Tuinreis Twente & Salland

Overijssel is misschien wel één van de meest onderschatte provincies van Nederland. Desondanks bevat het tal van bijzondere plaatsen en natuur en maken de rust en ruimte het een uitstekende streek om een mooie privétuin aan te leggen. Genoeg keuze dus om een mooie tuinreis naar dit gebied te maken, waarbij elke tuin zijn eigen pracht, charme en enthousiaste eigenaren kent. In uniek kunststadje Ootmarsum en Hanzestad Deventer maakt u daarnaast kennis met de plaatselijke geschiedenis.

Dag 1 | Tuin de Wueste – Nijreeshof -PlantZoentje
We beginnen deze reis in de privétuin De Wueste in Daarle: van Mies Dagevos en Eddy ter Braak. Deze ligt verscholen achter houtwallen, waardoor u bij aankomst in de tuin nog weinig ziet. Ze hebben een natuurlijke, losse manier van tuinieren die terugkomt in de grote border met Engelse invloeden en de twee vijvers waar voor een ruigere beplanting is gekozen. Vervolgens gaan we naar de Nijreeshof. Gescheiden door hagen bevinden zich hier een vaste plant gedeelte, kas, tuinhuis met bosvijver en een achtertuin met bomen, hortensia’s, hosta’s en varens. Als laatste op de dag gaan we naar PlantZoentje, een levendige, gezellige tuin die het levenswerk van eigenaresse Anja Broekhuis genoemd mag worden. Midden in het Twentse landschap heeft zij haar tuin stukje bij beetje zelf aangelegd en ontworpen. U vindt hier sfeervolle
borders op kleur, bijzondere plantcombinaties, pergola’s, een vijver, rozen, grassen, heesters en een in 2014 aangelegd tuindeel dat geïnspireerd is op de Dutch Wave.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Tuin de Wueste , de Nijreeshof en PlantZoentje (laatste met rondleiding).

Dag 2 | In de tuin van Dorth – Stadsbezoek Deventer – De Hoefslag – Tuin aan ‘t Leusveld
Na het ontbijt gaan we naar In de tuin van Dorth. Deze vrij jonge tuin is aangelegd op en rondom een voormalig weiland, op puur ecologische wijze en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is hier heerlijk wandelen door de cottagetuin die rondom het huis is aangelegd, de moestuin met kruiden en (eetbare) bloemen, een vijver, plantenwal en bloemenweide. Vervolgens heeft u even vrije tijd in Deventer. Het is één van de middeleeuwse Hanzesteden en een leuke stad om door heen te dwalen. In de pittoreske binnenstad vindt u smalle straatjes, leuke winkels en een scala aan restaurants en terrasjes.
Daarna een bezoek aan De Hoefslag. Voor eigenaren Mieke en Hans Geerlink is hun tuin geslaagd als bezoekers hier rust ervaren: dit was hun belangrijkste doel en alles in de tuin is hier dan ook op afgestemd. Er is gekozen voor natuurlijke planten, bomen, struiken en grassen die de sfeer bepalen en die aansluiten bij de omgeving. De Hoefslag is dan ook een echte landschapstuin te noemen. Aan het eind van de dag gaan we naar Tuin aan ’t Leusveld. De tuin ligt in het buitengebied van Brummen en is omgeven door natuur. Naast het mooie uitzicht is er ook in de tuin van alles te bewonderen: onder andere gemengde borders,
borders op kleur, twee vijvers en een grassentuin. In de kas worden elk jaar eenjarigen gezaaid en opgekweekt.
Extra verzorging: koffie/thee met lekkers in alle tuinen en een rondleiding bij In de tuin van Dorth en De Hoefslag.

Dag 3 | Erve Odinc – Stadsbezoek Ootmarsum – Haarboershof
In de ochtend bezoeken we een uniek stukje erfgoed wat al in 1381 in de archieven werd vermeld. U vindt bij Erve Odinc prachtige tuinen die uitstekend in het Twentse landschap passen, met onder andere tuinkamers op kleur, een groente- en bloementuin, een witte tuin met formele vijver en een rozentuintje. Biologisch te werk gaan is hier belangrijk: er worden alleen zelf gekweekte of biologisch opgekweekte planten geplaatst. Vervolgens heeft u vrije tijd in Ootmarsum. Het ligt in het meest noordoostelijke ‘oortje’ van Twente en staat bekend als hét kunststadje van het oosten van Nederland. Het gemoedelijke plaatsje met middeleeuwse wortels is gevuld met historische gebouwen, gezellige terrasjes en een charmant openluchtmuseum aan de rand van het centrum waar u teruggaat in de geschiedenis van de regio.
We sluiten de reis af bij de Haarboershof. Deze tuin van Jan en Ina Ter Haar is een sfeervolle cottagetuin in Engelse sfeer: strakke lijnen en hagen omzomen goed gevulde borders die kleur geven aan de tuin.
U wandelt door verschillende gedeeltes, van fijne hoekjes om te zitten tot volières die met de tuin verweven zijn, bijenstal, verdiept gedeelte, een stukje ingericht in de Dutch Wave stijl en meer.
Extra verzorging: koffie/thee bij Erve Odinc, koffie/thee en lekkers bij Haarboershof.

Bloesemtocht door de Betuwe

Waar polders, dijken en boomgaarden zich aaneenrijgen in het Gelderse Rivierengebied ligt de Betuwe, de fruittuin van Nederland. Wanneer de bomen zich hier sieren met een lentebloesemkleur is dit gebied zeker een bezoek waard. Vanaf onze opstapplaatsen rijden we naar Tiel.

In Tiel zullen we Flipje in de Betuwe bezoeken. Het huis van Flipje is natuurlijk een verzameling van alles wat met deze fruitjam te maken heeft en bovendien is er nog een streekmuseum aan verbonden. Vervolgens maken we een stop waar u op eigen gelegenheid een lunch kunt nuttigen. Na de lunch rijden we naar Buren, hier ontmoeten we de gids voor een rondrit. U ziet het prachtige Betuwse Landschap vol met boomgaarden en mooie ontluikende bloesems. Van oost naar west stroomt de Linge langs de karakteristieke lintdorpen en het monumentale landgoed Mariënwaerdt. Na de rondrit maken we nog een korte stop in het monumentale stadje Buren, waar u een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden vindt. Deze dag wordt afgesloten met een diner tijdens de terugreis.

Reisprogramma:
11.00 uur: aankomst Tiel en bezoek aan Flipje museum
13.00 uur: lunch (exclusief)
14.00 uur: rondrit door de Betuwe
18.30 uur: diner
20.00 uur: aanvang terugreis

Pantropica (voorheen Orchideeënhoeve)

Vandaag bezoeken we de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Bij aankomst worden wij gastvrij ontvangen en getrakteerd op een kopje koffie of thee met appelgebak. Vervolgens kunt u op eigen gelegenheid de tuinen bezoeken. In de geheel overdekte hoeve waant u zich in een tropisch natuurgebied, het is absoluut een lust voor het oog. U vindt hier onder andere een prachtige orchideeëntuin, tropische vlindertuin, stokstaartjestuin en de Lorituin met 60 prachtige papegaaien. Er zijn drie horecagelegenheden in het park waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen.

Na het bezoek aan de Orchideeënhoeve vertrekken we richting het zuiden waar wij zullen genieten van een 3-gangendiner. Rond 19.30 uur rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
12.00 uur: koffie met appelgebak bij de Orchideeënhoeve, aansluitend vrije tijd.
16.00 uur: vertrek naar restaurant
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Keukenhof

In de Keukenhof bezoekt u het voorjaar op zijn mooist. De Keukenhof is dé lentebestemming bij uitstek, met bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en andere bolgewassen. Meer dan 7 miljoen bloembollen staan er dit voorjaar maar liefst in bloei. U krijgt ruim voldoende tijd om dit park met haar 15 km aan wandelpaden te bezoeken. De Keukenhof is verrassend voor jong en oud, een unieke beleving waarbij u uw camera niet mag vergeten. In de Keukenhof kunt u inspiratie opdoen en ontspannen in een prachtige omgeving! Geniet van een hapje en een drankje in de restaurants of op de terrassen (niet inbegrepen). Shop voor leuke souvenirs of bestel bollen voor uw eigen tuin bij de bloembollenverkooppunten op het park. Vergeet ook zeker niet om één van de vele bloemenshows en inspiratietuinen te bezoeken!

Op zaterdag 20 april vindt ook het Bloemencorso van de Bollenstreek plaats. Deze optocht komt zoals elk jaar met zo’n 50 (praal)wagens langs de Keukenhof.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst in Lisse
18.00 uur: aanvang terugreis

Busvervoer Bospop

Vrijdag 12 juli:
Festival open 14.30 uur.
Vertrek vanaf festival 01.30 uur.

Zaterdag 13 juli:
Festival open 11.00 uur.
Vertrek vanaf festival 01.30 uur.

Zondag 14 juli:
Festival open 11.00 uur.
Vertrek vanaf festival 01.30 uur.

Bloemenpracht cruise

Ervaar de pracht van de lente tijdens een betoverende voorjaarscruise die u meevoert langs een overvloed aan bloemen en bloesems! Ontdek de weelde van bloemenpracht in de wereldberoemde Keukenhof, waar een zee van tulpen en andere bloemen in volle bloei u betovert. Wandel tussen de kleurrijke bloembedden en laat de geuren en kleuren van de lente uw zintuigen omarmen. Daarnaast nemen we u mee naar de schilderachtige bollenvelden, waar uitgestrekte landschappen getooid zijn in levendige tinten. Als kers op de taart verkennen we de Betuwe tijdens een sfeervolle bloesemtocht. Geniet van ontluikende bloesems die de boomgaarden in een zacht tapijt van kleuren hullen. Het landschap van de Betuwe komt tot leven met de belofte van nieuw leven. Deze voorjaarscruise belooft een onvergetelijke reis te worden, waarbij u de lente in al haar prachtige schakeringen zult beleven! Uiteraard met uitstekende verzorging aan boord op de Otello. Met een beetje geluk laat de heerlijke voorjaarszon zich zien en kunt u genieten op het zonnedek van voorbijtrekkende panorama’s.

Dag 1 | Inscheping
Vanaf de opstapplaatsen brengt onze touringcar u naar Grave. Aan het begin van de middag schepen we in op de Otello****. Vandaag zullen we een ontvangst met welkomstcocktail krijgen en ’s avonds het eerste diner. Na het diner kunt u genieten van de klanken van de (regionale) muzikant.

Dag 2 | Bloesemtocht
Voor het ontbijt vertrekt de Otello. De hele ochtend kunt u rustig varend genieten van de uitzichten over de Nederlandse rivieren. Rond de lunch komen we aan in Wijk bij Duurstede. Vanuit deze plaats maken we een bloesemtocht over de Betuwe onder leiding van een gids in onze moderne touringcar. De Betuwe wordt ook wel eens de fruittuin van Nederland genoemd. Geniet van de boomgaarden met ontluikende, maar liefst bloeiende bloesem. Ook vanavond kunt u na het diner een dansje wagen op de muziek in de lounge/bar.

Dag 3 | Keukenhof en bollenvelden
Bij het ontbijt merkt u dat het schip al een paar uur gevaren heeft, we leggen vroeg in de ochtend aan in Utrecht. De touringcar wacht al op u. We brengen een bezoek aan de bollenvelden en de Keukenhof (entree exclusief, bij boeking op te geven, zie de prijskolom). In plaats van een lunch aan boord, krijgt u een lunchpakket mee. De Keukenhof, gelegen in Lisse, is één van ‘s werelds grootste bloementuinen. Het is beroemd om zijn indrukwekkende bloemenexpositie, met name tulpen, die in een overvloed aan kleuren en variëteiten worden tentoongesteld. De tuin beslaat een uitgestrekt terrein van ongeveer 32 hectare en herbergt miljoenen bloemen, waaronder niet alleen tulpen, maar ook narcissen, hyacinten, krokussen en andere lentebloemen. De Keukenhof is een prachtige plek waar bezoekers kunnen genieten van kleurrijke bloemenshows, aangelegde tuinen en kunstwerken te midden van de natuurlijke pracht van bloeiende bloemenvelden. Wilt u niet deelnemen aan de excursie naar de Keukenhof, dan kunt u aan boord blijven of Utrecht op eigen gelegenheid bezoeken. Rond het diner vertrekt de Otello en varen we naar Cuijk.

Dag 4 | Uitschepen – Cuijk
Na een laatste uitgebreid ontbijtbuffet staat de touringcar weer klaar. We nemen afscheid van het schip en de bemanning. U heeft nog even vrije tijd in de leuke plaats Cuijk voordat we terug rijden naar de opstapplaatsen.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor, maar ook door weersomstandigheden, voorkomen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Afhankelijk van het aantal geboekte personen kan deze reis uitgevoerd worden met een dubbeldeks Comfort Class touringcar.

Highlights van Zeeland

Beleef een gezellige dag in Zeeland! Na onderweg een stop te hebben gemaakt voor koffie of thee en gebak, rijden we naar Goeree-Overflakkee, waar we rond 12.00 uur arriveren. Via de Grevelingendam komen we op Schouwen-Duiveland aan in Zierikzee, de historische stad aan de Oosterschelde met maar liefst 568 monumenten en een uniek middeleeuws stratenpatroon. We maken hier een ruime stop, waarbij u de mogelijkheid heeft om deze stad op eigen gelegenheid te ontdekken. Slenter door de middeleeuwse straatjes, of geniet op één van de terrasjes van een typisch Zeeuwse specialiteit.

Na ons bezoek aan Zierikzee vervolgen we onze route en passeren we onder andere de Roggenplaat en rijden we over de pijlers naar het schiereiland Walcheren, waar wij de hoofdstad van Zeeland zullen bezoeken, Middelburg. In de historische kern van deze stad liggen de attracties en bezienswaardigheden op loopafstand rondom het winkelhart. Na een verblijf van 2 uur in Middelburg, maken wij onderweg naar huis nog een stop voor een heerlijk 3-gangen diner.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebakje
12.00 uur:aankomst in Goerree-Overflakkee
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Veluwemeercruise en Elburg

We rijden naar de haven van Elburg, waar het schip al op ons ligt te wachten. Wij beginnen aan onze ca. 1,5 uur durende Veluwemeercruise. Aan boord krijgt u een lunch met een kop koffie of thee geserveerd. We varen over het Veluwemeer richting Harderwijk, vanaf het water heeft u een mooi panorama naar de Veluwe en de eilandjes met natuurgebieden. Aan de andere kant ziet u Flevoland met de stranden en jachthavens, u komt ogen tekort.

Bij terugkomst in Elburg heeft u de mogelijkheid om deze unieke vestingstad te bezoeken. Elburg is in de oude kern nog steeds het vissersplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. De stad heeft nog steeds zijn middeleeuwse, rechthoekige stratenplan en is omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur.

Na een verblijf van 2,5 uur in Elburg, maken wij tijdens de terugreis nog een stop voor een diner. Na het diner vertrekken we omstreeks 19.30 uur terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
12.00 uur: Veluwemeercruise met lunch
14.00 uur: vrije tijd in Elburg
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Volendam en Marken

We rijden, met onderweg een stop voor koffie of thee met een huisgemaakt taartje, naar Marken. Vanaf de parkeerplaats is het even lopen naar de haven. De vroegere terpen waar men gevrijwaard was tegen het hoge water, werden benut om daarop huizen te bouwen. Bezoek op eigen gelegenheid de musea in de paalwoningen, een Markerhuisje of een klompenmakerij.

U kunt zelf bepalen wanneer u de overtocht naar Volendam maakt. Met de Marken-Express vaart u in een half uurtje naar het mooie vissersdorp aan het IJsselmeer. De dijk van Volendam heeft vele snuffelwinkeltjes, restaurants en terrasjes waar honderden toeristen dagelijks genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het water. Volendam is bekend vanwege de vele muzikanten, voetbal en de vis. Ontdek dit gezellige vissersdorp op uw gemak. U kunt op eigen gelegenheid ergens dineren, we zullen om ca. 18.00 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
12.00 uur: verwachte aankomst in Marken
18.00 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Giethoorn

Tijdens de heenreis maken wij eerst even een stop om van een kopje koffie met gebak te genieten. Daarna vervolgen we onze weg naar het Venetië van Nederland, Giethoorn, waar we rond 12.00 uur arriveren. De vele boten en sloepen op de schilderachtige grachten zijn het belangrijkste vervoermiddel in dit pittoreske plaatsje. De grachten zijn ontstaan door de vervening. Turfgravers haalden het veen uit de bodem om er turf van te steken. Hierdoor ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren, groef men sloten waardoor vele huizen op eilandjes kwamen te staan die alleen via de karakteristieke boogbruggetjes te bereiken zijn. Tijdens de twee uur durende rondvaart die wij gaan maken kunt u Giethoorn en de omgeving vanaf het water bekijken.
Na de rondvaart krijgt u een 3-gangen diner aangeboden op een werkelijk prachtige locatie. Hierna bent u vrij om Giethoorn op eigen gelegenheid te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld een museum bezoeken, een wandeling maken of op één van de vele terrasjes plaatsnemen.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebak
12.00 uur: verwachte aankomst in
Giethoorn waarna we een boottocht maken
14.00 uur: diner
18.00 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Amersfoort, de beste stad van Europa

Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Amersfoort, onlangs verkozen tot beste stad van Europa. We beginnen aan een dag vol historie, cultuur en charme! Er staat ons een stadsgids te wachten, we gaan namelijk eerst 1,5 uur de stad verkennen met iemand van het Gilde van Amersfoort. We maken een wandeling door de sfeervolle straten van de oude binnenstad, waar middeleeuwse architectuur naadloos samensmelt met moderne levendigheid. De karakteristieke grachten weerspiegelen de historie van de stad en bieden een idyllisch decor voor een ontspannen middag. Hierna bent u vrij en kunt u de dag naar eigen inzicht indelen. Een must-see is de Oude Lieve Vrouwetoren die met zijn 98 meter hoogte de skyline domineert. U heeft er een adembenemend uitzicht over de stad en haar groene omgeving. U kunt ook een wandeling langs de historische stadsmuren maken of door het schilderachtige Hof slenteren met zijn oude binnenhof en kloostergebouwen. U krijgt er zeker een mooie dag gevuld. Op de terugreis stoppen we onderweg bij een restaurant voor een 3-gangendiner om deze mooie dag met de groep af te sluiten.

Reisprogramma:
12.00 uur: aanvang stadswandeling
13.30 uur: vrije tijd in Amersfoort
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Delft met bezoek aan “Royal Delft”

We vertrekken richting Delft met onderweg een stop waar u op eigen gelegenheid een kopje koffie of thee kunt nuttigen. Bij Delft denkt u misschien al snel aan het Delfts Blauw of aan de schilder Johannes Vermeer, natuurlijk wereldberoemd om zijn ‘Meisje met de parel’. Maar het is ook de stad van gezellige winkelstraten, smalle grachten, knusse hofjes en leuke terrassen. Delft bruist en zit vol bezienswaardigheden!

Nadat we zijn aangekomen in de stad heeft u de gelegenheid om ergens een hapje te eten alvorens wij aan boord gaan voor de rondvaart. Tijdens deze rondvaart brengen wij een bezoek aan de beroemde aardewerkfabriek “Royal Delft”. Hier krijgt u een rondleiding door de fabriek en zult u zien hoe hier het wereldberoemde Delfts Blauw volledig met de hand beschilderd wordt volgens eeuwenoude tradities. Met de boot varen wij weer terug naar het oude centrum. Aansluitend heeft u nog vrije tijd om Delft op eigen gelegenheid te bezoeken. Rond 17.30 uur verlaten wij Delft en beginnen wij aan de terugreis. Onderweg zullen wij nog stoppen voor een heerlijk diner.

Reisprogramma:
10.15 uur: pauzestop voor kopje koffie (excl.)
13.00 uur: rondvaart met bezoek aan
‘Royal Delft’
16.00 uur: vrije tijd in Delft
17.30 uur: vertrek uit Delft
18.30 uur: diner
20.00 uur: vertrek naar de opstapplaatsen

Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is een uitzonderlijk natuurgebied dat grote bekendheid en waardering heeft gekregen door onder andere zijn unieke landschap, brede en smalle kreken en spaarbekkens voor drinkwatervoorziening. Door de aanleg van de Deltawerken is dit natuurgebied veel toegankelijker geworden.
In de ochtend komen we in Werkendam aan, waar wij het Biesbosch museum bezoeken. Hier krijgt u een indruk van het verleden, heden en toekomst van de Biesbosch. Na ons bezoek aan het museum rijden we naar Drimmelen, waar wij onze touringcar inwisselen voor een rondvaartboot. De rederij biedt een kleine kaart aan boord waar u een kleine lunch kunt nuttigen (exclusief). De vele water- en weidevogels en de herintroductie van de bevers zorgen ervoor dat u een onvergetelijke vaartocht zult beleven. Vervolgens rijden we naar de mooiste vestingstad van Nederland, Gorinchem. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren. In de pittoreske straatjes vindt u leuke winkels en gezellige terrasjes. De Grote Markt met het oude stadhuis moet u ook gezien hebben. Hierna beginnen we aan de terugreis. Onderweg maken we nog een stop voor een diner.

Reisprogramma:
10.00 uur: bezoek Biesbosch museum
12.30 uur: boottocht
15.15 uur: bezoek aan Gorinchem
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Kaeskoppenstad Alkmaar

Op 1 en 2 juni 2024 wordt de binnenstad van Alkmaar omgetoverd tot d’Oude Stad: de stad van 1573, vlak na het Alkmaars Ontzet. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement staat alles in het teken van de 16e eeuw. Terwijl u de eerste stap in Kaeskoppenstad zet, waant u zich al tussen de inwoners van toen. Kleding wordt traditioneel gewassen, bloemen worden verkocht en zo nu en dan raast er een schoenenpoetser aan u voorbij. Terwijl u napraat over het vissersdorp ‘Haeringhen ende Wallevisch’ loopt u de hoek om, en bent u in een totaal andere omgeving: hier is de pest uitgebroken en worden gevangenen in de gaten gehouden door de bewaker. Zullen ze ontsnappen?

Kaeskoppenstad maakt dankbaar gebruik van het rijke historische decor van gevels, bruggen en grachten in Alkmaar, waardoor u even vergeet hoe de stad er anno nu ook alweer uitzag. Bent u klaar om deze tijdreis te maken? Het is een fantastisch leuk spektakel met muziek, ambachten, authentieke kledingdracht en gezelligheid!

Reisprogramma:
12.00 uur: aankomst in Alkmaar en start van het evenement
17.00 uur: eind evenement, aanvang terugreis

Libelle Zomerweek

De Libelle Zomerweek bestaat uit meer dan 300 grote en kleine paviljoens, waar de bezoekers het blad Libelle driedimensionaal ‘beleven’. Bij dit buitenevenement ontmoeten de lezeressen de makers en coryfeeën van Libelle. De paviljoens staan in het teken van mode, schoonheid, wonen, tuinen, toerisme, culinair, vrije tijd en human interest. De activiteiten bestaan onder andere uit modeshows, make-up advies, massages, geurworkshops en kookdemonstraties.

Ook dit jaar is de Libelle Zomerweek weer een gezellig dagje shoppen en bijpraten met vriendinnen. Geniet van optredens van bekende artiesten, proef en probeer nieuwe producten, bezoek kookworkshops, spot modetrends, ontmoet Libelle-columnisten, schrijvers en politici.

Reisprogramma:
10.30 uur: verwachte aankomst
17.15 uur: aanvang terugreis

40-45, de musical

De Tweede Wereldoorlog betekent voor ons land een zwarte bladzijde in de geschiedenis en heeft op een ingrijpende manier zijn stempel gedrukt op onze samenleving. Het is een tragedie die nooit vergeten mag worden. Vanaf september 2024 brengt Studio 100 hierover een spectaculaire en intense voorstelling. Deze productie wordt gerealiseerd met steun van Joop van den Ende.
Het verhaal gaat over twee broers die na het bombardement van Rotterdam elk een andere kant van de strijd kiezen. De voorstelling bestaat uit spectaculaire scènes met heel wat special effects. Het publiek zal geraakt worden met muziek en pakkende beelden die hen naar de keel zullen grijpen. 40-45 gebruikt een bijzonder technisch concept met rijdende tribunes en geluid via individuele koptelefoons. Dit zorgt ervoor dat het publiek op een unieke manier meegezogen zal worden in het verhaal. Om dit grootse concept te kunnen huisvesten wordt de locatie in de Midden Nederland Hallen in Barneveld helemaal passend gemaakt voor de voorstelling. Op alle vlakken zal 40-45, de musical een uitzonderlijke productie worden.

Reisprogramma:
In de middag vrije uurtjes in Arnhem
15.30 uur: vertrek van Arnhem naar Barneveld
17.00 uur: aanvang musical 40-45
Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

Highlights van Nederland

Tijdens deze reis verkennen we enkele van de meest schilderachtige en bruisende steden van Nederland! We overnachten in het serene Burgh-Haamstede, waar u kunt genieten van de rust en de prachtige natuur. We bezoeken onder ander het pittoreske Middelburg. Dwaal door de historische straten, bewonder de majestueuze Abdij en proef de lokale lekkernijen die deze stad zo uniek maken. Ook Amsterdam mag niet missen. Verken de historische grachten, bewonder meesterwerken in wereldberoemde musea en laat u betoveren door de unieke atmosfeer van deze kosmopolitische hoofdstad.

Dag 1 | Middelburg – Burgh Haamstede
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Middelburg, de hoofdstad van de provincie Zeeland. De plaats staat bekend om zijn historische architectuur, grachten en levendige atmosfeer. Na aankomst heeft u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan. Dwaal door de historische straten en pleinen van Middelburg, zoals de Markt en het Damplein. U vindt er gezellige cafés, winkels en historische gebouwen. Verken de musea van Middelburg, zoals het Zeeuws Museum, dat de geschiedenis van Zeeland vertelt aan de hand van kunst en historische objecten. Of ontdek Middelburg vanaf het water door een rondvaart door de grachten te maken. Dit biedt een uniek perspectief op de stad en geeft u de kans om enkele verborgen pareltjes te ontdekken. ’s Middags gaan we nog samen met een gids op ontdekking in deze fascinerende stad, aansluitend rijden we naar Burgh-Haamstede.

Dag 2 | Rotterdam – Proeverij in de omgeving van Gouda
Rotterdam is een bruisende stad met een uniek karakter, vooral bekend om zijn moderne architectuur, havens, en levendige culturele scène. Bewonder de indrukwekkende Erasmusbrug, ook wel bekend als de “Zwaan”. Deze moderne brug verbindt de noordelijke en zuidelijke delen van de stad en biedt een prachtig uitzicht. Breng een bezoek aan de Markthal, een uniek gebouw met een opvallende boogvormige architectuur. Binnen vindt u een overdekte markt met een breed scala aan verse producten, lokale specialiteiten en restaurants. Een aanrader is een rondvaart door de haven, tijdens de boottocht ervaart u de bedrijvigheid van Europa’s grootste haven. Na aankomst in Rotterdam is er een rondleiding met gids en aansluitend vrije tijd. In de loop van de middag rijden we verder naar de omgeving van Gouda voor een kaasproeverij. Bij aankomst krijgt u een kopje koffie/thee met een stroopwafel aangeboden. Vervolgens staat er een videodemonstratie met uitleg en rondleiding gepland. We sluiten het bezoek af met een kaasproeverij (3 soorten).

Dag 3 | Amsterdam
Een hele dag naar de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. bekend om zijn schilderachtige grachten, historische architectuur, rijke cultuur en diverse attracties. Wandel langs de schilderachtige grachten, hier ziet u prachtige herenhuizen, bruggen en charmante grachtenpanden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Rijksmuseum, waar u Nederlandse kunst kunt ontdekken. Bewonder meesterwerken van kunstenaars zoals Rembrandt en Vermeer, en leer meer over de rijke culturele erfenis van Nederland. Verken het centrale plein van Amsterdam, de Dam, waar u het Koninklijk Paleis, het Nationaal Monument en de Nieuwe Kerk kunt vinden. Ook het Rembrandtplein mag u niet missen, een levendig plein met restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden.

Dag 4 | Dordrecht – Terugreis
Na het ontbijt wordt de bagage in de bus geladen en vertrekken we richting Hanzestad Dordrecht. De Hanze was een middeleeuws handelsverbond dat tussen de 13e en 17e eeuw floreerde. Als Hanzestad profiteerde Dordrecht van het netwerk van handelsroutes en -betrekkingen dat de Hanze bood, waardoor de stad kon groeien en welvarend kon worden. Tegenwoordig herinneren historische gebouwen, straten en musea in Dordrecht aan de rijke geschiedenis van de stad als Hanzestad. In Dordrecht heeft u een paar uur vrije tijd voordat wij terugrijden naar de opstapplaatsen.

 

Tuinreis Noord-Nederland

In het prachtige landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. In het programma is rekening gehouden met veel diversiteit. Zo wisselen privétuinen zich af met de botanische tuin en een kwekerij.

Dag 1 | Pegasushof – De Vriendenhof
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de eerste tuin van de reis: Pegasushof. Voorheen bestond deze tuin uit een echte boerentuin met aangrenzend een paardenwei. Eigenaren Jan en Elly Giesen-Quartel lieten zich inspireren door de Engelse tuinen en startten in 1999 met het maken van een nieuwe indeling. Tegenwoordig vindt u hier een formele indeling gecreëerd door groene taxusen buxus hagen. Binnen deze strakke vormen is er veel aandacht voor kleur en bijzondere planten. U wandelt door de fruitlaan met als onderbeplanting schaduwplanten zoals de helleborus. Na een mooie route met de bus door Nationaal Park Weerribben bezoeken we vervolgens De Vriendenhof. Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot
aantal vaste planten, organische moestuin en een pluktuin met onder andere dahlia’s.
Extra verzorging: koffie/thee Pegasushof, koffie/thee met lekkers en een rondleiding bij De Vriendenhof.

Dag 2 | Tuingoed Foltz – Acht is meer dan 1000 – De Hoofdmeesterstuin
We beginnen de dag gemoedelijk en u heeft voldoende tijd om te genieten van het ontbijtbuffet. Dan vertrekken we naar het Tuingoed Foltz. Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen. In de kwekerij kunt u zeer bijzondere planten aanschaffen. Voordat we naar de volgende tuin gaan, maken we nog een stop in Winschoten. Hier kunt u op eigen gelegenheid een lunch nuttigen. Vervolgens gaan we naar de tuin van Sannie en Berend van der Heide, Acht is meer dan 1000, die na meer dan 25 jaar uitgebouwd is tot een bijzondere kijktuin, met een oppervlakte van zo’n 3500 m2. Hier treft u zeven verschillende tuinkamers aan, waaronder een kwekerijtuin, kruidentuin en regenbaktuin. Als laatste vandaag bezoeken we de Hoofdmeesterstuin. Een bloemenwalhalla waar veel plek is voor vogels en insecten; een plek waar je tot rust komt. De mengeling van éénjarige,
tweejarige en vaste planten maakt deze tuin zo mooi.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in de Tuingoed Foltz en de Hoofdmeesterstuin, een glas huisgemaakte wijn in Acht is meer dan 1000.

Dag 3 | De Kruidhof – De Maartjestuin – De Luie Tuinman
Na het ontbijt bezoeken we De Kruidhof. Het is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u er een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen. Daarna bezoeken we De Maartjestuin. Deze gezellige en verrassende tuin is gelegen rondom een boerderij en bestaat uit een aantal tuinkamers met prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. U vindt een
weelderige en gevarieerde beplanting die een Engelse sfeer oproept, met onder andere borders op kleur en een hortensialaantje. Qua beplanting vindt u hier veel bijzondere vaste planten, rozen en clematissen. We sluiten af bij De Luie Tuinman. Hier zijn meer dan 20 thematuinen te vinden met aparte ontwerpen en bijzondere beplanting. Verschillende delen zoals de zonnetuin, de bloemenweide met lila-blauwe beplanting, een proeftuin en de oerwoudtuin zorgen ervoor dat u hier genoeg kunt zien.
Extra verzorging: lunch in De Maartjestuin.

Tuinreis Zeeland

Deze tuinreis is gevuld met diverse privétuinen, die elk getuigen van de persoonlijke smaak van de enthousiaste eigenaren en daardoor van stijl en beplanting verschillen. Ook bezoeken we hoeves waarbij de typische boerderijtuin wordt omgevormd naar een unieke invulling.

Dag 1 | Jorissenhoeve – Siertuin Sequoiahof – De Doolman
We beginnen de reis bij De Jorissenhoeve. Rondom deze boerderij in Delftse Schoolstijl ligt een mooi vormgegeven tuin die past bij de historische sfeer, waardoor het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan. Er is veel water, een 30 meter lange border, een moestuin en bloemenhof, die van juni tot oktober kleurt. Vervolgens rijden we naar de Sequoiahof, een bloemrijke omgeving waar mens en natuur elkaar ontmoeten. Als laatste bezoeken we de weelderige tuin van 1250 m2 De Doolman. Naast deze met knotwilgen en populieren omzoomde waterpartij vormen akkers, weilanden en bloemendijken het decor. De omgeving is te mooi om weg te stoppen achter heggen en hagen. De uitdaging voor Jopie Koens (tuinier) en Ton Altena (architect) was om een tuin te ontwerpen met een vloeiende aansluiting op de omgeving en tegelijkertijd ook de aandacht te vestigen op wat er op het erf groeit en bloeit.
Extra verzorging: koffie/thee met lekker bij de Jorissenhoeve en De Doolman.

Dag 2 | De Houtenhandsche Hof – Veere – Hof Ravestein (reis juli) / De Pionier-ster (reis augustus) – Middellandse Zeetuin Uilenbroek
Na het ontbijt bezoeken we de Houtenhandsche Hof. De aanleg van deze privétuin begon in 1995, waarbij de tuin onder werd verdeeld in strakke delen omzoomd met buxus. Binnen de kaders zijn gevarieerde en kleurrijke borders met veel vaste planten te vinden. Ook vindt u er een mooie natuurvijver, boomgaard, moestuin en een lange grassenborder. Hierna bezoeken we het stadje Veere, één van de mooiste plekken van Zeeland. Gelegen aan het Veerse Meer vindt u hier een kleine bedrijvige jachthaven, een groene stadswal en tal van historische gebouwen die stammen uit de 15e eeuw. De volgende tuin in de reis van juli is
Hof Ravestein. Dit is een historische plek omringd met grachten. Geniet hier van gemengde bloemborders, rozen en vaste planten. De tuin in de reis van augustus is De Pionier-ster. De eigenaren verhuisden in 2016 naar deze locatie, deels omdat zij op zoek waren naar een kleinere tuin met minder onderhoud. Deze leuke privétuin zouden de meeste mensen echter niet classificeren als kleine tuin, want er is meer dan genoeg te zien! Er zijn kleurrijke borders, een groentetuin, rozenborder en pergola, veel eenjarige en vaste planten en een charmant tuinhuis. Als laatste bezoeken we de privétuin van Wim Uilenbroek. De tuin is prachtig aangekleed met kleurrijke tegels en palmbomen om een mediterrane sfeer te creëren. U kunt hier kennismaken met allerlei boom- en plantensoorten uit Zuid-Europa.
Extra verzorging: koffie/thee en een Zeeuwse bolus bij de Houthandsche Hof, koffie/thee bj Hof Ravestein (reis juli), koffie/thee en lekkers bij de Pionier-ster (reis augustus), koffie/thee bij Middellandse Zeetuin
Uilenbroek.

Dag 3 | De Groen Gaerd – Sluis – Kwekerij in Goede Aarde
Na het ontbijt gaan we naar de privétuin De Groen Gaerd, ontworpen door de eigenaar zelf. Het is een waar paradijs, waar landschap en tuin perfect samenkomen in doorkijkjes door strakke hagen en mooie vergezichten. Het is een echte landschapstuin, met prachtige bomen en borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten. Daarna is het tijd voor een lunchstop. Sluis is een sfeervol vestingstadje op de grens van Zeeland en België en biedt een rijke historie en een gezellige, bourgondische sfeer. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen, winkelen in één van de leuke boetiekjes of de diverse bezienswaardigheden bewonderen. Daarna bezoeken we Kwekerij In Goede Aarde. Deze kleine kwekerij ligt ingeklemd tussen de Schelde en België, midden in het weidse landschap van Zeeuws Vlaanderen. De kwekerij is gespecialiseerd in borderplanten en siergrassen die relatief weinig onderhoud vragen, maar wel veel te bieden hebben. De zelfgekweekte planten keren terug in de bijgelegen privétuin, die voor de
eigenaren een perfecte samensmelting van werk en ontspanning vormt.
Extra verzorging: beide tuinen koffie/thee en lekkers, rondleiding Kwekerij in Goede Aarde.

Dag 4 | Cottage Garden Munkhaven – De Kleine Boerderij Merksplas
Na het laatste ontbijt bezoeken we de showtuin van Munkhaven. Op ca. 8000 m2 vindt u diverse inspiratietuinen. De tuin werd ingericht volgens de principes van de Engelse cottagetuin. De witte tuin, de binnenhof en de knopentuin vormen het formele deel van de tuin. Als we iets verder gaan, volgt een informeel gedeelte. Het sluit perfect aan op de groentetuin en boomgaard die gevolgd worden door een wildere parktuin. Ook vindt u er een verzonken tuin met zonneborder en een Hydrangeatuin. Daarna een bijzondere afsluiting in het Kempense Merksplas. Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap Merksplas Kolonie. In 2007 kreeg de plek een nieuwe invulling: een bijzondere collectietuin werd gesticht. Dit is het levenswerk van Jan Oprins, plantenkweker, en Harry van Trier, de gerenommeerde botanist. Ondertussen is het uitgegroeid tot een project waar vele plantenbezielers hun collectie in hebben ondergebracht. De tuin is een demonstratietuin gericht op natuur, educatie en welzijn. We genieten hier tevens van een lunch.
Extra verzorging: rondleiding bij de Munkhaven Cottage Garden, rondleiding van 1,5 uur en soep met een luxe broodje in de Kleine Boerderij Merksplas.

Tuinreis Het Limburgse Heuvelland

Het zuidelijkste deel van Nederland staat bekend om haar charme, gastvrijheid en natuurlijk de Limburgse vlaai. Het glooiende landschap is zeer afwisselend met heuvels, holle wegen, plateaus, mooie vakwerkhuisjes, kapelletjes en kruisbeelden. Te midden van de natuur en het rijke culturele erfgoed liggen een aantal fraaie en onverwachte privétuinen en kwekerijen, elk met hun eigen kwaliteiten.

Dag 1 | Huys en Hof (let op; wijziging t.o.v. brochure) Rita’s Cottage Garden – Brookergarden –Stadsbezoek Thorn
We beginnen de reis met een bezoek aan Rita’s Cottage in Neer. Tijdens het wandelen door de tuin is veel variatie te zien. U begint de wandeling in de tuin bij het uitgestrekte gazon en vervolgens komt u via slingerende (en soms verborgen) paadjes langs tal van karaktervolle plekjes: van een romantische rozenboog, tot een functionele groente- en kruidentuin, een exotische Indonesische Gazebo en een Engelse kas die lijkt te zijn ontsnapt uit een “geheime tuin”. Onderweg zijn gezellige zitjes te vinden en kunnen plantenliefhebbers interessante borders met schaduwplanten en prachtige bomen zien (van palmboom tot oude magnolia). door naar Brookergarden. De gevarieerde tuin van Loek en Anne-Marie Gubbels heeft romantische hoekjes en verschillende thema’s die vloeiend in elkaar overlopen. Hier ziet u een uitgebalanceerde beplanting die gevangen is in hoeken en hagen om het geheel spannend te houden. Het gazon en de vijver zorgen voor rustpunten. De verschillende sferen die ontstaan door open en besloten ruimtes te creëren, geven een afwisselend beeld. Op de weg naar het hotel bezoeken we Thorn, “het witte stadje”, U kunt hier de Abdijkerk of het Gemeentemuseum bezoeken, wat eten bij één van de restaurants of simpelweg door de sfeervolle straatjes wandelen.
Extra verzorging: drankje met lekkers in Brookergarden.

Dag 2 | Rotstuin Bèr Slangen – Stadsbezoek Maastricht – De Heerenhof (let op; wijziging t.o.v. brochure) Garden Decor – Hoeve Schopsheim
Na het ontbijt bezoeken we de mooie intieme rotstuin van Bèr Slangen in Maastricht. Een tuin die ter nagedachtenis in stand wordt gehouden door een stichting. Vervolgens rijden we naar de oude binnenstad van Maastricht. U heeft hier vrije tijd en kunt op eigen gelegenheid de oude binnenstad verkennen en hier lunchen. Na de lunch vervolgen we onze reis in plaats van de Heerenhof naar Garden Decor. Deze tuin is gelegen in het kleine dorpje Remersdaal in het hartje van het Drielandenpunt. Deze geweldige sculpturentuin van ca. 7000 m2 biedt ongeveer 500 sculpturen, meerdere fonteinen en waterpartijen en zelfzame en deels exotische planten en bomen.  De papegaaien en kois in de tuin brengen deze letterlijk tot leven. Bij het ernaast gelegen Taverne Hacienda kunt u genieten van een kopje koffie/thee en wat lekkers. Na deze streling voor onze ogen vervolgen we onze weg met een mooie route door het Limburgse Heuvelland naar Hoeve Schopsheim. Een privétuin bij een prachtig gerestaureerde dubbele carréboerderij. Gedurende 20 jaar zijn hier mooie en zeer verschillende borders aangelegd. Deze volle, bloeiende borders zijn deels opgesloten in lage, gestapelde muurtjes en liggen speels langs het gazon. Het uitzicht vanuit de tuin is fenomenaal.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in  Taverne Hacienda (Garden Decor) en Hoeve Schopsheim.

Dag 3 | Kwekerij Bastin – Botanische tuin Elsloo – de Goede Gaard
Vandaag bezoeken we als eerste de bijzondere kwekerij Bastin. Hier wordt uitsluitend biologisch en met oog voor de natuur te werk gegaan. Hier wordt een interessant assortiment aan planten gekweekt, waarin mediterrane planten en kruiden, lavendel, salvia, prairieplanten en grassen de hoofdrol spelen. Na deze lust voor het oog vervolgen wij onze weg naar de botanische tuin van Elsloo. De tuin is prachtig gelegen in het kasteelpark van Elsloo en ingedeeld in perken. De mooie slingerpaadjes leiden u langs de verscheidenheid aan planten, heesters en bomen vanuit de gehele wereld. De tuin is deels als thematuin ingericht, voorzien van kruiden met medicinale, cultuurhistorische en magische waarde. In de namiddag bezoeken we De Goede Gaard in Urmond. De tuin is bijna 9000m2 en door een enorme verscheidenheid aan bloemen en het prachtige uitzicht over de Maas. Het kunstenaarsechtpaar Babke Moelee & Frans van Straaten hebben een schapenweide omgetoverd tot een zeer bijzondere plek. De tuin bestaat volledig uit slingerende graspaden langs enorme borders. In het midden van de tuin siert een prachtige, volledig biologische moestuin het geheel.
Extra verzorging: rondleiding door de botanische tuin in Elsloo en de Goede Gaard, drankje met lekkers in de Goede Gaard.

Tuinreis Voorjaarsbloeiers in Gelderland

Ervaar de pracht van het voorjaar in deze nieuwe driedaagse tuinreis naar Gelderland, bol van stinzenplanten. We bezoeken voornamelijk privétuinen, maar ook het bezoek aan Landgoed Hackfort onder leiding van een gids zal de zintuigen prikkelen.

Dag 1 | De Hubertushof – Beukenhof – De Boschhoeve
Vanuit de laatste opstapplaats rijden we naar Jachthuis de Hubertushof. Deze 4000 m2 grote tuin bestaat uit strakke taxus- en beukenhagen en in combinatie met bloemrijke borders vormt dit een speels geheel. De langgerekte vijver en hoge, ranke planten maken de borders weelderig en natuurlijk. De ezels op de ezelweide komen graag over de brug om ook te snoepen van de bloemetjes. Vervolgens rijden we naar de Beukenhof gelegen op 10.000 m2 grond. Een unieke tuin die nog steeds verder uitgebreid wordt door Ellen en Hans met grote borders vol met vaste planten, een schaduwtuin, heesterborders, een kas, een boomgaard, bijenhuis en moestuin. Hier kijkt u uw ogen uit. Te midden van weidse landbouwakkers en enorme loofbomen ligt achter de oude boerderij De Boschhoeve een grote gevarieerde boerderijtuin met kleurrijke zomer- en herfstborders, schaduwlaantje en boomgaard met voorjaarsbollen. De verrassing is de decoratieve inspirerende moestuin waar bijzondere groentes zijn gecombineerd met bloemen, waaronder veel (zomer)bollen. De grote landbouwschuur herbergt de tuinwinkel, theeschenkerij en brocanteafdeling.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers in alle tuinen, rondleiding in de Hubertushof en Beukenhof.

Dag 2 | De levenstuin van Groot Honschoten – Grondig Geniethen – Landgoed Hackfort
Na een goede nacht en heerlijk ontbijt vervolgen we deze dag onze tour naar de Leventuinen van Groot Honschoten. Door de jaren heen is een stuk weide hier getransfomeerd in een bijzonder tuinencomplex, westerse Levenstuinen volgens het Zen principe. Tijdens het wandelen hier kom je langs prachtige waterpartijen, verschillende beelden en de kapel. Het ene moment voelt het alsof je door de jungle loopt en op het andere moment lijk je in Stonehenge te zijn. Ons volgend bezoek brengt ons naar Grondig Geniethen, een mooie tuin van tuinontwerpster Nitha Annink. De rijk gevulde borders schitteren je tegemoet.
Gevuld met bloembollen, planten, heesters en bomen kan in elk jaargetijde genoten worden in deze tuin. En in de orangerie, bij goed weer buiten, kan er genoten worden van een kop koffie met wat lekkers.
Als laatste bezoeken we Landgoed Hackfort. Een compleet landgoed met kasteel, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Onder begeleiding van een gids van Natuurmonumenten zullen we dit prachtige 15e eeuwse landgoed gaat verkennen, waar bijzonder veel aandacht is geschonken aan de aanplant van stinzenplanten (dit is een bijzondere groep verwilderde, historische sierplanten).
Extra verzorging: lunch bij Grondig Geniethen, rondleiding bij Landgoed Hackfort.

Dag 3 | Erf Klein Rassert – Tuin Polhuis – De Wilgenkamp
Vandaag bezoeken we als eerste Tuin Klein Rassert. Een betoverende oase waar liefhebbers van flora samenkomen om de pracht van de natuur te ervaren. Kom hier de magie van de seizoensgebonden bloemenpracht ontdekken. Middelpunt is een groot gazon omringd door mooi borders. Onderweg ziet u een bakhuisje, oude schuur waar een kerkuilen echtpaar woont, door hagen omgeven tuingedeelten,
boomgaardjes en vogelbosje waar stinzenplanten bloeien in het voorjaar. Vervolgens gaan we naar Tuin Polhuis, een echte liefhebberstuin gelegen in Ermelo waar Johan en Aartje al bijna 20 jaar tuinieren. Midden in het gazon ligt een grote vijver met daaromheen diverse borders. Al met al een hele fraaie tuin. Onze laatste tuin De Wilgenkamp bereiken we via een oprijlaan met knotwilgen ontworpen door Liesbeth Canneman. Aan de noordwest- en noordoostzijde zijn (door Copijn) als beschutting windsingels aangelegd, terwijl de zuid- en zuidoost kant fraaie uitzichten over het omliggende landschap bieden. Hagen creeëren afzonderlijke tuinkamers, waaronder een rozentuin en een moestuin. Er zijn Engelse borders, twee vijvers, een berceau, een boomgaardje en heel veel rozen te bewonderen op 1,5 ha.
Extra verzorging: in alle tuinen koffie/thee met lekkers, Klein Rassert met rondleiding. Vanuit het hotel ontvangt u voor vandaag een lunchpakket.

Tuinreis Nazomer in Midden-Nederland

Deze nieuwe tuinreis willen wij u graag de pracht van de dahlia’s en andere laatbloeiers van de zomer laten zien. De combinatie van privétuinen, kwekerijen en hoeves geven deze reis een heel speciaal cachet. Met een aantal rondleidingen in de mooiste tuinen van deze streek, in deze tijd van het jaar kunt u uw hart ophalen.

Dag 1 | In de Boomgaard – De Hubertushof
We beginnen de reis bij de tuin In den Boomgaard van Marieke Nolsen, een prachtige bloementuin van ongeveer 1600 m2 die is ingericht op de Ossenstal, een karakteristiek huis op Landgoed Den Treek – Henschoten in Leusden.Bij het eigen ontwerp hebben de eigenaren gekozen voor een strakke indeling. Beukenhagen en buxussen bepalen de stuctuur en delen de tuin in vier verschillende tuinkamers. De tuin beschikt over meerdere borders die rijkelijk gevuld zijn met vaste planten en heesters. Deze zijn weelderig en transparant. Marieke is bloembindster. Ze gebruikt graag bloemen uit de tuin, dus de beplanting bestaat voor het grote gedeelte uit bruikbare bloemen, bessen en groen voor het schikken van hele natuurlijke arrangementen met een eigentijdse tuinlook. Hierna bezoeken we Jachthuis de Hubertushof. Deze 5000 m2 grote tuin ademt een natuurlijk karakter, harmonieus verweven met de omgeving. Het lijkt wel alsof de tuin op natuurlijke wijze is ontstaan, zonder menselijke inmenging. De tuin is van Anja en Mart, ze hebben met liefde de monumentale elementen, zoals de langgerekte rododendronwal, gekoesterd en behouden. Een krachtige structuur van strakke taxushagen en beukenhagen, gecombineerd met weelderige
bloembedden, brengt verrassende en speelse elementen in de tuin. Dit wordt afgewisseld met prachtige vergezichten op het aangrenzende natuurgebied. In de beginfase vormden de tuinen van Piet Oudolf, Ton ter Linden en Sissinghurst belangrijke bronnen van inspiratie voor de eigenaren. Na het bezoek gaan we naar het hotel waar een heerlijk diner voor ons klaar zal staan.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers en rondleiding bij In de Boomgaard en de Hubertushof.

Dag 2 | Kwekerij de Briellaerd – De Boschhoeve – De Beukenhof – Tuin Van Schelven
Na een goede nacht en ontbijt vervolgen we deze dag onze tour naar Kwekerij de Briellaerd. Behalve een kwekerij is dit een heerlijke plek met veel rustpunten en een mooie tuinwinkel waar u leuke items kunt scoren voor uw tuin. Te midden van weidse landbouwakkers en enorme loofbomen ligt achter de oude boerderij De Boschhoeve een grote gevarieerde boerderijtuin met kleurrijke herfstborders, een schaduwlaantje en boomgaard. De verrassing is de decoratieve inspirerende moestuin. Hier zullen we ook de lunch gebruiken, waarna we onze weg vervolgen naar de Beukenhof gelegen op 10.000 m2 grond. Een unieke tuin die nog steeds verder uitgebreid wordt door Ellen en Hans met grote borders vol met vaste planten, een schaduwtuin, heesterborders, een kas, een boomgaard, bijenhuis en de moestuin. Hier kijkt u uw ogen uit. Als laatste bezoeken we tuin van Arnaut en Albertine Schelven. Een landelijk gelegen tuin uit 2005 met borders, bosje, boomgaard en kruidenbloementuintje te midden van weilanden. De tuin van 5000 m2 is gesitueerd rondom het prachtige rietgedekte huis en vormt een perfecte eenheid van woning, tuin en weilanden.
Extra verzorging: lunch in de Boschhoeve en koffie/thee met lekkers en een rondleiding in de Beukenhof en Tuin Van Schelven.

Dag 3 | Tuin Eben Haëzer – Tuin Polhuis – Pluktuin Stoutenburg
Op deze laatste dag bezoeken we twee mooie privétuinen. Als eerste Tuin Eben Haëzer, gelegen op een perceel van 3000 m2, een kleurrijke tuin met mooie borders, terrassen en groene gazons. De tweede privétuin is Tuin Polhuis in Ermelo, een liefhebberstuin rondom een woonboerderij met op kleur gesorteerde borders gevuld met nietalledaagse vaste planten. Als laatste sluiten we af met een high tea in
Pluktuin Stoutenburg. Een zeer kleurrijke bloemenpluktuin met dahlia’s, goudsbloemen, korenbloemen en nog veel meer. Hier kunt u eenboeket plukken (niet inbegrepen) en als mooie herinnering meenemen.
Extra verzorging: koffie/thee/lekkers bij Tuin Eben Haëzer, high tea bij Stoutenburg.

Cruise Texel, het IJsselmeer en de IJssel

Het bezoek aan de oude VOC-steden Hoorn en Enkhuizen horen zeker bij een IJsselmeercruise, maar een bezoek aan Texel geeft toch zeker wat extra’s. De oversteek van de Waddenzee geeft ons zelfs misschien een blik op de zeehondjes. Terug via de oostkant van het IJsselmeer met bezoek aan Lemmer, een gezellige toeristenplaats. Tenslotte bezoeken we Kampen en Nijmegen.

Dag 1 | Inscheping
Vanaf de opstapplaatsen brengt onze touringcar u naar Amsterdam. Rond de middag schepen we in op de Otello****. U ontvangt een (extra) lichte lunch. Vandaag zullen we een ontvangst met welkomstcocktail krijgen en ’s avonds het eerste diner. Na het diner kunt u genieten van de klanken van onze (regionale) muzikant. De Otello vaart onder het diner van Amsterdam naar Hoorn.

Dag 2 | Hoorn – Enkhuizen
De ochtend bent u vrij in Hoorn. Een eeuwenoude VOC-havenstad. Uiteraard bezoekt u de haven, misschien wel de mooiste haven aan het IJsselmeer. U loopt in Hoorn niet door een historische stad, nee u ruikt en voelt de geschiedenis van de VOC, de WIC en de walvisvaarders. Met een beetje geluk hangen de vissers hun netten te drogen aan de brug, wordt in de haven een oud schip opgeknapt en vertelt een Horinees je een prachtverhaal. Bijvoorbeeld over de avonturen van de Jongens van Bontekoe. Of de Slag van Bossu die ooit pal voor de Hoornse kust werd uitgevochten. Tijdens de lunch varen we van Hoorn naar Enkhuizen, een van de mooiste VOC-steden van Nederland. Geniet van de historische herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren. In het centrum zijn er voldoende winkeltjes en terrassen. Een tip: bezoek het Zuiderzeemuseum en ontdek daar hoe het leven van de vissers op de Zuiderzee er vroeger uit zag. Ook vanavond kunt u na het diner een dansje wagen op de muziek in de lounge/bar.

Dag 3 | Waddenzee – Texel
Deze ochtend varen we van Enkhuizen over het IJsselmeer door de Stevinsluis de Waddenzee in. Aan het eind van de ochtend meren we aan in Oude Schild, de havenplaats op Texel. De middag verblijft u op Texel. Met plaatselijke touringcars (inclusief) wordt u naar Den Burg gebracht, dé leuke plaats op Texel met veel winkeltjes en terrasjes.

Dag 4 | Lemmer
Al voor het ontbijt verlaten we Texel en varen over de Waddenzee en het IJsselmeer naar Lemmer. Dit oude vissersdorpje is de ‘Poort van Friesland’. Vanaf de gezellige terrasjes langs de kades kunt u naar de boten en watersporters kijken. Het sfeervolle, maritieme centrum bevat vele historische panden. Een prachtig stadje om doorheen te slenteren.

Dag 5 | Kampen
Tijdens het ontbijt zult u merken dat we het IJsselmeer weer hebben verlaten en dat we op de IJssel varen. Rond 09.00 uur zullen we in Kampen aanleggen. De hele morgen bent u vrij in deze leuke stad. Kampen is een eeuwenoude Hanzestad met een buitengewoon levendig karakter. Eigenlijk gewoon een openluchtmuseum. De magnifieke skyline langs de rivier de IJssel, de Stadsbrug met gouden wielen, de indrukwekkende poorten en de historische binnenstad met honderden monumenten geven de stad een authentieke uitstraling. Ontdek Kampen en laat je verrassen! Tijdens de lunch vertrekken we en varen over de IJssel met vaak prachtige uitzichten naar Zutphen waar we tijdens het diner aankomen. Hier overnachten we ook.

Dag 6 | Nijmegen
De zondagochtend varen we van Zutphen naar Nijmegen, waar we rond lunchtijd aankomen. De middag bent u vrij in deze zeer oude stad, de oudste stad van Nederland! De tijd vliegt hier om, misschien bent u nog in de gelegenheid om het leuke fietsmuseum Velorama te bezoeken. Voor het diner varen we af onderweg naar Cuijk.

Dag 7 | Uitschepen
Na een laatste ontbijtbuffet staat de touringcar in Cuijk weer klaar. We nemen afscheid van het schip en de bemanning en rijden terug naar de opstapplaatsen.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor, maar ook door weersomstandigheden, voorkomen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Afhankelijk van het aantal geboekte personen kan deze reis uitgevoerd worden met een dubbeldeks Comfort Class touringcar.

Cruise over het IJsselmeer en de IJssel

Ga mee naar een roemrijk verleden en bezoek de oude VOC-steden Hoorn en Enkhuizen aan de linkerkant van het IJsselmeer en de Hanzesteden Kampen en Zutphen aan de IJssel. Ontdek de rijkdommen van de 18e eeuw en geniet van prachtige uitzichten met een voortreffelijke verzorging aan boord.

Dag 1 | Inscheping
Vanaf de opstapplaatsen brengt onze touringcar u naar Amsterdam. Rond de middag schepen we in op de Otello****. U ontvangt een lichte lunch. Vandaag zullen we een ontvangst met welkomstcocktail krijgen en ’s avonds het eerste diner. Na het diner kunt u genieten van de klanken van onze (regionale) muzikant. De Otello vaart onder het diner van Amsterdam naar Hoorn.

Dag 2 | Hoorn – Enkhuizen
De ochtend bent u vrij in Hoorn. Een eeuwenoude VOC havenstad. Uiteraard bezoekt u de haven, misschien wel de mooiste haven aan het IJsselmeer. U loopt in Hoorn niet door een historische stad, nee u ruikt en voelt de geschiedenis van de VOC, de WIC en de walvisvaarders. Met een beetje geluk hangen de vissers hun netten te drogen aan de brug, wordt in de haven een oud schip opgeknapt en vertelt een Horinees u een prachtverhaal. Bijvoorbeeld over de avonturen van de Jongens van Bontekoe. Of de Slag van Bossu die ooit pal voor de Hoornse kust werd uitgevochten. Tijdens de lunch varen we van Hoorn naar Enkhuizen, één van de mooiste VOC-steden van Nederland. Geniet van de historische herenhuizen, grachten, kerken en stadsmuren. In het centrum zijn er voldoende winkeltjes en terrassen. Een tip: bezoek het Zuiderzeemuseum en ontdek daar hoe het leven van de vissers op de Zuiderzee er vroeger uit zag. Ook vanavond kunt u na het diner een dansje wagen op de muziek in de lounge/bar.

Dag 3 | Enkhuizen – Stavoren
De ochtend bent u vrij in Enkhuizen, geniet nog even van deze historische stad. Rond lunchtijd varen we het IJsselmeer over naar Stavoren. Daar gaat u natuurlijk het vrouwtje bekijken dat over de zee tuurt. Maar kijk ook even naar de huizen die langs de haven liggen. Een foto waard!

Dag 4 | Kampen
Tijdens het ontbijt zult u merken dat we het IJsselmeer weer hebben verlaten en dat we op de IJssel varen. In de ochtend zullen we in Kampen aanleggen. De hele dag bent u vrij in deze leuke stad. Kampen is een eeuwenoude Hanzestad met een buitengewoon levendig karakter. Eigenlijk gewoon een openluchtmuseum. De magnifieke skyline langs de rivier de IJssel, de Stadsbrug met gouden wielen, de indrukwekkende poorten en de historische binnenstad met honderden monumenten geven de stad een authentieke uitstraling. Ontdek Kampen en laat je verrassen!

Dag 5 | Zutphen
Na een vroeg vertrek uit Kampen kunt u genieten van het mooie uitzicht langs de IJssel. Rond 11.00 uur komen we in Zutphen, waar u de rest van de dag vrij bent. Zodra je de stadspoorten van Zutphen binnen gaat, stap je in een andere wereld. Talloze historische panden, groene hofjes midden in het centrum, kleurrijke steegjes, unieke boetieks en speciaalzaken én volop kunst en cultuur. In de sfeervolle Hanzestad Zutphen vind u alles voor een complete dag uit.

Dag 6 | Dordrecht
De ochtend varen we richting Dordrecht, waar we rond lunchtijd aankomen. De historische binnenstad van Dordrecht is verbonden met binnenhavens die lijken op het Nederlandse Venetië. Winkelen in het centrum van Dordrecht is een unieke ervaring door de combinatie van stijlvolle kledingzaken, lokale boetiekjes en bijzondere winkeltjes vol antiek en curiosa. Vlak voor het diner varen we naar Wijk bij Duurstede.

Dag 7 | Wijk bij Duurstede
Wijk bij Duurstede ligt aan de splitsing van de Nederrijn en de Lek. De stad heeft een lange geschiedenis. Van bloeiende handelsstad, Dorestad, tot bisschopsstad en van vestingstad tot forensenstad. Met kasteel Duurstede, museum Dorestad, een theater, de Stadshaven, smalle straatjes met galerieën en historische panden. En de gezellige Markt met de winkels, de terrassen en de Grote Kerk. De ochtend heeft u tijd om alles te bekijken. Rond lunchtijd varen we de hele middag naar Amsterdam.

Dag 8 | Uitschepen
Na een laatste, uitgebreid ontbijtbuffet staat de touringcar weer klaar. We nemen afscheid van het schip en de bemanning en rijden terug naar de opstapplaatsen.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor, maar ook door weersomstandigheden, voorkomen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Afhankelijk van het aantal geboekte personen kan deze reis uitgevoerd worden met een dubbeldeks Comfort Class touringcar.

Country & Christmas Fair

Dit jaar is het tijd voor de 25e jubileumeditie van de Country & Christmas Fair, maar deze keer wordt het evenement op een andere bijzondere locatie georganiseerd, namelijk op het prachtige “Slot Zeist in Zeist”. Een plek doordrenkt van geschiedenis en betoverende charme, centraal gelegen en met een indrukwekkende achtergrondverhaal.

Slot Zeist heeft een rijke geschiedenis, ooit het geliefde toevluchtsoord van Willem Adriaan, graaf van Nassau-Odijk en kleinzoon van prins Maurits. Van dinsdag 21 tot en met zondag 26 november 2023 zal dit historische slot het toneel vormen voor de Country & Christmas Fair!

De prachtige tuinen en het sfeervolle Slotplein van Slot Zeist zullen gedurende deze periode een gezellige en feestelijke sfeer ademen, aangezien ze plaats bieden aan meer dan 140 verschillende standhouders met een gevarieerd aanbod aan producten. Mis deze unieke gelegenheid niet om in de betoverende omgeving van Slot Zeist de Country & Christmas Fair te ervaren!

Soldaat van Oranje Theaterhangaar Katwijk

Soldaat van Oranje
Theaterhangaar Katwijk

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken. Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetsstrijders uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Reisprogramma:
Vrije ochtend in Leiden
12.15 uur: vertrek vanaf Leiden naar Katwijk.
13.30 uur: aanvang musical Soldaat van Oranje
Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

 

Pretty Woman

Zin in een onvergetelijke ervaring vol lachen, wegdromen en plezier? Geweldig nieuws! Na internationaal succes komt de langverwachte musical Pretty Woman eindelijk naar Nederland. Deze betoverende musical is gebaseerd op de legendarische film uit de jaren ’90 met Julia Roberts en Richard Gere, en neemt u mee op een reis vol romantiek en humor door de schitterende straten van Hollywood.

Bryan Adams en Jim Vallance, winnaars van de Grammy Award, hebben de muziek voor hun rekening genomen, waardoor u helemaal in de sfeer van het verhaal wordt ondergedompeld. Pretty Woman zal u hart opnieuw veroveren en je betoveren met zijn glansrijke en glamoureuze uitvoering.

Reisprogramma:
12.00 uur: verwachte aankomst Utrecht
14.00 uur: aanvang musical
ca. 18.00 uur vertrek uit Utrecht
U heeft voor en na de musical wat vrije tijd.

Huishoudbeurs

Een gezellig dagje winkelen met vriendinnen in de RAI Amsterdam. U kunt volop genieten van de diverse optredens, modeshows en workshops. Klik hier voor het programma per dag. Zo waren er de afgelopen jaren diverse workshops om uw huis op te vrolijken met bijvoorbeeld macramé of een zelfgemaakt schilderij.

Ook op het gebied van lifestyle is er weer genoeg te beleven! De nieuwste nageltrends, kapsels en gezichtsbehandelingen vindt u terug op de Huishoudbeurs. Culinaire inspiratie doet u op bij een van
de kookdemonstraties of proeverijen. Verder zijn er kledingstands van bekende ketens, in totaal zijn er enkele honderden exposanten!

Reisprogramma:
11.00 uur: verwachte aankomst
18.00 uur: verwachte vertrek

Margriet Winterfair

Een bezoek aan de Margriet Winterfair is een heerlijk dagje uit om helemaal in de sfeer van de feestdagen en wintermaanden te komen en te genieten van de vele leuke activiteiten. Workshops, modeshows, proeverijen, kookdemonstraties, spetterende optredens van artiesten, ontmoetingen met auteurs, Margriet columnisten en coryfeeën, inspiratie opdoen en natuurlijk heel veel kerstshoppen. Het kan allemaal tijdens de Margriet Winterfair. Daar wilt u toch ook bij zijn!

Reisprogramma:
10.00 uur: verwachte aankomst
18.00 uur: verwachte vertrek

Buffetcruise en Scheveningen

We schepen in bij Leiderdorp voor een mooie vaartocht over de Kagerplassen. Een uitgestrekt plassengebied in het Groene Hart dat zich kenmerkt door ondiepe plassen en eilanden. De eilanden zijn polders en worden nog steeds bemaald door 18 in bedrijf zijnde, gerestaureerde poldermolens. De meeste van deze molens ziet u gedurende de vaartocht. Kortom: Holland ten voeten uit! De kapitein informeert u gedurende de vaart over alle bezienswaardigheden en bij mooi weer geniet u uiteraard ook aan ’t dek alwaar u een wijds uitzicht heeft over de omgeving. Gedurende de vaartocht wordt er een heerlijk diner (in buffetvorm) geserveerd bestaande uit: soep van de dag, gemengde sla, kipschnitzel in champignonsaus of varkenshaas in roomsaus, seizoensgroenten, aardappelgratin en chocolademousse.

Na de rondvaart vertrekken we per bus naar de kust van Scheveningen waar u enkele uurtjes vrije tijd heeft. Enkele eyecatchers zijn de Scheveningse Pier en het Kurhaus. Omstreeks 18.00 uur starten wij na het diner de terugreis naar uw opstapplaats.

Reisprogramma:
12.00 uur: rondvaart (2,5 uur) waarbij aan boord een buffet geserveerd wordt
15.15 uur: aankomst Scheveningen
18.00 uur: vertrek Scheveningen

Vaart naar de Zaanse Schans

We stappen op in Amsterdam. De trossen gaan los en na afvaart zitten we direct op het IJ, waar we tussen de vrachtschepen en wellicht een passerend cruiseschip koers zetten naar Zaandam. We varen door het havengebied van Amsterdam, de op één na grootste haven van Nederland. Na de schutting in de Wilhelminasluis varen we de Zaan op. Dit was vanaf 1800 het centrum van de ‘food industry’. Vooral cacao import door de Amsterdamse haven leidde tot groei en grote namen zoals Verkade, Lassie, Droste, Duyvis en Bruynzeel hebben hier hun roots. De vaartocht over de Zaan door ’s wereld oudste industriegebied biedt uitzichten op oude pakhuizen en de historische fabrieken. We meren af bij de Zaanse Schans. Hier heeft u de hele middag tijd om rond te lopen en het dorp te verkennen. U treft hier de eerste kruidenierswinkel van de heer Albert Heijn. Zijn latere supermarktconcern dat uitgroeide tot Ahold heeft nog steeds zijn hoofdkantoor in Zaanstad. Verder zijn de plaatselijke molens beroemd. U kunt er een paar bezichtigen en hun producten kopen: specerijen en mosterd.

Reisprogramma:
12.00 uur: vaart (ca. 2 uur)
14.00 uur: vrije tijd Zaanse Schans
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar opstapplaatsen

Highlights van Zeeland

Beleef een gezellige dag in Zeeland! Na onderweg een stop te hebben gemaakt voor koffie of thee en gebak, rijden we naar Goeree-Overflakkee, waar we rond 12.00 uur arriveren. Via de Grevelingendam komen we op Schouwen-Duiveland aan in Zierikzee, de historische stad aan de Oosterschelde met maar liefst 568 monumenten en een uniek middeleeuws stratenpatroon. We maken hier een ruime stop, waarbij u de mogelijkheid heeft om deze stad op eigen gelegenheid te ontdekken. Slenter door de middeleeuwse straatjes, of geniet op één van de terrasjes van een typisch Zeeuwse specialiteit.

Na ons bezoek aan Zierikzee vervolgen we onze route en passeren we onder andere de Roggenplaat en rijden we over de pijlers naar het schiereiland Walcheren, waar wij de hoofdstad van Zeeland zullen bezoeken, Middelburg. In de historische kern van deze stad liggen de attracties en bezienswaardigheden op loopafstand rondom het winkelhart. Na een verblijf van 2 uur in Middelburg, maken wij onderweg naar huis nog een stop voor een heerlijk 3-gangen diner.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffie met gebakje
12.00 uur: aankomst in Goerree-Overflakkee
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Tuinreis Noord-Nederland

3 dagen veelzijdige tuinen in Groningen en Friesland

In het prachtige landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. In het programma is rekening gehouden met veel diversiteit, zo wisselen privétuinen zich af met de botanische tuin en een kwekerij.

Dag 1 | Pegasushof – De Vriendenhof
Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar de eerste tuin van de reis: Pegasushof. Voorheen bestond deze tuin uit een echte boerentuin met aangrenzend een paardenwei. Eigenaren Jan en Elly Giesen-Quartel lieten zich inspireren door de Engelse tuinen en startten in 1999 met het maken van nieuwe indeling. Anno 2022 vindt u hier een formele indeling gecreëerd door groene taxus en buxus hagen. Binnen deze strakke vormen is veel aandacht is voor kleur en bijzondere planten. U wandelt onder een fruitlaan door en vindt hier tevens een schaduwtuin. Vervolgens bezoeken we De Vriendenhof. Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot aantal vaste planten, organische moestuin en een pluktuin met onder andere dahlia’s.
Extra verzorging: Koffie/thee de Pegasushof, koffie/thee met lekkers en een rondleiding bij De Vriendenhof.

Dag 2 | Hortus Botnicus Haren – De Engelse Landschapstuin – Tuingoed Foltz
We beginnen de dag gemoedelijk en u heeft voldoende tijd om te genieten van het ontbijtbuffet. Dan vertrekken we naar de Hortus van Haren. U vindt hier 20 hectare aan heel verschillende tuinen, zoals de prachtige wilde plantentuin, de unieke Chinese tuin en de Keltische tuin. U kunt op uw gemak de tuinen verkennen en aansluitend op eigen gelegenheid lunchen. In de middag rijden we naar De Engelse Landschapstuin in Westerbroek. De tuin is ongeveer 3000m² groot en heeft een Engelse uitstraling wat kleur en indeling betreft. De tuin is ingedeeld in voor en achtergedeelte met een overgang in het midden. Er is een kas, tuinhuis met verzamelingen geneeskrachtige zalf, boomgaard, borders met rozen en genoeg vaste planten. We sluiten de dag af in Meeden bij Tuingoed Foltz. Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen. In de kwekerij kunt u zeer bijzondere planten aanschaffen.
Extra verzorging: koffie/thee en lekkers bij Tuingoed Foltz.

Dag 3 | De Kruidhof – De Maartjestuin – De Luie Tuinman
Na het ontbijt bezoeken we De Kruidhof. Het is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u er een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen. Daarna naar De Maartjestuin. Deze gezellige en verrassende tuin is gelegen rondom een boerderij en bestaat uit een aantal tuinkamers met prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. U vindt een weelderige en gevarieerde beplanting die een Engelse sfeer oproept, met onder andere borders op kleur en een hortensialaantje. Qua beplanting vindt u hier veel bijzondere vaste planten, rozen en clematissen. We sluiten af bij De Luie Tuinman. Hier zijn meer dan 20 thematuinen te vinden met aparte ontwerpen en bijzondere beplanting. Verschillende delen zoals de zonnetuin, de bloemenweide met lila-blauwe beplanting, een proeftuin en de oerwoudtuin zorgen dat u hier genoeg kunt zien.
Extra verzorging: Lunch in de Maartjestuin.

Tuinreis Twente & Salland

Genieten in de Overijsselse streken Twente en Salland

Overijssel is misschien wel één van de meest onderschatte provincies van Nederland. Desondanks bevat het tal van bijzondere plaatsen en natuur, en maken de rust en ruimte het een uitstekende streek om een mooie privétuin aan te leggen. Genoeg keuze dus om een mooie tuinreis naar dit gebied te maken, waarbij elke tuin zijn eigen pracht, charme en enthousiaste eigenaren kent. In uniek kunststadje Ootmarsum en Hanzestad Deventer maakt u daarnaast kennis met de plaatselijke geschiedenis.

Dag 1 | Vijvertuinen van Ada Hofman – Tuin de Wueste – PlantZoentje

We beginnen deze reis met een bezoek aan de voormalige privétuinen van vijverspecialiste Ada Hofman in Loozen. Haar werkwijze en visie om het vijverwater op natuurlijke wijze helder te houden, is nog uitstekend terug te zien in de meer dan 50 grote en kleine vijvers die dit tuinparadijs rijk is. Geniet hier van de vele waterlelies, de kalme geluiden van kabbelende beekjes en watervallen en allerlei heesters, bomen en vaste planten. Daarna door naar de volgende privétuin in Daarle: van Mies Dagevos en Eddy ter Braak. Deze ligt verscholen achter houtwallen, waardoor u bij aankomst in de tuin nog weinig ziet. Ze hebben een natuurlijke, losse manier van tuinieren die terugkomt in de grote border met Engelse invloeden en de twee vijvers waar voor een ruigere beplanting is gekozen. Als laatste op de dag gaan we naar PlantZoentje, een levendige, gezellige tuin die het levenswerk van eigenaresse Anja Broekhuis genoemd mag worden. Midden in het Twentse landschap heeft zij haar tuin stukje bij beetje zelf aangelegd en ontworpen. U vindt hier sfeervolle borders op kleur, bijzondere plantcombinaties, pergola’s, een vijver, rozen, grassen, heesters en een in 2014 aangelegd tuindeel dat geïnspireerd is op de Dutch Wave.

Extra verzorging: Koffie/thee en lekkers bij Tuin de Wueste en PlantZoentje (met rondleiding).

Dag 2 | In de tuin van Dorth – stadsbezoek Deventer – De Hoefslag – Tuin aan ‘t Leusveld

Na het ontbijt gaan we naar In de tuin van Dorth. Deze vrij jonge tuin is aangelegd op en rondom een voormalig weiland, op puur ecologische wijze en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is hier heerlijk wandelen door de cottagetuin die rondom het huis is aangelegd, de moestuin met kruiden en (eetbare) bloemen, een vijver, plantenwal en bloemenwei. Vervolgens heeft u even vrije tijd in Deventer. Het is één van de middeleeuwse Hanzesteden en een leuke stad om door heen te dwalen. In de pittoreske binnenstad vindt u smalle straatjes, leuke winkels en een scala aan restaurants en terrasjes.
Daarna een bezoek aan De Hoefslag. Voor eigenaren Mieke en Hans Geerlink is hun tuin geslaagd als bezoekers hier rust ervaren: dit was hun belangrijkste doel en alles in de tuin is hier dan ook op afgestemd. Er is gekozen voor natuurlijke planten, bomen, struiken en grassen die de sfeer bepalen en die aansluiten bij de omgeving. De Hoefslag is dan ook een echte landschapstuin te noemen. Aan het eind van de dag gaan we naar Tuin aan ’t Leusveld. De tuin ligt in het buitengebied van Brummen en is omgeven door natuur. Naast het mooie uitzicht is er ook in de tuin van alles te bewonderen: onder andere gemengde borders, borders op kleur, twee vijvers en een grassentuin. In de kas worden elk jaar eenjarigen gezaaid en opgekweekt.

Extra verzorging: Koffie/thee met lekkers en een rondleiding bij In de tuin van Dorth en De Hoefslag.

Dag 3 | Erve Odinc – stadsbezoek Ootmarsum – Haarboershof

In de ochtend bezoeken we een uniek stukje erfgoed wat al in 1381 in de archieven werd vermeld. U vindt bij Erve Odinc prachtige tuinen die uitstekend in het Twentse landschap passen, met onder andere tuinkamers op kleur, een groente- en bloementuin, een witte tuin met formele vijver en een rozentuintje. Biologisch te werk gaan is hier belangrijk: er worden alleen zelf gekweekte of biologisch opgekweekte planten geplaatst. Vervolgens heeft u vrije tijd in Ootmarsum. Het ligt in het meest noordoostelijke ‘oortje’ van Twente en staat bekend als hét kunststadje van het oosten van Nederland. Het gemoedelijke plaatsje met middeleeuwse wortels is gevuld met historische gebouwen, gezellige terrasjes en een charmant openluchtmuseum aan de rand van het centrum waar u teruggaat in de geschiedenis van de regio. We sluiten de reis af bij het Haarboershof. Deze tuin van Jan en Ina Ter Haar is een sfeervolle cottagetuin in Engelse sfeer: strakke lijnen en hagen omzomen goed gevulde borders die kleur geven aan de tuin. U wandelt door verschillende gedeeltes, van fijne hoekjes om te zitten tot volières die met de tuin verweven zijn, bijenstal, verdiept gedeelte, een stukje ingericht in de Dutch Wave stijl en meer.

Extra verzorging: Koffie/thee bij Erve Odinc, koffie/thee en lekkers bij Haarboershof.

Soldaat van Oranje Theaterhangaar Katwijk

Soldaat van Oranje
Theaterhangaar Katwijk

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken. Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetsstrijders uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Reisprogramma:
Vrije ochtend in Leiden
12.15 uur: vertrek vanaf Leiden naar Katwijk.
13.30 uur: aanvang musical Soldaat van Oranje
Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

 

Rondvaart met bezoek aan Dahliatuin

Tijdens deze dagtocht maken we een mooie vaartocht over de Kagerplassen. Het is een uitgestrekt plassengebied in het Groene Hart dat zich kenmerkt door ondiepe plassen en eilanden. De eilanden zijn polders en worden nog steeds bemaald door 18 gerestaureerde poldermolens. De meeste van deze molens ziet u gedurende de vaartocht. Tijdens de vaart wordt u een lunch aangeboden bestaande uit een dagsoep en twee belegde broodjes. Na de rondvaart bezoeken wij een Dahlia Showtuin waar u deze prachtige bloemen aanschouwen kunt. In de Showtuin vindt u ruim 600 verschillende Dahlia soorten in alle soorten en kleuren. Aan het einde van de dag kunt u nog even lekker uitwaaien aan het strand van Katwijk of bezoekt u één van de vele winkeltjes op loopafstand van het strand.

Om 17.00 uur vertrekken we naar het restaurant waar u een 3-gangen diner aangeboden krijgt. We zullen rond 19.30 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
11.00 uur: rondvaart (ca. 1,5 uur)
13.15 uur: bezoek Dahlia Showtuin
14.30 uur: vertrek naar Katwijk aan Zee
15.15 uur: vrije tijd in Katwijk aan Zee
18.00 uur: diner
19.30 uur: vertrek naar de opstapplaatsen

Fruitcorso

Appels, peren, noten, zaden, paprika’s en druiven; allemaal maken ze deel uit van de corsostoet die het derde weekend van september door de straten van Tiel trekt. Fruit zoals u het nog nooit heeft gezien, zaden waarvan u het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens, ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe en het land van Maas en Waal.

Dit evenement is uniek in de wereld en bekroond tot Cultureel Erfgoed. Nergens ter wereld worden zulke prachtige corsowagens vervaardigd van groenten en fruit. Achttien deelnemers uit zeven omliggende gemeenten maken deze fantastische ‘meesterwerken’. Duizenden vrijwilligers in het Rivierengebied werken hier maandenlang hard aan. Naast de corsowagens maakt ook het Kindercorso een extra entertainend deel uit van de veelzijdige stoet. U komt ogen en oren te kort tijdens het zien van deze bonte stoet wagens versierd met groente en fruit. Op creatieve wijze worden de mooist gekweekte producten aan u getoond. Neem plaats op de tribune, ga lekker zitten en laat het pracht en praal aan u voorbijtrekken.

Reisprogramma:
12.00 uur: verwachte aankomst in Tiel
U stapt uit op loopafstand van de tribune.
13.30 uur: start corsostoet, deze trekt 2x in tegengestelde richting voorbij
16.00 uur: laatste corsowagen
17.00 uur: aanvang terugreis

Disney’s AIDA

Disney’s AIDA komt naar Nederland, vol passie en energie! Deze succesvolle musical, bekroond met vier Tony Awards, neemt je mee naar het Egypte van de farao’s. Laat je meeslepen door dit aangrijpende verhaal over macht, liefde en verraad. Beleef dit noodlottige liefdesverhaal zoals je het nog nooit beleefde. En geniet van de meermaals bekroonde muziek van Elton John en Tim Rice waaronder de geliefde nummers ‘Te ver gegaan’ en ‘Ergens in de sterren’.

Disney geeft deze nieuwe versie van AIDA nóg meer kracht, kleur en passie mee. Voeg daarbij de sterke cast met in de hoofdrollen Gaia Aikman, April Darby en Naidjim Severina en je weet: AIDA is de must see musical. Een overrompelende musical die je recht in het hart raakt. Stage Entertainment brengt AIDA in het sfeervolle AFAS Circustheater in Scheveningen, te midden van adembenemende decors en kostuums.

Reisprogramma:
12.00 uur: aankomst Scheveningen, vrije tijd
15.00 uur: aanvang musical AIDA
Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

Tuinreis het Limburgse Heuvelland

3 dagen Limburgse gastvrijheid in kleurige zomertuinen

Het zuidelijkste deel van Nederland staat bekend om haar charme, gastvrijheid en natuurlijk de Limburgse vlaai. Het glooiende landschap is zeer afwisselend met heuvels, holle wegen, plateaus, mooie vakwerkhuisjes, kapelletjes en kruisbeelden. Te midden van de natuur en het rijke culturele erfgoed liggen een aantal fraaie en onverwachte privétuinen en kwekerijen, elk met hun eigen kwaliteiten.

Dag 1 | Huys en Hof – Brookergarden – De Carishof
We beginnen de reis met Huys en Hof, een sfeervolle boerentuin gelegen in het Limburgse Maasdorpje Buggenum. De tuin is vanaf 1997 door eigenaren Christien en Jan aangelegd. Christien is graag bezig met bloemsierkunst en Jan werkt met plezier in zijn moes- en fruittuin. Het is een romantische tuin geworden met veel sfeerhoekjes, rozen en tuinkamers met borders op kleur. Daarna door naar Brookergarden. De gevarieerde tuin van Loek en Anne-Marie Gubbels heeft romantische hoekjes en verschillende thema’s die vloeiend in elkaar overlopen. Hier ziet u een uitgebalanceerde beplanting die gevangen is in hoeken en hagen om het geheel spannend te houden. Het gazon en de vijver zorgen voor rustpunten. De verschillende sferen die ontstaan door open en besloten ruimtes te creëren geven een afwisselend beeld. Voordat we naar het hotel rijden stoppen we nog bij de Carishof. Het is een speels opgezette tuin gelegen bij een witte Limburgse boerenhofstede. De beplanting verloopt vanuit het centrum van de tuin langzaam in een meer natuurlijke beplanting, die verder overloopt in het omliggende landschap. Rondom de boerderij vindt u bloemenborders in kleuren die elk seizoen wisselen: van rood, oranje en geel in het voorjaar tot wit, roze en blauwe tinten in de zomer. Dit zal het laatste jaar zijn dat de tuin geopend is!
Extra verzorging: Drankje met lekkers in alle tuinen. Rondleiding in de Carishof.

Dag 2 | Stadsbezoek Maastricht – Botanische tuin Elsloo – De Goede Gaard
Na het ontbijt bezoeken we de hoofdstad van Limburg, Maastricht. U heeft hier vrije tijd en kunt op eigen gelegenheid de oude binnenstad verkennen. Na het stadsbezoek gaan we naar de botanische tuin van Elsloo. De tuin is prachtig gelegen in het kasteelpark van Elsloo en ingedeeld in perken. De mooie slingerpaadjes zijn aangelegd die de bezoeker langs de verscheidenheid aan planten, heesters en bomen vanuit de gehele wereld leiden. De tuin is deels als thematuin ingericht, voorzien van kruiden met medicinale, cultuurhistorische en magische waarde. In de namiddag bezoeken we De Goede Gaard in Urmond. De tuin is bijna 9000m2 en door een enorme verscheidenheid aan bloemen en het prachtige uitzicht over de Maas, een lust voor het oog en voeding voor de ziel. Het kunstenaarsechtpaar Babke Moelee & Frans van Straaten hebben een schapenweide omgetoverd tot een zeer bijzondere plek. De tuin bestaat volledig uit slingerende graspaden langs enorme borders. In het midden van de tuin siert een prachtige, volledig biologische moestuin het geheel.
Extra verzorging: Ronleiding in de Botanische tuin Elsloo, koffie/thee en lekkers in de Goede Gaard.

Dag 3 | Kwekerij Bastin – stadsbezoek Thorn – ADR Rosarium Geistinger Landhoff
Na het ontbijt bezoeken we de bijzondere kwekerij Bastin. Hier wordt uitsluitend biologisch en met oog voor de natuur te werk gegaan. Hier wordt een interessant assortiment aan planten gekweekt, waarin mediterrane planten en kruiden, lavendel, salvia, prairieplanten en grassen de hoofdrol spelen. In de middag bezoeken we Thorn, ‘het witte stadje’. U kunt hier de Abdijkerk of het Gemeentemuseum bezoeken, wat eten bij één van de restaurants of simpelweg door de sfeervolle straatjes wandelen. Ter afsluiting bezoeken ADR Rosarium Geistinger Landhoff, een rozentuin met maar liefst 5000 verschillende rozensoorten. De tuin behoort tot de 200 mooiste tuinen van Europa en mag dus zeker niet ontbreken tijdens deze tuinreis. De talloze rozen in alle kleuren staan van mei tot oktober in bloei en worden omgeven door vele vaste planten en grassen. De kleuren en geuren zijn overweldigend.
Extra verzorging: Rondleiding door het Rosarium.

Tuinreis hoeves en privétuinen in Zeeland

Deze tuinreis is gevuld met diverse privétuinen, die elk getuigen van de persoonlijke smaak van de enthousiaste eigenaren en daardoor van stijl en beplanting verschillen. Ook bezoeken we hoeves waarbij de typische boerderijtuin wordt omgevormd naar een unieke invulling. Naast al het moois wat Zeeland te bieden heeft maken we ook een aantal uitstapjes naar België.

Dag 1 | Tuynkamer – Jorissenhoeve – Doolman
De laatste jaren heeft de De Tuynkamer zich ontwikkeld van boerderijtuin tot een echte liefhebberstuin. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt u hier diverse verscholen tuinkamers met rozen, een vijver, blauw-gele borders en meer. Dit moois wordt aangevuld met fraaie borders en bijzondere bomen, die structuur en hoogte geven. Vervolgens naar De Jorissenhoeve. Om deze boerderij in Delftse Schoolstijl ligt een mooi vormgegeven tuin die past bij de historische sfeer, waardoor het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan. Er is veel water, een 30 meter lange border, een moestuin en bloemenhof, die van juni tot oktober kleurt. Als laatste bezoeken we de weelderige tuin van 1250 m2 De Doolman. Naast deze met knotwilgen en populieren omzoomde waterpartij, vormen akkers, weilanden en bloemendijken het decor. De omgeving is te mooi om weg te stoppen achter heggen en hagen. De uitdaging voor Jopie Koens (tuinier) en Ton Altena (architect) was om een tuin te ontwerpen met een vloeiende aansluiting op de omgeving en tegelijkertijd ook de aandacht te vestigen op wat er op het erf groeit en bloeit.
Extra verzorging: Rondleiding in De Tuynkamer en koffie/thee en lekkers in De Jorissenhoeve.

Dag 2 | De Houtenhandsche Hof – Veere – De Pionier-ster – ‘t Hof Ravenstein (juli) of Middellandse Zeetuin Uilenbroek (augustus)
Na het ontbijt bezoeken we de Houtenhandsche Hof. De aanleg van deze privétuin begon in 1995, waarbij de tuin onder werd verdeeld in strakke delen omzoomd met buxus. Binnen de kaders zijn gevarieerde en kleurrijke borders met veel vaste planten te vinden. Ook vindt u er een mooie natuurvijver, boomgaard, moestuin en een lange grassenborder. Hierna bezoeken we het stadje Veere, één van de mooiste plekken van Zeeland. Gelegen aan het Veerse Meer vindt u hier een kleine bedrijvige jachthaven, een groene stadswal en tal van historische gebouwen die stammen uit de 15e eeuw. De volgende tuin van vandaag is De Pionier-ster. De eigenaren verhuisden in 2016 naar deze locatie, deels omdat zij op zoek waren naar een kleinere tuin met minder onderhoud. Deze leuke privétuin zouden de meeste mensen echter niet classificeren als kleine tuin, want er is meer dan genoeg te zien! Er zijn kleurrijke borders, een groentetuin, rozenborder en pergola, veel eenjarige en vaste planten en een charmant tuinhuis. Tijdens de juli reis bezoeken we ‘t Hof Ravestein. Het is een historische plek omringd met grachten. Geniet hier van gemengde bloemborders, rozen, en vaste planten. In de augustus reis bezoeken we als laatste de privétuin van Wim Uilenbroek. De tuin is prachtig aangekleed met kleurrijke tegels en palmbomen om een mediterrane sfeer te creëren. U kunt hier kennismaken met allerlei boom- en plantensoorten uit Zuid-Europa.
Extra verzorging: Koffie/thee en lekkers in alle tuinen.

Dag 3 | Hoeve Bonem – lunchstop Sluis – Kwekerij in Goede Aarde – The Hidden Gardens
In de ochtend bezoeken we Hoeve Bonem. De historiek van deze hoeve gaat terug tot de 13e eeuw. De hoeve ligt op een terp en wordt volledig omringd door water. De huidige tuin is aangelegd met respect voor intimiteit en historiek en wordt op ecologische wijze beheert. We ontdekken dit bijzondere landgoed onder leiding van een gids. Daarna is het tijd voor een lunchstop. Sluis is een sfeervol vestingstadje op de grens van Zeeland en België en biedt een rijke historie en gezellige, bourgondische sfeer. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen, winkelen in één van de leuke boetiekjes of de diverse bezienswaardigheden bewonderen. Daarna bezoeken we Kwekerij In Goede Aarde. Deze kleine kwekerij ligt ingeklemd tussen de Schelde en België, midden in het weidse landschap van Zeeuws Vlaanderen. De kwekerij is gespecialiseerd in borderplanten en siergrassen die relatief weinig onderhoud vragen maar wel veel te bieden hebben. De zelfgekweekte planten keren terug in de bijgelegen privétuin, die voor de eigenaren een perfecte samensmelting van werk en ontspanning vormt. In de late middag komen we aan bij The Hidden Gardens. De tuinbeleving van deze verborgen tuinen begint in de voortuin, die bezoekers uitnodigt om verder op ontdekking te gaan. Achter het huis ligt de op de Spaanse tuinen geïnspireerde tuin, maar ook een grassen- en bloementuin. In de Japanse tuin heerst een rustige sfeer en kunt u optimaal genieten van de vijver, de bamboe, bonsaibomen en de zentuin.
Extra verzorging: Rondleiding Hoeve Bonem, koffie/thee en lekkers in Kwekerij Goede Aarde en The Hidden Gardens.

Dag 4 | De Groen Gaerd – De Kleine Boerderij
Na het ontbijt gaan we naar de privétuin De Groen Gaerd, ontworpen door de eigenaar zelf. Het is een waar paradijs, waar landschap en tuin perfect samenkomen in doorkijkjes door strakke hagen en mooie vergezichten. Het is een echte landschapstuin, met prachtige bomen en borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten. Daarna een bijzondere afsluiting In het Kempense Merksplas. Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap Merksplas Kolonie. In 2007 kreeg de plek een nieuwe invulling: een bijzondere collectietuin werd gesticht. Dit is het levenswerk van Jan Oprins, plantenkweker, en Harry van Trier, de gerenommeerde botanist. Ondertussen is het uitgegroeid tot een project waar vele plantenbezielers hun collectie in hebben ondergebracht. De tuin is een demonstratietuin gericht op natuur, educatie en welzijn.
Extra verzorging: Rondleiding, soep met een broodje in de Kleine Boerderij.

Charles Dickens Festijn

Tijdens het Dickens Festijn komt de 19e-eeuwse stad van de beroemde schrijver Charles Dickens tot leven! In het historisch Bergkwartier van Deventer kunt u zich vergapen aan ruim 950 personages uit de befaamde boeken. Denk hierbij aan Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, Christmas Carol Singers, weeskinderen, kantoorklerken en andere deftige lieden. Het Bergkwartier ligt in het centrum van Deventer. U waant zich even terug in de tijd van Dickens; heren op hoge fietsen, handwerkers die hun ambacht demonstreren en keurige dames en heren met hoge hoeden die door de straten flaneren.

De acteurs en figuranten komt u voornamelijk op straat tegen maar ook achter ramen en soms hoog op een dak. De geur van punch, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen het decor. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor-theatre’.

Na afloop van het festijn, ca. 17:00 uur terug naar de opstapplaatsen. Dit is een druk bezocht festijn,
houd rekening met een eventuele wachttijd.

Country & Christmas Fair

Dit grote, sfeervolle evenement vindt plaats in de tuinen rondom het Kasteel van Haarzuilens en in de kapel van het Kasteel. Met ruim 240 verwarmde stands belooft deze 24e editie een onvergetelijke fair te worden. U vindt er een keur aan exclusieve kerstcadeaus, decoraties, delicatessen, beauty, kunst, bijouterie, antiek, fashion, glaskunst en nog veel meer. De sfeer wordt verzorgd door honderden kerstbomen, lichtjes, kaarsen en decorstukken. Verdeeld door de hele tuin staan verschillende cateringspunten waar u kunt genieten van een hapje en een drankje. Natuurlijk is er ook gezorgd voor het nodige kerstentertainment, van klassieke carolsingers tot swingende bigbands.

Aanschouw elk half uur een spetterend spektakel van fonteinen en lichteffecten in de Kruisvijver! Een ideale dagtocht voor iedereen die eens iets anders wilt dan de standaard kerstmarkt. Het is ook mogelijk het kasteel van binnen te bezichtigen tegen een gereduceerd tarief. U dient wel rekening te houden met de weersomstandigheden en dat er veel gelopen moet worden gezien de grootte van het terrein. Rond 18:00 uur vertrekken we weer naar de opstapplaatsen.

3-daagse tuinreis Twente en Salland 2022

Genieten in de Overijsselse streken Twente en Salland

Overijssel is misschien wel één van de meest onderschatte provincies van Nederland. Desondanks bevat het tal van bijzondere plaatsen en natuur, en maken de rust en ruimte het een uitstekende streek om een mooie privétuin aan te leggen. Genoeg keuze dus om een mooie tuinreis naar dit gebied te maken, waarbij elke tuin zijn eigen pracht, charme en enthousiaste eigenaren kent. In uniek kunststadje Ootmarsum en Hanzestad Deventer maakt u daarnaast kennis met de plaatselijke geschiedenis.

Programma
Dag 1: Vijvertuinen van Ada Hofman, Tuin de Wueste en PlantZoentje
Dag 2: In de tuin van Dorth, stadsbezoek Deventer, de Hoefslag en Tuin aan ‘t Leusveld
Dag 3: Erve Odinc, stadsbezoek Ootmarsum en Haarboershof

Vijvertuinen van Ada Hofman
Het begin van deze voormalige privétuinen van vijverspecialiste Ada Hofman werd in de jaren ‘87/’88 gemaakt. Haar werkwijze en visie om het vijverwater op natuurlijke wijze helder te houden, is nog uitstekend terug te zien in de meer dan 50 grote en kleine vijvers die dit tuinparadijs rijk is. Geniet hier van de vele waterlelies, de kalme geluiden van kabbelende beekjes en watervallen en allerlei heesters, bomen en vaste planten.

Tuin de Wueste
De privétuin van Mies Dagevos en Eddy ter Braak ligt verscholen achter houtwallen, waardoor u bij aankomst in de tuin nog weinig ziet. Ze hebben een natuurlijke, losse manier van tuinieren die terugkomt in de grote border met Engelse invloeden en de twee vijvers waar voor een ruigere beplanting is gekozen.

PlantZoentje
Bij het PlantZoentje vindt u een levendige, gezellige tuin die het levenswerk van eigenaresse Anja Broekhuis genoemd mag worden. Midden in het Twentse landschap heeft zij haar tuin stukje bij beetje zelf aangelegd en ontworpen. U vindt hier sfeervolle borders op kleur, bijzondere plantcombinaties, pergola’s, een vijver, rozen, grassen, heesters en een in 2014 aangelegd tuindeel dat geïnspireerd is op de Dutch Wave.

In de tuin van Dorth
Deze vrij jonge tuin is aangelegd op en rondom een voormalig weiland, op puur ecologische wijze en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is hier heerlijk wandelen door de cottagetuin die rondom het huis is aangelegd, de moestuin met kruiden en (eetbare) bloemen, een vijver, plantenwal en bloemenwei.

Stadsbezoek Deventer
Deventer is één van de middeleeuwse Hanzesteden en een leuke stad om door heen te dwalen. In de pittoreske binnenstad vindt u smalle straatjes, leuke winkels en een scala aan restaurants en terrasjes. Ook aan kunst en cultuur komt Deventer niets te kort: er zijn diverse musea en honderden monumentale gebouwen om te bewonderen.

De Hoefslag
Voor eigenaren Mieke en Hans Geerlink is hun tuin geslaagd als bezoekers hier rust ervaren: dit was hun belangrijkste doel en alles in de tuin is hier dan ook op afgestemd. Er is gekozen voor natuurlijke planten, bomen, struiken en grassen die de sfeer bepalen en die aansluiten bij de omgeving. De Hoefslag is dan ook een echte landschapstuin te noemen.

Tuin aan ’t Leusveld
Tuin aan ’t Leusveld ligt in het buitengebied van Brummen en is omgeven door natuur. Naast het mooie uitzicht is er ook in de tuin van alles te bewonderen: onder andere gemengde borders, borders op kleur, twee vijvers en een grassentuin. In de kas worden elk jaar eenjarigen gezaaid en opgekweekt.

Erve Odinc
Dit unieke stukje erfgoed werd al in 1381 in de archieven vermeld. U vindt hier prachtige tuinen die uitstekend in het Twentse landschap passen, met onder andere tuinkamers op kleur, een groente- en bloementuin, een witte tuin met formele vijver en een rozentuintje. Biologisch te werk gaan is hier belangrijk: er worden alleen zelf gekweekte of biologisch opgekweekte planten geplaatst.

Stadsbezoek Ootmarsum
Ootmarsum ligt in het meest noordoostelijke ‘oortje’ van Twente en staat bekend als hét kunststadje van het oosten van Nederland. Het gemoedelijke plaatsje met middeleeuwse wortels is gevuld met historische gebouwen, gezellige terrasjes en een charmant openluchtmuseum aan de rand van het centrum waar u teruggaat in de geschiedenis van de regio.

Haarboershof
Deze tuin van Jan en Ina Ter Haar is een sfeervolle cottagetuin in Engelse sfeer: strakke lijnen en hagen omzomen goed gevulde borders die kleur geven aan de tuin. U wandelt door verschillende gedeeltes, van fijne hoekjes om te zitten tot volières die met de tuin verweven zijn, bijenstal, verdiept gedeelte, een stukje ingericht in de Dutch Wave stijl en meer.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

All-inclusive in Drenthe

Deze reis brengt ons naar Drenthe, bekend om zijn prachtige bossen, heidevelden en natuurlijk de hunebedden. Hunebedden zijn oude grafmonumenten die bestaan uit grote zwerfkeien. Van de 53 hunebedden in Nederland zijn er 51 in Drenthe te vinden. In een landelijke omgeving omgeven door bossen en heidevelden ligt hotel Ruyghe Venne. Het sfeervol ingerichte hotel is omgeven door schitterende natuurgebieden met uitgestrekte wandel- en fietspaden, levendige dorpen en diverse bezienswaardigheden zoals monumentendorp Orvelte. Een prachtige reis in eigen land!

Dag 1 | Heenreis – Orvelte
Vanaf uw opstapplaats rijden we naar hotel Ruyghe Venne, waar we op tijd voor de lunch aankomen. ’s Middags bezoeken we het monumentendorp Orvelte. Dit is één van de mooiste dorpen van Nederland. Orvelte is een eeuwenoud esdorp dat in de 10e eeuw is ontstaan. De monumentale boerderijen en de straten met kinderkopjes en oude klinkers geven het een unieke sfeer. Het is een levendig en gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen en werken in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19e eeuws Drents esdorp uitademt.

Dag 2 | Coevorden
Tot aan de lunch heeft u vrije tijd in het hotel. Wat dacht u van een wandeling door de mooie omgeving? Na de lunch rijden we naar Coevorden, we maken kennis met deze interessante stad tijdens een stadswandeling met gids. De naam verwijst naar een doorwaadbare plaats voor koeien in een rivier. Een deel van het historische centrum is nog in tact en de nieuwbouw is er op een spectaculaire manier in verweven. Theater de Hofpoort, dat ook dienst doet als gemeentehuis, is een prachtig gebouw op de markt gelegen. Aan de achterkant van het theater loopt een loopbrug naar het kasteel, dat tegenwoordig een hotel-restaurant is. Na de rondleiding heeft u nog even vrije tijd voordat wij terugkeren naar het hotel. Geniet van de gemoedelijke sfeer op een van de gezellige terrasjes.

Dag 3 | Groningen – Openluchtmuseum Ellert en Brammert
Na het ontbijt rijden we naar de stad Groningen. We starten met een rondwandeling met gids. Groningen staat bekend als een gezellige studentenstad maar het is ook een oude Hanzestad met een boeiende geschiedenis. Kom onder de indruk van de statige middeleeuwse patriciërshuizen, eeuwenoude pakhuizen, de prachtige bruggen en de vele torens. Na de wandeling heeft u nog even vrije tijd voordat we terugrijden naar het hotel voor de lunch. ’s Middags gaan we naar openluchtmuseum Ellert en Brammert (entree ca. € 9,-). Hier kunt u zien hoe de inwoners van Drenthe vroeger leefden en werkten. Er is onder andere een plaggenhut, Saksische boerderij met stookhok, tolhuis, houtzagerij, schooltje en gevangenis te bezichtigen.

Dag 4 | Hunebedcentrum – Museumboerderij de Karstenhoeve
In de ochtend bezoeken wij het Hunebedcentrum in Borger (entree ca. € 12,50). Dit is de plek waar de prehistorie tot leven komt. Ontdek de oertijd, het grootste hunebed en het leven van de hunebedbouwers. Voor de lunch gaan wij terug naar het hotel. ’s Middags bezoeken wij museumboerderij de Karstenhoeve (entree ca. € 5,-). Deze boerderij uit de eerste helft van de 17e eeuw verkeert voor een groot deel nog in originele staat. Met zijn authentieke interieur is dit rijksmonument een van de mooiste museumboerderijen van Nederland.

Dag 5 | Zwolle – Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Onderweg bezoeken we Zwolle, een historische Hanzestad met een bruisende binnenstad. In de straten van de middeleeuwse binnenstad hangt een levendige sfeer en vindt u aparte boetiekjes, lekkere koffietentjes en gezellige terrasjes. Vervolgens wordt u teruggebracht naar uw opstapplaats.

Floriade

Onze bus brengt u naar hét tuinevenement van het jaar: Floriade

De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 één keer per 10 jaar in een Nederlandse plaats gehouden. In 2022 is Almere vanaf 14 april t/m 9 oktober een half jaar lang het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 met als thema ‘Growing Green Cities’. In het 60 hectare grote Floriade-park ontdekt u groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken op het gebied van groen, voeding, gezondheid en energie.

U kunt hier volop genieten van de geuren en kleuren van bloemen, planten, groenten en fruit. Er zijn meer dan 40 landenpaviljoens waar landen hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties laten zien voor groene steden. Zweef hoog boven het Floriade-park in de kabelbaan en maak kennis met dit groene vervoersmiddel van de toekomst. Onderweg geniet u van een prachtig uitzicht over het Floriade-park vanaf 35 meter hoogte. Bij diverse restaurants, foodtrucks en proeverijen op de Expo kunt u genieten van gezonde én lekkere snacks en maaltijden. Ook kunt u rondkijken in de winkels op het Floriade-park voor een uniek aandenken.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst in Almere
18.00 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Drielandentocht

Na de koffie met Limburgse vlaai vertrekken we voor een onvergetelijke tocht door drie landen met een ervaren gids. Via het Vijlener bos rijden we een gedeelte van de Mergelland Route om daarna terug te keren bij de Wilhelminatoren voor een lunch. Hierna vertrekken we naar België en Duitsland. Grensovergang de Wolfhaag, direct aan de voet van de Vaalserberg, brengt ons door de voormalige Vrijstaat Moresnet. Dan rijden we over het plateau van Lontzen waar Limburgs bekendste riviertje de Geul ontspringt. Via de stad Eupen rijden we door het Hertogenwald naar de grenspoort Muntzenich om dan in Nationaal Park Eifel via het dal van de Perlenau naar Kalterherberg te rijden. Aansluitend gaan we naar het Roerdal om nog een bezoek te brengen aan Monschau, waar u de tijd krijgt om het stadje te verkennen.

In de namiddag vertrekken we weer uit Monschau waar we via Kontzen en de Himmelsleiter afdalen richting Aken en dan over Burtscheid en het Vaalserkwartier terug keren in Vaals.
We sluiten de dag af bij restaurant de Wilhelminatoren met een heerlijk diner.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
13.30 uur: vertrek naar België en Duitsland
16.00/16.15 uur: vertrek uit Monschau
17.15 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Den Haag en Scheveningen

Vandaag staat de hoofdstad van Zuid-Holland op het programma, Den Haag. Na onderweg genoten te hebben van koffie of thee en gebak, zullen wij rond 12:00 uur arriveren. Dankzij de geschiedenis van Den Haag zijn er talloze historische gebouwen, paleizen, pleinen en parken te vinden.

In Den Haag brengen wij eerst een bezoek aan het grootste schilderij van Nederland. U ondergaat een optische illusie. Met 120 meter lengte en 14 meter hoogte is Panorama Mesdag een schilderij waar u middenin staat. Het bestaat uit een fascinerend zicht op het oude vissersdorp Scheveningen in 1880. U kunt de rest van de dag zelf kiezen welke van de vele bezienswaardigheden in Den Haag u wilt bezoeken. Werp bijvoorbeeld een blik op de machtige skyline van de stad, bezoek het Binnenhof of ontdek een van de vele musea.
Ook kunt u gemakkelijk per tram in 10 minuten naar het strand van Scheveningen, dat zijn eigen karakter heeft. Enkele eyecatchers zijn de Scheveningse Pier en het Kurhaus. Omstreeks 20:30 uur starten wij na het diner de terugreis naar uw opstapplaats.

Reisprogramma:
10.30 uur: koffiestop
12.00 uur: aankomst Den Haag
17.45 uur: vertrek Den Haag
19.00 uur: diner
20.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

In de sporen van de Bokkenrijders

Zo’n 250 jaar geleden werd Limburg en omgeving opgeschrikt door overvallen toegeschreven aan een grote goddeloze bende: de Bokkenrijders! We maken een tocht met een deskundige van het Bokkenrijdersgenootschap. We bezoeken prachtige kastelen in Limburg en Burg Rode in Duitsland. We proberen u gedurende de dag een goede kijk te geven op het fenomeen Bokkenrijders. We starten onze tocht in Kasteel Hoensbroek, waar we een bezoek aan de kerker van het kasteel brengen. U kunt hier ook direct genieten van een kop koffie of thee met vlaai. We rijden verder naar Kerkrade en brengen een bezoek aan Kasteel Erenstein. Na de nodige uitleg vervolgen wij onze route naar abdij Rolduc. Aansluitend wandelen we een kwartiertje door het bos en steken de Duitse grens over. Bij Burg Rode worden we al opgewacht en kunnen we dit kasteel ook bezichtigen tijdens een rondleiding. We gaan verder naar Kasteel Terborgh waar een aantal Bokkenrijders gevangen werd genomen. Voordat we deze bezoeken, geniet u eerst nog van een heerlijke lunch. Langzaam komen we bij het laatste gedeelte van deze dag, Oud-Elsloo waar wij een korte wandeling zullen maken. Wij sluiten deze boeiende dag af met een buffetje met heerlijk Limburgs zuurvlees, saté met pindasaus, rijst of frites en salade.

Reisprogramma:
09.00 uur: koffiestop en bezoek aan kerker
13.00 uur: lunch
17.15 uur: buffetje
18.45 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Leiden met bezoek aan de hofjes

Leiden is de oudste universiteitsstad van Nederland en staat ook wel bekend als de ‘stad van de ontdekkingen’. Door de rijke historie is er namelijk ontzettend veel te beleven in Leiden! U vindt er talloze musea en een gezellige binnenstad. Door de vele grachten heeft u zelfs even het idee dat u door de hoofdstad dwaalt.

Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we met een korte pauze stop naar Leiden. Bij aankomst in Leiden maken wij kennis met de gids. Deze zal ons tijdens een bijzondere stadswandeling een aantal van de 35 hofjes laten zien die Leiden telt. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes en hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Vervolgens maken we een rondvaart met lunch door het Groene Hart van Nederland. Tijdens deze rondvaart ziet u onder andere polders, molens, prachtige vergezichten en mooie Hollandse dorpen. Hierna heeft u nog vrije tijd in Leiden en kunt u op eigen gelegenheid nog ergens dineren. We zullen rond 18.30 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst in Leiden
11.30 uur: hofjeswandeling van ca. 1 uur
13.30 uur: rondvaart door het ‘Groene Hart’ inclusief lunch
16.00 uur: vrije tijd in Leiden
18.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Dagboek van een Herdershond

Dagboek van een Herdershond
MECC Maastricht

Dagboek van een Herdershond
De ziel van de Zuiderling komt tot leven

Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht presenteren in mei 2022 de grootschalige musical Dagboek van een Herdershond in het MECC Maastricht. De legendarische televisie serie die van 1978 tot 1980 te zien was, wordt in een regie van Servé Hermans naar het theater gebracht. Een musical waarin de ziel van de Zuiderling tot leven komt.

In Dagboek van een Herdershond treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke in 1914 toe tot een parochie in Geleen. Een klein landbouwdorp in Limburg dat geregeerd wordt door de notaris, de herenboer en de pastoor. Tegen de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve kapelaan Odekerke probeert zich staande te houden in het katholieke dorp. Ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas.

Dagboek van een Herdershond was van 1978 – 1980 te zien als televisieserie op KRO met de Vlaamse acteur Jo de Meyere als de jonge kapelaan Erik Odekerke. Andere rollen werden gespeeld door o.a. Ko van Dijk en Renée Soutendijk. Regisseur Willy van Hemert heeft de serie gebaseerd op de kronieken van Jacques Schreurs. De serie werd een daverend succes en is uitgezonden in onder andere Duitsland, Finland en Zuid Amerika.

Aladdin, de grote Broadway musical

Aladdin
AFAS Circustheater Scheveningen

Ben je klaar voor het wereldberoemde verhaal uit Duizend-en-één-nacht? Kom dan naar Disney’s Aladdin in het AFAS Circustheater Scheveningen. De grote Broadway musical over de charmante straatdief Aladdin en de prachtige prinses Yasmin is al jaren een daverend succes in internationale theaters. Een wervelende show vol humor, kleurrijke kostuums en special effects die de harten gaat stelen van het Nederlandse publiek.

Spring op het vliegende tapijt en ga mee met Aladdin op avontuur in een heel nieuwe wereld. Het wordt een rit om nooit te vergeten. In een duizelingwekkend tempo word je meegenomen in het overweldigende verhaal over romantiek, vriendschap en verraad. Componist en achtvoudig Oscarwinnaar Alan Menken schreef de beroemde muziek met hits zoals ‘A Whole New World’, Friend Like Me’ en ‘Arabian Nights’.

Reisprogramma:
Afhankelijk van de aanvangstijd heeft u voor of ná de voorstelling enkele uurtjes vrije tijd in Scheveningen. De musical duurt inclusief pauze ca. 2 uur en 50 minuten.

TINA – De Tina Turner Musical

TINA – De Tina Turner musical

Na succesvolle producties in West End, Hamburg en Broadway (nov. 2019) beleeft de eerste en enige geautoriseerde musical over ‘The Queen of Rock’ zijn Nederlandse première op 9 februari 2020 in het Beatrix Theater in Utrecht. TINA – De Tina Turner Musical is de eerste musical over haar leven, geproduceerd in samenwerking met Tina Turner zelf. Hoe een meisje uit Nutbush, Tennessee, uitgroeide tot de onbetwiste ‘Queen of Rock-‘n-Roll’ – dit is de musical van een doorzetter die zich niet aan de regels hield, maar ze zelf maakte. Dit is het echte, nietsontziende verhaal van Tina Turner. De vrouw die alle vooroordelen over leeftijd, kleur en geslacht heeft getart. Tina Turner is één van de bestverkopende artiesten ter wereld. Ze heeft 11 Grammy Awards gewonnen en haar live shows trokken miljoenen mensen. Ze verkocht meer concertkaarten dan welke andere soloartiest ook.

In TINA hoor je natuurlijk ook al haar grote hits, zoals ‘Nutbush city limits’, ‘Private dancer’, ‘What’s love got to do with it’ en ‘The best’. De musical is geschreven door Olivier Award winnaar Katori Hall en wordt geregisseerd door de internationaal geprezen Phyllida Lloyd.

 

Reisprogramma:
Afhankelijk van de aanvangstijd heeft u voor of ná de voorstelling enkele uurtjes vrije tijd in Utrecht. De musical duurt inclusief pauze ca. 2 uur en 40 minuten.

2-daagse tuinreis Floriade 2022

Grijp deze kans om de 7e wereldtuinbouwtentoonstelling te bezoeken!

In 2022 is het weer zo ver: de Floriade wordt georganiseerd! Deze tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling wordt dit keer georganiseerd in Almere met als thema ‘Growing Green Cities’. Aan het water is een park van 60 hectare ingericht waar bezoekers het feest van groene en duurzame technologie mee kunnen vieren. Ontdek de nieuwste groene innovaties, geniet van het beste dat de Nederlandse tuinbouw te bieden heeft en zie, ruik en proef de bloemen en planten in de meer dan 40 landenpaviljoens. Naast de Floriade bezoekt u tevens drie leuke privétuinen, zo viert deze korte reis het beste van de Nederlandse tuincultuur op grootse én kleine wijze!

Programma:

Dag 1: De Tuin van Fortmond, Tuin Polhuis en de Achtertuin Tollebeek
Dag 2: Floriade

De Tuin van Fortmond

Deze privétuin ligt aan de uiterwaarde van de IJssel op een vroegere rivierduin en is verdeeld in een siertuin, gazon en bloemenweide. Rondom het bijzondere designhuis ligt de siertuin, met grote groepen hoge vaste planten en grassen. Daaromheen vindt u het gazon dat aangekleed is met vogelbosjes. Dit loopt vervolgens over in de bloemenweide, dat grens aan het natuurgebied De Duursche Waarden.

Tuin Polhuis

Hier vindt u een echte liefhebberstuin! Rondom de woonboerderij vindt u op kleur gesorteerde borders waarin veel vaste planten te vinden zijn die u niet overal tegenkomt. Er is gezorgd voor verassende combinaties die zorgen dat er tot in de herfst van alles te bewonderen is, mede ook dankzij de grote verzameling potten met de mooiste planten, zoals salvias en dahlias.

De Achtertuin Tollebeek

De Achtertuin Tollebeek is een echte landschapstuin gelegen achter een voormalige brugwachterswoning. U kunt hier heerlijk dwalen door een weelderige bloementuin, langs borders in allerlei vormen, gazons, hagen, paden, een pergola met rozen en clematissen, een vijver en meer. Op de verschillende terrassen kunt u heerlijk tot rust komen en van het moois om u heen genieten.

Floriade

Na 10 jaar wordt in 2022 weer de Floriade georganiseerd, ditmaal in Almere met als thema ‘Growing Green Cities’. Een half jaar lang kunnen bezoekers genieten van een unieke wereldtuinbouwtentoonstelling die het beste toont van wat de Nederlandse tuinbouw te bieden heeft. Het thema springt in op het hedendaagse vraagstuk hoe onze steden leuker, mooier, duurzamer en vooral gróener gemaakt kunnen worden. Er is van alles te zien: meer dan 40 landen tonen in hun paviljoen het beste wat hun land op het gebied van groencultuur te bieden heeft, Nederlandse deelnemers tonen hun perspectief op de groene stad van de toekomst, en er is een ruim aanbod aan kunst, cultuur en horeca. Ook is er een hoog boven het park een kabelbaan gebouwd: volgens de organisatoren een vervoersmiddel van de toekomst maar ook een uitstekende manier om van een prachtig uitzicht over de Floriade te genieten.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis Noord-Nederland 2022

Privétuinen in het mooie landschap van Groningen, Friesland en Drenthe

In het landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen, bedacht en aangelegd door gepassioneerde eigenaren. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. Onderweg kunt u bovendien genieten van het prachtige landschap van Noord-Nederland.

Programma
Dag 1: Pegasushof en de Vriendenhof
Dag 2: De Houtstek, Tuingoed Foltz en stadsbezoek Groningen
Dag 3: De Kruidhof, ’t Bokkehuske en de Maartjestuin

Pegasushof
Voorheen bestond deze tuin uit een echte boerentuin met aangrenzend een paardenwei. Eigenaren Jan en Elly Giesen-Quartel lieten zich inspireren door de Engelse tuinen en startten in 1999 met het maken van nieuwe indeling. Anno 2022 vindt u hier een formele indeling gecreëerd door groene taxus en buxus hagen. Binnen deze strakke vormen is veel aandacht is voor kleur en bijzondere planten. U wandelt onder een fruitlaan door en vindt hier tevens een schaduwtuin.

De Vriendenhof
Bij de gerestaureerde boerderij is door de eigenaars een weelderige tuin gecreëerd waar u langs diverse zichtlijnen prachtig uitkijkt op de omliggende weilanden en rietvelden van de Wieden. Er zijn fraaie zon- en schaduwborders, een dahliapluktuin, bijzondere bomen, struiken en een vijver, bloemenwei, vogelbosje en biologische moestuin te zien. Dicht bij het huis is de tuin meer gecultiveerd, verderop meer natuurlijk, aansluitend bij het landschap.

De Houtstek
Binnen de aanwezige bomen en hagen is rond het ruim 100 jaar oude arbeidershuisje een verrassende tuin ontstaan met natuurlijke uitstraling. Allerlei soorten vaste planten, inheemse planten en rozen vullen de golvende borders, bostuin en de vijver. Verspreid over de tuin zijn verschillende zitjes in zon en schaduw, om van de tuin en het uitzicht op het omliggende landschap te genieten.

Tuingoed Foltz
Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen.

Stadsbezoek Groningen
Het authentieke en ongerepte Groningen barst van de energie en voegt oases van rust samen met levendige studentencafés en gezellige marktpleinen. De oude, stille hofjes vormen een groot contrast met het Groninger Museum. Vanaf de 97 meter hoge Martinitoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de ommelanden.

De Kruidhof
De Kruidhof is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u er een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen.

’t Bokkehuske
In het plaatsje Jubbega staat ’t Bokkehuske, een boshuisje van ruim 100 jaar oud. Jan en Jannie van der Mossel gingen hier de ultieme uitdaging aan door dit huis met kaal erf te kopen. Het is hen gelukt een prachtige, sfeervolle tuin te creëren in de Engelse cottagestijl. De moes- en kruidentuin met kas, lange rozenberceau, grote ronde vijver met rondom siergrassen en een boomgaard maken deze tuin extra aantrekkelijk.

De Maartjestuin
Deze gezellige en verrassende tuin is gelegen rondom een boerderij en bestaat uit een aantal tuinkamers met prachtige doorkijkjes naar het omringende landschap. U vindt een weelderige en gevarieerde beplanting die een Engelse sfeer oproept, met onder andere borders op kleur en een hortensialaantje. Qua beplanting vindt u hier veel bijzondere vaste planten, rozen en clematissen.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

4-daagse tuinreis Zeeland 2022

Op ontdekkingstocht langs unieke privétuinen dichtbij huis

Zeeland staat al jaren bekend als een uitstekende plek om tuinen te bezoeken. Deze tuinreis is gevuld met enkel privétuinen, die elk getuigen van de persoonlijke smaak, passie en het vakmanschap van de enthousiaste eigenaren en daardoor van stijl en beplanting verschillen. 

Programma
Dag 1: De Tuynkamer, de Jorissenhoeve en Atelier & tuin de Herberg
Dag 2: De Houtenhandsche Hof, stadsbezoek Veere, de Pionierster en ’t Hof Ravestein
Dag 3: Juust Wa’k Wou, lunchstop Sluis, the Hidden Gardens en Middellandse Zeetuin Uilenbroek
Dag 4: Kwekerij in Goede Aarde en de Groen Gaerd

De Tuynkamer
De Tuynkamer heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van boerderijtuin tot een echte liefhebberstuin. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt u hier diverse verscholen tuinkamers met rozen, een vijver, blauw-gele borders en meer.  Dit moois wordt aangevuld met fraaie borders en bijzondere bomen, die structuur en hoogte geven.

De Jorissenhoeve
Om deze boerderij in Delftse Schoolstijl ligt een mooi vormgegeven tuin die past bij de historische sfeer, waardoor het lijkt alsof de tijd er stil heeft gestaan. Er is veel water, een 30 meter lange border, een moestuin en bloemenhof, die van juni tot oktober kleurt.

Atelier & tuin de Herberg
U vindt deze bijzondere privétuin in het dorpshart van Nisse. De tuin begint met een formele indeling, die geleidelijk aan steeds informeler wordt. Kleinere tuinkamers zorgen voor een intieme sfeer en houden de heerlijke geuren van de bloemen vast.

De Houtenhandsche Hof
De aanleg van deze privétuin begon in 1995, waarbij de tuin onder werd verdeeld in strakke delen omzoomd met buxus. Binnen de kaders zijn gevarieerde en kleurrijke borders met veel vaste planten te vinden. Ook vindt u er een mooie natuurvijver, boomgaard, moestuin en een lange grassenborder.

Stadsbezoek Veere
Het stadje Veere is één van de mooiste plekken van Zeeland. Gelegen aan het Veerse Meer vindt u hier een kleine bedrijvige jachthaven, een groene stadswal en tal van historische gebouwen die stammen uit de 15e eeuw, toen Veere één van de rijkste plaatsen van het land was.

De Pionier-ster
De eigenaren van de Pionier-ster verhuisden in 2016 naar deze locatie, deels omdat zij op zoek waren naar een kleinere tuin met minder onderhoud. Deze leuke privétuin zouden de meeste mensen echter niet classificeren als kleine tuin, want er is meer dan genoeg te zien! Er zijn kleurrijke borders, een groentetuin, rozenborder en pergola, veel eenjarige en vaste planten en een charmant tuinhuis.

’t Hof Ravestein
Deze historische plek midden in het open landschap van Walcheren wordt al sinds de middeleeuwen bewoond. Omringd met grachten, kunt u hier genieten van gemende bloemenborders met rozen en vaste planten, een grote vijver, graspaden en wilde bloemen.

Juust Wa’k Wou
In deze liefhebberstuin vindt u een grote verscheidenheid aan planten, verdeeld over de diverse gebieden van de tuin. De Engelse border van maar liefst 88 meter is indrukwekkend, maar ook de siergroentetuin, grassentuin, varentuin en witte tuin zijn de moeite waard en zijn allemaal bedacht en aangelegd door de eigenaren zelf.

Lunchstop Sluis
Sluis is een sfeervol vestingstadje op de grens van Zeeland en België en biedt een rijke historie en gezellige, bourgondische sfeer. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen, winkelen in één van de leuke boetiekjes of de diverse bezienswaardigheden bewonderen.

The Hidden Gardens
De tuinbeleving van deze verborgen tuinen begint in de voortuin, die bezoekers uitnodigt om verder op ontdekking te gaan. Achter het huis ligt de op de Spaanse tuinen geïnspireerde tuin, maar ook een grassen- en bloementuin. In de Japanse tuin heerst een rustige sfeer en kunt u optimaal genieten van de vijver, de bamboe, bonsaibomen en de zentuin.

Middellandse Zeetuin Uilenbroek
Deze privétuin van Wim Uilenbroek ligt op een historisch stukje grond, waar nog een origineel fragment van een voormalige Middeleeuwse kerk te vinden is. De tuin is prachtig aangekleed met kleurrijke tegels en palmbomen om een mediterrane sfeer te creëren. U kunt hier kennismaken met allerlei boom- en plantensoorten uit Zuid-Europa.

Kwekerij In Goede Aarde
Deze kleine kwekerij ligt ingeklemd tussen de Schelde en België, midden in het weidse landschap van Zeeuws Vlaanderen. De kwekerij is gespecialiseerd in borderplanten en siergrassen die relatief weinig onderhoud vragen maar wel veel te bieden hebben. De zelfgekweekte planten keren terug in de bijgelegen privétuin, die voor de eigenaren een perfecte samensmelting van werk en ontspanning vormt.

De Groen Gaerd
Net als veel van de andere privétuinen op het programma, is ook deze tuin zelf ontworpen door de eigenaar. Het is een waar paradijs, waar landschap en tuin perfect samenkomen in doorkijkjes door strakke hagen en mooie vergezichten. Het is een echte landschapstuin, met prachtige bomen en borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis het Limburgse Heuvelland 2022

Beleef de Limburgse gastvrijheid in kleurige zomertuinen

Het zuidelijkste deel van Nederland staat bekend om haar charme, gastvrijheid en natuurlijk de Limburgse vlaai. Het glooiende landschap is zeer afwisselend met heuvels, holle wegen, plateaus, mooie vakwerkhuisjes, kapelletjes en kruisbeelden. Te midden van de natuur en het rijke culturele erfgoed liggen een aantal fraaie en onverwachte privétuinen en kwekerijen, elk met hun eigen kwaliteiten. De tweede reisdag staat in het teken van drie Belgisch-Limburgse privétuinen.

Programma
Dag 1: Huys en Hof, Brookergarden en de Carishof
Dag 2: La Petite Ardennaise Rosa Romantica, Vandecruys-Frederix en Hoeve Schopsheim
Dag 3: Kwekerij Bastin, stadsbezoek Thorn en ADR Rosarium Geistinger Landhoff

Huys en Hof
Deze sfeervolle boerentuin ligt in het rustieke Limburgse Maasdorpje Buggenum. De tuin is vanaf 1997 door eigenaren Christien en Jan aangelegd. Christien is graag bezig met bloemsierkunst en Jan werkt met plezier in zijn moes- en fruittuin. Het is een romantische tuin geworden met veel sfeerhoekjes, rozen en tuinkamers met borders op kleur. Verder treft u er een decoratieve moestuin en klein-fruittuin met veel bessen aan.

Brookergarden
De gevarieerde tuin van Loek en Anne-Marie Gubbels heeft romantische hoekjes en verschillende thema’s die vloeiend in elkaar overlopen. Hier ziet u een uitgebalanceerde beplanting die gevangen is in hoeken en hagen om het geheel spannend te houden. Het gazon en de vijver zorgen voor rustpunten. De verschillende sferen die ontstaan door open en besloten ruimtes te creëren geven een afwisselend beeld.

De Carishof
De Carishof is een speels opgezette tuin gelegen bij een witte Limburgse boerenhofstede. De beplanting verloopt vanuit het centrum van de tuin langzaam in een meer natuurlijke beplanting, die verder overloopt in het omliggende landschap. Rondom de boerderij vindt u bloemenborders in kleuren die elk seizoen wisselen: van rood, oranje en geel in het voorjaar tot wit, roze en blauwe tinten in de zomer.

La Petite Ardennaise Rosa Romantica
Deze tuin is met liefde en zorg voor de natuur gemaakt. Het is een echte liefhebberstuin met veel onbekende planten en bloemen in alle bloeiseizoenen. De ongewone beplanting onder de heesters bestaat uit zeldzame en exotische planten die goed tegen de vorst kunnen. U wandelt hier over speelse paden langs een stromend beekje en onder hoge bomen.

Vandecruys-Frederix
Deze romantische cottagetuin is in etappes aangelegd en wordt door hagen en heesters op een natuurlijke manier verdeeld in kamers met elk een eigen grootte, inhoud en sfeer. Overal zijn gezellige zitjes, verrassende hoekjes en decoratieve elementen. In de boomgaard met oude appelrassen heerst een rustgevend en nostalgisch gevoel. Via verschillende tuindelen komt u in het decoratieve en geurige moes- en kruidentuintje. Een van de vele bezoekers omschreef de tuin als “een tuin om van te snoepen”.

Hoeve Schopsheim
Net over de grens bij Maastricht ligt aan de rand van het dorp ’s Gravenvoeren een aantrekkelijke privétuin bij een prachtig gerestaureerde dubbele carréboerderij. Gedurende 20 jaar zijn hier mooie en zeer verschillende borders aangelegd. Deze volle, bloeiende borders zijn deels opgesloten in lage gestapelde muurtjes en liggen speels langs het gazon.

Kwekerij Bastin
Bastin is een bijzondere kwekerij in de zin dat men hier uitsluitend biologisch en met oog voor de natuur te werk gaat. Hier wordt een interessant assortiment aan planten gekweekt, waarin mediterrane planten en kruiden, lavendel, salvia, prairieplanten en grassen de hoofdrol spelen.

Stadsbezoek Thorn
Het plaatsje Thorn, gelegen in het noorden van Limburg tegen de Belgische grens aan, staat ook wel bekend als ‘het witte stadje’. U kunt hier de Abdijkerk of het Gemeentemuseum bezoeken, wat eten bij één van de restaurants of simpelweg door de sfeervolle straatjes wandelen.

ADR Rosarium Geistinger Landhoff
Deze rozentuin behoort tot de 200 mooiste tuinen van Europa en mag dus zeker niet ontbreken tijdens deze tuinreis. De talloze rozen in alle kleuren staan van mei tot oktober in bloei en worden omgeven door vele vaste planten en grassen. De kleuren en geuren zijn overweldigend.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis Zeeland

Op ontdekkingstocht langs afwisselende privétuinen!

Zeeland staat al jaren bekend als een uitstekende plek om privétuinen te bezoeken. Deze tuinreis is dan ook gevuld met exclusief privétuinen en biedt een uitstekende gelegenheid om al het moois dat er in het Zeeuwse landschap te vinden is te ontdekken. Elke privétuin getuigt van de persoonlijke smaak, passie en het vakmanschap van de enthousiaste eigenaren en verschillen daardoor ontzettend van stijl
en beplanting. Gaat u mee om te genieten van al deze variatie?

De Tuynkamer
De Tuynkamer heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van boerderijtuin tot een echte liefhebberstuin. Zoals de naam al doet vermoeden, vindt u hier diverse verscholen tuinkamers met rozen, vijver, blauw-gele borders en nog meer. Dit moois wordt aangevuld met fraaie borders en diverse bijzondere bomen, die de tuin structuur en hoogte geven.

De Doolman
Deze privétuin is van Jopie Koens (tuinier) en Ton Altena (architect). Zij hebben hier een weelderige tuin gecreëerd die aansluit bij de omgeving, maar tegelijkertijd ook de aandacht op de beplanting in de tuin zelf weet te vestigen. Ze hebben zich hierbij laten inspireren door onder andere Piet Oudolf en Mien Ruys, wat terug te zien is in het gebruik van grassen en de strakke kadering waarin de borders volop bloeien. Het is een kleine, eigentijdse tuin die het hele jaar interessant is.

De Pionier-ster
De eigenaren van de Pionier-ster verhuisden in 2016 naar deze locatie, deels omdat zij op zoek waren naar een kleinere tuin met minder onderhoud. Deze leuke privétuin zouden de meeste mensen echter niet classificeren als kleine tuin, want er is meer dan genoeg te zien! Er zijn kleurrijke borders, een groentetuin, rozenborder en pergola, veel eenjarige en vaste planten en een charmant tuinhuis te midden van al dit moois.

Juust Wa’k Wou
In deze liefhebberstuin vindt u een grote verscheidenheid aan planten, verdeeld over de diverse gebieden van de tuin. De Engelse border van maar liefst 88 meter is indrukwekkend, maar ook de siergroentetuin, grassentuin, varentuin en witte tuin zijn de moeite waard en zijn allemaal bedacht en aangelegd door de eigenaren zelf.

Lunchstop Sluis
Sluis is een sfeervol vestingstadje op de grens van Zeeland en België en biedt een rijke historie en gezellige, bourgondische sfeer. U kunt hier op eigen gelegenheid lunchen, winkelen in één van de leuke boetiekjes of de diverse bezienswaardigheden bewonderen.

Tuin Chris Ghyselen
Als tuinarchitect weet eigenaar Chris Ghyselen als geen ander wat er allemaal mogelijk is. In zijn privétuin maakt hij optimaal gebruik van de omgeving en heeft hij een afwisselende tuin weten te creëren. De lange dubbele border geflankeerd door golvende hagen is de blikvanger, maar vergeet ook zeker niet om de verborgen tuinkamers in de voortuin, grassentuin en leeftuin te bekijken.

The Hidden Gardens
De tuinbeleving van deze verborgen tuinen begint in de voortuin, die bezoekers uitnodigt om verder op ontdekking te gaan. Achter het huis ligt de op de Spaanse tuinen geïnspireerde tuin, maar ook een grassen- en bloementuin. In de Japanse tuin, verscholen achter een Fagushaag, heerst een rustige sfeer en kunt u optimaal genieten van de vijver, het prieeltje, de bamboe, bonsaibomen en de zentuin.

Siertuin ’t Puntje
In deze privétuin van Matty en Piet Schout worden siertuin en moestuin op mooie wijze met elkaar gecombineerd. U vindt er een veelzijdige beplanting, verdeeld over diverse borders met eigen karakter, een grassentuin, rozenhoekje, kruidentuin en natuurlijk een royale moestuin met klein fruit, pompoenen, minder bekende groensoorten en snijbloemen. De booghagen geven de tuin een origineel tintje.

Kwekerij In Goede Aarde
Deze kleine kwekerij ligt ingeklemd tussen de Schelde en België, midden in het weidse landschap van Zeeuws Vlaanderen. De kwekerij is gespecialiseerd in borderplanten en siergrassen die relatief weinig onderhoud vragen maar wel veel te bieden hebben. Bijzonder is dat het assortiment continu vernieuwd wordt zodat er elk jaar weer nieuwe planten bijkomen. Uiteraard keren de zelfgekweekte planten terug in de bijgelegen privétuin, die voor de eigenaren een perfecte samensmelting van werk en ontspanning vormt.

De Groen Gaerd
Net als veel van de andere privétuinen op het programma, is ook deze tuin zelf ontworpen door de eigenaar. Het is een waar paradijsje, waar landschap en tuin perfect samenkomen in doorkijkjes door strakke hagen en mooie vergezichten. Het is dan ook een echte landschapstuin, met prachtige bomen en borders met een grote verscheidenheid aan vaste planten. Ook vindt u hier heesterrozen en een charmante waterput.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Leiden met bezoek aan de hofjes

Leiden is de oudste universiteitsstad van Nederland en staat ook wel bekend als de ‘stad van de ontdekkingen’. Door de rijke historie is er namelijk ontzettend veel te beleven in Leiden! U vindt er talloze musea en een gezellige binnenstad. Door de vele singels en grachten heeft u zelfs even het idee dat u door de hoofdstad dwaalt.

Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we naar Leiden. Bij aankomst in Leiden maken wij kennis met de gids. Deze zal ons tijdens een bijzondere stadswandeling een aantal van de 35 hofjes laten zien die Leiden telt. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes en hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Vervolgens maken we een rondvaart met lunch door het Groene Hart van Nederland. Tijdens deze rondvaart ziet u onder andere polders, molens, prachtige vergezichten en mooie Hollandse dorpen. Hierna heeft u nog vrije tijd in Leiden en kunt u op eigen gelegenheid nog ergens dineren.
We zullen rond 18.30 uur beginnen aan de terugreis.

Reisprogramma:
11.30 uur: aankomst Leiden
11.30 uur: hofjeswandeling
13.30 uur: rondvaart door het Groene hart inclusief lunch
16.30 uur: vrije tijd in Leiden
18.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Drielandentocht

Na de koffie met Limburgse vlaai vertrekken we voor een onvergetelijke tocht door drie landen met een ervaren gids. Via het Vijlener bos rijden we een gedeelte van de Mergelland Route om daarna terug te keren bij de Wilhelminatoren voor een lunch.
Hierna vertrekken we naar België en Duitsland. Grensovergang de Wolfhaag, direct aan de voet van de Vaalserberg, brengt ons door de voormalige Vrijstaat Moresnet. Dan rijden we over het plateau van Lontzen waar Limburgs bekendste riviertje de Geul ontspringt. Via de stad Eupen rijden we door het Hertogenwald naar de grenspoort Muntzenich om dan in Nationaal Park Eifel via het dal van de Perlenau naar Kalterherberg te rijden. Aansluitend gaan we naar het Roerdal om nog een bezoek te brengen aan Monschau, waar u de tijd krijgt om het stadje te verkennen.

In de namiddag vertrekken we weer uit Monschau waar we via Kontzen en de Himmelsleiter afdalen richting Aken en dan over Burtscheid en het Vaalserkwartier terug keren in Vaals.
We sluiten de dag af bij restaurant de Wilhelminatoren met een heerlijk 3-gangendiner.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffiestop
13.30 uur: vertrek naar België en Duitsland
16.00-16.15 uur: vertrek uit Monschau
17.15 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

In de sporen van de Bokkenrijders

Zo’n 250 jaar geleden werd Limburg en omgeving opgeschrikt door overvallen toegeschreven aan een grote goddeloze bende: de Bokkenrijders! We maken een tocht met een deskundige van het Bokkenrijdersgenootschap. We bezoeken prachtige kastelen in Limburg en Burg Rode in Duitsland. We proberen u aan het gedurende de dag een goede kijk te geven op het fenomeen Bokkenrijders.

We starten onze tocht in Kasteel Hoensbroek, waar we een bezoek aan de kerker van het kasteel brengen. U kunt hier ook direct genieten van een kop koffie of thee met vlaai. We rijden verder naar Kerkrade en brengen een bezoek aan Kasteel Erenstein. Na de nodige uitleg vervolgen wij onze route naar abdij Rolduc. Aansluitend wandelen we een kwartiertje door het bos en steken de Duitse grens over. Bij Burg Rode worden we al opgewacht en kunnen we de burg ook bezichtigen tijdens een rondleiding. We gaan verder naar Kasteel Terborgh waar een aantal Bokkenrijders gevangen werd genomen. Voordat we deze bezoeken, geniet u eerst nog van een heerlijke lunch. Langzaam komen we bij het laatste gedeelte van deze dag, Oud-Elsloo waar wij een korte wandeling zullen maken. Wij sluiten deze boeiende dag af met een buffetje met heerlijk Limburgs zuurvlees, saté met pindasaus, rijst of frites en salade.

Reisprogramma:
09.00 uur: koffiestop en bezoek kerker
13.00 uur: lunch
17.15 uur: buffetje
18.45 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Audiosysteem: we gebruiken een audiosysteem waarmee u de gids goed kunt verstaan. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.

Mosseldag Yerseke

Het Zeeuwse Yerseke is een prachtig dorp waar alles van het leven van de visserij te proeven en te beleven is. Eénmaal per jaar vindt hier de Mosseldag plaats. De beleving van de zee, het zien van het productieproces en het proeven van al dat lekkers uit de zee, maakt Yerseke en de Mosseldag tot een unieke beleving die u een keer meegemaakt moet hebben.

De verwachte aankomst in Yerseke is rond het middaguur. We reserveren elk jaar een speciale parkeerplaats dichtbij het evenement, zodat u niet ver hoeft te wandelen naar alle festiviteiten. U heeft de gehele middag om op eigen gelegenheid de braderie te bezoeken, te genieten van livemuziek en uiteraard mosselen te eten. Verder kunt u een boottocht maken per mosselkotter naar de mosselbanken (de organisatie hiervan is in handen van de Mosseldag, hiervoor kunt u geen tickets reserveren).

Reisprogramma:
Verwachte aankomsttijd rond het middaguur.
18.00 uur: vertrek richting de opstapplaatsen

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Bezoek fruitteler en vestingstad Brielle

We rijden ‘s morgens richting Terheijden voor koffie en gebak in ‘de Gouden leeuw’. Daarna vertrekken we naar het mooie plaatsje Brielle in de provincie Zuid-Holland, waar we een fruitteler bezoeken. We krijgen hier een beeldpresentatie en een rondrit met het pluktreintje. We bezoeken de landwinkel met natuurlijke producten en krijgen een kleine proeverij. Tevens hebben ze hier een duurzaam gebouwd pannenkoekenrestaurant, waar we zullen lunchen. Proef de lekkerste pannenkoek tussen de appel- en perenbomen. U heeft keuze uit een naturel-, kaas-, appel- of spekpannenkoek. U krijgt er een (non-alcoholisch) drankje naar keuze bij en een ijsje na afloop.

In de middag maken we een rondrit van ongeveer een uur over het eiland Voorne-Putten. Het eiland met duinlandschap, watergebieden, uitgestrekte akkers en lange dijken is een paradijs voor watervogels en weidevogels. De gids vertelt over alle ontwikkelingen op Voorne Putten van vroeger en nu. Hierna gaan we naar de historische vestigingstad Brielle, die u op eigen gelegenheid kunt ontdekken. De stad telt meer dan 400 monumenten waaronder de Sint Catharijnekerk, waar Willem van Oranje in 1575 trouwde met Charlotte de Bourbon. Daarna rijden we weer terug naar de Gouden leeuw waar om 18.00 uur het 3-gangen verrassingsdiner klaar staat.

Reisprogramma:
10.00 uur: koffie en gebak
10.45 uur: bezoek aan fruitteelt bedrijf
14.30 uur: rondrit door Voorne Putten
15.30 uur: vrije tijd in Brielle
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Struisvogelfarm en Dordrecht

We brengen vandaag een bezoek aan de Struisvogelfarm in Tilburg. Bij aankomst worden we gastvrij ontvangen met een kopje koffie en een stuk gebak. Vervolgens krijgen we een film te zien over de grootste landvogel ter wereld en persoonlijke uitleg van de gastheer over de producten. Natuurlijk is er ook gelegenheid om de struisvogel van dichtbij te bewonderen en kunt u de struisvogel zelfs uit uw hand laten eten.

’s Middags bezoeken wij Nederlands oudste stad ‘Dordrecht’ en genieten we van talloze monumenten en musea, eeuwenoude pakhuizen en de druk bezochte handelsstraten die herinneren aan het welvarende verleden van deze stad aan het water. Beklim de toren van de Grote Kerk met zijn 275 treden. Boven aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over de historische stad en de omgeving of breng een bezoek aan de oude burgemeesterswoning ‘Huis van Gijn’. U heeft de gehele middag vrij te besteden.

Rond 17.30 uur vertrekken wij uit Dordrecht. Tijdens de terugreis maken we nog een stop voor een diner. Aansluitend rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
10.15 uur: aankomst Struisvogelfarm
13.00 uur: verwachte aankomst in Dordrecht
17.30 uur: vertrek uit Dordrecht
18.00 uur: diner
19.30 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Kamelenmelkerij met duinentocht

We rijden op ons gemak naar Berlicum toe voor een bezoek aan kamelenmelkerij Smits. Hier worden we ontvangen met een kop koffie of thee en een plak cake. Vervolgens krijgen we een uitgebreide presentatie over het leven van de kamelen, de kamelenmelkerij en het bedrijf. Na de presentatie krijgen we een rondleiding door het bedrijf en de stallen en heeft u de gelegenheid om kamelenmelk te proeven. We nemen afscheid van de kamelen en rijden verder naar de Loonse en Drunense Duinen. Onderweg maken wij nog een stop voor de lunch.

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste stuifzandgebieden van Europa. In het park staat de Duinexpres voor ons klaar en maken wij een mooie tocht door het Nationaal Park. In de wagons met zachte achtergrondmuziek is het genieten van het natuurschoon in en rondom landgoed Huis ter Heide en de Loonse en Drunense Duinen. Aansluitend rijden we naar Tilburg toe waar u nog vrije tijd heeft. Hier heeft u ook de gelegenheid om nog een hapje te eten voordat we terugrijden naar de opstapplaatsen.

Reisprogramma:
10.15 uur: aankomst bij de kamelenmelkerij
12.30 uur: lunch
13.30 uur: vertrek naar de Loonse- en Drunense duinen
14.00 uur: tocht met de Duinexpres
16.15 uur: vertrek naar Tilburg
19.00 uur: aanvang terugreis

Alle genoemde tijden in het reisprogramma zijn circa tijden en onder voorbehoud. Deze dienen slechts ter indicatie.

Fietsen door Drenthe en Groningen

Deze mooie fietsreis in de buurt van Drenthe en Groningen met hoofdzakelijk verharde wegen en lichte moeilijkheidsgraad is geschikt voor ieder fietser. Ontdek hoe mooi ons eigen Nederland is op deze bijzondere wijze. Vanaf de fiets ervaar je de omgeving veel intenser. Heerlijk in de frisse lucht genieten van de mooie natuur en eeuwenoude dorpjes.

Dag 1 | Heenreis – Fietstocht Zuidlaren (25 km)
Vanaf de opstapplaatsen rijden we op ons gemak naar Brinkhotel Zuidlaren gelegen in Zuidlaren.
Na het inchecken in het hotel maken we in de middag al een kleine fietstocht van 25 kilometer door de mooie omgeving van het Nationaal Park Drentsche Aa. Tijdens deze fietstocht komen we ook langs het natuurgebied Balloërveld. Dit natuurgebied staat bekend om zijn weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en historische sporen. We fietsen o.a. door de plaats Anloo waar in de omgeving enkele hunebedden gelegen zijn. Via het plaatsje Annen fietsen we weer terug naar het hotel voor het diner.

Dag 2 | Van Zuidlaren naar Winsum (45 km)
Na het ontbijt stappen we op de fiets en vertrekken we richting Winsum. De 45 kilometer lange route voert ons door gezellige Drentse- en Groningse dorpen. Op ongeveer één uur fietsen van het hotel komen we aan in Groningen stad, waar u een pauze kunt inlassen om deze stad te bezoeken. De leukste manier om Groningen te ontdekken is per rondvaartboot (kosten ca. € 14,-). Tijdens de één uur durende tocht ziet u middeleeuwse patriciërshuizen, prachtige bruggen en de vele torens met hun eeuwenoude historie. Via Bedum en Onderdendam fietst u verder naar Winsum, waar de touringcar klaar staat om u terug te brengen naar Zuidlaren.

Dag 3 | Van Pieterburen naar Ulrum (56 km)
Na het ontbijt vertrekken we met de touringcar naar Pieterburen waar de chauffeur ons afzet met de fietsen. De fietstocht van vandaag bedraagt 56 kilometer. In Pieterburen kunt u eventueel een bezoek brengen aan Zeehondencentrum Pieterburen (entree ca. € 9,50) of u kunt direct op de fiets stappen. Eén van de hoogtepunten is het dorp Lauwersoog met zijn vissershaven, een geliefde tussenstop voor fietsers. Via Lauwersoog fiets u van de provincie Groningen naar de provincie Friesland waar u een mooi uitzicht heeft over het Nationaal Park Lauwersmeer. Vervolgens komt u langs het historische dorpje Anjum wat een prachtig voorbeeld is van de terpdorpen in deze streek. Ook komen we langs het 16e-eeuwse havendorp Oostmahorn. We fietsen verder langs het Lauwersmeer en komen door het pittoreske dorpje Zoutkamp met als eindbestemming het plaatsje Ulrum. Hier worden de fietsen ingeladen en rijden we naar Zuidlaren.

Dag 4 | Van Uithuizen naar Delfzijl (46 km)
Vanaf Zuidlaren rijden we met de touringcar naar het 50 kilometer verderop gelegen Uithuizen, waar de fietstocht van 46 kilometer begint. De route voert ons al direct langs de Menkemaborg, de mooi aangelegde tuin is een bezoek waard (entree ca. € 5,-). Langs Usquert, Noordpolderzijl en vervolgens over de Noorderdijk naar het noordelijkste puntje van het vaste land van Nederland: Noordkaap. Kunstwerk ‘De Hemelpoort’ markeert de precieze plek. U heeft hier een prachtig uitzicht over de Waddenzee en het oneindige landschap. Verder over de Oostpolderdijk en Dijkweg naar Delfzijl. Hier worden de fietsen weer ingeladen en heeft u nog enige tijd voordat de touringcar u weer terug brengt naar Zuidlaren.

Dag 5 | Fietstocht rondom Zuidlaardermeer (17 km) – terugreis
Na het ontbijt laden we de bagage in de bus. Voordat we aan de terugreis beginnen, maken we nog een mooie fietstocht rondom het Zuidlaardermeer. Via Midlaren en Noordlaren naar het strand van Meerwijck, waar u even heerlijk kunt uitwaaien. Via windmolen Leinwijk en De Groeve terug naar Zuidlaren. Hier worden de fietsen ingeladen en beginnen we aan de terugreis.

Volgorde van dagen kan altijd wijzigen naar beoordeling van de reisbegeleider.

Opstapplaatsen en breng- en haalservice
Voor onze fietsreizen hebben wij drie opstapplaatsen: Eindhoven, Weert en Beek-Elsloo. Wij kunnen u twee mogelijkheden aanbieden.
Optie 1: u komt op de dag van vertrek zelf met de fiets naar de opstapplaats.
Optie 2: u maakt gebruik van de breng- en haalservice.
Bij dit laatste worden uw fietsen de dag voor vertrek bij u thuis opgehaald en de dag na terugkomst weer bij u thuis afgeleverd.

3-daagse tuinreis Noord-Nederland

Privétuinen in het mooie landschap van Groningen, Drenthe en Friesland

In het landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte en gevarieerde tuinen, bedacht en aangelegd door gepassioneerde eigenaren. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. Onderweg kunt u bovendien genieten van het prachtige landschap van Noord-Nederland.

De tuinen van Lipkje Schat (juli)
De 9 sfeervolle tuinen zijn sinds 1988 ontwikkeld. Alle tuindelen hebben een eigen karakter, uitstraling en kleurenschema. De tuindelen lopen in elkaar over en vormen samen een harmonieus geheel. Van het vroege voorjaar tot de voorzomer bloeien er duizenden verschillende bloembollen, waarna de vaste planten, rozen en klimplanten in actie komen. Aangevuld met bloeiende struiken en grassen kunt u volop genieten van de vele kleurrijke en weelderige borders.

Goldhoorn Gardens (augustus)
In de tuin van Goldhoorn Gardens wordt elke hoekje volop benut. Er hangt een fijne, romantische sfeer dankzij de weelderige beplanting en de grote vijver, waar een boogbrug het plaatje compleet maakt. Mooi gevormde en gesnoeide taxus-, beuk- ligustrum- en klimop vormen door de tuin een groen decor, zodat onder andere rozen mooi tot hun recht komen. Dankzij de slim gekozen beplanting en een uitgekiend ontwerp heerst er een goede harmonie, zodat u hier heerlijk tot rust kunt komen.

De Vriendenhof
Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot aantal vaste planten, een pluktuin met onder andere dahlia’s en een organische moestuin.

De Kruidhof
De Kruidhof is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen.

De Kleine Plantage
Deze kwekerij is gespecialiseerd in vaste en éénjarige planten, clematissen en rozen. De basisstructuur van de rustige tuinopzet wordt gevormd door rechte en ronde hagen, bomen en gazons. Daarbinnen krijgt de uitbundige beplanting alle ruimte om de hoofdrol te spelen. Een bijzondere werkwijze die wordt toegepast in de zogenaamde pottenborders.

De Houtstek
Binnen de aanwezige bomen en hagen is rond het ruim 100 jaar oude arbeidershuisje een verrassende tuin ontstaan met natuurlijke uitstraling. Allerlei soorten vaste planten, inheemse planten en rozen vullen de golvende borders, bostuin en de vijver. Verspreid over de tuin zijn verschillende zitjes in zon en schaduw, om van de tuin en het uitzicht op het omliggende landschap te genieten.

Tuingoed Foltz
Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waarin hun specialisaties, vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten, duidelijk in naar voren komen.

Stadsbezoek Groningen
Het authentieke en ongerepte Groningen barst van de energie en voegt oases van rust samen met levendige studentencafés en gezellige marktpleinen. De oude, stille hofjes vormen een groot contrast met het Groninger Museum. Vanaf de 97 meter hoge Martinitoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de ommelanden. Achter de muren ligt de prachtige groene en bloemrijke Prinsentuin, met traditionele indeling en onverwachte elementen.

’t Bokkehuske
In het plaatsje Jubbega staat ’t Bokkehuske, een boshuisje van ruim 100 jaar oud. Jan en Jannie van der Mossel gingen hier de ultieme uitdaging aan door dit huis met kaal erf te kopen. Het is hen gelukt een prachtige, sfeervolle tuin te creëren in de Engelse cottagestijl. De moes- en kruidentuin met kas, lange rozenberceau, grote ronde vijver met rondom siergrassen en een boomgaard maken deze tuin extra aantrekkelijk.

 

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

3-daagse tuinreis Noord-Nederland

Onverwachte privétuinen in een aantrekkelijk open landschap
In het aantrekkelijke landschap van de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe liggen onverwachte, prachtige en gevarieerde tuinen, bedacht en aangelegd door gepassioneerde eigenaren. De tuinen hebben een eigen karakteristieke sfeer met een bijzondere beplanting. . Onderweg kunt u bovendien genieten van het prachtige landschap van Noord-Nederland. Een ideale reis om dit najaar tóch nog wat prachtige tuinen te zien, terwijl u dicht bij huis blijft.

Tijdens deze reis bezoekt u de volgende tuinen (onder voorbehoud):
Dag 1: De tuinen van Mien Ruys en De Vriendenhof
Dag 2: De Kruidhof, de Kleine Plantage en de Houtstek
Dag 3: Stadsbezoek Groningen en Hortus Haren

De tuinen van Mien Ruys
Deze tuinen zijn een inspiratiebron voor iedere tuinliefhebber, van professional tot amateur. Mien Ruys werkte graag met een eenvoudige en functionele indeling met een losse en natuurlijke beplanting. In het begin ontwierp ze privétuinen steevast met vaste plantenborders, waarna na de Tweede Wereldoorlog schuine lijnen haar tuinen typeerden. Na verloop van tijd werden de lijnen weer recht, met strakke blokken van geschoren groen in contrast met een uitbundig gebruik van vaste planten. De tuinen van Mien Ruys bestaan nu uit een serie van dertig inspirerende stijltuinen. Alvast een sfeerimpressie van deze bijzondere tuinen vindt u hier.

De Vriendenhof
Deze bijzondere tuin van Ab en Tilly is al meer dan 30 jaar in ontwikkeling en ligt rondom een voormalige boerderij. Hier tonen zij hun passie voor tuinieren, inzicht over ontwerp en kennis van planten. De tuin is het hele jaar door mooi om te zien. U vindt hier een vijver, uitbundig bloeiende borders met kleurenthema’s aangevuld met grassen, een groot aantal vaste planten, een pluktuin met onder andere dahlia’s en een organische moestuin.

De Kruidhof
De Kruidhof is van oorsprong een proeftuin voor groente en fruit en werd later de onderzoekstuin van de Rijksuniversiteit Groningen. De Kruidhof bevat de grootste collectie geneeskundige kruiden van alle botanische tuinen in West-Europa met zo’n 1.500 verschillende soorten. Daarnaast ziet u een grote diversiteit aan planten en zijn er 17 inspirerende thematuinen.

De Kleine Plantage
Deze kwekerij is gespecialiseerd in vaste en éénjarige planten, clematissen en rozen. De basisstructuur van de rustige tuinopzet wordt gevormd door rechte en ronde hagen, bomen en gazons. Daarbinnen krijgt de uitbundige en bloeiende beplanting alle ruimte de hoofdrol te spelen. Een bijzondere werkwijze die wordt toegepast in de zogenaamde pottenborders. Tijdens ons bezoek vinden bovendien de Liefhebbersdagen plaats, een extra reden om deze tuin te bezoeken! Hier krijgt u een prachtige foto impressie.

De Houtstek
Binnen de aanwezige bomen en hagen is rond het ruim 100 jaar oude arbeidershuisje een verrassende tuin ontstaan met natuurlijke uitstraling. Allerlei soorten vaste planten, inheemse planten en rozen vullen de golvende borders, bostuin en de vijver. Verspreid over de tuin zijn verschillende zitjes in zon en schaduw, om van de tuin en het uitzicht op het omliggende landschap te genieten. De liefde voor planten en de natuurlijke omgeving is zichtbaar in deze tuin.

Stadsbezoek Groningen
Het authentieke en ongerepte Groningen is een stad die barst van de energie, waar oases van rust samengaan met levendige studentencafés en gezellige marktpleinen. De oude, stille hofjes vormen een groot contrast met het Groninger Museum. Vanaf de 97 meter hoge Martinitoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de ommelanden. Vlakbij ligt, achter muren, de prachtige groene en bloemrijke Prinsentuin. Deze tuin heeft een bijzondere traditionele indeling met onverwachte elementen als een berceau en is een zuiver voorbeeld van een echte renaissance tuin.

Hortus Haren
De botanische tuin van Haren is één van de oudste en grootste van haar soort in Nederland. De tuin werd in 1626 opgericht in Groningen, maar de collectie werd in de loop van de 20e eeuw naar Haren verhuisd. Het idee achter het nieuwe terrein was om een tuin te creëren waar de beplanting in een voor hen natuurlijk milieu terecht zou komen. Om die reden werden er bij de aanleg verschillende soorten terreinen aangelegd. Tegenwoordig vindt u hier 10 verschillende tuinen, elk met een eigen specialiteit. Zo vindt u in de hortensiatuin ruim 70 verschillende soorten hortensia’s, die in de zomermaanden een kleurrijke bloemenzee vormen. In de wilde plantentuin vindt u het arboretum en pinetum, terwijl u zich in de Chinese tuin kunt laten verrassen door de symboliek van de beplanting, paviljoens, kronkelende paadjes en rustgevende waterelementen. In de bezoekduur is ruimte vrijgehouden om de lunchen.

Let op: het bovenstaande programma is te allen tijde onder voorbehoud
Het is mogelijk dat tuinen hun beschikbaarheid wijzigen en het programma om die reden onverhoopt aangepast moet worden. Het kan gebeuren dat er om die reden in de bezoektijden of -dagen gewisseld wordt. Indien een tuin niet meer bezocht kan worden, wordt er altijd een passend en gelijkwaardig alternatief gezocht. Dit zal nooit ten koste gaan van de tijd die u in een tuin doorbrengt.

Meander eXtra Giethoorn

Deze dagtocht heeft een speciale prijs (inclusief flinke korting) voor abonnees van Meander eXtra.
U kunt deze dagtocht ook boeken wanneer u geen lid bent, dan is er een toeslag van toepassing van
€ 7,- per persoon.

Bent u geen lid van Meander eXtra?
U heeft al een basis abonnement voor € 11,-

Klik hier voor Meander eXtra abonnementen

LET OP: aan het eind van de boeking staat een invulveld OPMERKINGEN. Vul hier uw abonneenummer in!

Onze bestemming vandaag is het Venetië van Nederland, Giethoorn, waar wij rond 12.00 uur arriveren. De vele boten en sloepen op de schilderachtige grachten zijn het belangrijkste vervoersmiddel in dit pittoreske plaatsje. De grachten zijn ontstaan door de vervening. Turfgravers haalden het veen uit de bodem om er turf van te steken. Hierdoor ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren, groef men sloten waardoor vele huizen op eilandjes kwamen te staan die alleen via de karakteristieke boogbruggetjes te bereiken zijn.

Tijdens de twee uur durende rondvaart die wij gaan maken kunt u Giethoorn en de omgeving vanaf het water bekijken. Na de rondvaart krijgt u van ons een luxe, warm middagmaal aangeboden op een werkelijk prachtige locatie. Hierna bent u vrij om Giethoorn op eigen gelegenheid te ontdekken. U kunt bijvoorbeeld één van de vele musea bezoeken, een wandeling maken of op één van de vele terrasjes plaatsnemen.

Reisprogramma:
09.30 uur: koffiestop
12.00 uur: verwachte aankomst Giethoorn, hierna maken we een rondvaart
14.00 uur: lunch
18.00 uur: aanvang terugreis

Nijmegen vanaf luxe cruiseschip

Midden in het centrum van Nijmegen ligt het luxe cruiseschip MS Verdi aangemeerd. Een ideale uitvalsbasis om deze leuke stad te ontdekken! Wij bieden u dan ook een unieke ervaring door te overnachten op dit schip waarbij u geniet van private dining: u heeft de beschikking over 2 hutten waarbij er in één hut uw ontbijt en diner geserveerd wordt. Op deze manier kunt u er even lekker tussenuit maar toch geheel volgens de richtlijnen van het RIVM betreffende coronamaatregelen.

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland en vol met monumenten en bezienswaardigheden. Wij bieden u de kans om in twee of drie dagen deze leuke stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld De Lange Hezelstraat, onbetwist de leukste en gezelligste straat van Nijmegen. De straat is rijk gevuld met winkels, terrasjes en restaurants. Wie het bruisende centrum even wil ontvluchten maakt een heerlijke wandeling door het groene Kronenburgerpark. Een bezoek aan Museum het Valkhof is ook een aanrader, u leert hier alles over de geschiedenis van Nijmegen die terug reikt tot het Romeinse Rijk. Ook is er een interessant fietsmuseum wat vlakbij het cruiseschip ligt.

Natuurlijk mag een minicruise over de Waal niet ontbreken en deze is inbegrepen! De minicruise voert ons langs het rivierlandschap van de Waal en het prachtige natuurgebied de Ooijpolder. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur.

Let op: Momenteel is het bij veel musea en andere bezienswaardigheden verplicht vooraf online een ticket
te kopen en wordt de bezoekerscapaciteit beperkt d.m.v timeslots. Wij adviseren u dan ook om zelf hierover tijdig
informatie in te winnen.

Indien u met eigen vervoer komt: parkeren Eiermarkt (6 min. lopen tot schip) €11,- per 24 uur.

Nijmegen vanaf een luxe cruiseschip

Midden in het centrum van Nijmegen ligt het luxe cruiseschip MS Verdi aangemeerd. Een ideale uitvalsbasis om deze leuke stad te ontdekken! Wij bieden u dan ook een unieke ervaring door te overnachten op dit schip waarbij u geniet van private dining: u heeft de beschikking over 2 hutten waarbij er in één hut uw ontbijt en diner geserveerd wordt. Op deze manier kunt u er even lekker tussenuit maar toch geheel volgens de richtlijnen van het RIVM betreffende coronamaatregelen.

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland en vol met monumenten en bezienswaardigheden. Wij bieden u de kans om in twee of drie dagen deze leuke stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld De Lange Hezelstraat, onbetwist de leukste en gezelligste straat van Nijmegen. De straat is rijk gevuld met winkels, terrasjes en restaurants. Wie het bruisende centrum even wil ontvluchten maakt een heerlijke wandeling door het groene Kronenburgerpark. Een bezoek aan Museum het Valkhof is ook een aanrader, u leert hier alles over de geschiedenis van Nijmegen die terug reikt tot het Romeinse Rijk. Ook is er een interessant fietsmuseum wat vlakbij het cruiseschip ligt.

Natuurlijk mag een minicruise over de Waal niet ontbreken en deze is inbegrepen! De minicruise voert ons langs het rivierlandschap van de Waal en het prachtige natuurgebied de Ooijpolder. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur.

Let op: Momenteel is het bij veel musea en andere bezienswaardigheden verplicht vooraf online een ticket
te kopen en wordt de bezoekerscapaciteit beperkt d.m.v timeslots. Wij adviseren u dan ook om zelf hierover tijdig
informatie in te winnen.

Indien u met eigen vervoer komt: parkeren Eiermarkt (6 min. lopen tot schip) €11,- per 24 uur.

Nijmegen vanaf een luxe cruiseschip

Midden in het centrum van Nijmegen ligt het luxe cruiseschip MS Verdi aangemeerd. Een ideale uitvalsbasis om deze leuke stad te ontdekken! Wij bieden u dan ook een unieke ervaring door te overnachten op dit schip waarbij u geniet van private dining: u heeft de beschikking over 2 hutten waarbij er in één hut uw ontbijt en diner geserveerd wordt. Op deze manier kunt u er even lekker tussenuit maar toch geheel volgens de richtlijnen van het RIVM betreffende coronamaatregelen.

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland en vol met monumenten en bezienswaardigheden. Wij bieden u de kans om in twee of drie dagen deze leuke stad te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld De Lange Hezelstraat, onbetwist de leukste en gezelligste straat van Nijmegen. De straat is rijk gevuld met winkels, terrasjes en restaurants. Wie het bruisende centrum even wil ontvluchten maakt een heerlijke wandeling door het groene Kronenburgerpark. Een bezoek aan Museum het Valkhof is ook een aanrader, u leert hier alles over de geschiedenis van Nijmegen die terug reikt tot het Romeinse Rijk. Ook is er een interessant fietsmuseum wat vlakbij het cruiseschip ligt.

Natuurlijk mag een minicruise over de Waal niet ontbreken en deze is inbegrepen! De minicruise voert ons langs het rivierlandschap van de Waal en het prachtige natuurgebied de Ooijpolder. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur.

Let op: Momenteel is het bij veel musea en andere bezienswaardigheden verplicht vooraf online een ticket
te kopen en wordt de bezoekerscapaciteit beperkt d.m.v timeslots. Wij adviseren u dan ook om zelf hierover tijdig
informatie in te winnen.

Indien u met eigen vervoer komt: parkeren Eiermarkt (6 min. lopen tot schip) €11,- per 24 uur.

In de sporen van de Bokkenrijders

Zo’n 250 jaar geleden werd Limburg en omgeving opgeschrikt door overvallen toegeschreven aan een grote goddeloze bende: de Bokkenrijders! We maken een tocht met een deskundige van het Bokkenrijdersgenootschap. Wij bezoeken prachtige kastelen in Limburg en Burg Rode in Duitsland. We proberen u aan het eind van de dag een goede kijk gegeven te hebben op het fenomeen Bokkenrijders.

We starten onze tocht in Kasteel Hoensbroek, we brengen een bezoek aan de kerkers van het kasteel. U kunt hier ook direct genieten van een kop koffie met vlaai. We rijden verder naar Kerkrade en brengen een bezoek aan Kasteel Erenstein. Na de nodige uitleg vervolgen wij onze route naar abdij Rolduc. Aansluitend wandelen we een kwartiertje door het bos en steken de Duitse grens over. Bij Burg Rode worden we al opgewacht en kunnen we de Burg ook bezichtigen met een rondleiding. We gaan verder naar Kasteel Terborgh waar een aantal Bokkenrijders gevangen werden genomen. Voordat we deze bezoeken, geniet u eerst nog van een heerlijke lunch. Langzaam komen we bij het laatste gedeelte van deze dag, Oud-Elsloo waar wij een korte wandeling zullen maken. Wij sluiten deze boeiende dag af met een buffet met heerlijk Limburgs zuurvlees, saté met pindasaus, rijst of frites en salade.

Reisprogramma:
09.00 uur: koffiestop en bezoek kerkers
13.00 uur: lunch
17.15 uur: diner
18.45 uur: aanvang terugreis

Soldaat van Oranje Theaterhangaar Katwijk

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken, Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Meer weten over dit bijzondere verhaal? Bekijk hier alvast een voorproefje.

Reisprogramma:
Na een vrije ochtend in Leiden, bezoekt u de musical Soldaat van Oranje in de Theaterhangaar te Katwijk.
Om 12:45 uur vertrekt de touringcar vanaf Leiden naar Katwijk. Aanvang musical Soldaat van Oranje is om 14:00 uur. Direct na afloop vertrekt de touringcar terug naar de opstapplaatsen.

De opstaptijd is tussen 06.00 uur en 08.15 uur, afhankelijk van uw opstapplaats.

Ter informatie: voor dagtochten geldt dat wij minimaal 4 personen voor een opstapplaats nodig hebben. Indien wij dit aantal niet bereiken, kan het zijn dat wij genoodzaakt zijn om de opstapplaats te wijzigen.