Kroatische kust met de Plitvice meren

Het mooiste deel van de Kroatische kust, zo wordt de Kvarner baai door velen genoemd. De kust, de helderblauwe zee en de sfeervolle havenstadjes maken dit tot een van de mooiste bestemmingen van Kroatië. Crikvenica en Selce zijn prachtige plaatsen aan deze baai. Beide plaatsen hebben een gezellig centrum en vele terrasjes met uitzicht op zee. Van hieruit maken we een aantal mooie uitstapjes in de regio. Een van de hoogtepunten is het bezoek aan de schitterende, wereldberoemde Plitvice meren. Geniet van de prachtige ongerepte natuur en de mediterrane sfeer tijdens deze mooie reis naar Kroatië.

Dag 1 | Heenreis
Met diverse pauzes onderweg rijden we naar het overnachtingshotel in Duitsland of Oostenrijk.

Dag 2 | Crikvenica of Selce
Via het prachtige Slovenië rijden we naar de Kvarner baai.

Dag 3 | Senj
’s Ochtends heeft u vrije tijd om uw verblijfplaats rustig te bekijken. ’s Middags rijden we naar Senj. De stad is gelegen aan de voet van de bergen Kapela en Velebit en heeft een prachtige historische stadskern. De middeleeuwse burcht Nehaj, het symbool van Senj, staat hoog op een heuvel en overziet de plaats en de helderblauwe zee. De ontspannen mediterrane sfeer, de smalle straatjes en het mooie barokke plein Vilnica met een fontein geven deze sfeervolle stad haar charme.

Dag 4 | Krk
Via de 1.430 meter lange Krčki Most brug rijden we naar Krk. Dit mooie schiereiland is groen en heuvelachtig met veel inhammen en prachtige baaien. Krk is één van de populairste bestemmingen van Kroatië en staat bekend om zijn oude stadjes en olijfgaarden. Onderweg bezoeken we enkele mooie pittoreske dorpen. Hierna rijden we naar de gelijknamige stad Krk. Een ommuurde vestigingsstad met verschillende Romaanse en Gotische kerken.

Dag 5 | Rabac
Via een mooie route, grotendeels langs de Kroatische kust met regelmatig een mooi uitzicht over de zee, rijden we naar Rabac. Bij Labin dalen we via een prachtige weg met haarspeldbochten af naar het gezellige vissersdorp. Op één van de vele terrasjes in de leuke haven of op de kustpromenade kunt u genieten van het mooie uitzicht over de baai en de eilanden. Of loop naar het prachtige strand voor wat verkoeling aan zee.

Dag 6 | Plitvice meren
Een hoogtepunt van deze reis is het bezoek aan één van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Europa: Plitvice Nationaal Park. Een werkelijk schitterend park met kristalheldere meren, prachtige watervallen en de mooiste uitzichten vanaf houten bruggetjes die door het hele park voeren. Laat de adembenemende natuur op u inwerken en geniet van al het moois dat dit park te bieden heeft (entree ca. € 40,-).

Dag 7 | Vrije dag in Crikvenica of Selce
Vandaag heeft u een vrije dag om zelf op ontdekking te gaan. Zowel Crikvenica als Selce hebben een romantische haven met prachtige stranden en baaien. Het centrum is schilderachtig met kleurrijke herenhuizen en de prachtige turkooizen zee op de achtergrond.

Dag 8 | Rijeka – Opatija
Wie van winkelen houdt kan zijn hart ophalen in Rijeka. Deze havenstad heeft één van de grootste
winkelcentra van Kroatië, namelijk het Tower Center. Naast vele leuke en bijzondere winkels heeft de stad ook enkele (oude) bezienswaardigheden. Kerken, oude pleinen, paleizen, musea en natuurlijk de haven zijn zeker het bezoeken waard. ’s Middags rijden via het pittoreske Volosko naar Opatija, een populaire vakantiebestemming. De plaats is rijk aan historische gebouwen, zoals de prachtige 15e-eeuwse St. James kerk. Verder heeft het een mooie kustpromenade van ongeveer 12 kilometer, waar u even heerlijk kunt uitwaaien of kunt genieten van een drankje op één van de vele terrasjes aan het water.

Dag 9 | Slovenië
Door Slovenië rijden we naar het overnachtingshotel in Oostenrijk of Duitsland.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar de opstapplaatsen in Nederland.

Hoogtepunten van Kroatië en omgeving

Deze reis voert ons langs de prachtige kust van Kroatië. Het einddoel is Neum in Bosnië-Herzegovina, waar we zeven nachten blijven. Neum is de enige plaats in Bosnië-Herzegovina die aan zee ligt. Het dorp ligt mooi aan het einde van een beschutte baai. Het heldere water van de Adriatische Zee is hier meestal zo glad als een spiegel. Met de bossen en heuvels als achtergrond, levert dit prachtige uitzichten op.

Dag 1 | Heenreis
Vanuit Nederland rijden we met diverse pauzes naar Duitsland of Oostenrijk voor de overnachting.

Dag 2 | Slovenië – Kroatië
De tweede etappe brengt ons al meteen naar Kroatië. Een mooie route door Oostenrijk en het groene Slovenië voert ons naar Midden-Kroatië voor de overnachting.

Dag 3 | Nationaal Park Krka – Neum
Eén van de hoogtepunten tijdens deze reis is een bezoek aan Nationaal Park Krka. Midden in een ruw
karstlandschap ligt dit prachtige groene Nationaal Park. Het park kent ongeveer 860 soorten planten
en 230 verschillende vogelsoorten. Het park is beroemd om zijn watervallen, zoals de Skradinksi Buk waar het water over een lengte van 800 meter via 17 verdiepingen naar beneden stort (entree ca. € 40,- incl. boottocht). In de namiddag vervolgen we onze reis naar Neum.

Dag 4 | Ston – Korčula
Ston was een belangrijk bolwerk van de Republiek Ragusa en in de 14e eeuw werden hier de eerste verdedigingsmuren gebouwd. Ze worden nu ook wel de ‘Europese Chinese Muur’ genoemd. Over een deel van de muren kan gewandeld worden. Of gaat u liever in één van de vele restaurants de beroemde oesters proeven die hier in de baai gekweekt worden? Na het bezoek aan Ston gaan we
per boot (ca. € 8,-) naar het plaatsje Korčula, de oudste en bekendste stad op het gelijknamige schiereiland. Binnen de 13e-eeuwse stadsmuren vindt u middeleeuwse paleizen en kerken en het huis waar ontdekkingsreiziger Marco Polo geboren zou zijn.

Dag 5 | Split
Vandaag bezoeken wij de op één na grootste stad van Kroatië, Split. Deze stad is tevens bekend door de opnames van de populaire tv-serie “Game of Thrones”. Niet alleen de boulevard zal u bekoren, maar zeker ook het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. Rondom dit paleis ligt het centrum met winkels en markten.

Dag 6 | Mostar
We gaan naar Mostar, wat al sinds de Osmaanse tijd het handelscentrum van Herzegovina is. Het is een ontmoetingsplaats van de westerse en oosterse cultuur. Het kenmerk van de stad is de brug Stari Most uit de 16e eeuw. Deze staat op de Werelderfgoedlijst. De meeste bezienswaardigheden liggen in de directe omgeving van deze brug. Aan de oostkant bevinden zich de bazaar en een aantal prachtige moskeeën. Aan de westkant van de brug ligt de hammam en een miniatuur van de Stari Most brug. Indien de tijd het toelaat bezoeken we ’s middags het bedevaartplaatsje Međugorje.

Dag 7 | Vrije dag
Geniet van de faciliteiten die het hotel te bieden heeft, breng een bezoek aan het strand of maak een wandeling naar het centrum van Neum.

Dag 8 | Dubrovnik
Havenstad Dubrovnik wordt ook wel de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. De oude binnenstad is geheel ommuurd en staat op de Werelderfgoedlijst. In de glimmende marmeren straten treft u fraaie gebouwen met prachtig versierde Renaissance gevels en fonteinen aan.

Dag 9 | Piratenstad Omiš – Makarska Rivièra
Vanuit Neum rijden we naar het leuke plaatsje Omiš, aan de monding van de Cetina rivier. In vroegere eeuwen was dit de thuisbasis van piraten. Omiš is vroeger eigendom geweest van Bosnië, Venetië, Oostenrijk en Frankrijk. Deze plaats heeft in het verleden veel meegemaakt, voordat het een populaire Kroatische badplaats werd. ’s Middags volgen we de prachtige kustroute langs de Makarska Rivièra.

Dag 10 | Trogir – Zadar
We maken een stop in Trogir, een schilderachtige plaats aan de baai van Kaštela (Werelderfgoedlijst). Naast de prachtige Romaanse kerken vindt u hier mooie renaissance en barokke gebouwen uit de Venetiaanse periode. We overnachten in de omgeving van Zadar.

Dag 11 | Slovenië
Vandaag rijden we, met een mooie stop onderweg, dwars door het groene, heuvelachtige Slovenië. Uiteindelijk gaan we naar Oostenrijk of Duitsland voor de overnachting.

Dag 12 | Terugreis
Na het ontbijt vertrekken we naar Nederland, waar we in de vroege avond zullen aankomen.