld.

Botanische Garten Universität Tübingen
De oorsprong van de botanische tuin van de universiteit van Tübingen ligt in 1935, toen hier de eerste medicinale planten geplant werden. Vandaag de dag vindt u hier een arboretum, diverse kassen met tropische klimaten, systeemtuin, alpinetuin, collecties vaste planten afkomstig uit verschillende delen van de wereld en thematuinen.

Stadsbezoek Tübingen
Dwaal in deze mooie universiteitsstad door het bruisende middeleeuwse stadscentrum tussen de statige vakwerkhuisjes door kronkelige straatjes en voor u het weet staat u op één van de vele pleinen met gezellige terrasjes, traditionele wijncafés en winkels.

Garten Heiner Christner
De tuin van Heiner Christner is geboren uit een jarenlange fascinatie met tuinieren en planten. Na zijn opleiding tot tuinontwerper bouwde hij deze locatie om tot de prachtige tuin die het nu is. Aan de zuidkant van het huis is een harmonieuze exotische tuin aangelegd en daarnaast zijn er verschillende kleurige meerjarige planten te vinden.

Garten Notz
Garten Notz is sinds 1888 in handen van dezelfde familie. Het huidige uiterlijk van de tuin is circa 30 jaar geleden tot stand gekomen. Toen werd er voorzichtig een begin gemaakt met het uitvoeren van het nieuwe tuinontwerp, met aanleg van nieuwe paden en het planten van heggen, bomen en struiken. Het is een fijne privétuin met kenmerken van een formele tuin, royale bloemborders, hagen en fruitbomen.

Garten Kist
U ervaart meteen hoeveel plezier de familie Kist aan hun tuin beleeft. De familie heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en een prachtig tuinparadijs gecreëerd. Naast de vijver met oeverplanten zijn de diverse tuinkamers allemaal even goed gevuld met een kleurrijke mix van planten. Het is een romantische tuin met bloeiende vaste planten en 2 prachtige serres.

Bloemeneiland Mainau
In het zuidwesten van Duitsland ligt de Bodensee met in het midden het bloemeneiland Mainau. In de zomer zijn de borders, Italiaanse rozentuin, hortensiastraat en een speciale tuin vol dahlia’s het hoogtepunt. Naast de vele mozaïeken en figuren van planten en bloemen kunt u het slot, de kerk en de vlindertuin bezoeken.

Hermannshof
De tuin bevindt zich op een goede klimatologische locatie, wat de aanplant van een grote verscheidenheid aan planten mogelijk maakt. U kunt in de tuin meer dan 2.500 vaste planten en variëteiten leren kennen. Naast rijk bloeiende borders met gedurfde combinaties is er een stuk ingericht met tropische planten, een steppegebied, prairie en moeraszone.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

6-daagse tuinreis BUGA Erfurt 2021

Botanische tuinen, paleizen, parken en een bezoek aan BUGA Erfurt 2021

Tijdens deze tuinreis staat de Bundesgartenschau 2021 Erfurt centraal. In 2021 keert deze bekende tuinbeurs terug naar deze historische stad, die hier dankzij haar lange traditie van tuinbouw en bekendheid als bloemenstad perfect voor is. De reis combineert de BUGA 2021 met bijzondere botanische tuinen, sprookjesachtige kastelen en rustgevende landgoederen, allen gelegen in het adembenemende berglandschap van Thüringen.

Botanischer Garten Gießen
Al sinds 1609 is de botanische tuin van de universiteit van Gießen hier te vinden, wat het de oudste botanische tuin van Duitsland maakt die nog steeds op haar originele locatie staat. In de 4 eeuwen sindsdien heeft de tuin zich ontwikkeld van hortus medicus tot een volwaardige botanische tuin.

Rennsteiggarten Oberhof
Dit botanische park is gespecialiseerd in bergplanten. Het park ligt op een unieke locatie op 800 meter hoogte, waardoor bergbeplanting zich hier goed op hun plek voelt. Er zijn circa 4.000 plantsoorten uit gebergten in Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Nieuw Zeeland en Europa te vinden. Bijzonder is het enorme gevoel van rust dat er heerst en de verre uitzichten over de bergen.

Schloss Altenstein
Dit sprookjesachtig aandoende paleis ligt te midden van een enorm landschapspark en heeft een weids uitzicht over het dal. Eén van Duitsland’s bekendste 19e-eeuwse landschapsarchitecten, prins Hermann von Pückler-Muskau, had een hand in het ontwerp van het park. De paden leiden u langs natuurlijke bosgebieden en ruige rotsformaties, maar ook langs kunstig aangelegde bloembedden en een waterval.

Japanischer Garten & Rosengarten Bad Langensalza
Bad Langensalza staat bekend als dé tuinstad van de regio en niet onterecht: door de stad verspreid zijn ruim 10 tuinen te bezoeken. U bezoekt er 2: de Japanse tuin en de rozentuin. In de Japanse tuin stromen zacht kabbelende watervallen en slingeren de paden langs een vijver met Koi vissen en waterlelies, bonsai, azalea’s en een Japans paviljoen. Ook de rozentuin is één van de favorieten: hier bloeien meer dan 450 soorten, van perkrozen tot struikrozen, wilde rozen en hybride rozen.

Stadsbezoek Bad Langensalza
Na de tuinen is er ruimte om ook de stad Bad Langensalza zelf te bezoeken. U kunt hier door de historische ommuurde binnenstad wandelen of kiezen om één van de andere tuinen te bezoeken, zoals de magnoliatuin, botanische tuin, apothekerstuin of het arboretum.

Baumkronenpfad
Op korte afstand van Bad Langensalza ligt het Nationale Park Hainich. Hier ligt een 540 meter lang pad dat zich op 10 tot 24 meter hoogte door de boomtoppen slingert. Een unieke gelegenheid om de eeuwenoude bomen te bekijken en te genieten van een ongeëvenaard uitzicht.

BUGA Erfurt 2021
In 2021 vindt de Bundesgartenschau plaats in Erfurt, dat al in 1865 het toneel was van de eerste internationale tuintentoonstelling van Duitsland. De show vindt plaats op 2 unieke expositieruimtes in de stad, waar traditie en moderniteit op unieke wijze samengaan. Met een overdaad aan bloemen en planten, showtuinen, kennistuin, gastronomie, architectuur en evenementen is er van alles te ontdekken.

Botanischer Garten Jena
Deze op één na oudste botanische tuin van Duitsland ligt in het hart van de stad en werd in 1794 aangelegd. Belangrijk zijn de kassen met orchideeën, Zuidoost-Aziatisch gedeelte, vissen, kikkers en padden. Buiten vindt u een alpine tuin, medicinale planten en een watertuin.

Stadsbezoek Weimar
Een groot aantal bekende kunstenaars en schrijvers zoals Goethe, Bach, Strauss en Nietzsche waren nauw met Weimar verbonden en lieten hier hun invloed achter. Er is dan ook van alles te bekijken en beleven, waaronder een groot aantal parken en tuinen. Bezoek bijvoorbeeld het romantische landschapspark Park an der Ilm, Goethe’s tuin of de tuin van Kirms-Krackow.

Schloss Belvedere
Schloss Belvedere ligt in het zuiden van Weimar en was voorheen het zomerverblijf van de familie Von Sachsen-Weimar. Waar de tuinen origineel in Franse stijl werden aangelegd, gaf hertog Karel Frederik in 1811 opdracht om het geheel opnieuw in Engelse tuinstijl aan te leggen. Om het slot heen liggen een indrukwekkende oranjerie, lusttuin en een doolhof. De tuin is aangekleed met decoratieve elementen als fonteinen, sculpturen en een ruïne.

Herrenhauser Gärten
De Herrenhäuser Gärten bestaat uit 4 naast elkaar gelegen tuinen en is een van de belangrijkste baroktuinen in Europa. De tuinen bij het kasteel bestaan uit parterres met beelden, vijvers met fonteinen, gesnoeide bomen, aslijnen en kleurige borders met eenjarige planten. Bijzonder is het tuintheater, waar een hoge haagbeukenhaag dient als achtergrond en kleedkamer.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Roland Kaiser Oberhausen, Alles oder Dich

Er zijn maar weinig namen die zo nauw met het succes van de Duitse Schlagermuziek verbonden zijn als die van Roland Kaiser. Al jarenlang weet hij tijdens zijn shows het publiek te fascineren en ook tegenwoordig neemt hij zijn fans mee op zijn persoonlijke reis. ‘Alles oder Dich’ is de naam van zijn gloednieuwe album en tegelijkertijd ook de naam van zijn grote Arenatournee in 2021. Behalve de titels van zijn nieuwe album ‘Alles oder Dich’ zorgt Roland Kaiser samen met zijn fantastische liveband ook voor nieuwe interpretaties van zijn grootste hits zoals ‘Dich zu lieben’, ‘Santa Maria’, ‘Alles was du willst’, ‘Schach matt’ tot de YouTube hit ‘Warum hast du nicht Nein gesagt’.

Roland Kaiser wordt al meer dan 40 jaar gevierd op Duitse podia. Hij is een Duitse schlagerzanger die al meer dan 80 miljoen platen heeft verkocht. In 1974 heeft hij zijn eerste hit in Duitsland uitgebracht en sindsdien is en blijft hij razend populair. Bij aankomst in Oberhausen heeft u nog tijd om te winkelen of te eten in het naastgelegen winkelcentrum CentrO.

Reisprogramma
17.00 uur: verwachte aankomst Oberhausen
20.00 uur: aanvang concert (tot ca. 22.30 uur)
Terugreis ca. 30 minuten na afloop van het concert

3-daagse tuinreis Münster

Onverwachte en inspirerende tuinen vlak over de grens
Voor mooie en bijzondere tuinen hoeft u niet ver te gaan: onze Duitse buren hebben aantrekkelijke tuinen die een bezoek meer dan waard zijn! Rondom Münster bezoekt u een scala aan aantrekkelijke privétuinen, elk met enthousiaste eigenaren. U wordt vaak ontvangen met een kopje koffie en wat lekkers, om vervolgens op ontdekking te gaan in de tuinen. Elk is opgezet met een ander idee en heeft een eigen specialiteit. De reis wordt bovendien afgesloten met een kwekerij met een assortiment van meer dan 1.400 planten. Een ideale gelegenheid om ideeën op te doen voor uw eigen tuin en een mooie plant aan te schaffen voor thuis!

Tijdens deze reis bezoekt u de volgende tuinen (onder voorbehoud):
Dag 1: Tuinen van Mien Ruys en Garten Picker
Dag 2: Garten Schwieters, Elisabeth Schwietering, Garten Rave en stadsbezoek Münster
Dag 3: Familie Rensing, Yvonne Scharenberg en Kwekerij Fahner

Tuinen van Mien Ruys
Deze tuinen zijn een inspiratiebron voor iedere tuinliefhebber, van professional tot amateur. Mien Ruys werkte graag met een eenvoudige en functionele indeling met een losse en natuurlijke beplanting. In het begin ontwierp ze privétuinen steevast met vaste plantenborders, waarna na de Tweede Wereldoorlog schuine lijnen haar tuinen typeerden. Na verloop van tijd werden de lijnen weer recht, met strakke blokken van geschoren groen in contrast met een uitbundig gebruik van vaste planten. De tuinen van Mien Ruys bestaan nu uit een serie van dertig inspirerende stijltuinen. Alvast een sfeerimpressie van deze bijzondere tuinen vindt u hier.

Garten Picker
Deze model- en showtuin is een paradijs van meer dan 2.300 soorten vaste planten. De tuin wordt met een beekje van het omliggende landschap gescheiden. Door de beschutting van hagen en bomen floreren de planten hier goed, in combinatie met hortensia’s, hosta’s en rozen. De speelse en sfeervolle tuin heeft enkele romantische elementen zoals de witte duiven in de duiventil en bijzondere beelden. De talrijke zitplaatsen nodigen u uit om te dromen en te ontspannen.

Garten Schwieters
U bezoekt hier een privétuin die dankzij het goede ontwerp en slim gekozen planten een harmonieuze tuin is geworden. De tuin is ingedeeld in tuinkamers met elk een eigen kleur zoals blauw, paars, geel en groen. Eva en Paul Schwieters werken volgens het uitgangspunt dat bomen en struiken zorgen voor de basisinrichting van een tuin, waardoor ze hun beplanting zorgvuldig kiezen.

Elisabeth Schwietering
Deze prachtige vaste plantentuin met ongebruikelijke combinaties heeft een Belgische indeling en plantkeuze, die voortkomt uit de ervaring die eigenaresse Elisabeth in België opdeed. Elk jaar werkte zij twee weken in een tuin bij Brugge, waarbij ze uit werd betaald in vaste planten. In haar eerste jaar verdiende ze al 600 planten, waarmee ze de aanleg van haar tuin startte. Hier kunt u alvast kennismaken met Elisabeth en haar tuin.

Garten Rave
In deze tuin stapt u in een oase van bloemen en planten. Over een smal pad, langs verschillende mooie struiken, komt u van de voortuin in de achtertuin. Hier kronkelt een stroompje langs een machtige treurwilg en komt het water terecht in een vijver. Deze sfeervolle privétuin heeft een prachtige collectie planten aangevuld met beelden en decoratieve accessoires.

Stadsbezoek Münster
Münster leende haar naam aan het in 1648 ondertekende verdrag van de vrede van Münster, waarmee een einde kwam aan de 80-jarige oorlog. Tegenwoordig is Münster een bruisende stad vol studenten, leuke winkels en interessante musea. Vanwege de vele studenten in Münster vindt u hier veel gezellige cafés en terrassen. In de prachtige binnenstad kunt u heerlijk slenteren langs de verleidelijke etalages van chique winkels in statige oude panden.

Familie Rensing
Annette Rensing heeft een sfeervolle tuin gecreëerd zoals zij en haar partner deze zelf graag zien. Veel ideeën over inrichting zijn opgedaan in de tuinen die het echtpaar tijdens hun reizen in en buiten Europa hebben bezocht. Alle impressies hebben gezorgd voor een romantische tuin met decoratieve elementen, zoals de twee azuurblauwe potten in de border en een waterbassin. Hier kunt u een indruk van de tuin krijgen.

Yvonne Scharenberg
In 2001 bestond de tuin rond het pas aangekochte huis slechts uit gras, dennenbomen en nooit gesnoeide coniferen. Door telkens een nieuw stukje tuin te ontwikkelen, vindt u hier nu onder andere volle borders op kleur en fijne hoekjes om te zitten en van de tuin te genieten.

Kwekerij Fahner
De show- en modeltuin van kwekerij Fahner biedt tal van planten, struiken en bomen. Zo weet u direct hoe de plant eruit gaat zien in uw eigen tuin en met welke planten deze te combineren is. Elke plant is voorzien van een naambordje en u kunt kiezen uit meer dan 1.400 plantensoorten. Houdt u ook zo van vaste planten dan vindt u hier een grote selectie.

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Dresden, vol kunst en cultuur

Dresden is een mooie historische stad waar u misschien niet meteen aan denkt voor een stedentrip. Na 1945 is deze stad op prachtige wijze herbouwd. De historische gebouwen zijn gerenoveerd of opnieuw opgebouwd. Naast de indrukwekkende gebouwen vinden we in Dresden ook veel groen, vijvers en fonteinen. De ligging is werkelijk prachtig: aan de rivier de Elbe en ingesloten tussen een schitterend natuurgebied en een mooie wijnregio. Dit alles maakt Dresden een bijzondere stad om te ontdekken.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen naar Dresden, waar we in de vroege avond aan zullen komen. Het hotel ligt in het centrum van Dresden, dus u heeft vanavond direct de kans om de stad te bezoeken en een leuk restaurant te zoeken voor uw diner.

Dag 2 | Dresden
‘s Ochtends maken we onder begeleiding van een gids een stadsrondrit. De gids zal u alles vertellen over de interessante geschiedenis van de stad en laat u de mooiste bezienswaardigheden zien. ’s Middags heeft u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan in de stad. Bezoek bijvoorbeeld de Zwinger in de Altstadt, een prachtig paleiscomplex met een grote binnentuin met fonteinen, sculpturen en veel groen. Daarnaast zijn er verschillende musea gevestigd. Een andere aanrader is de Brülsche Terrasse, een promenade uit de 18e eeuw. Loop hier de trap op en geniet van het prachtige uitzicht over de rivier. Neem plaats op een van de vele bankjes om even uit te rusten en te kijken naar de bootjes op het water.

Dag 3 | Dresden
Vandaag heeft u nog de hele dag om de stad te doorkruisen. Dresden heeft meer dan 40 musea, het een nog indrukwekkender dan het ander. En sla zeker niet de Pfunds Molkerei in de Neustadt over. Dit is een van de oudste kaaswinkels van Europa. De winkel zelf ziet eruit alsof het zo uit een prentenboek komt. Naast heerlijke kaas uit allerlei landen en streken kunt u hier van allerlei bijzondere producten kopen. Breng ook een bezoek aan de Kunsthofpassage, een klein doolhofje aan kunstzinnige binnenplaatsen en straatjes waarvan de panden aan de buitenkant van kunst zijn voorzien. Er zijn diverse eetgelegenheden te vinden en leuke winkeltjes met voornamelijk handgemaakte producten en kunst.

Dag 4 | Terugreis
Na het ontbijt heeft u nog even kort de tijd voor een laatste rondje door de stad. Vervolgens beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Das Grosse Schlagerfest

Gepresenteerd door Florian Silbereisen. Met de grootste schlager hits allertijden.

Artiesten o.a. KLUBBB3 Jan Smit, Florian Silbereisen, Michelle, Matthis Reim etc. Programma volgt!
“DAS GROSSE SCHLAGERFEST XXL“ ist die Tournee zu den großen ARD-/ORF-TV-Shows und hat 2019 mit einer spektakulären Bühnenshow, enthusiastischen Fans und fantastischen Künstlern neue Maßstäbe gesetzt! Wie kein anderer schafft es Showmaster Florian Silbereisen, den neuen deutschen Schlager zu (re-)präsentieren: jung, hip und sexy!

Auch 2020 wird er dem Publikum gehörig einheizen und so manches Fanherz zum Schmelzen bringen.

Zusammen mit KLUBBB3 (Florian Silbereisen, Jan Smit und Christoff), den Stargästen Matthias Reim, Michelle, voXXclub und Shootingstar ELOY de Jong sowie den Breakdancern der DDC bringt er auch 2020 wieder eine neue, sensationelle Show mit Unmengen von Konfetti und Partystimmung in deine Stadt!

Der Event des Jahres für alle Schlagerfans und Party-People.

Königswinter en de Drachenfels

Het Zevengebergte is Duitslands oudste natuurreservaat. Op de heenreis stoppen wij voor koffie of thee en gebak. Daarna rijden wij door naar Königswinter, gelegen aan de voet van het Zevengebergte. Het meest markante punt van Königswinter is de berg Drachenfels met haar ruine Burg Drachenfels en kasteel Drachenburg. De Drachenfels is een 321 meter hoge, dode vulkaan aan de oever van de Rijn en één van de toppen van het Zevengebergte. U kunt met een treintje (de Drachenfelsbahn) eenvoudig de Drachenfels op. Met deze elektrische trein kunt u in tien minuten vervoerd worden. Het uitzicht onderweg is adembenemend. Boven aan de top, bij de ruines van de Drachenfels kunt u genieten van een prachtig panorama in het uitgestrekte romantische dal van de Rijn.

U bepaalt zelf wanneer u weer naar beneden komt. Königswinter biedt namelijk mooie bezienswaardigheden, zoals pittoreske vakwerkhuisjes en prachtige stadsvilla’s. Of breng een bezoek aan het Sea Life Aquarium van Königswinter. Na ons bezoek aan Königswinter rijden we richting Nederland, waar we dineren.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
11.30 uur: aamkomst Königswinter
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis