Krakau met Auschwitz

Een indrukwekkende reis naar één van de mooiste steden van Europa. In Krakau herinneren de vele historische gebouwen aan het roemrijke verleden als Koninklijke residentie. In de Joodse wijk zien we sporen van de tragiek van de 20e eeuw. Dat Krakau dit donkere verleden achter zich gelaten heeft en zich sterk heeft ontwikkeld, is te merken aan het groot aantal bezoekers van deze prachtige stad. Natuurlijk bezoeken we ook de beroemde zoutmijnen van Wieliczka. Daarna gaan we naar, wat voor velen de belangrijkste excursie van deze reis zal zijn, het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Een moment om stil te staan bij de afschuwelijke gebeurtenissen uit die dagen, maar ook bij de vrede die erna kwam en in een groot deel van Europa voortduurt. We gaan op de terugreis nog kijken naar een bijzonder gebouw met de toepasselijke naam Vredeskerk. Een reis om nooit te vergeten.

Dag 1 | Heenreis
We rijden dwars door Duitsland naar het Poolse Legnica voor de overnachting.

Dag 2 | Legnica – Wrocław
Na het ontbijt vertrekken we uit Legnica en rijden naar Wrocław, het Venetië van Polen. U treft hier sporen aan van de Tsjechische, Duitse en Poolse overheersing. De stad is idyllisch gelegen aan de rivier de Oder en bestaat uit meer dan 12 eilanden die verbonden zijn door vele bruggen. U ziet hier mooie gotische kerken, herenhuizen in Renaissancestijl en paleizen uit de barokperiode. Tevens vindt u hier één van de grootste marktpleinen van Europa. Opvallend zijn de Hans en Grietje huisjes en de vele kabouters. Verder richting Krakau.

Dag 3 | Krakau met de gettowijk en Schindler’s fabriek
In de ochtend ontdekken we met een lokale gids de prachtige stad Krakau, één van de eerste steden die werd ingeschreven op de Werelderfgoedlijst. Het historische centrum ligt aan de voet van het Koninklijke Wawel kasteel. U ziet hier prachtige kerken, stadspaleizen en koopmanshuizen. Ook brengen we een bezoek aan de wijk die bekend staat als ‘het Getto’. Hier bezichtigen we onder andere de voormalige fabriek van Oskar Schindler, nu een museum, wiens verhaal wordt verteld in de film ‘Schindler’s List’. De film werd in Krakau en omgeving opgenomen.

Dag 4 | Wieliczka – Wawel
We dalen af naar de fascinerende wereld van de steenzoutmijnen. Hoogtepunten van de rondleiding zijn onder andere het zoutmeer en de St. Kinga kapel. De temperatuur in de mijnen ligt rond de 14°C. Comfortabele schoenen zijn aanbevolen. In de middag bezoeken we de Wawelberg, de kalkheuvel die boven Krakau uittorent. Hier bevinden zich onder andere de kathedraal en het Koninklijk slot (eventuele entreegelden zijn niet inbegrepen).

Dag 5 | Vrije dag
Rust u deze dag uit of gaat u naar het centrum van Krakau? Om de hoek van het hotel is een bushalte met regelmatige verbindingen.

Dag 6 | Auschwitz – Birkenau
De naam Auschwitz is voor eens en altijd een synoniem voor de gruweldaden van de nazi’s. Het voormalige concentratiekamp is ingericht als museum, maar eigenlijk is het meer een gedenkplaats. Om een compleet beeld te krijgen, is het essentieel om beide secties van het kamp te bezoeken, zowel Auschwitz als het meer afgelegen en veel grotere Birkenau: ‘Auschwitz II’. We bezoeken Auschwitz onder leiding van een gids. Let op, om toegang te krijgen tot Auschwitz dient u uw ID-kaart of paspoort mee te nemen.

Dag 7 | Świdnica – Legnica
Voordat we naar de overnachtingsplaats Legnica gaan, bezoeken we in Świdnica de Vredeskerk, de belangrijkste bezienswaardigheid in Silezië. De kerk staat op de Werelderfgoedlijst en is één van de mooiste vakwerkkerken van Europa. Hierna rijden we naar Legnica, waar u nog vrije tijd heeft.

Dag 8 | Terugreis
We laten Polen achter ons en rijden dwars door Duitsland terug naar Nederland.

Audiosysteem:
Doordat we gebruik maken van een audiosysteem kunt u de gids te allen tijde uitstekend horen. Hierdoor heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken.