Wenen, cultuur en muziek

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekiajk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Stift Melk – Wachau
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 50,- en € 110,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 4 | Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. In de late middag gaan we naar het Donaupark, waar u met één van de snelle liften de 250 meter hoge Donautoren op kunt gaan (entree ca. € 18,-). Vanaf uitkijk platform bovenaan de top heeft u een schitterend uitzicht over Wenen. Vanavond (of één van de andere avonden) is er een muziekavond in het hotel.

Dag 5 | Wenen
Een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Magische kerstsfeer in Wenen

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekijk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner al voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Wenen
Vandaag heeft u een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’. Tijdens een wandeling over de kerstmarkt op de Rathausplatz komt u volop in de kerststemming. Geniet van de heerlijke Glühwein, geroosterde kastanjes en andere lekkernijen.

Dag 4 | Stift Melk – Wachau – Eerste Kerstdag
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 70,- en € 110,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 5 | Schönbrunn – Tweede Kerstdag
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. Een wandeling over de gezellige kerstmarkt bij Schloss Schönbrunn mag zeker niet ontbreken. Feestelijk gedecoreerde stands tonen er de prachtigste kerstgeschenken en decoraties.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Matrei am Brenner in het Wipptal

Matrei am Brenner ligt in één van de mooiste regio’s van Oostenrijk, het Wipptal. Een bijzondere plek om de gezelligste dagen van het jaar door te brengen. Met een beetje geluk is het Wipptal bedekt onder een prachtige sneeuwlaag. De eigenaren van hotel Krone zijn met recht trots op ‘hun’ bergwereld. Dit zult u beslist merken aan hun enthousiasme tijdens uw verblijf. In deze periode zorgt de lokale bevolking voor een heuse kerstsfeer. Huizen zijn prachtig versierd en overal fonkelen lichtjes. Dankzij de schitterende omgeving hoeven we niet ver te rijden om toch veel te kunnen zien.

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland rijden we naar Hotel Krone in Matrei am Brenner. Bij aankomst worden we door de hotelier verwelkomd met een welkomstdrankje.

Dag 2 | Innsbruck
De stad is geheel gehuld in kerstsfeer en in het centrum prijkt een enorme kerstboom. We bezoeken de Grassmayr Glockengießerei. Hier maken wij kennis met het ambacht van klokken gieten. Vervolgens een stadswandeling met bezichtiging van de St. Jakob Dom. Hierna heeft u zelf de tijd om door de prachtig versierde straten te dwalen. Na terugkomst in het hotel wacht ons een gezellige kerstviering met muziek, Tiroler Krapfen en punch. ’s Avonds heeft u de gelegenheid om de avondmis te bezoeken.

Dag 3 | Seefeld
Na het ontbijt vertrekken we richting Seefeld. Hier staat een paardenslee klaar die ons meeneemt voor een onvergetelijke tocht door de beeldschone omgeving. Geniet van de schitterende natuur terwijl de paarden de slee langzaam door het prachtige landschap laten glijden. ’s Middags kunt u Seefeld en zijn romantische kerstmarkt met gezellige houten kraampjes, op eigen gelegenheid verkennen.

Dag 4 | Vrije dag
Een vrije dag in Matrei. Wat dacht u van een bezoek aan Bedevaartklooster Maria Waldrast? Of misschien verkent u liever de nabije omgeving. Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven. ’s Middags is er koffie met gebak in het hotel en kunt u een film over de regio kijken. Na het avondeten kunt u deelnemen aan de ‘Stefani’ dansavond.

Dag 5 | Dorpswandeling – Steinach
In de ochtend neemt de hotelier ons mee voor een wandeling door de prachtige omgeving. ’s Middags rijden we naar Steinach. Hier kunt u gratis het Infocenter Tunnelwelten bezoeken, waar u alles te weten komt over de aanleg van de spoortunnel tussen Oostenrijk en Italië.

Dag 6 | De valleien van het Wipptal
Onder begeleiding van een lokale reisleider maken wij een tocht door de mooie omringende dalen zoals het Gschnitztal en Obernbergtal. Na het avondeten een gezellig samenzijn rond de vuurkorf met een verwarmend drankje en Kaiserschmarren.

Dag 7 | Schmirntal
Samen met de hotelier brengen we een bezoek aan het Schmirntal. Hier maken we een gezellige wandeling door de schitterende omgeving en brengen een bezoek aan de Stadler Alm.

Dag 8 | Brixen
Deze middeleeuwse stad is de oudste stad van Südtirol. In de historische binnenstad, met haar oude straatjes, pleintjes en priëlen, treft u tal van bezienswaardigheden aan. Bekijk bijvoorbeeld het marktplein en de Domkerk. Het plein is omringd door historische gebouwen, knusse cafeetjes en de Hofburg; het vroegere prins-bisschoppelijke paleis. Na het avondeten in het hotel heeft u de mogelijkheid mee te gaan naar het ‘Vorsilvesterkonzert’ in het nabijgelegen Pfons. Aanvang 20.00 uur. Entree is gratis en inclusief een glaasje Sekt.

Dag 9 | Kufstein
We brengen vandaag een bezoek aan Kufstein ‘de parel van Tirol’. Geniet van de mooie oude stad met haar historische Middeleeuwse Römerhofgasse laan. U kunt bijvoorbeeld met de Panoramabahn van het stadscentrum direct naar de prachtig gelegen vesting. (entree ca. € 14,- p.p.) Neem een kijkje in de interessante geschiedenis. Bij genoeg interesse kunnen we op de terugweg nog naar Wattens, met het wereldberoemde ‘Swarovski Kristallwelten’. Een bezoek aan dit bijzondere museum is een ware beleving. Loop door de prachtige kristalkamers en laat u betoveren door de magische wereld van Swarovski (entree ca. € 23,-). ’s Avonds is er in het hotel een oudejaarsavond- galadiner met muziek en dans. Onder het genot van een glaasje Sekt luiden we om middernacht het nieuwe jaar in.

Dag 10 | Vrije dag
We genieten bij het ontbijt na van het oudejaarsavond-gala. De rest van de dag bent u vrij. Mocht u bij het hotel blijven, dan staat u nog wat leuks te wachten, want rond 11.00 uur marcheert de ‘Musikkapelle’ van Matrei door de straten en speelt een Nieuwjaarsserenade voor het hotel.

Dag 11 | Terugreis
Na het ontbijt staat de bus klaar om u terug te brengen naar Nederland, nagenietend van alle indrukken.

Altenmarkt met dag Salzburg

Tussen de Dachsteiner Alpen en de Radstädter Tauern vinden we Altenmarkt im Pongau. Al jaren is dit in zowel de winter als de zomer één van de meest geliefde reizen uit ons programma, onder meer door de hartelijke ontvangst in het hotel. Hotel Lebzelter is gelegen aan het gezellige marktplein. Het hotel, de plaats en de excursies staan garant voor een geslaagde kerstreis.

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur/reisleider. Vervolgens rijden we met verschillende koffiestops naar het hotel voor een korte incheck en het diner.

Dag 2 | Altenmarkt
’s Ochtends neemt de hotelier ons mee wandelen door Altenmarkt. In de middag brengen we eerst een bezoek aan het Heimatmuseum. Dit pand is in 1408 gebouwd en diende oorspronkelijk als onderkomen voor de mijnwerkers. Later werd het in gebruik genomen als verpleeghuis. In 1970 is het omgebouwd tot het huidige museum. U krijgt hier een goede indruk van het leven van vroeger in Altenmarkt. Aansluitend krijgt u een rondleiding door de kerk (kosten totaal ca. € 7,-).

Dag 3 | Salzburg
Stad van Mozart, van de Sound of Music, van weelderige barok. Allemaal terechte benamingen voor het mooie Salzburg. Tevens treft u hier een gezellige kerstmarkt aan met allerlei lekkernijen. De sfeervolle kerstlichtjes en de gezellig ingerichte etalages geven de stad een bijzonder romantische kerstsfeer. Maar Salzburg heeft zo veel meer te bieden. Het indrukwekkende kasteel Hohensalzburg en de stiftskerk Sankt Peter zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bezienswaardigheden. Het centrum van Salzburg is niet toegankelijk voor touringcars, onze chauffeur zet u zo dichtbij mogelijk af. We maken een stadswandeling met een lokale gids en daarna heeft u vrije tijd. Geniet van de kerstsfeer op de Christkindlmarkt aan de Domplatz en de Residenzplatz. Vergeet ook niet de Mozartkugel te proeven, hier is Salzburg beroemd om!

Dag 4 | Wolfgangsee
Na het ontbijt vertrekken we richting het beroemde St. Wolfsgang aan de Wolfgangsee, gelegen in het mooie Salzkammergut. St. Wolfgang wordt gekenmerkt door nauwe straatjes, idyllische huizen en prachtige uitzichtpunten over het meer. In het centrum is het heerlijk vertoeven. De belangrijkste bezienswaardigheid is het hotel ‘im Weissen Rössl’, waar zich de gelijknamige beroemde operette afspeelde.

Dag 5 | Vrije dag
Vandaag heeft u een vrije dag. Het hotel ligt midden in het centrum van Altenmarkt, dus mogelijkheden genoeg. Neem bijvoorbeeld de lokale bus naar Zauchensee. Hier kunt u heerlijk wandelen of de kabelbaan nemen naar de Gamskogelhütte op 1900 meter hoogte (kosten ca. € 21,- retour). Vanaf het zonneterras heeft u een panoramisch uitzicht. ’s Avonds heeft u de mogelijkheid om de kerstmis bij te wonen in de naast het hotel gelegen kerk.

Dag 6 | Grossarl of Zell am See
Afhankelijk van het weer brengen we een bezoek aan Grossarl of Zell am See. In elk geval rijden we een mooie route door de prachtige natuur van Oostenrijk en kunt u genieten van prachtige uitzichten.

Dag 7 | Königssee
Een mooie tocht naar de Königssee, het diepste en schoonste meer van Duitsland met een lengte van circa zes kilometer. De Königssee wordt omringd door hoge rotswanden, wat zorgt voor een sprookjesachtige uitstraling. De omgeving nodigt uit tot het maken van een heerlijke wandeling door het winterse landschap. Of maak een boottocht over de prachtige Königssee en geniet vanaf het water van het betoverende landschap (kosten ca. € 22,-).

Dag 8 | Terugreis
We zijn aangekomen aan het einde van deze kerstreis. Na het ontbijt laten we Altenmarkt im Pongau achter ons en rijden we via Duitsland, met meerdere stops onderweg, terug naar Nederland.

Altenmarkt met dag Salzburg

Dit is al jaren één van de meest geliefde reizen uit onze brochure, onder meer door de hartelijke ontvangst in het hotel en het verblijf midden in het gezellige Altenmarkt im Pongau. We bieden u een afwisselend programma met mooie bustochten, heerlijke wandelingen in de prachtige natuur en het interessante Salzburg. Vergeet niet om geschikte wandelschoenen mee te nemen!

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland rijden we naar Oostenrijk.

Dag 2 | Unterhofalm of Oberhofalm
De hotelier neemt ons mee voor een wandeling door Altenmarkt. ’s Middags bezoeken we een bergweide met Almhütte. Hier kunt u een korte wandeling maken of een drankje nuttigen. Afhankelijk van het weer rijden we naar de Rossbrand, de Unterhofalm of de Oberhofalm (tol ca. € 2,-). Er wacht een middag vol schitterende uitzichten.

Dag 3 | Hochköniggebergte – Zell am See
Vanaf Mülbach rijden we naar berghotel Arthurhaus voor een prachtig uitzicht over de Hohe Tauern en het Dachsteinmassief. We vervolgen onze weg over bergpas Filzensattel naar Saalfelden. ’s Middags bezoeken we Zell am See, mooi gelegen aan de oevers van het gelijknamige meer. We rijden via het dal van de Salzach terug naar Altenmarkt.

Dag 4 | Wandeldag
Afhankelijk van de groep maken we, onder leiding van de hoteliers, een ontspannen wandeling naar Radtstadt (ca. 2 uur) of een pittige bergwandeling naar Haberstatt (ca. 5 uur). De groep wordt eventueel opgesplitst zodat beide wandelingen door kunnen gaan.

Dag 5 | Hallstatt – St. Wolfgang
We bezoeken één van de allermooiste stukjes van Oostenrijk: Hallstatt-Dachstein. Hallstatt heeft een spectaculaire ligging, ingeklemd tussen het Dachsteinmassief en de Hallstättersee. De pastelkleurige huizen en de hoge bergen weerspiegelen hier prachtig in het donkere water. In de middag gaan we naar St. Wolfgang, waar u heerlijk kunt wandelen langs het meer of een boottocht kunt maken. Neem ook een kijkje in de Wallfahrtskirche met haar vele kunstwerken.

Dag 6 | Salzburg
De stad van Mozart, van The Sound of Music, van weelderige barok; allemaal terechte benamingen voor het mooie Salzburg. Het indrukwekkende kasteel Hohesalzburg en de Stiftkirche Sankt Peter zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bezienswaardigheden. Het centrum van Salzburg is niet toegankelijk voor touringcars, onze chauffeur zet u zo dichtbij mogelijk af. We maken een stadswandeling met een lokale gids en daarna heeft u vrije tijd.

Dag 7 | Vrije dag in Altenmarkt
Deze vrije dag kunt u bijvoorbeeld de lokale bus nemen naar het hoog in de bergen gelegen Zauchensee. Vanaf hier kunt u een wandeling maken of de kabelbaan nemen naar de Gamskogelhütte op 1.900 meter hoogte (kosten ca. € 21,- retour). ’s Middags krijgt u in het hotel koffie met gebak aangeboden.

Dag 8 | Kaprun
Vanaf het bergdorpje Kaprun gaan we de bergen in met de Lärchwandschrägaufzug, de historische kabelspoorbaan. Vervolgens wordt u met shuttlebusjes naar de stuwmeren Wasserfallboden en Mooserboden op 2.000 meter hoogte gebracht (kosten ca. € 28,-). Boven kunt u een rondleiding over de stuwdam maken (kosten ca. € 6,50). Vanaf het terras van het restaurant heeft u een adembenemend uitzicht.

Dag 9 | Sankt Johann – Liechtensteinklamm – Jägersee
We rijden naar het leuke stadje St. Johann, na het bezoek rijden we verder naar de Liechtensteinklamm. In deze diepe kloof is een prachtige wandeling uitgezet over houten bruggen, langs steile rotswanden en watervallen (entree ca. € 12,-). U kunt er ook voor kiezen om in St. Johann te blijven, de bus haalt u later dan weer op. Terug rijden we via de prachtige Jägersee.

Dag 10 | Terugreis
Via Duitsland rijden we terug naar Nederland.

 

Donaucruise Linz tot Boedapest

Deze cruise brengt u over het meest populaire stuk van de Donau, van Passau tot Boedapest. We varen onder andere door het Wachaudal met haar groene heuvels en romantische dorpjes. Vanaf het ruime zonnedek geniet u van de langzaam ondergaande zon achter de heuvels van het betoverende landschap. We meren aan in de mooiste steden zoals Boedapest, Bratislava en Wenen.

Dag 1 | Heenreis – inschepen
Met diverse pauzestops rijden we naar Passau. We arriveren in de late namiddag, waarna we inschepen op de Carmen II. Het eerste diner staat al voor u klaar.

Dag 2 | Linz
Vroeg in de ochtend vertrek naar Linz. Het marktplein uit de 13e eeuw vormt het hart van deze historische stad. Hier bent u de middag vrij of maken we een prachtige excursie met onze touringcar naar de heuvels rond Linz. Prachtige uitzichten kunt u verwachten. In de late middag varen we weer een stuk naar Grein. Hier overnachten we.

Dag 3 | Melk & Dürnstein
Vroeg vertrek zodat we in de ochtend nog een bezoek kunnen brengen aan het goed bewaarde en indrukwekkende benedictijnenklooster Stift Melk (entree ca. € 16,-). In de middag varen we vanuit Melk richting het mooie, pittoreske stadje Dürnstein. Dürnstein is o.a. bekend uit het verhaal van Richard Leeuwenhart. In de avond varen we verder over het meest romantische deel van de Donau, een 30 kilometer lang stuk met prachtige beboste bergen, middeleeuwse kastelen en grote wijngaarden. In de avond komen we aan in Krems waar we vannacht zullen verblijven.

Dag 4 | Wenen
In de vroege ochtend varen we richting Korneuburg, vlak voor Wenen. Na de lunch aan boord van het schip hebben we in de middag vrije tijd om te genieten van de prachtige hoofdstad. U krijgt een rondrit met gids zodat u veel van de bezienswaardigheden (in vogelvlucht) kunt bekijken. ‘s Avonds heeft u de mogelijkheid om een concert bij te wonen (niet inbegrepen), of u kunt genieten op het schip. We verblijven vannacht in Wenen.

Dag 5 | Bratislava
Na het ontbijt varen we rustig richting Bratislava, waar we rond de middag aankomen. We meren aan in het centrum van de Slowaakse hoofdstad, gelegen in het zuidelijke deel van de Karpaten. Geniet van het oude stadscentrum, dat geheel in Barok stijl is. U kunt hier heerlijk genieten op een terrasje en het stadsleven tot zich nemen. Vervolgens maken we een wandeling met gids door de prachtige oude straatjes en steegjes. We verblijven vannacht in Bratislava.

Dag 6 | Esztergom
In de ochtend worden we wakker en genieten we van het landschap rondom de sluis bij Gabcikovo. Vervolgens genieten we deze dag op de Donau van het indrukwekkende landschap. We komen in de middag aan in Esztergom, waar we de kans krijgen om een van Europa’s grootste kathedralen te bewonderen. We verblijven vannacht in Esztergom.

Dag 7 | Boedapest
We genieten vandaag van een mooie ochtend op de Donau richting Boedapest, waar we rond de middag aankomen. Na de lunch aan boord gaan we met de bus naar de prachtige Hongaarse hoofdstad, waar we onder andere de Buda-kant verkennen. Hier genieten we van het uitzicht vanaf de Gellert heuvel voordat we naar de Pest-kant rijden en hier genieten van het Heldenplein, het Opera gebouw en het Parlementsgebouw. In de avond genieten we van het captain’s dinner aan boord.

Dag 8 | Uitschepen – Boedapest
We nemen deze ochtend afscheid van het schip en haar bemanning. De ochtend gebruiken we om nog een kort bezoek aan de binnenstad van Boedapest te brengen. Aan het eind van de ochtend rijden we naar Passau of omgeving voor diner en hotelovernachting.

Dag 9 | Terugreis
Helaas zit deze schitterende reis er weer op. Vandaag rijden we per touringcar terug naar Nederland.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Donaucruise van Zwarte Zee tot Linz

Wat een belevenis zal deze reis worden! Niet alleen schitterende steden zoals Wenen, Boedapest, Belgrado en Boekarest, maar ook top bezienswaardigheden zoals de IJzeren Poort en de Donaudelta.

Dag 1 | Heenreis
Met diverse pauzestops rijden we naar het overnachtingshotel in de buurt van Passau, Zuid-Duitsland. We overnachten op basis van halfpension.

Dag 2 | Tatabánya
Van Passau rijden we langs Wenen naar de omgeving van Tatabánya in Hongarije, waar we overnachten op basis van halfpension.

Dag 3 | Sibiu
Een mooie tocht dwars door Hongarije. We passeren de grens met Roemenië en rijden langs Timisoara naar Sibiu. In de omgeving van deze plaats overnachten we op basis van halfpension.

Dag 4 | Tulcea – inschepen
Dwars door Roemenië en langs Boekarest rijden we naar Tulcea. Aan het eind van de middag zullen we arriveren en kennis maken met ons cruiseschip. We gaan hier aan boord van de CarmenI I. Vanavond zal het eerste diner van deze reis aan boord plaatsvinden. We verblijven vannacht in Tulcea.

Dag 5 | Donaudelta richting Boekarest
We vertrekken ‘s ochtends vroeg uit Tulcea en varen naar Sulina, direct aan de Zwarte Zee. Onderweg varen we door een natuurreservaat dat door Unesco is geclassificeerd als Biosfeergebied. We komen aan in Sulina waar we het schip keren om te beginnen aan de reis naar Boekarest.

Dag 6 | Boekarest
Bij Oltenita stappen we in de touringcar voor een dagje Boekarest. De hoofdstad van Roemenië werd ruim 500 jaar geleden gesticht. We ontdekken Boekarest door middel van een rondleiding door de hoofdstad van Roemenië. De Carmen II is inmiddels naar Svishtov gevaren, waar we voor het diner aan boord stappen. De lunch is niet inbegrepen.

Dag 7 | Sofia
We varen verder over de Donau richting stuwdam ‘de IJzeren Poort’. Onderweg stoppen we bij Lom, waar we van boord gaan om een excursie te maken naar de hoofdstad van Bulgarije: Sofia, één van de oudste hoofdsteden van Europa. We ontdekken Sofia door middel van een rondleiding. De Carmen II is inmiddels naar Vidin gevaren, waar we aan het einde van de middag aan boord stappen. De lunch is vandaag niet inbegrepen.

* let op, de rijtijd naar Sofia is bijna 3 uur enkel. Een pittige excursie. U kunt ook aan boord blijven en na de lunch meevaren naar Vidin.

Dag 8 | Lepenski Vir – IJzeren Poort
In de ochtend passeren we de beroemde ‘IJzeren Poort’, de kloof tussen de Karpaten en de Balkan. Het meest spectaculaire deel van deze kloof wordt de ‘Heksen-ketel’ genoemd, omdat het water dat gevangen zit tussen de hoge bergwanden hier lijkt te koken en te kolken. ’s Middags rijden we langs Donji Milanovac, waar we het archeologisch centrum Lepenski Vir bezoeken, met vondsten uit enkele van de oudste nederzettingen langs de Donau. ’s Avonds varen we door richting Belgrado.

Dag 9 | Belgrado
In de ochtend komen we aan in Belgrado en maken we een rondrit door de hoofdstad van Servië. In de middag varen we verder richting Novi Sad waar we langs het kasteel van Petrovaradin varen, dat hoog boven Novi Sad uittorent.

Dag 10 | Wijnproeverij in Villany
‘s Ochtends worden we wakker in Mohacs in Hongarije. Met de touringcar rijden we naar het nabijgelegen wijngebied Villany, waar we een van de lokale wijnhuizen bezoeken. Hier genieten we van een wijnproeverij en rondleiding (exclusief). In de middag varen we verder richting Boedapest.

Dag 11 | Boedapest
Rond 07.00 arriveren we in het prachtige Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. We maken een mooie stadstour, waarna we voor de lunch terugkeren op het schip. Vervolgens maken we het tweede deel van de rondrit door deze mooie stad. In de avond varen we verder richting Bratislava.

Dag 12 | Bratislava
In de middag komen we aan in Bratislava. We genieten hier van een rondwandeling door de oude straatjes en gezellige steegjes in het centrum. We varen rond middernacht door richting Wenen.

Dag 13 | Wenen
In de ochtend komen we aan in Korneuburg, vlakbij Wenen. Na het ontbijt gaat we van boord voor een rondleiding door Schloss Schönbrunn, de trots van de stad. Na de lunch aan boord van het schip maken we een stadsrondrit, waar een gids u de mooiste bezienswaardigheden laat zien. Aan het einde van de middag gaan we aan boord van het schip. Rond middernacht varen we richting de Wachau.

Dag 14 | Wachau en Melk
In de ochtend genieten van het meest romantische deel van de Donau, de Wachau. We komen in de loop van de ochtend aan in Melk, hier kunt u het benedictijnenklooster Stift Melk bezoeken. In de middag varen we weer verder richting Linz.

Dag 15 | Uitschepen – Terugreis
In Linz nemen we al vroeg in deze ochtend afscheid van het schip en haar bemanning. Met voldoende stops onderweg rijden we terug naar Nederland.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Wenen, muziek en cultuur

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekijk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Stift Melk – Wachau
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 50,- en € 110,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 4 | Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. In de late middag gaan we naar het Donaupark, waar u met één van de snelle liften de 250 meter hoge Donautoren op kunt gaan (entree ca. € 18,-). Vanaf het restaurant bovenaan de top heeft u een schitterend uitzicht over Wenen. Vanavond (of één van de andere avonden) is er een muziekavond in het hotel.

Dag 5 | Wenen
Een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

De mooiste dalen van Oostenrijk

Het Paznauntal staat niet alleen bekend om zijn hoge bergketens, bijna allemaal over de drieduizend meter hoog, maar ook om zijn gastvrije bevolking. We verblijven in het plaatsje See, aan het begin van het dal gelegen en omringd door bergen. Een perfecte plaats als startpunt voor vele wandelingen. Hotel Mallaun is een ideale accommodatie om te ontspannen en een prima startpunt voor de prachtige excursies.

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we met diverse pauzes richting Oostenrijk. Op tijd voor het diner komen we aan bij hotel Mallaun in See, waar we hartelijk verwelkomd worden door familie Mallaun.

Dag 2 | Ötztal – Stuibenfall
Wie kent hem niet: Ötzi, de Gletsjermummie, die in 1991 het Ötztal op zijn kop heeft gezet. Naar aanleiding hiervan werd het Ötzidorf gebouwd, een openluchtmuseum. Tijdens het bezoek ontdekken we het leven van 4000 voor Chr. (entree ca. € 10,-). Vanuit de steentijd verplaatsen wij ons naar een waar natuurspektakel: de Stuibenfall Umhausen. Dit is de hoogste waterval van Tirol met een hoogte van maar liefst 159 meter.

Dag 3 | Kaunertaler Gletsjer Panoramastrasse
Na het ontbijt maken we een een prachtige natuurtocht (kosten tol ca. € 7,-). Via Prutz rijden we naar Feichten waar wij de Kaunertaler Gletscherstrasse nemen. Deze weg loopt langs het prachtige alpine landschap met hoge bergen, groene weiden, kristalheldere beekjes en kleine dorpjes. Een waar hoogtepunt op deze alpenweg is de Gepatschstausee, het grootste stuwmeer van West-Oostenrijk. Het meer is ontstaan door de bouw van de Gepatschdam, een stuwdam in de rivier de Gepatsch. De dam werd gebouwd om energie op te wekken en om de rivier te reguleren. Het einddoel van de route is de gletsjer van de Weissenseeferners op maar liefst 2750 meter hoogte.

Dag 4 | Drielandentocht
Vandaag zien wij zowel Oostenrijk, Italië als Zwitserland. Via het Oberinntal, Pfunds en Nauders komen wij in het Italiaanse Malles Venosta aan. Vijf oude torens beheersen het silhouet van Malles. We rijden via de Ofenpas naar Zwitserland. Deze hoge bergpas (2149 m) ligt in het Zwitserse Graubünden en snijdt dwars door het Schweizerischer Nationalpark, het enige nationale park van Zwitserland.

Dag 5 | Vrije dag in See
Een dag om heerlijk te ontspannen. See ligt in het Paznauntal, een vallei in het westen van Oostenrijk. Het Paznauntal is bekend om zijn prachtige alpine landschap met hoge bergen, groene weiden en kristalheldere beekjes. U kunt vandaag gebruik maken van de faciliteiten van het hotel of bijvoorbeeld een mooie wandeling maken. Vanaf het hotel starten diverse wandelroutes.

Dag 6 | Passentocht
Via Imst rijden we de historische Fernpas, een route die al door de Romeinen werd gebruikt. Vervolgens rijden we via het Namloser tal voor een stop naar de luxe plaats Lech. We rijden terug via de Arlbergpas.

Dag 7 | Silvretta Hochalpenstrasse
Na het ontbijt beginnen we aan de laatste, opnieuw schitterende, rit van deze reis. Eerst naar Galtür in het Paznauntal. Na de afdaling over de spectaculaire Silvretta Hochalpenstrasse rijden we door het Montafondal. De Silvretta Hochalpenstraße is één van de hoogste wegen in de Alpen, met een hoogste punt van 2.032 meter boven zeeniveau. Via Bludenz terug naar Landeck (tol ca. € 4,50).

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Via Duitsland, met meerdere stops onderweg, rijden we naar Nederland.

Vorarlberg, reis door vier landen

Het Vorarlberg ligt in het uiterste westen van Oostenrijk, tussen de Bodensee en de Arlberg. Deze regio staat bekend om zijn mooie natuur, hoge alpen en gezellige plaatsjes. Vanuit Hotel Engel, gelegen in Mellau, maken we verschillende excursies in de regio. Dankzij de gunstige ligging van het Vorarlberg brengen we ook een bezoek aan Duitsland, Zwitserland én Liechtenstein.

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland rijden we naar Mellau in Oostenrijk.

Dag 2 | Feldkirch – Vaduz
Feldkirch is één van de mooiste middeleeuwse stadjes van Oostenrijk. U vindt hier geplaveide straatjes met bogengalerijen en pastelkleurige huizen. Vervolgens naar de hoofdstad van Liechtenstein: Vaduz. De blikvanger is het kasteel dat hoog boven de stad uittorent, waar de vorst Hans Adam II woont. Ontdek de stad bijvoorbeeld met het stadstreintje (niet in oktober). Tijdens de 35 minuten durende rit ziet u de belangrijkste bezienswaardigheden (ca. CHF 11,- omgerekend ca. € 11,-).

Dag 3 | Chur – Arosa
Chur is de oudste stad van Zwitserland en was de toegangspoort tot belangrijke handelsroutes en alpenpassen. Deze hoofdstad van Graubünden ligt midden in een indrukwekkend berglandschap en heeft een doolhof van steegjes en historische gebouwen. U kunt hier de Rhätische Bahn naar Arosa nemen (ca. CHF 31,- retour, omgerekend ca. € 32,-). Tijdens deze ruim één uur durende treinrit wordt een hoogteverschil van 1.000 meter overwonnen. U zult genieten van de prachtige uitzichten! Vanuit Chur rijden we terug naar het hotel.

Dag 4 | Silvretta Hochalpenstrasse
Via Bludenz naar de spectaculaire Silvretta Hochalpenstrasse (tol ca. € 4,50). Deze Alpenweg verbindt het Montafon in Vorarlberg met het Paznauntal in Tirol. Verwacht 34 haarspeldbochten naar de Bielerhöhe op 2.032 meter hoogte. We rijden helemaal naar boven tot aan het stuwmeer. Hier krijgt u de gelegenheid om te lunchen en een wandeling te maken.

Dag 5 | Vrije dag
Vandaag een vrije dag. De omgeving van Mellau is uitermate geschikt voor het maken van wandelingen. Ook kunt u bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar Dornbirn gaan. Dit is de grootste stad van het Vorarlberg. Interessant is onder meer de Marktplatz met het Rote Haus en de Sankt Martin kerk. Met de gondelbaan kunt u naar de top van de Karren (ca. € 15,- retour). Vanaf het terras van het bergrestaurant heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving.

Dag 6 | Silbertal – Bludenz
We rijden naar Silbertal, waar u heerlijk kunt wandelen of met de Kristbergbahn hoger de bergen in kunt gaan (ca. € 18,- retour). De middag brengen we door in Bludenz, met leuke winkeltjes en statige 17e-eeuwse koopmanshuizen. Zoetekauwen willen wellicht naar het ‘Milka Lädele’, het kleine museum en de fabrieksoutlet van het beroemde chocolademerk. Hier komt u eindelijk te weten waarom de ‘Milka-koe’ lilakleurig is…

Dag 7 | Lindau
Het Duitse Lindau is schitterend gelegen op een eiland in de Bodensee. Aan de kerken met hun uivormige koepels en de fraaie muurschilderingen op de huizen is nog goed te zien dat de handel met Italië hier een zekere welvaart bracht. Tip: maak een boottocht over de Bodensee. Het is ook leuk om de vuurtoren te beklimmen voor een geweldig uitzicht over de omgeving.

Dag 8 | Terugreis
Via Duitsland rijden we met diverse pauzestops terug naar Nederland.

Gezellig Zillertal in Tirol

Zell am Ziller ligt in het historische hart van het Zillertal. Het heeft een gezellig centrum met vele winkeltjes en cafés en staat bekend als een paradijs voor wandelaars. We overnachten in het zeer goede 3-sterren superior hotel Englhof, dat beschikt over een bar met de op één na grootste verzameling sterke drank van Oostenrijk. U kunt hier dan ook genieten van meer dan 1.360 verschillende drankjes, denk hierbij aan heerlijke cocktails, zeldzame soorten sterke drank, wijn en champagne.

Dag 1 | Heenreis
Met meerdere stops onderweg, rijden we via Duitsland naar Oostenrijk. Bij aankomst in hotel Englhof staat het diner al voor ons klaar.

Dag 2 | Wilder Kaiser
’s Ochtends heeft u vrije tijd om even op verkenning te gaan in Zell am Ziller. Om 10.30 uur vertrekken we richting Kuftstein, we rijden langs de bergketen de Wilder Kaiser. In de imposante Kufsteiner Vesting wordt elke dag om 12.00 uur het Heldenorgel bespeeld, wat tot zes kilometer verderop in het dal te horen is. ’s Middags maken we een stop in het plaatsje St. Johann alvorens we terugkeren naar het hotel.

Dag 3 | Fügen – Rattenberg
Het Zillertal is een belangrijk oord voor de melkveehouderij en daar hoort uiteraard een bezoek aan een kaasmakerij bij. We bezichtigen een kaasmakerij in Fügen. Aansluitend een bezoek aan Rattenberg, ook wel ‘de kleinste stad van Oostenrijk’ genoemd. Het staat bekend om zijn middeleeuwse centrum met gekleurde huisjes en talrijke glasblazerijen en bijbehorende winkels. In Kramsach bekijken we de ‘vrolijke begraafplaats zonder doden’, een verzameling ijzeren grafkruizen met bijzondere, veelal humoristische grafinscripties.

Dag 4 | Tuxertal
Vandaag gaan we naar het dorpje Hintertux, op 1.500 meter hoogte aan het einde van het Tuxertal. U heeft hier de mogelijkheid om met een kabelbaan in drie etappes omhoog te reizen tot 3.250 meter hoogte (kosten ca. € 42,50). U kunt hier heerlijk wandelen en het uitzicht vanaf het panoramaterras is adembenemend. We rijden terug via het dorpje Finkenberg.

Dag 5 | Viermerentocht
Onder leiding van een Duitstalige gids maken we een prachtige tocht langs vier meren. In de goed toegankelijke Thiersee wordt veel gezwommen. De Tegernsee was al in de 19e eeuw een populaire bestemming bij de aristocratie. De iets minder bekende Schliersee is gelegen aan de rand van de Beierse Alpen en doet zeker niet onder voor de rest. Als laatste bezoeken we de Achensee, Tirols grootste meer met een prachtige ligging tussen de steile bergen.

Dag 6 | Vrije dag in Zell am Ziller
Vandaag een vrije dag. Maak een mooie wandeling of ga gezellig winkelen. Zell am Ziller heeft ruim 400 kilometer aan wandelpaden, variërend van lichte wandelingen tot zware bergtochten. U kunt ook een rit maken met een stoomlocomotief van de Zillertalbahn.

Dag 7 | Mayrhofen – Almabtrieb
Naar Mayrhofen, een van de populairste dorpen in Tirol, idyllisch gelegen op een hoogte van 630 meter. Rondom Mayrhofen liggen de bergen van de Tuxer- en Zillertaler Alpen met toppen tot boven de 3.000 meter. U bent hier vrij om zelf op verkenning te gaan. Wandel door het gezellige centrum en geniet van het prachtige uitzicht op één van de vele gezellige terrasjes. Tevens vindt hier vandaag de Almabtrieb plaats. De koeien komen uit de bergen en worden naar de stal gebracht even buiten Mayrhofen.

Dag 8 | Krimmler watervallen – bergpas Thurn
In het Nationale Park ‘Hohe Tauern’ kunt u prachtig wandelen langs de indrukwekkende Krimmler watervallen. Dit is met 380 meter de hoogste gefaseerde waterval van Europa! Het water stort hier in drie fasen van respectievelijk 140, 100, 140 meter naar beneden (entreekosten ca. € 5,-). Hierna rijden we over de bergpas Thurn (1.273 meter hoog) naar Kitzbühel, één van de meest prestigieuze skigebieden in Oostenrijk. Het oude centrum van deze bekende plaats heeft veel van haar oorspronkelijke charme behouden.

Dag 9 | Vipiteno
Via de Brennerstrasse komen we aan in Vipiteno, een van de mooiste stadjes van Noord-Italië. Het oude centrum heeft een stadstoren uit de 15e eeuw, chique boetiekjes en kleurrijke gevels.

Dag 10 | Terugreis
We zijn aangekomen aan het einde van onze reis. Via Duitsland, met meerdere stops onderweg, rijden we terug naar uw opstapplaatsen.

 

Westendorf in het Brixental

Westendorf ligt op een zonnig plateau midden in het Brixental, ver weg van het verkeerslawaai. Rondom deze plaats zien we de imposante bergwereld met toppen tot 2.400 meter. Ze bieden dan ook een onuitputtelijke wandel- en recreatiegebied. Daarnaast zijn de tradities in het dorp uniek. Het lijkt wel of ze overal een feestje van maken! Er wordt gedanst, gelachen en gevierd. Uiteraard met traditionele muziek.

Dag 1 | Heenreis
We verlaten de opstapplaatsen en beginnen aan de heenreis naar Oostenrijk. Onderweg maken we diverse stops voor een kopje koffie of maaltijd op eigen gelegenheid. Op tijd voor het diner arriveren we in Westendorf.

Dag 2 | Kufstein – Wilder Kaiser
’s Ochtends heeft u tijd om Westendorf te verkennen. Ooit bekroond tot ‘het mooiste groene en bloeiende dorp van Europa’ en dat is tegenwoordig nog altijd zo. Rond 11.00 uur vertrekken we naar Kufstein, zodat u om 12.00 uur kunt luisteren naar het Heldenorgel. ’s Middags maken we een mooie natuurtocht rond de ‘Wilder Kaiser’.

Dag 3 | Achensee – Gramai
Vandaag gaan we naar het grootste meer van Tirol, de turquoise Achensee. U kunt hier heerlijk wandelen of een boottocht maken. Vervolgens rijden wij via Pertisau naar de Gramai Alm, midden in het Karwendelgebergte op 1.263 meter hoogte. Geniet van werkelijk schitterende uitzichten!

Dag 4 | Wandeling Kundler Klamm – Wörgl
We gaan naar Mühltal-Wildschönau, het beginpunt van een mooie wandeling door de Kundler Kloof. De bus wacht u op in Kundl, zeven kilometer verderop. U kunt ook vanaf Mühltal de Wildschöner Bummelzug nemen (kosten ca. € 7,-), die tot de ingang van de Klamm rijdt. Dan is het nog slechts 2,5 kilometer wandelen tot Kundl. Op de terugreis stoppen we in Wörgl, een groter plaatsje aan een knooppunt van wegen.

Dag 5 | Berchtesgaden – Königssee
In het Nationale Park Berchtesgaden vinden we de onvergetelijke Königssee, omringd door steile rotswanden, met prachtig helder water. Dit is misschien wel de meest fotogenieke watervlakte van Duitsland! Een heerlijke omgeving om te wandelen.

Dag 6 | Museumfriedhof – Rattenberg – Alpbach
In Kramsach brengen we een bezoek aan het Museumfriedhof. Daarna gaan we naar Rattenberg, het oude glasblazersstadje. Het centrum bestaat uit een middeleeuwse voetgangerszone, waar ook de glasblazerijen liggen. Deze dag sluiten we af in Alpbach, in 1983 gekozen tot mooiste dorpje van Oostenrijk.

Dag 7 | Vrije dag
Westendorf is veel te leuk om geen vrije dag te hebben! Er is altijd wat te doen. Misschien wilt u winkelen, maar het is ook een aanrader om de kabelbaan naar de bergen te nemen en daar een heerlijke wandeling te maken.

Dag 8 | Rondrit – Krimmler watervallen – bergpas Thurn
Vandaag een schitterende rondrit. Eerst gaan we via het Zillertal naar Zell am Ziller. Vervolgens over de Gerlos Alpenstrasse naar Krimml, waar u een wandeling kunt maken om de hoogste (gefaseerde) watervallen van Europa te zien (entree ca. € 5,-). Via bergpas Thurn (1.273 meter hoog), tussen Mittersill en Kitzbühel gelegen, maken we de ronde af en komen we terug in Westendorf.

Dag 9 | Kitzbühel
Kitzbühel is één van de meest chique en trendy wintersportplaatsen van Oostenrijk, maar heeft toch haar historische charme weten te behouden. U vindt hier straatjes waarlangs zuurstokkleurige huizen staan met puntgevels. In het lokale museum is veel aandacht voor de beroemdste oudinwoner uit Kitzbühel, acteur en Olympisch skikampioen Toni Sailer.

Dag 10 | Terugreis
Via Duitsland rijden we terug naar Nederland.

Alpenrosenfest – reis van 16 juli
Op 22 juli vindt in Westendorf het jaarlijkse Alpenrosenfest plaats. Dit is een groot openluchtfeest in het centrum van het dorp dat in de vroege middag begint en tot middernacht duurt (entree ca. € 5,-). Onder het genot van lokale specialiteiten en heerlijk gekoelde drankjes kunt u genieten van diverse muziekgroepen. Volksmuziek of modern, er is voor iedereen iets bij.

Het kan voorkomen dat in verband met het Alpenrosenfest het dagprogramma voor deze reis iets aangepast wordt.

Nauders met Merano en de Reschensee

Onze uitvalsbasis tijdens deze reis is Nauders, gelegen langs de oude handelswegen over de Reschenpass en vlakbij het ‘Dreiländereck’. Hier grenzen Oostenrijk, Italië en Zwitserland aan elkaar. Tijdens deze reis maken we prachtige tochten over verschillende bergpassen, afgewisseld met stops in gezellige dorpjes. Tevens bezoeken we Innsbruck, een cultureel hoogtepunt in deze prachtige natuurreis!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we met diverse pauzes richting Oostenrijk. Op tijd voor het diner komen we aan bij Gasthof Kristall in Oostenrijk.

Dag 2 | Samnaun
In de ochtend kunt u op eigen gelegenheid Nauders verkennen. Vanaf Gasthof Kristall loopt u in vijf minuten naar het centrum. In de middag brengen we een bezoek aan het belastingvrije winkelparadijs Samnaun in Zwitserland.

Dag 3 | Merano
Via de Reschenpass rijden we naar het Italiaanse Merano. Onderweg maken we een stop in Graun, gelegen aan de Reschensee. Van ‘Alt Graun’ is alleen nog de kerktoren te zien die boven het water uitsteekt. De rest van het oorspronkelijke dorp ligt verzonken op de bodem van het stuwmeer. Kuuroord Merano staat bekend om het milde klimaat, waar zelfs subtropische planten het goed doen. Geniet van het uitzicht met palmen op de boulevard en gletsjers op de achtergrond.

Dag 4 | Bernina Express treinrit
We rijden door het prachtige Engadin dal naar Pontresina. U kunt vanaf hier met de Bernina Express naar Poschiavo reizen. De spectaculaire treinrit gaat over de Bernina pas en langs het kleine station Ospizio Bernina op 2253 meter hoogte (kosten ca. CHF 42,- omgerekend ca. € 43,-). We rijden van Poschiavo via de Ofenpass terug naar Nauders. Graag bij uw boeking opgeven of u deze treinrit wilt maken. De betaling hiervan kunt u ter plaatse bij de chauffeur voldoen.

Dag 5 | Kaunertaler Gletscherstrasse
We rijden één van de mooiste hooggebergte wegen in de Alpen, de Kaunertaler Gletscherstrasse (tol ca. € 7,-). Tijdens deze tocht geniet u van prachtige uitzichten over de omgeving en de eeuwige sneeuw op de toppen. De 26 kilometer lange panoramaweg heeft in totaal 29 bochten en overwint een hoogteverschil van bijna 1500 meter. De rit voert langs tal van bezienswaardigheden zoals de Gepatschstausee, het grootste stuwmeer van West-Oostenrijk.

Dag 6 | Vrije dag
Een dag om heerlijk te ontspannen in Nauders. Tip: een wandeling naar Berggasthof Parditsch. Een uurtje naar boven en drie kwartier naar beneden (vraag ter plaatse naar de openingstijden).

Dag 7 | Imst – Rosengartenschlucht
Vanuit het centrum van Imst kunt u een wandeling maken door de Rosengartenschlucht, een prachtige tocht langs steile rotswanden en door wilde natuur. Stevig schoeisel en een beetje conditie wordt aangeraden voor deze wandeling! U kunt natuurlijk ook het gezellige centrum van Imst gaan ontdekken. In het historische centrum ziet u vele prachtige herenhuizen in barokstijl. Het is één van de grootste plaatsen in Tirol met leuke winkels. Via Landeck met zijn authentieke centrum gaan we terug naar Nauders.

Dag 8 | Ötztal
Via de Ötztaler Gletscherstrasse (tol ca. € 6,-) gaan we naar de gletsjers Tiefenbachferner en de spectaculaire Rettenbachferner. Deze tolweg is met een hoogte van 2829 meter de hoogste verharde weg van de Alpen. Op de terugweg maken wij een stop in het plaatsje Ötz, dat een gezellig centrum heeft met leuke terrasjes.

Dag 9 | Innsbruck
De hoofdstad van Tirol heeft schitterende bezienswaardigheden, zoals de Hofkirche met het prachtige mausoleum van keizer Maximiliaan I en het Tiroler Volkskunstmuseum, dat bekend staat als het mooiste in zijn soort in Europa. Liefhebbers van moderne architectuur zullen wellicht een ritje willen maken met de Hungerburgbahn, de kabelspoorweg die het centrum met buitenwijk Hungerburg verbindt. De vier stations langs de route zijn in 2007 ontworpen door de wereldberoemde architecte Zaha Hadid.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Via Duitsland, met meerdere stops onderweg, rijden we naar Nederland.

Karinthië, bergen en meren

Al ruim 30 jaar komen we in het prachtige Karinthië en nog steeds is het een van onze populairste reizen! Het is zowel de meest zonnige deelstaat van Oostenrijk, als ook de meest waterrijke met maar liefst 1.270 meren. De grootste meren zijn de Wörthersee, Weissensee en de Millstätter See. De zuidelijke ligging en de vele zonuren zorgen voor een mediterraans klimaat in deze regio. Naast de prachtige natuur en het fijne klimaat, kunt u avondvertier vinden in een aantal gezellige bars in het dorp.

Dag 1 | Heenreis
Dwars door Duitsland rijden we richting Oostenrijk. We komen in de late avond aan in Oberdrauburg.

Dag 2 | Oberdrauburg – Weissensee
Een rustige ochtend. Na het ontbijt maken we tijdens een wandeling kennis met Oberdrauburg. ’s Middags gaan we naar de Weissensee, het schoonste meer van de Alpen, gelegen op een hoogte van 930 meter. Een prachtig meer waar u heerlijk kunt wandelen of bijvoorbeeld een boottocht kunt maken (kosten ca. € 15,-).

Dag 3 | Großglockner
De Großglockner is de hoogste berg van Oostenrijk. Op onze weg hiernaartoe maken we een stop in de bekende plaats Heiligenblut. Vervolgens over de Großglockner Hochalpstrasse (tol ca. € 6,50). Geniet van de bergweides, bossen en machtige bergen. Vanaf de Kaiser-Franz-Josef-Höhe, gelegen op 2.369 meter, heeft u een panoramisch uitzicht op de Großglockner en de Pasterzegletsjer. Bij slecht weer bezoeken we Reisseck, waar u een tocht kunt maken met de Reisseckbahn (kosten ca. € 16,-).

Dag 4 | Maltadal
De weg naar het bergrestaurant Malta zal u nog lang bijblijven. Vele tunnels, bruggen en prachtige uitzichten wachten op u. ’s Middags bezoeken we de stad Gmünd. Binnen de stadsmuren vindt u het middeleeuwse centrum met de ruïne van het kasteel. Daarnaast biedt de stad talloze ateliers, galeries en het Porsche museum (entree ca. € 11,-)! Tolgelden vandaag ca. € 6,-.

Dag 5 | Wörthersee – Klagenfurt
We rijden via een mooie route naar de levendige vakantieplaats Velden aan de Wörthersee, waar het beroemde Schloss am Wörthersee ligt dat sinds 1890 dienst doet als hotel. U kunt hier een boottocht over het meer maken of een wandeling over de gezellige boulevard. ’s Middags rijden we naar Klagenfurt. De stad heeft één van de mooiste historische centrums van Oostenrijk. De schilderachtige binnenhofjes met de leukste boetiekjes en gezellige restaurants maken dit tot een prachtige plaats om te verkennen.

Dag 6 | Vrije dag
Maak een wandeling door de prachtige omgeving of neem de trein vanuit Oberdrauburg naar één van de omliggende plaatsen. Bij voldoende interesse kan er een excursie naar een alm op 1.826 meter gemaakt worden. Deze excursie wordt met kleine busjes uitgevoerd, onze touringcar kan hier niet komen. De kosten voor deze optionele excursie bedragen ca. € 22,- en zijn ter plaatse te voldoen.

Dag 7 | Toblach (Italië) – Lago di Misurina
Op het hoogste punt van het Pustertal, op 1.256 meter hoogte, ligt Toblach (ook wel Dobbiaco), een toeristische plaats waar onder andere Kaiser Frans Josef en Gustav Mahler hun vakantie doorbrachten. Slenter door het gezellige centrum en geniet van een heerlijk Italiaans ijsje bij een van de ijssalons. Vervolgens gaan we naar het schitterende Lago di Misurina. U kunt een mooie wandeling maken langs het meer met een prachtig uitzicht over het water en de omliggende bergen. Adem de gezonde berglucht in en geniet van de schitterende natuur in deze omgeving.

Dag 8 | Defereggental
Een mooie tocht door het Defereggental, een paradijs voor wandelaars. Dit bergdal ligt in het natuurpark Hohe Tauern en wordt omgeven door de pieken van het Defereggengebergte, Rieserfernergroep, de Lasörlinggroep en de Schoberggroep.

Dag 9 | Lienz
Lienz is de hoofdstad van Oost-Tirol, bekend om de mediterrane sfeer. Maak een wandeling door het centrum met haar vele boetiekjes, ambachtelijke winkeltjes en cafeetjes. Tip: geniet van een kop vers gebrande koffie bij Mocafé.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt laten we Oberdrauburg achter ons en rijden via Duitsland terug naar Nederland. We zullen in de avond arriveren bij uw opstapplaats.

 

Panoramareis Oostenrijk en Italië

Midden tussen de Karnische Alpen en de Lienzer Dolomieten vinden we één van de mooiste dalen van Oostenrijk: het Lesachtal. In het bovenste deel ligt Obertilliach, een veel geprezen dorp door schilders en fotografen. Niet verwonderlijk: de dorpskern staat onder monumentenzorg met meer dan 300 jaar oude boerderijen, verbonden door smalle steegjes. Obertilliach ligt op 1.450 meter hoogte en staat bekend om zijn zuivere lucht.

Dag 1 | Heenreis
We rijden dwars door Duitsland richting Oostenrijk. In de late avond aankomst in Obertilliach waar we kunnen aanschuiven voor het diner.

Dag 2 | Gailtaler Alpen – Lienz
Een mooie rit rond de Gailtaler Alpen. We volgen het Lesachtal en niet ver van Obertilliach steken we de provinciegrens over naar Karinthië. Via Kötschach-Mauthen en Oberdrauburg langs de rivier de Drau terug naar Osttirol. We maken een stop in Lienz, de hoofdstad van Osttirol, beroemd om de vele zonuren en de mediterrane sfeer. Maak een wandeling door het centrum met haar vele winkeltjes en cafés. Tip: geniet van een kop vers gebrande koffie bij Mocafé. We rijden terug langs Mittewald an der Drau.

Dag 3 | Dolomieten – Drei Zinnen – Toblach
Een indrukwekkende tocht die ons eerst naar ‘Parco Naturale Tre Cime’ voert in Italië (tol ca. € 4,-). Werkelijk schitterende uitzichten over de Dolomieten wachten op u, met in het middelpunt de beroemde bergketen ‘Die Drei Zinnen’. In de namiddag bezoeken we Toblach, een leuke plaats in de Dolomieten waar onder andere Kaiser Franz Joseph zijn vakantie doorbracht.

Dag 4 | Gailtaler Alpen
We bezoeken het schitterende Virgental. Aan het eind van het dal krijgt u de gelegenheid om het waterkijkpad ‘Umbalfälle’ te bezichtigen. Een wandeling van 1,5 uur (stevig schoeisel en een goede conditie is een vereiste) voert u langs de ongelooflijke kracht van water. Deze wandelroute heeft al meerdere prijzen gewonnen. Overigens kunt u voor het eerste deel ook gebruik maken van een paardenkoets, dan is de wandeling nog een uurtje (kosten ca. € 9,-).

Dag 5 | Rieserferner bergketen – Antholzer See
Een natuurtocht die ons door een mooi stukje Italië voert. Via Innichen rijden we naar het Antholzer dal, dat uitkijkt op de Rieserferner bergketen. Het dal loopt naar het Antholzer meer. U kunt heerlijk wandelen in deze prachtige omgeving of genieten van een terrasje aan het meer.

Dag 6 | Vrije dag in Obertilliach
Het prachtige dorp waar we verblijven, nodigt uit voor een heerlijke wandeling in de omgeving. Bij voldoende interesse organiseren we een begeleide wandeling naar de almhut van het hotel.

Dag 7 | Flattach – Raggaschlucht – Tauerntal
Een rit van anderhalf uur brengt ons in Flattach, gelegen aan de voet van de Mölltaler Gletscher. Hier bevindt zich de adembenemende kloof: de Raggaschlucht (entree ca. € 7,-). Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Goed schoeisel is nodig, want het pad is meestal nat. Iedereen die deze kloof voor het eerst ziet staat met open mond te kijken. Een schitterend natuurwonder wacht op u. In de middag brengen we nog een bezoek aan Mallnitz en het Tauerntal.

Dag 8 | Großglockner – Kals
Kals am Großglockner ligt aan de voet van de Großglockner (3.798 meter), de hoogste berg van Oostenrijk. Dit plaatsje ligt midden in het Hohe Tauern Nationaal Park en heeft veel mooie boerderijen. U kunt hier een heerlijke wandeling maken en van de prachtige natuur genieten. Vervolgens een mooie rit over de Kalser Glocknerstrasse naar het Lücknerhaus (tol ca. € 2,-). Vanuit dit Alpengasthof (op 1.920 meter) heeft u volgens velen het allermooiste uitzicht op de Grossglockner. Geniet van wat lekkers hier of maak een wandeling.

Dag 9 | Defereggental
Een paradijs voor wandelaars wordt het Defereggental wel genoemd. Dit dal ligt midden in het National Park Hohe Tauern. Omsloten door verschillende bergketens, zoals de Rieserferner, zal het nergens aan schitterende uitzichten ontbreken.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt laten we Obertilliach achter ons en rijden we via Duitsland terug naar Nederland. We zullen hier in de avond aankomen.

 

Donaucruise met Boedapest

Een onvergetelijke reis over de mooie Donau. We varen onder andere door het Wachaudal met haar groene heuvels en romantische dorpjes. Vanaf het ruime zonnedek geniet u van de langzaam ondergaande zon achter de heuvels van het betoverende landschap. We meren aan in de mooiste steden zoals Wenen, Bratislava en Boedapest.

Dag 1 | Heenreis – inschepen
Vanaf de opstapplaatsen rijden we dwars door Duitsland naar Passau. Rond 18.00 uur worden we verwelkomd door de bemanning van de Carmen II. Alles staat al klaar voor de eerste maaltijd aan boord. We overnachten in Passau.

Dag 2 | Passau – Wachau – Korneuburg
Afhankelijk van de weersomstandigheden maken we een uitstapje naar de Veste Oberhaus. Deze vesting ligt op een berg, hoog boven Passau. Prachtige vergezichten over Passau en de Donau wachten u! Een andere mogelijkheid is om de beroemde Stephansdom in Passau te bekijken. Tijdens de lunch varen we af voor een prachtig stuk Donau: de Wachau. Misschien wel het mooiste stukje natuur langs de Donau! We varen de nacht door en leggen ‘s morgens aan in Korneuburg, even voor Wenen.

Dag 3 | Wenen
Vandaag een hele dag naar Wenen. U kunt een bezoek brengen aan Schloss Schönbrunn, de trots van de stad. Het keizerlijke paleis heeft meer dan 1700 vertrekken waarvan er 44 voor het publiek geopend zijn. ’s Middags, na de lunch, een stadsrondrit, waar een gids u de mooiste bezienswaardigheden van de stad laat zien. Rond 20.00 uur vertrekken we richting Bratislava.

Dag 4 | Bratislava
We zijn in de indrukwekkende hoofdstad van Slowakije: Bratislava. Een gids zal ons leiden op de stadswandeling door de oude straatjes en gezellige steegjes. Rond lunchtijd vertrekken we naar Boedapest, waar we rond 23.00 uur arriveren.

Dag 5 | Boedapest
Een hele dag in Boedapest. De Donau stroomt dwars door de stad en verdeelt het in twee delen: Buda en Pest. Boedapest is een schitterende, groene stad vol met monumentale gebouwen, badhuizen, parken en musea. We maken deze dag een uitgebreide stadsrondrit onder leiding van een lokale gids, maar zullen u ook voldoende vrije tijd geven.

Dag 6 | Boedapest – Esztergom
Al voor het ontbijt vertrekken we naar we naar Esztergom, waar we rond 13.00 uur hopen te arriveren. Hoog op een heuvel gelegen torent de reusachtige kathedraal van Esztergom trots boven de Donau uit. Dit is de grootste kathedraal van Hongarije. ’s Avonds varen we richting Bratislava.

Dag 7 | Dürnstein
De nacht door varen we stroomopwaarts en ook de hele ochtend. Tijden de de lunch meren we aan in Dürnstein, een eeuwenoud stad dat u beslist zal bekoren. U bent er de hele middag en tijdens het diner varen we naar Melk.

Dag 8 | Melk
De ochtend bent u in Melk. U kunt een bezoek brengen aan het schitterend gelegen Benedictijnse klooster Stift Melk (entree ca. € 16,-). Dit barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk en rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Rond 14.00 varen we af en genieten van de Wachau.

Dag 9 | Uitschepen – Terugreis
Voor het ontbijt leggen we aan in Passau. We nemen afscheid van het schip en haar bemanning. Dwars door Duitsland rijden we weer richting Nederland.

Veranderingen in de waterstand op de rivieren, ook als we reeds onderweg zijn, kunnen in sommige gevallen navigatie op de rivieren onmogelijk maken. Zo kan varen op de rivieren en overnachting op het schip geheel of gedeeltelijk worden vervangen door busdiensten naar bezienswaardigheden en attracties, evenals overnachting in een hotel. Ook kan het daardoor voor komen dat te bezoeken plaatsen niet bereikt kunnen worden.

Wenen, cultuur en muziek

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekijk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Stift Melk – Wachau
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 45,- en € 85,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 4 | Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. In de late middag gaan we naar het Donaupark, waar u met één van de snelle liften de 250 meter hoge Donautoren op kunt gaan (entree ca. € 14,50). Vanaf het restaurant bovenaan de top heeft u een schitterend uitzicht over Wenen. Vanavond (of één van de andere avonden) is er een muziekavond in het hotel.

Dag 5 | Wenen
Een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Magische kerstsfeer in Wenen

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekijk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner al voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Wenen
Vandaag heeft u een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’. Tijdens een wandeling over de kerstmarkt op de Rathausplatz komt u volop in de kerststemming. Geniet van de heerlijke Glühwein, geroosterde kastanjes en andere lekkernijen.

Dag 4 | Stift Melk – Wachau
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 45,- en € 85,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 5 | Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. Een wandeling over de gezellige kerstmarkt bij Schloss Schönbrunn mag zeker niet ontbreken. Feestelijk gedecoreerde stands tonen er de prachtigste kerstgeschenken en decoraties.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Wenen, muziek en cultuur

De hoofdstad van Oostenrijk heeft grootse paleizen, weelderige barok en prachtige pleinen… Geen andere stad heeft zo’n keizerlijke uitstraling als Wenen! Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst. Wenen is een stad van tradities, die trots is op haar muziekcultuur. Het is ook een moderne stad met mooie boetieks, mondaine winkels en natuurlijk de bijzondere architectuur van onder andere Friedrich Hundertwasser. Bekijk al het moois wat Wenen te bieden heeft en breng daarna bijvoorbeeld een bezoek aan hotel Sacher, waar u kunt genieten van een kopje koffie met een stuk wereldberoemde Sachertorte. Wenen is een stad waar men iedere keer weer terugkomt om te genieten van haar onvergetelijke sfeer!

Dag 1 | Heenreis
Op de eerste dag maakt u kennis met de chauffeur die u gedurende deze reis zal begeleiden. Vervolgens rijden we naar Wenen. In de avond komen wij aan in het hotel, waar het diner voor ons klaar staat.

Dag 2 | Wenen
’s Ochtends maken we kennis met het fascinerende Wenen tijdens een uitgebreide stadsrondrit met gids. We rijden onder andere langs Schloss Schönbrunn, het Hundertwasserhaus en de Naschmarkt. ’s Middags gaat de gids met u te voet een aantal bezienswaardigheden bezoeken. De entreegelden hiervoor zijn niet inbegrepen (tussen de € 5,- en € 19,- ter plaatse te voldoen). Welke bezienswaardigheden worden bezocht wordt in overleg met de gids besloten. Denk bijvoorbeeld aan de keizerlijke appartementen in de Hofburg en de Stephansdom.

Dag 3 | Stift Melk – Wachau
Midden in de Wachau, het mooie dal van de Donau, ligt de prachtige Benedictijnerabdij Stift Melk. Dit enorme barokke complex is één van de beroemdste bouwwerken van Oostenrijk (entree ca. € 16,-). Het is rijk aan kunstschatten zoals manuscripten en fresco’s. Hoogtepunten zijn de bibliotheek en de marmerzaal. We rijden via een mooie route door de Wachau terug naar het hotel. ’s Avonds (of één van de andere avonden) heeft u de gelegenheid om een onvergetelijk concert in de trant van het Wiener Hofburg orkest bij te wonen (afhankelijk van de plaatsen tussen ca. € 45,- en € 85,-). U kunt dit tijdens de reis boeken en betalen bij de chauffeur.

Dag 4 | Schönbrunn
Schloss Schönbrunn was het voormalige zomerpaleis en de favoriete verblijfplaats van de Habsburgse monarchen. Behalve het paleis kunt u hier ook het rijtuigenmuseum, het palmenhuis en/of de mooie tuinen bezoeken (verschillende entreeprijzen). Het paleis heeft meer dan 1.700 vertrekken, waarvan 44 kamers voor het publiek geopend zijn. U kunt bij de bezichtiging kiezen uit een lange of een kortere route. In de late middag gaan we naar het Donaupark, waar u met één van de snelle liften de 250 meter hoge Donautoren op kunt gaan (entree ca. € 14,50). Vanaf het restaurant bovenaan de top heeft u een schitterend uitzicht over Wenen. Vanavond (of één van de andere avonden) is er een muziekavond in het hotel.

Dag 5 | Wenen
Een vrije dag in het centrum van Wenen. Uw chauffeur brengt u naar het centrum van de stad en haalt u hier ook weer op. U zult merken dat een dag nog te kort is om alles te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Kapuzinergruft, de keizerlijke grafkelder. Ook interessant is de bibliotheek van de Hofburg of het ‘Kunsthistorische Museum’.

Dag 6 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Natuurparadijs Kleinwalsertal

Velden vol bloemen, kabbelende beekjes en watervallen: de schitterende natuur van het Kleinwalsertal nodigt u uit voor mooie wandelingen. We bezoeken charmante oude stadjes als Sankt Gallen en Füssen. Natuurlijk mag het sprookjesachtige Kasteel Neuschwanstein ook niet ontbreken. Vergeet niet om stevige wandelschoenen mee te nemen, want we gaan de mooiste watervallen bekijken en wandelen door de Breitachklamm. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen!

Dag 1 | Heenreis
We vertrekken vanaf de opstapplaatsen en rijden naar Aparthotel Kleinwalsertal in Oostenrijk. In de avond schuiven we aan voor het diner.

Dag 2 | Oberstdorf – Breitachklamm
Een bezoek aan de Allgäu staat vandaag op het programma. We rijden naar Oberstdorf, het meest zuidelijk gelegen stadje van Duitsland. Schilderachtig gelegen in een dal. In het gezellige centrum vindt u leuke winkels en gezellige terrasjes om even uit te rusten. ’s Middags gaan we naar de Breitachklamm, een waar natuurwonder. De Breitachklamm is een kloof die is ontstaan door het wegsmelten van een gletsjer in de ijstijd en behoort tot één van de diepste kloven van Midden-Europa. Verwonder u over de schoonheid en de kracht van de natuur tijdens een wandeling door de kloof (entree ca. € 6,50). Vervolgens rijden we terug naar Oostenrijk.

Dag 3 | Kempten
Vandaag bezoeken we Kempten, één van de oudste steden van Duitsland. Het centrum heeft veel terrasjes en bezienswaardigheden, maar de vele boetiekjes en speciaalzaken maken winkelen in deze stad tot een ware belevenis. Ook kent deze plaats een aantal leuke musea. Met name de Erasmuskapel is aan te raden! Bezoek deze ondergrondse archeologische tentoonstelling over de geschiedenis van de kapel en de stad. Door middel van licht en geluid komt de geschiedenis tot leven. Laat u verrassen door deze onvergetelijke ervaring (entree ca. € 4,-).

Dag 4 | Sankt Gallen
De universiteitsstad Sankt Gallen in Zwitserland heeft een aantrekkelijke oude binnenstad die geheel verkeersvrij is. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de barokke kathedraal en de bibliotheek (entree ca. CHF 18,-). In beide gebouwen zult u ogen te kort komen. De bibliotheek is één van de grootste en oudste ter wereld. Meer dan duizend jaar oude documenten van onschatbare waarde worden hier bewaard. Verder heeft de stad enkele mooie musea, zoals het kunstmuseum (entree ca. CHF 12,-).

Dag 5 | Vrije dag
Vandaag een vrije dag die u naar eigen inzicht kunt invullen. Op vertoon van de Gästekarte kunt u gratis met de bus reizen tussen een aantal leuke dorpjes in het Kleinwalsertal. Neem bijvoorbeeld de bus naar Riezlern, van hier uit vertrekken een aantal prachtige wandelingen. Ook kunt u in Riezlern de Kanzelwandbahn nemen, een kabelbaan die u naar een hoogte brengt van 1949 meter.

Dag 6 | Wangen im Allgäu – Lindau
Talrijke fonteinen sieren de historische stad Wangen im Allgäu. Een prachtig stadje met poorten, torens, historische gebouwen en de mooiste ambachtshuizen. Neem plaats op één van de gezellige terrasjes of slenter door de eeuwenoude straatjes. We rijden verder naar Lindau, schitterend gelegen op een eiland in de Bodensee. De smalle steegjes en prachtige promenade geven dit stadje een mediterrane sfeer. Voor een geweldig uitzicht over de omgeving kunt u de vuurtoren bezoeken (entree ca. € 3,-). Voor we terugrijden naar het hotel maken we nog een korte tussenstop bij de Scheidegger Watervallen (entree ca. € 4,50). Drie watervallen kunt u hier vanaf diverse uitzichtplatformen bekijken. Denk er wel aan om stevige wandelschoenen en niet uw beste kleding aan te trekken. Het kan namelijk wat modderig zijn.

Dag 7 | Füssen – Kasteel Neuschwanstein
Aan de oevers van de rivier de Lech ligt de oude stad Füssen. Romantische straatjes met middeleeuwse herenhuizen en barokke kerken geven deze plaats haar charme. U heeft de mogelijkheid om Kasteel Neuschwanstein te bezoeken (entree ca. € 15,-). Het is een stevige wandeling naar het kasteel. U kunt ook met de koets (retour ca. € 11,-) of per bus (retour ca. € 3,-) naar boven gaan. De laatste 500 meter dient u echter te voet af te leggen (met trappen). U kunt ook een mooie wandeling maken in de omgeving van het kasteel en vanaf uitzichtplatformen dit schitterende kasteel bewonderen.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Matrei am Brenner

Matrei am Brenner ligt in één van de mooiste regio’s van Oostenrijk, het Wipptal. Omringd door de Stubaier- en Tuxer Alpen vinden we vele zijdalen met traditionele dorpen. De ongerepte landschappen nodigen uit tot het maken van mooie wandelingen. De huizen en winkels in het centrum van Matrei am Brenner zijn fraai versierd en beschilderd. De eigenaren van Hotel Krone zijn met recht trots op ‘hun’ bergwereld. Dit zult u beslist merken aan hun enthousiasme tijdens uw verblijf. We laten u de mooiste plekjes van deze schitterende omgeving zien.

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland rijden we naar Matrei am Brenner. Bij aankomst in hotel Krone staat het diner voor ons klaar.

Dag 2 | Dorpswandeling – Stubaier gletsjer
In de ochtend neemt de hotelier ons mee voor een wandeling door de mooie omgeving. ’s Middags naar het Stubaital. Aan het einde van dit dal kunt u met liften de Stubaier gletsjer omhoog (kosten ca. € 30,- retour). U kunt hier heerlijk wandelen of de ijsgrot bezoeken (entree ca. € 6,50). Natuurlijk kunt u ook vanaf het terras van het restaurant genieten van het prachtige uitzicht. Voor deze excursie raden wij u aan om stevige wandelschoenen aan te doen.

Dag 3 | Italiaanse Dolomieten
Een prachtige tocht langs de Italiaanse Dolomieten. We rijden naar Bruneck, gelegen in het Pustertal en omringd door de Dolomieten en de Zillertaler Alpen. Het is een levendig en stijlvol stadje waar u hippe winkels vindt, gezellige terrasjes en met bloemen versierde balkons. Via de Gardenapas naar St. Ulrich, een levendig bergdorp met een gezellig centrum waar u kunt genieten van de schoonheid van de Dolomieten onder het genot van een lekkere cappuccino. Via het authentieke Klausen rijden we terug naar Matrei am Brenner.

Dag 4 | Schmirntal
Samen met de hotelier brengen we een bezoek aan het Schmirntal. Hier maken we ook een niet al te moeilijke wandeling door de schitterende omgeving.

Dag 5 | Vrije dag
Deze dag kunt u geheel naar eigen wens invullen. Op vertoon van de Gästekarte kunt u van het openbaar vervoer in Matrei gebruik maken of wat dacht u van een wandeling naar Maria Waldrast, een op 1641 meter hoogte gelegen klooster met restaurant.

Dag 6 | Innsbruck- Bergisel
Na het ontbijt rijden we naar Telfes waar u op de Stubaitalbahn kunt stappen (kosten ca. € 5,30). Met deze tramlijn reist u rustig binnen een uur richting Innsbruck. U komt door kleine dorpen, bossen en ziet de koeien grazen op de weides. In Innsbruck aangekomen heet u vrije tijd om zelf op ontdekking te gaan. Wat dacht u van een bezoek aan de Hofburg, het voormalige paleis van de Habsburgers (entree ca. 9,50). De zorgvuldig bewaarde inrichting en de vele kunstvoorwerpen geven een goed beeld van de 18e-eeuwse glorie van dit gerestaureerde koninklijke paleis. Terug rijden we via de skischans Bergisel.

Dag 7 | Rattenberg – Wattens
Vandaag bezoeken we Rattenberg, het kleinste stadje van Oostenrijk. Het middeleeuwse decor van het plaatsje maakt het absoluut een bezoek waard. Het is vooral bekend als glasstad, omdat talrijke glasbedrijven (zoals het befaamde Kisslinger) zich hier bevinden. Bent u op zoek naar bijzonder glaswerk, dan zult u dat hier zeker vinden! Vervolgens brengen we een bezoek aan Wattens, met het wereldberoemde ‘Swarovski Kristallwelten’. Een bezoek aan dit bijzondere museum is een ware beleving. Loop door de prachtige kristalkamers en laat u betoveren door de magische wereld van Swarovski (entree ca. € 19,-).

Dag 8 | Obernberger See – Steinach am Brenner
We rijden naar Obernberg. Vanaf hier wandelt u in ca. 40 minuten naar de Obernberger See, één van de mooiste bergmeren van Tirol. De wandeling naar boven voert over hellingen en tussen de bomen door. Boven aangekomen ligt de Obernberger See, smaragdgroen tussen de bergen. Op de terugweg maken we nog een stop in Steinach am Brenner.

Dag 9 | Vipiteno
We gaan de grens over en bezoeken de noordelijkste stad van Italië: Vipiteno. Dit is een bruisend stadje met vele leuke boetiekjes en souvenirwinkels. Deze plaats is een mengeling van Tiroler geschiedenis en Italiaanse flair. Geniet op één van de gezellige terrasjes van de lokale specialiteiten zoals de fijnste soorten kaas en heerlijke vleeswaren.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt staat de bus klaar om u terug te brengen naar Nederland.

Schitterend Salzkammergut

Deze reis biedt een schitterende mix van de mooiste natuur van het Salzkammergut en de gezelligste steden in de regio. We wisselen natuur en cultuur af. Zo kunt u genieten van de prachtige omgeving door middel van een natuurtocht, merentocht en de mooiste routes door het Salzkammergut. Daarnaast bezoeken we onder andere de gezellige steden Linz en Passau. Dit alles doen we vanuit Sankt Georgen im Attergau, waar het hotel gelegen is.

Dag 1 | Heenreis
We rijden via Duitsland naar Oostenrijk. Na aankomst in Hotel Lohninger-Schober staat het diner voor ons klaar.

Dag 2 | Merentocht
We maken een tocht langs de mooiste meren van het Salzkammergut; de Traunsee, Attersee, Mondsee en de Wolfgangsee. Uiteraard genieten we niet alleen van de prachtige uitzichten, maar maken we ook voldoende stops onderweg in de vele leuke en gezellige plaatsen die langs de meren liggen.

Dag 3 | Bad Ischl
De ochtend bent u vrij, misschien kunt u een kort bezoek brengen aan het centrum van Sankt Georgen im Attergau? ’s Middags naar het historische kuuroord Bad Ischl, dat zijn roem te danken heeft aan zijn natuurlijke zoutwaterbronnen. Bad Ischl staat bekend als ‘Kaiserstadt’. Keizer Frans Josef was zeer gesteld op deze plaats en bracht hier zo veel mogelijk tijd door, mede ook omdat zijn jachtgebied in de buurt lag. De keizerlijke zomervilla is geopend voor publiek, entree villa en park ca. € 15,50. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om door de plaats zelf te flaneren en gezellig een terrasje te pakken.

Dag 4 | Hoteltreintje – vrije dag
In de ochtend maken we met het hoteltreintje een rit door de omgeving. Hierna heeft u een vrije dag in Sankt Georgen im Attergau. U kunt vandaag het gezellige centrum van het stadje bezoeken, een wandeling maken door de prachtige omgeving of heerlijke genieten van een van de vele faciliteiten van het hotel. Neem bijvoorbeeld een duik in het zwembad of boek een ontspannen massage in het wellnesscentrum.

Dag 5 | Linz
Na het ontbijt vertrekken we richting Linz. De stad staat bekend als een oud middeleeuws handelscentrum, dat met zijn tijd is meegegaan. Het Linzer Schloss, de Altstadt, het Brucknerhaus en de vele kerken zullen ervoor zorgen dat u zich geen minuut verveelt.

Dag 6 | Totes Gebirge
Na de culturele dag van gisteren is het nu tijd voor de natuur, een tocht rondom het Totes Gebirge. We komen onder andere voorbij Bad Aussee, Liezen, Windischgarsten en Klaus an der Pyrhnbahn.

Dag 7 | Passau
Naar Passau, ook wel de Dreiflüssenstadt genoemd omdat in de oude binnenstad drie rivieren bijeenkomen: de Donau, de Inn en de Ilz. In de binnenstad bevinden zich diverse bezienswaardigheden zoals de Stephansdom met het grootste kerkorgel van Europa. Natuurlijk is het ook heerlijk vertoeven aan de promenade langs de Donau.

Dag 8 | Natuurtocht
Een mooie tocht door de bergen. Vlakbij de Wolfgangsee rijden we via een adembenemende route naar de Postalm. Hier maken we een lange pauze zodat u een mooie wandeling kunt maken. Tijdens deze tocht is een klein bedrag aan tolgeld verschuldigd (ca. € 3,50).

Dag 9 | Gollinger waterval – Hallstatt
Vandaag dient u stevige wandelschoenen aan te trekken, want we maken een mooie wandeltocht naar de Gollinger waterval (entree ca. € 5,-). Via een prachtige route kunt u naar de spectaculaire waterval wandelen. U heeft ook de mogelijkheid om de korte route naar het uitzichtpunt te lopen of u kunt uiteraard ook genieten van een heerlijk drankje op het terras bij de ingang. Vervolgens bezoeken we één van de mooiste stukjes van Oostenrijk: het spectaculair gelegen Hallstatt-Dachstein, ingeklemd tussen het Dachsteinmassief en de Hallstättersee. De pastelkleurige huizen en de hoge bergen weerspiegelen hier prachtig in het donkere water. Via een mooie route langs de Attersee rijden we terug naar het hotel.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid en keren we terug naar huis. In de avond arriveren we in Nederland.

Nauders met Merano en de Reschensee

Onze uitvalsbasis tijdens deze reis is Nauders, gelegen langs de oude handelswegen over de Reschenpass en vlakbij het ‘Dreiländereck’. Hier grenzen Oostenrijk, Italië en Zwitserland aan elkaar. Tijdens deze reis maken we prachtige tochten over verschillende bergpassen, afgewisseld met stops in gezellige dorpjes. Tevens bezoeken we Innsbruck, een cultureel hoogtepunt in deze prachtige natuurreis!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we met diverse pauzes richting Oostenrijk. Op tijd voor het diner komen we aan bij Gasthof Kristall in Oostenrijk.

Dag 2 | Samnaun
In de ochtend kunt u op eigen gelegenheid Nauders verkennen. Vanaf Gasthof Kristall loopt u in vijf minuten naar het centrum. In de middag brengen we een bezoek aan het belastingvrije winkelparadijs Samnaun in Zwitserland.

Dag 3 | Merano
Via de Reschenpass rijden we naar het Italiaanse Merano. Onderweg maken we een stop in Graun, gelegen aan de Reschensee. Van ‘Alt Graun’ is alleen nog de kerktoren te zien die boven het water uitsteekt. De rest van het oorspronkelijke dorp ligt verzonken op de bodem van het stuwmeer. Kuuroord Merano staat bekend om het milde klimaat, waar zelfs subtropische planten het goed doen. Geniet van het uitzicht met palmen op de boulevard en gletsjers op de achtergrond.

Dag 4 | Bernina Express treinrit*
We rijden door het prachtige Engadin dal naar Pontresina. U kunt vanaf hier met de Bernina Express naar Poschiavo reizen. De spectaculaire treinrit gaat over de Bernina pas en langs het kleine station Ospizio Bernina op 2253 m hoogte (kosten ca. CHF 35,- omgerekend ca. € 30,-). We rijden van Poschiavo via de Ofenpass terug naar Nauders. Graag bij boeking opgeven of u deze treinrit wilt maken. De betaling hiervan kunt u ter plaatse bij de chauffeur voldoen.

Dag 5 | Imst – Rosengartenschlucht
Vanuit het centrum van Imst kunt u een wandeling maken door de Rosengartenschlucht, een prachtige tocht langs steile rotswanden en door wilde natuur. Stevig schoeisel en een beetje conditie wordt aangeraden voor deze wandeling! U kunt natuurlijk ook het gezellige centrum van Imst gaan ontdekken. In het historische centrum ziet u vele prachtige herenhuizen in barokstijl. Het is één van de grootste plaatsen in Tirol met leuke winkels. Via Landeck met zijn authentieke centrum gaan we terug naar Nauders.

Dag 6 | Vrije dag
Een dag om heerlijk te ontspannen in Nauders. Tip: een wandeling naar Berggasthof Parditsch. Een uurtje naar boven en drie kwartier naar beneden (vraag ter plaatse naar de openingstijden).

Dag 7 | Kaunertaler Gletscherstrasse
We rijden één van de mooiste hooggebergte wegen in de Alpen, de Kaunertaler Gletscherstrasse (tol ca. € 7,-). Tijdens deze tocht geniet u van prachtige uitzichten over de omgeving en de eeuwige sneeuw op de toppen. De 26 kilometer lange panoramaweg heeft in totaal 29 bochten en overwint een hoogteverschil van bijna 1500 meter. De rit voert langs tal van bezienswaardigheden zoals de Gepatschstausee, het grootste stuwmeer van West-Oostenrijk.

Dag 8 | Ötztal
Via de Ötztaler Gletscherstrasse (tol ca. € 6,-) gaan we naar de gletsjers Tiefenbachferner en de spectaculaire Rettenbachferner. Deze tolweg is met een hoogte van 2829 meter de hoogste verharde weg van de Alpen. Op de terugweg maken wij een stop in het plaatsje Ötz, dat een gezellig centrum heeft met leuke terrasjes.

Dag 9 | Innsbruck
De hoofdstad van Tirol heeft schitterende bezienswaardigheden, zoals de Hofkirche met het prachtige mausoleum van keizer Maximiliaan I en het Tiroler Volkskunstmuseum, dat bekend staat als het mooiste in zijn soort in Europa. Liefhebbers van moderne architectuur zullen wellicht een ritje willen maken met de Hungerburgbahn, de kabelspoorweg die het centrum met buitenwijk Hungerburg verbindt. De vier stations langs de route zijn in 2007 ontworpen door de wereldberoemde architecte Zaha Hadid.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Via Duitsland, met meerdere stops onderweg, rijden we naar Nederland.

 

* let op! Voor de reis met vertrek op 17 juli is de Bernina Express op aanvraag.

Gezellig Zillertal in Tirol

Zell am Ziller ligt in het historische hart van het Zillertal. Het heeft een gezellig centrum met vele winkeltjes en cafés en staat bekend als een paradijs voor wandelaars. We overnachten in het zeer goede 3-sterren superior hotel Englhof, dat beschikt over een bar met de op één na grootste verzameling sterke drank van Oostenrijk. U kunt hier dan ook genieten van meer dan 1.360 verschillende drankjes, denk hierbij aan heerlijke cocktails, zeldzame soorten sterke drank, wijn en champagne.

Dag 1 | Heenreis
Met meerdere stops onderweg, rijden we via Duitsland naar Oostenrijk. Bij aankomst in hotel Englhof staat het diner al voor ons klaar.

Dag 2 | Rattenberg
’s Ochtends heeft u vrije tijd om op verkenning te gaan in Zell am Ziller. Aansluitend een bezoek aan Rattenberg, ook wel ‘de kleinste stad van Oostenrijk’ genoemd. Het staat bekend om zijn middeleeuwse centrum met gekleurde huisjes en talrijke glasblazerijen en bijbehorende winkels. In Kramsach bekijken we de ‘vrolijke begraafplaats zonder doden’, een verzameling ijzeren grafkruizen met bijzondere, veelal humoristische grafinscripties.

Dag 3 | Fügen – Mayrhofen
Het Zillertal is een belangrijk oord voor de melkveehouderij en daar hoort uiteraard een bezoek aan een kaasmakerij bij. We bezichtigen een kaasmakerij in Fügen. Aansluitend naar Mayrhofen, een van de populairste dorpen in Tirol, idyllisch gelegen op een hoogte van 630 meter. Rondom Mayrhofen liggen de bergen van de Tuxer- en Zillertaler Alpen met toppen tot boven de 3.000 meter. U bent hier vrij om zelf op verkenning te gaan. Wandel door het gezellige centrum en geniet van het prachtige uitzicht op één van de vele gezellige terrasjes.

Dag 4 | Tuxertal
Vandaag gaan we naar het dorpje Hintertux, op 1.500 meter hoogte aan het einde van het Tuxertal. U heeft hier de mogelijkheid om met een kabelbaan in drie etappes omhoog te reizen tot 3.250 meter hoogte (kosten ca. € 33,50). U kunt hier heerlijk wandelen en het uitzicht vanaf het panoramaterras is adembenemend. We rijden terug via het dorpje Finkenberg.

Dag 5 | Viermerentocht
Onder leiding van een Duitstalige gids maken we een prachtige tocht langs vier meren. In de goed toegankelijke Thiersee wordt veel gezwommen. De Tegernsee was al in de 19e eeuw een populaire bestemming bij de aristocratie. De iets minder bekende Schliersee is gelegen aan de rand van de Beierse Alpen en doet zeker niet onder voor de rest. Als laatste bezoeken we de Achensee, Tirols grootste meer met een prachtige ligging tussen de steile bergen.

Dag 6 | Vrije dag in Zell am Ziller
Vandaag een vrije dag. Maak een mooie wandeling of ga gezellig winkelen. Zell am Ziller heeft ruim 400 kilometer aan wandelpaden, variërend van lichte wandelingen tot zware bergtochten. U kunt ook een rit maken met een stoomlocomotief van de Zillertalbahn.

Dag 7 | Wilder Kaiser
We rijden langs de bergketen de Wilder Kaiser naar het bekende Kufstein. In de imposante Kufsteiner Vesting wordt elke dag om 12.00 uur het Heldenorgel bespeeld, wat tot zes kilometer verderop in het dal te horen is. ’s Middags maken we een stop in het plaatsje St. Johann alvorens we terugkeren naar het hotel.

Dag 8 | Krimmler watervallen – bergpas Thurn
In het Nationale Park ‘Hohe Tauern’ kunt u prachtig wandelen langs de indrukwekkende Krimmler watervallen. Dit is met 380 meter de hoogste gefaseerde waterval van Europa! Het water stort hier in drie fasen van respectievelijk 140, 100, 140 meter naar beneden (entreekosten ca. € 5,-). Hierna rijden we over de bergpas Thurn (1.273 meter hoog) naar Kitzbühel, één van de meest prestigieuze skigebieden in Oostenrijk. Het oude centrum van deze bekende plaats heeft veel van haar oorspronkelijke charme behouden.

Dag 9 | Vipiteno
Via de Brennerstrasse komen we aan in Vipiteno, een van de mooiste stadjes van Noord-Italië. Het oude centrum heeft een stadstoren uit de 15e eeuw, chique boetiekjes en kleurrijke gevels.

Dag 10 | Terugreis
We zijn aangekomen aan het einde van onze reis. Via Duitsland, met meerdere stops onderweg, rijden we terug naar uw opstapplaatsen.

Almabtrieb
In de nazomer keren zo’n 200.000 koeien en schapen terug van de hoog gelegen bergweide naar het dal. Deze tocht, Almabtrieb, gaat gepaard met een oude traditie uit de Alpen en wordt gevierd met een kleurrijk festival. Tijdens de reis van 25 september vervalt één excursiedag (afhankelijk van de voorspelde weersomstandigheden) voor een bezoek aan de Almabtrieb in Mayrhofen, een unieke ervaring!

Alternatieve Elfstedentocht 6 dagen – 25 januari

De Elfstedentocht in Friesland is al ruim een eeuw hét evenement voor schaatsliefhebbers.
Op één dag 200 kilometer schaatsen, een unieke prestatie. De Friese wateren vriezen niet vaak dicht, maar er is een alternatief! De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) organiseert al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw Alternatieve Elfstedentochten. Sinds 1989 is de Weissensee in Oostenrijk de vaste locatie.

Wij verzorgen het busvervoer vanaf twee opstapplaatsen in Nederland; Utrecht en Zevenaar. Bij aankomst bij de Weissensee wordt u afgezet op de door u aangegeven uitstaplocatie. U wordt niet tot precies aan hotel gebracht, maar op een centrale uitstapplaats in het dorp waar u verblijft. U kunt dan op eigen gelegenheid naar uw accommodatie lopen.
Accommodatie en wedstrijddeelname dient u op eigen gelegenheid te boeken.

Bagage:
Handbagage mag worden meegenomen in de touringcar. Omdat de bagageruimte in de touringcar beperkt is, gelden er een aantal voorwaarden. De toegestane handbagage per persoon is:

1 stuk handbagage (inclusief laptop, foto- en filmapparatuur)
maximale afmetingen (L x B x H) 55 x 35 x 25 cm
maximaal gewicht van 5 kg
1 jas

Daarnaast is toegestaan om per persoon één koffer ruimbagage van maximaal 20 kg mee te nemen.

Extra ruimbagage (maximaal één koffer) kan worden aangegeven bij de reservering à € 10,00 per koffer. Overige koffers/bagage zijn op aanvraag.

U wordt uiterlijk 4 weken voor vertrek op de hoogte gesteld over eventuele annuleringen.

Alternatieve Elfstedentocht 6 dagen – 21 januari

De Elfstedentocht in Friesland is al ruim een eeuw hét evenement voor schaatsliefhebbers.
Op één dag 200 kilometer schaatsen, een unieke prestatie. De Friese wateren vriezen niet vaak dicht, maar er is een alternatief! De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) organiseert al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw Alternatieve Elfstedentochten. Sinds 1989 is de Weissensee in Oostenrijk de vaste locatie.

Wij verzorgen het busvervoer vanaf twee opstapplaatsen in Nederland; Utrecht en Zevenaar. Bij aankomst bij de Weissensee wordt u afgezet op de door u aangegeven uitstaplocatie. U wordt niet tot precies aan hotel gebracht, maar op een centrale uitstapplaats in het dorp waar u verblijft. U kunt dan op eigen gelegenheid naar uw accommodatie lopen.
Accommodatie en wedstrijddeelname dient u op eigen gelegenheid te boeken.

Bagage:
Handbagage mag worden meegenomen in de touringcar. Omdat de bagageruimte in de touringcar beperkt is, gelden er een aantal voorwaarden. De toegestane handbagage per persoon is:

1 stuk handbagage (inclusief laptop, foto- en filmapparatuur)
maximale afmetingen (L x B x H) 55 x 35 x 25 cm
maximaal gewicht van 5 kg
1 jas

Daarnaast is toegestaan om per persoon één koffer ruimbagage van maximaal 20 kg mee te nemen.

Extra ruimbagage (maximaal één koffer) kan worden aangegeven bij de reservering à € 10,00 per koffer. Overige koffers/bagage zijn op aanvraag.

U wordt uiterlijk 4 weken voor vertrek op de hoogte gesteld over eventuele annuleringen.

Alternatieve Elfstedentocht 12 dagen

De Elfstedentocht in Friesland is al ruim een eeuw hét evenement voor schaatsliefhebbers.
Op één dag 200 kilometer schaatsen, een unieke prestatie. De Friese wateren vriezen niet vaak dicht, maar er is een alternatief! De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) organiseert al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw Alternatieve Elfstedentochten. Sinds 1989 is de Weissensee in Oostenrijk de vaste locatie.

Wij verzorgen het busvervoer vanaf twee opstapplaatsen in Nederland; Utrecht en Zevenaar. Bij aankomst bij de Weissensee wordt u afgezet op de door u aangegeven uitstaplocatie. U wordt niet tot precies aan hotel gebracht, maar op een centrale uitstapplaats in het dorp waar u verblijft. U kunt dan op eigen gelegenheid naar uw accommodatie lopen.
Accommodatie en wedstrijddeelname dient u op eigen gelegenheid te boeken.

Bagage:
Handbagage mag worden meegenomen in de touringcar. Omdat de bagageruimte in de touringcar beperkt is, gelden er een aantal voorwaarden. De toegestane handbagage per persoon is:

1 stuk handbagage (inclusief laptop, foto- en filmapparatuur)
maximale afmetingen (L x B x H) 55 x 35 x 25 cm
maximaal gewicht van 5 kg
1 jas

Daarnaast is toegestaan om per persoon één koffer ruimbagage van maximaal 20 kg mee te nemen.

Extra ruimbagage (maximaal één koffer) kan worden aangegeven bij de reservering à € 10,00 per koffer. Overige koffers/bagage zijn op aanvraag.

U wordt uiterlijk 4 weken voor vertrek op de hoogte gesteld over eventuele annuleringen.

Alternatieve Elfstedentocht 16 dagen

De Elfstedentocht in Friesland is al ruim een eeuw hét evenement voor schaatsliefhebbers.
Op één dag 200 kilometer schaatsen, een unieke prestatie. De Friese wateren vriezen niet vaak dicht, maar er is een alternatief! De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) organiseert al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw Alternatieve Elfstedentochten. Sinds 1989 is de Weissensee in Oostenrijk de vaste locatie.

Wij verzorgen het busvervoer vanaf twee opstapplaatsen in Nederland; Utrecht en Zevenaar. Bij aankomst bij de Weissensee wordt u afgezet op de door u aangegeven uitstaplocatie. U wordt niet tot precies aan hotel gebracht, maar op een centrale uitstapplaats in het dorp waar u verblijft. U kunt dan op eigen gelegenheid naar uw accommodatie lopen.
Accommodatie en wedstrijddeelname dient u op eigen gelegenheid te boeken.

Bagage:
Handbagage mag worden meegenomen in de touringcar. Omdat de bagageruimte in de touringcar beperkt is, gelden er een aantal voorwaarden. De toegestane handbagage per persoon is:

1 stuk handbagage (inclusief laptop, foto- en filmapparatuur)
maximale afmetingen (L x B x H) 55 x 35 x 25 cm
maximaal gewicht van 5 kg
1 jas

Daarnaast is toegestaan om per persoon één koffer ruimbagage van maximaal 20 kg mee te nemen.

Extra ruimbagage (maximaal één koffer) kan worden aangegeven bij de reservering à € 10,00 per koffer. Overige koffers/bagage zijn op aanvraag.

U wordt uiterlijk 4 weken voor vertrek op de hoogte gesteld over eventuele annuleringen.

Alternatieve Elfstedentocht 10 dagen

De Elfstedentocht in Friesland is al ruim een eeuw hét evenement voor schaatsliefhebbers.
Op één dag 200 kilometer schaatsen, een unieke prestatie. De Friese wateren vriezen niet vaak dicht, maar er is een alternatief! De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) organiseert al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw Alternatieve Elfstedentochten. Sinds 1989 is de Weissensee in Oostenrijk de vaste locatie.

Wij verzorgen het busvervoer vanaf twee opstapplaatsen in Nederland; Utrecht en Zevenaar. Bij aankomst bij de Weissensee wordt u afgezet op de door u aangegeven uitstaplocatie. U wordt niet tot precies aan hotel gebracht, maar op een centrale uitstapplaats in het dorp waar u verblijft. U kunt dan op eigen gelegenheid naar uw accommodatie lopen.
Accommodatie en wedstrijddeelname dient u op eigen gelegenheid te boeken.

Bagage:
Handbagage mag worden meegenomen in de touringcar. Omdat de bagageruimte in de touringcar beperkt is, gelden er een aantal voorwaarden. De toegestane handbagage per persoon is:

1 stuk handbagage (inclusief laptop, foto- en filmapparatuur)
maximale afmetingen (L x B x H) 55 x 35 x 25 cm
maximaal gewicht van 5 kg
1 jas

Daarnaast is toegestaan om per persoon één koffer ruimbagage van maximaal 20 kg mee te nemen.

Extra ruimbagage (maximaal één koffer) kan worden aangegeven bij de reservering à € 10,00 per koffer. Overige koffers/bagage zijn op aanvraag.

U wordt uiterlijk 4 weken voor vertrek op de hoogte gesteld over eventuele annuleringen.

Matrei am Brenner in het Wipptal

Matrei am Brenner ligt in één van de mooiste regio’s van Oostenrijk. Een ideale plek om de gezelligste dagen van het jaar door te brengen. Met een beetje geluk is het Wipptal bedekt onder een prachtige sneeuwlaag. De eigenaren van hotel Krone zijn met recht trots op ‘hun’ bergwereld. Dit zult u beslist merken aan hun enthousiasme tijdens uw verblijf. In deze periode zorgt de lokale bevolking voor een heuse kerstsfeer. Huizen zijn prachtig versierd en overal fonkelen lichtjes. Dankzij de schitterende omgeving hoeven we niet ver te rijden om toch veel te kunnen zien.

Dag 1 | Heenreis
Via Duitsland rijden we naar Hotel Krone in Matrei am Brenner. Bij aankomst worden we door de hotelier verwelkomd en wordt ons een heerlijk welkomstdrankje aangeboden.

Dag 2 | Innsbruck
De stad is geheel gehuld in kerstsfeer en in het centrum prijkt een enorme kerstboom. We bezoeken de Grassmayr Glockengießerei. Hier maken wij kennis met het ambacht van klokken gieten. Vervolgens een stadswandeling met bezichtiging van de St. Jakob Dom. Hierna heeft u zelf de tijd om door de prachtig versierde straten te dwalen. Na terugkomst in het hotel staat ons een gezellig kerstfeest te wachten met muziek, Tiroler Krapfen en punch. ’s Avonds heeft u de gelegenheid om de avondmis te bezoeken.

Dag 3 | Seefeld
We genieten van een heerlijk ontbijt en vertrekken daarna richting Seefeld. Hier staat een paardenslede klaar die ons meeneemt voor een onvergetelijke tocht door de beeldschone omgeving. Geniet van de schitterende natuur terwijl de paarden de slede langzaam door het prachtige landschap laten glijden. ’s Middags kunt u Seefeld en zijn romantische kerstmarkt met charmante houten kraampjes, op eigen gelegenheid verkennen.

Dag 4 | Vrije dag
Deze dag kunt u geheel naar eigen wens invullen. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de mooie omgeving. ’s Middags is er koffie met gebak in het hotel en kunt u een film over de regio kijken. Na het avondeten kunt u deelnemen aan de ‘Stefani’ dansavond.

Dag 5 | Dorpswandeling – curling
In de ochtend neemt de hotelier ons mee voor een wandeling door de prachtige omgeving. Aansluitend maken we kennis met curling oftewel stockschießen! Deze gezellige dag sluiten wij af met een heerlijk diner in het hotel.

Dag 6 | De valleien van het Wipptal
Onder begeleiding van een lokale reisleider maken wij een tocht door de mooie omringende dalen zoals het Gschnitztal en Obernbergtal. ’s Avonds gaan de voetjes van de vloer tijdens de gezellige Tiroler avond.

Dag 7 | Schmirntal
Samen met de hotelier brengen we een bezoek aan het Schmirntal. Hier maken we een wandeling door de schitterende omgeving. In de Stadler Alm staat een glas Glühwein voor ons klaar.

Dag 8 | Brixen
Deze middeleeuwse stad is de oudste stad van Südtirol. In de historische binnenstad, met haar oude straatjes, pleintjes en priëlen, treft u tal van bezienswaardigheden aan. Bekijk bijvoorbeeld het marktplein en de Domkerk. Het plein is omringd door historische gebouwen, knusse cafeetjes en de Hofburg; het vroegere prins-bisschoppelijke paleis. Na het avondeten in het hotel heeft u de mogelijkheid mee te gaan naar het ‘Vorsilvesterkonzert’ in het nabijgelegen Pfons. Entree is gratis en inclusief een glaasje Sekt.

Dag 9 | Rattenberg – Wattens
Vandaag bezoeken we Rattenberg, het kleinste stadje van Oostenrijk. Het middeleeuwse decor van het stadje maakt het absoluut een bezoek waard. Het is vooral bekend als glasstad, omdat talrijke glasbedrijven (zoals het befaamde Kisslinger) zich hier bevinden. Mocht u nog op zoek zijn naar bijzonder glaswerk, dan zult u dat hier zeker vinden! Tevens brengen we vandaag een bezoek aan Wattens, met het wereldberoemde ‘Swarovski Kristallwelten’. Een bezoek aan dit bijzondere museum is een ware beleving. Loop door de prachtige kristalkamers en laat u betoveren door de magische wereld van Swarovski (entree ca. € 19,-). ’s Avonds is er in het hotel een oudejaarsavond- galadiner met muziek en dans. Onder het genot van een glaasje Sekt luiden we om middernacht het nieuwe jaar in.

Dag 10 | Vrije dag
’s Ochtends kunt u onder het genot van een heerlijk ontbijt nog nagenieten van het oudejaarsavond-gala. De rest van de dag bent u vrij. Mocht u bij het hotel blijven, dan staat u nog wat leuks te wachten, want rond 11.00 uur marcheert de ‘Musikkapelle’ van Matrei door de straten en speelt een Nieuwjaarsserenade voor het hotel.

Dag 11 | Terugreis
Na het ontbijt staat de bus klaar om u terug te brengen naar Nederland.

Schitterend Salzkammergut

Deze reis biedt een schitterende mix van de mooiste natuur van het Salzkammergut en de gezelligste steden in de regio. We wisselen natuur en cultuur af. Zo kunt u genieten van de prachtige omgeving door middel van natuurtochten, een merentocht en mooie routes door het Salzkammergut. Daarnaast bezoeken we onder andere de gezellige steden Linz en Passau. Dit alles doen we vanuit Sankt Georgen im Attergau, waar het hotel gelegen is.

Dag 1 | Heenreis
We rijden via Duitsland naar Oostenrijk. Na aankomst in Hotel Lohninger-Schober staat het diner voor ons klaar.

Dag 2 | Merentocht
We maken een tocht langs de mooiste meren van het Salzkammergut; de Traunsee, Attersee, Mondsee en de Wolfgangsee. Uiteraard genieten we niet alleen van de prachtige uitzichten, maar maken we ook voldoende stops onderweg in de vele leuke en gezellige plaatsen die langs de meren liggen.

Dag 3 | Bad Ischl
De ochtend bent u vrij, misschien een kort bezoek aan het centrum van Sankt Georgen im Attergau? ’s Middags naar het historische kuuroord Bad Ischl, dat zijn roem te danken heeft aan zijn natuurlijke zoutwaterbronnen. Bad Ischl staat bekend als ‘Kaiserstadt’. Keizer Frans Josef was zeer gesteld op deze plaats en bracht hier zo veel mogelijk tijd door, mede ook omdat zijn jachtgebied in de buurt lag. De keizerlijke zomervilla is geopend voor publiek, entree villa en park ca. € 15,40. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om door de plaats zelf te flaneren en gezellig een terrasje te pakken.

Dag 4 | Linz
Na het ontbijt vertrekken we richting Linz. De stad staat bekend als een oud middeleeuws handelscentrum, dat met zijn tijd is meegegaan. Het Linzer Schloss, de Altstadt, het Brucknerhaus en de vele kerken zullen ervoor zorgen dat u zich geen minuut verveelt.

Dag 5 | Totes Gebirge
Na de culturele dag van gisteren is het nu tijd voor de natuur, een tocht rondom het Totes Gebirge. We komen onder andere voorbij Bad Aussee, Liezen, Windischgarsten en Klaus an der Pyrhnbahn.

Dag 6 | Hoteltreintje – vrije dag
In de ochtend maken we met het hoteltreintje een rit door de omgeving. Hierna heeft u een vrije dag in Sankt Georgen im Attergau. U kunt vandaag het gezellige centrum van het stadje bezoeken, een wandeling maken door de prachtige omgeving of heerlijke genieten van een van de vele faciliteiten van het hotel. Neem bijvoorbeeld een duik in het zwembad, speel een potje tennis of boek een ontspannen massage in het wellnesscentrum.

Dag 7 | Passau
Naar Passau, ook wel Dreiflüssenstadt genoemd omdat in de oude binnenstad drie rivieren bijeenkomen: de Donau, de Inn en de Ilz. In de binnenstad bevinden zich diverse bezienswaardigheden zoals de Stephansdom met het grootste kerkorgel van Europa. Natuurlijk is het ook heerlijk vertoeven aan de promenade langs de Donau.

Dag 8 | Natuurtocht
Een mooie tocht door de bergen. Vlakbij de Wolfgangsee rijden we via een adembenemende route naar de Postalm. Hier maken we een lange pauze zodat u een mooie wandeling kunt maken. Tijdens deze tocht is een klein bedrag aan tolgeld verschuldigd (ca. € 3,50).

Dag 9 | Gollinger Wasserfall – Hallstatt
Vandaag dient u stevige wandelschoenen aan te trekken want we maken een mooie wandeltocht naar de Gollinger Wasserfall (entree ca. € 5,-). Via een prachtige route kunt u naar de spectaculaire waterval wandelen. U kunt ervoor kiezen om de korte route naar het uitzichtpunt te lopen of helemaal tot aan de waterval zelf. Maar u kunt ook genieten van een heerlijk drankje op het terras bij de ingang. Vervolgens bezoeken we één van de mooiste stukjes van Oostenrijk: Hallstatt-Dachstein. Hallstatt heeft een spectaculaire ligging, ingeklemd tussen het Dachsteinmassief en de Hallstättersee. De pastelkleurige huizen en de hoge bergen weerspiegelen hier prachtig in het donkere water. Via een mooie route langs de Attersee rijden we terug naar het hotel.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt nemen we afscheid en keren we terug naar huis. In de avond arriveren we in Nederland.

Natuurparadijs Kleinwalsertal

Velden vol bloemen, kabbelende beekjes en watervallen: de schitterende natuur van het Kleinwalsertal nodigt u uit voor mooie wandelingen. We maken een aantal uitstapjes naar charmante oude stadjes als Sankt Gallen en Füssen. Natuurlijk mag het sprookjesachtige Kasteel Neuschwanstein niet ontbreken tijdens deze reis. Vergeet niet om stevige wandelschoenen mee te nemen, want we gaan de mooiste watervallen bekijken en wandelen door de Breitachklamm. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen deze reis!

Dag 1 | Heenreis
We vertrekken vanaf de opstapplaatsen en rijden naar Aparthotel Kleinwalsertal in Oostenrijk. In de avond kunnen we aanschuiven voor het diner.

Dag 2 | Oberstdorf – Breitachklamm
Na het ontbijt rijden we naar Riezlern, waar we het Walsermuseum gaan bezoeken. Een interessant museum over het leven en werken in Kleinwalsertal en over de flora en fauna in dit gebied. Vervolgens rijden we naar Oberstdorf, een erg gezellig stadje met leuke winkels en gezellige terrasjes om even uit te rusten. ’s Middags gaan we naar de Breitachklamm, een waar natuurwonder. De Breitachklamm is een kloof die is ontstaan door het wegsmelten van een gletsjer in de ijstijd en behoort tot één van de diepste kloven van Midden-Europa. Verwonder u over de schoonheid en de kracht van de natuur tijdens een wandeling door de kloof (entree ca. € 5,-).

Dag 3 | Kempten
Vandaag bezoeken we Kempten, één van de oudste steden van Duitsland. Het centrum heeft veel terrasjes en bezienswaardigheden, maar de vele boetiekjes en speciaalzaken maken winkelen in deze stad tot een ware belevenis. Ook kent de stad een aantal leuke musea. Met name de Erasmuskapel is aan te raden! Bezoek deze ondergrondse archeologische tentoonstelling over de geschiedenis van de kapel en de stad. Door middel van licht en geluid komt de geschiedenis tot leven. Laat u verrassen door deze onvergetelijke ervaring (entree ca. € 4,-).

Dag 4 | Sankt Gallen
De universiteitsstad Sankt Gallen heeft een aantrekkelijke oude binnenstad die geheel verkeersvrij is. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de barokke kathedraal en de bibliotheek. In beide gebouwen zult u ogen te kort komen. De bibliotheek is één van de grootste en oudste ter wereld. Meer dan duizend jaar oude documenten van onschatbare waarde worden hier bewaard. Verder heeft de stad enkele mooie musea, zoals het kunstmuseum.

Dag 5 | Vrije dag
Vandaag een vrije dag die u naar eigen inzicht kunt invullen. Op vertoon van de Gästekarte kunt u gratis met de bus reizen tussen een aantal leuke dorpjes in het Kleinwalsertal. Neem bijvoorbeeld de bus naar Reizlern, van hier uit vertrekken een aantal prachtige wandelingen. Ook kunt u in Riezlern de Kanzelwandbahn nemen, een kabelbaan die u naar een hoogte brengt van 1949 meter.

Dag 6 | Wangen im Allgäu – Lindau
Talrijke fonteinen sieren de historische stad Wangen im Allgäu. Een prachtig stadje met poorten, torens, historische gebouwen en de mooiste ambachtshuizen. Neem plaats op één van de gezellige terrasjes of slenter door de eeuwenoude straatjes. We rijden verder naar Lindau, schitterend gelegen op een eiland in de Bodensee. De smalle steegjes en prachtige promenade geven dit stadje een mediterrane sfeer. Voor een geweldig uitzicht over de omgeving kunt u de vuurtoren bezoeken (entree ca. € 3,-). Voor we terugrijden naar het hotel maken we nog een korte tussenstop bij de Scheidegger Watervallen (entree ca. € 2,-). Drie watervallen kunt u hier vanaf diverse uitzichtplatformen bekijken. Denk er wel aan om stevige wandelschoenen en niet uw beste kleding aan te trekken. Het kan namelijk wat modderig zijn.

Dag 7 | Füssen – Kasteel Neuschwanstein
Aan de oevers van de rivier de Lech ligt de oude stad Füssen. Romantische straatjes met middeleeuwse herenhuizen en barokke kerken geven de stad haar charme. Verder is de stad een uitgangspunt om het sprookjesachtige Kasteel Neuschwanstein te bezoeken. Daar krijgt u vandaag ook de gelegenheid voor. Het is een stevige wandeling omhoog naar het kasteel en daar aangekomen zult u ook nog een heel aantal trappen moeten lopen (Entree ca. € 13,-). U kunt er ook voor kiezen een mooie wandeling te maken in de omgeving van het kasteel en vanaf uitzichtplatformen dit schitterende kasteel te bewonderen.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis naar Nederland.

Nauders met Merano en de Reschensee

Onze uitvalsbasis tijdens deze reis is Nauders, gelegen langs de oude handelswegen over de Reschenpass en vlakbij het ‘Dreiländereck’. Hier grenzen Oostenrijk, Italië en Zwitserland aan elkaar. Tijdens deze reis maken we prachtige tochten over verschillende bergpassen, afgewisseld met stops in gezellige dorpjes. Tevens bezoeken we Innsbruck, een cultureel hoogtepunt in deze prachtige natuurreis!

Dag 1 | Heenreis
Vanaf de opstapplaatsen rijden we met diverse pauzes richting Oostenrijk. Op tijd voor het diner komen we aan bij Gasthof Kristall in Nauders.

Dag 2 | Samnaun
In de ochtend kunt u op eigen gelegenheid Nauders verkennen. Vanaf Gasthof Kristall loopt u in vijf minuten naar het centrum. In de middag brengen we een bezoek aan het belastingvrije winkelparadijs Samnaun in Zwitserland.

Dag 3 | Merano
Via de Reschenpass rijden we naar het Italiaanse Merano. Onderweg maken we een stop in Graun, gelegen aan de Reschensee. Van ‘Alt Graun’ is alleen nog de kerktoren te zien die boven het water uitsteekt. De rest van het oorspronkelijke dorp ligt verzonken op de bodem van het stuwmeer. Kuuroord Merano staat bekend om het milde klimaat, waar zelfs subtropische planten het goed doen. Geniet van het uitzicht met palmen op de boulevard en gletsjers op de achtergrond.

Dag 4 | Bernina Express treinrit
We rijden door het prachtige Engadin-dal naar Pontresina. U kunt vanaf hier met de Bernina Express naar Poschiavo reizen. De spectaculaire treinrit gaat over de Bernina pas en langs het kleine station Ospizio Bernina op 2253 m hoogte (kosten ca. CHF 35,- omgerekend ca. € 30,-). We rijden naar Poschiavo via de Ofenpass terug naar Nauders. Graag bij boeking opgeven of u deze treinrit wilt maken. De betaling hiervan kunt u ter plaatse bij de chauffeur voldoen.

Dag 5 | Imst – Rosengartenschlucht
Vanuit het centrum van Imst kunt u een wandeling maken door de Rosengartenschlucht, een prachtige tocht langs steile rotswanden en door wilde natuur. Stevig schoeisel en een beetje conditie wordt aangeraden voor deze wandeling! U kunt natuurlijk ook het gezellige centrum van Imst gaan ontdekken. In het historische centrum ziet u vele prachtige herenhuizen in barokstijl. Het is één van de grootste plaatsen in Tirol met leuke winkels. Via Landeck met zijn authentieke centrum gaan we terug naar Nauders.

Dag 6 | Vrije dag
Een dag om heerlijk te ontspannen in Nauders. Tip: een wandeling naar Berggasthof Parditsch. Een uurtje naar boven en drie kwartier naar beneden (vraag ter plaatse naar de openingstijden).

Dag 7 | Kaunertaler Gletscherstrasse
We rijden via één van de mooiste hooggebergtewegen in de Alpen, de Kaunertaler Gletscherstrasse (tol ca. € 7,-). Tijdens deze tocht geniet u van prachtige uitzichten over de omgeving en de eeuwige sneeuw op de toppen. De 26 kilometer lange panoramaweg heeft in totaal 29 bochten en overwint een hoogteverschil van bijna 1500 meter. De rit voert langs tal van bezienswaardigheden zoals de Gepatschstausee, het grootste stuwmeer van West-Oostenrijk.

Dag 8 | Ötztal
Via de Ötztaler Gletscherstrasse (tol ca. € 6,-) gaan we naar de gletsjers Tiefenbachferner en de spectaculaire Rettenbachferner. Deze tolweg is met een hoogte van 2829 meter de hoogste verharde weg van de Alpen. Op de terugweg maken wij een stop in het plaatsje Ötz, dat een gezellig centrum heeft met leuke terrasjes.

Dag 9 | Innsbruck
De hoofdstad van Tirol heeft schitterende bezienswaardigheden, zoals de Hofkirche met het prachtige mausoleum van keizer Maximiliaan I en het Tiroler Volkskunstmuseum, dat bekend staat als het mooiste in zijn soort in Europa. Liefhebbers van moderne architectuur zullen wellicht een ritje willen maken met de Hungerburgbahn, de kabelspoorweg die het centrum met buitenwijk Hungerburg verbindt. De vier stations langs de route zijn in 2007 ontworpen door de wereldberoemde architecte Zaha Hadid.

Dag 10 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. Via Duitsland, met meerdere stops onderweg, rijden we naar Nederland.

Gezellig Zillertal in Tirol

Zell am Ziller ligt in het historische hart van het Zillertal. Het heeft een gezellig centrum met vele winkeltjes en cafés en staat bekend als een paradijs voor wandelaars. We overnachten in het zeer goede 3-sterren superior hotel Englhof, dat beschikt over een bar met de op één na grootste verzameling sterke drank van Oostenrijk. U kunt hier dan ook genieten van meer dan 1360 verschillende drankjes, denk hierbij aan heerlijke cocktails, zeldzame soorten sterke drank, wijn en champagne.

Dag 1 | Heenreis
Met meerdere stops onderweg, rijden we via Duitsland naar Oostenrijk. Bij aankomst in hotel Englhof staat het diner al voor ons klaar.

Dag 2 | Rattenberg
’s Ochtends heeft u vrije tijd om op verkenning te gaan in Zell am Ziller. Aansluitend een bezoek aan Rattenberg, ook wel ‘de kleinste stad van Oostenrijk’ genoemd. Het staat bekend om zijn middeleeuwse centrum met gekleurde huisjes en de talrijke glaswinkels- en blazerijen. In Kramsach bekijken we de ‘vrolijke begraafplaats zonder doden’, een verzameling ijzeren grafkruizen met bijzondere, veelal humoristische grafinscripties.

Dag 3 | Fügen – Mayrhofen
Het Zillertal is een belangrijk centrum voor de melkveehouderij en daar hoort uiteraard een bezoek aan een kaasmakerij bij. We bezichtigen een kaasmakerij in Fügen. Aansluitend naar Mayrhofen, een van de populairste dorpen in Tirol, idyllisch gelegen op een hoogte van 630 meter. Rondom Mayrhofen liggen de bergen van de Tuxer- en Zillertaler Alpen met toppen tot boven de 3000 meter. U bent hier vrij om zelf op verkenning te gaan. Wandel door het gezellige centrum en geniet van het prachtige uitzicht op één van de vele gezellige terrasjes.

Dag 4 | Tuxertal
Vandaag gaan we naar het dorpje Hintertux, op 1500 meter hoogte aan het einde van het Tuxertal. U heeft hier de mogelijkheid om met een kabelbaan in drie etappes omhoog te reizen tot 3250 meter hoogte (kosten ca. € 32,-). U kunt hier heerlijk wandelen en het uitzicht vanaf het panoramaterras is adembenemend. We rijden terug via het dorpje Finkenberg.

Dag 5 | Viermerentocht
Onder leiding van een Duitstalige gids maken we een prachtige tocht langs vier meren. In de goed toegankelijke Thiersee wordt veel gezwommen. De Tegernsee was al in de 19e eeuw een populaire bestemming bij de aristocratie. De iets minder bekende Schliersee is gelegen aan de rand van de Beierse Alpen en doet zeker niet onder voor de rest. Als laatste bezoeken we de Achensee, Tirols grootste meer met een prachtige ligging tussen de steile bergen.

Dag 6 | Vrije dag in Zell am Ziller
Vandaag een vrije dag. Maak een mooie wandeling of ga gezellig winkelen. Zell am Ziller heeft ruim 400 kilometer aan wandelpaden, variërend van lichte wandelingen tot zware bergtochten. U kunt ook een rit maken met een stoomlocomotief van de Zillertalbahn.

Dag 7 | Wilder Kaiser
We rijden langs de bergketen de Wilder Kaiser naar het bekende Kufstein. In de imposante Kufsteiner Vesting wordt elke dag om 12.00 uur het Heldenorgel bespeeld, wat tot zes kilometer verderop in het dal te horen is. ’s Middags maken we een stop in het plaatsje St. Johann alvorens we terugkeren naar het hotel.

Dag 8 | Krimmler watervallen – bergpas Thurn
In het Nationale Park ‘Hohe Tauern’ kunt u prachtig wandelen langs de indrukwekkende Krimmler watervallen. Dit is met 380 meter de hoogste gefaseerde waterval van Europa! Het water stort hier in drie fasen van respectievelijk 140, 100, 140 meter naar beneden (entreekosten ca. € 4,-). Hierna rijden we over de Pass Thurn (1273 meter hoog) naar Kitzbühel, één van de meest prestigieuze skigebieden in Oostenrijk. Het oude centrum van deze bekende plaats heeft veel van haar oorspronkelijke charme behouden.

Dag 9 | Vipiteno
Via de Brennerstrasse komen we aan in Vipiteno, een van de mooiste stadjes van Noord-Italië. Het oude centrum heeft een stadstoren uit de 15e eeuw, chique boetiekjes en kleurrijke gevels.

Dag 10 | Terugreis
We zijn aangekomen aan het einde van onze reis. Via Duitsland, met meerdere stops onderweg, rijden we terug naar uw opstapplaatsen.

Almabtrieb
Op de reis met vertrek op 26 september vervalt één excursiedag (hierbij kijken we naar de voorspelde weersomstandigheden). In plaats daarvan bezoeken we de Almabtrieb in Mayrhofen, een unieke ervaring!

Tiroler Alpen en Oberammergau

We verblijven deze reis in het prachtige Tiroler Oberland, waar indrukwekkende bergen worden afgewisseld met diepe valleien en meren. Overnachten doen we in Hotel Eggerbräu in Imst bij de hartelijke familie Gruber. Dit stadje heeft een mooi oud centrum met smalle straatjes en beschilderde huizen. U treft hier veel goede boetieks, winkels, cafés en restaurants aan. Met 9700 inwoners is het één van de grootste plaatsen in Tirol.

Dag 1 | Heenreis
We rijden met diverse pauzestops door Duitsland naar Imst in het Gurgltal. Op tijd voor het diner komen we aan in hotel Eggerbräu.

Dag 2 | Ötztal
Vandaag staat er een indrukwekkende tocht door het Ötztal, een zijdal van het Inntal, op het programma. Over de Ötztaler Gletscherstrasse rijden we naar de spectaculaire gletsjers Rettenbachferner en Tiefenbachferner. De Ötztaler Gletscherstrasse is een tolweg (tol ca. € 6,-) die begint in Sölden. Met een hoogte van 2829 meter is dit de hoogst gelegen verharde weg van Oostenrijk.

Dag 3 | Imst – Landeck
De hotelier maakt in de ochtend een mooie wandeling met ons door het historische centrum van Imst. Naast de beschilderde huizen staat de stad ook bekend om de ‘bronnen’; deze fonteinen zijn versierd met grote houten beelden op hoge zuilen. Hierna bezoeken we Landeck, één van de grootste plaatsen van het Inntal. Het kasteel van Landeck torent hoog boven de stad uit. U kunt een wandeling naar het kasteel maken of flaneren door de authentieke binnenstad en genieten van de kleurrijke gebouwen met leuke winkels en gezellige terrasjes.

Dag 4 | Passentocht
We genieten vandaag van een schitterende rit door de Oostenrijkse natuur. Via de Fernpass (1212 meter) rijden we langs Ehrwald en Reutte. We vervolgen onze weg langs het riviertje de Lech. Voordat we de Flexenpass oversteken (1773 meter), maken we nog een stop in het populaire plaatsje Lech, waar de Nederlandse koninklijke familie jaarlijks op skivakantie gaat. Terug rijden we over Sankt Anton am Arlberg, Pardöll en Landeck.

Dag 5 | Oberammergau
Via de Zugspitze rijden we naar Duitsland waar we een stop maken in Oberammergau. Dit Beierse dorp is beroemd om het houtsnijwerk en de Passiespelen die hier om de tien jaar gehouden worden. Verder vindt u in deze regio veel kerken, kloosters en kastelen. We bezoeken het romantische slot Linderhof, wat het lievelingsverblijf van Lodewijk II was. Het is geheel ingericht in de overdadige rococostijl. Achter de rijkelijk versierde façade van het relatief kleine slot ziet u onder andere fonkelende spiegels, blinkend goud, kristallen kroonluchters, tapijten en porselein (entree ca. € 7,50).

Dag 6 | Vrije dag
Vandaag een dag om naar eigen inzicht in te vullen. Misschien wilt u een mooie wandeling maken? Vanaf het hotel wandelt u bijvoorbeeld in ca. 10 minuten naar de Rosengartenschlucht, één van de mooiste kloven van Oostenrijk. Het pad loopt onder rotsen door en volgt de kronkelende rivier de Schinderbaches. Stevig schoeisel en een beetje conditie is aan te bevelen voor deze wandeling! Natuurlijk zijn nog veel meer wandelingen mogelijk, de hotelier helpt u graag met het uitstippelen van een route.

Dag 7 | Hall in Tirol
’s Morgens gaan we naar de grootste en best bewaarde historische stad van Tirol; Hall. Smalle, steile middeleeuwse straatjes met eeuwenoude herenhuizen bepalen het straatbeeld. Wandel door de historische binnenstad en geniet van de bezienswaardigheden en het ruime aanbod aan winkels. Uitrusten kunt u met een kopje koffie op een van de vele terrasjes. Aansluitend richting Innsbruck waar u een bezoek kunt brengen aan de Alpenzoo. Deze is te bereiken met de Hungerburgbahn, daar aangekomen heeft u een prachtig uitzicht over Innsbruck. De Alpenzoo is in een helling gelegen, er zijn o.a. roofvogels, gemzen en marmotten te bewonderen die in de bergwereld hun thuis hebben (Hungerburgbahn retour + entree ca. € 17,-). Ook de Hofburg, een voormalig paleis van de Habsburgers, is interessant om te bezoeken (entree ca. € 9,50). De zorgvuldig bewaarde inrichting en de vele kunstvoorwerpen geven een goed beeld van de 18e-eeuwse glorie van dit gerestaureerde koninklijk paleis.

Dag 8 | Terugreis
Na het ontbijt beginnen we aan de terugreis. In de vroege avond arriveren we in Nederland.