Soldaat van Oranje Theaterhangaar Katwijk

Soldaat van Oranje
Theaterhangaar Katwijk

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken. Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetsstrijders uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Reisprogramma:
Vrije ochtend in Leiden
12.15 uur: vertrek vanaf Leiden naar Katwijk.
13.30 uur: aanvang musical Soldaat van Oranje
Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

 

Pretty Woman

Zin in een onvergetelijke ervaring vol lachen, wegdromen en plezier? Geweldig nieuws! Na internationaal succes komt de langverwachte musical Pretty Woman eindelijk naar Nederland. Deze betoverende musical is gebaseerd op de legendarische film uit de jaren ’90 met Julia Roberts en Richard Gere, en neemt u mee op een reis vol romantiek en humor door de schitterende straten van Hollywood.

Bryan Adams en Jim Vallance, winnaars van de Grammy Award, hebben de muziek voor hun rekening genomen, waardoor u helemaal in de sfeer van het verhaal wordt ondergedompeld. Pretty Woman zal u hart opnieuw veroveren en je betoveren met zijn glansrijke en glamoureuze uitvoering.

Reisprogramma:
12.00 uur: verwachte aankomst Utrecht
14.00 uur: aanvang musical
ca. 18.00 uur vertrek uit Utrecht
U heeft voor en na de musical wat vrije tijd.

Huishoudbeurs

Een gezellig dagje winkelen met vriendinnen in de RAI Amsterdam. U kunt volop genieten van de diverse optredens, modeshows en workshops. Op de website van de Huishoudbeurs kunt u per dag het workshopprogramma inzien. Zo waren er de afgelopen jaren diverse workshops om uw huis op te vrolijken met bijvoorbeeld macramé of een zelfgemaakt schilderij.

Ook op het gebied van lifestyle is er weer genoeg te beleven! De nieuwste nageltrends, kapsels en
gezichtsbehandelingen vindt u terug op de Huishoudbeurs. Culinaire inspiratie doet u op bij een van
de kookdemonstraties of proeverijen. Verder zijn er kledingstands van bekende ketens, in totaal zijn er enkele honderden exposanten!

Reisprogramma:
11.00 uur: verwachte aankomst
18.00 uur: verwachte vertrek

Margriet Winterfair

Een bezoek aan de Margriet Winterfair is een heerlijk dagje uit om helemaal in de sfeer van de feestdagen en wintermaanden te komen en te genieten van de vele leuke activiteiten. Workshops, modeshows, proeverijen, kookdemonstraties, spetterende optredens van artiesten, ontmoetingen met auteurs, Margriet columnisten en coryfeeën, inspiratie opdoen en natuurlijk heel veel kerstshoppen. Het kan allemaal tijdens de Margriet Winterfair. Daar wilt u toch ook bij zijn!

Reisprogramma:
10.00 uur: verwachte aankomst
18.00 uur: verwachte vertrek

Charles Dickens Festijn

Tijdens het Dickens Festijn komt de 19e-eeuwse stad van de beroemde schrijver Charles Dickens tot leven! In het historisch Bergkwartier van Deventer kunt u zich vergapen aan ruim 950 personages uit de befaamde boeken. Denk hierbij aan Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, Christmas Carol Singers, weeskinderen, kantoorklerken en andere deftige lieden. Het Bergkwartier ligt in het centrum van Deventer. U waant zich even terug in de tijd van Dickens; heren op hoge fietsen, handwerkers die hun ambacht demonstreren en keurige dames en heren met hoge hoeden die door de straten flaneren.

De acteurs en figuranten komt u voornamelijk op straat tegen maar ook achter ramen en soms hoog op een dak. De geur van punch, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen het decor. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor-theatre’.

Na afloop van het festijn, ca. 17:00 uur terug naar de opstapplaatsen. Dit is een druk bezocht festijn, houd rekening met een eventuele wachttijd.

Country & Christmas Fair

Dit jaar is het tijd voor de 25e jubileumeditie van de Country & Christmas Fair, maar deze keer wordt het evenement op een andere bijzondere locatie georganiseerd, namelijk op het prachtige “Slot Zeist in Zeist”. Een plek doordrenkt van geschiedenis en betoverende charme, centraal gelegen en met een indrukwekkende achtergrondverhaal.

Slot Zeist heeft een rijke geschiedenis, ooit het geliefde toevluchtsoord van Willem Adriaan, graaf van Nassau-Odijk en kleinzoon van prins Maurits. Van dinsdag 21 tot en met zondag 26 november 2023 zal dit historische slot het toneel vormen voor de Country & Christmas Fair!

De prachtige tuinen en het sfeervolle Slotplein van Slot Zeist zullen gedurende deze periode een gezellige en feestelijke sfeer ademen, aangezien ze plaats bieden aan meer dan 140 verschillende standhouders met een gevarieerd aanbod aan producten. Mis deze unieke gelegenheid niet om in de betoverende omgeving van Slot Zeist de Country & Christmas Fair te ervaren!

Buffetcruise en Scheveningen

We schepen in bij Leiderdorp voor een mooie vaartocht over de Kagerplassen. Een uitgestrekt plassengebied in het Groene Hart dat zich kenmerkt door ondiepe plassen en eilanden. De eilanden zijn polders en worden nog steeds bemaald door 18 in bedrijf zijnde, gerestaureerde poldermolens. De meeste van deze molens ziet u gedurende de vaartocht. Kortom: Holland ten voeten uit! De kapitein informeert u gedurende de vaart over alle bezienswaardigheden en bij mooi weer geniet u uiteraard ook aan ’t dek alwaar u een wijds uitzicht heeft over de omgeving. Gedurende de vaartocht wordt er een heerlijk diner (in buffetvorm) geserveerd bestaande uit: soep van de dag, gemengde sla, kipschnitzel in champignonsaus of varkenshaas in roomsaus, seizoensgroenten, aardappelgratin en chocolademousse.

Na de rondvaart vertrekken we per bus naar de kust van Scheveningen waar u enkele uurtjes vrije tijd heeft. Enkele eyecatchers zijn de Scheveningse Pier en het Kurhaus. Omstreeks 18.00 uur starten wij na het diner de terugreis naar uw opstapplaats.

Reisprogramma:
12.00 uur: rondvaart (2,5 uur) waarbij aan boord een buffet geserveerd wordt
15.15 uur: aankomst Scheveningen
18.00 uur: vertrek Scheveningen

Vaart naar de Zaanse Schans

We stappen op in Amsterdam. De trossen gaan los en na afvaart zitten we direct op het IJ, waar we tussen de vrachtschepen en wellicht een passerend cruiseschip koers zetten naar Zaandam. We varen door het havengebied van Amsterdam, de op één na grootste haven van Nederland. Na de schutting in de Wilhelminasluis varen we de Zaan op. Dit was vanaf 1800 het centrum van de ‘food industry’. Vooral cacao import door de Amsterdamse haven leidde tot groei en grote namen zoals Verkade, Lassie, Droste, Duyvis en Bruynzeel hebben hier hun roots. De vaartocht over de Zaan door ’s wereld oudste industriegebied biedt uitzichten op oude pakhuizen en de historische fabrieken. We meren af bij de Zaanse Schans. Hier heeft u de hele middag tijd om rond te lopen en het dorp te verkennen. U treft hier de eerste kruidenierswinkel van de heer Albert Heijn. Zijn latere supermarktconcern dat uitgroeide tot Ahold heeft nog steeds zijn hoofdkantoor in Zaanstad. Verder zijn de plaatselijke molens beroemd. U kunt er een paar bezichtigen en hun producten kopen: specerijen en mosterd.

Reisprogramma:
12.00 uur: vaart (ca. 2 uur)
14.00 uur: vrije tijd Zaanse Schans
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Highlights van Zeeland

Beleef een gezellige dag in Zeeland! Na onderweg een stop te hebben gemaakt voor koffie of thee en gebak, rijden we naar Goeree-Overflakkee, waar we rond 12.00 uur arriveren. Via de Grevelingendam komen we op Schouwen-Duiveland aan in Zierikzee, de historische stad aan de Oosterschelde met maar liefst 568 monumenten en een uniek middeleeuws stratenpatroon. We maken hier een ruime stop, waarbij u de mogelijkheid heeft om deze stad op eigen gelegenheid te ontdekken. Slenter door de middeleeuwse straatjes, of geniet op één van de terrasjes van een typisch Zeeuwse specialiteit.

Na ons bezoek aan Zierikzee vervolgen we onze route en passeren we onder andere de Roggenplaat en rijden we over de pijlers naar het schiereiland Walcheren, waar wij de hoofdstad van Zeeland zullen bezoeken, Middelburg. In de historische kern van deze stad liggen de attracties en bezienswaardigheden op loopafstand rondom het winkelhart. Na een verblijf van 2 uur in Middelburg, maken wij onderweg naar huis nog een stop voor een heerlijk 3-gangen diner.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebakje
12.00 uur: aankomst in Goerree-Overflakkee
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Tuinreis Noord-Nederland

3 dagen veelzijdige tuinen in Groningen en Friesland

In het prachtige landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. In het programma is rekening gehouden met veel diversiteit, zo wisselen privétuinen zich af met de botanische tuin en een kwekerij.

Dag 1 | Pegasushof – De Vriendenhof
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de eerste tuin van de reis: Pegasushof. Voorheen bestond deze tuin uit een echte boerentuin met aangrenzend een paardenwei. Eigenaren Jan en Elly Giesen-Quartel lieten zich inspireren door de Engelse tuinen en startten in 1999 met het maken van nieuwe indeling. Anno 2022 vindt u hier een formele indeling gecreëerd door groene taxus en buxus hagen. Binnen deze strakke vormen is veel aandacht is voor kleur en bijzondere planten. U wandelt onder een fruitlaan door en vindt hier tevens een schaduwtuin. Vervolgens bezoeken we De Vriendenhof. Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot aantal vaste planten, organische moestuin en een pluktuin met onder andere dahlia’s.
Extra verzorging: Koffie/thee de Pegasushof, koffie/thee met lekkers en een rondleiding bij De Vriendenhof.

Dag 2 | Hortus Botnicus Haren – De Engelse Landschapstuin – Tuingoed Foltz
We beginnen de dag gemoedelijk en u heeft voldoende tijd om te genieten van het ontbijtbuffet. Dan vertrekken we naar de Hortus van Haren. U vindt hier 20 hectare aan heel verschillende tuinen, zoals de prachtige wilde plantentuin, de unieke Chinese tuin en de Keltische tuin. U kunt op uw gemak de tuinen verkennen en aansluitend op eigen gelegenheid lunchen. In de middag rijden we naar De Engelse Landschapstuin in Westerbroek. De tuin is ongeveer 3000m² groot en heeft een Engelse uitstraling wat kleur en indeling betreft. De tuin is ingedeeld in voor en achtergedeelte met een overgang in het midden. Er is een kas, tuinhuis met verzamelingen geneeskrachtige zalf, boomgaard, borders met rozen en genoeg vaste planten. We sluiten de dag af in Meeden bij Tuingoed Foltz. Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen. In de kwekerij kunt u zeer bijzondere planten aanschaffen.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Tuingoed Foltz.

Dag 3 | De Kruidhof – De Maartjestuin – De Luie Tuinman
Na het ontbijt bezoeken we De Kruidhof. Het is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u er een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen. Daarna naar De Maartjestuin. Deze gezellige en verrassende tuin is gelegen rondom een boerderij en bestaat uit een aantal tuinkamers met prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. U vindt een weelderige en gevarieerde beplanting die een Engelse sfeer oproept, met onder andere borders op kleur en een hortensialaantje. Qua beplanting vindt u hier veel bijzondere vaste planten, rozen en clematissen. We sluiten af bij De Luie Tuinman. Hier zijn meer dan 20 thematuinen te vinden met aparte ontwerpen en bijzondere beplanting. Verschillende delen zoals de zonnetuin, de bloemenweide met lila-blauwe beplanting, een proeftuin en de oerwoudtuin zorgen dat u hier genoeg kunt zien.
Extra verzorging: Lunch in de Maartjestuin.

Tuinreis Twente & Salland

Genieten in de Overijsselse streken Twente en Salland

Overijssel is misschien wel één van de meest onderschatte provincies van Nederland. Desondanks bevat het tal van bijzondere plaatsen en natuur, en maken de rust en ruimte het een uitstekende streek om een mooie privétuin aan te leggen. Genoeg keuze dus om een mooie tuinreis naar dit gebied te maken, waarbij elke tuin zijn eigen pracht, charme en enthousiaste eigenaren kent. In uniek kunststadje Ootmarsum en Hanzestad Deventer maakt u daarnaast kennis met de plaatselijke geschiedenis.

Dag 1 | Vijvertuinen van Ada Hofman – Tuin de Wueste – PlantZoentje

We beginnen deze reis met een bezoek aan de voormalige privétuinen van vijverspecialiste Ada Hofman in Loozen. Haar werkwijze en visie om het vijverwater op natuurlijke wijze helder te houden, is nog uitstekend terug te zien in de meer dan 50 grote en kleine vijvers die dit tuinparadijs rijk is. Geniet hier van de vele waterlelies, de kalme geluiden van kabbelende beekjes en watervallen en allerlei heesters, bomen en vaste planten. Daarna door naar de volgende privétuin in Daarle: van Mies Dagevos en Eddy ter Braak. Deze ligt verscholen achter houtwallen, waardoor u bij aankomst in de tuin nog weinig ziet. Ze hebben een natuurlijke, losse manier van tuinieren die terugkomt in de grote border met Engelse invloeden en de twee vijvers waar voor een ruigere beplanting is gekozen. Als laatste op de dag gaan we naar PlantZoentje, een levendige, gezellige tuin die het levenswerk van eigenaresse Anja Broekhuis genoemd mag worden. Midden in het Twentse landschap heeft zij haar tuin stukje bij beetje zelf aangelegd en ontworpen. U vindt hier sfeervolle borders op kleur, bijzondere plantcombinaties, pergola’s, een vijver, rozen, grassen, heesters en een in 2014 aangelegd tuindeel dat geïnspireerd is op de Dutch Wave.

Extra verzorging: Koffie/thee en lekkers bij Tuin de Wueste en PlantZoentje (met rondleiding).

Dag 2 | In de tuin van Dorth – stadsbezoek Deventer – De Hoefslag – Tuin aan ‘t Leusveld

Na het ontbijt gaan we naar In de tuin van Dorth. Deze vrij jonge tuin is aangelegd op en rondom een voormalig weiland, op puur ecologische wijze en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is hier heerlijk wandelen door de cottagetuin die rondom het huis is aangelegd, de moestuin met kruiden en (eetbare) bloemen, een vijver, plantenwal en bloemenwei. Vervolgens heeft u even vrije tijd in Deventer. Het is één van de middeleeuwse Hanzesteden en een leuke stad om door heen te dwalen. In de pittoreske binnenstad vindt u smalle straatjes, leuke winkels en een scala aan restaurants en terrasjes.
Daarna een bezoek aan De Hoefslag. Voor eigenaren Mieke en Hans Geerlink is hun tuin geslaagd als bezoekers hier rust ervaren: dit was hun belangrijkste doel en alles in de tuin is hier dan ook op afgestemd. Er is gekozen voor natuurlijke planten, bomen, struiken en grassen die de sfeer bepalen en die aansluiten bij de omgeving. De Hoefslag is dan ook een echte landschapstuin te noemen. Aan het eind van de dag gaan we naar Tuin aan ’t Leusveld. De tuin ligt in het buitengebied van Brummen en is omgeven door natuur. Naast het mooie uitzicht is er ook in de tuin van alles te bewonderen: onder andere gemengde borders, borders op kleur, twee vijvers en een grassentuin. In de kas worden elk jaar eenjarigen gezaaid en opgekweekt.

Extra verzorging: Koffie/thee met lekkers en een rondleiding bij In de tuin van Dorth en De Hoefslag.

Dag 3 | Erve Odinc – stadsbezoek Ootmarsum – Haarboershof

In de ochtend bezoeken we een uniek stukje erfgoed wat al in 1381 in de archieven werd vermeld. U vindt bij Erve Odinc prachtige tuinen die uitstekend in het Twentse landschap passen, met onder andere tuinkamers op kleur, een groente- en bloementuin, een witte tuin met formele vijver en een rozentuintje. Biologisch te werk gaan is hier belangrijk: er worden alleen zelf gekweekte of biologisch opgekweekte planten geplaatst. Vervolgens heeft u vrije tijd in Ootmarsum. Het ligt in het meest noordoostelijke ‘oortje’ van Twente en staat bekend als hét kunststadje van het oosten van Nederland. Het gemoedelijke plaatsje met middeleeuwse wortels is gevuld met historische gebouwen, gezellige terrasjes en een charmant openluchtmuseum aan de rand van het centrum waar u teruggaat in de geschiedenis van de regio. We sluiten de reis af bij het Haarboershof. Deze tuin van Jan en Ina Ter Haar is een sfeervolle cottagetuin in Engelse sfeer: strakke lijnen en hagen omzomen goed gevulde borders die kleur geven aan de tuin. U wandelt door verschillende gedeeltes, van fijne hoekjes om te zitten tot volières die met de tuin verweven zijn, bijenstal, verdiept gedeelte, een stukje ingericht in de Dutch Wave stijl en meer.

Extra verzorging: Koffie/thee bij Erve Odinc, koffie/thee en lekkers bij Haarboershof.

Libelle Zomerweek

De Libelle Zomerweek vindt dit jaar plaats in Vijfhuizen bij EXPO Greater Amsterdam.

Hét feest voor vriendinnen biedt dagelijks naast de vele shopping mogelijkheden en heerlijke versnaperingen een bomvol programma met verschillende workshops én optredens van en ontmoetingen met bekende artiesten, columnisten, auteurs en de Libelle redacteuren. Shop till you drop! Er zijn honderden stands waar je je hart kunt ophalen op het gebied van beauty, wonen en lifestyle.

Tijd om de zonnebril op te zetten, want van 11 tot en met 17 mei viert Libelle feest op Sunset Boulevard. Waan u in de wereld van zoete pastelkleuren, palmbomen en zon, zee & strand.

Op zondag 14 mei is het Zomerweek in Concert. Een dag voor vrouwen, door vrouwen. Met op het programma onder andere concerten van bekende vrouwelijke artiesten uit de Top40modeshows, honderden kraampjes om te shoppen, heerlijke versnaperingen om je vingers bij af te likken, workshops waar u gratis aan kunt deelnemen, ontmoetingen met auteurs en de Libelle-redactie en -columnisten én vele extra’s om deze dag onvergetelijk te maken. 

Reisprogramma:
10.30 uur: verwachte aankomst
17.15 uur: aanvang terugreis

Soldaat van Oranje Theaterhangaar Katwijk

Soldaat van Oranje
Theaterhangaar Katwijk

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken. Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetsstrijders uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Reisprogramma:
Vrije ochtend in Leiden
12.15 uur: vertrek vanaf Leiden naar Katwijk.
13.30 uur: aanvang musical Soldaat van Oranje
Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

 

Veluwemeercruise en Elburg

We rijden naar de haven van Elburg, waar het schip al op ons ligt te wachten. Wij beginnen aan onze ca. 1,5 uur durende Veluwemeercruise. Aan boord krijgt u een lunch met een kop koffie of thee geserveerd. We varen over het Veluwemeer richting Harderwijk, vanaf het water heeft u een mooi panorama naar de Veluwe en de eilandjes met natuurgebieden. Aan de andere kant ziet u Flevoland met de stranden en jachthavens, u komt ogen tekort.

Bij terugkomst in Elburg heeft u de mogelijkheid om deze unieke vestingstad te bezoeken. Elburg is in de oude kern nog steeds het vissersplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. De stad heeft nog steeds zijn middeleeuwse, rechthoekige stratenplan en is omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur.

Na een verblijf van 2,5 uur in Elburg, maken wij tijdens de terugreis nog een stop voor een diner. Na het diner vertrekken we omstreeks 19.30 uur terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
12.00 uur: Veluwemeercruise met lunch
14.00 uur: vrije tijd in Elburg
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Volendam en Marken

We rijden, met onderweg een stop voor koffie of thee met een huisgemaakt taartje, naar Marken. Vanaf de parkeerplaats is het even lopen naar de haven. De vroegere terpen waar men gevrijwaard was tegen het hoge water, werden benut om daarop huizen te bouwen. Bezoek op eigen gelegenheid de musea in de paalwoningen, een Markerhuisje of een klompenmakerij.

U kunt zelf bepalen wanneer u de overtocht naar Volendam maakt. Met de Marken-Express vaart u in een half uurtje naar het mooie vissersdorp aan het IJsselmeer. De dijk van Volendam heeft vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water. Volendam is bekend vanwege de vele muzikanten, voetbal en de vis. Ontdek dit gezellige vissersdorp op uw gemak. U kunt op eigen gelegenheid ergens dineren, we zullen om ca. 18.00 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
12.00 uur: verwachte aankomst in Marken
18.00 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Giethoorn

Tijdens de heenreis maken wij eerst even een stop om van een kopje koffie met gebak te genieten. Daarna vervolgen we onze weg naar het Venetië van Nederland, Giethoorn, waar we rond 12.00 uur arriveren. De vele boten en sloepen op de schilderachtige grachten zijn het belangrijkste vervoermiddel in dit pittoreske plaatsje. De grachten zijn ontstaan door de vervening. Turfgravers haalden het veen uit de bodem om er turf van te steken. Hierdoor ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren, groef men sloten waardoor vele huizen op eilandjes kwamen te staan die alleen via de karakteristieke boogbruggetjes te bereiken zijn. Tijdens de twee uur durende rondvaart die wij gaan maken kunt u Giethoorn en de omgeving vanaf het water bekijken.
Na de rondvaart krijgt u een 3-gangen diner aangeboden op een werkelijk prachtige locatie. Hierna bent u vrij om Giethoorn op eigen gelegenheid te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld een museum bezoeken, een wandeling maken of op één van de vele terrasjes plaatsnemen.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebak
12.00 uur: verwachte aankomst in Giethoorn waarna we een boottocht maken
14.00 uur: diner
18.00 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een uitzonderlijk natuurgebied dat grote bekendheid en waardering heeft gekregen door onder andere zijn unieke landschap, brede en smalle kreken en spaarbekkens voor drinkwatervoorziening. Door de aanleg van de Deltawerken is dit natuurgebied veel toegankelijker geworden.
In de ochtend komen we in Werkendam aan, waar wij het Biesbosch museum bezoeken. Hier krijgt u een indruk van het verleden, heden en toekomst van de Biesbosch. Na ons bezoek aan het museum rijden we naar Drimmelen, waar wij onze touringcar inwisselen voor een rondvaartboot. De rederij biedt een kleine kaart aan boord waar u een kleine lunch kunt nuttigen (exclusief). De vele water- en weidevogels en de herintroductie van de bevers zorgen ervoor dat u een onvergetelijke vaartocht zult beleven. Vervolgens rijden we naar de mooiste vestingstad van Nederland, Gorinchem. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren. In de pittoreske straatjes vindt u leuke winkels en gezellige terrasjes. De Grote Markt met het oude stadhuis moet u ook gezien hebben. Hierna beginnen we aan de terugreis. Onderweg maken we nog een stop voor een diner.

Reisprogramma:
10.00 uur: bezoek Biesbosch museum
12.30 uur: boottocht
15.15 uur: bezoek aan Gorinchem
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Orchideeënhoeve

Vandaag bezoeken we de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Bij aankomst worden wij gastvrij ontvangen en getrakteerd op een kopje koffie of thee met appelgebak. Vervolgens kunt u op eigen gelegenheid de tuinen bezoeken. In de geheel overdekte hoeve waant u zich in een tropisch natuurgebied, het is absoluut een lust voor het oog. U vindt hier onder andere een prachtige orchideeëntuin, tropische vlindertuin, stokstaartjestuin en de lorituin met 60 prachtige papegaaien. Er zijn drie horecagelegenheden in het park waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen.

Na het bezoek aan de Orchideeënhoeve vertrekken we richting Nistelrode waar wij zullen genieten van een 3-gangendiner. Rond 19.30 uur rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
12.00 uur: koffie met appelgebak bij de Orchideeënhoeve, aansluitend vrije tijd.
16.00 uur: vertrek naar Nistelrode
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Rondvaart met bezoek aan Dahliatuin

Tijdens deze dagtocht maken we een mooie vaartocht over de Kagerplassen. Het is een uitgestrekt plassengebied in het Groene Hart dat zich kenmerkt door ondiepe plassen en eilanden. De eilanden zijn polders en worden nog steeds bemaald door 18 gerestaureerde poldermolens. De meeste van deze molens ziet u gedurende de vaartocht. Tijdens de vaart wordt u een lunch aangeboden bestaande uit een dagsoep en twee belegde broodjes. Na de rondvaart bezoeken wij een Dahlia Showtuin waar u deze prachtige bloemen aanschouwen kunt. In de Showtuin vindt u ruim 600 verschillende Dahlia soorten in alle soorten en kleuren. Aan het einde van de dag kunt u nog even lekker uitwaaien aan het strand van Katwijk of bezoekt u één van de vele winkeltjes op loopafstand van het strand.

Om 17.00 uur vertrekken we naar het restaurant waar u een 3-gangen diner aangeboden krijgt. We zullen rond 19.30 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
11.00 uur: rondvaart (ca. 1,5 uur)
13.15 uur: bezoek Dahlia Showtuin
14.30 uur: vertrek naar Katwijk aan Zee
15.15 uur: vrije tijd in Katwijk aan Zee
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar de opstapplaatsen

Fruitcorso

Appels, peren, noten, zaden, paprika’s en druiven; allemaal maken ze deel uit van de corsostoet die het derde weekend van september door de straten van Tiel trekt. Fruit zoals u het nog nooit heeft gezien, zaden waarvan u het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens, ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe en het land van Maas en Waal.

Dit evenement is uniek in de wereld en bekroond tot Cultureel Erfgoed. Nergens ter wereld worden zulke prachtige corsowagens vervaardigd van groenten en fruit. Achttien deelnemers uit zeven omliggende gemeenten maken deze fantastische ‘meesterwerken’. Duizenden vrijwilligers in het Rivierengebied werken hier maandenlang hard aan. Naast de corsowagens maakt ook het Kindercorso een extra entertainend deel uit van de veelzijdige stoet. U komt ogen en oren te kort tijdens het zien van deze bonte stoet wagens versierd met groente en fruit. Op creatieve wijze worden de mooist gekweekte producten aan u getoond. Neem plaats op de tribune, ga lekker zitten en laat het pracht en praal aan u voorbijtrekken.

Reisprogramma:
12.00 uur: verwachte aankomst in Tiel
U stapt uit op loopafstand van de tribune.
13.30 uur: start corsostoet, deze trekt 2x in tegengestelde richting voorbij
16.00 uur: laatste corsowagen
17.00 uur: aanvang terugreis

Keukenhof

In de Keukenhof bezoekt u het voorjaar op zijn mooist. De Keukenhof is dé lentebestemming bij uitstek, met bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en andere bolgewassen. Meer dan 7 miljoen bloembollen staan er dit voorjaar maar liefst in bloei. U krijgt ruim voldoende tijd om dit park met haar 15 km aan wandelpaden te bezoeken. De Keukenhof is verrassend voor jong en oud, een unieke beleving waarbij u uw camera niet mag vergeten. In de Keukenhof kunt u inspiratie opdoen en ontspannen in een prachtige omgeving! Geniet van een hapje en een drankje in de restaurants of op de terrassen (niet inbegrepen). Shop voor leuke souvenirs of bestel bollen voor uw eigen tuin bij de bloembollenverkooppunten op het park. Vergeet ook zeker niet om één van de vele bloemenshows en inspiratietuinen te bezoeken!

Op zaterdag 22 april vindt ook het Bloemencorso van de Bollenstreek plaats. Deze optocht komt zoals elk jaar met zo’n 50 (praal)wagens langs de Keukenhof.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst in Lisse
18.00 uur: aanvang terugreis

Disney’s AIDA

Disney’s AIDA komt naar Nederland, vol passie en energie! Deze succesvolle musical, bekroond met vier Tony Awards, neemt je mee naar het Egypte van de farao’s. Laat je meeslepen door dit aangrijpende verhaal over macht, liefde en verraad. Beleef dit noodlottige liefdesverhaal zoals je het nog nooit beleefde. En geniet van de meermaals bekroonde muziek van Elton John en Tim Rice waaronder de geliefde nummers ‘Te ver gegaan’ en ‘Ergens in de sterren’.

Disney geeft deze nieuwe versie van AIDA nóg meer kracht, kleur en passie mee. Voeg daarbij de sterke cast met in de hoofdrollen Gaia Aikman, April Darby en Naidjim Severina en je weet: AIDA is de must see musical. Een overrompelende musical die je recht in het hart raakt. Stage Entertainment brengt AIDA in het sfeervolle AFAS Circustheater in Scheveningen, te midden van adembenemende decors en kostuums.

Reisprogramma:
12.00 uur: aankomst Scheveningen, vrije tijd
15.00 uur: aanvang musical AIDA
Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

Voorjaarscruise Zeeland en Antwerpen

Een verrassende voorjaarscruise. We maken een uitstap naar België waar we de havenstad Antwerpen bezoeken. In Zeeland komen we in Vlissingen, Middelburg, Veere, Domburg en Goes: een compleet bezoek dus!

Dag 1 | Heenreis – Inschepen
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Arnhem. Hier worden we verwelkomd door de bemanning van de Carmen II. De welkomstcocktail staat al klaar en in de middag vertrekt de Carmen richting Wijk bij Duurstede voor de overnachting.

Dag 2 | Dordrecht
Al vroeg vertrekt de Carmen II zodat we rond 08.30 uur in Dordrecht aanmeren. Tijdens de ochtend brengen we een bezoekje aan Dordrecht. Het is een historische stad in de provincie Zuid-Holland, gelegen aan de rivier de Merwede. De stad heeft een rijke geschiedenis en biedt een aantal interessante bezienswaardigheden. Raak onder de indruk van Hollands oudste stad met meer dan 1000 monumenten, historische havens, en knusse koffietentjes. Na de lunch varen we richting Antwerpen, waar we rond 19:00 uur arriveren.

Dag 3 | Antwerpen
Na het uitgebreide ontbijt is het tijd voor een ochtendbezoek aan Antwerpen. Met een gids zal u plekjes ontdekken die normaal niet te zien zijn. De stad staat bekend om zijn prachtige historische gebouwen, zoals het stadhuis en de Grote Markt, die beide een bezoek waard zijn. Door de 16e-eeuwse straatjes krijgt u een goede kijk op het verleden van deze havenstad. Na de lunch wordt weer gevaren, nu richting Vlissingen, waar we ook overnachten.

Dag 4 | Vlissingen – Bruinisse
De hele ochtend kunt u gebruiken om zelf Vlissingen te ontdekken. De leuke kustplaats in Zeeland ligt aan de Westerschelde. De stad staat bekend om zijn prachtige zandstranden. Ontdek de langste boulevard van Nederland. Verder is het oude stadscentrum van Vlissingen ook zeker een bezoek waard. Hier kunt u genieten van de prachtige historische gebouwen, zoals het stadhuis en het Visserijmuseum, waar u kunt leren over de rijke geschiedenis van de visserij in Zeeland. Ook kunt u een wandeling maken langs de oude stadswallen en genieten van het uitzicht over de Westerschelde. Na de lunch varen we naar Bruinisse voor de overnachting.

Dag 5 | Arnhem
Voor het ontbijt vertrekt de Carmen II en kunt u genieten van de uitzichten over de Nederlandse wateren. Voor het diner komen we in Arnhem aan, waar we overnachten.

Dag 6 | Uitschepen – Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid van het schip en haar bemanning. U wordt door onze touringcar weer netjes naar de opstapplaats terug gebracht.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

IJsselmeercruise met Groningen

Ons mooie Nederland biedt een grote diversiteit aan landschappen, eeuwenoude Hanzesteden, charmante dorpjes en een rijke historie. En dat allemaal op slechts enkele uurtjes rijden. Stap aan boord van het luxe schip de Carmen II en geniet van een uitstekende verzorging aan boord. We bezoeken de historische stad Groningen met zijn statige middeleeuwse patriciërshuizen en komen langs eeuwenoude Hanzesteden zoals Kampen. Een cruise waarbij wij op ontdekking gaan naar de rijke historie van ons land.

Dag 1| Nijmegen – Inschepen
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Nijmegen. Aan het eind van de middag worden we verwelkomd door de bemanning van de Carmen II. Alles staat al klaar voor de eerste maaltijd aan boord. We overnachten in Nijmegen.

Dag 2| IJsselmeer
We varen direct voor het ontbijt weg, zodat u de hele dag kunt genieten van de uitzichten over Nederlands rivieren en meren. We meren rond het diner aan in Enkhuizen.

Dag 3| Enkhuizen
Tot ca. 13.00 uur heeft u de tijd om Enkhuizen op eigen gelegenheid te ontdekken. De vele historische herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren herinneren aan de rijke VOC historie. Het gezellige centrum heeft de leukste winkeltjes en knusse terrasjes. Vanmiddag kunt u weer genieten van een mooie tocht over het IJsselmeer. In de vroege avond legt de Carmen II aan in Harlingen. Wanneer u wilt kunt u nog een heerlijke wandeling over de kade maken.

Dag 4 | Harlingen – Groningen
Tot ongeveer 11.00 uur bent u vrij in Harlingen, daarna varen we dwars door Friesland naar Groningen. Hier zijn de riviertjes al veel smaller en het zal net zijn of u door de tuinen van de bewoners vaart. We komen langs Leeuwarden en in de late avond meren we af in Groningen.

Dag 5 | Groningen
Tijdens de ochtend bezoeken we deze bruisende studentenstad, maar het is ook een oude Hanzestad met een boeiende geschiedenis. Kom onder de indruk van de statige middeleeuwse patriciërshuizen, eeuwenoude pakhuizen, de prachtige bruggen en de vele torens. We maken hier een rondwandeling met gids. Tijdens de lunch verlaten we Groningen en zetten koers naar Kampen, waar we ook overnachten.

Dag 6 | Zutphen
In de nacht varen we van Kampen naar Zutphen. Hier heeft u de ochtend tijd om de prachtige markt te bekijken, maar misschien trekken de vele winkels u ook aan! Tijdens de lunch varen we af en genieten van de mooie IJssel die aan ons voorbij trekt. Tijdens het diner arriveren we in Nijmegen voor de overnachting.

Dag 7 | Uitschepen – Terugreis
We ontbijten voor de laatste keer aan boord van de Carmen II. In de loop van de ochtend staan de touringcars weer klaar om u keurig terug te brengen naar uw opstapplaats.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Zeelandcruise met Antwerpen

Een verrassende voorjaarscruise. We maken een uitstapje naar België waar we de havenstad Antwerpen bezoeken. In Zeeland komen we in Vlissingen, Middelburg, Veere, Domburg en Goes: een compleet bezoek dus!

Dag 1 | Heenreis – Inschepen
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Nijmegen. Hier worden we verwelkomd door de bemanning van de Carmen II. De welkomstcocktail staat al klaar en in de middag vertrekt de Carmen richting Dordrecht.

Dag 2 | Dordrecht
Tijdens de ochtend brengen we een bezoekje aan Dordrecht. Kom onder de indruk van Hollands oudste stad met meer dan 1000 monumenten, historische havens, en knusse koffietentjes. Na de lunch varen we af richting Antwerpen, waar we rond 20:00 uur arriveren.

Dag 3 | Antwerpen
Ochtendbezoek aan Antwerpen. Met een gids zal u plekjes ontdekken die normaal niet te zien zijn. Door de 16e -eeuwse straatjes krijgt u een goede kijk op het verleden van deze havenstad. Na de lunch wordt weer gevaren, nu richting Vlissingen, waar we ook overnachten.

Dag 4 | Vlissingen – Middelburg
De ochtend kunt u gebruiken om zelf Vlissingen te ontdekken. Na de lunch varen we naar Middelburg. We hebben een aantal uurtjes tijd om dit stadje op Walcheren te bezoeken. De hoofdstad van Zeeland bruist maar heeft toch ook een overvloed aan historische gebouwen. Tijdens het diner varen we naar Veere, waar we twee nachten blijven.

Dag 5 | Veere – Domburg – Goes
We maken vandaag twee uitstapjes met onze touringcar. Voor de lunch bezoeken we Goes, met een mooie stadshaven en bijna 300 winkels! Na de lunch aan boord gaan we naar Domburg, één van de mooiste badplaatsen van Nederland. Vele boetiekjes en strandtenten zijn er te vinden. We overnachten weer in Veere.

Dag 6 | Nijmegen
Na een paar dagen veel bekijken, een lange vaardag over Nederlandse rivieren. We vertrekken vroeg in de ochtend uit Veere en varen naar Nijmegen, waar we rond 21:00 uur arriveren voor de overnachting.

Dag 7 | Uitschepen – Terugreis
We nemen afscheid van het schip en haar bemanning. U wordt door onze touringcar weer netjes naar de opstapplaats terug gebracht.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Cruisen door de kop van Nederland

Een stukje Nederland bekijken dat een stuk minder bekend is. We maken ook een afsteker naar Duitsland. U zult Groningen en Friesland vanuit de mooiste hoeken bekijken.

Dag 1 | Lelystad – Inschepen
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Lelystad. Rond 14.00-15.00 uur worden we verwelkomd door de bemanning van de Carmen II. We varen over het IJsselmeer en door Friesland. Alles staat al klaar voor de eerste maaltijd aan boord. We overnachten in de sluis van Gaarkeuken.

Dag 2 | Leer
We varen langs Groningen en Winschoten naar het Duitse Leer. Behalve een mooie Altstadt heeft Leer ook veel bezienswaardigheden zoals een oud stoomschip, miniatuurland en een paar mooie musea. De stad ligt aan de Leda die even verder in de Eems stroomt.

Dag 3 | Meyer Werft
U kunt mee voor een excursie naar de imposante Meyer Werft aan de Eems in Papenburg. Bij dit scheepsbouw bedrijf worden de grootste cruiseschepen ter wereld gebouwd (entree excl.). Om 17.00 uur vertrekt de Carmen uit Leek naar Delfzijl, waar we overnachten.

Dag 4 | Sneek
Tijdens het ontbijt zult u merken dat we al een tijdje vertrokken zijn uit Delfzijl en u kunt weer genieten van deze route door de ‘kop van Nederland’. Dwars door Groningen en Friesland hopen we rond 14.00 uur in Sneek te arriveren. Zo kunt u de hele middag nog genieten van deze watersport stad, bekend van de Elfstedentocht en de Sneekweek, een zeilevenement.

Dag 5 | Lemmer
Ook vandaag vertrekt de Carmen II al voor het ontbijt, zodat we rond 09.00 uur in Lemmer arriveren. U kunt dit superleuke plaatsje bezoeken of een excursie meemaken naar het Woudagemaal, het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld (excl. entree). Tijdens de lunch varen we naar Kampen. In de middag komen we aan in Kampen, waar u nog even vrije tijd heeft om deze stad te ontdekken voor het diner.

Dag 6 | IJssel – Arnhem
We vertrekken weer vroeg en u zult vandaag genieten van de uitzichten over de IJssel. Langs natuurreservaten en oude Hanzesteden zullen we aan het eind van de middag aanleggen in Arnhem voor de overnachting.

Dag 7 | Uitschepen – Terugreis
We ontbijten voor de laatste keer aan boord van de Carmen II. Daarna nemen we afscheid van het schip en staan de touringcars weer klaar om u keurig terug te brengen naar uw opstapplaats.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Tuinreis het Limburgse Heuvelland

3 dagen Limburgse gastvrijheid in kleurige zomertuinen

Het zuidelijkste deel van Nederland staat bekend om haar charme, gastvrijheid en natuurlijk de Limburgse vlaai. Het glooiende landschap is zeer afwisselend met heuvels, holle wegen, plateaus, mooie vakwerkhuisjes, kapelletjes en kruisbeelden. Te midden van de natuur en het rijke culturele erfgoed liggen een aantal fraaie en onverwachte privétuinen en kwekerijen, elk met hun eigen kwaliteiten.

Dag 1 | Huys en Hof – Brookergarden – De Carishof
We beginnen de reis met Huys en Hof, een sfeervolle boerentuin gelegen in het Limburgse Maasdorpje Buggenum. De tuin is vanaf 1997 door eigenaren Christien en Jan aangelegd. Christien is graag bezig met bloemsierkunst en Jan werkt met plezier in zijn moes- en fruittuin. Het is een romantische tuin geworden met veel sfeerhoekjes, rozen en tuinkamers met borders op kleur. Daarna door naar Brookergarden. De gevarieerde tuin van Loek en Anne-Marie Gubbels heeft romantische hoekjes en verschillende thema’s die vloeiend in elkaar overlopen. Hier ziet u een uitgebalanceerde beplanting die gevangen is in hoeken en hagen om het geheel spannend te houden. Het gazon en de vijver zorgen voor rustpunten. De verschillende sferen die ontstaan door open en besloten ruimtes te creëren geven een afwisselend beeld. Voordat we naar het hotel rijden stoppen we nog bij de Carishof. Het is een speels opgezette tuin gelegen bij een witte Limburgse boerenhofstede. De beplanting verloopt vanuit het centrum van de tuin langzaam in een meer natuurlijke beplanting, die verder overloopt in het omliggende landschap. Rondom de boerderij vindt u bloemenborders in kleuren die elk seizoen wisselen: van rood, oranje en geel in het voorjaar tot wit, roze en blauwe tinten in de zomer. Dit zal het laatste jaar zijn dat de tuin geopend is!
Extra verzorging: Drankje met lekkers in alle tuinen. Rondleiding in de Carishof.

Dag 2 | Stadsbezoek Maastricht – Botanische tuin Elsloo – De Goede Gaard
Na het ontbijt bezoeken we de hoofdstad van Limburg, Maastricht. U heeft hier vrije tijd en kunt op eigen gelegenheid de oude binnenstad verkennen. Na het stadsbezoek gaan we naar de botanische tuin van Elsloo. De tuin is prachtig gelegen in het kasteelpark van Elsloo en ingedeeld in perken. De mooie slingerpaadjes zijn aangelegd die de bezoeker langs de verscheidenheid aan planten, heesters en bomen vanuit de gehele wereld leiden. De tuin is deels als thematuin ingericht, voorzien van kruiden met medicinale, cultuurhistorische en magische waarde. In de namiddag bezoeken we De Goede Gaard in Urmond. De tuin is bijna 9000m2 en door een enorme verscheidenheid aan bloemen en het prachtige uitzicht over de Maas, een lust voor het oog en voeding voor de ziel. Het kunstenaarsechtpaar Babke Moelee & Frans van Straaten hebben een schapenweide omgetoverd tot een zeer bijzondere plek. De tuin bestaat volledig uit slingerende graspaden langs enorme borders. In het midden van de tuin siert een prachtige, volledig biologische moestuin het geheel.
Extra verzorging: Ronleiding in de Botanische tuin Elsloo, koffie/thee en lekkers in de Goede Gaard.

Dag 3 | Kwekerij Bastin – stadsbezoek Thorn – ADR Rosarium Geistinger Landhoff
Na het ontbijt bezoeken we de bijzondere kwekerij Bastin. Hier wordt uitsluitend biologisch en met oog voor de natuur te werk gegaan. Hier wordt een interessant assortiment aan planten gekweekt, waarin mediterrane planten en kruiden, lavendel, salvia, prairieplanten en grassen de hoofdrol spelen. In de middag bezoeken we Thorn, ‘het witte stadje’. U kunt hier de Abdijkerk of het Gemeentemuseum bezoeken, wat eten bij één van de restaurants of simpelweg door de sfeervolle straatjes wandelen. Ter afsluiting bezoeken ADR Rosarium Geistinger Landhoff, een rozentuin met maar liefst 5000 verschillende rozensoorten. De tuin behoort tot de 200 mooiste tuinen van Europa en mag dus zeker niet ontbreken tijdens deze tuinreis. De talloze rozen in alle kleuren staan van mei tot oktober in bloei en worden omgeven door vele vaste planten en grassen. De kleuren en geuren zijn overweldigend.
Extra verzorging: Rondleiding door het Rosarium.

Tuinreis hoeves en privétuinen in Zeeland

Deze tuinreis is gevuld met diverse privétuinen, die elk getuigen van de persoonlijke smaak van de enthousiaste eigenaren en daardoor van stijl en beplanting verschillen. Ook bezoeken we hoeves waarbij de typische boerderijtuin wordt omgevormd naar een unieke invulling. Naast al het moois wat Zeeland te bieden heeft maken we ook een aantal uitstapjes naar België.

Dag 1 | Tuynkamer – Jorissenhoeve – Doolman
De laatste jaren heeft de De Tuynkamer zich ontwikkeld van boerderijtuin tot een echte liefhebberstuin. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt u hier diverse verscholen tuinkamers met rozen, een vijver, blauw-gele borders en meer. Dit moois wordt aangevuld met fraaie borders en bijzondere bomen, die structuur en hoogte geven. Vervolgens naar De Jorissenhoeve. Om deze boerderij in Delftse Schoolstijl ligt een mooi vormgegeven tuin die past bij de historische sfeer, waardoor het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan. Er is veel water, een 30 meter lange border, een moestuin en bloemenhof, die van juni tot oktober kleurt. Als laatste bezoeken we de weelderige tuin van 1250 m2 De Doolman. Naast deze met knotwilgen en populieren omzoomde waterpartij, vormen akkers, weilanden en bloemendijken het decor. De omgeving is te mooi om weg te stoppen achter heggen en hagen. De uitdaging voor Jopie Koens (tuinier) en Ton Altena (architect) was om een tuin te ontwerpen met een vloeiende aansluiting op de omgeving en tegelijkertijd ook de aandacht te vestigen op wat er op het erf groeit en bloeit.
Extra verzorging: Rondleiding in De Tuynkamer en koffie/thee en lekkers in De Jorissenhoeve.

Dag 2 | De Houtenhandsche Hof – Veere – De Pionier-ster – ‘t Hof Ravenstein (juli) of Middellandse Zeetuin Uilenbroek (augustus)
Na het ontbijt bezoeken we de Houtenhandsche Hof. De aanleg van deze privétuin begon in 1995, waarbij de tuin onder werd verdeeld in strakke delen omzoomd met buxus. Binnen de kaders zijn gevarieerde en kleurrijke borders met veel vaste planten te vinden. Ook vindt u er een mooie natuurvijver, boomgaard, moestuin en een lange grassenborder. Hierna bezoeken we het stadje Veere, één van de mooiste plekken van Zeeland. Gelegen aan het Veerse Meer vindt u hier een kleine bedrijvige jachthaven, een groene stadswal en tal van historische gebouwen die stammen uit de 15e eeuw. De volgende tuin van vandaag is De Pionier-ster. De eigenaren verhuisden in 2016 naar deze locatie, deels omdat zij op zoek waren naar een kleinere tuin met minder onderhoud. Deze leuke privétuin zouden de meeste mensen echter niet classificeren als kleine tuin, want er is meer dan genoeg te zien! Er zijn kleurrijke borders, een groentetuin, rozenborder en pergola, veel eenjarige en vaste planten en een charmant tuinhuis. Tijdens de juli reis bezoeken we ‘t Hof Ravestein. Het is een historische plek omringd met grachten. Geniet hier van gemengde bloemborders, rozen, en vaste planten. In de augustus reis bezoeken we als laatste de privétuin van Wim Uilenbroek. De tuin is prachtig aangekleed met kleurrijke tegels en palmbomen om een mediterrane sfeer te creëren. U kunt hier kennismaken met allerlei boom- en plantensoorten uit Zuid-Europa.
Extra verzorging: Koffie/thee en lekkers in alle tuinen.

Dag 3 | Hoeve Bonem – lunchstop Sluis – Kwekerij in Goede Aarde – The Hidden Gardens
In de ochtend bezoeken we Hoeve Bonem. De historiek van deze hoeve gaat terug tot de 13e eeuw. De hoeve ligt op een terp en wordt volledig omringd door water. De huidige tuin is aangelegd met respect voor intimiteit en historiek en wordt op ecologische wijze beheert. We ontdekken dit bijzondere landgoed onder leiding van een gids. Daarna is het tijd voor een lunchstop. Sluis is een sfeervol vestingstadje op de grens van Zeeland en België en biedt een rijke historie en gezellige, bourgondische sfeer. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen, winkelen in één van de leuke boetiekjes of de diverse bezienswaardigheden bewonderen. Daarna bezoeken we Kwekerij In Goede Aarde. Deze kleine kwekerij ligt ingeklemd tussen de Schelde en België, midden in het weidse landschap van Zeeuws Vlaanderen. De kwekerij is gespecialiseerd in borderplanten en siergrassen die relatief weinig onderhoud vragen maar wel veel te bieden hebben. De zelfgekweekte planten keren terug in de bijgelegen privétuin, die voor de eigenaren een perfecte samensmelting van werk en ontspanning vormt. In de late middag komen we aan bij The Hidden Gardens. De tuinbeleving van deze verborgen tuinen begint in de voortuin, die bezoekers uitnodigt om verder op ontdekking te gaan. Achter het huis ligt de op de Spaanse tuinen geïnspireerde tuin, maar ook een grassen- en bloementuin. In de Japanse tuin heerst een rustige sfeer en kunt u optimaal genieten van de vijver, de bamboe, bonsaibomen en de zentuin.
Extra verzorging: Rondleiding Hoeve Bonem, koffie/thee en lekkers in Kwekerij Goede Aarde en The Hidden Gardens.

Dag 4 | De Groen Gaerd – De Kleine Boerderij
Na het ontbijt gaan we naar de privétuin De Groen Gaerd, ontworpen door de eigenaar zelf. Het is een waar paradijs, waar landschap en tuin perfect samenkomen in doorkijkjes door strakke hagen en mooie vergezichten. Het is een echte landschapstuin, met prachtige bomen en borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten. Daarna een bijzondere afsluiting In het Kempense Merksplas. Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap Merksplas Kolonie. In 2007 kreeg de plek een nieuwe invulling: een bijzondere collectietuin werd gesticht. Dit is het levenswerk van Jan Oprins, plantenkweker, en Harry van Trier, de gerenommeerde botanist. Ondertussen is het uitgegroeid tot een project waar vele plantenbezielers hun collectie in hebben ondergebracht. De tuin is een demonstratietuin gericht op natuur, educatie en welzijn.
Extra verzorging: Rondleiding, soep met een broodje in de Kleine Boerderij.

Charles Dickens Festijn

Tijdens het Dickens Festijn komt de 19e-eeuwse stad van de beroemde schrijver Charles Dickens tot leven! In het historisch Bergkwartier van Deventer kunt u zich vergapen aan ruim 950 personages uit de befaamde boeken. Denk hierbij aan Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, Christmas Carol Singers, weeskinderen, kantoorklerken en andere deftige lieden. Het Bergkwartier ligt in het centrum van Deventer. U waant zich even terug in de tijd van Dickens; heren op hoge fietsen, handwerkers die hun ambacht demonstreren en keurige dames en heren met hoge hoeden die door de straten flaneren.

De acteurs en figuranten komt u voornamelijk op straat tegen maar ook achter ramen en soms hoog op een dak. De geur van punch, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen het decor. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor-theatre’.

Na afloop van het festijn, ca. 17:00 uur terug naar de opstapplaatsen. Dit is een druk bezocht festijn,
houd rekening met een eventuele wachttijd.

Country & Christmas Fair

Dit grote, sfeervolle evenement vindt plaats in de tuinen rondom het Kasteel van Haarzuilens en in de kapel van het Kasteel. Met ruim 240 verwarmde stands belooft deze 24e editie een onvergetelijke fair te worden. U vindt er een keur aan exclusieve kerstcadeaus, decoraties, delicatessen, beauty, kunst, bijouterie, antiek, fashion, glaskunst en nog veel meer. De sfeer wordt verzorgd door honderden kerstbomen, lichtjes, kaarsen en decorstukken. Verdeeld door de hele tuin staan verschillende cateringspunten waar u kunt genieten van een hapje en een drankje. Natuurlijk is er ook gezorgd voor het nodige kerstentertainment, van klassieke carolsingers tot swingende bigbands.

Aanschouw elk half uur een spetterend spektakel van fonteinen en lichteffecten in de Kruisvijver! Een ideale dagtocht voor iedereen die eens iets anders wilt dan de standaard kerstmarkt. Het is ook mogelijk het kasteel van binnen te bezichtigen tegen een gereduceerd tarief. U dient wel rekening te houden met de weersomstandigheden en dat er veel gelopen moet worden gezien de grootte van het terrein. Rond 18:00 uur vertrekken we weer naar de opstapplaatsen.

3-daagse tuinreis Twente en Salland 2022

Genieten in de Overijsselse streken Twente en Salland

Overijssel is misschien wel één van de meest onderschatte provincies van Nederland. Desondanks bevat het tal van bijzondere plaatsen en natuur, en maken de rust en ruimte het een uitstekende streek om een mooie privétuin aan te leggen. Genoeg keuze dus om een mooie tuinreis naar dit gebied te maken, waarbij elke tuin zijn eigen pracht, charme en enthousiaste eigenaren kent. In uniek kunststadje Ootmarsum en Hanzestad Deventer maakt u daarnaast kennis met de plaatselijke geschiedenis.

Programma
Dag 1: Vijvertuinen van Ada Hofman, Tuin de Wueste en PlantZoentje
Dag 2: In de tuin van Dorth, stadsbezoek Deventer, de Hoefslag en Tuin aan ‘t Leusveld
Dag 3: Erve Odinc, stadsbezoek Ootmarsum en Haarboershof

Vijvertuinen van Ada Hofman
Het begin van deze voormalige privétuinen van vijverspecialiste Ada Hofman werd in de jaren ‘87/’88 gemaakt. Haar werkwijze en visie om het vijverwater op natuurlijke wijze helder te houden, is nog uitstekend terug te zien in de meer dan 50 grote en kleine vijvers die dit tuinparadijs rijk is. Geniet hier van de vele waterlelies, de kalme geluiden van kabbelende beekjes en watervallen en allerlei heesters, bomen en vaste planten.

Tuin de Wueste
De privétuin van Mies Dagevos en Eddy ter Braak ligt verscholen achter houtwallen, waardoor u bij aankomst in de tuin nog weinig ziet. Ze hebben een natuurlijke, losse manier van tuinieren die terugkomt in de grote border met Engelse invloeden en de twee vijvers waar voor een ruigere beplanting is gekozen.

PlantZoentje
Bij het PlantZoentje vindt u een levendige, gezellige tuin die het levenswerk van eigenaresse Anja Broekhuis genoemd mag worden. Midden in het Twentse landschap heeft zij haar tuin stukje bij beetje zelf aangelegd en ontworpen. U vindt hier sfeervolle borders op kleur, bijzondere plantcombinaties, pergola’s, een vijver, rozen, grassen, heesters en een in 2014 aangelegd tuindeel dat geïnspireerd is op de Dutch Wave.

In de tuin van Dorth
Deze vrij jonge tuin is aangelegd op en rondom een voormalig weiland, op puur ecologische wijze en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is hier heerlijk wandelen door de cottagetuin die rondom het huis is aangelegd, de moestuin met kruiden en (eetbare) bloemen, een vijver, plantenwal en bloemenwei.

Stadsbezoek Deventer
Deventer is één van de middeleeuwse Hanzesteden en een leuke stad om door heen te dwalen. In de pittoreske binnenstad vindt u smalle straatjes, leuke winkels en een scala aan restaurants en terrasjes. Ook aan kunst en cultuur komt Deventer niets te kort: er zijn diverse musea en honderden monumentale gebouwen om te bewonderen.

De Hoefslag
Voor eigenaren Mieke en Hans Geerlink is hun tuin geslaagd als bezoekers hier rust ervaren: dit was hun belangrijkste doel en alles in de tuin is hier dan ook op afgestemd. Er is gekozen voor natuurlijke planten, bomen, struiken en grassen die de sfeer bepalen en die aansluiten bij de omgeving. De Hoefslag is dan ook een echte landschapstuin te noemen.

Tuin aan ’t Leusveld
Tuin aan ’t Leusveld ligt in het buitengebied van Brummen en is omgeven door natuur. Naast het mooie uitzicht is er ook in de tuin van alles te bewonderen: onder andere gemengde borders, borders op kleur, twee vijvers en een grassentuin. In de kas worden elk jaar eenjarigen gezaaid en opgekweekt.

Erve Odinc
Dit unieke stukje erfgoed werd al in 1381 in de archieven vermeld. U vindt hier prachtige tuinen die uitstekend in het Twentse landschap passen, met onder andere tuinkamers op kleur, een groente- en bloementuin, een witte tuin met formele vijver en een rozentuintje. Biologisch te werk gaan is hier belangrijk: er worden alleen zelf gekweekte of biologisch opgekweekte planten geplaatst.

Stadsbezoek Ootmarsum
Ootmarsum ligt in het meest noordoostelijke ‘oortje’ van Twente en staat bekend als hét kunststadje van het oosten van Nederland. Het gemoedelijke plaatsje met middeleeuwse wortels is gevuld met historische gebouwen, gezellige terrasjes en een charmant openluchtmuseum aan de rand van het centrum waar u teruggaat in de geschiedenis van de regio.

Haarboershof
Deze tuin van Jan en Ina Ter Haar is een sfeervolle cottagetuin in Engelse sfeer: strakke lijnen en hagen omzomen goed gevulde borders die kleur geven aan de tuin. U wandelt door verschillende gedeeltes, van fijne hoekjes om te zitten tot volières die met de tuin verweven zijn, bijenstal, verdiept gedeelte, een stukje ingericht in de Dutch Wave stijl en meer.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een uitzonderlijk natuurgebied dat grote bekendheid en waardering heeft gekregen door onder andere zijn unieke landschap, brede en smalle kreken en spaarbekkens voor drinkwatervoorziening. Door de aanleg van de Deltawerken is dit natuurgebied veel toegankelijker geworden.

In de ochtend komen we in Werkendam aan, waar wij het Biesbosch museum bezoeken. Hier krijgt u een indruk van het verleden, heden en toekomst van de Biesbosch. Na ons bezoek aan het museum rijden we naar Drimmelen, waar wij onze touringcar inwisselen voor een rondvaartboot. Tijdens de lunch aan boord bekijken we dit natuurgebied van dichtbij. De vele water- en weidevogels en de herintroductie van de bevers zorgen ervoor dat u een onvergetelijke vaartocht zult beleven. Vervolgens rijden we naar de mooiste vestingstad van Nederland, Gorinchem. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren. In de pittoreske straatjes vindt u leuke winkels en gezellige terrasjes. De Grote Markt met het oude stadhuis moet u ook gezien hebben. Hierna beginnen we aan de terugreis. Onderweg maken we nog een stop voor een diner.

Reisprogramma:
10.00 uur: bezoek Biesbosch museum
12.30 uur: boottocht
15.15 uur: bezoek aan Gorinchem
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Delft met bezoek aan “Royal Delft”

We vertrekken richting Delft met onderweg een stop voor een kop koffie of thee met een stuk appelgebak. Bij Delft denkt u misschien al snel aan het Delfts Blauw of aan de schilder Johannes Vermeer, natuurlijk wereldberoemd om zijn ‘Meisje met de parel’. Maar het is ook de stad van gezellige winkelstraten, smalle grachten, knusse hofjes en leuke terrassen. Delft bruist en zit vol bezienswaardigheden!

Nadat we zijn aangekomen in de stad heeft u de gelegenheid om ergens een hapje te eten alvorens wij aan boord gaan voor de rondvaart. Tijdens deze rondvaart brengen wij een bezoek aan de beroemde aardewerkfabriek “Royal Delft”. Hier krijgt u een rondleiding door de fabriek en zult u zien hoe hier het wereldberoemde Delfts Blauw volledig met de hand beschilderd wordt volgens eeuwenoude tradities. Met de boot varen wij weer terug naar het oude centrum. Aansluitend heeft u nog vrije tijd om Delft op eigen gelegenheid te bezoeken. Rond 17.30 uur verlaten wij Delft en beginnen wij aan de terugreis. Onderweg zullen wij nog stoppen voor een heerlijk diner.

Reisprogramma:
10.15 uur: koffie of thee en appelgebak
12.00 uur: aankomst in Delft
13.00 uur: rondvaart met bezoek aan ‘Royal Delft’
16.00 uur: vrije tijd in Delft
17.30 uur: vertrek uit Delft 18.30 uur: diner
20.00 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

All-inclusive in Drenthe

Deze reis brengt ons naar Drenthe, bekend om zijn prachtige bossen, heidevelden en natuurlijk de hunebedden. Hunebedden zijn oude grafmonumenten die bestaan uit grote zwerfkeien. Van de 53 hunebedden in Nederland zijn er 51 in Drenthe te vinden. In een landelijke omgeving omgeven door bossen en heidevelden ligt hotel Ruyghe Venne. Het sfeervol ingerichte hotel is omgeven door schitterende natuurgebieden met uitgestrekte wandel- en fietspaden, levendige dorpen en diverse bezienswaardigheden zoals monumentendorp Orvelte. Een prachtige reis in eigen land!

Dag 1 | Heenreis – Orvelte
Vanaf uw opstapplaats rijden we naar hotel Ruyghe Venne, waar we op tijd voor de lunch aankomen. ’s Middags bezoeken we het monumentendorp Orvelte. Dit is één van de mooiste dorpen van Nederland. Orvelte is een eeuwenoud esdorp dat in de 10e eeuw is ontstaan. De monumentale boerderijen en de straten met kinderkopjes en oude klinkers geven het een unieke sfeer. Het is een levendig en gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen en werken in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19e eeuws Drents esdorp uitademt.

Dag 2 | Coevorden
Tot aan de lunch heeft u vrije tijd in het hotel. Wat dacht u van een wandeling door de mooie omgeving? Na de lunch rijden we naar Coevorden, we maken kennis met deze interessante stad tijdens een stadswandeling met gids. De naam verwijst naar een doorwaadbare plaats voor koeien in een rivier. Een deel van het historische centrum is nog in tact en de nieuwbouw is er op een spectaculaire manier in verweven. Theater de Hofpoort, dat ook dienst doet als gemeentehuis, is een prachtig gebouw op de markt gelegen. Aan de achterkant van het theater loopt een loopbrug naar het kasteel, dat tegenwoordig een hotel-restaurant is. Na de rondleiding heeft u nog even vrije tijd voordat wij terugkeren naar het hotel. Geniet van de gemoedelijke sfeer op een van de gezellige terrasjes.

Dag 3 | Groningen – Openluchtmuseum Ellert en Brammert
Na het ontbijt rijden we naar de stad Groningen. We starten met een rondwandeling met gids. Groningen staat bekend als een gezellige studentenstad maar het is ook een oude Hanzestad met een boeiende geschiedenis. Kom onder de indruk van de statige middeleeuwse patriciërshuizen, eeuwenoude pakhuizen, de prachtige bruggen en de vele torens. Na de wandeling heeft u nog even vrije tijd voordat we terugrijden naar het hotel voor de lunch. ’s Middags gaan we naar openluchtmuseum Ellert en Brammert (entree ca. € 9,-). Hier kunt u zien hoe de inwoners van Drenthe vroeger leefden en werkten. Er is onder andere een plaggenhut, Saksische boerderij met stookhok, tolhuis, houtzagerij, schooltje en gevangenis te bezichtigen.

Dag 4 | Hunebedcentrum – Museumboerderij de Karstenhoeve
In de ochtend bezoeken wij het Hunebedcentrum in Borger (entree ca. € 12,50). Dit is de plek waar de prehistorie tot leven komt. Ontdek de oertijd, het grootste hunebed en het leven van de hunebedbouwers. Voor de lunch gaan wij terug naar het hotel. ’s Middags bezoeken wij museumboerderij de Karstenhoeve (entree ca. € 5,-). Deze boerderij uit de eerste helft van de 17e eeuw verkeert voor een groot deel nog in originele staat. Met zijn authentieke interieur is dit rijksmonument een van de mooiste museumboerderijen van Nederland.

Dag 5 | Zwolle – Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Onderweg bezoeken we Zwolle, een historische Hanzestad met een bruisende binnenstad. In de straten van de middeleeuwse binnenstad hangt een levendige sfeer en vindt u aparte boetiekjes, lekkere koffietentjes en gezellige terrasjes. Vervolgens wordt u teruggebracht naar uw opstapplaats.

Floriade

Onze bus brengt u naar hét tuinevenement van het jaar: Floriade

De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 één keer per 10 jaar in een Nederlandse plaats gehouden. In 2022 is Almere vanaf 14 april t/m 9 oktober een half jaar lang het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 met als thema ‘Growing Green Cities’. In het 60 hectare grote Floriade-park ontdekt u groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken op het gebied van groen, voeding, gezondheid en energie.

U kunt hier volop genieten van de geuren en kleuren van bloemen, planten, groenten en fruit. Er zijn meer dan 40 landenpaviljoens waar landen hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties laten zien voor groene steden. Zweef hoog boven het Floriade-park in de kabelbaan en maak kennis met dit groene vervoersmiddel van de toekomst. Onderweg geniet u van een prachtig uitzicht over het Floriade-park vanaf 35 meter hoogte. Bij diverse restaurants, foodtrucks en proeverijen op de Expo kunt u genieten van gezonde én lekkere snacks en maaltijden. Ook kunt u rondkijken in de winkels op het Floriade-park voor een uniek aandenken.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst in Almere
18.00 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Drielandentocht

Na de koffie met Limburgse vlaai vertrekken we voor een onvergetelijke tocht door drie landen met een ervaren gids. Via het Vijlener bos rijden we een gedeelte van de Mergelland Route om daarna terug te keren bij de Wilhelminatoren voor een lunch. Hierna vertrekken we naar België en Duitsland. Grensovergang de Wolfhaag, direct aan de voet van de Vaalserberg, brengt ons door de voormalige Vrijstaat Moresnet. Dan rijden we over het plateau van Lontzen waar Limburgs bekendste riviertje de Geul ontspringt. Via de stad Eupen rijden we door het Hertogenwald naar de grenspoort Muntzenich om dan in Nationaal Park Eifel via het dal van de Perlenau naar Kalterherberg te rijden. Aansluitend gaan we naar het Roerdal om nog een bezoek te brengen aan Monschau, waar u de tijd krijgt om het stadje te verkennen.

In de namiddag vertrekken we weer uit Monschau waar we via Kontzen en de Himmelsleiter afdalen richting Aken en dan over Burtscheid en het Vaalserkwartier terug keren in Vaals.
We sluiten de dag af bij restaurant de Wilhelminatoren met een heerlijk diner.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
13.30 uur: vertrek naar België en Duitsland
16.00/16.15 uur: vertrek uit Monschau
17.15 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Den Haag en Scheveningen

Vandaag staat de hoofdstad van Zuid-Holland op het programma, Den Haag. Na onderweg genoten te hebben van koffie of thee en gebak, zullen wij rond 12:00 uur arriveren. Dankzij de geschiedenis van Den Haag zijn er talloze historische gebouwen, paleizen, pleinen en parken te vinden.

In Den Haag brengen wij eerst een bezoek aan het grootste schilderij van Nederland. U ondergaat een optische illusie. Met 120 meter lengte en 14 meter hoogte is Panorama Mesdag een schilderij waar u middenin staat. Het bestaat uit een fascinerend zicht op het oude vissersdorp Scheveningen in 1880. U kunt de rest van de dag zelf kiezen welke van de vele bezienswaardigheden in Den Haag u wilt bezoeken. Werp bijvoorbeeld een blik op de machtige skyline van de stad, bezoek het Binnenhof of ontdek een van de vele musea.
Ook kunt u gemakkelijk per tram in 10 minuten naar het strand van Scheveningen, dat zijn eigen karakter heeft. Enkele eyecatchers zijn de Scheveningse Pier en het Kurhaus. Omstreeks 20:30 uur starten wij na het diner de terugreis naar uw opstapplaats.

Reisprogramma:
10.30 uur: koffiestop
12.00 uur: aankomst Den Haag
17.45 uur: vertrek Den Haag
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

In de sporen van de Bokkenrijders

Zo’n 250 jaar geleden werd Limburg en omgeving opgeschrikt door overvallen toegeschreven aan een grote goddeloze bende: de Bokkenrijders! We maken een tocht met een deskundige van het Bokkenrijdersgenootschap. We bezoeken prachtige kastelen in Limburg en Burg Rode in Duitsland. We proberen u gedurende de dag een goede kijk te geven op het fenomeen Bokkenrijders. We starten onze tocht in Kasteel Hoensbroek, waar we een bezoek aan de kerker van het kasteel brengen. U kunt hier ook direct genieten van een kop koffie of thee met vlaai. We rijden verder naar Kerkrade en brengen een bezoek aan Kasteel Erenstein. Na de nodige uitleg vervolgen wij onze route naar abdij Rolduc. Aansluitend wandelen we een kwartiertje door het bos en steken de Duitse grens over. Bij Burg Rode worden we al opgewacht en kunnen we dit kasteel ook bezichtigen tijdens een rondleiding. We gaan verder naar Kasteel Terborgh waar een aantal Bokkenrijders gevangen werd genomen. Voordat we deze bezoeken, geniet u eerst nog van een heerlijke lunch. Langzaam komen we bij het laatste gedeelte van deze dag, Oud-Elsloo waar wij een korte wandeling zullen maken. Wij sluiten deze boeiende dag af met een buffetje met heerlijk Limburgs zuurvlees, saté met pindasaus, rijst of frites en salade.

Reisprogramma:
09.00 uur: koffiestop en bezoek aan kerker
13.00 uur: lunch
17.15 uur: buffetje
18.45 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Leiden met bezoek aan de hofjes

Leiden is de oudste universiteitsstad van Nederland en staat ook wel bekend als de ‘stad van de ontdekkingen’. Door de rijke historie is er namelijk ontzettend veel te beleven in Leiden! U vindt er talloze musea en een gezellige binnenstad. Door de vele grachten heeft u zelfs even het idee dat u door de hoofdstad dwaalt.

Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we met een korte pauze stop naar Leiden. Bij aankomst in Leiden maken wij kennis met de gids. Deze zal ons tijdens een bijzondere stadswandeling een aantal van de 35 hofjes laten zien die Leiden telt. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes en hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Vervolgens maken we een rondvaart met lunch door het Groene Hart van Nederland. Tijdens deze rondvaart ziet u onder andere polders, molens, prachtige vergezichten en mooie Hollandse dorpen. Hierna heeft u nog vrije tijd in Leiden en kunt u op eigen gelegenheid nog ergens dineren. We zullen rond 18.30 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst in Leiden
11.30 uur: hofjeswandeling van ca. 1 uur
13.30 uur: rondvaart door het ‘Groene Hart’ inclusief lunch
16.00 uur: vrije tijd in Leiden
18.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Dagboek van een Herdershond

Dagboek van een Herdershond
MECC Maastricht

Dagboek van een Herdershond
De ziel van de Zuiderling komt tot leven

Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht presenteren in mei 2022 de grootschalige musical Dagboek van een Herdershond in het MECC Maastricht. De legendarische televisie serie die van 1978 tot 1980 te zien was, wordt in een regie van Servé Hermans naar het theater gebracht. Een musical waarin de ziel van de Zuiderling tot leven komt.

In Dagboek van een Herdershond treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke in 1914 toe tot een parochie in Geleen. Een klein landbouwdorp in Limburg dat geregeerd wordt door de notaris, de herenboer en de pastoor. Tegen de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve kapelaan Odekerke probeert zich staande te houden in het katholieke dorp. Ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas.

Dagboek van een Herdershond was van 1978 – 1980 te zien als televisieserie op KRO met de Vlaamse acteur Jo de Meyere als de jonge kapelaan Erik Odekerke. Andere rollen werden gespeeld door o.a. Ko van Dijk en Renée Soutendijk. Regisseur Willy van Hemert heeft de serie gebaseerd op de kronieken van Jacques Schreurs. De serie werd een daverend succes en is uitgezonden in onder andere Duitsland, Finland en Zuid Amerika.

Aladdin, de grote Broadway musical

Aladdin
AFAS Circustheater Scheveningen

Ben je klaar voor het wereldberoemde verhaal uit Duizend-en-één-nacht? Kom dan naar Disney’s Aladdin in het AFAS Circustheater Scheveningen. De grote Broadway musical over de charmante straatdief Aladdin en de prachtige prinses Yasmin is al jaren een daverend succes in internationale theaters. Een wervelende show vol humor, kleurrijke kostuums en special effects die de harten gaat stelen van het Nederlandse publiek.

Spring op het vliegende tapijt en ga mee met Aladdin op avontuur in een heel nieuwe wereld. Het wordt een rit om nooit te vergeten. In een duizelingwekkend tempo word je meegenomen in het overweldigende verhaal over romantiek, vriendschap en verraad. Componist en achtvoudig Oscarwinnaar Alan Menken schreef de beroemde muziek met hits zoals ‘A Whole New World’, Friend Like Me’ en ‘Arabian Nights’.

Reisprogramma:
Afhankelijk van de aanvangstijd heeft u voor of ná de voorstelling enkele uurtjes vrije tijd in Scheveningen. De musical duurt inclusief pauze ca. 2 uur en 50 minuten.

TINA – De Tina Turner Musical

TINA – De Tina Turner musical

Na succesvolle producties in West End, Hamburg en Broadway (nov. 2019) beleeft de eerste en enige geautoriseerde musical over ‘The Queen of Rock’ zijn Nederlandse première op 9 februari 2020 in het Beatrix Theater in Utrecht. TINA – De Tina Turner Musical is de eerste musical over haar leven, geproduceerd in samenwerking met Tina Turner zelf. Hoe een meisje uit Nutbush, Tennessee, uitgroeide tot de onbetwiste ‘Queen of Rock-‘n-Roll’ – dit is de musical van een doorzetter die zich niet aan de regels hield, maar ze zelf maakte. Dit is het echte, nietsontziende verhaal van Tina Turner. De vrouw die alle vooroordelen over leeftijd, kleur en geslacht heeft getart. Tina Turner is één van de bestverkopende artiesten ter wereld. Ze heeft 11 Grammy Awards gewonnen en haar live shows trokken miljoenen mensen. Ze verkocht meer concertkaarten dan welke andere soloartiest ook.

In TINA hoor je natuurlijk ook al haar grote hits, zoals ‘Nutbush city limits’, ‘Private dancer’, ‘What’s love got to do with it’ en ‘The best’. De musical is geschreven door Olivier Award winnaar Katori Hall en wordt geregisseerd door de internationaal geprezen Phyllida Lloyd.

 

Reisprogramma:
Afhankelijk van de aanvangstijd heeft u voor of ná de voorstelling enkele uurtjes vrije tijd in Utrecht. De musical duurt inclusief pauze ca. 2 uur en 40 minuten.

IJsselmeercruise met Texel

Voor een schitterend landschap en pittoreske steden hoeft u niet ver te reizen! Ook ons eigen Nederland heeft zo veel moois te bieden. Van eeuwenoude Hanzesteden tot charmante dorpjes met middeleeuwse straten. We komen het allemaal tegen al varend door ons mooie Nederland. Stap aan boord van het luxe schip de Rigoletto en laat u verwennen door het vriendelijke personeel. Geniet van het uitzicht als we rustig varen over het grootste meer van Nederland: het IJsselmeer en haar zijrivier de IJssel. Via prachtige steden als Hoorn, Medemblik en Enkhuizen komen we na zeven dagen weer terug op onze inscheepplaats: een mooi rondje IJsselmeer!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Mook. Om ongeveer 11.00 uur worden we door de bemanning van de Rigoletto aan boord verwacht. De reis gaat nu echt beginnen, we zetten koers richting Hoorn waar we in de late avond aankomen. Deze middag krijgt u een lichte lunch aan boord aangeboden.

Dag 2 | Hoorn – Medemblik
De ochtend brengen we door in Hoorn, bekend om zijn prachtige binnenhaven, monumentale panden, mooie grachten en gezellige winkelstraten. Het verleden van de machtige VOC, die in de 17e en 18e eeuw handelsbetrekkingen onderhield met Aziatische landen, komt u hier overal tegen. Tijdens de lunch varen we van Hoorn naar Medemblik, de kleinste en oudste stad van West-Friesland. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de oude stad, in het park of langs de haven. In het historische stadscentrum vindt u leuke winkels en gezellige cafés.

Dag 3 | Texel
Nog voor het ontbijt vertrekt de Rigoletto uit Medemblik. In de ochtend varen we over het IJsselmeer en de Waddenzee richting Texel. Met een beetje geluk zien we de zeehondjes op de zandbanken! Rond lunchtijd arriveren we in Oudeschild, het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt en waar eb en vloed in de haven rustig hun gang gaan. Tevens is Oudeschild de thuishaven van de Texelse vissersvloot, er is dan ook altijd wat te zien in de haven. Geniet van uw vrije tijd of ga mee met de optionele excursie Texel en Ecomare. We maken een korte rondrit over Texel en bezoeken vervolgens Ecomare. Hier ziet u onder andere jonge zeehondjes in de opvang, bruinvissen onder en boven water, grote open zeeaquaria en een mooi natuurmuseum. Kosten bus excursie en entree Ecomare € 29,- bij boeking opgeven en betalen.

Dag 4 | Enkhuizen
Vroeg in de ochtend verlaten we Oudeschild en zetten koers richting Enkhuizen waar we na de lunch aankomen. Na aankomst heeft u de tijd om deze mooie pittoreske stad te bezichtigen. De vele historische herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren herinneren aan de rijke VOC historie. Het gezellige centrum heeft de leukste winkeltjes en knusse terrasjes.

Dag 5 | Lemmer
Dwars over het IJsselmeer komen we rond de middag aan in Lemmer. Dit oude vissersdorp is de ‘Poort van Friesland’. Vanaf de gezellige terrasjes langs de kades kunt u naar boten en watersporters kijken. Het sfeervolle, maritieme centrum bevat vele historische panden. Een prachtig stadje om doorheen te slenteren.

Dag 6 | IJssel en Zutphen
Wanneer u vandaag wakker wordt zijn we al onderweg voor een prachtige cruise dag over de IJssel. Geniet van het mooie uitzicht over de oevers van de IJssel, waar we langs veel prachtige natuurgebieden varen. Rond 15.00 uur arriveren we in de zeer oude Hanzestad Zutphen. Waan u terug in de tijd wanneer we hier aanmeren. U treft hier middeleeuwse straten en steegjes met kinderkopjes aan, even als historische panden en hofjes. Ook vindt u hier unieke winkels en speciaalzaken. Geniet van een drankje op één van de vele terrasjes in de binnenstad of aan de IJssel.

Dag 7 | Terugreis
Na het ontbijt komen we aan in Mook en nemen we afscheid van de bemanning. De bagage wordt in de bus geladen en u wordt terug gebracht naar uw opstapplaats.

 

 

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

2-daagse tuinreis Floriade 2022

Grijp deze kans om de 7e wereldtuinbouwtentoonstelling te bezoeken!

In 2022 is het weer zo ver: de Floriade wordt georganiseerd! Deze tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling wordt dit keer georganiseerd in Almere met als thema ‘Growing Green Cities’. Aan het water is een park van 60 hectare ingericht waar bezoekers het feest van groene en duurzame technologie mee kunnen vieren. Ontdek de nieuwste groene innovaties, geniet van het beste dat de Nederlandse tuinbouw te bieden heeft en zie, ruik en proef de bloemen en planten in de meer dan 40 landenpaviljoens. Naast de Floriade bezoekt u tevens drie leuke privétuinen, zo viert deze korte reis het beste van de Nederlandse tuincultuur op grootse én kleine wijze!

Programma:

Dag 1: De Tuin van Fortmond, Tuin Polhuis en de Achtertuin Tollebeek
Dag 2: Floriade

De Tuin van Fortmond

Deze privétuin ligt aan de uiterwaarde van de IJssel op een vroegere rivierduin en is verdeeld in een siertuin, gazon en bloemenweide. Rondom het bijzondere designhuis ligt de siertuin, met grote groepen hoge vaste planten en grassen. Daaromheen vindt u het gazon dat aangekleed is met vogelbosjes. Dit loopt vervolgens over in de bloemenweide, dat grens aan het natuurgebied De Duursche Waarden.

Tuin Polhuis

Hier vindt u een echte liefhebberstuin! Rondom de woonboerderij vindt u op kleur gesorteerde borders waarin veel vaste planten te vinden zijn die u niet overal tegenkomt. Er is gezorgd voor verassende combinaties die zorgen dat er tot in de herfst van alles te bewonderen is, mede ook dankzij de grote verzameling potten met de mooiste planten, zoals salvias en dahlias.

De Achtertuin Tollebeek

De Achtertuin Tollebeek is een echte landschapstuin gelegen achter een voormalige brugwachterswoning. U kunt hier heerlijk dwalen door een weelderige bloementuin, langs borders in allerlei vormen, gazons, hagen, paden, een pergola met rozen en clematissen, een vijver en meer. Op de verschillende terrassen kunt u heerlijk tot rust komen en van het moois om u heen genieten.

Floriade

Na 10 jaar wordt in 2022 weer de Floriade georganiseerd, ditmaal in Almere met als thema ‘Growing Green Cities’. Een half jaar lang kunnen bezoekers genieten van een unieke wereldtuinbouwtentoonstelling die het beste toont van wat de Nederlandse tuinbouw te bieden heeft. Het thema springt in op het hedendaagse vraagstuk hoe onze steden leuker, mooier, duurzamer en vooral gróener gemaakt kunnen worden. Er is van alles te zien: meer dan 40 landen tonen in hun paviljoen het beste wat hun land op het gebied van groencultuur te bieden heeft, Nederlandse deelnemers tonen hun perspectief op de groene stad van de toekomst, en er is een ruim aanbod aan kunst, cultuur en horeca. Ook is er een hoog boven het park een kabelbaan gebouwd: volgens de organisatoren een vervoersmiddel van de toekomst maar ook een uitstekende manier om van een prachtig uitzicht over de Floriade te genieten.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis Noord-Nederland 2022

Privétuinen in het mooie landschap van Groningen, Friesland en Drenthe

In het landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen, bedacht en aangelegd door gepassioneerde eigenaren. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. Onderweg kunt u bovendien genieten van het prachtige landschap van Noord-Nederland.

Programma
Dag 1: Pegasushof en de Vriendenhof
Dag 2: De Houtstek, Tuingoed Foltz en stadsbezoek Groningen
Dag 3: De Kruidhof, ’t Bokkehuske en de Maartjestuin

Pegasushof
Voorheen bestond deze tuin uit een echte boerentuin met aangrenzend een paardenwei. Eigenaren Jan en Elly Giesen-Quartel lieten zich inspireren door de Engelse tuinen en startten in 1999 met het maken van nieuwe indeling. Anno 2022 vindt u hier een formele indeling gecreëerd door groene taxus en buxus hagen. Binnen deze strakke vormen is veel aandacht is voor kleur en bijzondere planten. U wandelt onder een fruitlaan door en vindt hier tevens een schaduwtuin.

De Vriendenhof
Bij de gerestaureerde boerderij is door de eigenaars een weelderige tuin gecreëerd waar u langs diverse zichtlijnen prachtig uitkijkt op de omliggende weilanden en rietvelden van de Wieden. Er zijn fraaie zon- en schaduwborders, een dahliapluktuin, bijzondere bomen, struiken en een vijver, bloemenwei, vogelbosje en biologische moestuin te zien. Dicht bij het huis is de tuin meer gecultiveerd, verderop meer natuurlijk, aansluitend bij het landschap.

De Houtstek
Binnen de aanwezige bomen en hagen is rond het ruim 100 jaar oude arbeidershuisje een verrassende tuin ontstaan met natuurlijke uitstraling. Allerlei soorten vaste planten, inheemse planten en rozen vullen de golvende borders, bostuin en de vijver. Verspreid over de tuin zijn verschillende zitjes in zon en schaduw, om van de tuin en het uitzicht op het omliggende landschap te genieten.

Tuingoed Foltz
Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen.

Stadsbezoek Groningen
Het authentieke en ongerepte Groningen barst van de energie en voegt oases van rust samen met levendige studentencafés en gezellige marktpleinen. De oude, stille hofjes vormen een groot contrast met het Groninger Museum. Vanaf de 97 meter hoge Martinitoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de ommelanden.

De Kruidhof
De Kruidhof is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u er een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen.

’t Bokkehuske
In het plaatsje Jubbega staat ’t Bokkehuske, een boshuisje van ruim 100 jaar oud. Jan en Jannie van der Mossel gingen hier de ultieme uitdaging aan door dit huis met kaal erf te kopen. Het is hen gelukt een prachtige, sfeervolle tuin te creëren in de Engelse cottagestijl. De moes- en kruidentuin met kas, lange rozenberceau, grote ronde vijver met rondom siergrassen en een boomgaard maken deze tuin extra aantrekkelijk.

De Maartjestuin
Deze gezellige en verrassende tuin is gelegen rondom een boerderij en bestaat uit een aantal tuinkamers met prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. U vindt een weelderige en gevarieerde beplanting die een Engelse sfeer oproept, met onder andere borders op kleur en een hortensialaantje. Qua beplanting vindt u hier veel bijzondere vaste planten, rozen en clematissen.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

4-daagse tuinreis Zeeland 2022

Op ontdekkingstocht langs unieke privétuinen dichtbij huis

Zeeland staat al jaren bekend als een uitstekende plek om tuinen te bezoeken. Deze tuinreis is gevuld met enkel privétuinen, die elk getuigen van de persoonlijke smaak, passie en het vakmanschap van de enthousiaste eigenaren en daardoor van stijl en beplanting verschillen. 

Programma
Dag 1: De Tuynkamer, de Jorissenhoeve en Atelier & tuin de Herberg
Dag 2: De Houtenhandsche Hof, stadsbezoek Veere, de Pionierster en ’t Hof Ravestein
Dag 3: Juust Wa’k Wou, lunchstop Sluis, the Hidden Gardens en Middellandse Zeetuin Uilenbroek
Dag 4: Kwekerij in Goede Aarde en de Groen Gaerd

De Tuynkamer
De Tuynkamer heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van boerderijtuin tot een echte liefhebberstuin. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt u hier diverse verscholen tuinkamers met rozen, een vijver, blauw-gele borders en meer.  Dit moois wordt aangevuld met fraaie borders en bijzondere bomen, die structuur en hoogte geven.

De Jorissenhoeve
Om deze boerderij in Delftse Schoolstijl ligt een mooi vormgegeven tuin die past bij de historische sfeer, waardoor het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan. Er is veel water, een 30 meter lange border, een moestuin en bloemenhof, die van juni tot oktober kleurt.

Atelier & tuin de Herberg
U vindt deze bijzondere privétuin in het dorpshart van Nisse. De tuin begint met een formele indeling, die geleidelijk aan steeds informeler wordt. Kleinere tuinkamers zorgen voor een intieme sfeer en houden de heerlijke geuren van de bloemen vast.

De Houtenhandsche Hof
De aanleg van deze privétuin begon in 1995, waarbij de tuin onder werd verdeeld in strakke delen omzoomd met buxus. Binnen de kaders zijn gevarieerde en kleurrijke borders met veel vaste planten te vinden. Ook vindt u er een mooie natuurvijver, boomgaard, moestuin en een lange grassenborder.

Stadsbezoek Veere
Het stadje Veere is één van de mooiste plekken van Zeeland. Gelegen aan het Veerse Meer vindt u hier een kleine bedrijvige jachthaven, een groene stadswal en tal van historische gebouwen die stammen uit de 15e eeuw, toen Veere één van de rijkste plaatsen van het land was.

De Pionier-ster
De eigenaren van de Pionier-ster verhuisden in 2016 naar deze locatie, deels omdat zij op zoek waren naar een kleinere tuin met minder onderhoud. Deze leuke privétuin zouden de meeste mensen echter niet classificeren als kleine tuin, want er is meer dan genoeg te zien! Er zijn kleurrijke borders, een groentetuin, rozenborder en pergola, veel eenjarige en vaste planten en een charmant tuinhuis.

’t Hof Ravestein
Deze historische plek midden in het open landschap van Walcheren wordt al sinds de middeleeuwen bewoond. Omringd met grachten, kunt u hier genieten van gemende bloemenborders met rozen en vaste planten, een grote vijver, graspaden en wilde bloemen.

Juust Wa’k Wou
In deze liefhebberstuin vindt u een grote verscheidenheid aan planten, verdeeld over de diverse gebieden van de tuin. De Engelse border van maar liefst 88 meter is indrukwekkend, maar ook de siergroentetuin, grassentuin, varentuin en witte tuin zijn de moeite waard en zijn allemaal bedacht en aangelegd door de eigenaren zelf.

Lunchstop Sluis
Sluis is een sfeervol vestingstadje op de grens van Zeeland en België en biedt een rijke historie en gezellige, bourgondische sfeer. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen, winkelen in één van de leuke boetiekjes of de diverse bezienswaardigheden bewonderen.

The Hidden Gardens
De tuinbeleving van deze verborgen tuinen begint in de voortuin, die bezoekers uitnodigt om verder op ontdekking te gaan. Achter het huis ligt de op de Spaanse tuinen geïnspireerde tuin, maar ook een grassen- en bloementuin. In de Japanse tuin heerst een rustige sfeer en kunt u optimaal genieten van de vijver, de bamboe, bonsaibomen en de zentuin.

Middellandse Zeetuin Uilenbroek
Deze privétuin van Wim Uilenbroek ligt op een historisch stukje grond, waar nog een origineel fragment van een voormalige Middeleeuwse kerk te vinden is. De tuin is prachtig aangekleed met kleurrijke tegels en palmbomen om een mediterrane sfeer te creëren. U kunt hier kennismaken met allerlei boom- en plantensoorten uit Zuid-Europa.

Kwekerij In Goede Aarde
Deze kleine kwekerij ligt ingeklemd tussen de Schelde en België, midden in het weidse landschap van Zeeuws Vlaanderen. De kwekerij is gespecialiseerd in borderplanten en siergrassen die relatief weinig onderhoud vragen maar wel veel te bieden hebben. De zelfgekweekte planten keren terug in de bijgelegen privétuin, die voor de eigenaren een perfecte samensmelting van werk en ontspanning vormt.

De Groen Gaerd
Net als veel van de andere privétuinen op het programma, is ook deze tuin zelf ontworpen door de eigenaar. Het is een waar paradijs, waar landschap en tuin perfect samenkomen in doorkijkjes door strakke hagen en mooie vergezichten. Het is een echte landschapstuin, met prachtige bomen en borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis het Limburgse Heuvelland 2022

Beleef de Limburgse gastvrijheid in kleurige zomertuinen

Het zuidelijkste deel van Nederland staat bekend om haar charme, gastvrijheid en natuurlijk de Limburgse vlaai. Het glooiende landschap is zeer afwisselend met heuvels, holle wegen, plateaus, mooie vakwerkhuisjes, kapelletjes en kruisbeelden. Te midden van de natuur en het rijke culturele erfgoed liggen een aantal fraaie en onverwachte privétuinen en kwekerijen, elk met hun eigen kwaliteiten. De tweede reisdag staat in het teken van drie Belgisch-Limburgse privétuinen.

Programma
Dag 1: Huys en Hof, Brookergarden en de Carishof
Dag 2: La Petite Ardennaise Rosa Romantica, Vandecruys-Frederix en Hoeve Schopsheim
Dag 3: Kwekerij Bastin, stadsbezoek Thorn en ADR Rosarium Geistinger Landhoff

Huys en Hof
Deze sfeervolle boerentuin ligt in het rustieke Limburgse Maasdorpje Buggenum. De tuin is vanaf 1997 door eigenaren Christien en Jan aangelegd. Christien is graag bezig met bloemsierkunst en Jan werkt met plezier in zijn moes- en fruittuin. Het is een romantische tuin geworden met veel sfeerhoekjes, rozen en tuinkamers met borders op kleur. Verder treft u er een decoratieve moestuin en klein-fruittuin met veel bessen aan.

Brookergarden
De gevarieerde tuin van Loek en Anne-Marie Gubbels heeft romantische hoekjes en verschillende thema’s die vloeiend in elkaar overlopen. Hier ziet u een uitgebalanceerde beplanting die gevangen is in hoeken en hagen om het geheel spannend te houden. Het gazon en de vijver zorgen voor rustpunten. De verschillende sferen die ontstaan door open en besloten ruimtes te creëren geven een afwisselend beeld.

De Carishof
De Carishof is een speels opgezette tuin gelegen bij een witte Limburgse boerenhofstede. De beplanting verloopt vanuit het centrum van de tuin langzaam in een meer natuurlijke beplanting, die verder overloopt in het omliggende landschap. Rondom de boerderij vindt u bloemenborders in kleuren die elk seizoen wisselen: van rood, oranje en geel in het voorjaar tot wit, roze en blauwe tinten in de zomer.

La Petite Ardennaise Rosa Romantica
Deze tuin is met liefde en zorg voor de natuur gemaakt. Het is een echte liefhebberstuin met veel onbekende planten en bloemen in alle bloeiseizoenen. De ongewone beplanting onder de heesters bestaat uit zeldzame en exotische planten die goed tegen de vorst kunnen. U wandelt hier over speelse paden langs een stromend beekje en onder hoge bomen.

Vandecruys-Frederix
Deze romantische cottagetuin is in etappes aangelegd en wordt door hagen en heesters op een natuurlijke manier verdeeld in kamers met elk een eigen grootte, inhoud en sfeer. Overal zijn gezellige zitjes, verrassende hoekjes en decoratieve elementen. In de boomgaard met oude appelrassen heerst een rustgevend en nostalgisch gevoel. Via verschillende tuindelen komt u in het decoratieve en geurige moes- en kruidentuintje. Een van de vele bezoekers omschreef de tuin als “een tuin om van te snoepen”.

Hoeve Schopsheim
Net over de grens bij Maastricht ligt aan de rand van het dorp ’s Gravenvoeren een aantrekkelijke privétuin bij een prachtig gerestaureerde dubbele carréboerderij. Gedurende 20 jaar zijn hier mooie en zeer verschillende borders aangelegd. Deze volle, bloeiende borders zijn deels opgesloten in lage gestapelde muurtjes en liggen speels langs het gazon.

Kwekerij Bastin
Bastin is een bijzondere kwekerij in de zin dat men hier uitsluitend biologisch en met oog voor de natuur te werk gaat. Hier wordt een interessant assortiment aan planten gekweekt, waarin mediterrane planten en kruiden, lavendel, salvia, prairieplanten en grassen de hoofdrol spelen.

Stadsbezoek Thorn
Het plaatsje Thorn, gelegen in het noorden van Limburg tegen de Belgische grens aan, staat ook wel bekend als ‘het witte stadje’. U kunt hier de Abdijkerk of het Gemeentemuseum bezoeken, wat eten bij één van de restaurants of simpelweg door de sfeervolle straatjes wandelen.

ADR Rosarium Geistinger Landhoff
Deze rozentuin behoort tot de 200 mooiste tuinen van Europa en mag dus zeker niet ontbreken tijdens deze tuinreis. De talloze rozen in alle kleuren staan van mei tot oktober in bloei en worden omgeven door vele vaste planten en grassen. De kleuren en geuren zijn overweldigend.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis Zeeland

Op ontdekkingstocht langs afwisselende privétuinen!

Zeeland staat al jaren bekend als een uitstekende plek om privétuinen te bezoeken. Deze tuinreis is dan ook gevuld met exclusief privétuinen en biedt een uitstekende gelegenheid om al het moois dat er in het Zeeuwse landschap te vinden is te ontdekken. Elke privétuin getuigt van de persoonlijke smaak, passie en het vakmanschap van de enthousiaste eigenaren en verschillen daardoor ontzettend van stijl
en beplanting. Gaat u mee om te genieten van al deze variatie?

De Tuynkamer
De Tuynkamer heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van boerderijtuin tot een echte liefhebberstuin. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt u hier diverse verscholen tuinkamers met rozen, vijver, blauw-gele borders en nog meer. Dit moois wordt aangevuld met fraaie borders en diverse bijzondere bomen, die de tuin structuur en hoogte geven.

De Doolman
Deze privétuin is van Jopie Koens (tuinier) en Ton Altena (architect). Zij hebben hier een weelderige tuin gecreëerd die aansluit bij de omgeving, maar tegelijkertijd ook de aandacht op de beplanting in de tuin zelf weet te vestigen. Ze hebben zich hierbij laten inspireren door onder andere Piet Oudolf en Mien Ruys, wat terug te zien is in het gebruik van grassen en de strakke kadering waarin de borders volop bloeien. Het is een kleine, eigentijdse tuin die het hele jaar interessant is.

De Pionier-ster
De eigenaren van de Pionier-ster verhuisden in 2016 naar deze locatie, deels omdat zij op zoek waren naar een kleinere tuin met minder onderhoud. Deze leuke privétuin zouden de meeste mensen echter niet classificeren als kleine tuin, want er is meer dan genoeg te zien! Er zijn kleurrijke borders, een groentetuin, rozenborder en pergola, veel eenjarige en vaste planten en een charmant tuinhuis te midden van al dit moois.

Juust Wa’k Wou
In deze liefhebberstuin vindt u een grote verscheidenheid aan planten, verdeeld over de diverse gebieden van de tuin. De Engelse border van maar liefst 88 meter is indrukwekkend, maar ook de siergroentetuin, grassentuin, varentuin en witte tuin zijn de moeite waard en zijn allemaal bedacht en aangelegd door de eigenaren zelf.

Lunchstop Sluis
Sluis is een sfeervol vestingstadje op de grens van Zeeland en België en biedt een rijke historie en gezellige, bourgondische sfeer. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen, winkelen in één van de leuke boetiekjes of de diverse bezienswaardigheden bewonderen.

Tuin Chris Ghyselen
Als tuinarchitect weet eigenaar Chris Ghyselen als geen ander wat er allemaal mogelijk is. In zijn privétuin maakt hij optimaal gebruik van de omgeving en heeft hij een afwisselende tuin weten te creëren. De lange dubbele border geflankeerd door golvende hagen is de blikvanger, maar vergeet ook zeker niet om de verborgen tuinkamers in de voortuin, grassentuin en leeftuin te bekijken.

The Hidden Gardens
De tuinbeleving van deze verborgen tuinen begint in de voortuin, die bezoekers uitnodigt om verder op ontdekking te gaan. Achter het huis ligt de op de Spaanse tuinen geïnspireerde tuin, maar ook een grassen- en bloementuin. In de Japanse tuin, verscholen achter een Fagushaag, heerst een rustige sfeer en kunt u optimaal genieten van de vijver, het prieeltje, de bamboe, bonsaibomen en de zentuin.

Siertuin ’t Puntje
In deze privétuin van Matty en Piet Schout worden siertuin en moestuin op mooie wijze met elkaar gecombineerd. U vindt er een veelzijdige beplanting, verdeeld over diverse borders met eigen karakter, een grassentuin, rozenhoekje, kruidentuin en natuurlijk een royale moestuin met klein fruit, pompoenen, minder bekende groensoorten en snijbloemen. De booghagen geven de tuin een origineel tintje.

Kwekerij In Goede Aarde
Deze kleine kwekerij ligt ingeklemd tussen de Schelde en België, midden in het weidse landschap van Zeeuws Vlaanderen. De kwekerij is gespecialiseerd in borderplanten en siergrassen die relatief weinig onderhoud vragen maar wel veel te bieden hebben. Bijzonder is dat het assortiment continu vernieuwd wordt zodat er elk jaar weer nieuwe planten bijkomen. Uiteraard keren de zelfgekweekte planten terug in de bijgelegen privétuin, die voor de eigenaren een perfecte samensmelting van werk en ontspanning vormt.

De Groen Gaerd
Net als veel van de andere privétuinen op het programma, is ook deze tuin zelf ontworpen door de eigenaar. Het is een waar paradijsje, waar landschap en tuin perfect samenkomen in doorkijkjes door strakke hagen en mooie vergezichten. Het is dan ook een echte landschapstuin, met prachtige bomen en borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten. Ook vindt u hier heesterrozen en een charmante waterput.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Leiden met bezoek aan de hofjes

Leiden is de oudste universiteitsstad van Nederland en staat ook wel bekend als de ‘stad van de ontdekkingen’. Door de rijke historie is er namelijk ontzettend veel te beleven in Leiden! U vindt er talloze musea en een gezellige binnenstad. Door de vele singels en grachten heeft u zelfs even het idee dat u door de hoofdstad dwaalt.

Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we naar Leiden. Bij aankomst in Leiden maken wij kennis met de gids. Deze zal ons tijdens een bijzondere stadswandeling een aantal van de 35 hofjes laten zien die Leiden telt. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes en hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Vervolgens maken we een rondvaart met lunch door het Groene Hart van Nederland. Tijdens deze rondvaart ziet u onder andere polders, molens, prachtige vergezichten en mooie Hollandse dorpen. Hierna heeft u nog vrije tijd in Leiden en kunt u op eigen gelegenheid nog ergens dineren.
We zullen rond 18.30 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst Leiden
11.30 uur: hofjeswandeling
13.30 uur: rondvaart door het Groene hart inclusief lunch
16.30 uur: vrije tijd in Leiden
18.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Drielandentocht

Na de koffie met Limburgse vlaai vertrekken we voor een onvergetelijke tocht door drie landen met een ervaren gids. Via het Vijlener bos rijden we een gedeelte van de Mergelland Route om daarna terug te keren bij de Wilhelminatoren voor een lunch.
Hierna vertrekken we naar België en Duitsland. Grensovergang de Wolfhaag, direct aan de voet van de Vaalserberg, brengt ons door de voormalige Vrijstaat Moresnet. Dan rijden we over het plateau van Lontzen waar Limburgs bekendste riviertje de Geul ontspringt. Via de stad Eupen rijden we door het Hertogenwald naar de grenspoort Muntzenich om dan in Nationaal Park Eifel via het dal van de Perlenau naar Kalterherberg te rijden. Aansluitend gaan we naar het Roerdal om nog een bezoek te brengen aan Monschau, waar u de tijd krijgt om het stadje te verkennen.

In de namiddag vertrekken we weer uit Monschau waar we via Kontzen en de Himmelsleiter afdalen richting Aken en dan over Burtscheid en het Vaalserkwartier terug keren in Vaals.
We sluiten de dag af bij restaurant de Wilhelminatoren met een heerlijk 3-gangendiner.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
13.30 uur: vertrek naar België en Duitsland
16.00-16.15 uur: vertrek uit Monschau
17.15 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

In de sporen van de Bokkenrijders

Zo’n 250 jaar geleden werd Limburg en omgeving opgeschrikt door overvallen toegeschreven aan een grote goddeloze bende: de Bokkenrijders! We maken een tocht met een deskundige van het Bokkenrijdersgenootschap. We bezoeken prachtige kastelen in Limburg en Burg Rode in Duitsland. We proberen u aan het gedurende de dag een goede kijk te geven op het fenomeen Bokkenrijders.

We starten onze tocht in Kasteel Hoensbroek, waar we een bezoek aan de kerker van het kasteel brengen. U kunt hier ook direct genieten van een kop koffie of thee met vlaai. We rijden verder naar Kerkrade en brengen een bezoek aan Kasteel Erenstein. Na de nodige uitleg vervolgen wij onze route naar abdij Rolduc. Aansluitend wandelen we een kwartiertje door het bos en steken de Duitse grens over. Bij Burg Rode worden we al opgewacht en kunnen we de burg ook bezichtigen tijdens een rondleiding. We gaan verder naar Kasteel Terborgh waar een aantal Bokkenrijders gevangen werd genomen. Voordat we deze bezoeken, geniet u eerst nog van een heerlijke lunch. Langzaam komen we bij het laatste gedeelte van deze dag, Oud-Elsloo waar wij een korte wandeling zullen maken. Wij sluiten deze boeiende dag af met een buffetje met heerlijk Limburgs zuurvlees, saté met pindasaus, rijst of frites en salade.

Reisprogramma:
09.00 uur: koffiestop en bezoek kerker
13.00 uur: lunch
17.15 uur: buffetje
18.45 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Audiosysteem: we gebruiken een audiosysteem waarmee u de gids goed kunt verstaan. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Mosseldag Yerseke

Het Zeeuwse Yerseke is een prachtig dorp waar alles van het leven van de visserij te proeven en te beleven is. Eénmaal per jaar vindt hier de Mosseldag plaats. De beleving van de zee, het zien van het productieproces en het proeven van al dat lekkers uit de zee, maakt Yerseke en de Mosseldag tot een unieke beleving die u een keer meegemaakt moet hebben.

De verwachte aankomst in Yerseke is rond het middaguur. We reserveren elk jaar een speciale parkeerplaats dichtbij het evenement, zodat u niet ver hoeft te wandelen naar alle festiviteiten. U heeft de gehele middag om op eigen gelegenheid de braderie te bezoeken, te genieten van livemuziek en uiteraard mosselen te eten. Verder kunt u een boottocht maken per mosselkotter naar de mosselbanken (de organisatie hiervan is in handen van de Mosseldag, hiervoor kunt u geen tickets reserveren).

Reisprogramma:
Verwachte aankomsttijd rond het middaguur.
18.00 uur: vertrek richting de opstapplaatsen

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Bezoek fruitteler en vestingstad Brielle

We rijden ‘s morgens richting Terheijden voor koffie en gebak in ‘de Gouden leeuw’. Daarna vertrekken we naar het mooie plaatsje Brielle in de provincie Zuid-Holland, waar we een fruitteler bezoeken. We krijgen hier een beeldpresentatie en een rondrit met het pluktreintje. We bezoeken de landwinkel met natuurlijke producten en krijgen een kleine proeverij. Tevens hebben ze hier een duurzaam gebouwd pannenkoekenrestaurant, waar we zullen lunchen. Proef de lekkerste pannenkoek tussen de appel- en perenbomen. U heeft keuze uit een naturel-, kaas-, appel- of spekpannenkoek. U krijgt er een (non-alcoholisch) drankje naar keuze bij en een ijsje na afloop.

In de middag maken we een rondrit van ongeveer een uur over het eiland Voorne-Putten. Het eiland met duinlandschap, watergebieden, uitgestrekte akkers en lange dijken is een paradijs voor watervogels en weidevogels. De gids vertelt over alle ontwikkelingen op Voorne Putten van vroeger en nu. Hierna gaan we naar de historische vestigingstad Brielle, die u op eigen gelegenheid kunt ontdekken. De stad telt meer dan 400 monumenten waaronder de Sint Catharijnekerk, waar Willem van Oranje in 1575 trouwde met Charlotte de Bourbon. Daarna rijden we weer terug naar de Gouden leeuw waar om 18.00 uur het 3-gangen verrassingsdiner klaar staat.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffie en gebak
10.45 uur: bezoek aan fruitteelt bedrijf
14.30 uur: rondrit door Voorne Putten
15.30 uur: vrije tijd in Brielle
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Struisvogelfarm en Dordrecht

We brengen vandaag een bezoek aan de Struisvogelfarm in Tilburg. Bij aankomst worden we gastvrij ontvangen met een kopje koffie en een stuk gebak. Vervolgens krijgen we een film te zien over de grootste landvogel ter wereld en persoonlijke uitleg van de gastheer over de producten. Natuurlijk is er ook gelegenheid om de struisvogel van dichtbij te bewonderen en kunt u de struisvogel zelfs uit uw hand laten eten.

’s Middags bezoeken wij Nederlands oudste stad ‘Dordrecht’ en genieten we van talloze monumenten en musea, eeuwenoude pakhuizen en de druk bezochte handelsstraten die herinneren aan het welvarende verleden van deze stad aan het water. Beklim de toren van de Grote Kerk met zijn 275 treden. Boven aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de historische stad en de omgeving of breng een bezoek aan de oude burgemeesterswoning ‘Huis van Gijn’. U heeft de gehele middag vrij te besteden.

Rond 17.30 uur vertrekken wij uit Dordrecht. Tijdens de terugreis maken we nog een stop voor een diner. Aansluitend rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
10.15 uur: aankomst Struisvogelfarm
13.00 uur: verwachte aankomst in Dordrecht
17.30 uur: vertrek uit Dordrecht
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een uitzonderlijk natuurgebied dat grote bekendheid en waardering heeft gekregen door onder andere zijn unieke landschap, brede en smalle kreken en spaarbekkens voor drinkwatervoorziening. Door de aanleg van de Deltawerken is dit natuurgebied veel toegankelijker geworden.

In de ochtend zullen we in Werkendam aankomen, waar wij het Biesbosch museum zullen bezoeken. Hier krijgt u een indruk van het verleden, het heden en de toekomst van de Biesbosch. Na ons bezoek aan het museum rijden we naar Drimmelen, waar wij onze touringcar inwisselen voor een rondvaartboot. Tijdens de lunch aan boord bekijken we dit grootste natuurgebied van dichtbij. De vele water- en weidevogels en de herintroductie van de bevers zullen ervoor zorgen dat u een onvergetelijke vaartocht zult beleven. Daarna rijden we door naar de klompenmakerij Den Dekker. De klompenmaker laat u middels een demonstratie kennis maken met het klompen maken. In zijn werkplaats kunt u het hele proces volgen. Na deze humoristische demonstratie krijgt u nog een kop koffie of thee en cake aangeboden. Hierna beginnen we aan de terugreis. Onderweg maken we nog een stop voor een diner.

Reisprogramma:
10.00 uur: bezoek Biesbosch museum
12.30 uur: boottocht
15.15 uur: bezoek klompenmakerij
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Kamelenmelkerij met duinentocht

We rijden op ons gemak naar Berlicum toe voor een bezoek aan kamelenmelkerij Smits. Hier worden we ontvangen met een kop koffie of thee en een plak cake. Vervolgens krijgen we een uitgebreide presentatie over het leven van de kamelen, de kamelenmelkerij en het bedrijf. Na de presentatie krijgen we een rondleiding door het bedrijf en de stallen en heeft u de gelegenheid om kamelenmelk te proeven. We nemen afscheid van de kamelen en rijden verder naar de Loonse en Drunense Duinen. Onderweg maken wij nog een stop voor de lunch.

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste stuifzandgebieden van Europa. In het park staat de Duinexpres voor ons klaar en maken wij een mooie tocht door het Nationaal Park. In de wagons met zachte achtergrondmuziek is het genieten van het natuurschoon in en rondom landgoed Huis ter Heide en de Loonse en Drunense Duinen. Aansluitend rijden we naar Tilburg toe waar u nog vrije tijd heeft. Hier heeft u ook de gelegenheid om nog een hapje te eten voordat we terugrijden naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
10.15 uur: aankomst bij de kamelenmelkerij
12.30 uur: lunch
13.30 uur: vertrek naar de Loonse- en Drunense duinen
14.00 uur: tocht met de Duinexpres
16.15 uur: vertrek naar Tilburg
19.00 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Fietsen door Drenthe en Groningen

Deze mooie fietsreis in de buurt van Drenthe en Groningen met hoofdzakelijk verharde wegen en lichte moeilijkheidsgraad is geschikt voor ieder fietser. Ontdek hoe mooi ons eigen Nederland is op deze bijzondere wijze. Vanaf de fiets ervaar je de omgeving veel intenser. Heerlijk in de frisse lucht genieten van de mooie natuur en eeuwenoude dorpjes.

Dag 1 | Heenreis – Fietstocht Zuidlaren (25 km)
Vanaf de opstapplaatsen rijden we op ons gemak naar Brinkhotel Zuidlaren gelegen in Zuidlaren.
Na het inchecken in het hotel maken we in de middag al een kleine fietstocht van 25 kilometer door de mooie omgeving van het Nationaal Park Drentsche Aa. Tijdens deze fietstocht komen we ook langs het natuurgebied Balloërveld. Dit natuurgebied staat bekend om zijn weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en historische sporen. We fietsen o.a. door de plaats Anloo waar in de omgeving enkele hunebedden gelegen zijn. Via het plaatsje Annen fietsen we weer terug naar het hotel voor het diner.

Dag 2 | Van Zuidlaren naar Winsum (45 km)
Na het ontbijt stappen we op de fiets en vertrekken we richting Winsum. De 45 kilometer lange route voert ons door gezellige Drentse- en Groningse dorpen. Op ongeveer één uur fietsen van het hotel komen we aan in Groningen stad, waar u een pauze kunt inlassen om deze stad te bezoeken. De leukste manier om Groningen te ontdekken is per rondvaartboot (kosten ca. € 14,-). Tijdens de één uur durende tocht ziet u middeleeuwse patriciërshuizen, prachtige bruggen en de vele torens met hun eeuwenoude historie. Via Bedum en Onderdendam fietst u verder naar Winsum, waar de touringcar klaar staat om u terug te brengen naar Zuidlaren.

Dag 3 | Van Pieterburen naar Ulrum (56 km)
Na het ontbijt vertrekken we met de touringcar naar Pieterburen waar de chauffeur ons afzet met de fietsen. De fietstocht van vandaag bedraagt 56 kilometer. In Pieterburen kunt u eventueel een bezoek brengen aan Zeehondencentrum Pieterburen (entree ca. € 9,50) of u kunt direct op de fiets stappen. Eén van de hoogtepunten is het dorp Lauwersoog met zijn vissershaven, een geliefde tussenstop voor fietsers. Via Lauwersoog fiets u van de provincie Groningen naar de provincie Friesland waar u een mooi uitzicht heeft over het Nationaal Park Lauwersmeer. Vervolgens komt u langs het historische dorpje Anjum wat een prachtig voorbeeld is van de terpdorpen in deze streek. Ook komen we langs het 16e-eeuwse havendorp Oostmahorn. We fietsen verder langs het Lauwersmeer en komen door het pittoreske dorpje Zoutkamp met als eindbestemming het plaatsje Ulrum. Hier worden de fietsen ingeladen en rijden we naar Zuidlaren.

Dag 4 | Van Uithuizen naar Delfzijl (46 km)
Vanaf Zuidlaren rijden we met de touringcar naar het 50 kilometer verderop gelegen Uithuizen, waar de fietstocht van 46 kilometer begint. De route voert ons al direct langs de Menkemaborg, de mooi aangelegde tuin is een bezoek waard (entree ca. € 5,-). Langs Usquert, Noordpolderzijl en vervolgens over de Noorderdijk naar het noordelijkste puntje van het vaste land van Nederland: Noordkaap. Kunstwerk ‘De Hemelpoort’ markeert de precieze plek. U heeft hier een prachtig uitzicht over de Waddenzee en het oneindige landschap. Verder over de Oostpolderdijk en Dijkweg naar Delfzijl. Hier worden de fietsen weer ingeladen en heeft u nog enige tijd voordat de touringcar u weer terug brengt naar Zuidlaren.

Dag 5 | Fietstocht rondom Zuidlaardermeer (17 km) – terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus. Voordat we aan de terugreis beginnen, maken we nog een mooie fietstocht rondom het Zuidlaardermeer. Via Midlaren en Noordlaren naar het strand van Meerwijck, waar u even heerlijk kunt uitwaaien. Via windmolen Leinwijk en De Groeve terug naar Zuidlaren. Hier worden de fietsen ingeladen en beginnen we aan de terugreis.

Volgorde van dagen kan altijd wijzigen naar beoordeling van de reisbegeleider.

Opstapplaatsen en breng- en haalservice
Voor onze fietsreizen hebben wij drie opstapplaatsen: Eindhoven, Weert en Beek-Elsloo. Wij kunnen u twee mogelijkheden aanbieden.
Optie 1: u komt op de dag van vertrek zelf met de fiets naar de opstapplaats.
Optie 2: u maakt gebruik van de breng- en haalservice.
Bij dit laatste worden uw fietsen de dag voor vertrek bij u thuis opgehaald en de dag na terugkomst weer bij u thuis afgeleverd.

Cruise rondom het IJsselmeer

In de loop der eeuwen heeft het IJsselmeergebied vele gezichten gekend. Deze lange geschiedenis zorgt dan ook voor een diversiteit aan cultureel erfgoed en bijzondere landschappen. Met name de tijd van het Hanzeverbond en de ‘Gouden Eeuw’ hebben hun stempel op het gebied gezet. Handel, havens, scheepsvaart en de visserij zijn kenmerkend voor de dorpen en steden en zorgen voor een belangrijk deel van het cultureel erfgoed. Ook de eeuwige strijd tegen het water is zichtbaar. Middeleeuwse dijken, dammen en sluizen en de Afsluitdijk zijn allemaal bouwwerken om het erachter liggende land te beschermen. Een rondje IJsselmeer, is meer dan de moeite waard!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Arnhem. Om 10.00 uur worden we door de bemanning van de MS Carmen aan boord verwacht. Deze middag krijgt u een lichte lunch aan boord aangeboden. In de avond komen wij aan in Hoorn.

Dag 2 | Hoorn – Enkhuizen
In de 17e eeuw beleefde Hoorn zijn gloriedagen en was toen een van de belangrijke centra van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Tientallen monumenten en kerken herinneren aan de historische periode dat Hoorn een zeer welvarende stad was. Tijdens de lunch varen wij gemoedelijk verder naar Enkhuizen. Net als Hoorn was Enkhuizen ook lid van de VOC. Tijdens een wandeling door het oude centrum met vele historische herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren waant u zich terug in de Gouden Eeuw. Geniet op één van de gezellige terrasjes in deze plaats.

Dag 3 | Harlingen – Leeuwarden
Al varend geniet u van het fantastische ontbijt en de prachtige uitzichten die wij op weg naar Harlingen tegenkomen. Harlingen is de poort tussen de Wadden en het Friese platteland. Het levendige handelsverleden is nog duidelijk zichtbaar. Prachtige patriciërswoningen, indrukwekkende pakhuizen, grachten en bruggetjes kleuren de binnenstad. Op tijd terug aan boord voor de lunch om vervolgens verder te varen naar Leeuwarden, waar wij in de avond zullen aankomen. De hoofdstad van Friesland wordt ook wel Klein Amsterdam genoemd want er is altijd wel wat te beleven. In het bruisende centrum liggen allerlei boetiekjes, Friese speciaalzaken en gezellige cafés. Maar ook de trots van Leeuwarden, de 39 meter hoge Oldehove, die schever staat dan de Toren van Pisa.

Dag 4 | Leeuwarden – Urk
Na het ontbijt heeft u nog vrije tijd in Leeuwarden. In de middag varen wij gemoedelijk verder naar Urk, de parel van Flevoland, waar wij in de avond aan zullen komen. Urk is een unieke vissersplaats en de haven is het kloppend hart van het dorp. In de Westhaven kunt u oude botters bewonderen en in de dorpskern kunt u een heerlijke wandeling maken door een doolhof van steegje die ‘ginkies’ worden genoemd. Ondanks dat Urk al lang geen eiland meer is, heeft men het typische Urker karakter weten te behouden. Zo woont men op Urk en niet in Urk. Scheepsvaart en visserij zijn altijd nog van grote betekenis en hoort men het Urker dialect op iedere straathoek.

Dag 5 | Urk – Arnhem
Wanneer u plaats neemt aan de ontbijttafel zult u merken dat wij Urk reeds verlaten hebben en op weg zijn naar Arnhem. Vanaf Arnhem slingert de smalle IJssel door een breed rivierdal richting het noorden, naar het IJsselmeer. Bossen, prachtige riviernatuur, historische Hanzesteden en landbouwgebieden wisselen elkaar af langs de oevers. De natuurgebieden langs de IJssel staan bekend om hun bijzondere flora en fauna. In de middag komen wij aan in Arnhem. In de hoofdstad van Gelderland kan men fantastisch winkelen, in de binnenstad en het Modekwartier, een drankje doen in de gezellige horeca en de rijke historie van de stad ontdekken.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt verlaten wij het schip. Misschien kunnen we u nog even vrije tijd geven voordat u keurig wordt teruggebracht naar de opstapplaatsen.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

IJsselmeercruise met Hanzesteden

Ons mooie Nederland biedt een grote diversiteit aan landschappen, eeuwenoude Hanzesteden, charmante dorpjes en een rijke historie. En dat allemaal op slechts enkele uurtjes rijden. Stap aan boord van het luxe schip MS Carmen en geniet van de uitstekende verzorging aan boord. We komen langs eeuwenoude Hanzesteden zoals Kampen en brengen een bezoek aan Friesland met haar unieke landschap en idyllische dorpjes. Een cruise waarbij wij op ontdekking gaan naar de rijke historie van ons land!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Arnhem. Om 10.00 uur worden we door de bemanning van de MS Carmen aan boord verwacht. De reis gaat nu echt beginnen, we zetten koers richting Enkhuizen waar we in de late avond aankomen. Deze middag krijgt u een lichte lunch aan boord aangeboden.

Dag 2 | Enkhuizen – Lemmer
De ochtend brengen wij door in Enkhuizen. De vele historische herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren herinneren aan de rijke VOC historie van de stad. Het gezellige centrum staat vol met de leukste winkeltjes en knusse terrasjes. In de middag varen wij door naar Lemmer waar wij 2 nachten zullen blijven. Dit oude vissersdorp is de ‘Poort van Friesland’. Vanaf de gezellige terrasjes langs de kades kunt u naar boten en watersporters kijken. Het sfeervolle, maritieme centrum bevat vele leuke winkeltjes in historische panden. Een prachtig stadje om doorheen te slenteren.

Dag 3 | Sneek – Sloten
Na het ontbijt rijden wij per touringcar naar Sneek. Waarschijnlijk het meest bekend van de Elfstedentocht, maar ook van het zeilevenement Sneekweek. Een echte watersportstad met een gezellig centrum dat rijk is aan terrassen, cafés en restaurants. Ontdek de prachtige grachten en historische waterpoort. We rijden terug naar het schip voor de lunch. Na de lunch bezoeken wij Sloten. Het kleinste stadje van Friesland is idyllisch aan het water gelegen. Men kan er door de straatjes dwalen en talrijke prachtige gebouwen bewonderen. Sloten is dan wel een klein stadje maar het heeft vele historische bezienswaardigheden, fraaie waterpoorten en gezellige terrasjes en cafés.

Dag 4 | Kampen-Deventer
Als u vandaag wakker wordt zijn we al onderweg naar de eeuwenoude Hanzestad Kampen. Geniet van het mooie uitzicht over het water als u ’s ochtends de gordijnen opendoet. Waan u terug in de tijd als we aanmeren in Kampen. In de middeleeuwse straatjes worden nog altijd oude ambachten bedreven, zoals de meestersmid die aan het werk is in zijn eeuwenoude smederij. De prachtige oude binnenstad, de historische gevels en de meer dan 500 monumenten maken dit één van de mooiste steden van Nederland. In de middag verlaten we Kampen en varen we naar Deventer. Deze charmante, eeuwenoude stad heeft een rijke historie die u overal in de stad terug zult zien. In de stad vindt u het oudste stenen huis én het oudste park van Nederland. Naast mooie pleinen, schitterende oude gebouwen en prachtige kerken, is Deventer ook een uitstekende winkelstad. De rest van de dag en avond blijven we hier aangemeerd.

Dag 5 | Terugreis
In de vroege ochtend varen wij van Deventer naar Arnhem. Na het ontbijt nemen we afscheid van de bemanning en wordt de bagage in de bus geladen. Vervolgens heeft u nog wat vrije tijd in Arnhem. In de hoofdstad van Gelderland kan men fantastisch winkelen in de binnenstad en het Modekwartier, een drankje doen in de gezellige horeca en de rijke historie van de stad ontdekken.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

IJsselmeercruise met Texel

Voor een schitterend landschap en pittoreske steden hoeft u niet ver te reizen! Ook ons eigen Nederland heeft zo veel moois te bieden. Van eeuwenoude Hanzesteden tot charmante dorpjes met middeleeuwse straten. We komen het allemaal tegen al varend door ons mooie Nederland. Stap aan boord van het luxe schip de MS Carmen en laat u verwennen door het vriendelijke personeel. Geniet van het uitzicht als we rustig varen over het grootste meer van Nederland: het IJsselmeer en haar zijrivier de IJssel. Via prachtige steden als Hoorn, Enkhuizen en Deventer komen we na zeven dagen aan op onze eindbestemming, Nijmegen.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Nijmegen. Om 11.00 uur worden we door de bemanning van de Carmen aan boord verwacht. De reis gaat nu echt beginnen, we zetten koers richting Hoorn waar we in de loop van de avond aankomen. Deze middag krijgt u een lichte lunch aan boord aangeboden.

Dag 2 | Hoorn – Enkhuizen
De ochtend brengen we door in Hoorn, bekend om zijn prachtige binnenhaven, monumentale panden, mooie grachten en gezellige winkelstraten. Het verleden van de machtige VOC, die in de 17e en 18e eeuw handelsbetrekkingen onderhield met Aziatische landen, komt u hier overal tegen. Tijdens de lunch varen we van Hoorn naar Enkhuizen. Na aankomst heeft u de tijd om deze mooie pittoreske stad te bezichtigen. De vele historische herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren herinneren aan de rijke VOC historie van de stad. Het gezellige centrum heeft de leukste winkeltjes en knusse terrasjes. De rest van de dag en avond blijven we hier aangemeerd.

Dag 3 | Texel
Nog voor het ontbijt vertrekt de MS Carmen uit Enkhuizen. In de ochtend varen we over het IJsselmeer en de Waddenzee richting Texel. Rond lunchtijd arriveren we in Oudeschild, het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt en waar eb en vloed in de haven rustig hun gang gaan. Tevens is Oudeschild de thuishaven van de Texelse vissersvloot, er is dan ook altijd wat te zien in de haven. Vannacht blijft het schip in Oudeschild, dus u kunt ’s avonds nog een wandeling door de stad of langs de haven maken.

Dag 4 | Lemmer
Vroeg in de ochtend verlaten we Oudeschild en zetten koers richting Lemmer, waar we rond 14.00 uur aankomen. Dit oude vissersdorp is de ‘Poort van Friesland’. Vanaf de gezellige terrasjes langs de kades kunt u naar boten en watersporters kijken. Het sfeervolle, maritieme centrum bevat vele leuke winkeltjes in historische panden. Een prachtig stadje om doorheen te slenteren. Het MS Carmen blijft hier tot de volgende ochtend aangemeerd.

Dag 5 | Deventer
’s Middags na de lunch komen we aan in Deventer. Deze aan de IJssel gelegen charmante, eeuwenoude stad heeft een rijke historie als Hanzestad die goed bewaard is gebleven. De 14e en 15e eeuw brachten grote welvaart. Het oude stratenpatroon is bijna nog geheel intact en monumenten zijn gerestaureerd. Het middeleeuwse Bergkwartier, het oude handelshart van de stad, is één groot monument. Wanneer u door de kronkelige straatjes loopt, waant u zich terug in de tijd. Naast genieten van de vele bezienswaardigheden kunt u er ook voor kiezen om door de gezellige winkelstraten te flaneren. De rest van de dag en avond blijven we hier aangemeerd.

Dag 6 | Zutphen
Wanneer u vandaag wakker wordt zijn we al onderweg naar de zeer oude Hanzestad Zutphen. Geniet van het mooie uitzicht over het water als u ’s ochtends de gordijnen opendoet. Waan u terug in de tijd wanneer we hier aanmeren. Direct na het ontbijt kunt u op verkenning gaan in één van de oudste steden van Nederland. U treft hier middeleeuwse straten en steegjes met kinderkopjes aan, even als historische panden en hofjes. Ook vindt u hier unieke winkels en speciaalzaken. Geniet van een drankje op één van de vele terrasjes in de binnenstad of aan de IJssel. Rond 13.00 uur verlaat het schip Zutphen en varen we richting Nijmegen waar we in de vroege avond aankomen.

Dag 7 | Nijmegen
Na het ontbijt nemen we afscheid van de bemanning en wordt de bagage in de bus geladen. Vervolgens heeft u nog tot de middag vrije tijd in Nijmegen. Prachtige historische gebouwen met indrukwekkende gevels geven deze stad haar unieke charme. Naast de vele oudheden treft u hier ook unieke winkels en speciaalzaken aan.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

3-daagse tuinreis Noord-Nederland

Privétuinen in het mooie landschap van Groningen, Drenthe en Friesland

In het landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen, bedacht en aangelegd door gepassioneerde eigenaren. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. Onderweg kunt u bovendien genieten van het prachtige landschap van Noord-Nederland.

De tuinen van Lipkje Schat (juli)
De 9 sfeervolle tuinen zijn sinds 1988 ontwikkeld. Alle tuindelen hebben een eigen karakter, uitstraling en kleurenschema. De tuindelen lopen in elkaar over en vormen samen een harmonieus geheel. Van het vroege voorjaar tot de voorzomer bloeien er duizenden verschillende bloembollen, waarna de vaste planten, rozen en klimplanten in actie komen. Aangevuld met bloeiende struiken en grassen kunt u volop genieten van de vele kleurrijke en weelderige borders.

Goldhoorn Gardens (augustus)
In de tuin van Goldhoorn Gardens wordt elke hoekje volop benut. Er hangt een fijne, romantische sfeer dankzij de weelderige beplanting en de grote vijver, waar een boogbrug het plaatje compleet maakt. Mooi gevormde en gesnoeide taxus-, beuk- ligustrum- en klimop vormen door de tuin een groen decor, zodat onder andere rozen mooi tot hun recht komen. Dankzij de slim gekozen beplanting en een uitgekiend ontwerp heerst er een goede harmonie, zodat u hier heerlijk tot rust kunt komen.

De Vriendenhof
Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot aantal vaste planten, een pluktuin met onder andere dahlia’s en een organische moestuin.

De Kruidhof
De Kruidhof is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen.

De Kleine Plantage
Deze kwekerij is gespecialiseerd in vaste en éénjarige planten, clematissen en rozen. De basisstructuur van de rustige tuinopzet wordt gevormd door rechte en ronde hagen, bomen en gazons. Daarbinnen krijgt de uitbundige beplanting alle ruimte om de hoofdrol te spelen. Een bijzondere werkwijze die wordt toegepast in de zogenaamde pottenborders.

De Houtstek
Binnen de aanwezige bomen en hagen is rond het ruim 100 jaar oude arbeidershuisje een verrassende tuin ontstaan met natuurlijke uitstraling. Allerlei soorten vaste planten, inheemse planten en rozen vullen de golvende borders, bostuin en de vijver. Verspreid over de tuin zijn verschillende zitjes in zon en schaduw, om van de tuin en het uitzicht op het omliggende landschap te genieten.

Tuingoed Foltz
Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waarin hun specialisaties, vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten, duidelijk in naar voren komen.

Stadsbezoek Groningen
Het authentieke en ongerepte Groningen barst van de energie en voegt oases van rust samen met levendige studentencafés en gezellige marktpleinen. De oude, stille hofjes vormen een groot contrast met het Groninger Museum. Vanaf de 97 meter hoge Martinitoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de ommelanden. Achter de muren ligt de prachtige groene en bloemrijke Prinsentuin, met traditionele indeling en onverwachte elementen.

’t Bokkehuske
In het plaatsje Jubbega staat ’t Bokkehuske, een boshuisje van ruim 100 jaar oud. Jan en Jannie van der Mossel gingen hier de ultieme uitdaging aan door dit huis met kaal erf te kopen. Het is hen gelukt een prachtige, sfeervolle tuin te creëren in de Engelse cottagestijl. De moes- en kruidentuin met kas, lange rozenberceau, grote ronde vijver met rondom siergrassen en een boomgaard maken deze tuin extra aantrekkelijk.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis Noord-Nederland

Onverwachte privétuinen in een aantrekkelijk open landschap
In het aantrekkelijke landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte, prachtige en gevarieerde tuinen, bedacht en aangelegd door gepassioneerde eigenaren. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. . Onderweg kunt u bovendien genieten van het prachtige landschap van Noord-Nederland. Een ideale reis om dit najaar tóch nog wat prachtige tuinen te zien, terwijl u dicht bij huis blijft.

Tijdens deze reis bezoekt u de volgende tuinen (onder voorbehoud):
Dag 1: De tuinen van Mien Ruys en De Vriendenhof
Dag 2: De Kruidhof, de Kleine Plantage en de Houtstek
Dag 3: Stadsbezoek Groningen en Hortus Haren

De tuinen van Mien Ruys
Deze tuinen zijn een inspiratiebron voor iedere tuinliefhebber, van professional tot amateur. Mien Ruys werkte graag met een eenvoudige en functionele indeling met een losse en natuurlijke beplanting. In het begin ontwierp ze privétuinen steevast met vaste plantenborders, waarna na de Tweede Wereldoorlog schuine lijnen haar tuinen typeerden. Na verloop van tijd werden de lijnen weer recht, met strakke blokken van geschoren groen in contrast met een uitbundig gebruik van vaste planten. De tuinen van Mien Ruys bestaan nu uit een serie van dertig inspirerende stijltuinen. Alvast een sfeerimpressie van deze bijzondere tuinen vindt u hier.

De Vriendenhof
Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot aantal vaste planten, een pluktuin met onder andere dahlia’s en een organische moestuin.

De Kruidhof
De Kruidhof is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen.

De Kleine Plantage
Deze kwekerij is gespecialiseerd in vaste en éénjarige planten, clematissen en rozen. De basisstructuur van de rustige tuinopzet wordt gevormd door rechte en ronde hagen, bomen en gazons. Daarbinnen krijgt de uitbundige en bloeiende beplanting alle ruimte de hoofdrol te spelen. Een bijzondere werkwijze die wordt toegepast in de zogenaamde pottenborders. Tijdens ons bezoek vinden bovendien de Liefhebbersdagen plaats, een extra reden om deze tuin te bezoeken! Hier krijgt u een prachtige foto impressie.

De Houtstek
Binnen de aanwezige bomen en hagen is rond het ruim 100 jaar oude arbeidershuisje een verrassende tuin ontstaan met natuurlijke uitstraling. Allerlei soorten vaste planten, inheemse planten en rozen vullen de golvende borders, bostuin en de vijver. Verspreid over de tuin zijn verschillende zitjes in zon en schaduw, om van de tuin en het uitzicht op het omliggende landschap te genieten. De liefde voor planten en de natuurlijke omgeving is zichtbaar in deze tuin.

Stadsbezoek Groningen
Het authentieke en ongerepte Groningen is een stad die barst van de energie, waar oases van rust samengaan met levendige studentencafés en gezellige marktpleinen. De oude, stille hofjes vormen een groot contrast met het Groninger Museum. Vanaf de 97 meter hoge Martinitoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de ommelanden. Vlakbij ligt, achter muren, de prachtige groene en bloemrijke Prinsentuin. Deze tuin heeft een bijzondere traditionele indeling met onverwachte elementen als een berceau en is een zuiver voorbeeld van een echte renaissance tuin.

Hortus Haren
De botanische tuin van Haren is één van de oudste en grootste van haar soort in Nederland. De tuin werd in 1626 opgericht in Groningen, maar de collectie werd in de loop van de 20e eeuw naar Haren verhuisd. Het idee achter het nieuwe terrein was om een tuin te creëren waar de beplanting in een voor hen natuurlijk milieu terecht zou komen. Om die reden werden er bij de aanleg verschillende soorten terreinen aangelegd. Tegenwoordig vindt u hier 10 verschillende tuinen, elk met een eigen specialiteit. Zo vindt u in de hortensiatuin ruim 70 verschillende soorten hortensia’s, die in de zomermaanden een kleurrijke bloemenzee vormen. In de wilde plantentuin vindt u het arboretum en pinetum, terwijl u zich in de Chinese tuin kunt laten verrassen door de symboliek van de beplanting, paviljoens, kronkelende paadjes en rustgevende waterelementen. In de bezoekduur is ruimte vrijgehouden om de lunchen.

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Meander eXtra Giethoorn

Deze dagtocht heeft een speciale prijs (inclusief flinke korting) voor abonnees van Meander eXtra.
U kunt deze dagtocht ook boeken wanneer u geen lid bent, dan is er een toeslag van toepassing van
€ 7,- per persoon.

Bent u geen lid van Meander eXtra?
U heeft al een basis abonnement voor € 11,-

Klik hier voor Meander eXtra abonnementen

LET OP: aan het eind van de boeking staat een invulveld OPMERKINGEN. Vul hier uw abonneenummer in!

Onze bestemming vandaag is het Venetië van Nederland, Giethoorn, waar wij rond 12.00 uur arriveren. De vele boten en sloepen op de schilderachtige grachten zijn het belangrijkste vervoersmiddel in dit pittoreske plaatsje. De grachten zijn ontstaan door de vervening. Turfgravers haalden het veen uit de bodem om er turf van te steken. Hierdoor ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren, groef men sloten waardoor vele huizen op eilandjes kwamen te staan die alleen via de karakteristieke boogbruggetjes te bereiken zijn.

Tijdens de twee uur durende rondvaart die wij gaan maken kunt u Giethoorn en de omgeving vanaf het water bekijken. Na de rondvaart krijgt u van ons een luxe, warm middagmaal aangeboden op een werkelijk prachtige locatie. Hierna bent u vrij om Giethoorn op eigen gelegenheid te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld één van de vele musea bezoeken, een wandeling maken of op één van de vele terrasjes plaatsnemen.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffiestop
12.00 uur: verwachte aankomst Giethoorn, hierna maken we een rondvaart
14.00 uur: lunch
18.00 uur: aanvang terugreis

IJsselmeercruise met MS Carmen

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Arnhem. Om 10.00 uur worden we door de bemanning van de Carmen aan boord verwacht en zetten we even later koers naar Enkhuizen. De reis gaat nu echt beginnen!

Dag 2 | Enkhuizen
U heeft de hele ochtend om deze mooie pittoreske stad te bezichtigen. De vele historische herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren herinneren aan de rijke VOC historie van de stad. Het gezellige centrum staat vol met de leukste winkeltjes en knusse terrasjes. ’s Middags worden de trossen gelost en zetten we koers naar Sneek. We varen over het schitterende IJsselmeer, het grootste meer van Nederland. Terwijl het diner wordt geserveerd, meert de Carmen aan in het gezellige Sneek.

Dag 3 | Sneek – Lemmer
Prachtige grachten, herenhuizen met monumentale gevels en uiteraard de beroemde 17e-eeuwse Waterpoort. Dat is wat Sneek zo’n ontzettend mooie stad maken. De stad is rijk aan monumenten en heeft een aantal bijzondere kerken, maar ook het winkelcentrum is erg leuk! Naast bekende merken vindt u hier nog tal van leuke, kleine boetiekjes. Rond lunchtijd is het weer tijd om koers te zetten richting de volgende prachtige stad: Lemmer. Dit oude vissersdorp is de ‘Poort van Friesland’. Vanaf de gezellige terrasjes langs de kades kunt u alle boten en watersporters bekijken. Het sfeervolle, maritieme centrum bevat vele leuke winkeltjes in historische panden. Een prachtig stadje om doorheen te slenteren.

Dag 4 | Kampen – Deventer
Als u vandaag wakker wordt zijn we al onderweg naar de eeuwenoude Hanzestad Kampen. Geniet van het mooie uitzicht over het water als u ’s ochtends de gordijnen opendoet. Waan u terug in de tijd als we aanmeren in Kampen. Gelegen aan de oevers van de IJssel, was dit ooit één van de meest welvarende steden van Noordwest-Europa. In de middeleeuwse straatjes worden nog altijd oude ambachten bedreven, zoals de meestersmid die aan het werk is in zijn eeuwenoude smederij. De prachtige oude binnenstad, de historische gevels en de meer dan 500 monumenten maken dit één van de mooiste steden van Nederland. In de middag verlaten we Kampen en varen we naar Deventer. Deze charmante, eeuwenoude stad heeft een rijke historie die u overal in de stad terug zult zien. In de stad vindt u het oudste stenen huis én het oudste park van Nederland. Daarnaast kunt u mooie pleinen, schitterende oude gebouwen en prachtige kerken bewonderen. De rest van de dag en avond blijven we hier aangemeerd.

Dag 5 | Arnhem – Terugreis
Tijdens het ontbijt kunt u genieten van het uitzicht als we over de mooie IJssel naar onze eindbestemming varen: Arnhem. Hier komen we rond 09.30 aan. We nemen afscheid van het schip en haar bemanning en rijden per touringcar terug naar de opstapplaatsen.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardig- heden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voorkomen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Nijmegen vanaf luxe cruiseschip

Midden in het centrum van Nijmegen ligt het luxe cruiseschip MS Verdi aangemeerd. Een ideale uitvalsbasis om deze leuke stad te ontdekken! Wij bieden u dan ook een unieke ervaring door te overnachten op dit schip waarbij u geniet van private dining: u heeft de beschikking over 2 hutten waarbij er in één hut uw ontbijt en diner geserveerd wordt. Op deze manier kunt u er even lekker tussenuit maar toch geheel volgens de richtlijnen van het RIVM betreffende coronamaatregelen.

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland en vol met monumenten en bezienswaardigheden. Wij bieden u de kans om in twee of drie dagen deze leuke stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld De Lange Hezelstraat, onbetwist de leukste en gezelligste straat van Nijmegen. De straat is rijk gevuld met winkels, terrasjes en restaurants. Wie het bruisende centrum even wil ontvluchten maakt een heerlijke wandeling door het groene Kronenburgerpark. Een bezoek aan Museum het Valkhof is ook een aanrader, u leert hier alles over de geschiedenis van Nijmegen die terug reikt tot het Romeinse Rijk. Ook is er een interessant fietsmuseum wat vlakbij het cruiseschip ligt.

Natuurlijk mag een minicruise over de Waal niet ontbreken en deze is inbegrepen! De minicruise voert ons langs het rivierlandschap van de Waal en het prachtige natuurgebied de Ooijpolder. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur.

Let op: Momenteel is het bij veel musea en andere bezienswaardigheden verplicht vooraf online een ticket
te kopen en wordt de bezoekerscapaciteit beperkt d.m.v timeslots. Wij adviseren u dan ook om zelf hierover tijdig
informatie in te winnen.

Indien u met eigen vervoer komt: parkeren Eiermarkt (6 min. lopen tot schip) €11,- per 24 uur.

Nijmegen vanaf een luxe cruiseschip

Midden in het centrum van Nijmegen ligt het luxe cruiseschip MS Verdi aangemeerd. Een ideale uitvalsbasis om deze leuke stad te ontdekken! Wij bieden u dan ook een unieke ervaring door te overnachten op dit schip waarbij u geniet van private dining: u heeft de beschikking over 2 hutten waarbij er in één hut uw ontbijt en diner geserveerd wordt. Op deze manier kunt u er even lekker tussenuit maar toch geheel volgens de richtlijnen van het RIVM betreffende coronamaatregelen.

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland en vol met monumenten en bezienswaardigheden. Wij bieden u de kans om in twee of drie dagen deze leuke stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld De Lange Hezelstraat, onbetwist de leukste en gezelligste straat van Nijmegen. De straat is rijk gevuld met winkels, terrasjes en restaurants. Wie het bruisende centrum even wil ontvluchten maakt een heerlijke wandeling door het groene Kronenburgerpark. Een bezoek aan Museum het Valkhof is ook een aanrader, u leert hier alles over de geschiedenis van Nijmegen die terug reikt tot het Romeinse Rijk. Ook is er een interessant fietsmuseum wat vlakbij het cruiseschip ligt.

Natuurlijk mag een minicruise over de Waal niet ontbreken en deze is inbegrepen! De minicruise voert ons langs het rivierlandschap van de Waal en het prachtige natuurgebied de Ooijpolder. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur.

Let op: Momenteel is het bij veel musea en andere bezienswaardigheden verplicht vooraf online een ticket
te kopen en wordt de bezoekerscapaciteit beperkt d.m.v timeslots. Wij adviseren u dan ook om zelf hierover tijdig
informatie in te winnen.

Indien u met eigen vervoer komt: parkeren Eiermarkt (6 min. lopen tot schip) €11,- per 24 uur.

Nijmegen vanaf een luxe cruiseschip

Midden in het centrum van Nijmegen ligt het luxe cruiseschip MS Verdi aangemeerd. Een ideale uitvalsbasis om deze leuke stad te ontdekken! Wij bieden u dan ook een unieke ervaring door te overnachten op dit schip waarbij u geniet van private dining: u heeft de beschikking over 2 hutten waarbij er in één hut uw ontbijt en diner geserveerd wordt. Op deze manier kunt u er even lekker tussenuit maar toch geheel volgens de richtlijnen van het RIVM betreffende coronamaatregelen.

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland en vol met monumenten en bezienswaardigheden. Wij bieden u de kans om in twee of drie dagen deze leuke stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld De Lange Hezelstraat, onbetwist de leukste en gezelligste straat van Nijmegen. De straat is rijk gevuld met winkels, terrasjes en restaurants. Wie het bruisende centrum even wil ontvluchten maakt een heerlijke wandeling door het groene Kronenburgerpark. Een bezoek aan Museum het Valkhof is ook een aanrader, u leert hier alles over de geschiedenis van Nijmegen die terug reikt tot het Romeinse Rijk. Ook is er een interessant fietsmuseum wat vlakbij het cruiseschip ligt.

Natuurlijk mag een minicruise over de Waal niet ontbreken en deze is inbegrepen! De minicruise voert ons langs het rivierlandschap van de Waal en het prachtige natuurgebied de Ooijpolder. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur.

Let op: Momenteel is het bij veel musea en andere bezienswaardigheden verplicht vooraf online een ticket
te kopen en wordt de bezoekerscapaciteit beperkt d.m.v timeslots. Wij adviseren u dan ook om zelf hierover tijdig
informatie in te winnen.

Indien u met eigen vervoer komt: parkeren Eiermarkt (6 min. lopen tot schip) €11,- per 24 uur.

In de sporen van de Bokkenrijders

Zo’n 250 jaar geleden werd Limburg en omgeving opgeschrikt door overvallen toegeschreven aan een grote goddeloze bende: de Bokkenrijders! We maken een tocht met een deskundige van het Bokkenrijdersgenootschap. Wij bezoeken prachtige kastelen in Limburg en Burg Rode in Duitsland. We proberen u aan het eind van de dag een goede kijk gegeven te hebben op het fenomeen Bokkenrijders.

We starten onze tocht in Kasteel Hoensbroek, we brengen een bezoek aan de kerkers van het kasteel. U kunt hier ook direct genieten van een kop koffie met vlaai. We rijden verder naar Kerkrade en brengen een bezoek aan Kasteel Erenstein. Na de nodige uitleg vervolgen wij onze route naar abdij Rolduc. Aansluitend wandelen we een kwartiertje door het bos en steken de Duitse grens over. Bij Burg Rode worden we al opgewacht en kunnen we de Burg ook bezichtigen met een rondleiding. We gaan verder naar Kasteel Terborgh waar een aantal Bokkenrijders gevangen werden genomen. Voordat we deze bezoeken, geniet u eerst nog van een heerlijke lunch. Langzaam komen we bij het laatste gedeelte van deze dag, Oud-Elsloo waar wij een korte wandeling zullen maken. Wij sluiten deze boeiende dag af met een buffet met heerlijk Limburgs zuurvlees, saté met pindasaus, rijst of frites en salade.

Reisprogramma:
09.00 uur: koffiestop en bezoek kerkers
13.00 uur: lunch
17.15 uur: diner
18.45 uur: aanvang terugreis

Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een uitzonderlijk natuurgebied dat grote bekendheid en waardering heeft gekregen door onder andere zijn unieke landschap, brede en smalle kreken en spaarbekkens voor drinkwatervoorziening. Door de aanleg van de Deltawerken is dit natuurgebied veel toegankelijker geworden.

In de ochtend zullen we in Werkendam aankomen, waar wij het Biesbosch museum zullen bezoeken. Hier krijgt u een indruk van het verleden, het heden en de toekomst van de Biesbosch. Na ons bezoek aan het museum rijden we naar Drimmelen, waar wij onze touringcar inwisselen voor een rondvaartboot. Tijdens de lunch aan boord bekijken we dit grootse natuurgebied van dichtbij. De vele water- en weidevogels en de herintroductie van de bevers zullen ervoor zorgen dat u een onvergetelijke vaartocht zult beleven. Daarna rijden we door naar de klompenmakerij Den Dekker. De klompenmaker laat u middels een demonstratie kennis maken met het ambacht klompen maken. In zijn werkplaats kunt u het hele proces volgen. Na deze humoristische demonstratie krijgt u nog een kop koffie of thee en cake aangeboden. Hierna zullen we onderweg stoppen voor het diner en starten we de terugreis.

Reisprogramma:
10.00 uur: bezoek Biesbosch museum
12.30 uur: boottocht
15.15 uur: bezoek klompenmakerij
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Giethoorn, het Venetië van Nederland

Onze bestemming vandaag is het Venetië van Nederland, Giethoorn, waar wij rond 12.00 uur arriveren. De vele boten en sloepen op de schilderachtige grachten zijn het belangrijkste vervoersmiddel in dit pittoreske plaatsje. De grachten zijn ontstaan door de vervening. Turfgravers haalden het veen uit de bodem om er turf van te steken. Hierdoor ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren, groef men sloten waardoor vele huizen op eilandjes kwamen te staan die alleen via de karakteristieke boogbruggetjes te bereiken zijn.

Tijdens de twee uur durende rondvaart die wij gaan maken kunt u Giethoorn en de omgeving vanaf het water bekijken. Na de rondvaart krijgt u van ons een luxe, warm middagmaal aangeboden op een werkelijk prachtige locatie. Hierna bent u vrij om Giethoorn op eigen gelegenheid te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld één van de vele musea bezoeken, een wandeling maken of op één van de vele terrasjes plaatsnemen.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffiestop
12.00 uur: verwachte aankomst Giethoorn, hierna maken we een rondvaart
14.00 uur: lunch
18.00 uur: aanvang terugreis

Soldaat van Oranje Theaterhangaar Katwijk

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken, Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Meer weten over dit bijzondere verhaal? Bekijk hier alvast een voorproefje.

Reisprogramma:
Na een vrije ochtend in Leiden, bezoekt u de musical Soldaat van Oranje in de Theaterhangaar te Katwijk.
Om 12:45 uur vertrekt de touringcar vanaf Leiden naar Katwijk. Aanvang musical Soldaat van Oranje is om 14:00 uur. Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

De opstaptijd is tussen 06.00 uur en 08.15 uur, afhankelijk van uw opstapplaats.

Ter informatie: voor dagtochten geldt dat wij minimaal 4 personen voor een opstapplaats nodig hebben. Indien wij dit aantal niet bereiken, kan het zijn dat wij genoodzaakt zijn om de opstapplaats te wijzigen.

Anastasia in het Circustheater 2020

Het grote Broadway-succes komt naar Scheveningen!
In het AFAS Circustheater Scheveningen krijgt The Lion King een geweldige en even grootse opvolger: vanaf september kan Nederland kennis maken met het internationale Broadway-succes Anastasia.

Het spektakel, ontwikkeld en geproduceerd door Stage Entertainment, ging in 2017 in première op Broadway en vierde al grote successen in Duitsland en Spanje. De verbluffende musical – vol heerlijke muziek, oogverblindende decors en schitterende kostuums – kreeg overal geweldige recensies. De prachtige songs, zoals Journey to the past en Once upon a December, hoor je in een Nederlandse versie.

Weeskind Anya herinnert zich niets van vroeger en heeft geen idee wie ze is. Met een muziekdoosje als enige bagage gaat ze op zoek naar haar verleden. Een avontuur dat voert langs vorstelijke paleizen en door het romantische Parijs van 1920. Hoe kan het dat Anya sprekend lijkt op Anastasia Romanov? Is ze écht de dochter van de vermoorde tsaar Nicolaas? Langzaam ontrafelt Anya haar geschiedenis, om te ontdekken wie ze werkelijk is. Half historisch, half legende: dit moet je gaan zien!
Reisprogramma
Via de snelste route arriveren we in de gezellige badplaats Scheveningen. Bij de voorstelling met aanvang om 15.00 uur heeft u voorafgaand enkele uurtjes vrije tijd.
Bij de voorstelling met aanvang om 12.00 uur is dit ná de voorstelling. De musical duurt inclusief pauze circa 3 uur.
De opstaptijd is tussen 08:35 uur en 10:45 uur, afhankelijk van uw opstapplaats.