Carnaval in Venetië

Venetië is een stad die de meeste mensen tenminste één keer in hun leven gezien willen hebben! Hoe bijzonder is het om dit te doen tijdens de eeuwenoude traditie van het Venetiaanse carnaval. Het is één groot feest met diverse concerten, dans- en theatervoorstellingen, kleurrijke parades en gemaskerde bals in historische gebouwen. Het belangrijkste onderdeel van het kostuum is het typische masker dat niet alleen de identiteit van de drager verbergt maar ook de vermomming mysterieus maakt. Ga met ons mee voor een onvergetelijke belevenis!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats rijden we met diverse pauzestops door naar het overnachtingshotel in de buurt van Garmisch-Partenkichen.

Dag 2 | Gardameer
Na het ontbijt reizen wij naar het Gardameer. Hier heeft u enkele uren de tijd om het grootste meer
van Italië te bewonderen. Het Gardameer ligt in een prachtig landschap met bergen, stranden en schilderachtige plaatsjes. U kunt vertoeven op een van de vele terrasjes met waanzinnig uitzicht en bijvoorbeeld genieten van een Italiaanse lunch. Vervolgens rijden wij naar het hotel in Lido di Jesolo waar het welkomstdrankje voor ons klaar staat. Hierna geniet u van een diner in het hotel of nabijgelegen restaurant.

Dag 3 | Venetië
Op naar het beroemde carnaval in Venetië! We maken per boot de oversteek naar Venetië. Onze gids staat al op het San Marcoplein op ons te wachten voor een boeiende rondleiding door het historische centrum. ‘s Middags bezoeken we een gezellige Venetiaanse bistro, een zogenaamde Bacaro, waar een kleine versnapering en een glas wijn voor ons geserveerd worden. Daarna is het tijd voor het officiële carnavalsprogramma van de stad, geniet van de vele optredens en kostuums! In de avond keren we per boot terug naar Punta Sabbioni. Het diner vindt plaats in uw hotel of een nabijgelegen restaurant.

Dag 4 | Venetië of Lido di Jesolo
Vandaag heeft u de keuze of u in Lido di Jesolo blijft of nog een dag Venetië wilt bezoeken. Als u voor dit laatste kiest dan brengt de touringcar u naar Punta Sabbioni waar u de bootovertocht naar Venetië kunt nemen (kosten ca. € 15,- retour). U kunt hier tijdens deze vrije dag de vele straatjes en steegjes van Venetië verder ontdekken, te voet of per boot. Tip: neem een drinkflesje mee, in Venetië kunt u op de talloze pleinen bij de fonteintjes uw fles vullen met fris leidingwater van uitstekende kwaliteit. Wanneer u van kunst houdt is een bezoekje aan Galleria dell’Accademia de moeite waard, het is een verzameling van de mooiste Venetiaanse schilderkunst. Maar u kunt ook met de taxiboot naar het nabij gelegen eiland Murano varen wat bekend staat om zijn ambachtelijke glasblazers. Loop gerust een van de werkplaatsen binnen om de glasblazers aan het werk te zien of bezoek het glasmuseum. Het diner vindt plaats in uw hotel of een nabijgelegen restaurant.

Dag 5 | Bolzano
Op deze aswoensdag brengen we een bezoek aan de oude handelsstad en hoofdstad van Südtirol: Bolzano (Bozen). Bezienswaardig in deze middeleeuwse stad is onder andere Piazza Walther met de gotische dom en de Laubengasse met de patriciërhuizen uit de 17e eeuw. Geniet op een van de terrasjes van een heerlijke cappuccino of een goed glas wijn! Na een bezoek aan Bolzano vervolgen we onze reis naar het overnachtingshotel in de buurt van Garmisch-Partenkichen.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt reizen we terug naar Nederland met voldoende pauzestops onderweg.

Kerst aan het Gardameer

Het Gardameer, gelegen in Noord-Italië, is het grootste meer van het land en trekt het hele jaar door veel toeristen. Tijdens de kerstperiode worden de steden en dorpen langs het meer prachtig versierd met feestelijke verlichting en decoraties. Wandel langs de promenades van de charmante stadjes en geniet van de betoverende kerstsfeer, de Italiaanse gastvrijheid en de prachtige omgeving van het Gardameer.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats rijden we met diverse pauzestops door naar het overnachtingshotel in de omgeving van Füssen.

Dag 2 | Bolzano – Torbole
Na het ontbijt zetten we de reis voort. We passeren de Italiaanse grens en rijden naar Bolzano, de hoofdstad van Südtirol. Dit is een stad met zowel een Italiaanse als Oostenrijkse sfeer. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Piazza Walther met de gotische dom, de Laubengasse en het archeologisch museum met de ijsmummie Ötzi. Verder vindt u hier één van de mooiste kerstmarkten van Italië. Er is veel keuze aan lokaal geproduceerde decoraties en leuke souvenirs. Vergeet niet te proeven van de Südtiroler Zelten, een traditioneel kerstgebak uit de streek. Vervolgens rijden we verder naar hotel Caravel in Torbole.

Dag 3 | Trento
Met een plaatselijke reisleider gaan we op weg naar Trento. We verkennen het historische centrum. Wandel door de geplaveide straatjes en bewonder de oude gebouwen zoals het Palazzo Pretorio en het Palazzo Thun. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de Piazza Duomo en de imposante kathedraal van San Vigilio. U heeft ook nog de tijd om de kerstmarkt te bezoeken. In de ca. 70 houten kraampjes worden handwerk uit de regio, lokale specialiteiten en uitstekende wijnen aangeboden. ’s Middags rijden we naar Lago di Toblino voor een wijnproeverij met hapjes.

Dag 4 | Gardameer
Een tocht langs het prachtige winterse landschap van het Gardameer. Maak kennis met het grootste meer van Italië en zijn rondom liggende historische en pittoreske stadjes zoals Bardolino, Peschiera del Garda en Sirmione. Het Gardameer is gelegen in een prachtig landschap met bergen en schilderachtige stadjes die in deze periode feestelijk versierd zijn.

Dag 5 | Vrije dag – Eerste Kerstdag
Vandaag een vrije dag aan het Gardameer. Ontbijt op uw gemak en maak daarna bijvoorbeeld een wandeling door het prachtige landschap. ‘s Avonds staat er een feestelijk diner voor ons klaar in het hotel met livemuziek.

Dag 6 | Verona – Tweede Kerstdag
Vandaag bezoeken we één van de oudste steden van Italië, Verona. Tevens bekend van Shakespeare’s Romeo en Julia. Na aankomst maken we een stadswandeling met gids, Waarbij u natuurlijk ook het wereldberoemde balkon van Romeo en Julia ziet. De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst, u zult ontdekken dat dit niet zonder reden is. Wandelend door deze oude stad met gezellige winkelstraatjes, interessante monumenten en mooie pleinen kan men zich voorstellen hoe het leven hier vroeger moet hebben uitgezien. Een aanrader tijdens het bezoek aan Verona is het drinken van een kop koffie op Piazza Bra. In de Arena van Verona kunt u een tentoonstelling van kerststallen uit de hele wereld bewonderen (entree ca. € 8,-).

Dag 7 | Vipiteno
Helaas is aan ons verblijf aan het Gardameer een einde gekomen. We laden de bagage in de bus en rijden naar Vipiteno. Deze stad is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. U vindt er veel specialiteitenwinkels en een mooi versierde kerstmarkt. Verder naar de omgeving van Füssen waar we overnachten.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt reizen we terug naar Nederland met voldoende pauzestops onderweg.

Südtirol met Merano

Südtirol ligt in het Italiaans-Oostenrijkse grensgebied en is een uniek stukje Italië. U vindt hier een bijzondere mix van alpien en mediterraan. We verblijven aan de rand van Vipiteno (Sterzing in het Duits), de eerste grote plaats als we de grens zijn gepasseerd. De mooie excursies, het verblijf in hotel Larch en de gastvrije bevolking van Südtirol zorgen ervoor dat u een onvergetelijke vakantie tegemoet gaat. Een reis die al jaren een topper is in ons programma!

Dag 1 | Heenreis
We rijden in één dag met voldoende stops naar Freienfeld. Diner na aankomst in het hotel.

Dag 2 | Merano – Bolzano
We gaan naar Merano, bekend om zijn zachte klimaat en geneeskrachtige bronnen. Ontdek waarom keizerin Sissi hier zo graag verbleef. In het dal staan palmen en olijfbomen en op de omliggende bergtoppen ligt sneeuw en ijs. Met meer dan 300 zonnige dagen per jaar is het hier heerlijk vertoeven. Vervolgens gaan we verder naar Bolzano, de hoofdstad van Südtirol. Bezienswaardig in deze middeleeuwse stad is onder andere Piazza Walther met de gotische dom en de Laubengasse met de patriciërhuizen uit de 17e eeuw.

Dag 3 | Ahrntal
Een mooie tocht door het Ahrntal, één van de mooiste zijdalen van het Pustertal. We brengen een bezoek aan een befaamde ‘Holzschnitzler’. Terug via Bruneck, de belangrijkste plaats in het Pustertal. Het is een levendig stadje, waar u heerlijk kunt slenteren door de charmante straatjes.

Dag 4 | Vrije dag
Vandaag een vrije dag. Tegenover het hotel ligt een bushalte, vanaf hier vertrekt de lijnbus naar het centrum van Vipiteno (ca. € 3,- retour). Deze stad is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. U vindt er veel specialiteitenwinkels en gezellige restaurants. Ook rijdt er een skibus naar de Rosskopf. Een tocht met de gondellift (ca. € 22,- retour) is een aanrader. U kunt hier een stevige wandeling maken.

Dag 5 | Kastelruth – Grödnertal
We bezoeken het gezellige Kastelruth, een stadje waar bijna alle charmante nauwe straatjes uitkomen op het dorpsplein. U kunt de stad ook van boven bekijken door via 325 houten treden de 88 meter hoge kerktoren te beklimmen. Verder door het mooie Grödnertal naar St. Ulrich. ’s Avonds een gezellige muziekavond met ‘Kasperl’ Paul in het hotel.

Dag 6 | Innsbruck
De hoofdstad van Tirol, gelegen aan de rivier de Inn, bestaat al 800 jaar. U vindt er veel middeleeuwse gebouwen en natuurlijk het beroemde ‘Goldene Dachl’, een erker met een ‘gouden dak’ dat bestaat uit duizenden vergulde koperen platen. Ook de Hofburg, een voormalig paleis van de Habsburgers, is interessant om te bezoeken (entree ca. € 9,50). De zorgvuldig bewaarde inrichting en de vele kunstvoorwerpen geven een goed beeld van de 18e-eeuwse glorie.

Dag 7 | Brixen
Het middeleeuwse Brixen is de oudste stad van Tirol. In het historische centrum met zijn oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Geniet van een goed glas wijn uit Südtirol op een van de gezellige terrasjes. Terug via klooster Neustift.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Freienfeld en beginnen we aan de terugreis.

Südtirol met de Kastelruther Spatzen

We zijn er trots op dat we ook dit jaar weer de adventsreis naar Südtirol mogen aanbieden. Natuurlijk heeft u ook nu weer de mogelijkheid om het adventsconcert van de Kastelruther Spatzen bij te boeken. Jarenlang is dit al een topper uit ons programma, waar we al vele vaste gasten op mochten begroeten. Onze verblijfplaats is Freienfeld bij Vipiteno. De mooie excursies, het verblijf in hotel Larch en de gastvrije bevolking van Südtirol zorgen ervoor dat u een onvergetelijke reis tegemoet gaat.

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland en Oostenrijk rijden we naar Vipiteno. Na aankomst in hotel Larch kunnen we aanschuiven voor het diner.

Dag 2 | Adventsconcert Kastelruther Spatzen
Na het ontbijt vertrekken we naar Klausen. Hier kunt u heerlijk slenteren door het historische plaatsje met zijn kleine steegjes en mooie oude Tiroler huizen met prachtige erkers. De winkels zijn allemaal feestelijk versierd en u vindt hier vele lokale specialiteiten. Ook is er een kleine middeleeuwse kerstmarkt. De kooplieden dragen bijpassende kledij en er worden allerlei lekkernijen en handgemaakte producten aangeboden. Verder naar Kastelruth, waar het adventsconcert van de Kastelruther Spatzen plaatsvindt (facultatief, kosten € 55,- p.p.). Er worden Südtiroler kerstverhalen voorgelezen en de muziekgroep zal de mooiste kerstliedjes ten gehore brengen. Het concert eindigt met een prachtige finale bij kaarslicht.

Dag 3 | Bolzano
We gaan naar Bolzano, de hoofdstad van Südtirol, een stad met zowel een Italiaanse als Oostenrijkse sfeer. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Piazza Walther met de gotische dom, de Laubengasse en het archeologisch museum met de ijsmummie Ötzi. Verder vindt u hier één van de mooiste kerstmarkten van Italië. Er is veel keuze aan lokaal geproduceerde decoraties en leuke souvenirs. Vergeet niet te proeven van de Südtiroler Zelten, een traditioneel kerstgebak uit de streek.

Dag 4 | Dolomieten
Onder begeleiding van een lokale gids genieten we van een schitterende tocht door de Dolomieten. Dit gebergte met verticale wanden en smalle diepe dalen staat op de Werelderfgoedlijst. Het omvat dan ook een aantal van de mooiste berglandschappen ter wereld!

Dag 5 | Brixen – Vipiteno
De middeleeuwse stad Brixen is de oudste stad van Tirol. In de historische binnenstad met oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Op de Domplatz vindt u een gezellige kerstmarkt met handgemaakte sierraden, houtsnijwerk en andere leuke cadeautjes voor onder de kerstboom. Verder zijn er volop kraampjes met hartige en zoete Südtiroler lekkernijen zoals Speckknödel mit Sauerkraut en Kaiserschmarrn. Vervolgens rijden we via klooster Neustift, het grootste kloostercomplex van Tirol, naar Vipiteno. Deze stad is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. U vindt er veel specialiteitenwinkels en een mooi versierde kerstmarkt. Bij terugkomst in het hotel wordt u getrakteerd op Glühwein.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Freienfeld en beginnen we aan de terugreis.

 

De Kastelruther Spatzen is een muziekgroep uit Südtirol met een geliefd repertoire. Ze zijn inmiddels door heel Europa bekend en komen, zoals de naam al zegt, uit het dorpje Kastelruth.
Het aantal uitgebrachte cd’s is bijna ontelbaar. Ze hebben al meer dan 100 gouden platen in ontvangst mogen nemen. Het is de meest succesvolle groep in het genre van populaire Duitstalige Schlager.
Ondanks hun grote tours door heel Europa maken ze tijdens advent altijd tijd vrij om een uniek optreden te verzorgen in het dorp waar hun roots liggen: Kastelruth. U kunt daarbij aanwezig zijn met deze reis. Het unieke is ook de toegankelijkheid van de bandleden: handtekeningen, een handdruk of een gesprek. Het is allemaal mogelijk tijdens dit concert.

 

Prachtig Toscane met Umbrië en Rome

Deze reis brengt ons naar het hart van Italië. In de middeleeuwse stadjes, gelegen tussen de groene heuvels, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. We bezoeken Assisi, de geboorteplaats van Franciscus van Assisi. U kunt hier heerlijk winkelen, dwalen door de oude stad, koffie drinken in de cafeetjes of uitgebreid lunchen op één van de gezellige pleinen. Hoogtepunt is een bezoek aan ‘de eeuwige stad’ Rome. Tijdens deze reis geniet u van ‘la dolce vita’: het goede leven!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met uw chauffeur rijden we naar het zuiden voor het diner en de overnachting.

Dag 2 | Chianciano Terme
Na het ontbijt rijden we richting Italië. We passeren onder andere Bologna. Ons einddoel is Chianciano Terme, waar we zeven nachten zullen verblijven.

 Dag 3 |  Pienza en Montepulciano
Vandaag doen we rustig aan. Nadat u op uw gemak hebt ontbeten, heeft u nog even vrije tijd voordat we naar Pienza gaan. Deze plaats is vernoemd naar paus Pius die hier werd geboren. Het stadje ligt hoog op een heuvel met een prachtig uitzicht over de omgeving. U vindt hier charmante winkeltjes met onder andere verschillende soorten pecorino (beroemde kaas gemaakt van schapenmelk). Vervolgens gaan we verder naar Montepilciano. Dit is een prachtig dorpje, gelegen op één van de hoogste heuvels van Toscane en bekend om zijn wijnen. Wandel door het historische centrum met zijn prachtige gebouwen en geniet van een heerlijk glas wijn in een van de vele wijnkelders. Via een mooie route terug naar het hotel.

Dag 4 | Assisi en Perugia
Assisi is de geboorteplaats van de heilige Franciscus. Het panorama van de stad, fraai gelegen tegen de Monte Subasio, wordt overheerst door de Basilica di San Francesco. Bezoek de basiliek en het graf van de heilige Franciscus en wandel door de pittoreske straatjes met fonteinen en kleurrijke bloembakken. Terug via Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Het historische centrum bereikt u het makkelijkst per mini-metro (kosten ca. € 3,-). U ziet hier sfeervolle straatjes, indrukwekkende kerken en middeleeuwse gebouwen.

Dag 5 | Rome
Bezoek aan ‘de eeuwige stad’ Rome. Na aankomst maken we eerst een stadswandeling met gids. U loopt onder andere voorbij Piazza Navona, het Pantheon en de Trevifontein. Daarna kunt u zelf op ontdekking gaan. Deze wereldstad is een waar openluchtmuseum! Alleen al de Romeinse overblijfselen zoals het Colosseum, Circus Maximus en het Forum Romanum zijn prachtig.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag in Chianciao Terme. Bezoek het historische centrum met zijn thermaalbaden of maak een wandeling door de prachtige omgeving.

Dag 7 | Orvieto
Een bezoek aan een van de mooiste plaatsen van Umbrië: Orvieto. Bezoek de prachtige Duomo met zijn kleurrijke fresco’s. Slenter door de sfeervolle straten en geniet van de ongedwongen sfeer.  U komt er de leukste winkeltjes tegen. Breng ook een bezoek aan de middeleeuwse wijk met dicht op elkaar gebouwde huizen uit turfsteen, daken met terracotta dakpannen, smalle steegjes en steile weggetjes.

Dag 8 | Siena
Voorbij een prachtig landschap met heuvels bezaaid met cipressen, olijfbomen en wijngaarden rijden we naar Siena. De op een heuvel gelegen prachtige oude binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het silhouet van de Duomo.  Bezienswaardig is onder andere het Piazza del Campo (het beroemde schelpvormige, licht hellende plein) en het Torre del Mangia, een 102 meter hoge klokkentoren. De toren is te beklimmen via een nauwe trap en boven aangekomen heeft u een panoramisch uitzicht over de omgeving (entree ca. € 10,-).

Dag 9 | Italië
Dwars door het prachtige Italiaanse landschap rijden we richting het noorden naar het overnachtingshotel. Indien de tijd het toelaat maken we nog een mooie stop onderweg.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt maken wij ons op voor de terugreis naar Nederland.

Hoogtepunten van de Bloemenrivièra

Langs de kust van de Bloemenrivièra vinden we charmante dorpjes, gezellige badplaatsen en de mooiste uitzichten over schitterende baaien. Palmbomen wuiven zachtjes door de wind en het helderblauwe zeewater klotst over de witte stranden. Tijdens deze 8-daagse reis bezoeken we de pareltjes van deze prachtige streek. Zoals de schitterende oude stad Genua, het pittoreske Albenga, luxe bloemenstad San Remo en het kleurrijke havenstadje Menton. Het heerlijke zachte klimaat in het voor- en najaar maakt dit een uiterst geschikte reis om even te ontsnappen aan het koude Nederland.

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met de chauffeur rijden wij naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor een overnachting.

Dag 2 | Loano
Via een mooie route dwars door Zwitserland steken we de Italiaanse grens over. In de loop van de
dag komen we aan in Loano, waar we vijf nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Nice – Menton
Na het ontbijt rijden we naar de Franse Côte d’Azur voor een bezoek aan Nice. Het is heerlijk slenteren door de straatjes van deze oude stad, langs authentieke cafés en sfeervolle boetiekjes. In het hart van het centrum vindt u de prachtige kathedraal gelegen aan een beeldschoon plein. Voor een schitterend uitzicht over Nice, kunt u de heuvel Colline du Chateau beklimmen. Onderweg komt u langs verschillende restanten van oude vestingwerken en een prachtige waterval. Via Menton rijden we terug naar het hotel. Dit kleurrijke havenstadje is gebouwd op een heuvel en is een relatief onontdekte parel aan de Franse Rivièra. De stad staat bekend om haar vele citroen- en limoenbomen en op vrijwel elke straathoek is er heerlijke likeur te koop. Een echte aanrader!

Dag 4 | Genua
We bezoeken vandaag Genua, de belangrijkste havenstad van Italië met een fraai, historisch stadshart. U kunt op eigen gelegenheid Genua ontdekken en de smalle middeleeuwse steegjes van het historische centrum verkennen. Wist u dat een groot deel van de historische gebouwen in het centrum op de Werelderfgoedlijst staan? Vergeet tijdens het dwalen door de oude straatjes niet af en toe omhoog te kijken naar de prachtige gevels. En loop ook eens één van de kerkjes binnen. Ook al zien deze er van buiten misschien niet heel bijzonder uit, u zult verrast zijn door het rijke interieur. Nog een tip: bekijk de schitterende kunstcollectie van het Palazzo Rosso (entree ca. € 9,-) óf het grootste aquarium van Europa (vanaf ca. € 27,- afhankelijk van ticketkeuze).

Dag 5 | Vrije dag
Een vrije dag om lekker te genieten. Bezoek het gezellige historische centrum van Loano vol oude monumenten, de leukste winkeltjes en sfeervolle restaurants. Ook de boulevard is een echte aanrader. Hier kunt u heerlijk uitwaaien langs het strand onder de prachtige palmbomen.

Dag 6 | Albenga – San Remo – Alassio
Van ver kan je ze al zien liggen; de vier torens die hoog boven de stad Albenga uitsteken. Dit prachtige middeleeuwse stadje aan de Middellandse Zee heeft een goed bewaard gebleven centrum. Vervolgens naar bloemenstad San Remo, een ‘luxe’ stad met mondaine winkelstraten, casino’s en indrukwekkende villa’s. Naast al deze luxe heeft de stad ook een prachtige oude wijk: La Pigna. De wijk heeft oude smalle straatjes, trappen en huizen die met bogen aan elkaar zijn verbonden. Hier vindt u naast leuke kledingwinkels ook antiekwinkeltjes en ateliers. Terug rijden we via Alassio, deze gezellige badplaats heeft een leuke kleine vissershaven en, naar eigen zeggen, het lekkerste ijs van Italië!

Dag 7 | Dwars door Zwitserland
We rijden op ons gemak via Zwitserland naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland of Frankrijk.

Dag 8 | Terugreis
Via de snelste route rijden we terug naar Nederland.

Toscane: van Pinokkio tot Napoleon

Toscane, beroemd om Florence, Pisa en Lucca en alle grote namen die daar aan verbonden zijn zoals Leonardo da Vinci en de familie Medici. Tijdens deze reis ontdekken wij echter de onbekende ‘parels van de Toscane’ die absoluut de moeite waard zijn. We bezoeken pittoreske dorpjes gelegen in het heuvelachtige landschap met zijn unieke natuur. In Collodi komt de fabel van Pinokkio tot leven en in Borgo a Mozzana zien wij de “Duivelsbrug”. Tijdens de excursie naar Elba treden wij in de voetsporen van Napoleon tijdens zijn ballingschap en kunt u een bezoek brengen aan zijn “Gouden kooi”.

Dag 1 | Heenreis
Na de eerste kennismaking met chauffeur en medereizigers, rijden wij met verschillende pauzes door naar ons overnachtingsadres.

Dag 2 | Lido di Camaiore
Dwars door Oostenrijk of Zwitserland vervolgen wij onze weg naar de Versilia kust waar wij vijf nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Collodi – Pistoia
Na het ontbijt vertrekken wij richting onze eerste stop van vandaag: Collodi. Iedereen kent de fabel van het houten poppetje dat tot leven komt, Pinokkio. De schrijver van het verhaal, Carlo Lorenzini, ontleende zijn schrijversnaam “Collodi” aan het dorp waar zijn moeder was geboren. Hier ligt ook één van de mooiste villa’s van de Toscane, Villa Garzoni. De bijbehorende indrukwekkende tuin met vlinderhuis, bereikt u via een prachtig gedecoreerde dubbele trap (entree combinatie tuin en park Pinokkio ca. € 25,-). We rijden verder naar het volgende typisch Toscaanse stadje: Pistoia, ook wel “het kleine Florence” genoemd. Ontdek het levendige plein “Piazza del Duomo” met een mooie Campanile die een uniek uitzicht biedt over de stad. Waar u in Florence tussen massa’s toeristen staat, kunt u hier in alle rust genieten van de prachtige bouwwerken.

Dag 4 | Vrije dag
Vandaag kunt u de gehele dag naar eigen wens invullen. Lido di Camaiore is direct aan het strand gelegen en heeft een brede wandelpromenade waar u heerlijk overheen kunt slenteren. Vanuit Lido di Camaiore zijn tevens prima treinverbindingen naar andere plaatsen in de buurt, zoals bijvoorbeeld Massa en Carrara. De regio van Massa en Carrara staat vooral bekend om de bergketen Alpi Apuane waar het wereldberoemde Carrara Marmer vandaan komt. Men kan dan ook wit en blauw gemarmerde historische monumenten in deze regio terugvinden. Tip: boek ter plaatse een marmertour en ontdek hoe het marmer gewonnen wordt.

Dag 5 | Piombino – Elba
Vanuit het hotel rijden wij naar Piombino. De stad is gelegen in de provincie Livorno en was een Etruskische havenstad. Er zijn dan ook verschillende oude monumenten terug te vinden zoals bijvoorbeeld ‘De Rivellino’. Deze ommuurde stadspoort is het oudste monument in de stad. Echter is Piombino vooral bekend om zijn directe ferryverbinding naar Elba. De overtocht van Piombino naar Portoferraio/Elba duurt ca. 1 uur (kosten ca. € 40,- retour). Het eiland van de verbannen Napoleon! De idyllische straatjes in het historische centrum van Portoferraio zijn absoluut een bezoek waard, net als de oude burchten Forte Stella, Forte Falcone en Forte Inglese. Treed in Napoleons voetsporen en bezoek zijn villa en het museum: ’Palazzina dei Mulini’. Gedurende de 10 maanden ballingschap leefde Napoleon in deze “Gouden kooi”.

Dag 6 | Toscaanse binnenland
Vandaag staat het onontdekte Toscaanse binnenland op het programma. We beginnen in Seravezza, gesticht in 1515 en bekend om de winning van marmer. Vlakbij het centrum van de stad ligt de voormalige zomerresidentie van de familie Medici, het Medici Paleis uit de 16e eeuw. We vervolgen onze weg naar Castelnuovo di Garfagnana. Deze plaats wordt gezien als de hoofdstad van de regio Garfagnana. De grootste trekpleister op het Piazza Umberto I is het fort Rocca Ariostesca uit de 11e eeuw. We rijden verder naar Castiglione di Garfagnana. Het historisch centrum is nog volledig ommuurd door een stadswal. U kunt heerlijk door de straten slenteren en genieten van de oude bouwwerken. Aansluitend bezoeken we Barga, één van de mooiste plaatsen in de Toscane. Prachtig en hoog gelegen in een groene omgeving. Op het hoogste punt is de kerk Chiesa del Mille gebouwd, waar u kunt genieten van een adembenemend uitzicht. Onze laatste stop van vandaag is bij Borgo a Mozzana bekend om de brug Ponte del Diavolo, ook genoemd Ponte della Maddalena.

Dag 7 | Terugreis
Na het ontbijt rijden we naar Oostenrijk of Zwitserland voor onze tussenovernachting.

Dag 8 | Nederland
Met verschillende tussenstops rijden wij terug naar Nederland.

Kastelruther Spatzen Frühlingsfest

Tijdens deze voorjaarsreis naar Südtirol verblijven wij in het Pustertal, gelegen in het noorden van Italië en omgeven door Alpen. Het gebied staat bekend om zijn prachtige berglandschappen, oude steden en dorpen, en heerlijke culinaire specialiteiten. Het voorjaar is een geweldige tijd om Südtirol te bezoeken, omdat het weer aangenaam is en de natuur tot leven komt na de winter. Hoogtepunt van deze reis is het bezoek aan het Kastelruther Spatzen Frühlingsfest.

Dag 1 | Heenreis
We rijden in één dag met voldoende stops naar Südtirol. Bij aankomst in het hotel staat het diner al voor ons klaar.

Dag 2 | Merano – Schloss Trauttmansdorff
We rijden naar de voormalige winterresidentie van Sissi, Schloss Trauttmansdorff, waar u de spectaculaire tuinen kunt bezoeken (entree circa € 15,-). Verder naar Merano, door zijn zachte klimaat en zijn geneeskrachtige bronnen een bekend kuuroord. In de hele stad zijn prachtige bloemperken en palmbomen te vinden. We rijden terug via de Jaufenpass.

Dag 3 | Mühlbach – Concert Kastelruther Spatzen
’s Ochtends bezoeken wij het charmante middeleeuwse stadje Mühlbach. In het oude centrum vindt u verschillende winkels, leuke boetieks en gezellige restaurants. Slenter door de smalle straatjes en geniet van een cappuccino op een van de terrasjes. Rond de middag rijden we verder naar Meransen waar om ca. 13.30 uur het Frühlingsfest van de Kastelruther Spatzen begint. In het voorprogramma staat Alexander Rier de zoon van Norbert Rier, frontman van de Kastelruther Spatzen. Vervolgens treden de Kastelruher Spatzen op met hun mooiste repertoire. Na afloop rijden we terug naar het hotel.

Dag 4 | Dolomieten
Vandaag genieten we van een schitterende tocht door de Dolomieten. Dit gebergte met haar verticale wanden en smalle diepe dalen staat op de Werelderfgoedlijst. Het omvat dan ook een aantal van de mooiste berglandschappen ter wereld!

Dag 5 | Brixen
De middeleeuwse stad Brixen is de oudste stad van Tirol. In de historische binnenstad met zijn oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Bekijk bijvoorbeeld het marktplein en de Domkerk. Het plein is omringd door oude gebouwen, gezellige terrasjes en de Hofburg; het vroegere prins-bisschoppelijke paleis. Op de terugreis nog een stop bij klooster Neustift, hier kunt u de kerk bezoeken of een korte wandeling door de prachtige omgeving maken. Ook is er een winkel en een Gaststätte waar u op het terras kunt genieten van een drankje.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Südtirol en beginnen we aan de terugreis.

De Kastelruther Spatzen is een muziekgroep uit Südtirol met een geliefd repertoire. Ze zijn inmiddels door heel Europa bekend en komen, zoals de naam al zegt, uit het dorpje Kastelruth.
Het aantal uitgebrachte cd’s is bijna ontelbaar. Ze hebben al meer dan 100 gouden platen in ontvangst mogen nemen. Het is de meest succesvolle groep in het genre van populaire Duitstalige Schlager.

Lago Maggiore

In het grensgebied van Zwitserland en Italië liggen een aantal van de beroemdste Alpenmeren: het Lago Maggiore, het Comomeer en het meer van Lugano. Dankzij de schitterende ligging en het zachte klimaat zijn de plaatsen langs het meer al eeuwenlang een favoriete vakantiebestemming. Deze reis verblijven we in het historische centrum van de mooiste plaats aan het Lago Maggiore: Stresa, prachtig gelegen aan de voet van de Mottarone en direct aan de oever van het meer.

Dag 1 | Heenreis
Via de diverse opstapplaatsen rijden we naar het overnachtingshotel in Frankrijk of Duitsland.

Dag 2 | Stresa
Onderweg naar Stresa rijden we vandaag over de Simplonpas, een route die al sinds de middeleeuwen in gebruik is! Ondanks de hoogte (2.005 meter) is de pas het hele jaar door open. Dit is één van de best aangelegde bergpassen van Europa.

Dag 3 | Lago Maggiore – Lugano
Vandaag een mooie route met prachtige vergezichten. We rijden langs het Lago Maggiore naar Lugano, een Zwitserse stad met een Italiaanse sfeer. Lugano ligt aan de noordelijke oever van het meer van Lugano, tussen Lago Maggiore en het Comomeer. De prachtige ligging van de stad en het subtropische klimaat hebben de stad haar bijnaam ‘Koningin van de Ceresio’ gegeven.

Dag 4 | Milaan
Milaan is de tweede stad van Italië en als modestad van internationaal belang. De bekendste bezienswaardigheid is de schitterende gotische kathedraal Santa Maria Nascente. Aan de Piazza Duomo ligt ook de bekendste winkelstraat van Milaan, de overdekte galleria Vittorio Emanuele II, waar topdesigners hun winkels hebben.

Dag 5 | Verbania – Pallanza
We beginnen met een korte stop in Verbania. In de 19e eeuw werd de omgeving van Verbania ontdekt door Engelse reizigers, die hier villa’s met uitgestrekte tuinen lieten aanleggen. U treft hier een mooie boulevard aan met gezellige terrasjes. In de smalle straatjes daarachter liggen allerlei leuke winkeltjes. We rijden verder naar Pallanza, dat een fleurige middeleeuwse uitstraling heeft. Een bezoek aan Villa Taranto, een prachtige botanische tuin met 20.000 planten uit de hele wereld (entree ca. € 12,-), is een absolute aanrader.

Dag 6 | Turijn
Verrassend Turijn, de hoofdstad van Piëmont, heeft een hele eigen sfeer en een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Zo vindt u hier barokke paleizen en kilometerslange arcaden waar leuke winkeltjes en cafés onder liggen. Ook zijn er verschillende interessante musea te bezichtigen, zoals het Museo Nazionale del Cinema. Alleen al het bijzondere gebouw van dit filmmuseum is de moeite waard (entree ca. € 12,-). Ook het Museo Egizio is uitzonderlijk. Dit is, op het museum van Caïro na, het grootste museum met Egyptische kunst ter wereld (entree ca € 15,-).

Dag 7 | Vrije dag in Stresa
Vandaag heeft u alle tijd om te genieten van het mooie Stresa. U kunt de boot nemen naar de Borromeïsche Eilanden, waar de familie Borromeo in de 17e eeuw schitterende villa’s en tuinen liet aanleggen. Een deel hiervan is geopend voor het publiek.

Dag 8 | Comomeer
Het Comomeer dankt zijn naam aan de naastgelegen grote stad Como. Deze plaats is van oudsher bekend om de zijde-industrie. Binnen de vestingmuren kunt u heerlijk wandelen door de smalle straatjes van de oude stad. Ook kunt u vanuit Como een mooie boottocht maken naar de overige plaatsen aan het diepste meer van Italië.

Dag 9 | Terugreis
We laten Italië achter ons en rijden dwars door Zwitserland naar Duitsland of Frankrijk voor de overnachting. In elk geval maken we een langere pauze in een gezellige vakantieplaats.

Dag 10 | Nederland
In de loop van de middag rijden we Nederland binnen, u wordt naar uw opstapplaats gebracht.

Italiaanse hoogtepunten

Rome, Pompeï, Sorrento en de Amalfi kust. Tijdens deze reis laten wij u een aantal van de mooiste plekken van Italië zien. Aan de Amalfi kust en op Capri is het vooral genieten van de prachtige natuur, terwijl Rome en Pompeï culturele hoogtepunten zijn. Ga mee op ontdekking in ‘Bella Italia’!

Dag 1 | Heenreis
Met voldoende stops onderweg rijden we naar Duitsland of Oostenrijk voor de overnachting.

Dag 2 | Rome
We rijden verder naar Italië. We komen onder andere langs Verona, Bologna en Florence. Het laatste stuk rijden we door het mooie Toscane. Onze eindbestemming van vandaag is de omgeving van Rome, waar we drie nachten verblijven.

Dag 3 | Rome
Samen met een gids bezoeken wij ‘s ochtends het altijd fascinerende Rome. Deze wereldstad is een waar openluchtmuseum! Alleen al de Romeinse overblijfselen zoals het Colosseum, Circus Maximus en Forum Romanum zijn de reis waard. Ook de beroemde Spaanse trappen en de Trevi fontein zijn prachtig. ’s Middags heeft u vrije tijd in Rome.

Dag 4 | Vaticaanstad
We gaan naar het weidse St. Pietersplein met de machtige St. Pietersbasiliek. De grootste, rijkste en meest spectaculaire basiliek van Italië! De gids wijst u hier graag op de kunstwerken van de grootste namen als Michelangelo en Bernini. ’s Middags kunt u op eigen gelegenheid op ontdekking gaan.

Dag 5 | Pompeï
De reis gaat zuidwaarts naar het prachtige schiereiland Sorrento, waar we drie nachten in de omgeving verblijven. Onderweg bezoeken we Pompeï (entree ca. € 18,-). Toen de vulkaan Vesuvius uitbarstte werd de gehele stad bedolven door asregen. Een tragisch lot voor de inwoners van de stad, maar hierdoor is Pompeï nu één van de best bewaarde Romeinse steden. U krijgt hier een deskundige rondleiding van een gids.

Dag 6 | Capri
Geniet van een vrije dag of ga mee met de optionele excursie naar het eiland Capri, in de baai van Napels. In Capri-stad geven de witte huizen, smalle straatjes en overdekte passages een ietwat Moorse sfeer aan deze gezellige plaats. Zodra u Capri-stad met haar boetiekjes en terrasjes achterlaat, is de hoofdrol weggelegd voor de prachtige mediterrane natuur. De kosten van deze excursie bedragen ca. € 78,- en deze dient u bij boeking op te geven (indien u ter plaatse reserveert zijn de kosten ca. € 88,-). In dit bedrag is inbegrepen: de transfer van het hotel naar de haven v.v., de retour overtocht naar Capri, het vervoer op Capri per kleine bus en de begeleiding van een gids.

Dag 7 | Amalfikust
Vandaag één van de absolute hoogtepunten van deze reis. U kunt meegaan op excursie naar de spectaculaire kust en oudste maritieme republiek van Italië: Amalfi. Tijdens de tocht ziet u smalle wegen, steile rotskusten, pittoreske dorpen en weelderige bossen. Helaas kan deze excursie niet met onze eigen touringcar gemaakt worden, we moeten ter plaatse een (kortere) bus inhuren. De kosten van deze excursie zijn ca. € 47,- en dient bij boeking te worden opgegeven (indien u ter plaatse reserveert zijn de kosten ca. € 57,-).

Dag 8 | Versilia – Toscane
We verlaten Sorrento en rijden terug naar het noorden. We overnachten aan de Versilia kust of in Toscane. Onderweg is het genieten van het prachtige Italiaanse landschap, gekenmerkt door cipressen en wijnranken. Langs smalle wegen die kronkelen van dorp tot dorp en waar men nog volop van de tradities en levensstijl kan genieten.

Dag 9 | Italië
Dwars door het prachtige Italiaanse landschap rijden we richting het noorden naar het overnachtingshotel. Indien de tijd het toelaat maken we nog een mooie stop onderweg.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt maken wij ons op voor de terugreis. ’s Avonds komen wij weer in Nederland aan.

De optionele excursie naar Capri op dag 6 en de Amalfikust op dag 7 dient u bij boeking te reserveren. De betaling dient u aan de chauffeur te voldoen. De vermelde prijzen zijn van 2022 omdat de prijzen van 2023 nog niet bekend waren ten tijde van de druk van deze brochure. Prijzen zijn onder voorbehoud.

Südtirol en het Gardameer

Südtirol ligt in het Italiaans-Oostenrijks grensgebied en is een uniek stukje Italië. U vindt hier een bijzondere mix van alpien en mediterraan. We verblijven aan de rand van Vipiteno (Sterzing in het Duits), de eerste grote plaats als we de grens zijn gepasseerd. De mooie excursies, het verblijf in hotel Larch en de gastvrije bevolking van Südtirol zorgen ervoor dat u een onvergetelijke vakantie tegemoet gaat. Een reis die al jaren een topper is in ons programma!

Dag 1 | Heenreis
We rijden in één dag met voldoende stops naar Vipiteno. We dineren bij aankomst in het hotel.

Dag 2 | Ritten – Aardpiramides – Bolzano
Via een mooie panoramaroute rijden we naar het ‘Rittner Hochplateau’ richting Klobenstein/Lengmoos. Na een wandeling van een half uurtje komen we aan bij de Rittner aardpiramides. Door erosie ontstaan, ziet u hele velden met ‘stenen stalagmieten’. Is de wandeling te ver voor u, dan is er ook een panoramaterras waar u van een prachtig uitzicht op de Dolomieten kunt genieten. ’s Middags brengen we een bezoek aan Bolzano (Bozen), een oude handelsstad en hoofdstad van Südtirol. Bezienswaardig in deze middeleeuwse stad is onder andere Piazza Walther met de gotische dom en de Laubengasse met de patriciërhuizen uit de 17e eeuw. Geniet op een van de terrasjes van een heerlijke cappuccino of een goed glas wijn! Via een mooie route langs het Sarntal en Penser Joch (2211 meter) rijden we terug naar Freienfeld.

Dag 3 | Vipiteno en Ridnauntal
’s Ochtends bezoeken wij het bruisende Vipiteno met zijn leuke boetiekjes en souvenirwinkels. Op dinsdagochtend is er de ‘Sterzlmarkt’ met lokale specialiteiten, kleding, schoenen en nog veel meer. ’s Middags naar het prachtige Ridnauntal, gelegen in het hart van de Alpen. Op de terugweg maken we een stop in Mareit. Maak een ca. 45 minuten durende wandeling over het wandelpad ‘Wald und Wasser’ of bezoek kasteel Wolfsthurn (entree ca. € 7,-), het enige barokslot van Zuid-Tirol waar een museum voor jacht en visserij is in gevestigd.

Dag 4 | Merano – Schloss Trauttmansdorff
We rijden naar de voormalige winterresidentie van Sissi, Schloss Trauttmansdorff, waar u de spectaculaire tuinen kunt bezoeken (entree circa € 15,-). Verder naar Merano, door zijn zachte klimaat en zijn geneeskrachtige bronnen een bekend kuuroord. In de hele stad zijn prachtige bloemperken en palmbomen te vinden. We rijden terug via de Jaufenpass.

Dag 5 | Seiseralm
De grootste alpenweide van Europa is de Seiseralm (excl. tol). U heeft hier een fantastisch uitzicht over het spectaculaire Dolomietenlandschap. Vervolgens rijden we naar het gezellige Kastelruth, een stadje waar bijna alle charmante nauwe straatjes uitkomen op het dorpsplein. U kunt de stad ook van boven bekijken door via de 325 houten treden de 88 meter hoge kerktoren te beklimmen. Terug rijden we via Klausen.

Dag 6 | Vrije dag in Vipiteno
Vandaag een vrije dag. Tegenover het hotel ligt een bushalte, vanaf hier vertrekt de lijnbus naar het centrum van Vipiteno (ca. € 3,- retour). Ga verder op ontdekking in deze stad, die een mengeling is van Tiroler geschiedenis en Italiaanse sfeer. Een tocht met de gondellift naar de Rosskopf is ook een aanrader (ca. € 22,- retour). U kunt hier een stevige wandeling maken.

Dag 7 | Gardameer
Het Gardameer is het grootste en één van de drukstbezochte meren van Italië. Langs het diepblauwe meer groeien onder andere cipressen, oleanders en palmen. Het meer is ook bekend vanwege de mooie dorpjes die er langs liggen. Vanuit Riva kunt u een boottocht maken met o.a. een stop in Limone of Malcesine (kosten ca. € 22,-).

Dag 8 | Dolomieten
Onder begeleiding van een lokale gids genieten we van een schitterende tocht door de Dolomieten. Dit gebergte met haar verticale wanden en smalle diepe dalen staat op de Werelderfgoedlijst. Het omvat dan ook een aantal van de mooiste berglandschappen ter wereld!

Dag 9 | Brixen
De middeleeuwse stad Brixen is de oudste stad van Tirol. In de historische binnenstad met zijn oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Bekijk bijvoorbeeld het marktplein en de Domkerk. Het plein is omringd door oude gebouwen, gezellige terrasjes en de Hofburg; het vroegere prins-bisschoppelijke paleis. Op de terugreis nog een stop bij klooster Neustift, hier kunt u de kerk bezoeken of een korte wandeling door de prachtige omgeving maken. Ook is er een winkel en een Gaststätte waar u op het terras kunt genieten van een drankje.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Freienfeld en beginnen we aan de terugreis.

San Marino en de Adriatische Rivièra

Aan de prachtige Adriatische Rivièra, tussen Ravenna en Rimini, ligt de gezellige badplaats Cesenatico. Dit voormalige vissersdorp is een unieke bestemming. De stad heeft een mooie haven, ontworpen door Leonardo da Vinci en de oude kern heeft sfeervolle straatjes en pleintjes. Ook heeft het een prachtig uitgestrekt zandstrand dat uitnodigt voor een frisse duik in zee. Toch is dat niet het enige dat deze regio te bieden heeft. We bezoeken tijdens deze reis historische Romeinse steden, maar ook de beeldschone natuur van de Apennijnen. Daarnaast bezoeken we de oudste republiek van Europa: San Marino.

Dag 1 | Heenreis
We rijden met diverse pauzestops richting het zuiden waar we zullen overnachten.

Dag 2 | Cesenatico
We reizen verder en passeren de Italiaanse grens. Onderweg maken we nog een stop. Vervolgens rijden we verder naar Hotel Milord in Cesenatico.

Dag 3 | Bologna
Deze mooie oude stad staat bekend om zijn paleizen en kerken, de oude universiteit en de uitstekende keuken. Wat u zeker niet mag missen zijn de schitterende zuilengangen die u overal in de stad tegenkomt. Ook de bekende winkelstraat, de ‘Strada Maggiore’, wordt geflankeerd door deze prachtige gangen. Twee gigantische torens zijn het symbool van de stad en de bekendste bezienswaardigheid. Eén van deze twee torens kunt u beklimmen (entree ca. € 5,-) voor een schitterend uitzicht over deze historische stad met haar rode daken.

Dag 4 | San Marino
De oudste republiek van Europa, San Marino, ligt op de steile hellingen van de Monte Titano en is omringd door middeleeuwse poorten en wallen. Op de drie toppen van de berg staan in totaal drie torens, een belangrijk symbool voor de republiek. De hoofdstad, San Marino Città, bestaat uit romantische smalle straatjes met middeleeuwse huizen. Verdwaal in de steegjes met Italiaanse balkonnetjes voorzien van de mooiste bloemen. Of bezoek de leukste winkeltjes met kleurrijke luifels waar u bijzondere souvenirs belastingvrij kunt kopen.

Dag 5 | Apennijnen
Vandaag maken we een tocht door de werkelijk schitterende natuur van de Apennijnen. Rijdend door de bergen worden we getrakteerd op adembenemende vergezichten. We rijden langs helderblauwe meren en pittoreske dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan. Uiteraard maken we onderweg verschillende fotostops. Ook bezoeken we Urbino, een klein schilderachtig stadje dat al ruim 20 jaar op de Werelderfgoedlijst staat en de geboorteplaats van schilders Rafaël en Bramante is. Slenter door de charmante oude steegjes waar u op iedere hoek opnieuw zult worden verrast door prachtige uitzichten over de omgeving.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag in Cesenatico. Ontdek de schoonheid van dit voormalige oude vissersdorp. De stad heeft een prachtige haven, ontworpen door Leonardo da Vinci. Deze ziet er nog altijd uit zoals hij het ooit heeft ontworpen. Zijn schetsen zijn te bekijken in de plaatselijke bibliotheek. Of brengt u liever de dag door op het prachtige uitgestrekte zandstrand van Cesenatico?

Dag 7 | Comacchio – Ravenna
De Romeinen bouwden Comacchio op dertien eilandjes die werden verbonden door bruggen. Vanwege deze lage bruggetjes en kronkelende kanalen, wordt de stad ook wel ‘klein Venetië’ genoemd. De pastelkleurige huizen brengen u terug naar het oude Italië. Probeer zeker de paling in een van de lokale restaurantjes. Het is de delicatesse van de stad en heeft het Slow Food keurmerk bemachtigd. Vervolgens rijden we naar Ravenna, wereldberoemd om haar Byzantijnse mozaïeken. De Romeinse stad is een echte cultuurstad en herbergt acht monumenten die op de Werelderfgoedlijst staan.

Dag 8 | Rimini
Een halve dag naar Rimini, de bekendste badplaats aan de Adriatische Zee. Slenter langs de vele winkeltjes en terrasjes of bezoek de oude stad met prachtige Romeinse en middeleeuwse gebouwen. ’s Middags heeft u vrije tijd in Cesenatico.

Dag 9 | Italië
We laten Cesenatico achter ons en rijden dwars door het prachtige Italiaanse landschap naar het overnachtingshotel. Uiteraard maken we onderweg nog een mooie stop als de tijd het toelaat.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de reis terug naar Nederland.

 

Toscane met Florence, Lucca en Pisa

Op naar Toscane, één van de mooiste gebieden van Italië. Onze verblijfplaats is het kustgebied Versilia. Overdag bezoeken we de beroemde steden en ‘s avonds kunt u heerlijk genieten aan de kust. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling of bezoek één van de gezellige strandtenten. Toscane beschikt naast prachtig natuurschoon en imposante kunststeden ook over een kuststrook van maar liefst 400 kilometer, met zandstranden en pijnboombossen, afgewisseld door rotsen en duinen.

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur. Vervolgens rijden we met verschillende pauzestops door naar het hotel.

Dag 2 | Lido di Camaiore
Via Oostenrijk of Zwitserland gaan we naar de Versilia kust waar we zeven nachten blijven. Een mooie stop wacht ons onderweg. Afhankelijk van de route kan dat bijvoorbeeld het Gardameer of het Comomeer zijn.

Dag 3 | Florence
We gaan naar de Toscaanse hoofdstad en één van de mooiste Italiaanse steden: Florence. Samen met een plaatselijke gids ontdekken we de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de prachtige Ponte Vecchio over de rivier de Arno en het Piazza delle Signoria met haar indrukwekkende beeldengalerij. Daarna kunt u zelf op verkenning gaan.

Dag 4 | Cinque Terre
U heeft de mogelijkheid om mee op excursie te gaan naar de beroemde Cinque Terre (kosten ter plaatse te voldoen ca. € 37,-). Cinque Terre bestaat uit vijf oude vissersdorpjes die op steile rotsen gebouwd zijn en staat al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. De dorpjes worden verbonden door een spoorlijn en wandelpaden. De excursie wordt begeleid door een lokale gids en te voet, per bus, boot en/of trein uitgevoerd. U dient bij boeking aan te geven of u aan de excursie wilt deelnemen.

Dag 5 | Siena
Een mooie route dwars door Toscane brengt ons naar Siena. De op een heuvel gelegen prachtige middeleeuwse binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het silhouet van Duomo. Bezienswaardig is onder andere het Piazza del Campo (het beroemde schelpvormige, licht hellende plein) en het Torre del Mangia, een 102 meter hoge klokkentoren. De toren is te beklimmen via een nauwe trap en boven aangekomen heeft u een panoramisch uitzicht over de omgeving (entree ca. € 10,-).

Dag 6 | Vrije dag in Lido di Camaiore
Vandaag kunt u de dag geheel naar eigen wens invullen. Wat dacht u van een wandeling over de brede wandelpromenade met zijn gezellige terrasjes of misschien toch liever relaxen aan het strand? Op 200 meter afstand van het hotel bevindt zich een bushalte. Met het openbaar vervoer kunt u op eenvoudige wijze een bezoek brengen aan één van de omliggende plaatsen zoals Viareggio.

Dag 7 | San Gimignano – Volterra
San Gimignano is één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane. Het ligt op een hoge heuvel en wordt omgeven door stadsmuren. De middeleeuwse torens bepalen het stadsbeeld. Vervolgens gaan we naar Volterra, gesticht door de Etrusken. Uit deze periode zijn nog overblijfselen te bewonderen, zoals de stadsmuren en toegangspoorten Porta all’Arco en Porta Diana. Een bezoek aan het Etruskisch museum is zeker de moeite waard (entree ca. € 8,-).

Dag 8 | Lucca – Pisa
De charme van Lucca wordt vooral door de Italiaanse sfeer die in dit stadje heerst bepaald. Het mooiste uitzicht heeft u vanaf de 16e-eeuwse stadsmuur die het centrum van de stad volledig omringt. Hier vinden we smalle straatjes met leuke winkeltjes, schitterende Romaanse kerken en prachtige pleinen zoals Piazza dell’Anfiteatro. In Pisa bezoeken we Campo dei Miracoli, uiteraard met de beroemde scheven toren van Pisa. In beide plaatsen hebben we een rondleiding met gids.

Dag 9 | Oostenrijk of Zwitserland
Via een mooie route door Oostenrijk of Zwitserland, met zeker een bezienswaardige stop, rijden we richting het overnachtingshotel.

Dag 10 | Terugreis
We kijken terug op een prachtige reis en keren terug naar de opstapplaatsen in Nederland.

De optionele excursie Cinque Terre dient u bij boeking te reserveren. Betalen doet u aan de chauffeur. Prijs is onder voorbehoud, de genoemde prijs is van 2022 omdat het tarief voor 2023 nog niet bekend was ten tijde van de druk van deze brochure.

Ligurië en Piëmont

Het eerste deel van deze reis verblijft u in Ligurië. Deze streek heeft een rotsachtige kustlijn met azuurblauwe zee en een fraai berglandschap. Historische steden en kleine dorpjes met kleurige huizen die tegen rotswanden zijn gebouwd, maken deze streek een lust voor het oog. Het tweede deel van de reis brengen wij door in Piëmont, wat letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ betekent. In deze regio brengen we onder andere een bezoek aan de plaatsen Turijn en Alba. Dit prachtige deel van Italië zal een diepe indruk achterlaten… La dolce vita!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf onze opstapplaatsen rijden we naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor de eerste overnachting. We zullen zeker voldoende tijd hebben om onderweg nog een mooie stop te maken.

Dag 2 | Zwitserland – Ligurië
Om dit een tweede reisdag te noemen is niet juist. Een fantastische excursiedag, die ons dwars door Zwitserland voert met diverse uitzichten. Op tijd voor het diner arriveren we in Spotorno, waar we vier nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Rapallo – Portofino
In het gezellige Rapallo prijkt een middeleeuws kasteeltje boven de boulevard met haar vele restaurants en terrasjes uit. Vanuit Rapallo kunt u de boot nemen naar Portofino (kosten ca. € 17,50 retour), een oud vissersdorpje met een prachtige ligging in een baai. Leuk weetje: het vissersdorpje is zo populair dat delen ervan zijn nagebouwd in amusementsparken in Japan en de VS.

Dag 4 | Ligurische kust
Vandaag maken we een mooie tocht langs de Ligurische kust. We bezoeken onder andere de kustplaats Albenga, waar u kunt dwalen door de straatjes van het oude centrum. Het middeleeuwse deel van Albenga concentreert zich rond het Piazza San Michele, hier bevindt zich ook de kathedraal en de imposante middeleeuwse torens. We vervolgen onze weg tot Alassio, deze gezellige badplaats heeft een leuke vissershaven en, naar eigen zeggen, het lekkerste ijs van Italië. Op de terugweg bezoeken we nog Noli, één van de mooiste dorpen van Italië met een middeleeuwse stadskern. Oude paleizen, smalle straatjes en historische gebouwen wachten op u.

Dag 5 | Vrije dag Spotorno
Flaneer over de promenade en geniet van een drankje op één van de vele terrasjes. U kunt ook naar het historische centrum wandelen met zijn mooie oude gebouwen. Een bezoek aan de parochiekerk Santissima Annunziata uit 1694 is de moeite waard.

Dag 6 | Savona – Acqui Terme
We verlaten Spotorno en vertrekken richting Acqui Terme. Onderweg bezoeken wij de havenstad Savona. Bezoek de gezellig drukke haven of wandel door het oude centrum met zijn knusse pleintjes en drink een heerlijke cappuccino op een van de terrasjes. ’s Middags geniet u al van het mooie Piëmont als we via een route door het binnenland naar Acqui Terme rijden voor een verblijf van drie nachten.

Dag 7 | Turijn
Vandaag brengen wij door in deze mooie stad. Bekend door Fiat, maar zeker ook door de mode en moderne kunst. We starten met een rondleiding onder begeleiding van een lokale gids. U ziet onder andere de Dom van Turijn, de Basiliek, Superga, het Pallazo Madam en het Koninklijk Paleis. Vervolgens heeft u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan.

Dag 8 | Alba – wijnproeverij
Deze ochtend staat een bezoek aan Alba op het programma, een oude stad met vijf 14e-eeuwse torens. Het staat bekend om de witte truffels, de rode en witte wijn, maar ook om Nutella en Ferrero Rocher. ’s Middags bezoeken we de bekende wijnplaats Asti. Hier wordt u een wijnproeverij aangeboden met wijnen uit de regio, gedestilleerde producten en kleine Piëmontse snacks.

Dag 9 | Zwitserland
We nemen afscheid van Acqui Terme en rijden via een mooie route door Zwitserland naar ons overnachtingshotel. Als de tijd het toelaat maken we onderweg nog een stop in Luzern.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Onderweg maken we nog een mooie stop in Luxemburg Stad.

Bloemenrivièra met Monaco

De Italiaanse Rivièra is beroemd om de vele bloemen en de elegante villa’s uit de tijd dat rijke Engelsen en Russen hier kwamen overwinteren. In deze streek worden mondaine badplaatsen afgewisseld met middeleeuwse dorpjes. We nemen uitgebreid de tijd voor het boeiende Genua en doen ook de Franse Rivièra aan, met een bezoek aan Monaco. Naast onze chauffeur staat tijdens de gehele reis onze reisleider tot uw beschikking. Met recht een PLUS-reis!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met de chauffeur en reisleider rijden wij naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor een overnachting.

Dag 2 | Loano
Via een mooie route dwars door Zwitserland steken we de Italiaanse grens over. In de loop van de dag komen we aan in Loano, waar we zeven nachten zullen verblijven.

Dag 3 | San Remo – Dolceacqua
In het centrum van San Remo vindt u mondaine winkelstraten, grote boulevards met palmbomen en prachtige villa’s. Deze weelde staat in groot contrast met de smalle steile steegjes in de oude stad. Onder leiding van onze eigen gids maken we een stadswandeling. Na het bezoek aan San Remo, rijden we landinwaarts naar Dolceacqua. Dit sfeervolle dorpje met levendige sfeer is gelegen op een klif en vormde de inspiratie voor Claude Monet’s schilderij Le Chateau de Dolceacqua. We rijden via een prachtige kustroute terug naar het hotel.

Dag 4 | Monaco
We steken de grens over en bezoeken het Vorstendom Monaco. Tijdens de wandeling door de oude stad met onze gids, zien we onder andere de kathedraal en lopen we langs het prinselijk paleis dat u op eigen gelegenheid kunt bezichtigen (kosten ca. € 10,-). Een andere aanrader is een rit met het toeristisch treintje, waarbij u door de haven en langs Monte Carlo’s beroemde casino rijdt (kosten ca. € 11,-). Onze touringcar kan niet in het centrum van Monaco parkeren. Het vervoer naar het centrum vindt daarom plaats met lokale bussen (kosten ca. € 4,- retour)

Dag 5 | Savona – Albenga
Vanuit Loano rijden we naar het provinciestadje Savona. Tijdens een stadswandeling door het oude centrum bewonderen we de dom en het middeleeuwse Palazzo delle Rovere. In Albenga bezichtigen we de vroegchristelijke basiliek met haar prachtige fresco’s.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag om lekker te genieten. Bezoek het gezellige historische centrum van Loano vol oude monumenten, de leukste winkeltjes en sfeervolle restaurants. Ook de boulevard is een echte aanrader. Hier kunt u heerlijk uitwaaien langs het strand onder de prachtige palmbomen.
Ook kunt u vanaf het centrum van Loano met de trein naar de gezellige badplaats Alassio reizen (kosten ca. € 6,- retour).

Dag 7 | Genua
We bezoeken vandaag Genua, de belangrijkste havenstad van Italië met een fraai, historisch stadshart. We bewonderen tijdens de stadswandeling de stoere toegangspoort, de zwart-wit gestreepte dom en het statige Palazzo Ducale. Daarna kunt u op eigen gelegenheid Genua ontdekken. Tip: de schitterende kunstcollectie van het Palazzo Bianco en Palazzo Rosso (kosten ca. € 9,-) óf het grootste aquarium van Europa (vanaf ca. € 27,- afhankelijk van ticketkeuze).

Dag 8 | Rapallo – Portofino
In het gezellige Rapallo prijkt een middeleeuws kasteeltje boven de boulevard met haar vele restaurants en terrasjes uit. Vanuit Rapallo nemen we de boot naar Portofino (kosten ca. € 17,50), een oud vissersdorpje met een prachtige ligging in een baai. Leuk weetje: Het vissersdorpje is zo populair dat delen ervan zijn nagebouwd in amusementsparken in Japan en de Verenigde Staten

Dag 9 | Dwars door Zwitserland
We rijden via Zwitserland naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland of Frankrijk.

Dag 10 | Terugreis
Via de snelste route rijden we terug naar Nederland.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te allen tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Tuinreis Toscane met Florence

8 dagen Italiaanse villa’s, steden en tuinen

Toscane staat bekend om haar schilderachtige landschappen en geweldige keuken. Deze reis brengt u dan ook van verrassing naar verrassing. Sfeervolle steden, eeuwenoude ruïnes, indrukwekkende kunstschatten, Italiaanse villa’s met bijzondere tuinen, prachtige landschappen en kleine kopjes koffie. Laat u verleiden door deze sfeervolle en historische omgeving!

Dag 1 | Jardins Fruitiers de Laquenexy
Vanuit de opstapplaatsen beginnen we aan onze reis richting Italië. De eerste stop is een bijzondere boomgaard. Verdeeld over bijna vier hectare vindt u tuinpaden door maar liefst 14 verschillende themagebieden. Variërend van een kruiden- en groentetuin tot een tuin met eetbare bloemen en een ‘verboden tuin’, het aanbod is indrukwekkend. Na het bezoek rijden we door naar ons overnachtingshotel.

Dag 2 | Stadsbezoek Varese
Na het ontbijt vervolgen we onze reis richting Montecatini Terme. We stoppen in Varese, vlakbij de Zwitserse grens. Het stadje wordt ook wel ‘città-giardino’, ofwel tuinstad, genoemd. U heeft hier vrije tijd. Vergeet niet om het Sacro Monte heiligdom te bezoeken waar jaarlijks de “kruisprocessie” wordt gestart. Elk jaar komen duizenden pelgrims hier om voor de grote heiligdommen te knielen en deze te vereren.

Dag 3 | Villa Garzoni Collodi – Stadsbezoek Lucca
Na het ontbijt bezoeken we Villa Garzoni Collodi. De villa met haar monumentale tuin is een versierd barokspektakel gelegen in een landelijke vallei. De tuin loopt omhoog vanaf een halfronde parterre met indrukwekkende trappen die voeren naar waterpartijen aan de rand van het bos. In de middag kunt u Lucca bewonderen. De stad staat bekend om de smalle straatjes, rode daken en een mooi marktplein. U kunt wandelen over de oude stadsmuren die een prachtig uitzicht over de stad geven. Bezoek ook de San Martino kathedraal, Palazzo Ducale, de St. Frediano basiliek of Palazzo Pfanner met prachtige tuinen uit 1667.

Dag 4 | Stadsbezoek Florence
We gaan naar de Toscaanse hoofdstad: Florence. Het is één van de belangrijkste steden op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en architectuur. Dwaal door de prachtige straten en geniet van de pracht en praal die deze stad te bieden heeft.
Tip: bezoek de bijzondere Boboli tuinen. Deze beroemde tuinen liggen verscholen achter het Palazzo Pitti en vormen een waar openluchtmuseum waar de terrassen, trappen en wandelpaden u langs een schat aan kunstwerken voeren. Het is mogelijk om vooraf tickets bestellen zodat u de wachtrijen omzeilt en het maximale uit uw bezoek aan Florence kunt halen.

Dag 5 | Vrije dag
Vandaag kunt u naar eigen inzicht plannen. Misschien heeft u interesse in een dagje wellness, het historische kuuroord van de stad ligt namelijk op drie minuten lopen vanaf het hotel. Montecatini Terme is één van de belangrijkste thermaalbadplaatsen van Europa. Er zijn maar liefst negen kuuroorden te vinden. Het verhaal gaat dat het water uit deze bronnen een geneeskrachtige werking heeft, met name op de lever en het spijsverteringsstelsel. De kuuroorden zijn ook nog eens een lust voor het oog met hun talrijke bloemrijke tuinen. Liever de omgeving per fiets verkennen? Het hotel biedt de mogelijk om er eentje te huren.

Dag 6 | Stadsbezoek Pisa – Villa Torrigiani- Jardin Tintori Hesperidarium
De stad die bekend staat vanwege de scheve toren is een grote toeristische trekpleister. Behalve de toren is er nog veel meer te ontdekken, zoals de Dom van Pisa, het Baptisterium en het Camposanta. Ook de pleinen, kleine straatjes en winkels zijn leuk om te bezoeken. In de ochtend heeft u hier vrije tijd. In de middag beginnen we met een bezoek aan Villa Torrigani. Het is een historische villa, daterend uit de tweede helft van de zestiende eeuw. Oorspronkelijk was het gebouw een klooster. Het lijnenspel in de tuin is nog steeds volgens de traditie van de renaissance, ook met verzonken tuin. Een ander bekend onderdeel is de ‘Giardino Segreto’, de geheime tuin, ook wel de Tuin van Flora genoemd, compleet met buxushagen en tempeltje. De gevels van het huis weerspiegelen de kenmerken van de Barok en Renaissance invloeden. We sluiten af bij Tintori Hesperidatium, een unieke tuin met ruim 200 variaties op de citrusplant. Sommigen zijn heel herkenbaar en andere soorten misschien minder bekend. De tuin bevat daarnaast een mooie combinatie van moderne en klassieke elementen zoals paadjes, fonteinen en beeldhouwwerken.
Extra verzorging: begeleid bezoek huis en toegang tot de kapel en kelder bij Villa Torrigani, proeverij bij Jardin Tintori Hesperidarium.

Dag 7 | Villa Cicogna Mozzoni
De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin met twee identieke rechthoekige vijvers en balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder in deze tuin is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.
Extra verzorging: bezoek huis en rondleiding.

Dag 8 | Garten der Sinne
Het gebruik van de zintuigen is het uitgangspunt bij de beleving van deze tuin. Deze bijzondere tuin is ingedeeld in een geluiden-, rozen-, jaargetijden-, meditatie-, theater- en grindtuin. Opvallend is de verboden tuin waar u niet in kunt en die vol staat met giftige planten, alleen zichtbaar door ramen in houten wanden.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers.

Tuinreis Italiaanse Meren

8 dagen mediterrane sferen in het noorden van Italië

Deze reis combineert de betoverende natuur met de zomerkleuren van de mediterrane tuinen en de blauwe meren van Noord-Italië. U bezoekt de mooiste landhuizen met prachtige tuinen, waarvan de meeste uit de renaissance en barok stammen. Ook de eilandjes Isola Bella en Isola Madre zijn een bijzondere ervaring, met hun geuren en kleuren zorgen ze voor een echte mediterrane beleving.

Dag 1 | Jardin des Traces
In deze tuin komen het verleden, heden en de toekomst bij elkaar en staat de veranderlijkheid van mens en natuur centraal. Met op de achtergrond een oude, monumentale hoogoven biedt de tuin rustige grasvlakten, spiegelende wateroppervlakten en een zachte, bewegende beplanting. We vertrekken hierna naar het overnachtingshotel waar het diner klaar staat.

Dag 2 | Merian Gärten – Kulturkloster Altdorf
Na het ontbijt rijden we naar Merian Gärten. Met name de grote aanwezigheid van water, waaronder een grote vijver, een kleine vijver bij het terras en een rechte waterloop met brug, maken deze tuin zo leuk. Lopend langs de gemengde borders, grote perken, bogen vol rozen, kuipen met palmen en potten met agapanthus en oleanders komt u ogen tekort. Hierna naar Kulturkloster Altdorf. In deze bijzondere tuin zijn 200 verschillende planten te vinden die kleurstof leveren voor het verven van wol en textiel. De bloementuin van het oude Kapucijnenklooster ligt op een warme zuidhelling en heeft verschillende terrassen waarop deze unieke planten in borders zijn aangeplant.
Extra verzorging: koffie/thee met iets lekkers in Kulturkloster Altdorf.

Dag 3 | Villa Carlotta – Stadsbezoek Lugano – Villa Cicogna Mozzoni
De aantrekkelijke tuin van Villa Carlotta loopt bijna tot aan het Comomeer. Door het hoogteverschil zijn er veel trappen die leiden langs fonteinen, beelden en glooiende gazons. U vindt hier een botanische tuin, veel geurende rozen en een verzameling tropische planten. Hierna bezoeken we Lugano, een bijzonder plaatsje aan het gelijknamige meer. Het heeft een autovrij centrum waar kleine steegjes, lokale marktjes, pittoreske winkels en restaurants zorgen voor een mediterrane sfeer. We sluiten de dag af bij Villa Cicogna Mozzoni. De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin. Hier zijn twee identieke rechthoekige vijvers met balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.
Extra verzorging: rondleiding door Villa Carlotta en Villa Cicogna Mozzoni.

Dag 4 | Villa Taranto – Parco Pallavicino
De echte botanist zal blij worden van de bijzondere planten, bomen en struiken in Villa Taranto. Naast een oud herbarium lijkt de wandeling op een reis door verre landen. Zo is er een Dicksonia uit Tasmanië, een zakdoekjesboom en in de kas de Victoria cruziana uit Zuid-Amerika. We stoppen even voor een lunch in Pallanza. Daarna naar Parco Pallavicino. Dit park werd halverwege de 19e eeuw aangelegd als Engels park aan de oever van het Lago Maggiore. Open weiden, schaduwrijke lanen en kleurrijke pleinen gevuld met bloemen wisselen elkaar af. Sinds 1954 is er ook een kleine dierentuin met 40 diersoorten die leven aan het park toevoegen.

Dag 5 | Isola Bella – Isola Madre
U bezoekt per boot het eilandje Isola Bella, gelegen midden in het meer van Maggiore. Op het eiland vindt u het imposante Palazzo Borromeo in barokke stijl met een overdaad aan sierlijke krullen en de bijbehorende Italiaanse tuinen, verspreid over tien terrassen tot maar liefst 37 meter hoog.
Daarna naar het volgende eiland wat al vele eeuwen in handen is van tuinders. Aangekocht in de 16e eeuw werd het terrein eerst ingericht als boomgaard met druiven, walnoten, vijgen en kersen. Nu is het hele eiland een warme botanische tuin met een verzameling unieke planten en struiken.

Dag 6 | Vrije dag
Vandaag kunt u indelen naar eigen inzicht. U kunt bijvoorbeeld een wandeling maken in Ispra en genieten van het uitzicht op Lago Maggiore.

Dag 7 | Landhaus Ettenbül
Na het ontbijt rijden we naar Landhaus Ettenbül. De tuin was oorspronkelijk een particuliere rozentuin, waar de eigenaren hun liefde voor tuinieren in kwijt konden. Gedurende de jaren transformeerde de tuin tot een prachtig landschapspark in Engelse stijl. Tegenwoordig vindt u hier ruim 20 thematuinen met meer dan 1.000 soorten bomen, struiken en rozen. We vervolgen de reis naar het overnachtingshotel.

Dag 8 | Botanische tuin Metz
Deze botanische tuin werd in 1866 door de stad Metz gekocht. De tuin is aangelegd in Engelse stijl, met een traditionele rozentuin met allerlei soorten rozen, struikrozen en klimrozen. De prachtige serre biedt plaats aan palmen, bromelia’s en uitheemse plantensoorten.

Carnaval in Venetië

Venetië is een stad die de meeste mensen tenminste één keer in hun leven gezien willen hebben! Hoe bijzonder is het om dit te doen tijdens de eeuwenoude traditie van het Venetiaanse carnaval. Het is één groot feest met diverse concerten, dans- en theatervoorstellingen, kleurrijke parades en gemaskerde bals in historische gebouwen. Het belangrijkste onderdeel van het kostuum is het typische masker dat niet alleen de identiteit van de drager verbergt maar ook de vermomming mysterieus maakt. Ga met ons mee voor een onvergetelijke belevenis!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf uw opstapplaats rijden we met diverse pauzestops door naar het overnachtingshotel in de buurt van Innsbruck.

Dag 2 | Gardameer
Na het ontbijt reizen wij naar het Gardameer. Hier heeft u enkele uren de tijd om het grootste meer
van Italië te bewonderen. Het Gardameer ligt in een prachtig landschap met bergen, stranden en schilderachtige plaatsjes. U kunt vertoeven op een van de vele terrasjes met waanzinnig uitzicht en bijvoorbeeld genieten van een Italiaanse lunch. Vervolgens rijden wij naar het hotel in Lido di Jesolo waar het welkomstdrankje voor ons klaar staat. Hierna geniet u van een diner.

Dag 3 | Venetië
Op naar het beroemde carnaval in Venetië! We maken per boot de oversteek naar Venetië. Onze gids staat al op het San Marcoplein op ons te wachten voor een boeiende rondleiding door het historische centrum. ‘s Middags bezoeken we een gezellige Venetiaanse bistro, een zogenaamde Bacaro, waar een kleine versnapering en een glas wijn voor ons geserveerd worden. Daarna is het tijd voor het officiële carnavalsprogramma van de stad, geniet van de vele optredens en kostuums! In de avond keren we per boot terug naar Punta Sabbioni. Het diner vindt plaats in uw hotel of een nabijgelegen restaurant.

Dag 4 | Venetië of Lido di Jeselo
Vandaag heeft u de keuze of u in Lido di Jesolo blijft of nog een dag Venetië wilt bezoeken. Als u voor dit laatste kiest dan brengt de touringcar u naar Punta Sabbioni waar u de bootovertocht naar Venetië kunt nemen (kosten ca. € 10,- retour). U kunt hier tijdens deze vrije dag de vele straatjes en steegjes van Venetië verder ontdekken, te voet of per boot. Tip: neem een drinkflesje mee, in Venetië kunt u op de talloze pleinen bij de fonteintjes uw fles vullen met fris leidingwater van uitstekende kwaliteit. Wanneer u van kunst houdt is een bezoekje aan Galleria dell’Accademia de moeite waard, het is een verzameling van de mooiste Venetiaanse schilderkunst. Maar u kunt ook met de taxiboot naar het nabij gelegen eiland Murano varen wat bekend staat om zijn ambachtelijke glasblazers. Loop gerust een van de werkplaatsen binnen om de glasblazers aan het werk te zien of bezoek het glasmuseum.

Dag 5 | Bolzano
Op deze aswoensdag brengen we een bezoek aan de oude handelsstad en hoofdstad van Südtirol: Bolzano (Bozen). Bezienswaardig in deze middeleeuwse stad is onder andere Piazza Walther met de gotische dom en de Laubengasse met de patriciërhuizen uit de 17e eeuw. Geniet op een van de terrasjes van een heerlijke cappuccino of een goed glas wijn! Na een bezoek aan Bolzano vervolgen we onze reis naar het overnachtingshotel.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt reizen we terug naar Nederland met voldoende pauzestops onderweg.

Südtirol met Merano

Südtirol ligt in het Italiaans-Oostenrijkse grensgebied en is een uniek stukje Italië. U vindt hier een bijzondere mix van alpien en mediterraan. We verblijven aan de rand van Vipiteno (Sterzing in het Duits), de eerste grote plaats als we de grens zijn gepasseerd. De mooie excursies, het verblijf in hotel Larch en de gastvrije bevolking van Südtirol zorgen ervoor dat u een onvergetelijke vakantie tegemoet gaat. Een reis die al jaren een topper is in ons programma!

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland en Oostenrijk rijden we naar Vipiteno. Bij aankomst in Hotel Larch ontvangst met heerlijke bruschetta.

Dag 2 | Merano – Bolzano
We gaan naar Merano, bekend om zijn zachte klimaat en geneeskrachtige bronnen. Ontdek waarom keizerin Sissi hier zo graag verbleef. In het dal staan palmen en olijfbomen en op de omliggende bergtoppen ligt sneeuw en ijs. Met meer dan 300 zonnige dagen per jaar is het hier heerlijk vertoeven. Vervolgens gaan we verder naar Bolzano, de hoofdstad van Südtirol. Bezienswaardig in deze middeleeuwse stad is onder andere Piazza Walther met de gotische dom en de Laubengasse met de patriciërhuizen uit de 17e eeuw.

Dag 3 | Ahrntal
Een mooie tocht door het Ahrntal, één van de mooiste zijdalen van het Pustertal. We brengen een bezoek aan een befaamde ‘Holzschnitzler’. Terug via Bruneck, de belangrijkste plaats in het Pustertal. Het is een levendig stadje, waar u heerlijk kunt slenteren door de charmante straatjes.

Dag 4 | Vrije dag
Vandaag een vrije dag. Tegenover het hotel ligt een bushalte, vanaf hier vertrekt de lijnbus naar het centrum van Vipiteno (ca. € 3,- retour). Deze stad is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. U vindt er veel specialiteitenwinkels en gezellige restaurants. Ook rijdt er een skibus naar de Rosskopf. Een tocht met de gondellift (ca. € 19,- retour) is een aanrader. U kunt hier een stevige wandeling maken.

Dag 5 | Ridnauntal
Vandaag maken we een prachtige tocht door het Ridnauntal. Hier heeft u de mogelijkheid om een paardensledetocht te maken (ca. € 10,- bij voldoende belangstelling). ’s Avonds een gezellige muziekavond met ‘Kasperl’ Paul in het hotel.

Dag 6 | Innsbruck
De hoofdstad van Tirol, gelegen aan de rivier de Inn, bestaat al 800 jaar. U vindt er veel middeleeuwse gebouwen en natuurlijk het beroemde ‘Goldene Dachl’, een erker met een ‘gouden dak’ dat bestaat uit duizenden vergulde koperen platen. Ook de Hofburg, een voormalig paleis van de Habsburgers, is interessant om te bezoeken (entree ca. € 9,50). De zorgvuldig bewaarde inrichting en de vele kunstvoorwerpen geven een goed beeld van de 18e-eeuwse glorie.

Dag 7 | Brixen
Het middeleeuwse Brixen is de oudste stad van Tirol. In het historische centrum met zijn oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Geniet van een goed glas wijn uit Südtirol op een van de gezellige terrasjes.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Freienfeld en beginnen we aan de terugreis.

Südtirol met de Kastelruther Spatzen

We zijn er trots op dat we ook dit jaar weer de adventsreis naar Südtirol mogen aanbieden. Natuurlijk heeft u ook nu weer de mogelijkheid om het adventsconcert van de Kastelruther Spatzen bij te boeken. Jarenlang is dit al een topper uit ons programma, waar we al vele vaste gasten op mochten begroeten. Onze verblijfplaats is Freienfeld bij Vipiteno. De mooie excursies, het verblijf in hotel Larch en de gastvrije bevolking van Südtirol zorgen ervoor dat u een onvergetelijke reis tegemoet gaat.

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland en Oostenrijk rijden we naar Vipiteno. Na aankomst in hotel Larch kunnen we aanschuiven voor het diner.

Dag 2 | Adventsconcert Kastelruther Spatzen
Na het ontbijt vertrekken we naar Klausen. Hier kunt u heerlijk slenteren door het historische plaatsje met zijn kleine steegjes en mooie oude Tiroler huizen met prachtige erkers. De winkels zijn allemaal feestelijk versierd en u vindt hier vele lokale specialiteiten. Ook is er een kleine middeleeuwse kerstmarkt. De kooplieden dragen bijpassende kledij en er worden allerlei lekkernijen en handgemaakte producten aangeboden. Verder naar Kastelruth, waar het adventsconcert van de Kastelruther Spatzen plaatsvindt (facultatief, kosten € 57,- p.p.). Er worden Südtiroler kerstverhalen voorgelezen en de muziekgroep zal de mooiste kerstliedjes ten gehore brengen. Het concert eindigt met een prachtige finale bij kaarslicht.

Dag 3 | Bolzano
We gaan naar Bolzano, de hoofdstad van Südtirol, een stad met zowel een Italiaanse als Oostenrijkse sfeer. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Piazza Walther met de gotische dom, de Laubengasse en het archeologisch museum met de ijsmummie Ötzi. Verder vindt u hier één van de mooiste kerstmarkten van Italië. Er is veel keuze aan lokaal geproduceerde decoraties en leuke souvenirs. Vergeet niet te proeven van de Südtiroler Zelten, een traditioneel kerstgebak uit de streek.

Dag 4 | Dolomieten
Onder begeleiding van een lokale gids genieten we van een schitterende tocht door de Dolomieten. Dit gebergte met verticale wanden en smalle diepe dalen staat op de Werelderfgoedlijst. Het omvat dan ook een aantal van de mooiste berglandschappen ter wereld!

Dag 5 | Brixen – Vipiteno
De middeleeuwse stad Brixen is de oudste stad van Tirol. In de historische binnenstad met oude straatjes, pleintjes en priëlen treft u tal van bezienswaardigheden aan. Op de Domplatz vindt u een gezellige kerstmarkt met handgemaakte sierraden, houtsnijwerk en andere leuke cadeautjes voor onder de kerstboom. Verder zijn er volop kraampjes met hartige en zoete Südtiroler lekkernijen zoals Speckknödel mit Sauerkraut en Kaiserschmarrn. Vervolgens rijden we via klooster Neustift, het grootste kloostercomplex van Tirol, naar Vipiteno. Deze stad is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. U vindt er veel specialiteitenwinkels en een mooi versierde kerstmarkt. Bij terugkomst in het hotel wordt u getrakteerd op Glühwein.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van Freienfeld en beginnen we aan de terugreis.

 

De Kastelruther Spatzen is een muziekgroep uit Südtirol met een geliefd repertoire. Ze zijn inmiddels door heel Europa bekend en komen, zoals de naam al zegt, uit het dorpje Kastelruth.
Het aantal uitgebrachte cd’s is bijna ontelbaar. Ze hebben al meer dan 100 gouden platen in ontvangst mogen nemen. Het is de meest succesvolle groep in het genre van populaire Duitstalige Schlager.
Ondanks hun grote tours door heel Europa maken ze tijdens advent altijd tijd vrij om een uniek optreden te verzorgen in het dorp waar hun roots liggen: Kastelruth. U kunt daarbij aanwezig zijn met deze reis. Het unieke is ook de toegankelijkheid van de bandleden: handtekeningen, een handdruk of een gesprek. Het is allemaal mogelijk tijdens dit concert.

8-daagse tuinreis Italiaanse Meren 2022

Beleef mediterrane sferen in het noorden van Italië

Deze reis combineert de betoverende natuur met de zomerkleuren van de mediterrane tuinen en de blauwe meren van Noord-Italië. U bezoekt de mooiste landhuizen met prachtige tuinen, waarvan de meeste uit de renaissance en barok stammen. Ook de eilandjes Isola Bella en Isola Madre zijn een bijzondere ervaring, met hun geuren en kleuren zorgen ze voor een echte mediterrane beleving.

Programma
Dag 1: Jardin des Traces
Dag 2: Merian Gärten en Kulturkloster Altdorf
Dag 3: Villa Cicogna Mozzoni, stadsbezoek Lugano en Villa Carlotta
Dag 4: Villa Taranto en Parco Pallavicino
Dag 5: Isola Bella en Isola Madre
Dag 6: Villa Melzi en Minoprio Foundation
Dag 7: Landhaus Ettenbül
Dag 8: Botanische tuin Metz

Let op: vanwege onverwachte omstandigheden overnachten we gedurende deze tuinreis in een ander hotel. Meer informatie vindt u onder het kopje ‘Hotel informatie’. Deze wijziging heeft geen invloed op de uitvoering van het programma.

Jardin des Traces
In deze tuin komen het verleden, heden en de toekomst bij elkaar en staat de veranderlijkheid van mens en natuur centraal. Met op de achtergrond een oude, monumentale hoogoven biedt de tuin rustige grasvlakten, spiegelende wateroppervlakten en een zachte, bewegende beplanting.

Merian Gärten
Met name de grote aanwezigheid van water, waaronder een grote vijver, een kleine vijver bij het terras en een rechte waterloop met brug, maken deze tuin zo leuk. Lopend langs de gemengde borders, grote perken, bogen vol rozen, kuipen met palmen en potten met agapanthus en oleanders komt u ogen tekort.

Kulturkloster Altdorf
In deze bijzondere tuin zijn 200 verschillende planten te vinden die kleurstof leveren voor het verven van wol en textiel. De bloementuin van het oude Kapucijnenklooster ligt op een warme zuidhelling en heeft verschillende terrassen waarop deze unieke planten in borders zijn aangeplant.

Villa Cicogna Mozzoni
De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin. Hier zijn twee identieke rechthoekige vijvers met balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.

Stadsbezoek Lugano
Lugano is een bijzonder plaatsje aan het gelijknamige meer. Het heeft een autovrij centrum waar kleine steegjes, lokale marktjes, pittoreske winkels en restaurants zorgen voor een mediterrane sfeer.

Villa Carlotta
Deze aantrekkelijke tuin loopt bijna tot aan het Comomeer. Door het hoogteverschil zijn er veel trappen die leiden langs fonteinen, beelden en glooiende gazons. U vindt hier een botanische tuin, veel geurende rozen en een verzameling tropische planten.

Villa Taranto
De echte botanist zal blij worden van de bijzondere planten, bomen en struiken in deze tuin. Naast een oud herbarium lijkt de wandeling op een reis door verre landen. Zo is er een Dicksonia uit Tasmanië, een zakdoekjesboom en in de kas de Victoria cruziana uit Zuid-Amerika.

Parco Pallavicino
Dit park werd halverwege de 19e eeuw aangelegd als Engels park aan de oever van het Lago Maggiore. Open weiden, schaduwrijke lanen en kleurrijke pleinen gevuld met bloemen wisselen elkaar af. Sinds 1954 is er ook een kleine dierentuin met 40 diersoorten die leven aan het park toevoegen.

Isola Bella
U bezoekt per boot het eilandje Isola Bella, gelegen midden in het meer van Maggiore. Op het eiland vindt u het imposante Palazzo Borromeo in barokke stijl met een overdaad aan sierlijke krullen en de bijbehorende Italiaanse tuinen, verspreid over tien terrassen tot maar liefst 37 meter hoog.

Isola Madre
Dit eiland is al vele eeuwen in handen van tuinders. Aangekocht in de 16e eeuw werd het terrein eerst ingericht als boomgaard met druiven, walnoten, vijgen en kersen. Nu is het hele eiland een warme botanische tuin met een verzameling unieke planten en struiken.

Villa Melzi
Op het schiereiland in het Comomeer ligt een Engelse landschappelijke tuin pal aan het water. Vanaf het meer loopt de tuin omhoog tegen de heuvel met een grote diversiteit aan oude bomen. Het meest romantische deel is de oosterse tuin met vijvers waarin grote koikarpers zwemmen.

Minoprio Foundation
De Minoprio Stichting is gevestigd op een landgoed en bestaat uit een historisch-, agrarisch en natuurpark. In het indrukwekkende botanische park van Minoprio groeien meer dan 300 boomsoorten en 1.600 bloeiende struiken.

Landhaus Ettenbül
De tuin van Landhaus Ettenbül was oorspronkelijk een particuliere rozentuin, waar de eigenaren hun liefde voor tuinieren in kwijt konden. Gedurende de jaren transformeerde de tuin tot een prachtig landschapspark in Engelse stijl. Tegenwoordig vindt u hier ruim 20 thematuinen met meer dan 1.000 soorten bomen, struiken en rozen.

Botanische tuin Metz
Deze botanische tuin werd in 1866 door de stad Metz gekocht. De tuin is aangelegd in Engelse stijl, met een traditionele rozentuin met allerlei soorten rozen, struikrozen en klimrozen. De prachtige serre biedt plaats aan palmen, bromelia’s en uitheemse plantensoorten.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

San Marino en de Adriatische Rivièra

Aan de prachtige Adriatische Rivièra, tussen Ravenna en Rimini, ligt de gezellige badplaats Cesenatico. Dit voormalige vissersdorp is een unieke bestemming. De stad heeft een mooie haven, ontworpen door Leonardo da Vinci en de oude kern heeft sfeervolle straatjes en pleintjes. Ook heeft de stad een prachtig uitgestrekt zandstrand dat uitnodigt voor een frisse duik in zee. Toch is dat niet het enige dat deze regio te bieden heeft. We bezoeken tijdens deze reis historische Romeinse steden, maar ook de beeldschone natuur van de Apennijnen. Daarnaast bezoeken we de oudste republiek van Europa: San Marino.

Dag 1 | Heenreis
We rijden met diverse pauzestops naar Oostenrijk waar we zullen overnachten.

Dag 2 | Cesenatico
We reizen verder naar het zuiden en passeren de Italiaanse grens. Bij het schitterende Gardameer zullen we een stop maken. Vervolgens rijden we verder naar Hotel Milord in Cesenatico.

Dag 3 | Bologna
Deze mooie oude stad staat bekend om zijn paleizen en kerken, de oude universiteit en de uitstekende keuken. Wat u zeker niet mag missen zijn de schitterende zuilengangen die u overal in de stad tegenkomt. Ook de bekende winkelstraat, de ‘Strada Maggiore’, wordt geflankeerd door deze prachtige gangen. Twee gigantische torens zijn het symbool van de stad en de bekendste bezienswaardigheid. Eén van deze twee torens kunt u beklimmen (entree ca. € 5,-) voor een schitterend uitzicht over deze historische stad met haar rode daken.

Dag 4 | San Marino
De oudste republiek van Europa, San Marino, ligt op de steile hellingen van de Monte Titano en is omringd door middeleeuwse poorten en wallen. Op de drie toppen van de berg staan in totaal drie torens, een belangrijk symbool voor de republiek. De hoofdstad, San Marino Città, bestaat uit romantische smalle straatjes met middeleeuwse huizen. Verdwaal in de steegjes met Italiaanse balkonnetjes voorzien van de mooiste bloemen. Of bezoek de leukste winkeltjes met kleurrijke luifels waar u bijzondere souvenirs belastingvrij kunt kopen.

Dag 5 | Apennijnen
Vandaag maken we een tocht door de werkelijk schitterende natuur van de Apennijnen. Rijdend door de bergen worden we getrakteerd op adembenemende vergezichten. We rijden langs helderblauwe meren en pittoreske dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan. Uiteraard maken we onderweg verschillende fotostops. Ook bezoeken we Urbino, een klein schilderachtig stadje dat al ruim 20 jaar op de Werelderfgoedlijst staat en de geboorteplaats van schilders Rafaël en Bramante is. Slenter door de charmante oude steegjes waar u op iedere hoek opnieuw zult worden verrast door prachtige uitzichten over de omgeving.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag in Cesenatico. Ontdek de schoonheid van dit voormalige oude vissersdorp. De stad heeft een prachtige haven, ontworpen door Leonardo da Vinci. Deze ziet er nog altijd uit zoals hij het ooit heeft ontworpen. Zijn schetsen zijn te bekijken in de plaatselijke bibliotheek. Of brengt u liever de dag door op het prachtige uitgestrekte zandstrand van Cesenatico?

Dag 7 | Comacchio – Ravenna
De Romeinen bouwden Comacchio op dertien eilandjes die werden verbonden door bruggen. Vanwege deze lage bruggetjes en kronkelende kanalen, wordt de stad ook wel ‘klein Venetië’ genoemd. De pastelkleurige huizen brengen u terug naar het oude Italië. Probeer zeker de paling in een van de lokale restaurantjes. Het is de delicatesse van de stad en heeft het Slow Food keurmerk bemachtigd. Vervolgens rijden we naar Ravenna, wereldberoemd om haar Byzantijnse mozaïeken. De Romeinse stad is een echte cultuurstad en herbergt acht monumenten die op de Werelderfgoedlijst staan.

Dag 8 | Rimini
Een halve dag naar Rimini, de bekendste badplaats aan de Adriatische Zee. Slenter langs de vele winkeltjes en terrasjes of bezoek de oude stad met prachtige Romeinse en middeleeuwse gebouwen. ’s Middags heeft u vrije tijd in Cesenatico.

Dag 9 | Bolzano
We laten Cesenatico achter ons en rijden naar Oostenrijk voor de overnachting. In Bolzano maken we een stop. Deze schitterende stad is idyllisch gelegen tussen groene heuvels en imposante bergen. De historische stadskern met romantische steegjes, middeleeuwse bogen en prachtige kastelen is het bezoeken zeker waard!

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de reis terug naar Nederland.

Authentiek Umbrië

Umbrië is een schitterende regio in het hart van Italië. In de middeleeuwse stadjes, gelegen tussen de groene heuvels, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Overal vindt u herinneringen aan Franciscus van Assisi die hier heeft geleefd. Natuurlijk bezoeken we ook zijn geboorteplaats Assisi. In Assisi en Perugia kunt u zowel heerlijk winkelen als dwalen door de oude stad, koffie drinken in de cafeetjes of uitgebreid lunchen op één van de gezellige pleinen. Tijdens deze reis geniet u van ‘la dolce vita’: het goede leven!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met uw chauffeur en reisleiding rijden wij naar het zuiden voor het diner en de overnachting.

Dag 2 | Assisi
Na het ontbijt rijden we richting Italië. We passeren onder andere Verona en Bologna. Ons einddoel is Assisi, waar we zeven nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Spoleto – Montefalco
Velen zien Spoleto als één van de mooiste steden van Umbrië. Een gezellig stadje met interessante monumenten en pittoreske straatjes. Via de boog van Drusus wandelen we naar het Piazza del Marcato. Vanaf hier ziet u de dom van Spoleto. In Montefalco, door haar prachtige ligging ook wel het balkon van Umbrië genoemd, zien we tijdens de stadswandeling de kerk waarin de schilder Benozzo Gozzoli 12 prachtige fresco’s maakte.

Dag 4 | Watervallen van Marmore – Spello
In een prachtig natuurgebied in het zuiden van Umbrië bezoeken we de indrukwekkende Cascata delle Marmore. Deze watervallen werden in de 3e eeuw voor Christus aangelegd door de Romeinen en behoren tot de hoogste van Europa. Via drie etages stort het water over 165 meter naar beneden (entree ca. € 10,-). Verder naar Spello, één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Umbrië. Het oude centrum bestaat uit pittoreske smalle, steile straatjes en mooie pleinen.

Dag 5 | Gubbio
In Gubbio geniet u van een authentieke middeleeuwse sfeer. Vanaf de moderne benedenstad kunt u naar boven lopen. Daar aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving en kunt u bijkomen op één van de gezellige terrasjes. Aan het Piazza Grande, misschien wel het mooiste plein van Umbrië, ligt het Palazzo dei Consoli. Dit voormalige stadshuis doet nu dienst als museum (entree ca. € 7,-). Op de terugweg brengen we een bezoek aan de Basilica di Santa Maria degli Angeli. Een grote kerk gebouwd over de ‘varkensstal’ waar Franciscus met zijn medebroeders gewoond heeft.

Dag 6 | Assisi van Franciscus
Vandaag nemen we uitgebreid de tijd om Assisi, de geboorteplaats van Franciscus, te verkennen. We lopen naar het stadscentrum (ongeveer een half uur wandelen vanaf het hotel). Het panorama van de stad, fraai gelegen tegen de Monte Subasio, wordt overheerst door de Basilica di San Francesco. Tijdens de stadswandeling bezoeken we de basiliek en het graf van de heilige Franciscus. Let op: deze dag wandelt u ongeveer 5 kilometer.

Dag 7 | Lago di Trasimeno – olijfolie pers
We maken een mooie rondrit door Umbrië en langs Lago di Trasimeno. We stoppen in Chianciano Terme, waar een oliemolen staat. Die is in deze tijd van het jaar niet in gebruik, maar de olijfkweker laat in een film zien hoe de olijven tot olie worden geperst. We genieten hier van een proeverij van diverse bruschetta: plakjes stokbrood besprenkeld met olijfolie, knoflook en/of stukjes tomaat en basilicum. Verser krijgt u deze lekkernij nergens (kosten ca. € 9,-)!

Dag 8 | Perugia
Vandaag gaan we naar de hoofdstad van Umbrië, Perugia. Het historische centrum bereikt u het makkelijkst per mini-metro (kosten ca. € 3,-). Tijdens de stadswandeling ziet u onder andere de fraaie Fontana Maggiore en de domkerk San Lorenzo. In het indrukwekkende Palazzo dei Priori is de Gallaria Nazionale dell’Umbria gevestigd met een omvangrijke verzameling kunstwerken (entree ca. € 8,-). U kunt dit museum op eigen gelegenheid bezoeken. Of wilt u liever genieten van een glas Italiaanse wijn?

Dag 9 | Oostenrijk
We laten Assisi achter ons en rijden dwars door Italië richting Oostenrijk voor het diner en overnachting.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt maken we ons op voor de terugreis. ’s Avonds komen we weer aan in Nederland.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te alle tijden uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

8-daagse tuinreis Toscane 2022

Geef toe aan de verleiding van Italiaanse villa’s, steden en tuinen

Toscane staat bekend om haar schilderachtige landschappen en geweldige keuken. Deze reis brengt u dan ook van verrassing naar verrassing. Sfeervolle steden, eeuwenoude ruïnes, indrukwekkende kunstschatten, Italiaanse villa’s met bijzondere tuinen, prachtige landschappen en kleine kopjes koffie. Laat u verleiden door deze sfeervolle en historische omgeving!

Programma
Dag 1: Garten der Sinne
Dag 2: Stadsbezoek Varese
Dag 3: Villa Garzoni Collodi en stadsbezoek Lucca
Dag 4: Stadsbezoek Florence
Dag 5: Villa Poggio Torselli en stadsbezoek Siena
Dag 6: Stadsbezoek Pisa, Villa Reale en Jardin Tintori Hesperidarium
Dag 7: Villa Cicogna Mozzoni
Dag 8: Jardins Fruitiers de Laquenexy

Garten der Sinne
Het gebruik van de zintuigen is het uitgangspunt bij de beleving van deze tuin. Deze bijzondere tuin is ingedeeld in een geluiden-, rozen-, jaargetijden-, meditatie-, theater- en grindtuin. Opvallend is de verboden tuin waar u niet in kunt en die vol staat met giftige planten, alleen zichtbaar door ramen in houten wanden.

Stadsbezoek Varese
Vlakbij de Zwitserse grens ligt het stadje Varese, dat ook wel ‘città-giardino’, ofwel tuinstad, wordt genoemd. Vergeet niet om het Sacro Monte heiligdom te bezoeken waar jaarlijks de “kruisprocessie” wordt gestart. Elk jaar komen duizenden pelgrims hier om voor de grote heiligdommen te knielen en deze te vereren.

Villa Garzoni Collodi
De Villa Garzoni met haar monumentale tuin is een versierd barokspektakel gelegen in een landelijke vallei. De tuin loopt omhoog vanaf een halfronde parterre met indrukwekkende trappen die voeren naar waterpartijen aan de rand van het bos.

Stadsbezoek Lucca
Bewonder het stadscentrum van Lucca, met smalle straatjes, rode daken en een mooi marktplein. U kunt wandelen over de oude stadsmuren die een prachtig uitzicht over de stad geven. Bezoek ook de San Martino kathedraal, Palazzo Ducale, de St. Frediano basiliek of Palazzo Pfanner met prachtige tuinen uit 1667.

Stadsbezoek Florence
Florence is één van de belangrijkste steden op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en architectuur. Dwaal door de prachtige straten en geniet van de pracht en praal die deze stad te bieden heeft.

Tip: bezoek de bijzondere Boboli tuinen. Deze beroemde tuinen liggen verscholen achter het Palazzo Pitti en vormen een waar openluchtmuseum waar de terrassen, trappen en wandelpaden u langs een schat aan kunstwerken voeren. Het is mogelijk om vooraf tickets bestellen zodat u de wachtrijen omzeilt en het maximale uit uw bezoek aan Florence kunt halen.

Villa Poggio Torselli
Dit landgoed strekt zich uit over de Toscaanse heuvels. Naast de traditionele parterretuin maakt ook het uitzicht een bezoek meer dan waard. Behalve het grote landhuis en de tuin zijn er wijngaarden en 2.700 olijfbomen waar olie van gemaakt wordt.

Stadsbezoek Siena
Siena is een stadje met een middeleeuwse sfeer en heerlijke smalle straatjes. Breng een bezoekje aan het Palazzo Pubblico of probeer de lokale specialiteit panforte, een stevige koek met noten. In de Orto Botanico Siena kunt u uw hart ophalen aan de bijzondere plant- en bloemsoorten.

Stadsbezoek Pisa
De stad die bekend staat vanwege de scheve toren is een grote toeristische trekpleister. Behalve de toren is er nog veel meer te ontdekken, zoals de Dom van Pisa, het Baptisterium en het Camposanta. Ook de pleinen, kleine straatjes en winkels zijn leuk om te bezoeken.

Villa Reale
Deze 17e-eeuwse villa ligt op een buitengewone plek aan de voet van de Pizzorne heuvels. De tuinen bezitten een klassiek assenstelsel, een formele vijver met standbeelden, ornamenten, balustrade en een waterval met grot. Elisa Bonaparte, de zus van Napoleon, liet aanvullend een Engelse tuin aanleggen.

Jardin Tintori Hesperidarium
Tintori Hesperidarium is een unieke tuin met ruim 200 variaties op de citrusplant, waarvan sommigen heel herkenbaar en andere soorten onbekend zijn. De tuin bevat daarnaast een mooie combinatie van moderne en klassieke elementen zoals paadjes, fonteinen en beeldhouwwerken.

Villa Cicogna Mozzoni
De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin met twee identieke rechthoekige vijvers en balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder in deze tuin is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.

Jardins Fruitiers de Laquenexy
Ontdek de geheime schatten van deze boomgaard. Verdeeld over bijna vier hectare vindt u tuinpaden door maar liefst 14 verschillende themagebieden. Variërend van een kruiden- en groentetuin tot een tuin met eetbare bloemen en een ‘verboden tuin’, het aanbod is indrukwekkend.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Bloemenrivièra met Monaco

De Italiaanse Rivièra is beroemd om de vele bloemen en de elegante villa’s uit de tijd dat rijke Engelsen en Russen hier kwamen overwinteren. In deze streek worden mondaine badplaatsen afgewisseld met middeleeuwse dorpjes. We nemen uitgebreid de tijd voor het boeiende Genua en doen ook de Franse Rivièra aan, met een bezoek aan Monaco. Naast onze chauffeur staat tijdens de gehele reis onze reisleider tot uw beschikking. Met recht een PLUS-reis!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met de chauffeur en reisleider rijden wij naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor een overnachting.

Dag 2 | Loano
Via een mooie route dwars door Zwitserland steken we de Italiaanse grens over. In de loop van de dag komen we aan in Loano, waar we zeven nachten zullen verblijven.

Dag 3 | San Remo en Dolceacqua
In het centrum van San Remo vindt u mondaine winkelstraten, grote boulevards met palmbomen en prachtige villa’s. Deze weelde staat in groot contrast met de smalle steile steegjes in de oude stad. Onder leiding van onze eigen gids maken we een stadswandeling. Na het bezoek aan San Remo, rijden we landinwaarts naar Dolceacqua. Dit sfeervolle dorpje met levendige sfeer is gelegen op een klif en vormde de inspiratie voor Claude Monet’s schilderij Le Chateau de Dolceacqua. We rijden via een prachtige kustroute terug naar het hotel.

Dag 4 | Monaco
We steken de grens over en bezoeken het Vorstendom Monaco. Tijdens de wandeling door de oude stad met onze gids, zien we onder andere de kathedraal en lopen we langs het prinselijk paleis dat u op eigen gelegenheid kunt bezichtigen (kosten ca. € 8,-). Een andere aanrader is een rit met het toeristisch treintje, waarbij u door de haven en langs Monte Carlo’s beroemde casino rijdt (kosten ca. € 10,-). Onze touringcar kan niet in het centrum van Monaco parkeren. Het vervoer naar het centrum vindt daarom plaats met lokale bussen (kosten ca. € 4,- retour).

Dag 5 | Savona en Albenga
Vanuit Loano rijden we naar het provinciestadje Savona. Tijdens een stadswandeling door het oude centrum bewonderen we de dom en het middeleeuwse Palazzo delle Rovere. In Albenga bezichtigen we de vroegchristelijke basiliek met haar prachtige fresco’s.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag om heerlijk te genieten aan het zwembad of aan het strand. Ook kunt u vanaf het centrum van Loano met de trein naar de gezellige badplaats Alassio reizen (kosten ca. € 6,- retour).

Dag 7 | Genua
We bezoeken vandaag Genua, de belangrijkste havenstad van Italië met een fraai, historisch stadshart. We bewonderen tijdens de stadswandeling de stoere toegangspoort, de zwart-wit gestreepte dom en het statige Palazzo Ducale. Daarna kunt u op eigen gelegenheid Genua ontdekken. Tip: de schitterende kunstcollectie van het Palazzo Bianco en Palazzo Rosso (kosten ca. € 9,-) óf het grootste aquarium van Europa (vanaf ca. € 27,- afhankelijk van ticketkeuze).

Dag 8 | Rapallo en Portofino
In het gezellige Rapallo prijkt een middeleeuws kasteeltje boven de boulevard met haar vele restaurants en terrasjes uit. Vanuit Rapallo nemen we de boot naar Portofino (kosten ca. € 15,-), een oud vissersdorpje met een prachtige ligging in een baai. Leuk weetje: Het vissersdorpje is zo populair dat delen ervan zijn nagebouwd in amusementsparken in Japan en de Verenigde Staten

Dag 9 | Dwars door Zwitserland
We rijden via Zwitserland naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland of Frankrijk.

Dag 10 | Terugreis
Via de snelste route rijden we terug naar Nederland.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te allen tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Lago Maggiore

In het grensgebied van Zwitserland en Italië liggen een aantal van de beroemdste Alpenmeren: het Lago Maggiore, het Comomeer en het meer van Lugano. Dankzij de schitterende ligging en het zachte klimaat zijn de plaatsen langs het meer al eeuwenlang een favoriete vakantiebestemming. Deze reis verblijven we in het historische centrum van de mooiste plaats aan het Lago Maggiore: Stresa, prachtig gelegen aan de voet van de Mottarone en direct aan de oever van het meer.

Dag 1 | Heenreis
Via de diverse opstapplaatsen rijden we naar het overnachtingshotel in Frankrijk of Duitsland.

Dag 2 | Stresa
Onderweg naar Stresa rijden we vandaag over de Simplonpas, een route die al sinds de middeleeuwen in gebruik is! Ondanks de hoogte (2.005 meter) is de pas het hele jaar door open. Dit is één van de best aangelegde bergpassen van Europa.

Dag 3 | Lago Maggiore – Lugano
Vandaag een mooie route met prachtige vergezichten. We rijden langs het Lago Maggiore naar Lugano, een Zwitserse stad met een Italiaanse sfeer. Lugano ligt aan de noordelijke oever van het meer van Lugano, tussen Lago Maggiore en het Comomeer. De prachtige ligging van de stad en het subtropische klimaat hebben de stad haar bijnaam ‘Koningin van de Ceresio’ gegeven.

Dag 4 | Milaan
Milaan is de tweede stad van Italië en als modestad van internationaal belang. De bekendste bezienswaardigheid is de schitterende gotische kathedraal Santa Maria Nascente. Aan de Piazza Duomo ligt ook de bekendste winkelstraat van Milaan, de overdekte galleria Vittorio Emanuele II, waar topdesigners hun winkels hebben.

Dag 5 | Verbania – Pallanza
We beginnen met een korte stop in Verbania. In de 19e eeuw werd de omgeving van Verbania ontdekt door Engelse reizigers, die hier villa’s met uitgestrekte tuinen lieten aanleggen. U treft hier een mooie boulevard aan met gezellige terrasjes. In de smalle straatjes daarachter liggen allerlei leuke winkeltjes. We rijden verder naar Pallanza, dat een fleurige middeleeuwse uitstraling heeft. Een bezoek aan Villa Taranto, een prachtige botanische tuin met 20.000 planten uit de hele wereld (entree ca. € 11,-), is een absolute aanrader.

Dag 6 | Turijn
Verrassend Turijn, de hoofdstad van Piëmont, heeft een hele eigen sfeer en een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Zo vindt u hier barokke paleizen en kilometerslange arcaden waar leuke winkeltjes en cafés onder liggen. Ook zijn er verschillende interessante musea te bezichtigen, zoals het Museo Nazionale del Cinema. Alleen al het bijzondere gebouw van dit filmmuseum is de moeite waard (entree ca. € 11,-). Ook het Museo Egizio is uitzonderlijk. Dit is, op het museum van Caïro na, het grootste museum met Egyptische kunst ter wereld (entree ca € 13,-).

Dag 7 | Vrije dag in Stresa
Vandaag heeft u alle tijd om te genieten van het mooie Stresa. U kunt de boot nemen naar de Borromeïsche Eilanden, waar de familie Borromeo in de 17e eeuw schitterende villa’s en tuinen liet aanleggen. Een deel hiervan is geopend voor het publiek.

Dag 8 | Comomeer
Het Comomeer dankt zijn naam aan de naastgelegen grote stad Como. Deze plaats is van oudsher bekend om de zijde-industrie. Binnen de vestingmuren kunt u heerlijk wandelen door de smalle straatjes van de oude stad. Ook kunt u vanuit Como een mooie boottocht maken naar de overige plaatsen aan het diepste meer van Italië.

Dag 9 | Terugreis
We laten Italië achter ons en rijden dwars door Zwitserland naar Duitsland of Frankrijk voor de overnachting. In elk geval maken we een langere pauze in een gezellige vakantieplaats.

Dag 10 | Nederland
In de loop van de middag rijden we Nederland binnen, u wordt naar uw opstapplaats gebracht.

Ligurië en Piëmont

Het eerste deel van deze reis verblijft u in Ligurië. Deze streek heeft een rotsachtige kustlijn met azuurblauwe zee en een fraai berglandschap. Historische steden en kleine dorpjes met kleurige huizen die tegen rotswanden zijn gebouwd, maken deze streek een lust voor het oog. Het tweede deel van de reis brengen wij door in Piëmont, wat letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ betekent. In deze regio brengen we onder andere een bezoek aan de plaatsen Turijn en Alba. Kom onder de indruk van dit prachtige deel van Italië… La dolce vita!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf onze opstapplaatsen rijden we naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor de eerste overnachting. We zullen zeker voldoende tijd hebben om onderweg nog een mooie stop te maken.

Dag 2 | Zwitserland – Ligurië
Om dit een tweede reisdag te noemen is niet juist. Een fantastische excursiedag, die ons dwars door Zwitserland voert met diverse uitzichten. Op tijd voor het diner arriveren we in Santo Stefano al Mare, waar we vier nachten zullen verblijven.

Dag 3 | San Remo – Menton
De ochtend verblijven we in San Remo met haar vele middeleeuwse vestingwerken, mondaine winkelstraten en gezellige boulevard. Na op één van de terrasjes genoten te hebben van een hapje en drankje, vervolgen we de reis met schitterende uitzichten tot in Menton. U begrijpt het al: we zijn aan de Franse Rivièra. Menton wordt ook wel de ‘Parel van Frankrijk’ genoemd.

Dag 4 | Ligurische kust
Vandaag maken we een mooie tocht langs de Ligurische kust. We bezoeken de kustplaatsen Diano Marina en Cervo, één van de mooiste middeleeuwse dorpjes aan deze kust. Dit romantische stadje met zijn wirwar aan nauwe straatjes en eeuwenoude kleine huisjes geeft u het gevoel dat u teruggaat in de tijd. We vervolgen onze weg via Alassio tot Albenga. Deze laatste plaats kenmerkt zich vooral door de vier hoge torens die het centrum domineren.

Dag 5 | Vrije dag Santo Stefano al Mare
Hotel Aregai Marina ligt direct aan het strand, de zee en de grote jachthaven. Flaneer over de promenade, geniet van een drankje op één van de vele terrasjes of breng een bezoek aan de middeleeuwse Sint-Stefanus kerk die in romaanse stijl is gebouwd.

Dag 6 | Noli – Acqui Terme
We verlaten Santo Stefano al Mare en vertrekken richting Acqui Terme. Onderweg bezoeken wij Noli, één van de mooiste dorpen van Italië met een middeleeuwse stadskern. Oude paleizen, smalle straatjes en historische gebouwen wachten op u. ’s Middags geniet u al van het mooie Piëmont als we via een route door het binnenland naar Acqui Terme rijden voor een verblijf van drie nachten.

Dag 7 | Turijn
Vandaag brengen wij door in deze mooie stad. Bekend door Fiat, maar zeker ook door de mode en moderne kunst. We starten met een rondleiding onder begeleiding van een lokale gids. U ziet onder andere de Dom van Turijn, de Basiliek, Superga, het Pallazo Madam en het Koninklijk Paleis. Vervolgens heeft u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan.

Dag 8 | Alba – wijnproeverij
Deze ochtend staat een bezoek aan Alba op het programma, een oude stad met vijf 14e-eeuwse torens. Het staat bekend om de witte truffels, de rode en witte wijn, maar ook om Nutella en Ferrero Rocher. ’s Middags bezoeken we de bekende wijnplaats Asti. Hier wordt u een wijnproeverij aangeboden met wijnen uit de regio, gedestilleerde producten en kleine Piëmontse snacks.

Dag 9 | Zwitserland
We nemen afscheid van Acqui Terme en rijden via een mooie route door Zwitserland naar ons overnachtingshotel. Als de tijd het toelaat maken we onderweg nog een stop in Luzern.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Onderweg maken we nog een mooie stop in Luxemburg Stad.

Toscane met Florence, Lucca en Pisa

Op naar Toscane, één van de mooiste gebieden van Italië. Onze verblijfplaats is het kustgebied Versilia. Overdag bezoeken we de beroemde steden en ‘s avonds kunt u heerlijk genieten aan de kust. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling of bezoek één van de gezellige strandtenten. Toscane beschikt naast prachtig natuurschoon en imposante kunststeden ook over een kuststrook van maar liefst 400 kilometer, met zandstranden en pijnboombossen, afgewisseld door rotsen en duinen.

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur. Vervolgens rijden we met verschillende pauzestops door naar het hotel.

Dag 2 | Lido di Camaiore
Via Oostenrijk of Zwitserland gaan we naar de Versilia kust waar we zeven nachten blijven. Een mooie stop wacht ons onderweg. Afhankelijk van de route kan dat bijvoorbeeld het Gardameer of het Comomeer zijn.

Dag 3 | Florence
We gaan naar de Toscaanse hoofdstad en één van de mooiste Italiaanse steden: Florence. Samen met een plaatselijke gids ontdekken we de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de prachtige Ponte Vecchio over de rivier de Arno en het Piazza delle Signoria met haar indrukwekkende beeldengalerij. Daarna kunt u zelf op verkenning gaan.

Dag 4 | Cinque Terre
U heeft de mogelijkheid om mee op excursie te gaan naar de beroemde Cinque Terre (kosten ter plaatse te voldoen ca. € 35,-). Cinque Terre bestaat uit vijf oude vissersdorpjes die op steile rotsen gebouwd zijn en staat al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. De dorpjes worden verbonden door een spoorlijn en wandelpaden. De excursie wordt begeleid door een lokale gids en te voet, per bus, boot en/of trein uitgevoerd. U dient bij boeking aan te geven of u aan de excursie wilt deelnemen.

Dag 5 | Siena
Een mooie route dwars door Toscane brengt ons naar Siena. De op een heuvel gelegen prachtige middeleeuwse binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het silhouet van Duomo. Bezienswaardig is onder andere het Piazza del Campo (het beroemde schelpvormige, licht hellende plein) en het Torre del Mangia, een 102 meter hoge klokkentoren. De toren is te beklimmen via een nauwe trap en boven aangekomen heeft u een panoramisch uitzicht over de omgeving (entree ca. € 10,-).

Dag 6 | Vrije dag in Lido di Camaiore
Vandaag kunt u de dag geheel naar eigen wens invullen. Wat dacht u van een wandeling over de brede wandelpromenade met zijn gezellige terrasjes of misschien toch liever relaxen aan het strand? Op 200 meter afstand van het hotel bevindt zich een bushalte. Met het openbaar vervoer kunt u op eenvoudige wijze een bezoek brengen aan één van de omliggende plaatsen zoals Viareggio.

Dag 7 | San Gimignano – Volterra
San Gimignano is één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane. Het ligt op een hoge heuvel en wordt omgeven door stadsmuren. De middeleeuwse torens bepalen het stadsbeeld. Vervolgens gaan we naar Volterra, gesticht door de Etrusken. Uit deze periode zijn nog overblijfselen te bewonderen, zoals de stadsmuren en toegangspoorten Porta all’Arco en Porta Diana. Een bezoek aan het Etruskisch museum is zeker de moeite waard (entree ca. € 14,-).

Dag 8 | Lucca – Pisa
De charme van Lucca wordt vooral door de Italiaanse sfeer die in dit stadje heerst bepaald. Het mooiste uitzicht heeft u vanaf de 16e-eeuwse stadsmuur die het centrum van de stad volledig omringt. Hier vinden we smalle straatjes met leuke winkeltjes, schitterende Romaanse kerken en prachtige pleinen zoals Piazza dell’Anfiteatro. In Pisa bezoeken we Campo dei Miracoli, uiteraard met de beroemde scheven toren van Pisa. In beide plaatsen hebben we een rondleiding met gids.

Dag 9 | Oostenrijk of Zwitserland
Via een mooie route door Oostenrijk of Zwitserland, met zeker een bezienswaardige stop, rijden we richting het overnachtingshotel.

Dag 10 | Terugreis
We kijken terug op een prachtige reis en keren terug naar de opstapplaatsen in Nederland.

De optionele excursie Cinque Terre dient u bij boeking te reserveren. Betalen doet u aan de chauffeur. Prijs is onder voorbehoud, de genoemde prijs is van 2021 omdat het tarief voor 2022 nog niet bekend was ten tijde van de druk van deze brochure.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te allen tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Toscane: van Pinokkio tot Napoleon

Toscane, beroemd om Florence, Pisa en Lucca en alle grote namen die daar aan verbonden zijn zoals Leonardo da Vinci en de familie Medici. Tijdens deze reis ontdekken wij echter de onbekende ‘parels van de Toscane’ die absoluut de moeite waard zijn. We bezoeken pittoreske dorpjes gelegen in het heuvelachtige landschap met zijn unieke natuur. In Collodi komt de fabel van Pinokkio tot leven en in Borgo a Mozzana zien wij de “Duivelsbrug”. Tijdens de excursie naar Elba treden wij in de voetsporen van Napoleon tijdens zijn ballingschap en kunt u een bezoek brengen aan zijn “Gouden kooi”.

Dag 1 | Heenreis
Na de eerste kennismaking met chauffeur en medereizigers, rijden wij met verschillende pauzes door naar ons overnachtingsadres.

Dag 2 | Lido di Camaiore
Dwars door Oostenrijk of Zwitserland vervolgen wij onze weg naar de Versilia kust waar wij vijf nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Collodi-Pistoia
Na het ontbijt vertrekken wij richting onze eerste stop van vandaag: Collodi. Iedereen kent de fabel van het houten poppetje dat tot leven komt, Pinokkio. De schrijver van het verhaal, Carlo Lorenzini, ontleende zijn schrijversnaam “Collodi” aan het dorp waar zijn moeder was geboren. Hier ligt ook één van de mooiste villa’s van de Toscane, Villa Garzoni. De bijbehorende indrukwekkende tuin met vlinderhuis, bereikt u via een prachtig gedecoreerde dubbele trap (entree combinatie tuin en park Pinokkio ca. € 25,-). We rijden verder naar het volgende typisch Toscaanse stadje: Pistoia, ook wel “het kleine Florence” genoemd. Ontdek het levendige plein “Piazza del Duomo” met een mooie Campanile die een uniek uitzicht biedt over de stad. Waar u in Florence tussen massa’s toeristen staat, kunt u hier in alle rust genieten van de prachtige bouwwerken.

Dag 4 | Vrije dag
Vandaag kunt u de gehele dag naar eigen wens invullen. Lido di Camaiore is direct aan het strand gelegen en heeft een brede wandelpromenade waar u heerlijk overheen kunt slenteren. Vanuit Lido di Camaiore zijn tevens prima treinverbindingen naar andere plaatsen in de buurt, zoals bijvoorbeeld Massa en Carrara. De regio van Massa en Carrara staat vooral bekend om de bergketen Alpi Apuane waar het wereldberoemde Carrara Marmer vandaan komt. Men kan dan ook wit en blauw gemarmerde historische monumenten in deze regio terugvinden. Tip: boek ter plaatse een marmertour en ontdek hoe het marmer gewonnen wordt.

Dag 5 | Piombino – Elba
Vanuit het hotel rijden wij naar Piombino. De stad is gelegen in de provincie Livorno en was een Etruskische havenstad. Er zijn dan ook verschillende oude monumenten terug te vinden zoals bijvoorbeeld ‘De Rivellino’. Deze ommuurde stadspoort is het oudste monument in de stad. Echter is Piombino vooral bekend om zijn directe ferryverbinding naar Elba. De overtocht van Piombino naar Portoferraio/Elba duurt ca. 1 uur (kosten ca. € 35,- retour). Het eiland van de verbannen Napoleon! De idyllische straatjes in het historische centrum van Portoferraio zijn absoluut een bezoek waard, net als de oude burchten Forte Stella, Forte Falcone en Forte Inglese. Treed in Napoleons voetsporen en bezoek zijn villa en het museum: ’Palazzina dei Mulini’. Gedurende de 10 maanden ballingschap leefde Napoleon in deze “Gouden kooi”.

Dag 6 | Toscaanse binnenland
Vandaag staat het onontdekte Toscaanse binnenland op het programma. We beginnen in Seravezza, gesticht in 1515 en bekend om de winning van marmer. Vlakbij het centrum van de stad ligt de voormalige zomerresidentie van de familie Medici, het Medici Paleis uit de 16e eeuw. We vervolgen onze weg naar Castelnuovo di Garfagnana. Deze plaats wordt gezien als de hoofdstad van de regio Garfagnana. De grootste trekpleister op het Piazza Umberto I is het fort Rocca Ariostesca uit de 11e eeuw. We rijden verder naar Castiglione di Garfagnana. Het historisch centrum is nog volledig ommuurd door een stadswal. U kunt heerlijk door de straten slenteren en genieten van de oude bouwwerken. Aansluitend bezoeken we Barga, één van de mooiste plaatsen in de Toscane. Prachtig en hoog gelegen in een groene omgeving. Op het hoogste punt is de kerk Chiesa del Mille gebouwd, waar u kunt genieten van een adembenemend uitzicht. Onze laatste stop van vandaag is bij Borgo a Mozzana bekend om de brug Ponte del Diavolo, ook genoemd Ponte della Maddalena.

Dag 7 | Terugreis
Na het ontbijt rijden we naar Oostenrijk of Zwitserland voor onze tussenovernachting.

Dag 8 | Nederland
Met verschillende tussenstops rijden wij terug naar Nederland.

Comomeer met Bellagio en Lugano

Eén van de mooiste meren van Italië, zo mogen we het Comomeer toch zeker noemen! Of je deze plek nu in de zomer of in de winter bezoekt, het is er altijd schitterend. Aan de oevers van het Comomeer liggen prachtige pittoreske dorpjes, verscholen tussen de groene heuvels. Deze regio heeft een bijzondere charme! We bezoeken de parel van het Comomeer, Bellagio, één van de mooiste dorpjes van Italië. Maar ook de oude stad Como is werkelijk betoverend. Tevens maken we een excursie naar het Meer van Lugano. We ontdekken al deze mooie plaatsen vanuit Hotel Bazzoni in Tremezzo, schitterend gelegen aan de promenade met uitzicht over het Comomeer.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we met voldoende pauzes onderweg naar het overnachtingshotel in Duitsland of Frankrijk.

Dag 2 | Luzern
Na het ontbijt rijden we verder richting het zuiden en stoppen we in Luzern, schilderachtig gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer en tussen de bergen Pilatus en Rigi. De middeleeuwse kapelbrug, een 200 meter lange overdekte houten brug met 111 beschilderde panelen, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het pittoreske centrum. De leuke winkeltjes, schilderachtige pleinen en prachtige kerken maken dit tot een mooie stad om doorheen te slenteren. Vervolgens rijden we verder naar hotel Bazzoni, prachtig gelegen aan de promenade van Tremezzo met een schitterend uitzicht over het meer.

Dag 3 | Bellagio – Como
Als u ’s ochtends het hotel uitloopt hoort u het water al klotsen tegen de oevers. In de ochtendzon ontwaakt de natuur langzaam en de in nevel gehulde bergtoppen worden zichtbaar. Een mooi begin van de dag! Een reisleider zal ons vandaag de hele dag meenemen naar de mooiste plaatsen aan het Comomeer. Vlakbij het hotel nemen we de ferry en steken we het Comomeer over naar Bellagio. Schitterend gelegen aan de oevers van het meer. Het is één van de meest charmante stadjes van deze regio met een echte authentieke Italiaanse sfeer. Het prachtige historische centrum kent vele winkeltjes vol sieraden en handgemaakte producten. Aan de voet van de heuvel vindt u de Romaanse basiliek, die trots boven het stadje en het meer uitprijkt. Na dit bezoek nemen we de ferry terug naar Cadenabbia. Hier stappen we in onze touringcar en rijden we richting Como, de grootste stad aan het meer. Deze plaats kent vele gezellige pleintjes die verbonden zijn door sfeervolle steegjes. Delen van de eeuwenoude stadsmuur, gebouwd door de Romeinen, zijn veelal nog zichtbaar. Het gezellige centrum met exclusieve winkels en kleine boetiekjes, is grotendeels autovrij. Het mooiste bouwwerk van Como is de kathedraal Santa Maria Assunta.

Dag 4 | Lugano
Vandaag gaan we naar Lugano, gelegen aan het gelijknamige meer. Deze bruisende stad is omringd door bergen en biedt schitterende uitzichten over het Meer van Lugano. De vele parken, villa’s, bloemen en olijfbomen geven deze charmante plaats een echte mediterrane flair. Het historische centrum is autovrij en bestaat uit prachtige pleinen en arcaden. U heeft voldoende tijd om de gezellige winkeltjes te ontdekken of een mooie boottocht te maken alvorens we terug rijden naar het hotel.

Dag 5 | Bazel
Na het ontbijt laden we de koffers in en rijden we richting Bazel. Hier maken we een stop om deze mooie Zwitserse stad te bezoeken. Bazel heeft een prachtig bewaard gebleven middeleeuws centrum. Charmante straatjes met schitterende historische huizen, prachtige stadsparken en vele interessante musea maken deze stad zeker een bezoek waard! U vindt hier onder andere het Dollhouse Museum, een erg leuk museum met oud speelgoed, poppenhuizen en beren (entree ca. CHF 7,-). Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de impostante Münster kathedraal. Tevens is dit één van de beste plekken voor een mooi uitzicht over de Rijn. Na dit bezoek rijden we verder naar het overnachtingshotel in Duitsland of Frankrijk.

Dag 6 | Terugreis
Met voldoende pauzes onderweg rijden we terug naar Nederland.

Authentiek Umbrië

Umbrië is een schitterende regio in het hart van Italië. In de middeleeuwse stadjes, gelegen tussen de groene heuvels, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Overal vindt u herinneringen aan Franciscus van Assisi die hier heeft geleefd. Natuurlijk bezoeken we ook zijn geboorteplaats Assisi. In Assisi en Perugia kunt u zowel heerlijk winkelen als dwalen door de oude stad, koffie drinken in de cafeetjes of uitgebreid lunchen op één van de gezellige pleinen. Tijdens deze reis geniet u van la dolce vita: het goede leven!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met uw chauffeur en reisleider rijden wij naar het zuiden voor het diner en de overnachting.

Dag 2 | Assisi
Na het ontbijt rijden we richting Italië. We passeren onder andere Verona en Bologna. Ons einddoel is Assisi, waar we zeven nachten verblijven.

Dag 3 | Spoleto – Montefalco
Velen zien Spoleto als één van de mooiste steden van Umbrië. Een gezellig stadje met interessante monumenten en pittoreske straatjes. Via de boog van Drusus wandelen we naar het Piazza del Marcato. Vanaf hier ziet u de dom van Spoleto. In Montefalco, door haar prachtige ligging ook wel het balkon van Umbrië genoemd, zien we tijdens de stadswandeling de kerk waarin de schilder Benozzo Gozzoli 12 prachtige fresco’s maakte.

Dag 4 | Watervallen van Marmore – Spello
In een prachtig natuurgebied in het zuiden van Umbrië bezoeken we de indrukwekkende Cascata delle Marmore. Deze watervallen werden in de 3e eeuw voor Christus aangelegd door de Romeinen en behoren tot de hoogste van Europa. Via drie etages stort het water over 165 meter naar beneden (entree ca. € 10,-). Verder naar Spello, één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Umbrië. Het oude centrum bestaat uit pittoreske smalle, steile straatjes en mooie pleinen.

Dag 5 | Gubbio
In Gubbio geniet u van een authentieke middeleeuwse sfeer. Vanaf de moderne benedenstad kunt u naar boven lopen. Daar aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving en kunt u bijkomen op één van de gezellige terrasjes. Aan het Piazza Grande, misschien wel het mooiste plein van Umbrië, ligt het Palazzo dei Consoli. Dit voormalige stadshuis doet nu dienst als museum (entree ca. € 7,-). Op de terugweg brengen we een bezoek aan de Basilica di Santa Maria degli Angeli. Een grote kerk gebouwd over de ‘varkensstal’ waar Franciscus met zijn medebroeders gewoond heeft.

Dag 6 | Assisi van Franciscus
Vandaag nemen we uitgebreid de tijd om Assisi, de geboorteplaats van Franciscus, te verkennen. We lopen naar het stadscentrum (ongeveer een half uur wandelen vanaf het hotel). Het panorama van de stad, fraai gelegen tegen de Monte Subasio, wordt overheerst door de Basilica di San Francesco. Tijdens de stadswandeling bezoeken we de basiliek en het graf van de heilige Franciscus. Let op: deze dag wandelt u ongeveer 5 kilometer.

Dag 7 | Lago di Trasimeno – olijfolie pers
We maken een mooie rondrit door Umbrië en langs Lago di Trasimeno. We stoppen in Chianciano Terme, waar een oliemolen staat. Die is in deze tijd van het jaar niet in gebruik, maar de olijfkweker laat in een film zien hoe de olijven tot olie worden geperst. We genieten hier van een proeverij van diverse bruschetta: plakjes stokbrood besprenkeld met olijfolie, knoflook en/of stukjes tomaat en basilicum. Verser krijgt u deze lekkernij nergens (kosten ca. € 7,-)!

Dag 8 | Perugia
Vandaag gaan we naar de hoofdstad van Umbrië, Perugia. Het historische centrum bereikt u het makkelijkst per mini-metro (kosten ca. € 3,-). Tijdens de stadswandeling ziet u onder andere de fraaie Fontana Maggiore en de domkerk San Lorenzo. In het indrukwekkende Palazzo dei Priori is de Gallaria Nazionale dell’Umbria gevestigd met een omvangrijke verzameling kunstwerken (entree ca. € 8,-). U kunt dit museum op eigen gelegenheid bezoeken of wilt u liever genieten van een glas Italiaanse wijn?

Dag 9 | Oostenrijk
We laten Assisi achter ons en rijden dwars door Italië richting Oostenrijk voor het diner.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt maken we ons op voor de terugreis. ’s Avonds komen we weer aan in Nederland.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te alle tijden uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Toscane met Florence, Lucca en Pisa

Op naar Toscane, één van de mooiste gebieden van Italië. Onze verblijfplaats is het kustgebied Versilia. Overdag bezoeken we de beroemde steden en ‘s avonds kunt u heerlijk genieten aan de kust. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling of bezoek een van de gezellige strandtenten. Toscane beschikt naast prachtig natuurschoon en imposante kunststeden ook over een kuststrook van maar liefst 400 kilometer, met zandstranden en pijnboombossen, afgewisseld door rotsen en duinen.

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur. Vervolgens rijden we met verschillende pauzestops door naar het hotel.

Dag 2 | Lido di Camaiore
Via Oostenrijk of Zwitserland gaan we naar de Versilia kust waar we zeven nachten blijven. Een mooie stop wacht ons onderweg. Afhankelijk van de route kan dat bijvoorbeeld het Gardameer of het Comomeer zijn.

Dag 3 | Florence
We gaan naar de Toscaanse hoofdstad en één van de mooiste Italiaanse steden: Florence. Samen met een plaatselijke gids ontdekken we de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de prachtige Ponte Vecchio over de rivier de Arno en het Piazza delle Signoria met haar indrukwekkende beeldengalerij. Daarna kunt u zelf op verkenning gaan.

Dag 4 | Cinque Terre
U heeft de mogelijkheid om mee op excursie te gaan naar de beroemde Cinque Terre (kosten ter plaatse te voldoen ca. € 35,-). Cinque Terre bestaat uit vijf oude vissersdorpjes die op steile rotsen gebouwd zijn en staat al sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. De dorpjes worden verbonden door een spoorlijn en wandelpaden. De excursie wordt begeleid door een lokale gids en te voet, per bus, boot en/of trein uitgevoerd. U dient bij boeking aan te geven of u aan de excursie wilt deelnemen.

Dag 5 | Siena
Een mooie route dwars door Toscane brengt ons naar Siena. De op een heuvel gelegen prachtige middeleeuwse binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het silhouet van Duomo. Bezienswaardig is onder andere het Piazza del Campo (het beroemde schelpvormige, licht hellende plein) en het Torre del Mangia, een 102 meter hoge klokkentoren. De toren is te beklimmen via een nauwe trap en boven aangekomen heeft u een panoramisch uitzicht over de omgeving (entree ca. € 10,-).

Dag 6 | Vrije dag in Lido di Camaiore
Vandaag kunt u de dag geheel naar eigen wens invullen. Wat dacht u van een wandeling over de brede wandelpromenade met zijn gezellige terrasjes of misschien toch liever relaxen aan het strand? Op 200 meter afstand van het hotel bevindt zich een bushalte. Met het openbaar vervoer kunt u op eenvoudige wijze een bezoek brengen aan één van de omliggende plaatsen zoals Viareggio.

Dag 7 | San Gimignano – Volterra
San Gimignano is één van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane. Het ligt op een hoge heuvel en wordt omgeven door stadsmuren. De middeleeuwse torens bepalen het stadsbeeld. Vervolgens gaan we naar Volterra, gesticht door de Etrusken. Uit deze periode zijn nog overblijfselen te bewonderen, zoals de stadsmuren en toegangspoorten Porta all’Arco en Porta Diana. Een bezoek aan het Etruskisch museum is zeker de moeite waard (entree ca. € 14,-).

Dag 8 | Lucca – Pisa
De charme van Lucca wordt vooral door de Italiaanse sfeer die in dit stadje heerst bepaald. Het mooiste uitzicht heeft u vanaf de 16e-eeuwse stadsmuur die het centrum van de stad volledig omringt. In het centrum vinden we smalle straatjes met leuke winkeltjes, schitterende Romaanse kerken en prachtige pleinen zoals Piazza dell’Anfiteatro. In Pisa bezoeken we Campo dei Miracoli, uiteraard met de beroemde scheven toren van Pisa. Beide steden bezoeken we met een gids.

Dag 9 | Oostenrijk of Zwitserland
Via een mooie route door Oostenrijk of Zwitserland, met zeker een bezienswaardige stop, rijden we richting het overnachtingshotel.

Dag 10 | Terugreis
We kijken terug op een prachtige reis en keren terug naar de opstapplaatsen in Nederland.

De optionele excursie Cinque Terre dient u bij boeking te reserveren. Betalen doet u aan de chauffeur. Prijs is onder voorbehoud, de genoemde prijs is van 2020 omdat het tarief voor 2021 nog niet bekend was ten tijde van de druk van deze brochure.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te alle tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Toscane: van Pinokkio tot Napoleon

Toscane, beroemd om Florence, Pisa en Lucca en alle grote namen die daar aan verbonden zoals onder andere Leonardo da Vinci en de familie Medici. Maar tijdens deze reis ontdekken wij de onbekende ‘parels van de Toscane’ die absoluut de moeite waard zijn. We bezoeken pittoreske dorpjes gelegen in het heuvelachtige landschap met zijn unieke natuur. In Collodi komt de fabel van Pinokkio tot leven en in Borgo a Mozzana zien wij de “Duivelsbrug”. Tijdens de excursie naar Elba treden wij in de voetsporen van Napoleon tijdens zijn ballingschap en kunt u een bezoek brengen aan zijn “Gouden kooi”.

Dag 1 | Heenreis
Na de eerste kennismaking met chauffeur en medereizigers, rijden wij met verschillende pauzes door naar ons overnachtingsadres.

Dag 2 | Lido di Camaiore
Dwars door Oostenrijk of Zwitserland vervolgen wij onze weg naar de Versiliakust waar wij vijf nachten zullen verblijven.

Dag 3 | Collodi-Pistoia
Na het ontbijt vertrekken wij richting onze eerste stop van vandaag: Collodi. Iedereen kent de fabel van het houten poppetje dat tot leven komt, Pinokkio. De schrijver van het verhaal, Carlo Lorenzini, ontleende zijn schrijversnaam “Collodi” aan het dorp waar zijn moeder was geboren. Hier ligt ook één van de mooiste villa’s van de Toscane, Villa Garzoni. De bijbehorende indrukwekkende tuin met vlinderhuis, bereikt men via een prachtig gedecoreerde dubbele trap. We rijden verder naar het volgende typisch Toscaanse stadje: Pistoia, ook wel “het kleine Florence” genoemd. Ontdek het levendige plein “Piazza del Duomo” met een mooie Campanile die een uniek uitzicht biedt over de stad. Waar u in Florence tussen massa’s toeristen staat, kunt u hier in rust genieten van deze prachtige bouwwerken.

Dag 4 | Vrije dag
Vandaag kunt u de gehele dag naar eigen wens invullen. Lido di Camaiore is direct aan het strand gelegen en heeft een brede wandelpromenade waar u heerlijk overheen kunt slenteren. Vanuit Lido di Camaiore zijn tevens ook prima treinverbindingen naar andere plaatsen in de buurt, zoals bijvoorbeeld Massa en Carrara. De regio van Massa en Carrara staat vooral bekend om de bergketen Alpi Apuane waar het wereldberoemde Carrara Marmer vandaan komt. Men kan dan ook wit en blauw gemarmerde historische monumenten in deze regio terugvinden. Tip: boek ter plaatse een marmertour en ontdek hoe het marmer gewonnen wordt.

Dag 5 | Piombino – Elba
Vanuit het hotel rijden wij naar Piombino. De stad is gelegen in de provincie Livorno en was een Etruskische havenstad. Er zijn dan ook verschillende oude monumenten terug te vinden zoals bijvoorbeeld ‘De Rivellino’. Deze ommuurde stadspoort is het oudste monument in de stad. Echter is Piombino vooral bekend om zijn directe ferryverbinding naar Elba. De overtocht van Piombino naar Portoferraio/Elba duurt ca. 1 uur (kosten ca. € 35,- retour). Het eiland van de verbannen Napoleon! De idyllische straatjes in het historische centrum van Portoferraio zijn absoluut een bezoek waard net als de oude burchten Forte Stella, Forte Falcone en Forte Inglese. Treed in Napoleons voetsporen en bezoek zijn villa en museum: ’Palazza dei Mulini’. Gedurende de 10 maanden ballingschap leefde Napoleon in deze “Gouden kooi”.

Dag 6 | Toscaanse binnenland
Vandaag staat het onontdekte Toscaanse binnenland op het programma. We beginnen in Seravezza, gesticht in 1515 en bekend om de winning van marmer. Vlakbij het centrum van de stad ligt de voormalige zomerresidentie van de familie Medici, het Medici Paleis uit de 16e eeuw. We vervolgen onze weg naar Castelnuovo di Garfagnana. Deze plaats wordt gezien als de hoofdstad van de regio Garfagnana. De grootste trekpleister op het Piazza Umberto I is het kasteel Rocca Ariostesca waarin een archeologisch museum gevestigd is. We rijden verder naar Castiglione di Garfagnana. Het historisch centrum is nog volledig ommuurd door een stadswal. U kunt heerlijk door de straten slenteren en genieten van de oude bouwwerken. Aansluitend bezoeken we Barga, één van de mooiste plaatsen in de Toscane. Prachtig en hoog gelegen in een groene omgeving. Op het hoogste punt is de kerk Chiesa del Mille gebouwd, waar u kunt genieten van een adembenemend uitzicht. Onze laatste stop van vandaag is bij Borgo a Mozzana bekend om de brug Ponte del Diavolo, tevens bekend als Ponte della Maddalena.

Dag 7 | terugreis
Na het ontbijt rijden we naar Oostenrijk of Zwitserland voor onze tussenovernachting.

Dag 8 | Nederland
Met verschillende tussenstops rijden wij terug naar Nederland.

Bloemenrivièra met Monaco

De Italiaanse Rivièra is beroemd om de vele bloemen en de elegante villa’s uit de tijd dat rijke Engelsen en Russen hier kwamen overwinteren. In deze streek worden mondaine badplaatsen afgewisseld met middeleeuwse dorpjes. We nemen uitgebreid de tijd voor het boeiende Genua en doen ook de Franse Rivièra aan, met een bezoek aan Monaco. Naast onze chauffeur staat tijdens de gehele reis onze reisleider tot uw beschikking. Met recht een PLUS-reis!

Dag 1 | Heenreis
Na de kennismaking met de chauffeur en reisleider rijden wij naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor een overnachting.

Dag 2 | Loano
Via een mooie route dwars door Zwitserland steken we de Italiaanse grens over. In de loop van de dag komen we aan in Loano, waar we zeven nachten zullen verblijven.

Dag 3 | San Remo en Dolceacqua
In het centrum van San Remo vindt u mondaine winkelstraten, grote boulevards met palmbomen en prachtige villa’s. Deze weelde staat in groot contrast met de smalle steile steegjes in de oude stad. Onder leiding van onze eigen gids maken we een stadswandeling. Na het bezoek aan San Remo, rijden we landinwaarts naar Dolceacqua. Dit sfeervolle dorpje met levendige sfeer is gelegen op een klif en vormde de inspiratie voor Claude Monet’s schilderij Le Chateau de Dolceacqua. We rijden via een prachtige kustroute terug naar het hotel.

Dag 4 | Monaco
We steken de grens over en bezoeken het Vorstendom Monaco. Tijdens de wandeling door de oude stad met onze gids, zien we onder andere de kathedraal en lopen we langs het prinselijk paleis dat u op eigen gelegenheid kunt bezichtigen (kosten ca. € 10,-). Een andere aanrader is een rit met het toeristisch treintje, waarbij u door de haven en langs Monte Carlo’s beroemde casino rijdt (kosten ca. € 10,-). Onze touringcar kan niet in het centrum van Monaco parkeren. Het vervoer naar het centrum vindt daarom plaats met lokale bussen (kosten ca. € 4,- retour).

Dag 5 | Savona en Albenga
Vanuit Loano rijden we naar het provinciestadje Savona. Tijdens een stadswandeling door het oude centrum bewonderen we de dom en het middeleeuwse Palazzo delle Rovere. In Albenga bezichtigen we de vroegchristelijke basiliek met haar prachtige fresco’s.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag om heerlijk te genieten aan het zwembad of aan het strand. Ook kunt u vanaf het centrum van Loano met de trein naar de gezellige badplaats Alassio reizen (kosten ca. € 6,- retour).

Dag 7 | Genua
We bezoeken vandaag Genua, de belangrijkste havenstad van Italië met een fraai, historisch stadshart. We bewonderen tijdens de stadswandeling de stoere toegangspoort, de zwart-wit gestreepte dom en het statige Palazzo Ducale. Daarna kunt u op eigen gelegenheid Genua ontdekken. Tip: de schitterende kunstcollectie van het Palazzo Bianco en Palazzo Rosso (kosten ca.
€ 9,-) óf het grootste aquarium van Europa (vanaf ca. € 27,- afhankelijk van ticketkeuze).

Dag 8 | Rapallo en Portofino
In het gezellige Rapallo prijkt een middeleeuws kasteeltje boven de boulevard met haar vele restaurants en terrasjes uit. Vanuit Rapallo nemen we de boot naar Portofino (kosten ca. € 15,-), een oud vissersdorpje met een prachtige ligging in een baai. Leuk weetje: Het vissersdorpje is zo populair dat delen ervan zijn nagebouwd in amusementsparken in Japan en de Verenigde Staten

Dag 9 | Dwars door Zwitserland
We rijden via Zwitserland naar ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland of Frankrijk.

Dag 10 | Terugreis
Via de snelste route rijden we terug naar Nederland.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te allen tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

San Marino en de Adriatische Rivièra

Aan de prachtige Adriatische Rivièra, tussen Ravenna en Rimini, ligt de gezellige badplaats Cesenatico. Dit voormalige oude vissersdorp is een unieke bestemming. De stad heeft een mooie haven, ontworpen door Leonardo da Vinci en de oude kern heeft sfeervolle straatjes en pleintjes. Ook heeft de stad een prachtig uitgestrekt zandstrand dat uitnodigt voor een frisse duik. Maar dat is niet het enige dat deze regio te bieden heeft. We bezoeken tijdens deze reis historische Romeinse steden, maar ook de beeldschone natuur van de Apennijnen. Daarnaast bezoeken we de oudste republiek van Europa: San Marino.

Dag 1 | Heenreis
We rijden met diverse pauzestops naar Oostenrijk waar we zullen overnachten.

Dag 2 | Cesenatico
We reizen verder naar het zuiden en passeren de Italiaanse grens. Bij het schitterende Gardameer zullen we een stop maken. Vervolgens rijden we verder naar Hotel Milord in Cesenatico.

Dag 3 | Bologna
Deze mooie oude stad staat bekend om de paleizen en kerken, de oude universiteit en de uitstekende keuken. Maar nog meer om de schitterende zuilengangen die we overal in de stad tegenkomen. Ook de bekende winkelstraat, de ‘Strada Maggiore’, wordt geflankeerd door deze prachtige gangen. Twee gigantische torens zijn het symbool van de stad en zijn de bekendste bezienswaardigheid. Eén van deze twee torens kunt u beklimmen (entree ca. € 5,-) voor een schitterend uitzicht over deze historische stad met haar rode daken.

Dag 4 | San Marino
De oudste republiek van Europa, San Marino, ligt op de steile hellingen van de Monte Titano en is omringd door middeleeuwse poorten en wallen. Op drie toppen van de berg staan in totaal drie torens, een belangrijk symbool voor de republiek. De hoofdstad, San Marino Città, bestaat uit romantische smalle straatjes met middeleeuwse huizen. Verdwaal in de steegjes met Italiaanse balkonnetjes met de mooiste bloemen of bezoek de leukste winkeltjes met kleurrijke luifels waar u bijzondere souvenirs belastingvrij kunt kopen.

Dag 5 | Apennijnen
Vandaag maken we een tocht door de werkelijk schitterende natuur van de Apennijnen. Rijdend door de bergen worden we getrakteerd op adembenemende vergezichten. We rijden langs helderblauwe meren en pittoreske dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan. Uiteraard maken we onderweg verschillende fotostops. Ook bezoeken we Urbino, een klein schilderachtig stadje dat al ruim 20 jaar op de Werelderfgoedlijst staat. Het is de geboorteplaats van schilders Rafaël en Bramante. Slenter door de charmante oude steegjes waar u op iedere hoek opnieuw zult worden verrast door prachtige uitzichten over de omgeving.

Dag 6 | Vrije dag
Een vrije dag in Cesenatico. Ontdek de schoonheid van dit voormalige oude vissersdorp. De stad heeft een prachtige haven, ontworpen door Leonardo da Vinci. De haven ziet er nog altijd uit zoals hij het ooit heeft ontworpen. Zijn schetsen zijn te bekijken in de plaatselijke bibliotheek. Of brengt u liever de dag door op het prachtige uitgestrekte zandstrand van Cesenatico?

Dag 7 | Comacchio – Ravenna
De Romeinen bouwden Comacchio op dertien eilandjes die werden verbonden door bruggen. Vanwege deze lage bruggetjes en kronkelende kanalen, wordt de stad ook wel ‘klein Venetië’ genoemd. De pastelkleurige huizen brengen u terug naar het oude Italië. Probeer zeker de paling in een van de lokale restaurantjes. Het is de delicatesse van de stad en heeft het Slow Food keurmerk bemachtigd. Vervolgens rijden we naar Ravenna, wereldberoemd om haar Byzantijnse mozaïeken. De Romeinse stad is een echte cultuurstad en herbergt acht monumenten die op de Werelderfgoedlijst staan.

Dag 8 | Rimini
Een halve dag naar Rimini, de bekendste badplaats aan de Adriatische Zee. Slenter langs de vele winkeltjes en terrasjes of bezoek de oude stad met prachtige Romeinse en middeleeuwse gebouwen. ’s Middags heeft u vrije tijd in Cesenatico.

Dag 9 | Bolzano
We laten Cesenatico achter ons en rijden naar Oostenrijk voor een overnachting. In Bolzano maken we een stop. Deze schitterende stad is idyllisch gelegen tussen groene heuvels en imposante bergen. De historische stadskern met romantische steegjes, middeleeuwse bogen en prachtige kastelen is het bezoeken zeker waard!

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de reis terug naar Nederland.

Ligurië en Piëmont

Het eerste deel van deze reis verblijft u in Ligurië. Een rotsachtige kustlijn met een azuurblauwe zee, fraai berglandschap, historische steden en kleine dorpjes met kleurige huizen die tegen rotswanden zijn gebouwd, maken deze streek een lust voor het oog. Het tweede deel van de reis brengen wij door in Piëmont, wat letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ betekent. In deze regio brengen we onder andere een bezoek aan de plaatsen Turijn en Alba. U zult veel indrukken moeten verwerken in dit prachtige deel van Italië…. La dolce vita!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf onze opstapplaatsen rijden we naar Zuid-Duitsland of Frankrijk voor de eerste overnachting. We zullen zeker voldoende tijd hebben om onderweg nog een mooie stop te maken.

Dag 2 | Zwitserland – Ligurië
Om dit een tweede reisdag te noemen is niet juist. Een fantastische excursiedag, die ons dwars door Zwitserland voert en ons tal van uitzichten toont. Op tijd voor het diner arriveren we in Santo Stefano al Mare, waar we vier nachten zullen verblijven.

Dag 3 | San Remo – Menton
De ochtend verblijven we in San Remo met haar vele middeleeuwse vestingwerken. Na op één van de terrasjes genoten te hebben van een hapje en drankje, vervolgen we de reis met schitterende uitzichten tot in Menton. U begrijpt het al: we zijn aan de Franse Rivièra. Menton wordt ook wel de ‘Parel van Frankrijk’ genoemd.

Dag 4 | Ligurische kust
Eerst gaan we langs de kustplaatsen Diano Marina en Cervo. Eén van de mooiste middeleeuwse dorpjes aan de Ligurische kust is Cervo. Dit romantische dorpje met zijn wirwar aan nauwe straatjes en eeuwenoude kleine huisjes geeft u het gevoel dat u teruggaat in de tijd. We vervolgen onze weg via Alassio tot Albenga. Deze laatste plaats kenmerkt zich vooral door de vier hoge torens die het centrum domineren.

Dag 5 | Vrije dag Santo Stefano al Mare
Het hotel ligt direct aan het strand, de zee en de grote jachthaven. Flaneer over de promenade, geniet van een drankje op een van de vele terrasjes of breng een bezoek aan de middeleeuwse Sint-Stefanus kerk die in romaanse stijl is gebouwd.

Dag 6 | Noli – Acqui Terme
We verlaten Santo Stefano al Mare en zetten de koffers in de bus. Ons eerste bezoek vandaag is aan het kleine plaatsje Noli. Het behoort tot één van de mooiste dorpen van Italië en heeft een middeleeuwse stadskern. Oude paleizen, smalle straatjes en historische gebouwen wachten op u. ’s Middags geniet u al van het mooie Piëmont als we via een route door het binnenland naar Acqui Terme rijden voor een verblijf van drie nachten.

Dag 7 | Turijn
Vandaag brengen wij door in deze mooie stad. Bekend door Fiat, maar zeker ook door de mode en moderne kunst. Met een lokale gids bekijken we de bezienswaardigheden. Dat zijn onder andere de Dom van Turijn, de Basiliek, Superga, het Pallazo Madam en het Koninklijk Paleis. Uiteraard heeft u ook nog vrije tijd in deze stad.

Dag 8 | Alba – wijnproeverij
Deze ochtend staat een bezoek aan Alba op het programma. Een oude stad met vijf 14e-eeuwse torens. Bekend door de witte truffels, de rode en witte wijn, maar ook door Nutella en Ferrero Rocher. ’s Middags bezoeken we de bekende wijnplaats Asti. Hier krijgen we een wijnproeverij aangeboden met wijnen uit de regio, gedestilleerde producten en kleine Piëmontse snacks.

Dag 9 | Zwitserland
We nemen afscheid van Acqui Terme en rijden via een mooie route door Zwitserland naar ons overnachtingshotel. Als de tijd het toelaat maken we onderweg nog een stop in Luzern.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Onderweg maken we nog een mooie stop in Luxemburg Stad.

8-daagse tuinreis Toscane

Geef toe aan de verleiding van Italiaanse villa’s, steden en tuinen

Toscane staat bekend om haar schilderachtige landschappen en geweldige keuken. Deze reis brengt u dan ook van verrassing naar verrassing. Sfeervolle steden, eeuwenoude ruïnes, indrukwekkende kunstschatten, Italiaanse villa’s met bijzondere tuinen, prachtige landschappen en kleine kopjes koffie. Laat u verleiden door deze sfeervolle en historische omgeving!

Garten der Sinne
Het gebruik van de zintuigen is het uitgangspunt bij de beleving van deze tuin. Deze bijzondere tuin is ingedeeld in een geluiden-, rozen-, jaargetijden-, meditatie-, theater- en grindtuin. Opvallend is de verboden tuin waar u niet in kunt en die vol staat met giftige planten, alleen zichtbaar door ramen in houten wanden.

Stadsbezoek Varese
Vlakbij de Zwitserse grens ligt het stadje Varese, dat ook wel ‘città-giardino’, ofwel tuinstad, wordt genoemd. Vergeet niet om het Sacro Monte heiligdom te bezoeken waar jaarlijks de “kruisprocessie” wordt gestart. Elk jaar komen duizenden pelgrims hier om voor de grote heiligdommen te knielen en deze te vereren.

Villa Garzoni Collodi
De Villa Garzoni met haar monumentale tuin is een versierd barokspektakel gelegen in een landelijke vallei. De tuin loopt omhoog vanaf een halfronde parterre met indrukwekkende trappen die voeren naar waterpartijen aan de rand van het bos.

Stadsbezoek Lucca
Bewonder het stadscentrum van Lucca, met smalle straatjes, rode daken en een mooi marktplein. U kunt wandelen over de oude stadsmuren die een prachtig uitzicht over de stad geven. Bezoek ook de San Martino kathedraal, Palazzo Ducale, de St. Frediano basiliek en Palazzo Pfanner met prachtige tuinen uit 1667.

Palazzo Corsini Garden
Deze tuinen zijn een oase van rust. Het indrukwekkende, zachtgele gebouw dateert uit 1590, terwijl de tuinen later in 1620 gecreëerd werden. In het ontwerp wordt gespeeld met hoogtes en perspectief. Bij de strak gesnoeide parterrehagen staan sierlijke terracotta potten met citroenen en sinaasappels.

Stadsbezoek Florence
Florence is één van de belangrijkste steden op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en architectuur. Dwaal door de prachtige straten en geniet van de pracht en praal die deze stad te bieden heeft. Vergeet vooral niet over de beroemde Ponte Vecchio te lopen.

Villa Poggio Torselli
Dit landgoed strekt zich uit over de Toscaanse heuvels. Naast de traditionele parterretuin maakt ook het uitzicht een bezoek meer dan waard. Behalve het grote landhuis en de tuin zijn er wijngaarden en 2.700 olijfbomen waar olie van gemaakt wordt.

Stadsbezoek Siena
Siena is een stadje met een middeleeuwse sfeer en heerlijke smalle straatjes. Breng een bezoekje aan het Palazzo Pubblico of probeer de lokale specialiteit panforte, een stevige koek met noten. In de Orto Botanico Siena kunt u uw hart ophalen aan de bijzondere plant- en bloemsoorten.

Stadsbezoek Pisa
De stad die bekend staat vanwege de scheve toren is een grote toeristische trekpleister. Behalve de toren is er nog veel meer te ontdekken, zoals de Dom van Pisa, het Baptisterium en het Camposanta. Ook de pleinen, kleine straatjes en winkels zijn leuk om te bezoeken.

Villa Reale
Deze 17e-eeuwse villa ligt op een buitengewone plek aan de voet van de Pizzorne heuvels. De tuinen bezitten een klassiek assenstelsel, een formele vijver met standbeelden, ornamenten, balustrade en een waterval met grot. Elisa Bonaparte, de zus van Napoleon, liet aanvullend een Engelse tuin aanleggen.

Jardin Tintori Hesperidarium
Tintori Hesperidarium is een unieke tuin met ruim 200 variaties op de citrusplant, waarvan sommigen heel herkenbaar en andere soorten onbekend zijn. De tuin bevat daarnaast een mooie combinatie van moderne en klassieke elementen zoals paadjes, fonteinen en beeldhouwwerken.

Villa Cicogna Mozzoni
De strakke lijnen van de renaissance bepalen de vormgeving van het huis en de tuin. De warme zuid tuin geeft het gevoel van een geheime tuin met 2 identieke rechthoekige vijvers en balustrades die goed te zien zijn vanuit het huis. Heel bijzonder in deze tuin is de unieke watertrap uit de 16e eeuw.

Les Jardins Fruitiers de Laquenexy
Ontdek de geheime schatten van deze boomgaard! Verdeeld over bijna 4 hectare vindt u tuinpaden door maar liefst 14 verschillende themagebieden. Variërend van een kruiden- en groentetuin tot een tuin met eetbare bloemen en een ‘verboden tuin’, het aanbod is indrukwekkend.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.